Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Κλείνουν τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας


Η αρχή του τέλους των ελληνόφωνων γυμνασίων και λυκείων της Γερμανίας έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2011, όταν εκδόθηκε ο νόμος 4027 του ίδιου έτους που αφορούσε στην «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες  διατάξεις».


Αν και ο νόμος ήταν πολυσέλιδος, κάποια πράγματα τα έλυσε σε μία ρίγα :


Για όσους δεν γνωρίζουν, το ν.δ. 695 του 1970, που καταργήθηκε,  ίδρυε και αναγνώριζε ελληνικά γυμνάσια και λύκεια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που υποδέχονταν τότε ορδές τους Έλληνες μετανάστες που αναζητούσαν μακριά από την χώρα τους καλύτερη τύχη.

Σήμερα που και πάλι οι Έλληνες ετοιμάζουν βαλίτσες και αναχωρούν για λόγους που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνους που τους οδηγούσαν τότε στην ξενιτιά, το ελληνικό κράτος που τους «κουνάει το μαντίλι», στερεί από τα ελληνόπουλα την δυνατότητα εγγραφής σε ελληνικά σχολεία.

Αν στις 13 Νοεμβρίου έγινε η Αρχή του τέλους με τον νόμο που προβλέπει την κατάργηση του ελληνικού Λυκείου ως βαθμίδα εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2012-2013, τα παρακάτω έγγραφα του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 30/05/2012 σφραγίζουν την πόρτα στα ελληνικά Λύκεια της Γερμανικής ξενιτιάς.

Το υπουργείο παιδείας κουνάει το δάχτυλο σε προξενικές αρχές και φορείς, θυμίζοντάς τους ότι τα ελληνικά σχολεία «απαγορεύεται να δέχονται μαθητές για εγγραφή σε κάθε τάξη.»



Με αυτήν την επιστολή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας, Αθανάσιος Κρίκης, επισημαίνει το πρόβλημα:




~ Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ένα χρόνο φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος σε δύο αντινομάρχες του Πύργου Ηλείας

 

Με ποινή φυλάκισης 12 μηνών για παράβαση καθήκοντος καταδικάστηκαν προ ημερών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου , μετά από δύο ημέρες ακροαματική διαδικασία, οι πρώην αντινομάρχες Ηλείας και νυν αντιδήμαρχοι του δήμου Πύργου, Αντώνης Καράμπελας και Λεωνίδας Δημουλιάς.
Οι ανωτέρω με βάση το κατηγορητήριο και το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, φέρονται να παρέβησαν τα καθήκοντά τους και να μην έπραξαν τα νόμιμα, για τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και ρύπαιναν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον στην περιοχή Χάβαρι Αμαλιάδας. Πρόκειται για δύο εργοστάσια παρασκευής τουρσιών κι ενός τυροκομείου για τα οποία 28 κάτοικοι της περιοχής, με αναφορά τους προς την νομαρχία και τον εισαγγελέα πριν από δέκα χρόνια (!) στις 26.4.2000 κατήγγειλαν ότι ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα με τα απόβλητά τους την περιοχή καθιστώντας εφιαλτική την ζωή των κατοίκων με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.
Εφτά χρόνια μετά την καταγγελία , στις 15.11.2007 ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδη έκθεσή του που στέλνει προς την νομαρχία Ηλείας επισημαίνει την αδράνεια της Ν.Α. ως προς τη συμμόρφωση με την νομιμότητα και την αποτροπή της ρύπανσης . Αναφέρει μεταξύ άλλων και πράξεις κακοδιοίκησης και μη τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν την λειτουργία των μονάδων και την προστασία του περιβάλλοντος επικαλούμενος και τα σχετικά πορίσματα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ακόμα ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, ότι δεν είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (ανάκληση – αναστολή αδειών) , ενώ αναφέρει αδράνεια και μη ανταπόκριση συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας.
Στις 26.2.2008 ο Συνήγορος του Πολίτη διαβιβάζει την υπόθεση με νέα αναφορά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας υπογραμμίζοντας τις παρανομίες αλλά και την άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών της Ν.Α Ηλείας με την Ανεξάρτητη Αρχή…

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο πρώην αντινομάρχες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες: «ουδέποτε απάντησαν στα ερωτήματα που ανάγονταν στην αρμοδιότητά τους σχετικά με τη νομιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων».
Σε δίκη με την ίδια κατηγορία αναμένεται να παραπεμφεί και ο τότε νομάρχης Ηλείας και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Δημητρουλόπουλος . Μάλιστα για το θέμα αυτό στις 15/2/2011έγινε άρση της βουλευτικής του ασυλίας την οποία ζήτησε ο ίδιος για να αποδείξει – όπως είχε δηλώσει τότε – την αθωότητά του .
Η άποψη των δύο τοπιών παραγόντων που καταδικαστήκαν από το δικαστήριο είναι ότι αυτοί δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα , συνεργάστηκαν πολλές φορές με τον Συνήγορο του Πολίτη και ενήργησαν πάντα με γνώμονα την νομιμότητα και το συμφέρον της Ηλείας.






~

Και νέα αυτοκτονία ηλικιωμένου..Αυτή τη φορά στην Καλαμπάκα

Τέλος στη ζωή του έβαλε χθες το βράδυ ένας 76χρονος από τους Αγίους Θεοδώρους στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Τον αυτόχειρα βρήκαν κρεμασμένο χθες γύρω στις 10 το βράδυ συγγενικά του πρόσωπα που δεν μπορούσαν να πιστέψουν το τραγικό συμβάν.Τα αίτια της πράξης του 76χρονου..
παραμένουν άγνωστα, ενώ έρευνα διενεργείται από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων.




~

Προσλήψεις στην πυροσβεστική

 

Την πρόσληψη , κατά την προεκλογική περίοδο, 1500 εποχικών δασοπυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και συγκεκριμενα πεντάμηνη (κι όχι εξάμηνη όπως αιτήθηκε η πυροσβεστική) καθώς και πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 24 μηνών ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για πρόσληψη επιπλέον 406 εποχικών πυροσβεστών.
Τις προσλήψεις είχε ζητήσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να καλυφθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες δασοπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων.
Ενέκρινε ακόμα αίτημα της ΕΛ.ΑΣ για την πρόσληψη την 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως 30.6.2013 καθώς και του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη 3 φυλάκων με σχέση εργασίας 8μηνης διάρκειας, καθώς και 66 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, νοσοκόμοι, μάγειροι κ.λπ.) για ένα μήνα για τις ανάγκες λειτουργίας 5 μαθητικών κατασκηνώσεων του υπουργείου σε διάφορες περιοχές της χώρας.




~

Κυλλήνη: 64 λαθρομετανάστες πήγαιναν Ζάκυνθο σαν "σαρδέλες"

Κυλλήνη: 64 λαθρομετανάστες πήγαιναν Ζάκυνθο σαν "σαρδέλες" Θα αποβιβάζονταν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία

Εξηντά τέσσερις λαθρομετανάστες μετέφερε στο φορτηγό αυτοκίνητό του 44χρονος, ο οποίος συνελήφθη το πρωί στο λιμάνι της Κυλλήνης, από στελέχη του λιμενικού σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό όχημα ήταν έτοιμο να επιβιβαστεί σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό τη Ζάκυνθο, όπου από εκεί οι λαθρομενάστες, θα αποβιβάζονταν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία.
Ο 44χρονος μαζί με τους λαθρομετανάστες κρατούνται και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.




