Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

«Μπλε» πανσέληνο θα απολαύσουμε τον Αύγουστο – Σπάνιο φαινόμενο

 

Ένα σπάνιο φαινόμενο, μια «μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου.
Η μπλε πανσέληνος θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Η πρώτη πανσέληνος είναι στις 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα «Νέα», η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα δεν λέγεται μπλε μονάχα επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά ονομάστηκε έτσι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883.
Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μπλε.
Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το μπλε φεγγάρι ήταν τόσο σπάνιο που έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».
Έκτοτε η φράση «μπλε Σελήνη» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα.
Τα μικροσωματίδια στα σύννεφα σκόνης που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο στην Ινδονησία παρέμειναν επί χρόνια στην ατμόσφαιρα σκεδάζοντας τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού την ώρα που αυτές διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό. Έτσι η Σελήνη φαινόταν μπλε.
Πιο πρόσφατα, το 1950, το μπλε φεγγάρι φάνηκε στον ουρανό ύστερα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά, ενώ η τελευταία «μπλε Σελήνη» συνέβη τον Δεκέμβριο 2009.





~ Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά ο οποία εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Γυάλα Σαλαμίνας.
Το μέτωπο βρίσκεται κοντά σε οικισμό, ο οποίος ωστόσο προς το παρόν δεν απειλείται.
Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Άργος, στην περιοχή Βελανιδιά, όπου καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.




~

ΠΕΡΙ … ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ !!! ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ. 20 Ιουλίου 1974 - 20 Ιουλίου 2012.

Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που άρχισε το κακό στην Κύπρο, με συνέπεια έκτοτε μυριάδες δεινά για την Κύπρο, την Ελλάδα και τους Έλληνες,  τα οποία κορυφώνονται στις μέρες μας.
Ακολούθησε η «μεταπολίτευση» (αλλαγή Πολιτεύματος), με την επάνοδο στην εξουσία των γνωστών πολιτικών προσώπων που είχαν απομακρυνθεί πραξικοπηματικά από αυτήν και ζούσαν διωγμένοι μακρυά από την Πατρίδα, υπομένοντας την φρικτή εξορία σε αφιλόξενες πόλεις της ξενιτειάς, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη, η Νέα Υόρκη και σε πολλούς άλλους έρημους τόπους, χωρίς ποτέ να μάθει κανείς τι έκαναν για να βγάλουν το ψωμί τους και να επιβιώσουν. Αλήθεια, πώς ζούσαν (οι περισσότεροι)  χωρίς να δουλεύουν;
 
Επανερχόμενοι στην Πατρίδα και (φυσικά) στην εξουσία την 24ην Ιουλίου 1974, φρόντισαν ΑΜΕΣΩΣ να μας ενημερώσουν τόσο για τα (κατ’ αυτούς) αίτια, όσο για τους (κατ’ επιλογήν τους) υπαίτιους της Κυπριακής τραγωδίας, η οποία στις 24.7.1974 ουσιαστικά, μόλις άρχιζε.
 
Θεωρώντας έτσι ότι εξετέλεσαν το υπέρτατο προς την Πατρίδα Χρέος τους και με ήσυχη συνείδηση πλέον, ασχολήθηκαν επισταμένως με την διόγκωση του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ της Πατρίδος, το οποίον στις 24.7.1974, επίσης μόλις άρχιζε.
 
Τόσο η Κυπριακή τραγωδία όσο και το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ της Ελλάδος, τελούν έκτοτε υπό τον απόλυτο και αποκλειστικό έλεγχο και χειρισμό των επανελθόντων (ελέω και χάριν της … Δημοκρατίας φυσικά) πολιτικών προσώπων μετά των οικογενειών τους βεβαίως, βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενα και έχουν κοινή αφετηρία, κοινά αίτια και κοινούς δημιουργούς.
 
Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ (και από τους πολιτικούς και λοιπούς στρεβλωτές της Ιστορίας) ΓΕΓΟΝΟΤΑ της πρόσφατης Ιστορίας μας, για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεώτεροι.
 
Και αν τυχόν εκπλαγείτε, οι παλαιοί απ’ όσα ΞΕΡΕΤΕ αλλά έχετε ΞΕΧΑΣΕΙ και οι νεώτεροι απ’ όσα λίγα ή στρεβλωμένα μάθατε, θυμηθείτε ότι γι’ αυτό που σας συμβαίνει … κοπίασε πολύ σκληρά ένα πλήθος «Αντιστασιακών Δημοκρατών» που γέννησε η «Μεταπολίτευση», όπως :
  • Οι συγκατανευσιφάγοι των πολιτικών δημοσιογράφοι, που ραγδαία απέκτησαν τεράστια εμβέλεια, αναγνωρισιμότητα, θράσος, αλαζονεία και βέβαια …περιουσία.
  • Οι πάσης φύσεως  και παντός χρώματος εργατοπατέρες συνδικαλιστές, που αποκόμισαν τα ίδια με τους προηγούμενους οφέλη και
  • Οι Πνευματικοί ταγοί (καθηγητές), κυρίως οι …αξιοκρατικώς αναγορευθέντες σε Πανεπιστημιακούς, οι οποίοι στην πρεμούρα τους να δείξουν πιο πρόθυμοι από άλλους, αδιαφόρησαν ακόμα και για την νομιμοφάνεια των ανομιών τους κι’ έτσι μερικοί γνώρισαν προσφάτως …τον Κορυδαλλό !!! (Όχι το πτηνό…)
     
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ   ΙΣΤΟΡΙΚΗ   ΑΝΑΔΡΟΜΗ
08. 10. 1973 :
Ο  (στρατιωτικός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος διορίζει Κυβέρνηση πολιτικών προσώπων υπό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη (1η Δοτή Κυβέρνηση), ο οποίος προκηρύσσει εκλογές για την 10ην Φεβρουαρίου 1974.
 
17. 11. 1973 :
“Εξέγερση” φοιτητών  στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Ο Διοικητής της ΕΣΑ, ταξίαρχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ανατρέπει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, καταλαμβάνει την Εξουσία και γίνεται ο «ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ».
 
