Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Τι βγήκε από την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί

~ Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011



Παρά τις ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, οι δυο πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης δεν μπόρεσαν ακόμη να συμφωνήσουν για το ποιος θα πληρώσει τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή για το πόσο βαθιά θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η κα Μέρκελ δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα για να ενισχυθούν οι τράπεζες, θυμίζοντας και πάλι πως θα προσπαθήσει να πείσει για τις απαραίτητες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος ευρωπαϊκός έλεγχος επί των εθνικών προϋπολογισμών.
Η χθεσινή συνάντηση είχε σκοπό την λείανση των διαφορών μεταξύ των δυο χωρών, χωρίς την οποία όλοι αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική επίλυση της κρίσης.
Ο κος Σαρκοζί μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης, έως το τέλος του μηνός, διευκρινίζοντας πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες προς το παρόν. Τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει λύσεις πριν από την σύνοδο των G20, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις Κάννες την 3 -4/11/11.
Η ευρωζώνη υφίσταται μεγάλες πιέσεις από πλευράς των αγορών, προκειμένου να πάρει μέτρα ώστε να μην απειληθεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία.
Μετά από πολύμηνη αδράνεια, οι επενδυτές έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη όσον αφορά στην δυνατότητα της ΕΕ να ξεπεράσει τη κρίση χρέους. Ήδη οι φόβοι για χρεοκοπίες κρατών και τραπεζών, έχουν βλάψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και των επιχειρηματιών. Συνεπώς, όλα πλέον εξαρτώνται από την νέα πρωτοβουλία για την οποία δεσμεύτηκαν οι Γαλλία και Γερμανία.
Πάντως, η χθεσινή συνάντηση, από την οποία δεν προέκυψαν κάποιες λεπτομέρειες για το κοινό σχέδιο των Μέρκελ και Σαρκοζί σχετικά με την Ελλάδα, έδειξε πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά.
Η Μέρκελ επαναλαμβάνει συνεχώς πως τα απαραίτητα για τις τράπεζες κεφάλαια θα πρέπει να προέρχονται από τους ιδιώτες επενδυτές και τα κράτη, ενώ ο μηχανισμός EFSF θα πρέπει να θεωρείται ως ύστατη λύση ανάγκης. Η χώρα της συνεισφέρει τα πιο πολλά σε αυτόν τον μηχανισμό διάσωσης, και η καγκελάριος ανησυχεί για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, αν αυτά τα χρήματα διατεθούν για την ενίσχυση γαλλικών και νοτιοευρωπαϊκών τραπεζών.
Από τη πλευρά της, η Γαλλία πιέζει το Βερολίνο να επιτρέψει τη πρόσβαση των γαλλικών τραπεζών στο ταμείο διάσωσης. Οι Γάλλοι ανησυχούν μήπως η χώρα τους χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που διαθέτει, αν υποσχεθεί να ενισχύσει τις τράπεζες της με κρατικό χρήμα.
Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί αξιωματούχοι πιέζουν για μια πιο βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις τράπεζες τους, που ήδη έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος, και φοβούνται πως  κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την ήδη αυξημένη ταραχή στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι δυο ηγέτες, αναμένεται να αφορά σε συμβιβασμό, με την Γαλλία να συμφωνεί στη μείωση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, και τη Γερμανία να συμφωνεί στο να πληρώσει και άλλο για μέτρα προστασίας των υπόλοιπων χωρών μελών, και των τραπεζών, από τις συνέπειες μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης.
Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι πιέσεις των αγορών ομολόγων εναντίον της Ισπανίας και της Ιταλίας, και μόνο η μεσολάβηση της  ΕΚΤ, απέτρεψε την ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού των δυο αυτών χωρών.
Τώρα, πολλοί ειδικοί θεωρούν πως η εμπιστοσύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα επανέλθει μόνο εφόσον η ΕΕ μπορέσει και ακυρώσει τους φόβους μιας κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία.


Πηγή:



Share