Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Solar Impulse: η πρώτη διηπειρωτική πτήση του ηλιακού αεροπλάνου

 
Την πρώτη του διηπειρωτική πτήση θα πραγματοποιήσει το ελβετικό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, «το Solar Impulse θα ξεκινήσει την Πέμπτη το ταξίδι του από την Ελβετία με προορισμό το Μαρόκο, διανύοντας 2.500 χλμ χωρίς να χρησιμοποιήσει μια σταγόνα καυσίμου».
Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο ταξίδι του ηλιακού αεροσκάφους ως σήμερα, μετά τη διεθνή πτήση που πραγματοποίησε πέρυσι από την Ελβετία στο Βέλγιο.
Η διηπειρωτική πτήση του Solar Impulse θα συμπέσει με τα εγκαίνια κατασκευής της μεγαλύτερης ηλιοθερμικής μονάδας στη νότια επαρχία Ouarzazate στο Μαρόκο.
Το ταξίδι στην ουσία αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόβα για τον γύρο του κόσμου που προγραμματίζει το ηλιακό αεροπλάνο το 2014.
Το υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφος, που έχει μεγάλο εκπέτασμα πτερύγων αλλά ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο, έγραψε ιστορία το 2010 ως το πρώτο επανδρωμένο αεροπλάνο που πέταξε με την ενέργεια του ήλιου.




~ Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Απαγόρευση καλλιεργειών και εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από αγρότες στην Ηλεία





ImageΝομίζετε ότι αν έχετε ένα χωραφάκι μπορείτε να φυτεύετε ότι θέλετε, για να τρώτε εσείς και τα παιδιά σας; Λάθος νομίζετε. Δεν έχεις το δικαίωμα να φυτεύεις ότι χρειάζεσαι στο δικό σου χωράφι! Το πρόστιμο όπως θα διαβάσετε είναι 1200€ /στρέμμα, για 10 στρέμματα σημαίνει 12.000/έτος, και μετά διπλασιάζεται!  Αν δεν έχεις να τα πληρώσεις ...

Συνδυάστε το με τον νόμο περί τσιπαρίσματος όλων των οικόσιτων ο οποίος είναι ενεργός και αναμένει ... και τότε θα δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε.

Σε πλήρη εξέλιξη η Παγκόσμια (Δια)Κυβέρνηση. Σε περιπέτειες έχουν μπει 500 περίπου αγρότες στην Ηλεία (όπως αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ) έπειτα από την αυστηρή εντολή- οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας ότι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία έχει ήδη ενημερώσει τους δήμους για το θέμα ζητώντας να κληθούν οι αγρότες- αμπελουργοί πριν βρεθούν προ εκπλήξεως με τα τσουχτερά πρόστιμα.
Η Δ/ντρια της υπηρεσίας Μπέκυ Σπυροπούλου ερωτηθείς χθες για το θέμα που έχει ανακύψει επεσήμανε ότι τα εξής: «Για όλα τα αμπελοτεμάχια που είναι φυτευμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες πρέπει να έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σχετική άδεια. Εάν φυτευθεί οινάμπελος χωρίς άδεια θα εκριζώνεται.
Οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με ίδια δαπάνη.

Στην περίπτωση επισημαίνει που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται.»

Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτευμένα μετά το έτος 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας.

Γιώργος Κ. Ροζής – ΠΑΤΡΙΣ


~

Φυσική Θετική-Τεχνολογική Κατεύθυνσης – Πανελλήνιες 2012



ΘΕΜΑ Α
Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συμπληρώνει σωστά.
Α1. Κατά τη διάρκεια μιας εξαναγκασμένης ταλάντωσης
α. έχουμε πάντα συντονισμό
β. η συχνότητα ταλάντωσης δεν εξαρτάται από τη συχνότητα της διεγείρουσας δύναμης
γ. για δεδομένη συχνότητα του διεγέρτη το πλάτος της ταλάντωσης παραμένει σταθερό
δ. η ενέργεια που προσφέρεται στο σώμα δεν αντισταθμίζει τις απώλειες.
Μονάδες 5

Α2. Η ταχύτητα διάδοσης ενός αρμονικού κύματος εξαρτάται από
α. τη συχνότητα του κύματος
β. τις ιδιότητες του μέσου διάδοσης
γ. το πλάτος του κύματος
δ. την ταχύτητα ταλάντωσης των μορίων του μέσου διάδοσης.
Μονάδες 5

Α3. Σε κύκλωμα LC που εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις η ολική ενέργεια είναι
α. ανάλογη του φορτίου του πυκνωτή
β. ανάλογη του ημ2(LCt )
γ. σταθερή
δ. ανάλογη της έντασης του ρεύματος.
Μονάδες 5

Α4. Στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
α. οι ακτίνες Χ έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος από τα ραδιοκύματα και μεγαλύτερη συχνότητα από το υπέρυθρο
β. το ερυθρό φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το πράσινο φως και μεγαλύτερη συχνότητα από τις ακτίνες Χ
γ. τα μικροκύματα έχουν μικρότερο μήκος κύματος από τα ραδιοκύματα και μικρότερη συχνότητα από το υπεριώδες
δ. το πορτοκαλί φως έχει μικρότερο μήκος κύματος από τις ακτίνες Χ και μεγαλύτερη συχνότητα από το υπεριώδες.
Μονάδες 5

Α5. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα κάθε πρότασης και δίπλα σε κάθε γράμμα τη λέξη Σωστό, για τη σωστή πρόταση, και τη λέξη Λάθος, για τη λανθασμένη.
α. Βασιζόμενοι στο φαινόμενο Doppler μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ταχύτητα ενός άστρου σε σχέση με τη Γη.
β. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών ταλαντώσεων ο κύριος λόγος απόσβεσης είναι η ωμική αντίσταση.
γ. Ο ρυθμός μεταβολής της στροφορμής μετριέται σε smkg2 .
δ. Σε στερεό σώμα που εκτελεί στροφική κίνηση και το μέτρο της γωνιακής του ταχύτητας αυξάνεται, τα διανύσματα της γωνιακής ταχύτητας και της γωνιακής επιτάχυνσης είναι αντίρροπα.
ε. Η ταυτόχρονη διάδοση δύο ή περισσοτέρων κυμάτων στην ίδια περιοχή ενός ελαστικού μέσου ονομάζεται συμβολή.
Μονάδες 5