Ερώτηση: Γιατί η 17η Νοεμβρίου 1973 θεωρείται και διδάσκεται στα Σχολεία ως ημερομηνία ανατροπής της «δικτατορίας - χούντας» ;;;
 
25. 11. 1973 :
Πρόεδρος Δημοκρατίας αναλαμβάνει (διορίζεται) ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο οποίος διορίζει Κυβέρνηση πολιτικών προσώπων υπό τον Αδαμάντιον Ανδρουτσόπουλον (2η Δοτή Κυβέρνηση). Οι προκηρυχθείσες για την 10ην Φεβρουαρίου 1974 εκλογές ακυρώνονται, και την ίδια ημέρα τοποθετούνται στην ανωτάτη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οι εξής νέοι Αρχηγοί :
Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ
Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ενώ
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ, παραμένει στην θέση που τον είχε τοποθετήσει την 1η Ιουνίου 1973 ο Γ. Παπαδόπουλος.
 
15. 07. 1974 :
ΚΥΠΡΟΣ. Ο Πρόεδρος ΜΑΚΑΡΙΟΣ ο Γ΄ ανατρέπεται πραξικοπηματικά και στην θέση του, τοποθετείται ο Νικόλαος ΣΑΜΨΩΝ. Ο Μακάριος φεύγει από την Κύπρο.                                       
 
 
19. 07. 1974 :
Η 39η Μεραρχία της τουρκίας (σε πολεμική ετοιμότητα από την 8ην ΙΟΥΝΙΟΥ 1974) ξεκινάει με πολεμικά και αποβατικά πλοία, από την Μερσίνα για επίθεση στην Κύπρο. Οι  Πολιτικές  και Στρατιωτικές ηγεσίες Αθηνών και Λευκωσίας (Γκιζίκης, Μακάριος, Σαμψών και Αρχηγοί) τα γνωρίζουν, αλλά … ΔΕΝ ανησυχούν.
 
20. 07. 1974 : ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
 
Οι τούρκοι επιχειρούν πάσει δυνάμει στην Κύπρο, συναντούν  σθεναρή αντίσταση από τους υπερασπιστές της και καταγράφουν απροσδόκητα μεγάλες απώλειες.
 
22. 07. 1974 :
Κηρύσσεται εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων που ισχύει από ώρας 16:00.
Οι τούρκοι, όταν ζήτησαν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός δηλ. εκεχειρία, είχαν καταλάβει τμήματα εδάφους (ασύνδετα μεταξύ τους), που αποτελούσαν το 2% της Κύπρου. Παραιτούνται οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας.
 
24. 07. 1974 :
Ο  (στρατιωτικός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Φαίδων Γκιζίκης, διορίζει Κυβέρνηση πολιτικών προσώπων υπό τον Κωνσταντίνον Καραμανλή 
 (3η Δοτή Κυβέρνηση) και, παραμένων στην θέση του, συνεχίζει να προσδίδει ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ χαρακτήρα στο Πολίτευμα της Ελλάδος μέχρι την 18ην Δεκεμβρίου 1974, αντικατασταθείς από τον Μιχαήλ Στασινόπουλον.
 
Ερώτηση: Γιατί η 24η Ιουλίου εορτάζεται ετησίως ως ημερομηνία αποκατάστασης της Δημοκρατίας, γνωστή ως «μεταπολίτευση»;;;
 
Ο (δοτός) Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει ότι :
«Η Κύπρος κείται μακράν», ΔΕΝ ενισχύει την άμυνα και τους εξουθενωμένους υπερασπιστές της, οι τούρκοι παραβιάζουν την εκεχειρία, την οποία οι Ελληνικές Δυνάμεις διατάσσονται … να σεβαστούν και να τηρήσουν !!! (ορισμένοι συμμορφώθηκαν), αποβιβάζουν νέες δυνάμεις στο νησί και την 14.08.1974  κατέχουν το 18% !!! της Κύπρου. 
 
 
14. 08. 1974 :
Οι τούρκοι παραβιάζουν επισήμως την εκεχειρία, επιτίθενται με όλα τα μέσα και διευρύνουν το μέτωπο του πολέμου.
 
20. 08. 1974 :
Λήγει ο πόλεμος.  Οι τούρκοι έχουν καταλάβει το 37% της Κύπρου.
17. 11. 1974 :Το Στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδος, προσδιοριζόμενο από την παρουσία του Στρατηγού Φαίδωνος Γκιζίκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από 25.11.1973, πραγματοποιεί εκλογές που αναδεικνύουν νικητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
(Πρώτη εκλεγμένη Κυβέρνηση επί δικτατορίας).
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μετά την 24ην Ιουλίου 1974, παρέμειναν στις θέσεις τους:
Α΄.   Οι “εκλεκτοί” του «αόρατου δικτάτορα» Δ. Ιωαννίδη
ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ, Πρόεδρος Δημοκρατίας,  μέχρι 18 Δεκεμβρίου 1974,
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ, Αρχηγός ΕΔ μέχρι 19 Αυγούστου 1974,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ, Αρχηγός ΓΕΣ,  μέχρι 19 Αυγούστου 1974, 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Αρχηγός ΓΕΑ,  μέχρι 23 Ιανουαρίου 1975.
Β΄.  Ο  “εκλεκτός” του «δικτάτορα» Γ. Παπαδοπούλου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ, Αρχηγός ΓΕΝ, μέχρι 08 Ιανουαρίου 1975.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Γιατί παρέμειναν στις θέσεις τους ;;;;;;
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ουδείς εκ των ανωτέρω στρατιωτικών, πρωταγωνιστών της κρίσιμης και τραγικής για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό περιόδου από τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ 1973 μέχρι και τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 1974, εκλήθη από τις Κυβερνήσεις της «μεταπολιτευτικής» Δημοκρατίας να απολογηθεί ή να δώσει εξηγήσεις ή έστω πειστικές απαντήσεις Δημόσια, για τα όσα συνέβησαν αυτό το χρονικό διάστημα.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Γιατί δεν κλήθηκαν και γιατί δεν τιμωρήθηκαν ;;;;;;
 
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μήπως επειδή τα όσα έπραξαν ή τα όσα καλώς γνωρίζουν, μαζί με πολλά άλλα και πολλών άλλων βεβαίως, αποτελούν τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ του στοιχειωμένου πλέον «ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», τον οποίον ΟΥΔΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ τολμά  όχι να ανοίξει αλλά ούτε κάν να αγγίξει ;;;;
 
Αθήνα, 20η Ιουλίου 2012.
Νικόλαος Φ. Αργυρόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974




~

45χρονος είχε φτιάξει ιδιωτική χωματερή στο Αιγάλεω


-Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος.
-Είχε φτιάξει χωματερή στο Αιγάλεω
-Μόλυνση και δυσοσμία στην περιοχή

Συνελήφθη στις 17-7-2012 το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής 45χρονος ημεδαπός, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους αστυνομικούς σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) και με υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), σε μονάδα συλλογής-μεταφοράς-αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων και κέντρο διαλογής των υλικών αυτών στο Αιγάλεω, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος.


Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο της ανωτέρω μονάδας γινόταν προσωρινή αποθήκευση υλικών επί του εδάφους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στο χώρο υπήρχε πολύ έντονη δυσοσμία και έντονη παρουσία εντόμων. Στον προαύλιο-υπαίθριο χώρο βρέθηκε προσωρινά αποθηκευμένος τουλάχιστον ένας (1) τόνος από πατάτες σε πλήρη αποσύνθεση, εξήντα (60) κυβικά φυτικού υλικού από κλαδιά και χόρτα, μπάζα και οικοδομικά υλικά, άδεια δοχεία χρωμάτων άδειες συσκευασίες μελανιών, παλέτες και ξύλα, κάρτες κινητών τηλεφώνων και διαφόρων συσκευών.


Στον εσωτερικό χώρο βρέθηκε μεγάλος αριθμός από υαλοπίνακες αυτοκινήτων, μεταλλικές σκάλες αλουμινίου, πλαστικές καρέκλες, κατεστραμμένα έπιπλα, κομμάτια υφασμάτων, καλοριφέρ, μεταλλικούς σωλήνες, απογυμνωμένα καλώδια, είδη υγιεινής, μπαταρίες φορτηγών, πλαστικούς περιέκτες λαδιών, συσκευασίες γάλακτος και λοιπά αντικείμενα. Σε σάκους και σε κιβώτια υπήρχαν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες (5.000) αντηλιακά λάδια, ακατάλληλα για διάθεση και πώληση, δώδεκα μεγάλες πλαστικές δεξαμενές μερικές από τις οποίες περιείχαν νερό και άλλες περιείχαν άγνωστης σύστασης υγρά. Στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού της μονάδας ήταν εμφανής η ανάπτυξη μικροοργανισμών και υπήρχε έντονη δυσοσμία.

Από τους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκαν παραβάσεις αρμοδιότητάς τους.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.




~

Ο δράστης του μακελειού στο Κολοράντο ταυτιζόταν με τους «κακούς» από τις ταινίες

Στοιχεία για το προφίλ του φερόμενου ως δράστη του μακελειού σε μια από τις αίθουσες ενός κινηματογράφου στο Κολοράντο, του 24χρονου τελειόφοιτου νευροεπιστήμονα Τζέιμς Χολμς, έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ οι ερευνητές της αστυνομίας και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών (FBI) συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για .......
το μακελειό.
Κάτοικοι της πλούσιας συνοικίας του Σαν Ντιέγκο όπου μεγάλωσε τον χαρακτήρισαν μοναχικό. Στην ομάδα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που έπαιζε στο γυμνάσιο, στην οποία οι σχέσεις ήταν στενές, ουδείς θυμόταν πολλά γι' αυτόν, κατά το ρεπορτάζ δημοσιογράφων του NBC.
Μια νεαρή γυναίκα που τον γνώριζε στο γυμνάσιο είπε πως ήταν «ωραίος τύπος», αλλά της είχε φανεί παράξενο ότι ταυτιζόταν με τον «κακό» στις ταινίες δράσης.
Ήταν εξαίρετος μαθητής στο γυμνάσιο στο Σαν Ντιέγκο, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, από το οποίο αποφοίτησε, είχε κορυφαίους βαθμούς. Εγγράφηκε σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όμως κάτι φαίνεται ότι του συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ξαφνικά οι βαθμοί του άρχισαν να επιδεινώνονται ραγδαία.
Η εφημερίδα The Washington Post ανέφερε ότι ένας καθηγητής στη σχολή του στο Κολοράντο είπε ότι σκέφτηκε αμέσως τον Χολμς όταν άκουσε πως ένας φοιτητής ήταν ύποπτος για τη σφαγή. Ήταν «πολύ ήσυχος, παράξενα ήσυχος στην τάξη», και φαινόταν «κοινωνικά απομονωμένος».
«Τον θεωρούσα πάντα λίγο παράξενο. Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν ακριβώς αλλά κάτι μου έλεγε να μην τον πλησιάσω, γυναικεία ένστικτα υποθέτω», είπε μια φοιτήτρια στο NBC.
Ο Χολμς χαρακτηρίζεται μεθοδικός, όπως φάνηκε στο σχεδιασμό της επίθεσής του, σύμφωνα με τις αρχές. Μοιάζει να προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη του στο Διαδίκτυο. Οι αναζητήσεις για αυτόν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter κ.ά. ελάχιστα δεδομένα απέφεραν.
Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο Χολμς είχε «μεταμφιεστεί» σαν τον Τζόκερ, τον εχθρό του κινηματογραφικού Μπάτμαν, όταν έκανε την επίθεση. Είχε βάψει τα μαλλιά του πορτοκαλί. Ένας αστυνομικός είπε πως είχε μαζί του δυο πιστόλια, μια καραμπίνα κι ένα ημιαυτόματο, ενώ φορούσε ειδικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρο κι αντιασφυξιογόνο μάσκα. Σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 58.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης έμοιαζε εκπληκτικά ψύχραιμος καθώς πυροβολούσε, έριξε πάνω από εκατό φορές, χάρη σε ένα ειδικό τυμπανοειδή γεμιστήρα που είχε προσαρμόσει στο ημιαυτόματο τουφέκι του, μετατρέποντάς το σε ελαφρύ πολυβόλο, μέσα στη γεμάτη κόσμο αίθουσα, πριν βγει και παραδοθεί ήρεμα στην αστυνομία.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το διαμέρισμα του υπόπτου είναι παγιδευμένο με ένα περίπλοκο σύστημα καλωδίων, χημικών ουσιών κι εκρηκτικών που ίσως χρειαστούν ημέρες για να εξουδετερωθούν. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως προχωρήσει σε ελεγχόμενες εκρήξεις τις επόμενες ώρες. Τα κίνητρά του προς το παρόν δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Ο δράστης του μακελειού είχε αγοράσει νομίμως διαδικτυακά τους τελευταίους δυο μήνες πάνω από 6.000 σφαίρες και φυσίγγια, δήλωσε χθες ο αρχηγός της αστυνομίας στο προάστειο Ορόρα, Νταν 'Οατς. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο Τζέιμς Χολμς είχε αγοράσει τα πυρομαχικά, αλλά και τέσσερα όπλα, από τοπικά καταστήματα, νομίμως.
Ο Όατς πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα όπλα που αγόρασε ο Χολμς είναι και πολλοί γεμιστήρες για το τουφέκι που χρησιμοποίησε, ανάμεσά τους ένας γεμιστήρας 100 σφαιρών, που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης. «Εμπειρογνώμονες μού εξήγησαν ότι με τον γεμιστήρα αυτόν, μπορούσε να ρίξει 50 με 60 σφαίρες το λεπτό», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, οι έντεκα από τους 70 ανθρώπους που τραυμάτισε ο ένοπλος παραμένουν ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία.




