Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Δαδινόπουλος



Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Δαδινόπουλος, ο οποίος το τελευταίο   διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, από το Νεκροταφείο Βύρωνα.

Ο Νίκος Δαδινόπουλος, γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1944. Είχε παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές.

Η τελευταία σειρά στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το σίριαλ του Mega «Η Ζωή της Άλλης».




~ Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Δίκαιο αποικίας: Η Siemens "ζήτησε συγγνώμη", μας ... ξαναλάδωσε και απηλλάγη!

ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Τα όμορφα σκάνδαλα, όμορφα κουκουλώνονται!
Τελείωσε και η υπόθεση της Siemens, κανένας δεν πήγε φυλακή
, οι Τσουκάτος-Μαντέλης πίνουν την ακριβή σαμπάνια τους εις υγείαν των κορόϊδων και σήμερα το υπουργικό επισφράγισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens!

Την ώρα που στην Ελλάδα φυλακίζονται άνθρωποι και καταστρέφονται οικογένειες, στιγματίζονται εταιρείες και μένουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι από τον απηνή διωγμό της εφορίας και του ΙΚΑ, οι εγκληματίες της Siemens που διέφθειραν ολόκληρη της ελληνική πολιτική ελίτ και άφησαν τον Στρατό Ξηράς χωρίς επικοινωνίες, "καθάρισαν" με ... 170.000.000 ευρώ
, εξωδικαστικό συμβιβασμό, περίπου το 2% των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα τα τελευταία 222 χρόνια!

Όπως ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο,
η γερμανική εταιρεία "ζήτησε συγγνώμη" (!) για συμμετοχή στελεχών της σε παράνομες δραστηριότητες, δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε βοήθεια για τις ποινικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ενώ δέχτηκε και το διορισμό επιτρόπου του ελληνικού δημοσίου για τον έλεγχο όλων των συμφωνιών που θα αποκολουθήσουν.

Και
κατόπην της "συγγνώμης" (τι συγκηνιτικό!) το υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου έδωσε άφεση αμαρτιών στους απατεώνες. Φυσικά υπάρχει ένα άλλοθι για την κυβέρνηση: Δεν είναι ελληνική...

Με βάση αυτά το ύψος του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια ευρώ, ογδόντα εκ των οποίων αφορούν συμψηφισμούς αποζημιώσεων και οφειλών της εταιρείας ενώ τα 90 υπόλοιπα θα διατεθούν από τη Siemens προς οργανισμούς του Δημοσίου και φορείς είτε με τη μορφή τεχνολογικού εξοπλισμού είτε ως προγράμματα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης στελεχών.


Η Siemens έχει επίσης ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι "είναι έτοιμη να διαθέσει εκατό εκατομμύρια σε ώριμες επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ εξετάσει την επένδυση άλλων εξήντα εκατομμυρίων σε συγκεκριμένη επένδυση για τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας".


Έτσι
έκλεισε το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου από το 1830 μέχρι σήμερα. Μετά απ'όλα αυτά θέλουν οι Έλληνες να είναι νομοταγείς και να πληρώνουν φόρους και εισφορές και έκτακτα τέλη; Όταν οι Γερμανοί εγκληματίες διαφεύγουν;

Εμείς μόνο μια απορία έχουμε: Αυτές οι "
ώριμες επενδύσεις" θα είναι σε βαλιτσάκι Loui Vitton ή σε Samsonite;

 


Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

~

Όταν θέλει ο λαός μπορεί

Photo: Tommy Hemmert Olesen/Flickr

του Νίκου Χιωτάκη
Η κοινωνία αντιδρώντας ανακαλύπτει και υλοποιεί νέες μορφές συναλλαγής μεταξύ των πολιτών ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρόλος των μεσαζόντων.
Όταν θέλει ο λαός μπορεί και πρέπει να αυτοοργανώνεται και να αυτοδιαχειρίζεται τα της ζωής του.