ΘΕΜΑ Β
Β1. Ακτίνα μονοχρωματικού φωτός, προερχόμενη από πηγή που βρίσκεται μέσα στο νερό, προσπίπτει στη διαχωριστική επιφάνεια νερού – αέρα υπό γωνία ίση με την κρίσιμη. Στην επιφάνεια του νερού ρίχνουμε στρώμα λαδιού το οποίο δεν αναμιγνύεται με το νερό, έχει πυκνότητα μικρότερη από το νερό και δείκτη διάθλασης μεγαλύτερο από το δείκτη διάθλασης του νερού.
Τότε η ακτίνα
α. θα εξέλθει στον αέρα
β. θα υποστεί ολική ανάκλαση
γ. θα κινηθεί παράλληλα προς τη διαχωριστική επιφάνεια λαδιού – αέρα.
Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση (μονάδες 2).
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 6).
Μονάδες 8

Β2. Σε γραμμικό ελαστικό μέσο, κατά μήκος του ημιάξονα Οx, δημιουργείται στάσιμο κύμα με κοιλία στη θέση x=0. Δύο σημεία Κ και Λ του ελαστικού μέσου βρίσκονται αριστερά και δεξιά του πρώτου δεσμού, μετά τη θέση x=0, σε αποστάσεις 6λ και 12λ από αυτόν αντίστοιχα, όπου λ το μήκος κύματος των κυμάτων που δημιουργούν το στάσιμο κύμα. Ο λόγος των μεγίστων ταχυτήτων ΛΚυυ των σημείων αυτών είναι:
α. 3 β. 31 γ. 3
Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση (μονάδες 2).
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 6).
Μονάδες 8

Β3. Ανάμεσα σε δύο παράλληλους τοίχους ΑΓ και ΒΔ, υπάρχει λείο οριζόντιο δάπεδο. Τα ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ και ΓΔ είναι κάθετα στους τοίχους. Σφαίρα Σ1 κινείται πάνω στο δάπεδο, με σταθερή ταχύτητα, μέτρου υ, παράλληλη στους τοίχους, και καλύπτει τη διαδρομή από το ΑΒ μέχρι το ΓΔ σε χρόνο t1. Στη συνέχεια δεύτερη σφαίρα Σ2 που έχει ταχύτητα μέτρου υ συγκρούεται ελαστικά με τον ένα τοίχο υπό γωνία φ=60ο και, ύστερα από διαδοχικές ελαστικές κρούσεις με τους τοίχους, καλύπτει τη διαδρομή από το ΑΒ μέχρι το ΓΔ σε χρόνο t2. Οι σφαίρες εκτελούν μόνο μεταφορική κίνηση. Σ2Σ1ΓΔ60οΒυυΑ
Tότε θα ισχύει:
α. t2= 2t1 β. t2= 4t1 γ. t2= 8t1
Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση (μονάδες 2).
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 7).
Δίνονται: 23600=ημ, 21600=συν .
Μονάδες 9

ΘΕΜΑ Γ
Ομογενής και ισοπαχής δοκός (ΟΑ), μάζας M=6 kg και μήκους ℓ=0,3 m, μπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο άξονα που περνά από το ένα άκρο της Ο. Στο άλλο της άκρο Α υπάρχει στερεωμένη μικρή σφαίρα μάζας 2Mm=.

Γ1. Βρείτε την ροπή αδράνειας του συστήματος δοκού-σφαίρας ως προς τον άξονα περιστροφής του.
Μονάδες 6

Ασκούμε στο άκρο Α δύναμη, σταθερού μέτρου Ν=π120 F, που είναι συνεχώς κάθετη στη δοκό, όπως φαίνεται στο σχήμα.
Γ2. Βρείτε το έργο της δύναμης F κατά την περιστροφή του συστήματος μέχρι την οριζόντια θέση της.
Μονάδες 6

Γ3. Βρείτε την γωνιακή ταχύτητα του συστήματος δοκού- σφαίρας στην οριζόντια θέση.
Μονάδες 6

Επαναφέρουμε το σύστημα δοκού-σφαίρας στην αρχική κατακόρυφη θέση του. Ασκούμε στο άκρο Α δύναμη, σταθερού μέτρου Ν=330′ F, που είναι συνεχώς κάθετη στη δοκό.
Γ4. Βρείτε τη γωνία που σχηματίζει η δοκός με την κατακόρυφο τη στιγμή που η κινητική της ενέργεια γίνεται μέγιστη.
Μονάδες 7

Δίνονται: 2sm10g=, ροπή αδράνειας ομογενούς δοκού μάζας Μ και μήκους ℓ, ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας της και είναι κάθετος σε αυτήν 2CMM121l=Ι, 23306000==συνημ, 21603000==συνημ.
ΘΕΜΑ Δ
Λείο κεκλιμένο επίπεδο έχει γωνία κλίσης φ=30ο. Στα σημεία Α και Β στερεώνουμε τα άκρα δύο ιδανικών ελατηρίων με σταθερές k1=60 Ν/m και k2=140 Ν/m αντίστοιχα. Στα ελεύθερα άκρα των ελατηρίων, δένουμε σώμα Σ1, μάζας m1=2 kg και το κρατάμε στη θέση όπου τα ελατήρια έχουν το φυσικό τους μήκος (όπως φαίνεται στο σχήμα).
ΒΑφ = 30οk2k1Σ1m1
Τη χρονική στιγμή t0=0 αφήνουμε το σώμα Σ1 ελεύθερο.
Δ1. Να αποδείξετε ότι το σώμα Σ1 εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση.
Μονάδες 5

Δ2. Να γράψετε τη σχέση που δίνει την απομάκρυνση του σώματος Σ1 από τη θέση ισορροπίας του σε συνάρτηση με το χρόνο. Να θεωρήσετε θετική φορά τη φορά από το Α προς το Β.
Μονάδες 7

Κάποια χρονική στιγμή που το σώμα Σ1 βρίσκεται στην αρχική του θέση, τοποθετούμε πάνω του (χωρίς αρχική ταχύτητα) ένα άλλο σώμα Σ2 μικρών διαστάσεων μάζας m2=6 kg. Το σώμα Σ2 δεν ολισθαίνει πάνω στο σώμα Σ1 λόγω της τριβής που δέχεται από αυτό. Το σύστημα των δύο σωμάτων κάνει απλή αρμονική ταλάντωση.
Δ3. Να βρείτε τη σταθερά επαναφοράς της ταλάντωσης του σώματος Σ2.
Μονάδες 6

Δ4. Να βρείτε τον ελάχιστο συντελεστή οριακής στατικής τριβής που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των σωμάτων Σ1 και Σ2, ώστε το Σ2 να μην ολισθαίνει σε σχέση με το Σ1. Δίνονται: 21300=ημ, 23300=συν, 2sm10g=.
Μονάδες 7

 

~

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2012 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΘΕΩΡ.Κ.) - ΘΕΜΑΤΑ