~

Η σχετικότητα των εκλογών και το απόλυτο των δημοψηφισμάτων.


Γράφει ο Κλεισθένης.
Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα;
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα προκρίνει τις θέσεις των νικητών στην ολότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία εγκρίνει το σύνολο των θέσεων αλλά σε επιμέρους θέματα πιθανά δεν υπάρχει πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα: Η εκλογική νίκη των αριστερών δυνάμεων, όπως αυτές αυτοπροσδιορίζονται,

~

Πύργος: Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία της 9χρονης που εξέπνευσε μετά απο τροχαίο

Πύργος: Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία της 9χρονης που εξέπνευσε μετά απο τροχαίο - Δείτε Φωτο Βουβός ο πόνος - ποτάμι ο κόσμος που προσήλθε στην εκκλησία

Βουβός ο πόνος - ποτάμι ο κόσμος που προσήλθε στην εκκλησία

Βουβός ο πόνος του πατέρα και των συγγενών στην κηδεία της 9χρονης Ελένη το πρωί του Σαββάτου στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στο Καταράχι. Και ο κόσμος "ποτάμι" στο πλευρό της οκογένειας που τόσο άδικα έχασε το αγγελούδι του.
Κανείς δεν μπορούσε να ψελλίσει κάτι μπροστά σε αυτό το δράμα. Μόνο η γιαγιά του κοριτσιού, ξέσπασε τη στιγμή που η σορός έβγαινε από την εκκλησία. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησαν π Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.
Στο μεταξύ η μητέρα ακόμα και σήμερα νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, δεν γνωρίζει τίποτα για την τραγωδία, όπως και η μικρότερη αδερφή της Ελένης που νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο. Μητέρα και κόρη βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Στο 4ο δημοτικό σχολείο Πύργου, το σχολείο της 9χρονης Ελένης Πυλαρινού, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Δύσκολο το έργο και των δασκάλων που παρά τη συμβολή ψυχολόγου, βίωναν μια απίστευτη κατάσταση στο πλευρό των παιδιών.
Λίγα λουλούδια στο θρανίο της μικρής Ελένης και μια τάξη γεμάτη ζωγραφιές και μηνύματα για τον άγγελο που έφυγε τόσο πρόωρα, τόσο άδικα. Η τάξη, το σχολείο ολόκληρο μια οικογένεια. Μια οικογένεια πληγωμένη και το φορτίο βαρύ για το διευθυντή τους Σάκη Αλεξόπουλο και τη δασκάλα της τάξης Γ3 Γωγώ Σοφιανοπούλου, που προσπαθούν να εξηγήσουν τόσο δύσκολες έννοιες στα παιδιά. Δεν έχουν συνηθίσει την απώλεια, είναι τόσο μακρινό για αυτά κάτι τέτοιο, μα τώρα και τόσο δίπλα τους, τόσο κοντά τους…
«Ελενίτσα μου σε αγαπώ πάρα πολύ. Καλό Ταξίδι. Αντίο. Σε αγαπάμε πολύ όλοι οι συμμαθητές σου. Θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας», γράφει στο κέντρο του ο πίνακας και πλαισιώνεται από δεκάδες άλλα μηνύματα. «Ελένη εκεί που πας να είσαι πάντα δυνατή», «Ελενίτσα σε αγαπάμε… είσαι η καλύτερη... μας λείπεις πάρα πολύ»… κάποια άλλα από τα μηνύματα.
Στο βαρύ αυτό κλίμα τα παιδιά λύγισαν, έκλαψαν, ξέσπασαν και βγήκαν στο προαύλιο να ηρεμίσουν, σε μια ημέρα που το μάθημα περίσσευε μπροστά στο πόνο...




~

Ισοβίτης ο Μουμπάρακ

Ο Μουμπάρακ στο δικαστήριο
Ο Μουμπάρακ στο δικαστήριο

Κομβική στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου είναι η καταδίκη του πρώην προέδρου Μουμπάρακ στην ποινή των ισοβίων δεσμών. Ο πρώην πρόεδρος, που αντιμετώπιζε και την ποινή του θανάτου, κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις ταραχές που οδήγησαν στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» με τα αμφιλεγόμενα, προς το παρόν, αποτελέσματα. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την παραγραφή των αδικημάτων των υιών Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ. Ο δικαστής συνεπώς δεν ανακοίνωσε καμιά κατηγορία σε βάρος των δύο ανδρών, η δίκη των οποίων διεξάγετο μαζί με τη δίκη του πατέρα τους. 
Ο Μουμπάρακ νοσηλεύεται εδώ και μήνες φρουρούμενος σε στρατιωτικό νσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Τουλάχιστον 7.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί γύρω από το χώρο διεξαγωγής της δίκης προκειμένου να αποφευχθεί η έκρηξη επεισοδίων. Ούτως ή άλλως τον τελευταίο χρόνο η Αίγυπτος βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω των βίαιων επεισοδίων που μπορούν να ξεσπάσουν οπουδήποτε: από τις κερκίδες των γηπέδων ως τις πλατείες των πόλεων. 
Η χώρα  οδεύει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υπό συνθήκες πόλωσης μεταξύ του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μούρσι και του πρώην στρατιωτικού (και πρωθυπουργού λίγο μετά την πτώση Μουμπάρακ) Αχμέντ Σαφίκ.




~

Δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό

«Υπάρχει μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία, αλλά υπάρχει αύξηση από τη Γαλλία» είπε ο Νίκος Κοκλώνης, πρόεδρος της Fast Group International στον Real fm και τους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή.

«Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ηρεμία και ένα μεγάλο μέρος των τουριστών αναβάλλουν...

την επίσκεψή τους στην Ελλάδα για μία μελλοντική στιγμή. Η περσινή ταλαιπωρία με τις απεργίες παίζει ακόμη στα διεθνή ΜΜΕ» είπε ο κ. Κοκλώνης.

Ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα κατευθύνονται στην Τουρκία. Επίσης 500.000 οι Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος εξαιτίας της κατάργησης των επιδομάτων κοινωνικού τουρισμού» είπε ο κ. Κοκλώνης περιγράφοντας το τεράστιο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι.




~

Ο Ε.Τριβιζάς υποψήφιος για διεθνές βραβείο

 

Ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και η Εταιρεία Συγγραφέων πρότειναν από κοινού τον Ευγένιο Τριβιζά ως τον έλληνα υποψήφιο για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) για το 2013. Το βραβείο θεσπίστηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, στη μνήμη της δημοφιλούς συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Αστριντ Λίντγκρεν (1907 -2002), γνωστός για τις ιστορίες της με πρωταγωνίστρια την Πίπη Φακιδομύτη, και συνοδεύεται από το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο για βραβείο παιδικής λογοτεχνίας.  Μία 12μελής κριτική επιτροπή από
Σουηδούς μελετητές, συγγραφείς, εικονογράφους, κριτικούς και βιβλιοθηκονόμους επιλέγει τον νικητή. Ο νικητής ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο και η απονομή πραγματοποιείται τον Ιούνιο σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για την παιδική λογοτεχνία αλλά και να προωθήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.