Το «κίνημα της πατάτας» έχει προκαλέσει τριγμούς στον φαύλο αυτό κύκλο του εκβιασμού και της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα και μεγάλη ανησυχία στους μεσάζοντες που φέρνουν το προϊόν από τον παραγωγό στο ράφι, με εξωφρενικές επιβαρύνσεις για τον καταναλωτή. Στην προσπάθεια αυτή για την προσφορά στον καταναλωτή σε τιμή παραγωγού των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κάθε λογής μεσάζοντες, θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτικών και κοινωνικών.


Στην Κηφισιά αποφασίσαμε πως δεν θα έπρεπε να μείνουμε αμέτοχοι. Ηρθα σε επαφή με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου Μελέτη Μαυρίδη και τους πατατοπαραγωγούς και τους προτείναμε να έρθουν στο Δήμο Κηφισιάς όπου θα τους παραχωρούσαμε έναν χώρο κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας για να σταθμεύσουν τις νταλίκες και να διαθέσουν το προϊόν τους. Η πρόταση μας αυτή τους βρήκε όλους σύμφωνους και το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 οι πατατοπαραγωγοί θα διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλή τιμή, 150 τόνους πατάτας.


Η πατάτα Νευροκοπίου η οποία θεωρείται ανώτερης ποιότητας και είναι πάρα πολύ νόστιμη έχει φθάσει με τον ίδιο τρόπο σε δεκάδες περιοχές της χώρας, και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε και με άλλα προϊόντα. Όμως για να μπορούν οι πατάτες και τα άλλα αγροτικά μας προϊόντα να πωλούνται φθηνά στους καταναλωτές, δεν αρκεί μόνο η διάθεση τους χωρίς τη συμμετοχή των μεσαζόντων. Οι παραγωγοί μας ουδέποτε βοηθήθηκαν ουσιαστικά από την Πολιτεία για τα βήματα προόδου που θα έπρεπε να κάνουν προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμες και κερδοφόρες τις καλλιέργειες τους. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να φροντίσει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαιτούμενες δομές, ώστε οι μεσάζοντες, να είναι οι χρήσιμοι και έντιμοι συνεργάτες των αγροτών μας και όχι αυτοί που  εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές για να θησαυρίζουν.


*Ο Νίκος Χιωτάκης είναι ο Δήμαρχος της Κηφισιάς.




~

“Η σιωπή των αμνών στη Συγγρού”


Χθες χρειάστηκα να πάρω τρία ταξί, για να κινηθώ στη Θεσσαλονίκη.
Και οι τρεις ταξιτζήδες κατά σύμπτωση Νεοδημοκράτες. Και οι τρεις μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια δυστυχώς θλιβερά πράγματα. Με μια λέξη: Απογοήτευση.
Και όχι βέβαια απ’ τα κλαδικά τους προβλήματα, αλλά απ’ τη γενική εικόνα που αποκομίζουν απ’ τους επιβάτες. Νιώθουν προδομένοι, αφημένοι στο έλεος των αρπακτικών, χωρίς κανένα στήριγμα.
Καλύτερη μέθοδος δημοσκόπησης και πρόγνωσης της διάθεσης της βούλησης του κόσμου, δεν υπάρχει  πέρα απ’ τις κουβέντες μέσα στα ταξί. Γιατί το δείγμα είναι ποικίλο.
Και οι τρεις μου είπαν ότι, δεν διασκορπίστηκαν  οι ψηφοφόροι δεξιά κι αριστερά, μετά τη συναίνεση της Ν.Δ. και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του Παπαδήμιου, όσο απ’ τη σιωπή των αμνών της Συγγρού, τον τελευταίο καιρό.
Για να συναινέσει ο Σαμαράς κάτι παραπάνω θα ήξερε. Και τους λόγους τους εξήγησε. Από τότε όμως ψηφίζονται νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, που σπρώχνουν συνεχώς το μέσο και χαμηλόμισθο Έλληνα στην εξαθλίωση, στην απελπισία και πουθενά δεν μπαίνει ένα φρένο. Έλεος πια!
Και εν πάση περιπτώσει ας βγούν  να μιλήσουν. Να πουν κάτι. Να πουν αυτό κι αυτό. Τίποτα. Σιγή ιχθύος.
Και βέβαια ο Πασοκοαριστερός συρφετός κάνει παιχνίδι σε άδειο γήπεδο. Χωρίς ντροπή. Και οι δικοί μας; Πού είναι τα μεγάλα λόγια για επαναδιαπραγμάτευση, ανάπτυξη, απονομή δικαιοσύνης στους υπευθύνους του εγκλήματος; Αυτά μου είπαν.
Κύριοι τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ο θυμός γίνεται ποτάμι οργής. Οι απλοί άνθρωποι, τα «λογικά πρόβατα», αρχίζουν να χάνουν τα λογικά τους. Τρελαίνονται και αφηνιάζουν και όποιον πάρει ο χάρος. Και ούτε ο τσομπάνης θα μπορέσει να τα σταματήσει.
Δαναός




