Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Τα 5 σενάρια για την κρίση στην Ευρωζώνη

~ Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
Τα 5 σενάρια για την Ευρωζώνη (από την RBS) (aπό άρθρο του Business Insider):
Σενάριο 1 (35%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται εκ νέου πιέσεις όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF αναβαθμίζεται στο 1τρις ευρώ. Η ΕΚΤ αγοράζει περισσότερα ομόλογα συμπεριλαμβανομένων και των καλυμμένων ώστε να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Το EFSF εκχύει κεφάλαια στις τράπεζες και δανείζει τα χειμαζόμενα κράτη. Η κρίση προκαλεί αστάθεια αλλά δεν υπάρχουν αποχωρήσεις κρατών από την ζώνη.
Σενάριο 2 (20%): Η Ελλάδα τα καταφέρνει με το PSI και δεν παει σε default παρόλο που δεν επιτυγχάνει τους στόχους καθώς η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα δίπλα της. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία χρηματοδοτούνται εκ νέου. Η Ιταλία επανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω προγραμμάτων λιτότητας αποφεύγοντας την ύφεση. Η Ευρωζώνη εισέρχεται σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.
Σενάριο 3 (5%): Πολιτική απάντηση "σοκ και δέος". Ο τραπεζικός τομέας λαμβάνει πρόγραμμα TARP, η περιφέρεια κουρεύεται κατά 50%, και η ΕΚΤ φουλάρει με QE για να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Σενάριο 4 (30%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται εκ νέου πιέσεις, όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF δεν αναβαθμίζεται καθώς απειλούνται τα 3Α. Η ΕΚΤ μπαίνει δυναμικά αγοράζοντας οδηγώντας σε σοβαρή πολιτική κρίση και υψηλό ρίσκο διάλυσης της ζώνης.
Σενάριο 5 (30%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται πιέσεις, όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF δεν αναβαθμίζεται καθώς απειλούνται τα 3Α. Η ΕΚΤ μπαίνει δυναμικά αγοράζοντας οδηγώντας σε σοβαρή πολιτική κρίση και υψηλό ρίσκο διάλυσης της ζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σώζει την κατάσταση οδηγώντας στην έκδοση κοινού ομολόγου που ευθυγραμμίζεται με νομικούς και πολιτικούς περιορισμούς.






Share