~

Σαν σήμερα

 Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουλίου στο newsbeast.gr

356 π.Χ: Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία. 1605: Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β’.

1711: Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Ο Τσάρος παραιτείται απ΄όλες τις κτήσεις του στην Αζοφική θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.

1718: Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

1774: H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ- Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου(1768-1774). Η συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία υψώνουν τη ρωσική σημαία.

1903: Στη Βενεζουέλα, συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις ο αρχηγός των επαναστατών Μπολιβάρ.

1912: Εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.

1919: Η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1924: Παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της «Περιβόλας» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1940: Οι Σοβιετικοί προσαρτούν τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

1954: Η Γαλλία συμφωνεί με τη Συνθήκη της Γενεύης να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Βιετνάμ, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο κράτη, το Βόρειο και το Νότιο.

1957:Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

1959: Ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

1960: Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης- σημερινή Σρι Λάνκα- και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.

1962: Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.

1971: Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

1972: Ματωμένη Παρασκευή: Εννιά άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στο Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία) ύστερα από βομβιστική επίθεση του Προσωρινού IRA και συγκεκριμένα απο την επονομαζόμενη «Ταξιαρχία του Μπέλφαστ». Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παρόμοιων επιθέσεων του IRA εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτειακών στόχων σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1972 σημειώθηκαν στη χώρα εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις.

1974: Πραγματοποιείται η Αποστολή ΝΙΚΗ μεταφοράς της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από τη Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15 το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται χειριστές και καταδρομείς εκτός από έναν καταδρομέα. Άλλα 3 παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από τη Χούντα στο δοκιμασμένο Κυπριακό λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν δεν έχουν τιμηθεί ακόμα από το Ελληνικό Κράτος.

1975: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους την περίοδο της χούντας είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

1994: Στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο από καρδιακή προσβολή.

1996: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

2003: Δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του «Εξπρές Σάμινα» έρχεται ν’ απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον.
2007: Η αγγλική έκδοση του Χάρι Πότερ με τίτλο Harry Potter and the Deathly Hallows κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο.

Γεννήσεις 
1620 – Ζαν Πικάρ, Γάλλος αστρονόμος
1899 – Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας
1920 – Άιζακ Στερν, Ουκρανός μουσικός, . Ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους που ηχογράφησε ήταν το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας “Ο Βιολιστής της Στέγης”.
1950 – Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός
1978 – Τζος Χάρτνετ, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι 
1425 – Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1796 – Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ποιητής
1964 – Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας φοιτητής, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης στην Αθήνα
1998 – Άλαν Σέπαρντ, Αμερικανός αστροναύτης, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα
2004 – Έντουαρντ Λιούις, Αμερικανός γενετιστής, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1995





~

Πυρκαγιές σε Φλώρινα και Πέλλα

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται δυο φωτιές σε δασικές περιοχές των νομών Φλώρινας και Πέλλας.Στη Φλώρινα, έξω από το χωριό Βαρικό της Φλώρινας οι φλόγες έχουν κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και περί τα 15 στρέμματα δάσους. Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στις 10 το πρωί σε ορεινή δασική περιοχή έξω από την κοινότητα Ζέρβης στην Πέλλα. Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται βόρεια της περιοχής του ανεμοδρομίου της Ζέρβης σε δασική έκταση μόλις πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό αλλά και κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα. Στην περιοχή σπεύδουν ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ».




~

Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, προειδοποιούν ...Οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων,δρουν σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς..

Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, προειδοποιούν τους επιβάτες ότι οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, οργιάζουν καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και τα άλλα ΜΜΜ με θύματα κυρίως υπερήλικες, γυναίκες αλλά και τουρίστες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας, η οποία διαθέτει και τους ανάλογους μηχανισμούς, γιατί, όπως αναφέρουν, αυτού του είδους η παραβατικότητα κινείται πλέον, στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος.



~

64χρονος άνεργος κοιμάται στο αυτοκίνητο γιατί η ΔΕΗ του έχει κόψει το ρεύμα!

Σύμφωνα με το patrastimes.gr με έναν μακροχρόνια άνεργο, 64 ετών και τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που ανερχόταν σε περίπου 2043 ευρώ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, με επικεφαλής την βουλευτή Μαρία Κανελλοπούλλου και τους υποψήφιους των τελευταίων εκλογών ...
Χρ. Λιαρομμάτη, Γ. Κοκκινάρη, Δ. Σιαηλή, επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων, ζητώντας από τους αρμόδιους να εξαιρεθεί ο προαναφερθείς άνεργος από την διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά και να υπάρξει συνολική ρύθμιση ανακούφισης για ανάλογες περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών.

Η μακρόχρονη ανεργία του εν λόγω συμπολίτη μας δεν του επιτρέπει να πληρώσει ούτε 10 ευρώ έναντι του λογαριασμού, με το συσσωρευμένο από το 2009 χρέος, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να του έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση και αυτός να κοιμάται εδώ και καιρό στο αυτοκίνητό του!


Η διαβούλευση με τον διευθυντή πωλήσεων έγινε σε έντονο ύφος αφού τόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, όσο και οι λοιποί παριστάμενοι, επεσήμαναν το άδικο της απόφασης και γενικά της πολιτικής που ακολουθεί η ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις.


«Κόβετε το ρεύμα σε έναν ανυπεράσπιστο και έτσι ποινικοποιείτε την φτώχεια» επεσήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ δήλωσε αδύναμο να παρέμβει.