~

Τίμησαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα

 

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήραν την πρωτοβουλία να τιμήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήταν σύμβολο του Δεκέμβρη του 2008 όταν άγνωστοι της πέταξαν οξύ στο πρόσωπο για να την «συνετήσουν».
Οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ακόμη και σήμερα ασύλληπτοι, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο και πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι στην συγκεκριμένη επίθεση δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.
Στην ομιλία της η κ. Κούνεβα αναφέρθηκε στο ρόλο των συνδικάτων σε συνθήκες κρίσης και υπενθύμισε τους αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για την ισότητα των αμοιβών.




~

"Ελένη" για μικρούς και μεγάλους

 
Του Άρη Μαλανδράκη 
Η "Ελένη" του Ευριπίδη παίχθηκε για πρώτη φορά το 412 π.Χ., με τη Σικελική εκστρατεία να έχει μόλις τελειώσει και τον αθηναϊκό στόλο να κουβαλάει τα συντρίμμια μιας ταπεινωτικής ήττας. Με αυτή την τραγωδία, ο δάσκαλος -μαζί με τον Αισχύλο και το Σοφοκλή- του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, καταδίκαζε τον πόλεμο ως γεννήτορα όλων των κακών. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης που απευθύνεται στους πιο... αρμόδιους θεατές: τους μαθητές των σχολείων.
Ο λόγος για την παράσταση της  Εταιρείας Θεάτρου Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, σε σκηνοθεσία Αρη Μιχόπουλου, που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τρίτη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε ειδικές πρωινές παραστάσεις για μαθητές. Η "Ελένη" του Ευριπίδη, ανέβηκε για εκπαιδευτικούς λόγους και έχει διανύσει με επιτυχία την πορεία της, αφού την έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες μαθητές. "Εκείνο που ίσως γοητεύει περισσότερο σε αυτό το έργο είναι ο μετασχηματισμός", σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης. "Μοιάζει ο ίδιος ο μύθος να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει τον εαυτό του, χαμογελώντας, ίσως ειρωνικά, ίσως με πίκρα. Ο Ευριπίδης παίρνει την ιστορία που διδαχτήκαμε πρώτη από όλες τις άλλες στα γυμνασιακά βιβλία, εκείνη της αρπαγής της Ωραίας Ελένης, και, χωρίς να αλλάξει κάτι από το πραγματικό αντικείμενο, διαστρεβλώνει με τρόπο ποιητικό και υπαινικτικό το καθρεφτιζόμενο είδωλό του". Για να μην μείνουν... με το παράπονο όσοι έχουν πάψει (προ πολλού) να είναι μαθητές, η παράσταση αυτή θα είναι για ένα διήμερο (Δευτέρα 12 και Τρίτη 13/3) ανοικτή σε όλους, με δύο βραδινές παραστάσεις.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία, σκηνικά: Άρης Μιχόπουλος.
Δραματολογία: Κόννη Σοφιάδου
Χορογραφία: Κώστας Αντωνάτος
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Κοστούμια: Σταματία Αντωνάτου
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου.
Ερμηνεύουν: Θάλεια Γρίβα, Γιάννης Δουράτσος, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δήμητρα Κόκκορη, Δέσποινα Μαλλιαρού, Σωτήρης Μπακόλας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Αντιγόνη Φρυδά.

