Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Το τελευταίο αντίο σήμερα στο Γιώργο Κατσιφάρα

 

Στην τελευταία του κατοικία θα οδηγηθεί σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Κατσιφάρας. Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης , στο νοσοκομείο »Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Καλέντζι Αχαΐας ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλλεται αυτή την ώρα στον ιερό ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.



~ Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης

Πέθανε ο σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης

Το όνομά του συνδέθηκε με πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960,

Από τους πολυγραφότερους σεναριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς, το όνομά του συνδέθηκε με πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960.

Συγγραφέας περισσότερων από 60 θεατρικών έργων, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Γιώργος Λαζαρίδης πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων, το πρωί της Πέμπτης 9 Αυγούστου.

Ο Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και ξεκίνησε τη συγγραφική δραστηριότητά του το 1948. Δημοσίευε χρονογραφήματα, κινηματογραφικές και θεατρικές κριτικές, δοκίμια και σχόλια σε εφημερίδες της Aθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Nέας Yόρκης. Εργαζόταν και στον κινηματογραφικό Aστέρα, κινηματογραφικό περιοδικό της εποχής.

Υπήρξε συνεργάτης του Nίκου Tσιφόρου και βοηθός σκηνοθέτη του Aλέκου Σακελλάριου, γράφοντας σενάρια για πολλές κινηματογραφικές εταιρείες.

Το όνομά του συνδέθηκε με πολλές ταινίες άλλοτε ως παραγωγός, άλλοτε ως σκηνοθέτης και κυρίως ως σεναριογράφος. Μεταξύ των οποίων οι: «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλλήκαρα», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η 7η μέρα της δημιουργίας», «Ασύλληπτο κορόϊδο», «Ξένοιαστος παλαβιάρης», «Ποιος Θανάσης», «Τα παιδιά της πιάτσας», «Ο Μπλοφατζής», «Ολοκαύτωμα», «Φαλακρός μαθητής», «Λαός και κολωνάκι», «Ο ποδόγυρος», «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα», «Κλειστά παράθυρα», «Γεύση από Ελλάδα».

Από τα θεατρικά έργα του ξεχωρίζουν τα : «Ο τρελός του Λούνα Πάρκ», «Οδός Ευκαιρίας», «Δώδεκα μήνες καλοκαίρι», «Φου-ο αετός και τα σπουργίτια», «Η μεγάλη μηχανή», «Πρόσεχε την ντουλάπα», «Οι αισιόδοξοι», «Τα γυμνά σκάνδαλα», «Το κλουβί με τις τρελλές» (διασκευή σε μιούζικαλ) και «Ου μπλέξεις».

Τα τελευταία χρόνια έγραφε επιφυλλίδες για τον πολιτισμό, το θέατρο και την πολιτική στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής».

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 11.00 το πρωί από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου


~

Παρουσιάζεται στο κοινό το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Παρουσιάζεται στο κοινό το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το κύπελλο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 ο Σπύρος Λούης και ανήκει τώρα στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου -φωτ.αρχείου [ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ],

Στις 27 Αυγούστου στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» η δημόσια παρουσίαση του Κυπέλλου που είχε απονεμηθεί στον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη. Η παρουσίαση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα είχε αποκτήσει το Κύπελλο σε δημοπρασία τον Απρίλιο του 2012.

Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, η αξία του κυπέλλου ήταν μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος, τον περασμένο Απρίλιο, αναφερόταν:

«Το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896.

» Το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου.

» Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015.

» Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.»




~

Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ ..."πράσινο ΤΕΛΟΣ"

Η μεσοσταθμική αύξηση του «πράσινου» φόρου φθάνει το 34,64% για την περίοδο Αυγούστου 2012 - Ιουνίου 2013.

Πόσο επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) κατά 34,65% για την περίοδο Αυγούστου 2012 - Ιουνίου 2013 αποφάσισε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,57 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 45,91%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει περί τις 1.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο η μέση μηνιαία επιβάρυνση θα είναι περίπου ένα ευρώ, καθώς το τέλος ΑΠΕ ανέρχεται πλέον σε 13 ευρώ, από περίπου 9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα για την ίδια χρονική περίοδο.

Η αύξηση αυτή αποτελεί την πρώτη κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος στον λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ.


Αυξημένοι θα έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω της αύξησης του «πράσινου» φόρου.

Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ στο τέλος ΑΠΕ, οι αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται μεταξύ 29%-90%. Πιο συγκεκριμένα, από 1ης Αυγούστου τα τέλη ΑΠΕ διαμορφώνονται ως εξής:
Καταναλωτές υψηλής τάσης 4,58 ευρώ / 1.000 κιλοβατώρες από 2,96 ευρώ πριν, αύξηση 54,73%
Αγροτικά μέσης τάσης 4,35 ευρώ από 2,29 πριν, αύξηση 89,95%
Καταναλωτές μέσης τάσης 7,17 ευρώ από 5,35 πριν, αύξηση 34,02%
Αγροτικά χαμηλής τάσης 5,61 ευρώ από 2,96 πριν, αύξηση 89,52%
Οικιακοί καταναλωτές 8,74 ευρώ από 5,99 πριν, αύξηση 45,91%
Λοιποί καταναλωτές χαμηλής τάσης 9,53 ευρώ από 7,38 πριν, αύξηση 29,13%.


ΑΠΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΠΕ

Μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος


Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων καθώς και σημαντικές μειώσεις εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη. Αγνωστο παραμένει εάν επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών μονάδων, καθώς έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες η διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε την αποφυγή της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ και η φημολογούμενη προώθηση νέων μέτρων, όπως η επιβολή εισφοράς επί του τζίρου, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει και το αρνητικό κλίμα και την καχυποψία που διέπει τις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα της Πολιτείας.



Πηγή:ethnos

~

Ψωνίζουμε Ελληνικά, προΤΙΜOΥΜΕ αυτούς που μας προΤΙΜΟΥΝ


To blog eglimatikotita προτείνει να στηρίξουμε όλοι τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά στους ΕΛΛΗΝΕΣ...

Παρά τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν επιχειρηματίες στη χώρα μας που τιμούν την λέξη Έλληνας: Παράγουν στην Ελλάδα, δίνουν δουλειά σε Ελληνες, αγοράζουν ελληνικές πρώτες ύλες.


Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο..

Επιλέγουμε τις επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά σε Έλληνες!





~

Πάρος: Ληστές σκότωσαν τον γαμπρό της Μοσχολιού.

Ο οδηγός ταξί προσπάθησε να σταματήσει τους δράστες, που τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Νεκρός από δυο σφαίρες στο κεφάλι έπεσε ο γαμπρός της Βίκυς Μοσχολιού στην Νάουσα της Πάρου.

Ο άτυχος οδηγός ταξί, που ήταν παντρεμένος με την κόρη της Β. Μοσχολιού, επιχείρησε να σταματήσει τρεις ληστές, που εισέβαλλαν σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληστές εισέβαλαν στην τράπεζα με τα πρόσωπα καλυμμένα και ζήτησαν χρήματα υπό την απειλή όπλων.


Κατά την έξοδό τους ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να τους σταματήσει, οι ληστές τον πυροβόλησαν εξ επαφής με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Παροικιάς, ενώ στο νησί υπάρχει κινητοποίηση για να κλείσουν οι δρόμοι εξόδου για τους δράστες.

Οι τρεις ληστές διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο στη συνέχεια έκαψαν στον Αμπελά, ένα χωριό δίπλα στη Νάουσα, απέναντι από τη Νάξο.