επιμελεία του
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
- φιλολόγου-
 
ΚΕΙΜΕΝΟ
Κωνσταντῖνος Καβάφης
Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου
ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ· 595 μ.Χ.
Τό γήρασμα τοῦ σώματος καί τῆς μορφῆς μου
εἶναι πληγή ἀπό φρικτό μαχαῖρι.
Δέν ἔχω ἐγκαρτέρησι καμιά.
Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές, ἐν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ.
Εἶναι πληγή ἀπό φρικτό μαχαῖρι.
Τά φάρμακά σου φέρε Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάμνουνε  για λίγο  νά μή νοιώθεται ἡ πληγή.
(1921)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Α1. Τρία από τα βασικά γνωρίσματα της ποίησης του
Κ. Καβάφη είναι η πεζολογία, η ιδιότυπη γλώσσα και
η χρήση συμβόλων. Για το κάθε ένα από τα παραπάνω
γνωρίσματα να γράψετε ένα αντίστοιχο παράδειγμα
από το ποίημα που σας δόθηκε.
Μονάδες 15
Β1. Στο ποίημα, σύμφωνα με τον Στέφανο Διαλησμά,
«έχουμε ένα δυσανάλογα μεγάλο τίτλο (με προσεκτικά
τοποθετημένη στίξη, ώστε να προβάλλει τα μέρη από
τα οποία απαρτίζεται) που υποστηρίζει και
συμπληρώνει ποικιλοτρόπως το ποίημα».
Να τεκμηριώσετε την παραπάνω άποψη
αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη επιλογή του τίτλου
από τον ποιητή.
Μονάδες 20
Β2. Να επισημάνετε στο ποίημα τέσσερα διαφορετικά
εκφραστικά μέσα (μονάδες 8) και να ερμηνεύσετε τη
λειτουργία τους (μονάδες 12).
Μονάδες 20
Γ1. Να σχολιάσετε τους παρακάτω στίχους σε ένα κείμενο
100-120 λέξεων:
Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές, ἐν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ.
Μονάδες 25
Δ1. Να συγκρίνετε ως προς το περιεχόμενο το ποίημα του
Κ. Καβάφη Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου
ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ· 595 μ.Χ. με το παρακάτω
ποίημα του Τ. Λειβαδίτη Αυτοβιογραφία, εντοπίζοντας
(μονάδες 5) και σχολιάζοντας (μονάδες 15) τρεις
ομοιότητες και δύο διαφορές μεταξύ των δύο
ποιημάτων.
Μονάδες 20
Τάσος Λειβαδίτης
Αυτοβιογραφία
Ἄνθρωποι ποὺ δὲ γνώρισα ποτὲ μοῦ δώσαν τὸ αἷμα μου καὶ
τ’ ὄνομά μου,
στὴν ἡλικία μου χιονίζει, χιονίζει ἀδιάκοπα
μιὰ κίνηση πάντα σὰ νἄθελα νὰ προφυλαχτῶ ἀπὄνα
χτύπημα
δίψασα γιὰ ὅλη τὴ ζωή, κι ὅμως τὴν ἄφησα
γιὰ ν’ ἁρπαχτῶ ἀπ’ τὰ πελώρια ἀγκάθια τῆς αἰωνότητας,
ἡ σάρκα μου ἕνας ἐπίδεσμος γύρω ἀπ’ τὸ αὐριανό μου
τίποτα
κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ μὲ βοηθήσει στὸν πόνο μου
ἐκτὸς ἀπ’ τὸν ἴδιο μου τὸν πόνο ⎯ εἶμαι ἐδῶ, ἀνάμεσά σας,
κι ὁλομόναχος,
κ’ ἡ ποίηση σὰ μιὰ μεγάλη ἀλήθεια, ποὺ τὴν ἀνακαλύπτεις
ὕστερ’ ἀπὸ χρόνια,
ὅταν δὲν μπορεῖ να σοῦ χρησιμέψει πιὰ σὲ τίποτα.
Ἐπάγγελμά μου: τὸ ἀκατόρθωτο.
Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, τ. 1, Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος,
2003, σ. 429.





~

Βρέθηκαν τα οστά του μικρού Μπεν στην Κω;

 

Η ιστορία του μικρού Μπεν είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι γονείς του ανακοίνωσαν την εξαφάνιση του στην Κω. Έκτοτε και παρά τις κατά καιρούς έρευνες της οικογένειά του αλλά και των αρχών η υπόθεση παρέμεινε άλυτο μυστήριο.
Δύο δεκαετίες μετά ο βρετανικός Τύπος δίνει νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ίσως τα οστά του μικρού Μπεν να βρίσκονται θαμμένα στα χαλάσματα εργοστασίου..
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mirror οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Αγγλία ένα ειδικό μηχάνημα προκειμένου να σκανάρουν με 3D το υπέδαφος κοντά στο σημείο που ο ηλικίας μόλις 21 μηνών Μπεν εξαφανίστηκε. Σύμφωνα, με τις έρευνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί να σκόνταψε σε βαθύ λάκκο που ανοιγόταν για τα θεμέλια κατασκευής και να καταπλακώθηκε από το χώμα. Η εφημερίδα μάλιστα μεταφέρει και την κατάθεση Έλληνα οδηγού εκσκαφέα που εκείνη την ημέρα είχε ανοίξει το βαθύ χαντάκι, αλλά κατά δήλωση του δεν είχε δει πουθενά το παιδί.
Την υπόθεση του τραγικού ατυχήματος βλέπει και Ελληνίδα φίλη της Κέρρυ που κι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έπεσε θύμα απαγωγής ο Μπεν αλλά ξέφυγε της προσοχής των παππούδων. Ο παππούς του Μπεν από την άλλη, Εντι, επιθυμεί να δοθεί ένα τέλος στον εφιάλτη διαρκείας είκοσι ετών ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι ο μικρός Μπεν κατέληξε θαμμένος από χώμα.




~

Πάτρα: Θρήνος και φόβος στη γειτονιά του Θανάση Λαζανά...Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται τα ξημερώματα του Σαββάτου από τον θάνατο του 30χρονου Θανάση Λαζανά, μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς, που είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί μαχαιριές. Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό ένα καντήλι εξακολουθεί να καίει. Πολλοί όταν περνούν από εκεί κάνουν το σταυρό τους και φέρνουν στη μνήμη τους τον 30χρονο, που έφυγε αναπάντεχα και πρόωρα από τη ζωή.

Γείτονες και συγγενείς του παιδιού...

δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμα αυτό που έχει συμβεί.

"Να τους φουντάρουμε να τελειώνουμε, δεν είμαι ρατσιστής, αλλά προκειμένου να προστατέψω την οικογένειά μου θα γίνω.. Εγώ τους βοηθούσα, αλλά τώρα τους έχω μισήσει"

δηλώνει χαρακτηριστικά ένας από τους γείτονες.