Ωστόσο, έπειτα από πιέσεις και έντονη συζήτηση, ο διευθυντής πωλήσεων της ΔΕΗ μίλησε με τον περιφερειακό διευθυντή και συμφωνήθηκε ο εν λόγω συμπολίτης μας να πληρώσει ένα μικρό ποσό έναντι του συνολικού λογαριασμού, προκειμένου να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα στο σπίτι του.


Παράλληλα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας ζήτησε να γίνει την Δευτέρα νέα συνάντηση και με ανώτερα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να τεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας το αίτημα για συνολική ρύθμιση ανακούφισης όσων δεν έχουν την δυνατότητα αν πληρώνουν, αφού όπως επεσήμανε και ο δικηγόρος Χρήστος Λιαρομμάτης, στην Πάτρα σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αλλά και της ανέχειας και δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος για την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι τους.




~

Ποιός ειναι ο 24χρονος δράστης του Ντένβερ

Ποιός ειναι ο 24χρονος δράστης  του Ντένβερ

Εξαήμερο εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό,

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο σινεμά του Ντένβερ κατά τη πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μπάτμαν. 
Το περιστατικό που σόκαρε και βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τρομοκρατία· συγκλονισμένος ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα. Μεσίστιες οι σημαίες σε όλη τη χώρα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Χολμς σε πάρκινγκ κοντά στο σινεμά. Δεν πρόβαλε καμία αντίσταση. Τους είπε μάλιστα ότι είναι ο Τζόκερ, ο αντίπαλος του Μπάτμαν...
Ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο όπλο AR-15 (εκδοχή του τυφεκίου M16 που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και μπορεί να αγοραστεί στις ΗΠΑ), ένα πιστόλι Glock και μία καραμπίνα. Άγνωστο είναι ακόμη αν κατείχε τα όπλα νόμιμα.
Ο Χόλμς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και εξοπλισμό που συνήθως φέρουν οι αστυνομικοί των ειδικών μονάδων. 
Η κατοικία του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας, οι Αρχές όμως δεν μπόρεσαν να μπουν αμέσως μέσα γιατί ήταν παγιδευμένη. 
Στο καθιστικό υπήρχαν καλώδια που συνδέονταν με δοχεία με άγνωστα υλικά. Η αστυνομικοί έκανε λόγο για παγίδα «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας».
Στο σπίτι του 24χρονου υπήρχε άλλο ένα πιστόλι Glock.
Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του συγκροτήματος και παρακείμενων κατοικιών, προειδοποιώντας ότι η έρευνα στο διαμέρισμα θα χρειαστεί πολλές ημέρες.
Ο Χολμς ζούσε στην Καλιφόρνια όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Εκεί ζουν και οι γονείς του που δηλώνουν και αυτοί συγκλονισμένοι και ζητούν να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά τους.
Εκτός από μία κλήση για υπερβολική ταχύτητα που πήρε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές Αρχές.

Απίστευτη βιαιότητα

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν όταν ο δράστης μπήκε μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο σινεμά Century, το οποίο στεγάζεται σε μεγάλο πολυκατάστημα στην Ορόρα του Κολοράντο.
Τραγική λεπτομέρεια: Η πόλη βρίσκεται 35 χλμ από το Κολουμπάιν όπου το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο γυμνάσιό τους δολοφονώντας 13 μαθητές και καθηγητές πριν αυτοκτονήσουν. 
Ο Χολμς, αφού έριξε ένα καπνογόνο, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Πάνω από 220 κάλυκες βρήκαν στο σημείο οι αστυνομικοί, κάτι απόλυτα ενδεικτικό τις βιαιότητας της επίθεσης.
Πολλά από τα θύματα ήταν νεαροί και παιδιά. Κάποιοι άλλοι ήταν στρατιωτικοί εκτός υπηρεσίας.
Νεκρή είναι και μία νεαρή κοπέλα, η Τζέσικα Γκάουι, που είχε επιζήσει ένα μήνα νωρίτερα από φονική επίθεση σε πολυκατάστημα του Τορόντο. 
Η Γκάουι, γνωστή μπλόγκερ και αθλητικογράφος, έγραφε τότε στο ιστολόγιο της ότι «θα νιώθω πάντα ευλογημένη»...

Σοκ και πένθος

Σοκαρισμένοι και θλιμμένοι» από το περιστατικό δήλωσαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. «Όπως κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μαύρες στιγμές, πρέπει τώρα να ενωθούμε σαν μία αμερικανική οικογένεια» είπαν.
«Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική», είπε ακόμη ο πρόεδρος. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η αναφορά τους στις κόρες του που θα μπορούσαν να είναι και αυτές σε ένα σινεμά όπως αυτό.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία που έκανε στη Φλόριντα και ήδη βρίσκεται στο Λευκό Οίκο. Την προεκλογική του εκστρατεία διέκοψε και ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ .
Ο δημοφιλής δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τους δυο υποψήφιους προέδρους να λάβουν θέση στο πολυσυζητημένο θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ τονίζοντας : «πρέπει και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να μάς δηλώσουν, ποιές θέσεις διαμορφώνουν, πλέον, στο θέμα της οπλοκατοχής».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε, σήμερα, «την έντονη συγκίνησή του» μετά την επίθεση μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα κοντά στο Ντένβερ στο Κολοράντο.
Στο ανακοινωθέν, που εξέδωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων, τονίζεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας «αναλογίζεται πόσο αυτό το δράμα έχει αναστατώσει την αμερικανική νεολαία και έχει βυθίσει στο πένθος όλη την Αμερική».
«Κάτω από τραγικές συνθήκες, θέλω πολύ να δείξω προσωπικά την αλληλεγγύη μου στις αμερικανικές αρχές και στον αμερικανικό λαό και την ίδια ώρα, στο όνομα της Γαλλίας, να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες σε αυτό το θλιβερό συμβάν», συμπληρώνει το ίδιο προεδρικό ανακοινωθέν.

* Με απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα οι σημαίες σε δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό θα κυματίζουν μεσίστιες ως τις 25 Ιουλίου αποτίοντας τιμή θα θύματα της επίθεσης.




~

Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στα σχολεία για να μην γίνουν προσλήψεις.


Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για κίνηση η οποία αποσκοπεί στο να περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν πόροι. Βασίζεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αυξηθούν κατά τέσσερις με πέντε εβδομαδιαίως.