Οι άνδρες της αστυνομίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό, καθώς εικάζεται πως οι ληστές αφού έκαψαν το αυτοκίνητο θα έχουν και άλλο μέσo διαφυγής, χωρίς να αποκλείεται να έχουν διαφύγει με σκάφος.




~

Όπου το νερό έγινε εμπόρευμα, οι άνθρωποι υποφέρουν

Όπου το νερό έγινε εμπόρευμα, οι άνθρωποι υποφέρουν

Η ιδιωτικοποίηση του νερού φέρνει εκτόξευση τιµών, εξώσεις, χρέη, ανεργία, διακοπές υδροδότησης ακόµη και θανάτους
! Διαβάστε το πρώτο μέρος της έρευνας και δείτε τι έγινε σε Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Παρίσι.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που εφαρµόστηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, το αποτέλεσµα ήταν υψηλό κοινωνικό κόστος, που δεν επέλυσε τα προβλήµατα λειτουργίας και υποδοµής, καθώς οι εταιρείες στοχεύουν (και τελικά αποκοµίζουν) τεράστια κέρδη. Ειδικά στο νότο, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης προωθείται ακόµη ως λύση στις επενδυτικές ανάγκες που προβάλλονται ως πρώτη προτεραιότητα. Ακριβώς αυτό που ζούµε στην Ελλάδα δηλαδή. Όταν άλλοι αποφάσισαν ότι εµείς έχουµε πρόβληµα χρέους, προτάθηκε ως άµεση προτεραιότητα εµείς να πουλήσουµε τα νερά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι οι… επενδύσεις. Ελάτε να εξετάσουµε πού οδήγησαν τέτοιου τύπου επενδύσεις άλλες χώρες που βιώνουν την εµπειρία της ιδιωτικοποίησης εδώ και χρόνια…


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 6.000 άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βουλγαρία ήταν µέρος του προγράµµατος λιτότητας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, υποσχόµενο αποτελεσµατικότητα αλλά κυρίως ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ. (Τα ίδια Παντελάκη µου, τα ίδια Παντελή µου).

Τελικά, επενδύσεις δεν έγιναν. Εγιναν όµως τα ακόλουθα, ως συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού:
● Αύξηση της τιµής του νερού τουλάχιστον 12%.
● Σκάνδαλα διαφθοράς από το 2005, για υψηλές αµοιβές. Ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος παίρνει 400.000 ευρώ το χρόνο. (Φανταστείτε πόσο θα παίρνει εδώ).
● 100άδες νοικοκυριά αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο ύδρευσης, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.
Συγκεκριµένα, χίλια νοικοκυριά αποσυνδέθηκαν µόνο το 2011 ενώ εκκρεµούν ακόµη 5.000 δικαστικές υποθέσεις ανθρώπων που δεν µπορούσαν να πληρώσουν.
● Σε 370 οικογένειες στη Σόφια, έγινε έξωση επειδή δεν µπορούσαν να πληρώσουν τις ∆ΕΚΟ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Εδωσαν σε ιδιώτες ακόµα και τα ποτάµια!

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε το 1993 υποτίθεται για την ανάπτυξη της βιοµηχανίας νερού. Το 2008 πουλήθηκε η δηµόσια Αquapor, που τότε ήταν ανάδοχος συµβολαίων σε 24 δήµους. Η νοµοθεσία άλλαξε και επέτρεψε στους ιδιώτες αναδόχους να ελέγχουν ολόκληρα υδρογραφικά διαµερίσµατα, κοίτες ποταµών, υδραυλικές υποδοµές, φράγµατα, λιµάνια αλλά και να πάρουν εξουσιοδότηση να δίνουν άδειες, να συλλέγουν φόρους, να εποπτεύουν και φυσικά… να εξασφαλίζουν κέρδη.

Οι δήµοι που είχαν προσχωρήσει στο σύστηµα αυτό και έγιναν πελάτες του group αναγκάστηκαν να αγοράζουν νερό για να διαχειρίζονται τα απόβλητα σε πολύ υψηλές τιµές. Οι αρχές επέβαλαν επίσης «µίνιµουµ κατανάλωση νερού» πολύ µεγαλύτερη από τις πραγµατικές απαιτήσεις µε αποτέλεσµα να χρεώνονται αλόγιστα οι δήµοι.
Οι εργαζόµενοι στους ιδιώτες ήρθαν αντιµέτωποι µε αυξηµένες ώρες και όγκο εργασίας, εκ περιτροπής εργασία και υποβάθµιση των εργασιακών συνθηκών.
Σήµερα, υπάρχει πίεση στις Αρχές για ιδιωτικοποίηση της Aguas de Portugal group.
Τα τρία µεγαλύτερα κόµµατα, το Σοσιαλδηµοκρατικό (PSD), το ∆ηµοκρατικό (CDS) και το Σοσιαλιστικό κόµµα (PS) ενώ το 2004 ήταν εναντίον της παράδοσης της ύδρευσης σε ιδιώτες, σήµερα, κατ’ επιταγή της τρόικας έχουν συµπεριλάβει την πώληση της Aguas de Portugal µέσα στο µνηµόνιο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πανταχού παρούσα η γαλλική Σουέζ…

Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του 1980. Σήµερα, περίπου το 50% των υπηρεσιών ύδρευσης είναι σε ιδιωτικά χέρια. Το 90% των ιδιωτών ελέγχονται από την Αgbar, θυγατρική της γαλλικής Suez και από την Αqualia του FCC group που συνδέεται µε την άλλη πολυεθνική, τη Veolia.

Αυτό που έγινε απολύτως κατανοητό στους Ισπανούς (από την εµπειρία τους µε το ιδιωτικοποιηµένο νερό) είναι ότι δεν γλιτώνουν τα χρέη ό,τι και να γίνει. ∆ηλαδή, ακόµη και αν µια δηµόσια υπηρεσία πουληθεί σε ιδιώτες, τα χρέη της… τα πληρώνουν φυσικά και πάλι οι πολίτες µιας και καλούνται να καλύψουν τα επιτόκια δανεισµού του νέου αγοραστή – ιδιώτη. Τα χρέη που υπήρχαν, δεν τα πληρώνει ο νέος ιδιώτης. Απλά δεν τα πληρώνει ούτε το κράτος και τα ρίχνει στις πλάτες των πολιτών, του γνωστού υποζυγίου. Αυτό κερδίζει µια κυβέρνηση από µια ιδιωτικοποίηση. Να µετακυλήσει τα χρέη της µε έµµεσο τρόπο και πάλι στους πολίτες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ισπανία επίσης πάσχουν από θέµατα διαφάνειας. Για παράδειγµα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της Μαδρίτης Canal Isabel II, δεν έχουν δει το φως της δηµοσιότητας ούτε έχουν δικαιολογηθεί.

ΙΤΑΛΙΑ: 61,4% ακριβότερο το νερό σε µιά 10ετία!

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ιταλία ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά από 15 χρόνια, η νοµοθεσία υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις νερού να κατοχυρώνονται ως SpA (ανώνυµες εταιρείες) αµιγώς ιδιωτικές ή σε συνδυασµό µε δηµόσια ιδιοκτησία. Ετσι την ύδρευση την διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο το κέρδος.

Τα τιµολόγια νερού αυξήθηκαν από το 1997 ως το 2006 κατά 61,4% έναντι του πληθωρισµού που αυξήθηκε κατά 25% και της απασχόλησης που έπεσε κατά 30%.