info

"Ελένη" του Ευρυπίδη από την Εταιρεία Θεάτρου Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΠΟΥ:
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Πειραιώς 206, Ταύρος (τηλ. 210 3418 550)
ΠΟΤΕ:
Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Μαρτίου 2012, στις 20:30. Δύο παραστάσεις και για μεγάλους (Διάρκεια παράστασης: 90΄)
ΕΙΣΟΔΟΣ:
10 €. Για μέλη ΣΕΗ και μέλη Συλλόγου Θεατρολόγων: 5 €. Ισχύουν ατέλειες Σπουδαστών Δραματικών Σχολών.




~ Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ταινίες μικρού μήκους του 33ο Φεστιβάλ Δράμας στην Άρτα

 
Για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνει στάση στην Άρτα και στον κινηματογράφο Παλλάς. Την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 7μμ θα προβληθούν 19 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Δράμα. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια πια, ξεπερνά τα όρια της πόλης της Δράμας και ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό με...“μικρές” αποσκευές και σκοπό την προβολή και διάδοση του έργου των μικρομηκάδων κινηματογραφιστών. Συνεχίζοντας τα ταξίδια του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κάνει στάση, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην Άρτα. Δεκαεννιά βραβευμένες ταινίες της 34ης διοργάνωσης, που έλαβε χώρα στην Δράμα τον περασμένο Σεπτέμβρη, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και φέτος οι κινηματογραφόφιλοι της πόλης μας την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 Μαρτίου τον κινηματογράφο «Παλλάς» (Β. Πύρρου 27, Άρτα). Οι προβολές ξεκινούν στις 7μμ και η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς στη χώρα μας, ενώ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα διεθνούς κύρους Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Ευρώπη.




~

Τι συμβαίνει όταν δέρνετε τα παιδιά σας;;;


Περίπου το 10% των γονέων δέρνουν τα παιδιά τους και δεν βλέπουν τίποτα κακό σ αυτό.  Περίπου το 20% των γονέων δεν δέρνουν ποτέ τα παιδιά τους. Και περίπου το 70% των γονέων δέρνουν τα παιδιά τους μετά εύχονται να μην το είχαν κάνει. Η τελευταία πρόταση λέει πολλά.

Πολλοί γονείς θέλουν ένα καλύτερο τρόπο να τιμωρούν τα παιδιά τους. Οι γονείς θέλουν να αντιμετωπίζουν την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους χωρίς να θυμώνουν και να τα δέρνουν.



Είναι αποτελεσματικό το ξύλο; Έχει κάποιες επιζήμιες συνέπειες; Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν ακριβείς απαντήσεις. Ακόμα και οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με την αξία του ξύλου. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το ξύλο φέρνει αποτέλεσμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι δε φέρνει.

Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί γονείς βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη χρησιμότητα του ξύλου. Το ξύλο είναι μια μορφή τιμωρίας. Είναι όμως αποδεκτός τρόπος τιμωρίας των παιδιών; Αυτό θα το κρίνεται και εσείς.


Το ξύλο συνήθως σταματά την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά ενός παιδιού. Όταν η συμπεριφορά αυτή σταματά, ο γονέας αισθάνεται ότι ανταμείφθηκε και μαθαίνει ότι το ξύλο φέρνει αποτέλεσμα.

Το ξύλο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καλή συμπεριφορά ακριβώς όπως μια σοκολάτα μπορεί να εξαγοράσει λίγη ηρεμία και ησυχία στο σούπερ μάρκετ. Η χρησιμοποίηση μιας σοκολάτας για να ησυχάσει ένα παιδί που έχει ένα ξέσπασμα θυμού είναι μια λύση προσωρινή. Θα πρέπει να ταΐσετε το παιδί σας με πολλές σοκολάτες για να το κρατήσετε ήσυχο στο μέλλον. Και το ξύλο είναι μια λύση προσωρινή.