Την ίδια ώρα θείος του παιδιού αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η δολοφονία, ενώ είναι έκδηλος ο φόβος που αισθάνεται γι' αυτό και δεν θέλει να δείξει το πρόσωπό του.


Οι γονείς του Θανάση βιώνουν τον δικό τους γολγοθά. Έχασαν το μοναχοπαίδι τους. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προβλήματα υγείας, παλεύουν να κρατηθούν όρθιοι...


Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν τέλειωσε με το γκρέμισμα του καταυλισμού της οδού Ευρώτα και οι κάτοικοι των νοτίων περιοχών της Πάτρας μετά και τον χαμό του 30χρονου δείχνουν να αγγίζουν τα όρια της ανοχής και της αντοχής τους..

Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν επιθυμούν να εκμεταλλευτεί κανείς την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους για το χρονίζον μεταναστευτικό πρόβλημα.




~

Ήσυχη νύχτα στην Πάτρα λόγω... βροχής!..Δύο συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί. Μία μόνο από κατοίκους και μία από επαγγελματίες αντιρατσιστές κατά των κατοίκων

Το ραντεβού των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες, είχε δοθεί για τις 18:00 το απόγευμα.
Όμως λόγω της βροχής...
δε συγκεντρώθηκαν τόσα άτομα, όσα τις προηγούμενες μέρες...

Την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί από την "Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας.25 περίπου  αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί  κάτω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καθώς είχε προγραμματιστεί πορεία στο κέντρο της πόλης. Όμως και σε αυτή τη συγκέντρωση, η βροχή εμπόδισε τον κόσμο να μαζευτεί.


 Συνεδρίαση για τα προβλήματα με τους μετανάστες

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού συνεδρίασε απόψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, το οποίο απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στην Πάτρα, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.


Ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς συναντήθηκαν με κατοίκους των νοτίων συνοικιών, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.


Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το νότιο διαμέρισμα


Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, α
πό χθες το πρωί βρίσκεται  στην Πάτρα  ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Γρηγόρης Μπαλάκος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής ειδικού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή του νοτίου διαμερίσματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένη αστυνομική παρουσία στην παραλιακή και φύλαξη των σημείων όπου κινούνται μετανάστες.
Ο κ. Μπαλάκος βρίσκεται σε επαφή με τους τοπικούς φορείς.
Συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, Ιωάννη Σιάμο, αλλά και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, Δημήτρη Δριβίλα και τον διοικητή της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πάτρας, Αριστείδη Ανδρικόπουλο.
Στο μεταξύ σε καλό κλίμα έγινε σήμερα το απόγευμα  η συνάντηση  των κατοίκων και μελών του Δ.Σ.  του εκπολιτιστικού συλλόγου Ιτεών με τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδς Απόστολο Κατσιφάρα, τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά.
Κάτοικοι και φορείς συμφώνησαν ότι αυτο που προέχει είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στην περιοχή και η κοινωνική ειρήνη.




~

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι μετανάστες της Πειραϊκής - Πατραϊκής

Συνεχίζεται η μεταφορά από την Πάτρα στην Αθήνα, όσων μεταναστών θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η μεταφορά γίνεται με λεωφορεία που διαθέτει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ειδικότερα,...
μεταφέρονται κυρίως μετανάστες που έμεναν τον τελευταίο καιρό, τόσο στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", όσο και στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων συνοικιών της πόλης.




~

Σαν σήμερα 25 Μαΐου

 
Γεγονότα
1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.
1895: Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό.
1911: Στο Μεξικό, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα αρχίζει την επανάσταση.
1932: Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.
1935: Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.
1964: Ο Παναθηναϊκός νικάει 1-0 τον Ολυμπιακό μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη και πετυχαίνει τον ανεπανάληπτο άθλο να πάρει αήττητος το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το γκολ σημειώνει ο Βαγγέλης Πανάκης, ο οποίος αναδεικνύεται συγχρόνως πρώτος σκόρερ τον τριφυλλιού με 15 τέρματα στο ενεργητικό του.
Γεννήσεις
1803: Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος. (Θαν. 27/4/1882) [Αποφθέγματα]
1922: Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας και ιδρυτής της ανανεωτικής αριστεράς (Ευρωκομμουνισμός). (Θαν. 11/6/1984)<
1944: Πιερ Μπασλέ, γάλλος τραγουδοποιός. («Εμμανουέλα») (Θαν. 15/2/2005)
Θάνατοι
1995: Κρέζιμιρ Τσόσιτς, κροάτης μπασκετμπολίστας. (Γεν. 26/11/1948)
2001: Αλμπέρτο Κόρδα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, κουβανός φωτογράφος, δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα. (Γεν. 14/9/1928)
2009: Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. (Γεν. 19/8/1941)



Πηγή:sansimera.gr

~

Ζητούν λάδι και κρασί από τα Δωδεκάνησα οι… γείτονες!

 

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επισκέφθηκε ο B’ Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκίας κ. Tulukcu Ismail συνοδευόμενος από την Τοπική Σύμβουλο στην Τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας κα Saracoglu Ufuk.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Παπασταματίου Νικόλαος, ο Οικονομικός Επόπτης της ΔΕΤΑΠ κ. Ευστρατίου Χρήστος και τα μέλη του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κκ Ασπράκης Απόστολος και Βαρέλης Αντώνιος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές σε τοπικό επίπεδο και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο αμφίδρομο των συναλλαγών που θα πρέπει να ακολουθηθεί ανάμεσα στις γειτονικές περιοχές των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη δυνατότητα εξαγωγής κρασιού και ελαιολάδου από την περιοχή μας στη γείτονα χώρα.
Μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης έγινε αντιληπτό ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση αυτή.
Για να δούμε… Θα υλοποιηθεί τελικά αυτή η συνεργασία;





~

Δώρισε τα μαλλιά της στην καρκινοπαθή φίλη της για το γάμο της!

 

Η Miffy Grubb από την Αγγλία κουρεύτηκε γουλί, δωρίζοντας τα μαλλιά της στην 29χρονη κολλητή της, Ellie Jeffery, που έχασε τα δικά της, μετά και την πέμπτη χημειοθεραπεία που έκανε, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πως να καλύψει το κεφάλι της στο γάμο της που θα γίνει στις 10 Ιουνίου.
Η κολλητή της φίλη, σε μια πράξη υπέρτατης αγάπης και αυτοθυσίας, αποφάσισε να κουρευτεί γουλί, για να δωρίσει τα δικά της μαλλιά στη φίλη της.
«Η πράξη της φίλης μου ήταν πολύ γενναία. Θα έχω περούκα από αληθινό
μαλλί. Επιτέλους θα έχω μαλλιά!», έγραψε αστειευόμενη στο προφίλ της στο facebook.