ΜΑΡΟΚΟ: Και στην Καζαµπλάνκα η Σουέζ…

Οσο το Μαρόκο ήταν γαλλικό προτεκτοράτο, το σύστηµα ύδρευσης και αποχέτευσης το διαχειρίζονταν γαλλικές εταιρείες. Το 1956, το Μαρόκο γίνεται ανεξάρτητο κράτος και η παροχή νερού περνά στην ευθύνη δηµοτικών εταιρειών κοινής ωφέλειας. Στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, η κυβέρνηση του Μαρόκο αποφασίζει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης και η χρονιά σταθµός είναι το 1997 όταν η κοινοπραξία Lydec (το 35% κατέχει η γαλλική Suez) αναλαµβάνει τα νερά της Καζαµπλάνκα. Ακολούθησε και η πρωτεύουσα Ραµπάτ µε την εταιρεία Redal ενώ, την επόµενη χρονιά, η γαλλική Veolia ανέλαβε τα νερά στις πόλεις Ταγγέρη και Τετουάν. Σ’ αυτή τη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης του νερού στην ιστορία τους, οι Μαροκινοί είδαν την τιµή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω…


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σουέζ και στο Μπουένος Αϊρες

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε το 1993 µε το σύστηµα ύδρευσης – αποχέτευσης του Μπουένος Αϊρες να περνά στα χέρια της σηµερινής Suez.

Μετά από 4 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η πολυεθνική τηρούσε µόνο το 45% των υποχρεώσεών της όσον αφορά στις νέες συνδέσεις. Μετά από 10 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι γινόταν επεξεργασία µόνο στο 12% των λυµάτων, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα διοχετευόταν στον ποταµό Ρίο Ντε Λα Πλάτα.
Το δίκτυο επανακρατικοποιήθηκε το 2006, µετά από έντονες διαµαρτυρίες των κατοίκων που αρνιόντουσαν να πληρώσουν.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σουέζ και στο Σίδνεϋ

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του ΄90. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε και εκεί την ύδρευση η γαλλική Suez, το νερό του Σίδνεϊ βρέθηκε µολυσµένο.


ΚΑΝΑ∆ΑΣ: «Απόρρητη πνευµατική ιδιοκτησία» το µολυσµένο νερό

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού µολύνθηκαν από το βακτήριο E coli στο Walkerton, ύστερα από τη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού. Η ιδιωτική εταιρεία χαρακτήρισε τα αποτελέσµατα των ελέγχων «απόρρητη πνευµατική ιδιοκτησία» και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.


Παρίσι: Ανέλαβε ο δήµος, µείωσε τις τιµές, αύξησε τα έσοδα

Από το 1985 τη διαχείριση του συστήµατος ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν δύο ιδιωτικές εταιρείες (που πρωταγωνιστούν παγκοσµίως), η Veolia και η Suez. Ωστόσο το Νοέµβριο του 2008, το δηµοτικό συµβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας αποφάσισε να δηµιουργήσει τη δηµοτική εταιρεία Eau de Paris η οποία ανέλαβε από το 2010. Αυτή η πρωτοφανής «επανακρατικοποίηση», που αποφασίστηκε από το ∆ήµαρχο Μπετράν Ντελανοέ, απέφερε τελικά εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Τα τιµολόγια νερού µειώθηκαν κατά 8% σε σχέση µε το 2009 και παρόλα αυτά, υπήρξε και εξοικονόµηση 35 εκ. ευρώ σ’ ένα χρόνο (µε τα µειωµένα τιµολόγια). Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι δεν είχε προηγηθεί κοινωνική αντίδραση, που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Την επανακρατικοποίηση του νερού την αποφάσισε ο ∆ήµαρχος του Παρισιού αποκλειστικά και µόνο µετά από ψύχραιµες αναλύσεις και έλεγχο στα οικονοµικά δεδοµένα. Ο άνθρωπος ερεύνησε και κατέληξε στο συµπέρασµα ότι αν το νερό ξαναπεράσει στον έλεγχο του ∆ήµου, θα είναι και καλύτερο και φθηνότερο. Τόσο απλό. Και τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οι δικοί µας. Εκτός και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν µε τίποτα και τους αρκεί µόνο να είναι συνεπείς… στις εντολές της τρόικας.

 

~

Πολίτες ζητούν την παραίτηση Πολύδωρα μέσω facebook

Η σελίδα στο Facebook έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2.500 φίλους
Διαστάσεις παίρνει στο διαδίκτυο η υπόθεση διορισμού της κόρης του Βύρωνα Πολύδωρα στην Βουλή των Έλληνων. Χρήστες του διαδικτύου δημιούργησαν σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο facebook με τίτλο Παραίτηση Β.Πολύδωρα τώρα. Μέσα σε λίγες ώρες η σελίδα απαριθμεί 2.500 μέλη οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ο κ. Πολύδωρας πρέπει να παραιτηθεί.

Ωστόσο η κόρη του πολιτικού δεν φαίνεται διατεθειμένη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να παραιτηθεί απο την θέση της, παρά τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα.

Ο Βύρων Πολύδωρας υποστηρίζει ότι ο διορισμός της κόρης του είναι απολύτως νόμιμος. «Κάλυψα τη θέση μόνο ενός υπαλλήλου- αντί για έξι- με την κόρη μου που είναι στενός, πολύτιμος συνεργάτης μου. Έχει τρία μεταπτυχιακά, μιλά τέσσερις γλώσσες και διερωτώμαι γιατί τώρα έρχεται το θέμα στη δημοσιότητα. Υπάρχουν σκοπιμότητες που θα αποκαλυφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Πολύδωρας σε συνομιλητές του.




~

Προς κλείσιμο 150 ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης

thumb










Στο κλείσιμο 4 περιφερειακών πανεπιστημίων και 150 σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Το εν λόγω σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου φέρονται να έχουν μπει τα πανεπιστήμια  τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έπειτα αποτίμησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων και κατακερματισμός που ξεπερνά το 60% των σχολών.
Σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις, με περισσότερα από 590 τμήματα συνολικά.




~

Ζωσμένο στις φλόγες το Άγιο Όρος, δεν απειλούνται μοναστήρια

- Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ουρανούπολη, σε εξέλιξη στο Άγιο Όρος
- Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι, αναζωπυρώνοντας τις εστίες
- Πάνω από 7 χλμ το πύρινο μέτωπο
- 15.000 στρέμματα στην Ουρανούπολη και άλλα 27.000 στην Αρκαδία έχουν γίνει στάχτη
- Σε εξέλιξη και οι φωτιές σε Κορινθία και Δομοκό
- Ανυπολόγιστες οι ζημιές, σύσκεψη σήμερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου


Όσο κι αν προσπαθούσαν οι ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όσο κι αν έγιναν άνιση μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά εξακολουθεί το καταστροφικό της έργο. Τη βοηθούν και οι άνεμοι, που αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις, αναζωπυρώνουν μέτωπα και στέλνουν τη φωτιά στο Άγιο Όρος!

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται μοναστήρια. Όμως καίγεται το δάσος και οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθεια. Στη μάχη μπήκαν και τα εναέρια μέσα, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν ξανά τη βοήθεια εξ ουρανού, να επιβεβαιωθεί η μετεωρολογική πρόβλεψη πως σήμερα θα βρέξει στην περιοχή.

Η Ουρανούπολη έχει τεθεί από την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για τις πληγείσες περιοχές της Αρκαδίας, όπου η πύρινη λαίλαπα κατατρώει ό,τι βρίσκει μπροστά της για τέταρτη μέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, κοπάδια έχουν καεί.
Στις 12:00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοπονήσσου, παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.




~

Απεργούν με το καλημέρα οι δάσκαλοι

 

Απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τον αγιασμό και το «πρώτο κουδούνι», θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μία μέρα πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), κυρίαρχο θέμα είναι η «οικονομική εξαθλίωση και κυρίως των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης, με μισθούς πείνας των 570 ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και με κόμματα και παράλληλα θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Εκτός όμως από τις απολαβές, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επίσης και για την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ιστορικά μνημεία.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητάει την ανάκληση της «απαράδεκτης», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασης.




~ Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Διαγωνισμός ελληνικού διηγήματος

Διαγωνισμός ελληνικού διηγήματος

Αναζητoύνται οι δημιουργικές δυνάμεις στο Διαδίκτυο, 

Τριαντάφυλλο, θάλασσα, χελιδόνι, άμμος, κουτί, χώμα, ρoλόι, ησυχία, σελίδα, αέρας, γάλα. Αυτές τις έντεκα λέξεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν οπωσδήποτε στο διήγημά τους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού Artspot. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι ελεύθερο. Στόχος των διοργανωτών του 3ου διαγωνισμού διηγήματος "ΛογωΤέχνης" είναι να αποκαλύψει την ισχυρή δημιουργική δυναμική των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. 

Τα υποψήφια διηγήματα θα κρίνει πενταμελής επιτροπή που απαρτίζεται από τους: Ελένη Γκίκα, συγγραφέα-κριτικό βιβλίου, Κώστα Μουρσελά, συγγραφέα, Γιάννη Ξανθούλη, συγγραφέα, Χρήστο Οικονόμου, συγγραφέα, Γιάννη Φαρσάρη, υπεύθυνο διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 1.000 λέξεις και πρέπει να υποβληθούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Τα 20 καλύτερα διηγήματα θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Καλέντη.

Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν οι Εκδόσεις Καλέντη, η ανοικτή βιβλιοθήκη Openbook, η δικτυακή κοινότητα καλλιτεχνών Artspot και η εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου Lollypop.




~

«Εξυπνο» επίθεμα χορήγησης ινσουλίνης

«Εξυπνο» επίθεμα χορήγησης ινσουλίνης

Το σύστημα U-strip που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υπόσχεται το τέλος της ταλαιπωρίας των ενέσεων για τους διαβητικούς,

Τσώλη Θεοδώρα 

Το U-strip καταργεί την ανάγκη ενέσεων για τους διαβητικούς,
Ένα επίθεμα το οποίο χορηγεί ινσουλίνη μέσω του δέρματος μπορεί να βάλει ένα τέλος στα καθημερινά τσιμπήματα στα οποία υποβάλλονται πολλοί ασθενείς με διαβήτη.

Κάλυψη για αρκετές ημέρες

Το hi-tech επίθεμα που ονομάζεται U-strip περιέχει αρκετή ινσουλίνη ώστε να καλύψει τον ασθενή για αρκετές ημέρες. Όταν ο ασθενής κρατήσει μια φορητή συσκευή (sonic applicator) επάνω από το επίθεμα, αυτή στέλνει ηχητικά κύματα τα οποία ανοίγουν τους πόρους του δέρματος ώστε να περάσουν τα μόρια του φαρμάκου ταχύτερα στην κυκλοφορία του αίματος.

Το U-strip έχει περάσει από πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε περίπου 100 ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών δείχνουν ότι το επίθεμα μπορεί να χορηγήσει ινσουλίνη στους ασθενείς εξίσου γρήγορα και αποτελεσματικά με την ενέσιμη μέθοδο.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές του επιθέματος σε περισσότερους από 500 ασθενείς. Εάν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι το U-strip θα κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο «σκόπελος» των μεγάλων μορίων

Παρότι κυκλοφορούν ήδη επιθέματα αποδέσμευσης φαρμάκων – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή εκείνα που χρησιμοποιούνται από καπνιστές με στόχο να απαλλαγούν από τη βλαβερή τους συνήθεια – τα επιθέματα αυτά προορίζονται μόνο για χορήγηση μικρών μορίων φαρμάκων. Μεγαλύτερα μόρια όπως αυτά της ινσουλίνης δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα με χρήση των υπαρχόντων επιθεμάτων.

Το «κλειδί» στο νέο επίθεμα είναι τα ηχητικά κύματα τα οποία «χτυπούν» το δέρμα με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι θύλακες των τριχών παρέχοντας έτσι μια μεγαλύτερη οδό στα φάρμακα για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Με το πάτημα ενός κουμπιού

Συνήθως ο ασθενής φορά το επίθεμα στο μπράτσο του και τοποθετεί τη φορητή συσκευή εκπομπής ηχητικών κυμάτων η οποία έχει μέγεθος κινητού τηλεφώνου ακριβώς από πάνω του. Με το πάτημα ενός κουμπιού αποστέλλονται ηχητικά κύματα τα οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανοίγουν τους πόρους του δέρματος επιτρέποντας στην ινσουλίνη να τους διαπεράσει.

Το U-strip μπορεί να περιέχει διαφορετικές δόσεις ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες ενώ φέρει και ένα τσιπ ώστε οι γιατροί να είναι σε θέση να προγραμματίζουν την ακριβή δόση ινσουλίνης που πρέπει να χορηγηθεί σε κάθε ασθενή. Είναι σημαντικό ότι το επίθεμα είναι αδιάβροχο και μπορεί ο ασθενής να το φορά ακόμη και όταν κάνει μπάνιο.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας Transdermal Specialties με έδρα την Πενσυλβάνια που ανέπτυξε το «έξυπνο» επίθεμα, αυτό μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση ινσουλίνης στον θεράποντα γιατρό του ασθενούς.




~

ΗΠΑ: Πρόλαβαν νέο μακελειό σε προβολή του Batman!

Πριν ακόμη καταλαγιάσουν οι μνήμες από το μακελειό σε κινηματογράφο του Κολοράντο από τον Τζέιμς Χολμς, λίγο έλειψε να έχουμε και δεύτερο παρόμοιο συμβάν!

Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο συνελήφθη στο Κλίβελαντ ο 37χρονος Σκοτ Σμιθ, πήγε να δει το The Dark Knight Rises, με το σακίδιο του εξοπλισμένο με όπλα! Ευτυχώς ο δράστης φάνηκε ύποπτος στον διευθυντή του κινηματογράφου, που μαζί με έναν σεκιουριτά έψαξαν την τσάντα του και βρήκαν ένα πιστόλι Glock 9mm, πυρομαχικά, τρία μαχαίρια, ενώ ένα τέταρτο μαχαίρι, βρέθηκε κρυμμένο κάτω από τα ρούχα του.


Ο δράστης που είναι παντρεμένος και πατέρας ενός 1χρονου παιδιού, συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν κι άλλα όπλα, πυρομαχικά, μια μάσκα αερίων και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του παρολίγου μακελάρη.



~

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αρκαδία - Έκλεισε η εθνική οδός σε μήκος 20 χιλομέτρων!

- Η εθνική Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας είναι κλειστή και στα δυο ρεύματα από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο
- Κλειστή και η εθνική οδός Κορίνθου - Τριπόλεως από το 84ο χλμ έως το 100ο χλμ λόγω άλλης φωτιάς στον Σολωμό Κορινθίας

Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει για τους κατοίκους της Αρκαδίας. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν την εθνική Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας και στα δυο ρεύματα από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο. Η εκτροπή γίνεται από την παλαιά έθνική οδό Τριπόλεως - Καλαμάτας.
Τα μέτωπα είναι αυτή την ώρα σε: Ανεμοδούρι και Ραψωμάτι. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι πυροσβέστες η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ανακόπτεται όταν συναντά τα περσινά καμμένα αλλά φουντώνει όταν βρίσκει δάσος! Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ισχυρές και συνεχώς ενισχύονται! Είναι και ένας από τους λόγους που έκλεισε και η εθνική.
Στην Κορινθία, στον Σολωμό η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα όχι όμως κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επι τόπου 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
 
Μιλώντας στο Newsit, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοικησης Πελοποννήσου, Ιωάννης Κονδύλης, είπε ότι η κατάσταση είναι δραματική και στις 2 φωτιές. Ειδικά στον Σολωμό Κορινθίας οι δυνατοί άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση. Αυτό που καίγεται, όπως είπε, είναι πευκοδάσος και είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεση αφού τα κουκουνάρια λειτουργούν ως μολότωφ και εξαπλώνεται η φωτιά.
Νωρίτερα, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και η δεύτερη μοίρα αλεξιπτωτιστών έσπευσε να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες.