Το παιδί που τρώει ξύλο συνήθως ησυχάζει και φέρεται καλά. Μετά από λίγο, ξαναρχίζει τις αταξίες. Ο γονέας το ξαναδέρνει, επειδή το ξύλο φάνηκε αποτελεσματικό την πρώτη φορά.

Το παιδί κάθεται καλά για λίγο και μετά συμπεριφέρεται και πάλι άσχημα. Ο γονέας του τις βρέχει ξανά, και πάει λέγοντας. Σ’ αυτό το φαύλο κύκλο παγιδεύονται πολλοί γονείς.

Αυτός ο φαύλος κύκλος προκύπτει επειδή το ξύλο παρέχει εξωτερικό έλεγχο των παιδιών. Δεν ενθαρρύνει τα παιδιά να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις.

Δεν προάγει την εσωτερική διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Διδάσκει στα παιδιά να φέρνονται καλά, <<ειδάλλως…>>. Τα παιδιά που τρώνε ξύλο συχνά μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο. Ένα οκτάχρονο παιδί κάποτε μου είπε ότι μπορούσε να φέρεται όσο άσχημα ήθελε. "όταν πρέπει να σταματήσω η μαμά μου με δέρνει".

Το ξύλο δεν είναι καλή τιμωρία, γιατί διαρκεί ένα δύο δευτερόλεπτα και μετά τελειώνει. Τα περισσότερα παιδία θα προτιμούσαν να φάνε μια ξυλιά παρά να χάσουν ένα ιδιαίτερο προνόμιο για μερικές μέρες. Το ξύλο τελειώνει γρήγορα και μπορούν να  εξορμήσουν για νέες περιπέτειες. Πολλά παιδιά πίστευαν ότι, αφού τις φάνε, όλα είναι εντάξει. "Είμαστε πάτσι".

Το ξύλο έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην τιμωρία μάλλον παρά στην κακή απόφαση που πήραν.

Προβλήματα μπορούν να προκύψουν στις οικογένειες στις οποίες ο ένας γονέας δέρνει και ο άλλος όχι. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά ν αποφεύγουν το γονέα που τα δέρνει.

Η αποφυγή αυτή παρεμβαίνει στη φυσιολογική ανάπτυξη της σχέσης γονέα – παιδιού. Τα παιδιά θεωρούν το γονέα που δε δέρνει ανίκανο να τα βγάλει πέρα. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φέρονται άσχημα στο γονέα αυτό και αποφεύγουν το γονέα που τα δέρνει. Βλέπουν το γονέα που δε δέρνει σαν ένα άτομο αδύναμο. Τελικά και οι δύο γονείς βγαίνουν χαμένοι.

Το ξύλο έχει παρενέργειες. Φέρνει δυσάρεστη αμηχανία και κάνει τα παιδιά να θυμώνουν και να σκέπτονται την εκδίκηση. Σπάνια διδάσκει στα παιδιά να σκέφτονται πως θα μπορούσαν να είχαν πάρει μια καλύτερη.

Το ξύλο μπορεί να επηρεάσει τη στάση ενός παιδιού. Τα παιδιά που τρώνε συχνά ξύλο νιώθουν ανασφαλή και δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. "Αν κάνω κάτι λάθος, θα τις φάω". Πολλά παιδιά που τρώνε ξύλο έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μερικά παιδιά αποσύρονται στον κόσμο τους. Αλλά γίνονται ευέξαπτα, υπερκινητικά και επιθετικά.




~

Περνάμε φαγητόπαυση

Ζω τα χρόνια της παιδικής μου αθωότητας. Ο μισθός μου είναι junior

Η κόρη μου, μου κάνει παρατηρήσεις για το μίνι μισθό μου


Τον Ιούνιο το τελειωτικό χτύπημα. Η τρόικα ζήτησε να ....