Η Ellie έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο στήθος ο οποίος έχει κάνει μετάσταση σε πνεύμονες, συκώτι και οστά, ενώ οι γιατροί της είπαν πως έχει μόνο ελάχιστους μήνες ζωής…




~

Τα έξι λάθη στη φορολογική δήλωση που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ

Τα έξι λάθη στη φορολογική δήλωση που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ
Πριν στείλετε τη φορολογική δήλωση, κάντε τον έλεγχο «έξι σημείων» που σας προτείνουμε. Τα λάθη που αναφέρονται στη συνέχεια μπορεί να σας κοστίσουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση. Σας φαίνεται υπερβολικό; Δείτε το αφιέρωμα που ακολουθεί
  1. Αποδείξεις χρειάζονται τόσο για το εισόδημα της συζύγου όσο και για το εισόδημα του συζύγου. Μπορεί στον κωδικό να βάζετε αθροιστικά το ποσό και για τους δύο συζύγους, όμως οι υπολογισμοί πρέπει να γίνου ξεχωριστά για τον καθένα. Δηλαδή, αν ο σύζυγος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ και η σύζυγος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ, ο σύζυγος θα χρειαστεί αποδείξεις ύψους 15.000 ευρώ (δηλαδή το ανώτατο πλαφόν) και η σύζυγος 2500 ευρώ (δηλαδή το 25% του εισοδήματος. Άρα, το άθροισμα θα πρέπει να είναι 17.500 ευρώ. Αν δεν υποβληθούν οι αποδείξεις, θα προκύψει πρόστιμο 1750 ευρώ.
  2. Υπολογίζουμε τα τεκμήρια. Αν είναι περισσότερα από το πραγματικό μας εισόδημα προσαρμόζουμε αποδείξεις και κάνουμε ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. 
  1. Εμφανίζουμε την αποζημίωση απόλυσης στον κατάλληλο κωδικό
Πρέπει να αναγράψετε το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης στον κατάλληλο κωδικό που προστέθηκε φέτος καθώς μόνον έτσι μπορείτε να γλιτώσετε την πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης επί του ποσού της αποζημίωσης.

  1. Δεν γράφουμε το ΕΚΑΣ μαζί με το ποσό της σύνταξης
Αν προσθέσετε το ποσό του ΕΚΑΣ στην κύρια σύνταξη, κινδυνεύετε να υπερβείτε τα εισοδηματικά όρια και να χάσετε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να δείτε τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, 
  1. Δεν δηλώνουμε μισθούς που δεν μας κατέβαλε ο εργοδότης μέσα στο 2011
Αν είστε ένας από τους 400-500.000 χιλιάδες Έλληνες στους οποίους οφείλονται μισθοί από το 2011, έχετε το δικαίωμα να μην δηλώσετε τα οφειλόμενα ποσά. Πρέπει όμως ο εργοδότης σας να σας έχει εφοδιάσει με μια βεβαίωση η οποία θα αναγράφει σε ξεχωριστή γραμμή τα εισοδήματα τα οποία δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. 

  1. Δεν ξεχνάμε να δηλώσουμε αν είμαστε κάτω των 30 ή άνω των 65 ετών
Οι κάτω των 30 και οι άνω των 65, υπό προϋποθέσεις δικαιούνται αυξημένο αφορολόγητο 9000 ευρώ


Γράφτηκε από    /Fpresss.gr

~

Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα

Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα
του Nico Ago*

Συμπλήρωσα 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκα αισίως στον εικοστό πρώτο. Από τότε που ήρθα, εργάστηκα σε διάφορες δουλειές. Μετά από πολύ κόπο και κυρίως πολύ διάβασμα, έμαθα την ελληνική γλώσσα κι έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, που ήταν η δημοσιογραφία.


Σήμερα είμαι δημοσιογράφος στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε πιο βαθμό καταφέρνω να κάνω καλή δημοσιογραφία, το κρίνουν αυτοί που διαβάζουν αυτά που γράφει η ταπεινότητά μου. Μεγαλώνω δυο κόρες που σήμερα είναι 18,5 και 17,5 ετών. Η μεγάλη μου κόρη ήρθε στην Ελλάδα 5 μηνών, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν γνώρισε άλλη χώρα για πατρίδα της.


Προσέφερα λίγα ή πολλά δεν το ξέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δούλεψα και δουλεύω τίμια. Ποτέ και για κανένα λόγο, δεν απασχόλησα τις Αρχές της χώρας. Αφοσιώθηκα στο επάγγελμά μου αλλά και στην προσφορά υπέρ των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είμαι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτά με εκφράζουν, αυτά κάνω. Στην άνοδο της Χρ. Αυγής, την είσοδό της στη Βουλή και τις απειλές που δέχομαι για τη ζωή μου, ήρθε να προστεθεί ένα άλλο γεγονός, εξίσου άσχημο. Αν για το πρώτο κομμάτι ανησυχούμε πολλοί, το σίγουρο είναι ότι το δεύτερο με πονά εξίσου προσωπικά.


Χθες, το ελληνικό κράτος, με ειδοποίησε ότι εντός 30 ημερών, πρέπει να εγκαταλείψω την Ελληνική Επικράτεια, επειδή το έτος 2007-2008, περίοδο την οποία είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσω την άδεια παραμονής μου. Στην ίδια μοίρα με μένα, βρίσκονται και πολλοί άλλοι μετανάστες. Άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη χώρα αυτή, που έφτιαξαν τις οικογένειές τους εδώ, που τα παιδιά τους γεννήθηκαν, φοίτησαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και για μερικούς, τέτοια ζητήματα είναι “πολυτέλεια”. Πράγματι, έτσι είναι. Για μερικούς άλλους όμως, είναι θέμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας.


Ακόμα και να μην μπορέσω να κερδίσω την παραμονή μου δικαστικά – τη στιγμή που σφοδρή μου επιθυμία είναι να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα και να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτό τον τόπο – θα παραμείνω το ίδιο φιλέλληνας, ακόμα και στην άκρη της γης να καταλήξω. Ωστόσο, το θέμα αυτό ας χρησιμεύσει σε όλους μας για να δούμε επιτέλους πως τα στραβά που μας συμβαίνουν, πολλές φορές τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Είχα γράψει κάποτε ένα κείμενο με τίτλο “Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα”, το ίδιο μπορώ να επαναλάβω και σήμερα αλλά τούτη τη φορά, γεμάτος πίκρα:


Σ’ευχαριστώ Ελλάδα!