Δεκάδες είναι οι πολίτες με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα λογω του πυκνού καπνού. Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν  πολλές περιοχές.
Όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στη Μεγαλόπολη προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που τραυμάτισε έξι ανθρώπους και έκαψε σπίτια και περιουσίες.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που κατά τόπους έφταναν και τα 8 μποφόρ, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ισχυρότατες. Στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 135 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 45 τμήματα πεζοπόρο, 13 υδροφόρες δήμων, 3 ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.
Στα σπίτια τους επέστρεψαν οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι που εκκενώθηκαν χθες για λόγους ασφαλείας.
Οπως δήλωσε στο Νewsit o Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας "αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στο βουνό πάνω από το Ραψωμάτι και στο βουνό στο Ανεμοδούρι όπου υπάρχουν ενεργές εστίες. Απο το πρωί κάνουν ρίψεις νερού πυροσβεστικά εναέρια μέσα. Ελπιζουμε πως θα ελεγχθεί η κατάσταση και δε θα έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς που θα εχει ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε κάποιες περιοχές όπως στο Ρούτσι αλλά και αλλού έχουν καταστραφεί οι πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα αλλά και νερό οι κάτοικοι. Συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΥΚΝΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών λόγω του πυκνού καπνού. Δεκάδες πολίτες συρρέουν στο κέντρο υγείας με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα επεσήμανε ο κύριος Μπούρας.

ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - Ο ΕΝΑΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Από τα 6 άτομα που τραυματίστηκαν οι 4 είναι πυροσβεστες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και οι 2 είναι πολίτες, μια γυναίκα και ένας άντρας 60 ετών πολυεγκαυματίας ο οποίος διεκομίσθη σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ.




~

2.500 νεκροί εξακολουθούσαν να παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ

Στον εισαγγελέα 58 περιπτώσεις

Περίπου 2.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει ταυτοποιήθηκαν μετά από διασταύρωση στοιχείων του IKA με άλλες κρατικές υπηρεσίες...

Τα στοιχεία εστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ιδρύματος, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις και... να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

Έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί στους εισαγγελείς 58 περιπτώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, μετά την απογραφή του 2011 ανεστάλησαν οι σύνταξης 7.500 δικαιούχων, οι οποίοι δεν απογράφηκαν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τις διοικήσεις όλων των ταμείων να παραδώσουν άμεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν για καταχρηστική χορήγηση και είσπραξη συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η προθεσμία είναι μέχρι τις 17 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κατσιρώδη, οι εισαγγελίες εφετών της χώρας καλούνται να διενεργήσουν έρευνα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι ελάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών, να εντοπίσουν εάν στις περιπτώσεις των «μαϊμού» συντάξεων και των παράνομων επιδομάτων υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων.

Σκοπός της έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμων εισπραχθέντων ποσών από το τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο...




~

Πρώτες βοήθειες στο σπίτι, το σχολείο, την παιδική χαρά

 
 Κατερίνα Ραμματά
Χειρουργός Παίδων

Η γνώση παροχής βασικής και όχι εξειδικευμένης βοήθειας στο παιδί (νεογνό, βρέφος, νήπιο, παιδί) κρίνεται άκρως απαραίτητη για τον γονέα, τον εργαζόμενο στον βρεφονηπιακό σταθμό ή τον παιδότοπο, τον παιδαγωγό. Το κράτος θα έπρεπε να λαμβάνει μέριμνα για τη βασική εκπαίδευση των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με το παιδί.


Ξεκινώντας την παράθεση κάποιων απλών συμβουλών, να αναφέρουμε τι θα πρέπει να περιέχει - οπωσδήποτε - το κιτίο των φαρμάκων στο σπίτι, το σταθμό, το αυτοκίνητο, ό,τι αφορά στο παιδί.

• Αποστειρωμένες γάζες ( ΟΧΙ βαμβάκι )
• Αυτοκόλλητα γαζάκια
• Αντισηπτικό διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης
• Betadine ( ΟΧΙ οινόπνευμα )
• Ελαστικό επίδεσμο
• Αερόλυμα αιμοστατικό - αντιβιοτικό ( spray Pulvo )

Κατηγοριοποιώντας τους πιο συχνούς τραυματισμούς που συναντάμε στα παιδιά, θα είναι πιο εύκολη η παροχή πληροφοριών για τις πρώτες βοήθειες μέχρι τον ειδικό - Χειρουργό Παίδων.


1) Έγκαυμα: πολύ συχνός τραυματισμός στα παιδιά από καυτό υγρό ή από θερμότητα.

• Άμεση απομάκρυνση από την εστία
• Αφαίρεση ρούχων από την εγκαυματική επιφάνεια
• Έκπλυση με άφθονο νερό βρύσης
• Αντισηψία με αντισηπτικό διάλυμα - ΜΟΝΟ

2) Θλαστικά τραύματα: που σημαίνει λύση της συνέχειας του δέρματος.

• Εάν είναι ρυπαρό, έκπλυση με άφθονο νερό της βρύσης
• Αντισηψία με αντισηπτικό διάλυμα με γάζα
• Επικάλυψη με γάζα
Εάν το τραύμα παρουσιάζει συνεχιζόμενη αιμορραγία, πολύ απλά ασκούμε σταθερή πίεση με γάζα για τουλάχιστον πέντε λεπτά και η επίδεση γίνεται πιεστικά.

3) Είσοδος ξένου σώματος σε τραύμα: περιποίηση όπως και στο (2).

• Δεν αφαιρούμε το ξένο σώμα.
• Δεν επιδένουμε πιεστικά.

4) Κατάποση ξένου σώματος: αρχικά παρατηρώ αν το παιδί αναπνέει.

• Στην γαστρεντερική οδό:
- ανησυχώ άμεσα μόνο όταν το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί ακόμη και τη σίελό του - δεν κάνω κανένα χειρισμό - ανατρέχω στον ειδικό
- σε άλλη περίπτωση, η κατάσταση απλά χρήζει ακτινολογικού ελέγχου και οδηγιών.
• Στις αεροφόρους οδούς:
- εάν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και το χρώμα του από ροδαλό γίνεται κυανό, πρέπει άμεσα να γίνει ο χειρισμός Helmliich: Στάση όρθια πίσω από το παιδί. Εναγκαλισμός στο ύψος του κατώτερου μέρους του στέρνου. Ελεγχόμενη απότομη πίεση προς εμάς. Ή ξαπλώνουμε το παιδί σε πρηνή θέση στα γόνατά μας και πιέζουμε σταθερά και απότομα την πλάτη στα πόδια μας, έτσι ώστε να εκτιναχθεί το ξένο σώμα ή ο βλωμός.

5) Κατάγματα - Κακώσεις ακρών:

• Ακινητοποίηση άκρου με άκαμπτο στενόμακρο αντικείμενο που να αγγίζει τις εκατέρωθεν αρθρώσεις του σημείου κάκωσης, στερεωμένο με ελαστικό επίδεσμο.
• Επίδεση κακοποιημένης άρθρωσης με ελαστικό επίδεσμο.

6) Κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις:

• Πρώτα προσέχω εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εάν ναι, το γυρίζω σε πρηνή θέση με το κεφάλι στο πλάι και καλώ το 166.
Εάν όχι, φροντίζω τις κακώσεις ανάλογα (όπως προαναφέρθηκαν).
• Εάν το παιδί είναι σε καλή κατάσταση και χωρίς εμφανείς κακώσεις, το μεταφέρω σε ήσυχο περιβάλλον, του κάνω απλές ερωτήσεις – ανάλογα με την ηλικία του - δεν του δίνω να φάει ή να πιει, δεν το αφήνω εκτεθειμένο σε ακτινοβολία (TV, ήλιος). Εάν δεν κάνει εμετό και δε ζαλίζεται, συνεχίζω την παρακολούθηση. Σε αντίθετη περίπτωση απευθύνομαι στον ειδικό.

7) Είσοδος παρασίτου (τσιμπούρι):

• ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν το τραβάμε γιατί μένει η κεφαλή μέσα και προκαλεί φλεγμονή.
- Εναποθέτω γάζα εμποτισμένη με οινόπνευμα και περιμένω 5 λεπτά
- Εάν δεν αποπέσει αφ’ εαυτού το παράσιτο, επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί.

Το πιο βασικό από όλα είναι ο εκάστοτε ενασχολούμενος με το παιδί να μην πανικοβάλλεται στη θέα ενός τραυματισμού, έτσι ώστε να μπορεί να του παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται μέχρι να φτάσει στον ειδικό Χειρουργό Παίδων.
 





~

Μετά από 16 χρόνια αναμονής και πολλά εμπόδια το εργοστάσιο Φιξ γίνεται επιτέλους Μουσείο

Η ζωντανή ιστορία της πόλης έγινε κουφάρι και τώρα....
Σαράντα μέρες εργασίας μετρούν ήδη τα συνεργεία που βρίσκονται στο παλιό κτίριο του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η δομική ενίσχυσή του -εξαιρετικά δύσκολη φάση, η οποία όμως θα αποδώσει ένα απολύτως ασφαλές οικοδόμημα- ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένας ακόμη χρόνος για άλλες οικοδομικές εργασίες.
Ενας ακόμη υπουργός Πολιτισμού, ο Κώστας Τζαβάρας, επιθεώρησε χθες τους χώρους του πρώην εργοστασίου Φιξ, όπου κατασκευάζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από το 1996 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την εξέλιξη του ιστορικού κτιρίου σε Μουσείο και υπάρχει ελπίδα να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Ιανουάριο του 2014.
Μετά από συζητήσεις, σχέδια, μακέτες και εξεγγελίες 16 χρόνων, η εγκατάστασή του στο νέο κτίριο θα γίνει -όπως λέει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση- με προσωρινή παραλαβή τον Οκτώβριο του 2013, για να ανοίξει στο κοινό τον Ιανουάριο του 2014.



Η είσοδος του μουσείου θα βρίσκεται στην γωνία των οδών Καλλιρρόης και Φραντζή ενώ απ' ευθείας είσοδος θα γίνεται και από το σταθμό του μετρό (θα υπάρχει και τρίτη για τα φορτηγά μεταφοράς έργων)

Σ΄ αυτό το πρώτο επίπεδο θα υπάρχει το εκδοτήριο, η γκαρνταρόμπα και το πωλητήριο ενώ στο μεσοπάτωμα προβλέπεται μικρό αμφιθέατρο, χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσα Τύπου καθώς και χώρος παραγωγής ψηφιακών έργων από τους καλλιτέχνες.
Στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται γραφεία, βιβλιοθήκη και ειδικά ψυγεία για την φύλαξη των ψηφιακών έργων και στους δεύτερο και τρίτο ορόφους θα αναπτυχθούν οι μόνιμες συλλογές του μουσείου.
Ο τέταρτος όροφος εξάλλου με σχήμα «Π» θα φιλοξενήσει τρία έργα μεγάλων διαστάσεων, «Το καράβι της ζωής μου» του Καμπακόφ, τους σταυρούς του Γιάννη Κουνέλλη και το «Fixit» της Μόνας Χατούμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί από αντικείμενα του εργοστασίου Φιξ, όπως καζάνια για παράδειγμα, που είχαν απομείνει μέσα στο κτίριο από την εποχή που λειτουργούσε ως εργοστάσιο για την παραγωγή μπύρας.
Εστιατόριο με τεράστια βεράντα και εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη αλλά και ολόκληρη την Αθήνα θα λειτουργεί στον τέταρτο όροφο. Και τέλος το δώμα όπου θα υπάρχει έκθεση γλυπτών, θα είναι και χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις.
Η κυρία Καφέτση, είχε όλους τους λόγους να είναι ικανοποιημένη, μετά την αναμονή και τις περιπέτειες τα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ. Το έργο ανάπλασης του ΦΙΞ έχει ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ.
Η Φιξ ήταν Ελληνική ζυθοποιία που ιδρύθηκε το 1864 από την Βαυαρικής καταγωγής Οικογένεια Φιξ. Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 και το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Το 1983 η εταιρία πτώχευσε και μετά από διάφορες προσπάθειες επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες.

Η ιστορία της οικογένειας και της μπίρας Φιξ
Η ποιότητα τις μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στο εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα. Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και τον γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Πέτρο Γαρουφαλιά η εταιρία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πώλησε στην εταιρία Κουρτάκη.
Σήμερα είναι στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» που σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια εμφιαλώνει την νέα Φιξ.
Το 1983 έπαυσε η λειτουργία τής επιχειρήσεως και ως προβληματική, «πέρασε» στα χέρια τού Κρατικού Οργανισμού Ανασυγκροτήσεως Επιχειρήσεων. Από εκεί, στην Εθνική Τράπεζα, η οποία αρκετές φορές προσπάθησε να εκποιήσει το κτίριο μέσω πλειστηριασμών. Με τα πολλά, ο Δήμος, επί Λεωνίδα Κουρή, το αγοράζει τις παραμονές των δημοτικών εκλογών τού 1994. Τελικώς, το υπουργείο Πολιτισμού το έκρινε διατηρητέο κατά το... ήμισυ. Εκτοτε ξεκινά η σαλαμοποίησή του και η τμηματική του κατεδάφιση. Ο σεισμός τού 1999 είναι το τελευταίο κτύπημα.