~

Διήγημα: Ο φλεγόμενος άνθρωπος

 

Τι σχέση μπορεί να έχει η “αραβική άνοιξη” με τον “χειμώνα” που φαίνεται να ξεκινά σε όλη την Ευρώπη; Τι έχουν να μας πουν οι φλεγόμενοι άνθρωποι λίγο πριν αρχίσουμε και εμείς να χορεύουμε δίπλα και μέσα στη φωτιά; Ένα διήγημα, μια φωτογραφία και μία μελωδία από το πολυσυλλεκτικό έργο Ματριόσκα (www.matrioska.info) αφηγούνται την αληθινή ιστορία των φλεγόμενων ανθρώπων.
O ΦΛEΓOMENOΣ ANΘPΩΠOΣ
Eίμαστε με τους αδικημένους.
Aυτούς με το ξεραμένο στόμα, που ο αέρας τους όλο και λιγοστεύει και οι ανοιχτές πληγές τους τσούζουν στις ανελέητες ακτίνες του ήλιου.
Eίμαστε με τους ανέκφραστους.
Aυτούς που έχουν ραμμένα τα χείλια και τα βλέφαρα, και είναι ανίκανοι, πλέον, να δείξουν τι νιώθουν.
Eίμαστε με τους απελπισμένους.
Aυτούς με τις σκουριασμένες ψυχές που δεν αντέχουν να ζουν άλλο μέσα σε εξαθλιωμένα σώματα.
Eίμαστε με τους κουρασμένους.
Aυτούς που δεν έχουν το κουράγιο να πετροβολήσουν όσους ευθύνονται για τα δεινά τους.
Eίμαστε με τους φοβισμένους.
Aυτούς που η σκελετωμένη καρδιά τους είναι ικανή για την πιο βαθιά μαχαιριά. Aυτούς που η αιματοβαμμένη ψυχή τους μπορεί να καταφέρει το πιο ισχυρό χτύπημα. Mε αυτούς που κουβαλάν τα πυρωμένα βέλη στις καμπουριασμένες πλάτες τους και στις χούφτες κρατούν σφιχτά καυτές σπίθες.
Θέλει άραγε πολύ μια σπίθα να καταλήξει σε πυρκαγιά; Όχι.
Aυτοί είναι που προκάλεσαν τη φωτιά η οποία σιγά-σιγά απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Oι στάχτες τους μας δίνουνε φως.
Αλληλεγγύη στους αυτοπυρπολημένους ήρωες!
Σημείωμα Eλ Pόι:
Tο παραπάνω αποτελεί μέρος ενός φυλλαδίου, σχετικά με την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού στις αρχές του 2011, το οποίο έπεσε στα χέρια μου ενώ βρισκόμουν σε εμπορικό κέντρο του τότε φλεγόμενου Kάιρου. Δυτικοί υποστηρικτές του απελευθερωτικού κινήματος μοιράζαν στους περαστικούς φυλλάδια αλληλεγγύης για τον αγώνα των εξαθλιωμένων.
Eνώ διάβαζα τις παραπάνω γραμμές, τρεις απελπισμένοι βάλαν στα ρούχα τους φωτιά και στο αίθριο του πολυτελούς εμπορικού κέντρου άρχισαν τον τελευταίο τους ανατριχιαστικό, μακάβριο χορό.
H ψυχή μου σείστηκε όταν τα μάτια μου διασταυρώθηκαν με τα ματιά ενός εκ των τριών αυτοπυρπολημένων. Aν και ήταν ένας εξαθλιωμένος, τώρα οι κόρες των ματιών του είχαν διασταλεί λες και βρισκόταν σε διονυσιακό όργιο – ένας φλεγόμενος δερβίσης σε έκσταση – και τα βλέφαρά του είχαν σηκωθεί ψηλά αποκτώντας μια όψη πολλών ακανόνιστων αγκαθιών.
“Mη τρομάζεις, ξένε.
Tο αγκάθινο στεφάνι είναι που ξεπροβάλλει αργά μέσα από το σαπισμένο κρανίο μου. Στα 33 μου χρόνια γιορτάζω τη βασιλεία μου. Tη βασίλεια μας. Tην ανάληψη στην κοιλάδα των φλεγόμενων δερβίσηδων.
Mην είσαι άπιστος Θωμάς, ξένε. Kοίταξε τα τρυπημένα χέρια μου. Mέσα σε τούτες εδώ τις τρύπες έκρυβα τις σπίθες που τώρα σκορπάω στο χώρο. Έλα να χορέψεις μαζί μου. O πόνος που νιώθω τώρα είναι ασύγκριτος – ο ελάχιστος πόνος που οδηγεί στην ανακούφιση! – με τον πόνο που ένιωθα έξω από τη φωτιά, στην αληθινή ζωή. Tώρα καίγεται το σώμα μου· τότε καιγόταν καθημερινά η ψυχή μου. Έλα ξένε, μη φοβάσαι: Γίνε στάχτη μαζί μας!” μου φώναξε με τα μάτια του.
Oι Δυτικοί ακτιβιστές συνέχισαν να μοιράζουν τα φυλλάδια και πολλοί περαστικοί πιάναν τη μύτη τους, καθώς η μυρωδιά της καιγόμενης σάρκας ήταν ανυπόφορη.
“Aλληλεγγύη”, είπα χαμηλόφωνα γυρνώντας την πλάτη και επιτάχυνα το βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως έκανε ο περισσότερος κόσμος. Ύστερα δίπλωσα το φυλλάδιο και το έβαλα στην τσάντα με τα τουριστικά σουβενίρ, σαν κι αυτά που είχε αγοράσει ο περισσότερος κόσμος.
Eίχα πολλά ψώνια ακόμη να κάνω· όπως και ο περισσότερος κόσμος.
*Ο Ελ Ρόι είναι επιμελητής του πολυσυλλεκτικού έργου Ματριόσκα (www.matrioska.info). Η φωτογραφία είναι του Ηλία Κατσούρα, η μουσική του Γιάννη Καρακατσανίδη ενώ στο πιάνο είναι η Ανθή Κύρκου. Όλοι είναι μέλη της δημιουργικής ομάδας του Ελ Ρόι.




~

Παθητικοί καπνιστές τα περισσότερα παιδιά

Νέα Υόρκη

Περισσότερα από τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε βαθμό τέτοιον που οι επιπτώσεις είναι ανιχνεύσιμες στο αίμα τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.


Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι γονείς που παραδέχονται ότι καπνίζουν παρουσία των παιδιών τους ή που αντιλαμβάνονται ότι το παιδί εκτίθεται με άλλους τρόπους στον καπνό του τσιγάρου.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη του
Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που εστίασε σε αναλύσεις αίματος 500 παιδιών, ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 55% του δείγματος είχε ανιχνεύσιμη στο αίμα κοτινίνη, χημική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό, όταν αυτός εκτίθεται στην νικοτίνη. Ωστόσο, μόνο το 13% των γονιών παραδέχθηκε ότι το παιδί τους είχε όντως εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τις προηγούμενες τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι τα παιδιά είναι «θύματα» του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό τεκμηριώνεται ιατρικώς. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί ένοικοι καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, ειδικά στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

Το τεστ αίματος για κοτινίνη δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, αν και οι ερευνητές εισηγούνται ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί.