*O Nico Ago γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Τεπελένι αλλά από το 1992 ως πατρίδα του έχει καταχωρηθεί και η πόλη της Δράμας. Σπούδασε κάποτε ιστορία και φιλολογία, έπειτα οικονομικά αλλά ερωτεύτηκε παράφορα τη δημοσιογραφία, από την οποία και ζει, δικαιώνοντας τον πατέρα του που του έλεγε ότι δεν θα γίνεις ποτέ καλός αγρότης.

 


~

"... Θέλετε κρέμασμα και σας είναι λίγο" - Το τελευταίο μήνυμα του αυτόχειρα Αντώνη Περρή

Το συγκλονιστικό σημείωμα του αυτόχειρα Αντώνη Περρή
Ο μουσικός Αντώνης Περρής έδωσε το πρωί τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε στο κενό, έχοντας σπρώξει δευτερόλεπτα πριν την μητέρα του.

Δείτε το συγλονιστικό σημείωμα που έγραψε εχτές το βράδυ:

Ο Αντώνης Περρής είχε γνωστοποιήσει στο stixoi.info την απόγνωσή του:

"Λέγομαι Αντώνιος Περρής. Εδώ και 20 χρόνια φροντίζω την 90 χρονών Μητέρα μου (την γεροντοκομώ). Τώρα τα 3- 4 χρόνια έχει πάθει Αλτζχάϊμερ και τελευταία την πιάνουν και κρίσεις σχιζοφρένειας και έχει κι᾽ άλλα προβλήματα υγείας, Και τα γηροκομεία δεν δέχονται τὀσο επιβαρυμένους ασθενείς.


1) Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχα προβλέψει να έχω αρκετό ρευστό στο λογαριασμό μου, διότι έπιασε ξαφνικά η οικονομική κρίση. Παρόλο που έχω αρκετή περιουσία, και τα πουλώ όλα όσο όσο τόσο καιρό, έχω μείνει χωρίς ρευστό (χρήματα) και δέν έχουμε πια να φάμε, κι´
η πιστωτική μου κάρτα με 22% επιτόκιο γεμάτη κι´ας δανείζονται με 1%, κι´άλλα έξοδα που τρέχουν. Ζω πια συνέχεια μιά ζωή δράμα.

2) Τώρα τελευταία δυστυχώς έχω νέα σοβαρότατα δικά μου προβλήματα υγείας.

Δεν έχω καμμία λύση μπρος μου. Περιουσία αρκετή αλλά ρευστό καθόλου, οπότε χωρίς φαγητό τι γίνεται ? Μήπως ξέρει κανείς καμμία λύση;
Ισχυροί της γης για την οικονομική κρίση που δημιουργήσατε θέλετε κρέμασμα και σας είναι λίγο
."

Και επειδή γνώριζε ότι κανείς δεν θα του πρόσφερε τη λύση ετοίμασε την απονενοημένη κίνηση. Αλλά πιο πριν έστειλε
ένα συγκλονιστικό "κατηγορώ" το οποίο σίγουρα θα έχει ξεχαστεί από την απάνθρωπη κοινωνία που έχουμε φτιάξει. Αλλά θα μείνει χαραγμένο στις ψυχές όσων ακόμη νιώθουν...

Ο τραγικός Αντώνης Περρής έδωσε τον τελευταίο τίτλο στη δημιουργία του - ίσως και να την σιγοτραγούδησε από μέσα του. Αλλά ποιος το ξέρει - και τί σημασία έχει τελικά;



Μη μείνει απ´ αυτούς κανείς.


1)
Τον κόσμο αυτό αν θες να φτιάξεις
πρέπει ν΄αλλάξεις τη δομή,

πρωτού λόγω της απραξίας μας

μας αφανίσει η παρακμή,

μας κυβερνούν οι λωποδύτες,

οι τραπεζίτες κι´ οι αγιογδύτες

κι´ όλοι τους οι υποτακτικοί.



Δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,

κτύπα τους πριν αφανιστείς,

γιατί αλλιώς μεσ´ στη μιζέρια

και μεσ´ στο άδικο θα ζεις,

δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,

μη μείνει απ´ αυτούς κανείς
.

2)
Λέει η εντολή ου αυτοκτονήσεις,
μα κατ´ ανάγκη αυτοκτονείς,

χτύπα τους πριν σε αφανίσουν,

εγκληματείς που αδρανείς,

της ηθικής μας απραξίας

όπως και της νωθρότητάς μας

πια ας μην είμαστ´ ασθενείς
.

 
 

~

Επτά παιδιά νεκρά από δάγκωμα λυσσασμένων νυχτερίδων!

Απίστευτο κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό: επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους γιατί τα δάγκωσαν νυχτερίδες που είχαν προσβληθεί από λύσσα.

Οι θάνατοι των παιδιών σημειώθηκαν σε μια κοινότητα αμερινδιάνων του Περού στον Αμαζόνιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα το υπουργείο Υγείας στη Λίμα. Τα παιδιά ήταν από 11 μηνών ως 14 ετών και οι θάνατοί τους σημειώθηκαν από την 13η Απριλίου ως την 20ή Μαΐου.

«Βάσει των συμπτωμάτων και των ιατρικών εκθέσεων, φαίνεται ότι τα επτά ιθαγενή παιδιά [της φυλής] ματσιγκένγκα πέθαναν [εξαιτίας της προσβολής τους] από λύσσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, η Άνα Μαρία Ναβάρο.

«Τα θύματα είχαν υποστεί δαγκώματα από νυχτερίδες οι οποίες τρέφονται με αίμα» στην Καμανά, 1.160 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, εξήγησε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κανενός άλλου θύματος στην ιθαγένικη κοινότητα 720 ανθρώπων.

Η Ναβάρο θεωρεί λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο οι θάνατοι να οφείλονται σε δηλητηρίαση του νερού που προκλήθηκε από διαρροή υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως είχε εκτιμήσει ένα μέλος του κοινοβουλίου στη Λίμα.


Οι αρχές έστειλαν κατεπειγόντως ομάδες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες πολίτες, που ζουν σε απομονωμένες περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο μετά από πολύωρη πλοήγηση σε παραπόταμους του Αμαζονίου, σε πυκνή ζούγκλα.


Τον Φεβρουάριο του 2011, τουλάχιστον έξι παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια άλλη περιοχή του Αμαζονίου εξαιτίας της προσβολής τους από λύσσα που τους μετέδωσαν νυχτερίδες, σύμφωνα με τις αρχές.