Ο Οθωνας έφερε τον Φιξ στην Ελλάδα
Στο «Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821- 1921, Αθήνα 1923» διαβάζουμε την προσπάθεια του βασιλιά Οθωνα να αστικοποιήσει την Ελλάδα και να της δώσει τις πρώτες της βιομηχανικές προσπάθειες. Εφερε έτσι στην Αθήνα Γερμανούς επιστήμονες και επιχειρηματίες που κατασκεύασαν βιομηχανίες παπουτσιών, μπύρας, επίπλων κλπ.
Διαβάζουμε επί λέξη: «O πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος αείμνηστος Οθων μετά την εν Αθήναις εγκατάστασίν του προτιθέμενος να συντελέση ομού μετά της αναπτύξεως των διαφόρων επιστημών και εις την προαγωγήν και ενίσχυσιν της τότε εν σπαργάνοις διατελούσης εισέτι βιομηχανίας, έκρινε πρόσφορον να μετακαλέση διαφόρους επιστήμονας και ειδικούς τεχνίτας εκ της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος, μεταξύ των οποίων προχείρως αναφέρομεν τους κκ. Εσλινγκ, Νίδερ, Σλήμαν, Μύνδλερ, επιστήμονας, εν δε τη σφαίρα της βιοτεχνίας και βιομηχανίας τους κκ. Λίκερτ ωρολογοποιόν, Φέλλερ οπλοτεχνίτην, Τσέσαρ υποδηματοποιόν, Στάγγισκερ επιπλοποιόν, Σμιθ γεωπόνον και Γεώργιον Φιξ μεταλλειολόγον εις τον οποίον ανετέθη η διοργάνωσις των μεταλλείων της Κύμης. Βραδύτερον δε και περί τα τελευταία έτη της βασιλείας του αειμνήστου Οθωνος αφίκετο εκ Μονάχου και ο υιός τού εις τα μεταλλεία της Κύμης παραμένοντος Γεωργίου Φιξ, Ιωάννης Φιξ ζυθοποιός, όστις συμφώνως προς τα κατά την εποχήν εκείνην υπάρχοντα μέσα εγκατέστησεν εν τη τότε θεωρουμένη εξοχική συνοικία του Κολωνακίου χειροκίνητον ζυθοποιείον, όπως άλλως τε ήσαν και τα πλείστα τοιούτα εν Βαυαρία κατά την εποχήν εκείνην».
Ετσι άρχισε η ιστορία της οικογένειας Φιξ στην Ελλάδα, το όνομά της έγινε συνώνυμο της μπίρας, για τουλάχιστον 100 χρόνια ήταν ο «δυνάστης» του κλάδου της ζυθοποιίας και έμελλε τελικώς να οδηγηθεί στην κατάρρευση το 1982- η πτώση της όμως είχε αρχίσει από την 15η Ιουλίου 1965, όταν στο υπουργικό συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «άναψε το πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στην αγορά μια νέα μπίρα, η Αmstel.
Οταν στο «εξοχικό» Κολωνάκι της εποχής άρχισε να λειτουργεί η χειροκίνητος ζυθοποιία Φιξ, φαίνεται πως η ιδέα προκάλεσε το ενδιαφέρον κι άλλων ενδιαφερομένων. Ετσι «βραδύτερον και άλλοι Γερμανοί ζυθοποιοί εγκατέστησαν εν Αθήναις και άλλα παρόμοια χειροκίνητα ζυθοποιεία οία των κκ. Μέλχερ, Μπαχάουερ, Φίσσερ, Κλάιν και άλλων τινών» (ο.π.π.). Αλλά «μεταξύ των εν λόγω ζυθοποιείων επέπρωτο να επιζήση το εργοστάσιον Ιωάννου Φιξ, το οποίον ελειτούργησεν εν τω τόπω της ιδρύσεώς του επί τριακονταετίας περίπου». Για τη διακίνηση του προϊόντος μάλιστα «εγκατεστάθησαν διάφορα πρατήρια λιανικής καταναλώσεως εκτός του αρχικώς τούτου εν Κολωνακίω» (ο.π.π.). Είναι γνωστό ότι στη διαδικασία της παραγωγής της μπίρας σε κάποιο στάδιο είναι απαραίτητη η χαμηλή θερμοκρασία, η ψύξη και ο βαυαρός ζυθοποιός λόγω της έλλειψης «απαραίτητων παγοποιητικών μηχανημάτων, άτινα ανεπλήρου απλή χιών ήν κατά τη διάρκεια του χειμώνος οι χωρικοί Μενιδιάται εναποθήκευον επί της Πάρνηθος και μετεκόμιζον εντός σάκκων δι΄ ημιόνων εις το εν Κολωνακίω εργοστάσιον» (ο.π.π.).
Το 1893 το εργοστάσιο από το Κολωνάκι μεταφέρεται στη λεωφόρο Συγγρού και στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα η οικογένεια Κλωναρίδη δημιουργεί νέο «ζυθεργοστάσιο» και «άρχεται δεινός συναγωνισμός καθ΄ όν τα δύο εργοστάσια Φιξ και Κλωναρίδου παλαίουν αγώνα εξοντώσεως, το δε μικρόν εισέτι εργοστάσιον Λορ. Μάμου (σ.σ.: είχε παντρευτεί την αδελφή του Καρόλου Ι. Φιξ) με τας ακόμη μικράς του δυνάμεις αναγκάζεται να υποχωρήση, ίνα μη διακινδυνεύση και πάλιν τα κεφάλαιά του, και σταματά αναμένον καλλιτέραν ευκαιρίαν».

Βασιλιάς της μπύρας ο Φιξ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής ο Κάρολος Φιξ κατορθώνει να επιβληθεί στην τότε ελληνική αγορά (κατέβαλε στο «δημόσιο ταμείο» περίπου 3 εκατ. δρχ. και η ευρύτερη απασχόληση που προσέφερε ανερχόταν στους 5.000 εργαζομένους) και όπως σημειώνεται σχετικά «ο ζύθος Κ. Φιξ κατέκτησεν όλας τας κώμας και τας πόλεις της Ελλάδος.
Υπέρ τα 200 καταστήματα καταναλίσκουσιν αποκλειστικώς ζύθου Φιξ, ούκ ολίγη δ΄ εξαγωγή γίνεται και διά το εξωτερικόν εις φιάλας και βαρέλια» (Ημερολόγιον Κ. Σκόκου, Αθήνα 1905). Και «η τελειότης του προϊόντος ανεγνωρίσθη κατά τας διαφόρους εν Ελλάδι και τω εξωτερικώ διοργανωθείσες εκθέσεις απονεμηθέντων αυτώ πλείστων βραβείων και διπλωμάτων τιμής, προσέτι δε και η ημετέρα κυβέρνησις αναγνωρίζουσα πλήρως τας εν τω κλάδω της βιομηχανίας ταύτης παρασχεθείσας εξαιρετικάς υπηρεσίας ετίμησεν αυτόν διά του χρυσού σταυρού των ιπποτών του Σωτήρος».
Η ηγεμονική θέση που κατείχε στην αγορά η βιομηχανία Φιξ αρχίζει να κλονίζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Αντώνιος Κ. Φιξ αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση, δημιούργησε την Ελληνική Ζυθοποιία ΑΕ και εργοστάσιο στην περιοχή της οδού Πέτρου Ράλλη (εκεί όπου είναι σήμερα το αμαξοστάσιο των αστικών συγκοινωνιών της ΕΘΕΛ) και «λανσάρει» την μπύρα «Αλφα», η οποία όμως δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και λίγα χρόνια αργότερα την αγοράζει ο Πρόδρομος Μποδοσάκης. Από αυτόν επιστρέφει στα χέρια της οικογένειας Ιωάννου Κ. Φιξ. Με τον θάνατο όμως του Ι. Κ. Φιξ, η χήρα του Μαριάνθη παντρεύεται τον πολιτικό της τότε Ενωσης Κέντρου Πέτρο Γαρουφαλιά, ο οποίος γίνεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ζυθοποιίας Φιξ και σημαίνον στέλεχος της εταιρείας.
Το 1963 λήγει η προνομιακή περίοδος λειτουργίας της ζυθοποιίας, αλλά η οικογένεια Φιξ αρχίζει να δραστηριοποιείται στην αγορά των αεριούχων ποτών, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές τακτικές προς τους λιανοπωλητές («αν δεν πάρεις αναψυκτικά δεν σου δίνω μπίρα») με αποτέλεσμα πολλές μικρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες να κινδυνεύουν. Κάτω από τις επίμονες διαμαρτυρίες των πληγέντων επιχειρηματιών, το υπουργείο Εμπορίου δίνει δύο άδειες ίδρυσης ζυθοποιίας σε αυτούς. Η μία εξ αυτών δόθηκε στον Διογένη Χουρσόγλου, ο οποίος με άλλους δύο συνεταίρους (Γ. Χατζηβασιλείου και Μερκάτη) και την κεφαλαιουχική συνδρομή των Ολλανδών της Αmstel Βrewery ΝV δημιουργεί την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Ομως το μπουκάλι που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Μποδοσάκη (λόγω τεχνητού σαμποτάζ) βγήκε κατά τι μικρότερο του προβλεπομένου από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και οι τρεις μέτοχοι ζήτησαν από το υπουργείο Εμπορίου, αφού θα είναι μικρότερης περιεκτικότητας σε μπίρα, να είναι και χαμηλότερης τιμής. Το θέμα έφτασε στο υπουργικό συμβούλιο, όπου προέβαλε βέτο για την έγκριση ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, υπουργός Εθνικής Αμυνας τότε. Η έγκριση, κατά τον κ. Αχ. Χουρσόγλου, γιο ενός εκ των τριών ιδρυτών, δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 15 Ιουλίου 1965.