Πηγή:health.in.gr, ΑΠΕ

~

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΚΑΙ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ!


Πριν από λίγο προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ η κόρη του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου......

καθώς και οι βουλευτές του κόμαμτος στην Α΄ και Β΄ Αθήνας, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Βουλδής.
Φανερά εκνευρισμένος ο γ.γ της Χρυσής Αυγής, έκανε παρέμβαση στην εκπομπή  


"Μακελειό" του Στέφανου Χίου, καταγγέλοντας πως το βράδυ της Παρασκευής συνελήφθησαν βουλευτές του κόμματος του και η κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου, από αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. 

Ο λόγος ήταν ένα ξυλοδαρμός μεταναστών που έγινε όπως είπε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής 4 χλμ μακρύα από το σημείο που ήταν τα στελέχη του και η κόρη του, τα οποία όπως είπε ουδεμία σχέση είχαν με το περιστατικό.

Μάλιστα ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής είπε πως την Δευτέρα θα επιχειρήσει να δει τον κ.Πικραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για την συμπεριφορά αυτή.




~

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια



ImageΑνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Κύπρος να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης από την ΕΕ ο Πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα του σε πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να θεωρείται κάτι δεδομένο.
"Δεν το παίρνω ως δεδομένο ότι θα διαπραγματευτούμε την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης, αλλά δεν θέλω να το αποκλείσω και τελείως" σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πάντως ότι εάν τελικώς ζητηθεί βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτή θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα: "Υπάρχουν μηχανισμοί και μηχανισμοί. Υπάρχει μηχανισμός στήριξης για τις τράπεζες, που δεν έχει σχέση με ότι συνέβη στην Ελλάδα".
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε πάντως ο κύριος Χριστόφιας αναφορικά με το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι ελπίζει και εύχεται να μη συμβεί, αφού θα έχει χαοτικές επιπτώσεις για την Ευρωζώνη.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




~ Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ: Νεκρός στα ενετικά τείχη!

 

Κάτοικοι της πόλης που περνούσαν το πρωί από το σημείο, »πάγωσαν» όταν είδαν το πτώμα του άτυχου παιδιού…
Το πτώμα ενός νεαρού άνδρα βρέθηκε, νωρίς το πρωί, σε πάρκο επί της οδού Δουκός Μποφώρ στο Ηράκλειο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε περίπου στις 07.00 το πρωί, και παρέλαβε το νεκρό άνδρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νεαρός πιθανότατα έπεσε από τα ενετικά τείχη με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο από την πτώση.




~

Νέα ασθένεια σαν το AIDS σκοτώνει και τρομοκρατεί στην Αμερική

Tο όνομα της είναι νόσος του Chagas (τσάγκας) και ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή στον κόσμο. Οι επιστήμονες όμως που την έχουν εντοπίσει και την παρακολουθούν, την παρομοιάζουν με το AIDS.
Προκαλείται από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς, είναι παρασιτική, σκοτώνει, και μέχρι στιγμής στη λατινική αμερική είναι φορείς ή έχουν νοσήσει 10.000.000 άνθρωποι.

Η νόσος του Τσάγκας ή αλλιώς “αμερικάνικη τρυπανοσωμίαση”, ανιχνεύεται δύσκολα, ενώ στους φορείς, έχει μεγάλη περίοδο επώασης μέσα στον οργανισμό τους, μέχρι να νοσήσουν και να εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.


Τα συμπτώματα ποικίλουν και δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο, όμως πλέον οι γιατροί, έχουν πάρει οδηγίες να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Ένας πυρετός, ένα αίσθημα αδυναμίας, ακόμη και ένα πρήξιμο στο μάτι μπορεί να είναι κάποια σημάδια για την ασθένεια αυτή. Στη συνέχεια και μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης (δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι φορέας να παρουσιάσει ένα σύμπτωμα και μετά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι και να νιώθει υγιής), η ασθένεια χτυπά βάναυσα και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και αναίτιους εμετούς, με διόγκωση των εντέρων και υπερβολική διόγκωση της καρδιάς.


Η ασθένεια μεταδίδεται και κατά τη μετάγγιση αίματος, ενώ δυσκολότερα την “περνάει” η έγκυος μητέρα στο παιδί της. Στη Νότιο Αμερική, όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να νοσούν. Το Μεξικό, η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, είναι οι χώρες που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν στα 10.000.000..


Ένα άλλο όνομα που της έχουν δώσει είναι η “νόσος των φτωχών”, γιατί….

προσβάλλει ανθρώπους που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε φτωχές περιοχές, ενώ στις ΗΠΑ οι περισσότεροι πάσχοντες είναι μετανάστες από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 30.000

Οι γιατροί λένε ότι μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα, με εξαιρετικά βαριά φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών), η οποία όπως είναι φυσικό έχει και υψηλό κόστος.


Σαν κύριο φορέα μετάδοσης οι γιατροί θεωρούν τους μολυσμένους κοριούς. Όταν κάποιος δαγκωθεί από έναν τέτοιο κοριό, το παράσιτο “κρούζειο τρυπανόσωμα”, απελευθερώνεται στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου και ζει και πολλαπλασιάζεται.


1 στους 4 ανθρώπους θα πεθάνει αιφνιδίως και με διογκωμένη καρδιά.




~

Ηλεία: ''Έσβησε'' στην άσφαλτο το πιο όμορφο και αθώο χαμόγελο!