~

Η γενοκτονία συνεχίζεται..Άλλος ένας Έλληνας κρεμάστηκε σήμερα.Αυτή τη φορά στην Πάτρα

Νέα αυτοκτονία σημειώθηκε στην Πάτρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 4.30 τα ξημερώματα ένας 49χρονος Έλληνας βρέθηκε κρεμασμένος στο υπόγειο οικοδομής που κατασκεύαζει η κόρη του στην περιοχή της Οβρυάς και το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας έχει αποκλειστεί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον άνδρα βρήκαν στις 4.30 τα ξημερώματα ο γιος του και ο γαμπρός του.




~

Από το Λύκειο στη NASA για εκπαίδευση


 
 
 
 
 
 
 
 

Δύο μαθητές που αρίστευσαν στον 17ο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής θα βιώσουν για εννιά ημέρες τη σκληρή εκπαίδευση των αστροναυτών στις εγκαταστάσεις της NASA.
Ο Νίκος Κουκουφίλιππα και η Ιωάννα Κούρκουλου αναχώρησαν για τις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όπου και θα περάσουν την εκπαίδευση των αστροναυτών.
"Συμμετείχα και πέρυσι, αλλά φέτος πήγα πολύ καλύτερα και κατάφερα να εξασφαλίσω τη μία από τις δύο θέσεις για το εκπαιδευτικό ταξίδι στη NASA. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς μου αρέσει πολύ η αστρονομία. Μάλιστα σκέφτομαι να γίνω αστροφυσικός" δήλωσε στον "Ελεύθερο Τύπο" ο 16χρονος μαθητής που του χρόνου θα κάθεται στα θρανία της Β' τάξης του Λυκείου.
"Η αστρονομία σου δίνει το έναυσμα να ψάξεις τα πάντα. Ακόμα και για την αρχή του κόσμου. Είμαι μία επιστήμη που σου κινεί το ενδιαφέρον", συμπλήρωσε.
Ενθουσιασμένη και η 17χρονη μαθήτρια που σημείωσε ότι διάβασε πολύ σκληρά για να αντεπεξέλθει στον διαγωνισμό.
"Ήταν η τρίτη φορά που συμμετείχα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Ασχολούμαι από μικρή με την αστρονομία, η οποία είναι μια πολύ όμορφη επιστήμη. Περιμένω με αγωνία την ώρα που θα ξεκινήσω την εκπαίδευση των αστροναυτών", σημείωσε.
Οι δύο αριστούχοι μαθητές θα επιστρέψουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Σάββατο 28 Ιουλίου.
"Όλα αυτά συνηγορούν στο διαρκές αίτημα των πολυάριθμων αστρονομικών συλλόγων να επανέλθει το μάθημα της Αστρονομίας στα Λύκεια της χώρας, όπως ήταν παλιότερα", τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Κωνσταντίνος Μαυρομάτης.




~ Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αυτή είναι η ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Αυτή είναι ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου
Από 105 μέλη αποτελείται η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε 20 αθλήματα.
Σημαιοφόρος της αποστολής είναι ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (φωτογραφία), ο οποίος έχει κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου στο τάε κβο ντο, ενώ από τους 105 αθλητές, οι 66 είναι άνδρες και οι 39 γυναίκες.
Η λίστα των αθλητών και τα αγωνίσματα στα οποία θα αγωνιστούν:
ΣΤΙΒΟΣ
1 ΔΟΥΒΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – 110 ΕΜΠΟΔΙΑ
2 ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ – 400 ΕΜΠΟΔΙΑ
3 ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ
4 ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ
5 ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ ΛΟΥΗΣ – ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ
6 ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ
7 ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
8 ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ – 200μ
9 ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ
10 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ
11 ΠΟΥΛΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
12 ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – 100μ. και 200μ.
13 ΦΙΛΑΝΔΡΑ ΕΛΕΝΗ – 800μ
14 ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
15 ΠΕΡΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ – ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
16 ΠΑΝΕΤΑ ΝΙΚΗ – ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
17 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛ – ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
18 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
19 ΛΕΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ – ΗΡΩ – ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
20 ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ – ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ
21 ΛΙΚΑ ΣΑΒΒΑ – ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ
22 ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 20, 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΒΑΔΗΝ
23 ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΒΑΔΗΝ
24 ΚΕΦΑΛΑ ΚΩΝ/ΝΑ – ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
25 ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΕΠΤΑΘΛΟ
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
26 ΤΣΙΑΒΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ Ε.Β.
27 ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ Ε.Β.
28 ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ Ε.Β.
29 ΜΑΓΔΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ Ε.Β.
30 ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΚΩΠΟΣ Α.Π.
31 ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΚΩΠΟΣ Α.Π.
32 ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ Α.Π.
33 ΤΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ Α.Π.
34 ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ Α.Π.
35 ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ Α.Π.
ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
36 ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ C1
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
37 ΚΑΛΑΡΓΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 50 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
38 ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 100 ΥΠΤΙΟ
39 ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 400 ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ 200 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
40 ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 100, 200 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
41 ΣΑΜΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 100, 200 ΠΡΟΣΘΙΟ
42 ΒΟΥΡΝΑ ΚΡΥΣΤΕΛ 100 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 4 Χ 100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
43 ΔΡΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 50 ΕΛΕΥΘΕΡΟ 4 Χ 100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
44 ΝΙΑΝΓΚΟΥΑΡΑ ΝΕΡΥ 50, 100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ 4 x 100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
45 ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 10ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
46 ΛΥΜΠΕΡΤΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 10ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
47 ΓΙΑΡΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ 4Χ100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
48 MATΣΑ ΜΑΡΘΑ 4X100 EΛΕΥΘΕΡΟ
49 BΑΖΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 200 ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ
50 ΓΚΟΛΟΜΕΕΦ ΚΡΙΣΤΙΑΝ 100 ΕΛΕΥΘΕΡΟ
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
51 ΣΟΛΩΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ NTOYETO
52 ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ NTOYETO
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
53 ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ NOC ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
ΤΖΟΥΝΤΟ
54 ΗΛΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ 90 ΚΙΛΑ
55 ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ 57 ΚΙΛΑ
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
56 ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ +80 ΚΙΛΑ
ΠΑΛΗ
57 ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 55 ΚΙΛΑ
58 ΜΟΤΣΑΛΙΝ ΟΛΕΓΚ 74 ΚΙΛΑ
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
59 ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΗΤ
60 ΜΙΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΚΗΤ
61 ΔΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΠΙΣΤΟΛΙ
ΞΙΦΑΣΚΙΑ
62 ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΑΘΗ
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
63 ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΚΑΛΙΝΙΚΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟ
64 ΓΚΙΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
65 ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟ
66 ΜΑΡΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ
67 ΜΙΛΛΟΥΣΗ ΒΑΣΩ ΑΤΟΜΙΚΟ
68 ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
69 ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
70 ΔΟΙΚΑ ΕΛΕΝΗ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
71 ΖΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
72 ΛΟΥΚΑΓΚΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
73 ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΛΕΞΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ (ΑΝΣΑΜΠΛ)
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
74 ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
75 ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
76 ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
77 ΗΛΙΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ OΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
78 ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 470
79 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 470
80 ΜΙΤΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ FINN
81 ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ RS:X
82 ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ ΒΥΡΩΝ RS:X
83 ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ LASER
84 ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΑΝΝΑ LASER RDL
85 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ STAR
86 ΤΣΟΤΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ STAR
87 ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 49er
88 ΠΑΤΕΝΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 49er
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ
89 ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
90 ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
91 ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
92 ΜΙΡΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
93 ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
94 ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
95 ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
96 ΑΦΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
97 ΑΦΡΟΥΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
98 ΔΕΛΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
99 ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
100 ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
101 ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ NOC
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
102 ΚΑΒΕΛΑΣΒΙΛΙ ΔΑΒΙΔ 94 ΚΙΛΑ
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
103 ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΒΙΚΥ
104 ΤΣΙΑΡΤΣΑΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
105 ΨΑΡΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ



Πηγή:iefimerida.gr

~

Απίστευτο βίντεο: Αναζητούσαν 3χρονο και τον βρήκαν μέσα σε υπόνομο να αγωνίζεται να μην πνιγεί!!!

 
Ο 3 ετών Jeampier Silvera Arteta εξαφανίστηκε την ώρα που έπαιζε κοντά σε ένα εργοτάξιο με τα δύο αδέρφια του στην περιοχή Sourdis στην πόλη Barranquilla της Κολομβίας.

Το μικρό αγόρι έπεσε σε μια αφύλακτη τρύπα, χωρίς να το πάρουν είδηση τα αδέρφια του, τα οποία είπαν στους γονείς τους ότι χάθηκε.

Οι γονείς του δήλωσαν την εξαφάνιση στις αρχές και μέλη σωστικών συνεργείων έσπευσαν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να βρουν ίχνη του.

Αποφάσισαν ωστόσο να «χτενίσουν» την περιοχή για δεύτερη φορά και αυτή τη φορά έδωσαν ιδιαίτερη βάση στο αποχετευτικό σύστημα, όπου σε έναν υπόνομο εντόπισαν τον μικρό Jeampier να κρατιέται γερά για να μην τον παρασύρουν τα νερά!!!




~

Απέσυρε το αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια η Κύπρος - Όλα δείχνουν ότι θα πάρει δάνειο από τη Ρωσία

 
Απέσυρε η Κυπριακή Δημοκρατία το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), ανακοίνωσε νωρίτερα στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Ο ίδιος είχε, χθες το βράδυ, ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.

Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και μεταδίδει το ΑΠΕ, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη.


Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.




~

Σαν σήμερα

20 Ιουλίου

Γιορτάζουν:Ηλίας, Ηλιάνα, Ιλιάνα.


Γεγονότα


1821: Ο Ομέρ Βρυώνης εισέρχεται στην έρημη Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.


1830: Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος απονέμει υπηκοότητα στους εβραίους κατοίκους του.


1908: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3.235 πίσω από τον Ρέι Γιούρι (3.335) από τις ΗΠΑ.


1936: Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.


1944: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.


1967: Καθιερώνεται ως έμβλημα του χουντικού καθεστώτος ο αναγεννώμενος εκ της τέφρας του μυθικός Φοίνιξ με έναν ένοπλο Στρατιώτη στο κέντρο. Τη σχετική μακέτα φιλοτέχνησε ο Δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης.



Γεννήσεις


356 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)


1304: Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης. (Θαν. 19/7/1374)


1893: Αλέξανδρος Α', βασιλιάς των Ελλήνων (1917-1920). (Θαν. 12/10/1920)



Θάνατοι


1937: Γκουλιέλμο Μαρκόνι, ιταλός μηχανικός, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1909. (Γεν. 25/4/1874)


1973: Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε. (Γεν. 27/11/1940)


1989: Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος. (Γεν. 13/1/1910)