μειωθεί κατά 30% το προσδόκιμο ζωής

Την κουζίνα στο σπίτι την διατηρούμε μόνο σαν οπτικό εφέ


Μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μας. Την φαγητόπαυση


"Πήγα στο φαρμακείο και ζήτησα ένα συμπλήρωμα μισθού"


Το σύστημα με τις απευθείας πωλήσεις πάσχει. Δεν μπορείς να παραγγείλεις Καγιέν και σούσι


Υπάρχει κάτι πιο άστατο από τον καιρό. Ο μισθός μου


Πάει και το επίδομα μητρότητας. Σε λίγο θα λέμε τα λεφτά τα φέρνει ο πελαργός


Οι πολιτικοί βλέπουν άσπρη μέρα, μόνο όταν δέχονται γιαούρτια


Πρώτη φορά κάνω καριέρα σαν άνεργος


Παλιά προσλάμβαναν όσους είχαν καλό βιογραφικό. Τώρα αυτούς που δεν έχουν καθόλου βιογραφικό


Η νέα μόδα είναι να είσαι φτωχός. Στο διπλανό τραπέζι δύο κοκορεύονται ποιος χρωστάει περισσότερα


Να δημιουργήσουμε ένα νέο κίνημα μετά τις πατάτες. Να ψηφίζουμε όλοι στις δημοσκοπήσεις ΠΑΣΟΚ


Βρέθηκαν κοιτάσματα πατάτας στο Αιγαίο


Κινδυνεύουμε να αναπτυχθούμε


Στο Ωνάσειο μεταφέρθηκε ο Ισίδωρος Κούβελος και ζήτησε να μην τον επισκεφθεί ο Μητσοτάκης


Το ΚΚΕ είναι κατά του "¨κινήματος της πατάτας" γιατί προτιμάει πατάτες Εξωτερικού


Ο Μάρξ δεν είχε μιλήσει για τις πατάτες , γι αυτό μπερδεύτηκε η Παπαρήγα


" Το ΚΚΕ κατά του κινήματος της πατάτας" . Το ΠΑΜΕ θα ανεβάσει και πανώ αύριο στην Ακρόπολη


Ο Βενιζέλος φοράει τζιν 501. Όσο τα κιλά του


Φοράω τζιν 501. Όσο ο μισθός μου


Δεν είναι μισθός αυτός που πήρα. Τουίτ είναι


Οργιάζει η εγκληματικότητα μετά την παραίτηση Παπουτσή


Παλιά είμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα είμαστε στο χείλος της ανάπτυξης.


Τέρμα οι κρατήσεις στο μισθό. Θα λέγονται "δεν θα τον κρατήσεις"




~

Εθελοντές για τη σωτηρία της παλαιάς πόλης της Κυπαρισσίας,

Εθελοντές για τη σωτηρία της παλαιάς πόλης της Κυπαρισσίας
Πανοραμική άποψη της παλαιάς πόλης της Κυπαρισσίας,

Δημήτρης Γαλάνης

Εχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το υπουργείο Πολιτισμού,

Η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας είναι κτισμένη στους πρόποδες ενός μικρού λόφου τον οποίο στεφανώνουν τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου. Πρόκειται για έναν ιστορικό οικισμό με καλντερίμια και παλιούς λιθόστρωτους δρόμους, που αποτελούν ένα εντυπωσιακό σε μήκος οδικό δίκτυο φτιαγμένο γύρω στο 1500- 1600 μΧ από ντόπια λαξεμένη πέτρα. Σε κάποια σημεία τους τα δρομάκια αυτά φτάνουν σε πλάτος τα 10 μέτρα. Τα μεσαιωνικά σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που συμπληρώνεται από το κάστρο, έργο των Βυζαντινών χρόνων. Εδώ σώζονται επίσης 14 κρήνες διαφόρων εποχών, οι περισσότερες σε καλή κατάσταση.
Η παλιά πόλη έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το υπουργείο Πολιτισμού το 1979 «γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ιστορίας της αρχιτεκτονικής με τον έντεχνο συνδυασμό παραδοσιακής και νεοκλασικής μορφολογίας των οικοδομημάτων (σαχνισιά, ξύλινες νεοκλασικές παραστάδες και γείσο, αετώματα, μπαλκόνια με μεταλλικά φουρούσια, ημικυκλικά τόξα από λαξευτή πέτρα κλπ). Το 1998 η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, που περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο, χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικός χώρος.