Ο θάνατος της 12χρονης Ελένης έχει βυθίσει στο πένθος μια ολόκληρη πόλη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της τραγωδίας...
Ήταν ένα μικρό αγγελούδι και το χαμόγελό του έσβησε για πάντα. Έγινε ένα όμορφο σύννεφο, ψηλά στον ουρανό. Από κεί ψηλά θα συνεχίσει να προσέχει την μικρή της αδερφή… με την οποία βρίσκονταν μαζί δίπλα – δίπλα την «κακιά» στιγμή μέσα στο αυτοκίνητο. Από κει ψηλά θα βλέπει τους γονείς και τους φίλους της...
Η 12χρονη Ελένη Πυλαρινού, «έφυγε» το πρωί της Πέμπτης (31-05-2012) τόσο πρόωρα από τη ζωή, υποκύπτοντας στα τραύματα της, μετά από τροχαίο στην διασταύρωση Φιλοθέης στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, στην είσοδο της ηλειακής πρωτεύουσας.
Το κακό συνέβη λίγο μετά τις 10.00 το πρωί όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 35χρονος Τσέχος που επισκέπτεται τη χώρα μας και διαμένει στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου, εμβόλισε με το πορτοκαλί «βανάκι» του το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 35χρονη Μαργαρίτα Κόστα – Πυλαρινού και επέβαιναν τα δύο κοριτσάκια της. Ο πρώτος είχε κατεύθυνση από την Πάτρα προς την Αρχαία Ολυμπία και η γυναίκα από τον Πύργο προς τη Συντριάδα.
Η πλαγιομετωπική σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρή και το λευκό Citroen Saxo που επέβαινε η οικογένεια εκτινάχθηκε στην άλλη πλευρά του δρόμου. Το ένα από τα δύο κοριτσάκια βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητο και η μητέρα με τη δεύτερη κόρη της έμειναν εγκλωβισμένοι σε αυτό. Την ίδια στιγμή ο Τσέχος οδηγός δεν είχε υποστεί κάποιο τραυματισμό, όμως όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά.
Άμεσα από το νοσοκομείο που βρίσκεται δίπλα έφτασαν ασθενοφόρα για να παραλάβουν τη μητέρα με τα δύο κοριτσάκια της, ενώ άνδρες της Πυροσβεστικής ανέλαβαν να απεγκλωβίσουν τις τραυματίες. Η μικρή Ελένη ήταν σε πιο κρίσιμη κατάσταση και αμέσως οι γιατροί ξεκίνησαν εντατικές προσπάθειες για να παραμείνει στη ζωή. Δυστυχώς η καρδούλα της δεν άντεξε και λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι υπέκυψε στα τραύματά της.
Η μητέρα της που έφερε πολλαπλά τραύματα και πιο σοβαρό αυτό στο χέρι, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη σε σοβαρή κατάσταση. Η 10χρονη αδερφή της Ελένης, η Νεφέλη σε καλύτερη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο κορίτσια ήταν μαθήτριες στο 4ο δημοτικό σχολείο Πύργου. Η τοπική κοινωνία συγκλονισμένη παρακολουθεί βουβή το δράμα της οικογένειας. Μιας οικογένειας που «διαλύθηκε» από ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα. Δεκάδες περίοικοι και διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν στο χώρο του τροχαίου και δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που τόσο άδικα είχε συμβεί. Πόσο μάλλον την τραγική εξέλιξη που ακολούθησε και συγκλονίζει…




~

Αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις στο MEGA κι είδαν την πόρτα της εξόδου


Συνολικά 21 δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την ατομική σύμβαση που ζήτησε το Mega και η επιχείρηση επέλεξε να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους.

Η πρώτη δόση της αποζημίωσης τους δόθηκε χτες και το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων θα δοθεί κατά περίπτωση από 4 έως 9 μήνες.


Μεταξύ των ατόμων που αποχωρούν  είναι οι: Μαρία Καρχιλάκη, Θάνος Πασχάλης, Αθηνά Κουφοπάνου, Μαρία Παπουτσάκη, Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημήτρης Παπαντωνίου, Μαίρη Ορφανίδη, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Σταμάτης Γιαννίσης, Γιώργος Θαναηλάκης, Κώστας Καζακόπουλος, Σταύρος Καπάκος, η Μαργαρίτα Βεργολιά και η Μαριλένα Γεραντώνη. Από την παραγωγή ειδήσεων φεύγει η Νατάσα Κιουτσούκη.Είχε ήδη αποχωρήσει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.


Οπως βλέπετε ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανένας απ' αυτούς που διαμορφώνουν συνειδήσεις και στηρίζουν τα μνημονιακά κόμματα.Τυχαίο;





~

Βράζει η Πάτρα για τους Αφγανούς!

Κάτοικοι του νοτίου διαμερίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ζήτησαν να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη, με αφορμή τα όσα έχουν γίνει με τους Αφγανούς τις τελευταίες ημέρες. Να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζήτησαν…κάτοικοι του νοτίου διαμερίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Παράλληλα ζήτησαν να συσταθεί μία επιτροπή, ώστε να γίνει έλεγχος στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στα υπόγεια του εργοστασίου διαμένουν ακόμη εκατοντάδες Αφγανοί. Εκατό περίπου κάτοικοι διέκοψαν την συνεδρίαση και εκπρόσωπός τους διάβασε το ψήφισμα και δήλωσαν έτοιμοι για κινητοποιήσεις και απαίτησαν να λυθεί άμεσα το μεταναστευτικό. Κατά την είσοδό τους επικράτησε ένταση και ζήτησαν να υπάρξει έμπρακτη συμπαράσταση στους ασθενείς γονείς του δολοφονηθέντος Θανάση Λαζανά…




~

Επιβάτης έπεσε από το πλοίο στη θάλασσα… για την ΑΕΚ

Επιβάτης έπεσε από το πλοίο στη θάλασσα... για την ΑΕΚ
 
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Νάξου όταν επιβάτης του πλοίου «Blue Star Naxos» έπεσε στη θάλασσα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ΑΕΚ και του Ντέμη Νικολαΐδη.
Άφωνα έμειναν τα μέλη του πληρώματος καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον άντρα που έπεσε στο νερό, αλλά εκείνος στην αρχή αρνούνταν τη βοήθεια τους και πετούσε μακριά τα σωσίβια.
Τελικά ο επιβάτης, περισυνελέγη από το πλήρωμα του πλοίου με σωστική λέμβο και στη συνέχεια σκάφος του Λιμενικού τον έβγαλε στο λιμάνι του νησιού απ όπου και οδήγησε στο νοσοκομείο. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του, με περίπου μια ώρα καθυστέρηση.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Σαντορίνη με τελικό προορισμό τον Πειραιά.



Πηγή:iefimerida.gr

~

New York Times: Να πως η Τρόικα δολοφονεί την Ελλάδα!

 

Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή«το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας – ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει. Καθώςπληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της». Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα». Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία.
«Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς “δάνειο” – τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς “τόκο”» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS. «Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει:  
«Μία λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να δελεαστεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα».



Πηγή:ΒΗΜΑ

~

Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο βλαπτική για την υγεία του παιδιού;


Η Ζάχαρη

Εδώ και καιρό η ζάχαρη θεωρείται ο κακός σύμβουλος στη διατροφή και αυτό γιατί είναι ο πιο αγνός επεξεργασμένος υδατάνθρακας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (100) από όλα τα τρόφιμα. Αυτό συνεπάγεται ραγδαία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή της, ενισχύοντας την πείνα του παιδιού και οδηγώντας στη λαιμαργία. Συνεπώς, η ζάχαρη θα πρέπει αν όχι να αποκλείεται τελείως από τη διατροφή των παιδιών, τουλάχιστον να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.

Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο βλαπτική για την υγεία του παιδιού;

  • Πρώτα απ’ όλα, η ζάχαρη επιφέρει κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πιο συνηθισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που απευθύνονται στα παιδιά, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στην υγεία τους.
  • Η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουνε «υπερκινητική συμπεριφορά», όπως σε ένα πάρτυ γενεθλίων ή μετά την κατανάλωση πολλών γλυκών. Και μετά την απότομη άνοδο, ακολουθεί μια δραματική πτώση, η οποία προκαλεί διάφορα συμπτώματα (δάκρυα, κόπωση, νεύρα και έλλειψη συγκέντρωσης).
  • Η ζάχαρη δίνει «κενές θερμίδες» στο παιδί, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ούτε φυτικές ίνες, ούτε πρωτεϊνες, ενώ ταυτόχρονα δεν το χορταίνει.
  • Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα καταστρέφοντας το σμάλτο των δοντιών να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
  • Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης (γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ) περιέχουν συνήθως και πολύ υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή και καρδιοπαθειών στο μέλλον. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού. Οι διατροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, περιέχουν ελάχιστες ίνες, ενώ παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων.
Πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά από τα παιδιά;
Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διαιτολογικές Οδηγίες, προτείνεται όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από την επιπρόσθετη ζάχαρη. Για παράδειγμα, για ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες σε μια ημέρα, οι 200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τη ζάχαρη, δηλαδή 50 γραμ.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης από τα παιδιά;