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 παιδιά κάτω από πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους στο Περού από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο από πνευμονία, λόγω του κύματος ψύχους στη χώρα των Άνδεων. Το σύνολο των θανάτων από πνευμονία ανήλθε σε 94 από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων πνευμονίας έφθασε τα 9.286.

Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στις φτωχότερες περιοχές του Περού.

Το 2011 εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας είχαν ασθενήσει και χάσει τη ζωή τους συνολικά 359 παιδιά κάτω από 5 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η πνευμονία είναι η κυριότερη αιτία της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως, στοιχίζοντας τη ζωή σε 1,4 εκατ. παιδιά σε ετήσια βάση.




~

Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων


Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

Στο υπουργείο εξετάζεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου.



Πηγή:ΑΜΠΕ

~

Φυσική και Νεοελληνική Λογοτεχνία στις Πανελλαδικές

Στη Φυσική και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Με το μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δυο κύκλων και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεση τους το Σαββατοκύριακο , προκειμένου να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά.

Σε ό, τι αφορά στα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις που επρόκειτο να αρχίσουν το Σάββατο 16 Ιουνίου, μια ημέρα δηλαδή πριν από τις εκλογές, θα ξεκινήσουν τελικά την Παρασκευή 15 Ιουνίου και τα σχολεία θα παραδοθούν νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για την προετοιμασία τους ενόψει των εκλογών.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως χθες, λόγω των εκλογών έστειλε την εξής εγκύκλιο:
« Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012, παρατείνεται η ημερομηνία των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ακολούθως:


ΓΥΜΝΑΣΙΑ

- Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.


ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ)
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και B΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ , B΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012.
- Οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και της Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων».




~

Προφυλακιστέος αλλοδαπός για τον φόνο 30χρονου στην Πάτρα

Μεταφέρονται μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Προφυλακιστέος κρίθηκε σήμερα ο ένας εκ των τριών Αφγανών που συνελήφθη από την Αστυνομία για τον φόνο του 30χρονου στην περιοχή Κρύα Ιτεών της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αφγανός ισχυρίστηκε κατά την απολογία του, ότι δεν είναι αυτός ο δράστης του φόνου. Επίσης ισχυρίστηκε πως όταν οι δύο ομοεθνείς του άρχισαν να λογομαχούν με τον 30χρονο, αυτός έφυγε από το σημείο. Από την πλευρά της η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και των δύο άλλων Αφγανών, που εμπλέκονται στην υπόθεση του φόνου.

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται η μεταφορά από την Πάτρα στην Αθήνα, όσων μεταναστών θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η μεταφορά γίνεται με λεωφορεία που διαθέτει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ειδικότερα, μεταφέρονται κυρίως μετανάστες που διέμεναν τον τελευταίο καιρό, τόσο στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της «Πειραϊκής - Πατραϊκής», όσο και στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων συνοικιών της πόλης. Ας σημειωθεί ότι η μεταφορά μεταναστών είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό πριν να ξεσπάσουν τα επεισόδια.

Επίσης για το ζήτημα του μεταναστευτικού συνεδρίασε απόψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, το οποίο απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στην Πάτρα, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς συναντήθηκαν με κατοίκους των νοτίων συνοικιών, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.





~

Επίσημη ανακοίνωση αστυνομίας για τα χθεσινά επεισόδια στην Πάτρα..Προσήχθησαν 12 άτομα...Οι 3 είναι Αλβανοί..!!!!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τελευταία...Μετά τις χτεσινές δηλώσεις της Χρυσής Αυγής ότι δεν μετέχει στην κινητοποίηση των κατοίκων της Πάτρας,εμφανίστηκαν μέχρι και κουκουλοφόροι Αλβανοί για να κάνουν επεισόδια !!!!

Ανακοινώνεται ότι
...
χθες (23-5-2012) αργά το απόγευμα, έξω από την κεντρική είσοδο του παλιού εργοστασίου της «Πειραϊκής Πατραϊκής», που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας, είχε προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από κατοίκους της περιοχής, με τη συμμετοχή (300) περίπου ατόμων.

Όταν είχε πλέον βραδιάσει, πενήντα από τα άτομα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν επανειλημμένως κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν διατεθεί στο σημείο για λήψη μέτρων τάξης ρίχνοντας τους πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές.


Οι αστυνομικοί σε όλες τις περιπτώσεις απώθησαν τα άτομα με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων ενώ προσήχθησαν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες δώδεκα (12) συνολικά άτομα (9 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας).




~ Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πάτρα: Θρήνος και οργή στην κηδεία του Θανάση Λαζανά που δολοφονήθηκε από Αφγανούς

Image       



Σε βαρύ κλίμα κηδεύτηκε νωρίτερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιτεών ο 30χρονος Αθανάσιος Λαζανάς, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου έχασε τη ζωή του στα Κρύα Ιτεών μετά από άγρια συμπλοκή που είχε με τρεις Αφγανούς, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν έξι τουλάχιστον φορές.
Όπως αναφέρει το  thebest.gr  σήμερα στις 8 το απόγευμα ο Σύλλογος της περιοχής, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του στην Κρύα Ιτεών, ώστε να αποφασιστούν οι μορφές κινητοποίησης των κατοίκων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 30χρονος βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του στις Ιτιές Πατρών, βαριά τραυματισμένος, φέροντας έξι τουλάχιστον χτυπήματα με μαχαίρι στο θώρακα και τα πλευρά. Ο άτυχος Θανάσης Λαζανάς, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου υπέκυψε στα τραύματά του, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.






~

«Ρολά» στα ΜΜΕ στις 28 Μαΐου

«Ρολά» στα ΜΜΕ στις 28 Μαΐου
Σε 24ωρη απεργία την Δευτέρα που μας έρχεται, 28 του μήνα, προχωρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η ΕΣΗΕΑ και τα άλλα Σωματεία που μετέχουν στο Διασωματειακό, ενώ με αυτήν συμπαρατάχθηκε και η ΠΟΕΣΥ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, απεργία θα γίνει σε όλα τα δημόσια και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε όλα τα έντυπα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ιδιωτικά Μέσα του νομού Θεσσαλονίκης.





~

Γ. Σκιαδαρέσης: Πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ και δεν πήγε να το παραλάβει...διότι δεν είχε χρήματα!

Προ εκπλήξεως βρεθήκαμε σήμερα το πρωί, αφού μάθαμε ότι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Newport Beach στις ΗΠΑ.

Το βραβείο του απονεμήθηκε για την ερμηνεία του στην ιταλογερμανική ταινία «Appartamento Ad Atene» που προβλήθηκε στο φεστιβάλ και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!!!

Μάλιστα την τιμητική αυτή διάκριση δεν την ήξερε κανείς, ούτε και έγινε και ντόρος σε εφημερίδες, sites και blogs, αφού ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και σεμνός.