Πολιτική και μπύρα
Η αρνητική δημοσιότητα, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του Πέτρου Γαρουφαλιά στην πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου («η μπύρα Φιξ κάνει κακό», παράφραση του σλόγκαν «η μπύρα Φιξ κάνει καλό») ήταν η αρχή της πτώσης της αυτοκρατορίας που είχε οικοδομήσει η βαυαρική οικογένεια του Ιωάννου Φιξ.
Σύντομα και άλλες μπίρες αρχίζουν να παρασκευάζονται στην Ελλάδα (εκτός της Αmstel, η Ηenninger, η Lowenbrau κ.λπ.). Η παρακμή είναι πλέον γεγονός. Φορτωμένη με δάνεια στην Εθνική Τράπεζα, η εταιρεία κλείνει το 1983, τα εμπορικά σήματα περνούν στην ιδιοκτησία της τράπεζας και ο Κάρολος Ιωάννου Φιξ εγκαθίσταται στην Ελβετία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995, ο οινοποιός Β. Κουρτάκης εξαγοράζει από την Εθνική Τράπεζα τα σήματα για να ξαναβγάλει τη Φιξ στην αγορά. Αντιδρά ο κ. Κ. Ι. Φιξ (όπως και ο κ. Κ. Α. Φιξ), αρχίζει δικαστική διαμάχη, την οποία χάνει.




~

Στις φυλακές Αυλώνα ο «δράκος» της Πάρου

Στις φυλακές Αυλώνα μεταφέρθηκε ο νεαρός Πακιστανός, ο οποίος κατηγορείται για την κακοποίηση της 15χρονης στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου.

Ο Αχμέτ Βακάς διανυκτέρευσε στο Μεταγωγών του Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη μεταφερθεί στις φυλακές προκειμένου να προφυλακιστεί.

Την προφυλάκισή του στις φυλακές Αυλώνα αποφάσισαν ομόφωνα ο εισαγγελέας και ο ανακριτής της Σύρου, όπου το πρωί της Τρίτης ο 19χρονος Πακιστανός απολογήθηκε. Το απόγευμα αφίχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Παρόλα, όμως, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ερωτηματικά προκαλεί η ευκολία με την οποία μέλη της Χρυσής Αυγής εισέβαλαν στο πλοίο, με σκοπό να λιντσάρουν τον Πακιστανό, ενώ έσπασαν και ένα από τα τζάμια της κλούβας του Τμήματος Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. που τον παρέλαβε από τον Πειραιά.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Βακάς είναι απόπειρα αυτοκτονίας, απόπειρα βιασμού, ληστεία και παράνομη εργασία. Η συνήγορος υπεράσπισης, που όρισε ο ανακριτής Σύρου, κ. Αλέκα Δήμου, επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι η αποδοχή του διορισμού είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου. Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για την πρώτη της συνάντηση με τον Πακιστανό ότι αντίκρισε έναν καχεκτικό άνδρα, που μιλάει σπαστά ελληνικά. Το πρώτο πράγμα που της ζήτησε ήταν να επικοινωνήσει με τη μητέρα του στο Πακιστάν. «Με εντυπωσίασε η ψυχραιμία του. Μιλάει σπαστά ελληνικά αλλά καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα που ακούει. Ο ίδιος λέει ότι γεννήθηκε το 1993. Με τη μητέρα του δεν έχουμε επικοινωνήσει ακόμα γιατί δεν έχουμε προλάβει να βρούμε διερμηνέα. Πρόθεση του ίδιου είναι να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό της ηλικίας, όπως προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα».

Ο 19χρονος Πακιστανός, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ζήτησε συγγνώμη από τη 15χρονη Μυρτώ, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, και από την οικογένειά της.




~

Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο μικρός πρωταγωνιστής της Τελετής Έναρξης του 2004;

Ο Μιχάλης Πατσατζής που παρέσυρε το κοινό στις εξέδρες, αλλά και τους τηλεθεατές σε...
όλο τον κόσμο το 2004, μεγάλωσε και ετοιμάζει το ...καραβάκι του για το εξωτερικό.
Οι όμορφες αναμνήσεις είναι και οι πιο επώδυνες όταν συγκρίνονται με ένα ζοφερό παρόν και γι' αυτό το αγοράκι στο χάρτινο καράβι δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να θυμηθεί το 2004. Μετά και τη φετινή Τελετή Έναρξης, μπορεί εκείνη της Αθήνας να φαντάζει μαγική, αλλά ο Μιχάλης Πατσατζής μεγάλωσε τόσο, ώστε τον απασχολεί το αβέβαιο αύριο και όχι το ποιοτικό χθες.

Το 2004 ο Μιχάλης ήταν 11 ετών και πήρε το μικρό του πλεούμενο για να κάνει μια βόλτα στα νερά του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, με στόχο να παρασύρει όλο τον πλανήτη στη μοναδική γιορτή που ακολούθησε.


"Παίζω ποδόσφαιρο στην Α.Ε. Χαλανδρίου,αλλά θα ήθελα να εξελιχθώ και να παίξω σε μεγαλύτερη ομάδα. Ως φίλαθλος υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό και πρότυπο παίκτη για μένα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. προτεραιότητά μου, όμως, είναι να γίνω ένας καλός φυσικοθεραπευτής τελειώνοντας τη σχολή στην οποία φοιτώ. Όπως είναι λογικό, επέλεξα τη φυσιοθεραπεία γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό, που είναι το πάθος μου. Ελπίζω ότι τελειώνοντας θα μπορέσω να βρω δουλειά, ώστε να σταματήσω να επιβαρύνω οικονομικά την οικογένειά μου".




Τι θυμάται από τις ονειρικές στιγμές του 2004;


"Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η στιγμή που βγήκα στο στάδιο. όλα γύρω μου έγιναν λευκά, καθώς τα φλας των φωτογράφων έπεφταν σαν αστραπές από παντού. ήταν μια μοναδική στιγμή. Κάναμε πρόβες επί σχεδόν τρεις μήνες ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".


Το μεγάλο μυστικό με την κίνηση του χάρτινου καραβιού


"Το κατάρτι της βάρκας που βρισκόταν ακριβώς από πίσω μου δεν ήταν σταθερό. Εκεί λοιπόν μπήκε ένας άνθρωπος ο οποίος έσπρωχνε με τα πόδια του το καραβάκι, άλλωστε το νερό ήταν πολύ ρηχό. Τον κατεύθυναν με ενδοσυνεννόηση κι έτσι ήξερε που έπρεπε να πηγαίνει χωρίς να βλέπει".


Η αγωνία του για το μέλλον

"Δυσκολευόμαστε, όπως όλοι, με τα νέα μέτρα και τις περικοπές. Ο πατέρας μου είναι γραφίστας και η μητέρα μου συνταξιοδοτήθηκε από το δημόσιο. Θέλω να βρεθώ σε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για το αντικείμενό μου, τη φυσιοθεραπεία".




~ Κυριακή 5 Αυγούστου 2012