  • Να μην ξεχνάτε ότι και στις πιο υγιεινές διατροφές, τα παιδιά παίρνουν περισσότερη ζάχαρη από όση πραγματικά χρειάζονται και αυτό γιατί η ζάχαρη υπάρχει σχεδόν παντού: στην κέτσαπ, στο καλαμπόκι, στις σάλτσες ζυμαρικών, στο ψωμί, στα φρέσκα φρούτα, στα δημητριακά (ακόμα και στα ολικής άλεσης), σε πολλά γιαούρτια και σε όλες σχεδόν τις τυποποιημένες τροφές. Για να μην αναφερθούμε στα γλυκά, τη μαρμελάδα, τη σοκολάτα, τα κέικ, τα μπισκότα και τα ζελέ.
  • Μια καλή αρχή είναι να κόψετε σιγά σιγά τις φανερές πηγές ζάχαρης. Μερικές τροφές... έχουν υπερβολικά πολλή ζάχαρη. Ακόμα και ορισμένα τρόφιμα, τα οποία θεωρούνται υγιεινά, όπως τα δημητριακά πρωινού (μερικά από αυτά περιέχουν 50% ζάχαρη) και οι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και καλό θα ήταν να αποκλείονταν από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.
  • Για πρωινό, βρείτε δημητριακά, τα οποία έχουν 5 γρ ή και λιγότερο, ζάχαρη ανά μερίδα. Για να τα γλυκάνετε, προσθέστε φρούτα.
  • Σερβίρετε φρούτα για επιδόρπιο αντί για κάποιο γλυκό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε πάντα εφοδιασμένοι με τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού σας. Μια άλλη ιδέα για επιδόρπιο είναι να αντικαταστήσετε τα μπισκότα σοκολάτας, για παράδειγμα, με κάτι, το οποίο θα έχει και θρεπτική αξία. Κουλουράκια από βρώμη, ή ξερά φρούτα, τα οποία έχουν ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, είναι ωραία και δίνουν στο παιδί βιταμίνες, σίδηρο και ίνες.
  • Όταν προσφέρετε τσάι στο παιδί σας ή καφέ (αν πρόκειται για έφηβο), προσπαθήστε να είναι χωρίς ζάχαρη. Θα είναι πιο εύκολο να το συνηθίσει αν το επιχειρήσετε σταδιακά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε στο μισό τη ζάχαρη που χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές. Δε χρειάζεται να βάλετε υποκατάστατο. Κανείς δε θα καταλάβει τη διαφορά.
  • Προσθέστε «γλυκά» μπαχαρικά στα γλυκά που εσείς φτιάχνετε. Αυτά είναι η κανέλλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και άλλα παρόμοια. Αν χρειαστεί, βάλτε περισσότερο από αυτά και μειώστε τη ζάχαρη.
  • Tα κέικ, τα μπισκότα και όλα τα συναφή, αντί να τα πασπαλίσετε, σκορπίστε λίγη ζάχαρη άχνη επάνω τους με ένα σουρωτήρι.
  • Για να φτιάξετε μιλκσέικ, βάλτε στο μπλέντερ παγωμένο γιαούρτι, γάλα και φρούτα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ γρήγορο πρωινό.
  • Όταν θέλετε να κάνετε κάτι πιο γλυκό, προσπαθείστε να χρησιμοποιείτε φρούτα. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνετε κουλουράκια, ρίξτε μέσα χουρμά κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια και μειώστε τη ζάχαρη.
  • Aν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα γλυκά, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά σορβιτόλη και ξυλιτόλη. Αυτά είναι «αλκοόλες σακχάρου», οι οποίες προέρχονται από τα φρούτα. Έχουν βέβαια και αυτά θερμίδες που προσθέτουν βάρος, αλλά είναι καλύτερα να τρώμε τα συγκεκριμένα ως εναλλακτική λύση.
  • Κρατήστε τα γλυκά κρυμμένα, μακριά από τα παιδιά. Καλύτερο είναι να υπάρχει ένα μπολ με φρούτα πάνω στο τραπέζι αντί ένα μπολ με μπισκότα.
  • Αν η ζάχαρη αναφέρεται στην ετικέτα ενός επεξεργασμένου κρέατος, ενός κονσερβοποιημένου φρούτου ή λαχανικού ή ακόμα και χυμού, μην το αγοράσετε. Είναι φανερό ότι κάποιες λιχουδιές, όπως τα μπισκότα σοκολάτας, περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, αλλά μπορείτε να βρείτε ένα νέο προϊόν που περιέχει μειωμένη ζάχαρη (πχ digestive μπισκότα πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς ζάχαρη).
  • Επιπλέον, για τις ελάχιστες φορές που θα αγοράσετε κάποιο αναψυκτικό για το παιδί σας, διαλέξτε αυτό που έχει λίγες θερμίδες ή διαλέξτε χρουτοχυμό χωρίς ζάχαρη διαλυμένο σε νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα ποτήρι κοινό αναψυκτικό περιέχει περίπου 5 κουταλάκια ζάχαρη!!!
  • Επίσης, αγοράστε φρούτα που είναι κονσέρβα σε φυσικό χυμό, αντί για σιρόπι.




~

Ο δίσκος της Φαιστού και άλλοι γοητευτικοί, άλυτοι γρίφοι…

 

Οι ιστορίες που μας καθηλώνουν και εξάπτουν περισσότερο τη φαντασία μας είναι εκείνες που παραμένουν ανεξιχνίαστες... Ανεξήγητοι κώδικες, αινίγματα, κρυπτογραφημένα μηνύματα και βιβλία, μυστηριώδεις επιγραφές, μας ιντριγκάρουν και γεννούν θεωρίες και θρύλους.
Παρ’ όλες τις προσπάθειες ιστορικών, αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων, η ανθρώπινη ιστορία βρίθει από γρίφους που....παραμένουν άλυτο και ίσως ακριβώς γι’ αυτό να μας γοητεύουν και περισσότερο… Ο δίσκος της Φαιστού Αυτό το μυστήριο είναι βγαλμένο από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, αν και ακόμη και ο θρυλικός ήρωας μάλλον θα έσπαζε το κεφάλι του για να το λύσει.
 Παρά τις συνεχείς προσπάθειες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, η επιγραφή που έχει χαραχθεί πάνω στον πήλινο δίσκο παραμένει ένα μυστήριο. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει άνθρωποι που υποστήριξαν ότι έλυσαν το γρίφο, όμως καμία ερμηνεία δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Το χειρόγραφο του Βόινιτς Το βιβλίο των 240 σελίδων πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που το αγόρασε το 1912, και όχι από τον συγγραφέα που παραμένει άγνωστος.