~

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης

Ο κ. Παναγιώτης Μάνδαλος είναι Βιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια που ο αιτιολογικός της παράγοντας είναι ένας.....
Φλαβοϊός (οικογένεια Flavoviviridae και ανοίκουν στο γένος των Flavovivirus) με διάμετρο γύρω στα 50 nm(νανόμετρα, 1 nm =10-9 μέτρα).
Απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1937, στην Αφρικανική Ήπειρο σε γυναίκα με εμπύρετη κατάσταση, ακριβώς σε περιοχή του Δυτ. Νείλου από όπου πήρε και το όνομα του.
Οι κύριοι ξενιστές(φορείς) του ιού είναι τα πουλιά και κυρίως τα αποδημητικά πουλιά, που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλες αποστάσεις. Τα πουλιά μάλιστα θεωρούνται σαν φορείς μεγάλου ιϊκού φορτίου και έτσι μπορούν να επιμολύνουν τα κουνούπια που θα τραφούν με το αίμα τους.
Οι ενδιάμεσοι ξενιστές, είναι  τα κουνούπια που με το τσίμπημα, μαζί με το αίμα θα μεταφέρουν και ένα μεγάλο  ιϊκό φορτίο και θα είναι οι φορείς μετάδοσης προς τα θηλαστικά και τον άνθρωπο. Τα θηλαστικά και ιδίως το άλογο και ο άνθρωπος που προσβάλλονται θεωρούνται ξενιστές με χαμηλό ιϊκό φορτίο και είναι δύσκολη η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και από θηλαστικό σε θηλαστικό.
Από τα κουνούπια ο κύριος ξενιστής είναι το κουνούπι Culex sp., και κατά δεύτερο λόγο το Aedes sp., και Ochlerotatus sp.
Στην χώρα μας, σε διάφορες ορολογικές εξετάσεις σε άτομα, έδειξαν παρουσία αντισωμάτων που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά πέρασαν έστω και ασυμπτωματικά την ασθένεια.
Η εμφάνιση της νόσου γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, με την ανάπτυξη των κουνουπιών και φυσικά με την άφιξη των αποδημητικών πουλιών. Ο ιός αναπτύσσεται, όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τον χειμώνα μπορεί να επιβιώσει σε θηλυκά κουνούπια που βρίσκονται σε λήθαργο.
Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι, απαιτούνται 1-6 μέρες σαν χρόνος επώασης ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις γύρω στα 20%, που εκδηλώνεται με όχι βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει εμπύρετη κατάσταση , μυαλγίες, κεφαλαλγίες και άλγη στην ράχη. Στις χειρότερες περιπτώσεις <1% προσβάλει το ΚΝΣ( Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας ενώ σε ένα 10% παρατηρείται εξάνθημα. Περισσότερο επιρρεπείς είναι άτομα σε μεγαλύτερη ηλικία >65(μεγαλύτερα) και άτομα ανοσοκατασταλμένα.  Δεν υπάρχει εμβόλιο ενάντια στον ιό και κατά την εκδήλωση των επιδημιών καλό είναι να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά για την απομάκρυνση ή την εξόντωση των κουνουπιών. Επίσης η αποξήρανση εστιών με νερά που λιμνάζουν και είναι πιθανές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ο φωτισμός με λαμπτήρες κίτρινου  χρώματος απωθεί τα κουνούπια, όπως και φυτά σαν τον βασιλικός, τη μέντα, τη λεβάντα, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, κλπ.
Πολύ σπάνιες μορφές μετάδοσης στον άνθρωπο είναι από  μεταμόσχευση οργάνων, από θηλασμό, από μητέρα σε έμβρυο και από μετάγγιση από μολυσμένο αίμα.
Έχουν εκδηλωθεί επιδημίες, στην Αίγυπτο το 1950, στο Ισραήλ το 1951-54 και 57, στην Γαλλία το 1962 και το 2000, στην Ρουμανία το 1996, στην Ιταλία (Βενετία) το 1998, στην Ρωσία και Αμερική το 1999 και ιδίως στην Νέα Υόρκη. Μια μεγάλη επιδημία είχε εκδηλωθεί στην Νότια Αφρική το 1973-1974.
 Το 2010 είχε εκδηλωθεί στην Ελλάδα μια επιδημία από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τον Νοέμβριο, με ασθενείς στην Βόρεια Ελλάδα και είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα, από τα οποία τα 191 εμφάνισαν συμπτώματα στο ΚΝΣ ενώ 71 εμφάνισαν ήπια μορφή ενώ στοίχισε την  ζωή σε 34 άτομα.
Το 2011 είχαμε λιγότερα κρούσματα ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των θανάτων. Σε αριθμούς υπήρξαν 101 κρούσματα εκ των οποίων 76 με επιπλοκές στο ΚΝΣ, και μόνο 9 θανάτους και όλοι άνω των 65 ετών με προβλήματα υγείας.
Υπήρξε όμως άλλη γεωγραφική εξάπλωση με τα κρούσματα να κατανέμονται στην Θεσσαλία, Εύβοια, Αν. Αττική.
Για το 2012, υπάρχει η εκδήλωση της ασθένειας μέχρι τις μέρες μας σε 5 άτομα όλα στην περιοχή της Νότιας Αττικής και μάλιστα εκεί όπου υπάρχουν εκβολές ποταμών που σημαίνει υδροβιότοπος με αποδημητικά πουλιά και κουνούπια.
Από τους ασθενείς, σήμερα 18/7/2012, είχαμε έναν θάνατο ενός 75χρονου στην Αθήνα και μάλιστα παρότι η διάγνωση ήταν έγκαιρη με επιπλοκές στο ΚΝΣ. Η αρρώστια εκδηλώθηκε και σε δύο άτομα νεότερης ηλικίας, ενός 18χρονου και ενός 48χρονου.
Και ας πούμε και δύο λόγια για τους ενδιάμεσους ξενιστές του ιού, τα κουνούπια:

Κουνούπι Τίγρης ή Aedes  sp.                                             Κουνούπι Κούλεξ ή κοινό κουνούπι
Το κουνούπι Τίγρης ή Aedes  Albopictus διαφέρει από τα άλλα κουνούπια ως προς το χρώμα του που είναι μαύρο και στην πλάτη του έχει άσπρες ραβδώσεις ενώ στα πόδια του άσπρους δακτυλίους. Τσιμπάει κυρίως την νύχτα αλλά πολλές φορές είναι ενεργά και την ημέρα. Μάλιστα προτιμάει σαν μέρη τους αστραγάλους και τα γόνατα.
Ξεκίνησε από την Νοτιανατολική Ασία και εξαπλώθηκε γρήγορα, γιατί γεννάει τα αυγά του στα εσωτερικά τοιχώματα σε χαρτοκιβώτια, ξύλινες επιφάνειες και έτσι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα με τα εμπορεύματα. Τα αβγά του είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να επιζήσουν και με την ελάχιστη υγρασία. Οι προνύμφες του είναι κοντές και χοντρές με χρόνο ζωής τις 5-10 μέρες ενώ το ενήλικο κουνούπι έχει χρόνο ζωής τις 1-2 εβδομάδες το καλοκαίρι. Μπορούν να πετούν και σε αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα. Το φθινόπωρο  εναποθέτουν αυγά που εκκολάπτονται την άνοιξη όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στην Ευρώπη ήρθε σε εμπορεύματα με τις πρώτες αναφορές το 1990, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες αναφορές ήταν το 2004 στην Κέρκυρα και στην Θεσπρωτία, πιθανώς μέσω Αλβανίας.
            Το κουνούπι Culex ή κοινό κουνούπι πετά σε μικρές αποστάσεις μέχρι 1-1,5 χιλιόμετρα, διακρίνεται από την διακεκομμένη προβοσκίδα του και γερμένη προς τα κάτω. Χρησιμοποιεί τα αστικά κέντρα για την εναπόθεση των αυγών του όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, βόθροι, υπόνομοι με στάσιμα νερά, σε λύματα κτηνοτροφικών μονάδων, κλπ. Ζούνε στην ενήλικη ζωή τους 1-2 εβδομάδες ενώ τον χειμώνα μερικά πέφτουν σε χειμερία στασιμότητα και διαχειμάζουν για να αρχίσουν να γεννάν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μπορούν να μεταδώσουν εκτός από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον Δάγκειο πυρετό, την ελονοσία, τον κίτρινο πυρετό, φιλαριάσεις, κλπ.




~