Κι όμως ο οικισμός αυτός αργοπεθαίνει και χάνεται από την αδιαφορία των κατοίκων και της πολιτείας. Τα αρχοντικά αφήνονται να ρημάξουν και τα καλντερίμια σκεπάζονται με τσιμέντο προκειμένου να είναι προσβάσιμα από τα αυτοκίνητα. Όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στη χώρα μας οι παλιές πόλεις αφήνονται στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου.

Αναλαμβάνουν δράση
Την κατάσταση αυτή προσπαθεί να ανατρέψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια οικογένεια «ρομαντικών», η οικογένεια Ιμιρζιάδη, με την υποστήριξη και άλλων κατοίκων της περιοχής επιχειρούν να αποκαταστήσουν την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας πέτρα - πέτρα. Έτσι σύστησαν πριν δύο χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και έθεσαν υπό την προστασία τους καλντερίμια, αρχοντικά, κρήνες και νερόμυλους της Κυπαρισσίας, με στόχο τη διατήρηση, ανάπλαση και ανάδειξη της αγαπημένης τους πόλης.

Η κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη εξηγεί το πάθος της για την διατήρηση της παλιάς πόλης, καθώς κατάγεται από την Κυπαρισσία, το «κόλλησε» και ο σύζυγός της που είναι Αθηναίος. Όπως παρατηρεί στην προσπάθειά τους η πολιτεία είναι «παντελώς απούσα». «Ο δήμος δεν έχει διαθέσει για την αναπαλαίωση ή διατήρηση της παλιάς πόλης ούτε ένα ευρώ. Αντ' αυτού έχει ξοδέψει σημαντικά κονδύλια για τη διοργάνωση ημερίδων και συζητήσεων για την εξεύρεση πυλώνων ανάπτυξης, τη στιγμή που αφήνει ανεκμετάλλευτο τον πυλώνα ανάπτυξης που λέγεται παλιά πόλη» λέει. Η κυρία Ιμιρζιάδη παραδέχεται ότι ο δήμος Κυπαρισσίας βοηθάει στις πρωτοβουλίες της ομάδας «όπως θα έκανε με οποιονδήποτε άλλον σύλλογο. Δηλαδή χωρίς να δίνει καμία προτεραιότητα στη διατήρηση και αξιοποίηση της παλιάς πόλη».

Όπως παρατηρεί η πρωτοβουλία τους ξεκίνησε μέσα από τα ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Ευρώπη όπου είδαν πώς σέβονται και συντηρούν αντίστοιχους οικισμούς σε άλλες χώρες.

Στις δράσεις του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» συγκαταλέγεται η αποκατάσταση κτισμάτων και καλντεριμιών, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς, η καταγραφή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων που προβάλουν την παλιά πόλη, όπως το παζάρι με αντίκες που φιλοξενείται εκεί κάθε καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλλίας κ. Κ. Κόλλιας αναφέρει ότι μετά τον "Καλλικράτη" ο δήμος Κυπαρισσίας έχει συγχωνευτεί στον δήμο Τριφυλλίας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δημοτικό πρόγραμμα που να έχει σαν αντικείμενο τη διατήρηση της παλιάς πόλης στην Κυπαρισσία.



Πηγή:

~

Και πάλι στην Πάτρα. Μαθήτρια προσπάθησε να αυτοκτονήσει με απορρυπαντικό στο σχολείο

 
Πριν προλάβει η τοπική κοινωνία να συνέλθει από τα δύο περιστατικά (απόπειρα αυτοκτονίας 15χρονου επειδή πήρε αποβολή και χυδαία σεξουαλική πράξη σε αίθουσα διδασκαλίας) που συνέβησαν σε σχολεία της πόλης έρχεται ένα τρίτο περιστατικό με στοιχεία αυτοκαταστροφής που επίσης σημειώθηκε σε σχολικό χώρο, να δείξει ότι πλέον ένα νέο φαινόμενο έρχεται να ταράξει τις μέχρι πρότινος ήρεμες σχολικές κοινότητες.
    Το νέο, τρίτο κατά σειρά, περιστατικό αφορά μαθήτρια Λυκείου που φοιτά σε .......
λύκειο της Δυτικής Αχαϊας η οποία βρέθηκε χθες το πρωί σε χώρο του σχολείου σχεδόν αναίσθητη καθώς επιχείρησε να προκαλέσει κακό στον εαυτό της πίνοντας απορρυπαντικά.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαϊας όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στον «Αγ. Ανδρέα» όπου και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή είχε ερωτική απογοήτευση.