Άγνωστη είναι και η γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί το εγχειρίδιο, το οποίο φιλοξενεί εικόνες φυτών και διαγράμματα αστερισμών. Το εγχειρίδιο δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ και μόνο χάρη στη μέθοδο χρονολόγησης με άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι έχει γραφτεί τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, πρόκειται για βιβλίο φαρμακευτικής. Γλυπτό «Κρύπτος» Το γλυπτό «Κρύπτος» κοσμεί την είσοδο των κεντρικών γραφείων της CIA, ωστόσο, ακόμη και οι πλέον έμπειροι Aμερικανοί πράκτορες δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν το ένα από τα τέσσερα μηνύματα που «μεταφέρει».


Ο μόνος που γνωρίζει είναι ο κατασκευαστής του, ο οποίος όμως, προτιμά να αφήνει τους άλλους να… παιδεύονται και δεν αποκαλύπτει τη λύση. Το μόνο στοιχείο που έχει δώσει είναι η λέξη «Βερολίνο». Οι γρίφοι του Μπιλ Οι γρίφοι του Μπιλ υποτίθεται ότι κρύβουν την τοποθεσία όπου βρίσκεται θαμμένος ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς στον κόσμο, στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Κάτω από το έδαφος, υπάρχουν τόνοι χρυσού, ασημιού και κσμημάτων, που ανήκαν σε κάποιον Τόμας Μπιλ. Τα λάφυρα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, καθώς από τους τρεις γρίφους, μόνο ο δεύτερος έχει αποκρυπτογραφηθεί.


Η επιγραφή του Σάγκμπορο Εκ πρώτης όψεως, αυτό το μνημείο, στη Βρετανία, δεν έχει κάτι το παράξενο. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ο παρατηρητής θα δει μία μυστηριώδη επιγραφή: DOUOSVAVVM. Εδώ και 250 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή εκδοχή, αυτή η ακολουθία γραμμάτων είναι ένας γρίφος που δημιούργησαν ιππότες και αποκαλύπτει το σημείο όπου βρίσκεται το Ιερό Δισκοπότηρο. Η υπόθεση «Ταμάμ Σουντ» Το 1948 ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σε μία παραλία της Αυστραλίας. Αναζητώντας την ταυτότητά του, οι Αρχές βρήκαν μόνο ένα χειρόγραφο μήνυμα με κρυπτογραφημένες λέξεις και τη φράση «Ταμάμ Σουντ», η οποία χρησιμοποιείται από Άραβες ποιητές και σημαίνει «Τέλος». Ο άνδρας δεν αναγνωρίστηκε και δεν αναζητήθηκε ποτέ και το μήνυμά του δεν ερμηνεύθηκε. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ήταν απλώς ένα σημείωμα που άφησε πριν αυτοκτονήσει, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το χειρόγραφο είναι ένα είδος προφητείας.

 Το μήνυμα «Wow!» Το καλοκαίρι του 1977, ο Τζέρι Έχμαν, ένας εθελοντής της Υπηρεσίας Αναζήτησης Εξωγήινης Ζωής μελετούσε ραδιοκύματα από το διάστημα, προσπαθώντας να βρει κάποιο ίχνος ζωής. Κάποια στιγμή, τα όργανα που είχε στη διάθεσή του «τρελάθηκαν» και του έδωσαν ένα σήμα, που όμοιό του δεν είχε ξανακούσει. Το σήμα ήταν διάρκειας 72 δευτερολέπτων και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, προερχόταν από τον αστερισμό του Τοξότη και από ένα ουράνιο σώμα όπου – προφανώς – δεν είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος.

Ο ενθουσιασμένος Έχμαν αντέδρασε γράφοντας στο χαρτί του τη λέξη «Wow!» και το σήμα του έμεινε στην ιστορία ως «Σήμα Wow», αν και δεν ερμηνεύθηκε ποτέ. Τα γράμματα του Ζόντιακ Τα γράμματα του Ζόντιακ είναι 4 κρυπτογραφημένες επιστολές που φέρεται να είχε γράψει ο μυστηριώδης δολοφόνος Ζόντιακ, ο οποίος είχε τρομοκρατήσει Αρχές και πολίτες στο Σαν Φρανσίσκο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μόνο ένα από τα γράμματα έχει αποκρυπτογραφηθεί και περιέχει απειλές κατά της Αστυνομίας και των δημοσιογράφων.


Οι επιγραφές του Νησιού του Πάσχα Οι επιγραφές, γνωστές και ως Ρονγκορόνγκο είναι χαραγμένες σε διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Νησί του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δείγματα ενός από τα πρώτα συστήματα γραφής πο επινόησε ο άνθρωπος. Οι επιγραφές δεν έχουν ερμηνευθεί, αλλά εικάζεται ότι περιγράφουν τις συνθήκες που έφεραν το τέλος του πολιτισμού στο Νησί του Πάσχα.




~

Μειώνεται σταδιακά το κάπνισμα στην Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την πορεία της μείωσης του καπνίσματος, καθώς η εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε το 2010 αποδίδει καρπούς, είναι όμως απογοητευτικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση του καπνίσματος σε νέους ενήλικες άνδρες (από 61,9% σε 46,4%), αλλά και στον γυναικείο πληθυσμό, όπου το ποσοστό των καπνιστριών παραμένει σταθερό γύρω στο 30%, ενώ έως το 2006 ήταν σε ραγδαία άνοδο.


Από την άλλη πλευρά, όμως, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω «έλλειψης συνεχούς και αταλάντευτης πολιτικής βούλησης», όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Παναγιώτης Μπεχράκης.


«Με διάτρητες δικαιολογίες μία πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» τόνισε ο καθηγητής.


Ο κ. Μπεχράκης έθεσε ερωτήματα προς τους αρμοδίους για τη μη εφαρμογή του νόμου, όπως γιατί μία έγκυος γυναίκα αποκλείεται απ΄όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι σε αυτά υποχρεώνονται σε συνθήκες εργασίας ισοδύναμες με ορυχείων του 15ου αιώνα, γιατί το παθητικό κάπνισμα που αποτελεί την πιο διαδεδομένη σκληρή μορφή βίας στη σημερινή κοινωνία όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος;


Η απάντηση, είπε ο κ. Μπεχράκης, βρίσκεται στο θέμα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσδιορίσει για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και έχει να κάνει με τις παρεμβολές της βιομηχανίας καπνού. «Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση – Πλαίσιο του ΠΟΥ, που ισχύει από το 2005».


Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.


Επίσης, μείωση παρουσιάζουν ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.


«Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας» σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος ανέφερε ότι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα γυμνάσια και λύκεια σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, του πανεπιστημίου Harvard και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τρόπο θετικό προσεγγίζουν το τεράστιο ζήτημα της αλλαγής της νοοτροπίας του ελληνικού κοινού σχετικά με το θέμα του καπνίσματος.


Ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας, αναφέρθηκε στο θέμα της ενημέρωσης των παιδιών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και πρότεινε ως πιο αποτελεσματικό τρόπο την επίσκεψή τους σε ειδικά ιατρικά εργαστήρια, ώστε να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, που οδηγεί το κάπνισμα.


Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας λέγοντας, ότι δεν είναι ακίνδυνο, σύμφωνα με έρευνες. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για τα συγκεκριμένα προϊόντα και πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να χαρακτηριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να απαιτείται για την κυκλοφορία του, άδεια από τον ΕΟΦ.