Όχι ότι το κρύβει δηλαδή, αλλά όπως είπε και ο ίδιος θεωρεί ότι είναι κάτι προσωπικό και δεν χρειάζεται να κάνει διαφήμιση στον εαυτό του.

Να φανταστείτε ότι δεν πήγε καν στο Λος Άντζελες για να παραλάβει το βραβείο του γιατί όπως είπε δεν είχε τα χρήματα για τα εισιτήρια.

«Έχουν μειωθεί τα budget στα Φεστιβάλ και δεν δικαιολογούν πλέον τα εισιτήρια για να πάμε. Ξέρεις πόσα λεφτά ήθελα για να πάω στο Λος Άντζελες», είπε ο ηθοποιός μεταξύ αστείου και σοβαρού.




~

Φ. Φράγκος: Ήρθα σαν στρατιώτης για να τιμήσω τον αληθινό ήρωα

 

«Ήρθε ένας στρατιώτης για να αποτίσει φόρο τιμής στον ήρωα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Φράγκουλης Φράγκος!
Ο ΥΕΘΑ δεν έδωσε σημασία στο πρωτόκολλο και στην σύντομη ομιλία του απευθύνθηκε πρώτα στον αδελφό του ηρωϊκού πιλότου Κώστα Ηλιάκη.
Στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιτρέπεται ουδεμία υποχώρηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική μας κυριαρχία!
Το πάθος του για την πατρίδα καθρεφτίζεται στα λίγα αλλά σημαντικά λόγια του!




~

10 συμβουλές προς μαθητές και γονείς για καλύτερη διαχείριση του στρες

Η συγκίνηση και το άγχος προκαλούν συχνότερη παραγωγή διεγέρσεων από τον φυσιολογικό καρδιακό βηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διακοπή αλκοόλ και καφεΐ 
Οταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του υποψηφίου, όπως τη μνήμη, την προσοχή και τη σκέψη του.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν, η αγωνία και το άγχος, τόσο των μαθητών όσο και των γονιών, κορυφώνεται. Το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων, όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι λειτουργικό και δημιουργικό. Βοηθά στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων και παρέχει τη δυνατότητα στα νεαρά άτομα να αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα τους είναι απαραίτητοι, προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν σε μελλοντικές καταστάσεις.
Η συγκίνηση και το άγχος προκαλούν συχνότερη παραγωγή διεγέρσεων από τον φυσιολογικό καρδιακό βηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διακοπή αλκοόλ και καφεΐνης που δύνανται να προκαλέσουν αύξηση της καρδιακής συχνότητας, την αποφυγή «βαρέων» γευμάτων που λόγω κακής πέψης μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο και την επαρκή ανάπαυση.
Οταν, όμως, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γίνεται δυσλειτουργικό. Εχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του μαθητή και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία των εξετάσεων. Συνήθως, το υπερβολικό άγχος κατακλύζει άτομα τα οποία είτε έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν υπό συνθήκες πίεσης ή δεν επιθυμούν να απογοητεύσουν τον οικογενειακό τους και το κοινωνικό τους περίγυρο.
Το άγχος μεγιστοποιείται όταν ο υποψήφιος και ιδιαίτερα η οικογένεια του ταυτίζουν την επιτυχία σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα ως προσωπική και αργότερα επαγγελματική καταξίωση και ευτυχία, ενώ θεωρούν την αποτυχία ως καταστροφή για τη μελλοντική πορεία του εφήβου.
Γι' αυτόν το λόγο, η αποτυχία αποτελεί μέγιστο πλήγμα στην αυτοεκτίμηση και αυτοεικόνα του εφήβου. Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός για τη διόγκωση του άγχους του υποψηφίου.
Οι γονείς συχνά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες του παιδιού τους, έχουν υπερβολικές προσδοκίες από εκείνο, με αποτέλεσμα να το επιβαρύνουν συναισθηματικά και να το παρεμποδίζουν να αποδώσει το μέγιστο δυνατό.
Το άγχος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και μπορεί να επηρεάσει διάφορους τομείς: Συναισθηματικό, γνωστικό και σωματικό.
Σε συναισθηματικό επίπεδο, ο υποψήφιος μπορεί να γίνει ευερέθιστος με τον περίγυρό του. Να κάνει αρνητικές σκέψεις για την έκβαση των τελικών εξετάσεων («δεν θα τα καταφέρω», «δεν ξέρω τίποτα», «δεν έχω διαβάσει αρκετά»). Ενδέχεται, δε, να παραιτηθεί από το διάβασμα και γενικότερα από τους στόχους του.
Οταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες του υποψηφίου, όπως τη μνήμη, την προσοχή, τη σκέψη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητά του, καθώς και οι ικανότητες για οργάνωση και προγραμματισμό.
Σε οργανικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει διαφόρων ειδών συμπτώματα, όπως πονοκέφαλους, ταχυπαλμίες, δύσπνοια, τρέμουλο στα χέρια, ναυτία, εξάψεις, αϋπνία, διαταραχές ύπνου ή διαταραχές διατροφής.
Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα (σε όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου) ή βραχυπρόθεσμα (κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων).
Οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στους υποψήφιους για την καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι οι εξής:
  • Ο υποψήφιος θα χρειαστεί να κατανοήσει ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις αξιολογούν συγκεκριμένο εύρος γνώσεων και όχι τις πραγματικές του ικανότητες και δεξιότητες.
  • Οφείλει να κάνει θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, διατηρώντας την αυτοπεποίθησή του.
  • Το διάβασμα τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη και όχι προσπάθεια κτήσης νέας γνώσης.
  • Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών φέρνει πανικό και απογοήτευση.
  • Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ο υποψήφιος δεν θα πρέπει να χάσει τη ψυχραιμία του. Αν θεωρήσει ότι τα θέματα είναι δύσκολα, ας ξεκινήσει με εκείνα που γνωρίζει, προκειμένου να μη χάσει πολύτιμο χρόνο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους γονείς, οι οποίοι διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην προετοιμασία των μαθητών:
  • Να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο διαβάσματος του παιδιού τους. Να του επιτρέψουν να επιλέξει τον τρόπο διαβάσματος που του ταιριάζει καλύτερα.
  • Να το ενθαρρύνουν να εκφράσει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους φόβους του.
  • Να το διαβεβαιώσουν ότι θα το αγαπούν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
  • Να μη μεταδίδουν το δικό τους άγχος στο παιδί τους.
Παρέμβαση της Αποστολίας Ντέκοβα, κλινικής ψυχολόγου




~