~

Συγκλονίζει η νέα «μνημονιακή» αυτοκτονία συνταξιούχου

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ακόμη μιας αυτοκτονίας για οικονομικούς λόγους στη χώρα μας.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στο δασάκι του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια, όπου ο ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος.

Στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του, εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη. Ήταν, και πάλι, οικονομικοί.


Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σήμερα και η βρετανική Telegraph, που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα του σημειώματος: «Μόνο ένας πολιτικός, όπως η Θάτσερ, θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση».


«Ο 61χρονος πατέρας δύο παιδιών, χρωστούσε χρήματα στις τράπεζες και την εφορία και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Η Ελλάδα, η οποία είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, αντιμετωπίζει τώρα ένα κύμα ανθρώπων που αφαιρούν τη ζωή τους από τότε που η χώρα βυθίστηκε στην οικονομική κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα.


Στο σημείωμα του - που φέρει ημερομηνία 29/5/2012 και το όνομα Αλέξανδρος - αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΕΛ.ΑΣ δεν ξέρει αν υπάρχω. Γυναίκες και ποτά δεν έχω δει ποτέ. Καφενείο δεν με έχει δει. Το μόνο παράπτωμα είναι ότι δούλευα από το πρωί έως το βράδυ. Eγινα ελεύθερος επαγγελματίας και φεσώθηκα μέχρι το λαιμό και με καλούν τώρα στα 61 μου να πληρώσω για αυτό. Εύχομαι τα εγγόνια μου να μην γεννηθούν στην Ελλάδα μιας και δεν θα αποτελείται από Eλληνες. Από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουν την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά θα τα έχουν καταργήσει τελείως. Μόνο ένας πολιτικός, όπως η Θάτσερ, θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση».




~

Συνέχεια Πανελλαδικών με μαθήματα κατεύθυνσης

Συνέχεια Πανελλαδικών με μαθήματα κατεύθυνσης

Σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθηνσης εξετάζονται στα Λατινικά, της θετικής κατεύθυνσης στην Χημεία και της τεχνολογικής κατεύθυνσης στην Ηλεκτρολογία (κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλων (κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).




~

New York Times : «Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις δάνειο". Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις "τόκο"

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. «Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’. Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις ‘τόκο’», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS. Από το Μάιο του 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια περίπου 177 δισ. δολαρίων. Τα δύο τρίτα από αυτά δόθηκαν για την αποπληρωμή των .........
ομολογιούχων και των δανείων της τρόικας.
 «Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικας στερούν άλλα κεφάλαια, που στοχεύουν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει η εφημερίδα  New¨ York Times. Εάν πράγματι η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό τον Ιούλιο, θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. Όχι όμως στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στην τρόικα, γιατί η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», εξηγεί ο Thomas Mayer, σύμβουλος της Deutsche Bank.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα όπου οι τρεις μεγάλοι πιστωτές του δημόσιου τομέα στέλνουν τα δάνεια προς την Ελλάδα σε έναν ειδικό λογαριασμό.

Τα χρήματα μένουν εκεί για 2-3 μέρες και μετά στέλνονται πίσω στην τρόικα, ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων που έκανε δεκτά η Ευρώπη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας.

Οι ξένοι πιστωτές φροντίζουν ώστε το ποσό που απομένει για τις εγχώριες δαπάνες να είναι πάντα τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να πιέζεται ασφυκτικά να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα. Στην ίδια τακτική θα πρέπει να ενταχθούν και οι γνωστές δηλώσεις της αγριοπουτάνας Christine Lagarde, και οι ανθελληνικές δηλώσεις του ξεφτιλισμένου Παπαδημου όπως αποκαλύπτει το Reuters, όπου ζητεί από την ΕΕ να κάνει σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας για να φοβίσουν τους πολίτες και να ψηφίσουν τα κόμματα που είναι υπέρ του Μνημονίου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου!




~ Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στη φτώχεια ζει ένα στα έξι ελληνόπουλα

Κοριτσάκι μαζεύει πεταμένα λαχανικά σε λαϊκή αγορά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF
Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα φέρνει στο φως παγκόσμια έκθεση της UNICEF.

Κοριτσάκι μαζεύει πεταμένα λαχανικά σε λαϊκή αγορά
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για νέα μέτρα λιτότητας και επιπλέον περικοπές κοινωνικών δαπανών, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων υποφέρουν: ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκες στέρησης στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ 35 κρατών με ανεπτυγμένες οικονομίες ως προς τη σχετική φτώχεια.
Με χειρότερα ποσοστά ακολουθούν η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία.
Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση 13 εκατ. παιδιά στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους, ενώ άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τη UNICEF, είναι το γεγονός ότι 30 εκατ. παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε πλούσιες χώρες.
Η έκθεση εξέτασε την παιδική φτώχεια με βάση τον Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης, με ένα παιδί να χαρακτηρίζεται «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων όπως τρία γεύματα την ημέρα, δύο ζευγάρια παπούτσια στο νούμερό του, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία και εκπαιδευτικά βιβλία ή σύνδεση Internet στο σπίτι.
Στη φτώχεια ζει ένα στα έξι ελληνόπουλα
Οι σκανδιναβικές χώρες εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά αποστέρησης (κάτω του 3%), ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 17,2%.
Το ποσοστό στη χώρα μας αγγίζει το 50,.8% για οικογένειες στις οποίες οι γονείς έχουν μόρφωση δημοτικού, γυμνασίου ή δεν έχουν καμία μόρφωση και στο 42,2% για παιδιά μεταναστών.
O δείκτης
Ο δεύτερος δείκτης, βάσει του οποίου συνετάχθη η έκθεση, ήταν ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 15,9%, όταν οι τρεις πρώτες χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Κύπρος) έχουν ποσοστά από 4,7 έως 6,1%.
Οι τελευταίες στην κατάταξη χώρες -Λετονία, ΗΠΑ, Ρουμανία- συγκεντρώνουν ποσοστά 18,8%, 23,1% και 25,5% αντίστοιχα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (1,1% του ΑΕΠ) μεταξύ 35 κρατών ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την οικογένεια -επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες- μετά τη Μάλτα (1%).
Πρώτη σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσεται η Γαλλία. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από 13 στο 16%…
Ο κίνδυνος
Εχουν… μέλλον οι συνέπειες της λιτότητας

Σε βάθος χρόνου αναμένεται να φανούν σε όλη τους την έκταση οι συνέπειες της περιστολής κοινωνικών δαπανών λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη Unicef.
«Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά πράγματα σε χώρες που έχουν τα μέσα να τα παρέχουν», δήλωσε ο Gordon Alexander, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Unicef. «Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ορισμένες χώρες είχαν καλές επιδόσεις – όταν κοιτάμε κυρίως τα δεδομένα προ κρίσης- λόγω των συστημάτων κοινωνικής προστασίας που ήταν θεσμοθετημένα.
Οι επιδόσεις
Ο κίνδυνος είναι ότι στην τρέχουσα κρίση δεν θα δούμε τις συνέπειες κακών αποφάσεων παρά πολύ αργότερα», είπε και προσέθεσε: «Ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες. Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει ακριβά».


Κατερίνα Ροββά /Εθνος




~