Πηγή:dete.gr

~

"Ιστορίες ντροπής", ένα βιβλίο για την απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών από άνδρες, θρησκείες και νόμους

 
"Ιστορίες ντροπής - Οι άνδρες, οι θρησκείες, οι νόμοι και η μοίρα των γυναικών". Ένα βιβλίο για την εξευτελιστική στάση ανδρικών συστημάτων, θρησκειών και καθεστώτων εις βάρος των γυναικών, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο συγγραφέας -δοκιμιογράφος Γιώργος Παμπούκης και οι εκδόσεις Πατάκης παραδίδουν στο ελληνικό κοινό ένα ιστορικό έργο για όσα τράβηξαν και τραβούν ακόμη (σε ισλαμικές κυρίως χώρες) οι
γυναίκες σύμφωνα με… καθιερωμένες αντιλήψεις , θεωρίες, έθιμα και νόμους, υπό τις ευλογίες μάλιστα των πάσης φύσεως εκκλησιών και κληρικών!

Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε… Διαβάζουμε ότι ο Αριστοτέλης βλέπει τη γυναίκα ως "λειψό άνδρα", ο δε Φρόυντ επικεντρώνει τη γυναικεία σεξουαλικότητα στην επιθυμία του… πέους που της λείπει. Στη φεουδαρχική Ιαπωνία οι γυναίκες όχι μόνο απαγορευόταν να ανέβουν στο ιερό βουνό Φούτζι για να μην το μολύνουν, αλλά όσες δεν έκαναν παιδιά όφειλαν να αυτοκτονήσουν με την προτροπή του περίγυρού τους.


Στον Ηρόδοτο μαθαίνουμε ότι στη Βαβυλώνα κάθε νεαρή γυναίκα έπρεπε μια φορά το χρόνο να ενωθεί με έναν ξένο άνδρα μέσα στο ναό της Αφροδίτης εισπράττοντας το αντίτιμο.


Αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις μητριαρχικών κοινωνιών στην Κρήτη και στην Σκυθία με τις Αμαζόνες και την ανοχή της ελευθεριότητας των εταίρων στην κλασική Ελλάδα, η τότε διανόηση είχε βαρβαρική προσέγγιση για αυτά τα αδύναμα όντα. Ο μέγας Πυθαγόρας δίδασκε πως τρία είναι τα κακά στοιχεία του κόσμου : " το χάος, τα σκότος και η γυναίκα". Ο Πλάτωνας δεν πήγαινε πίσω: "οι άνδρες είναι προφανώς ανώτεροι από τις γυναίκες και τα παιδιά" λέει στους " Νόμους". Από κοντά και ο Αριστοτέλης, ο οποίος στα " Πολιτικά" αποφαίνεται ότι "ο άνδρας έχει τη θέση του αφέντη και η γυναίκα τη θέση του εξαρτημένου". Πιο ξεκάθαρος ο Δημοσθένης αναφέρεται στη ρήση του Απολλόδωρου: "Τις εταίρες τις έχουμε για ηδονή, τις παλλακίδες για την περιποίηση του σώματος και τις συζύγους για την τεκνοποίηση".


Παρά την άνθηση της δημοκρατίας επί Περικλή , οι γυναίκες στην Αθήνα- σε αντίθεση με τα συμβαίνοντα στη Σπάρτη- δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες του δήμου. Η δημοκρατία ήταν μια ανδρική υπόθεση… Και όχι μόνο αυτό. Η μητέρα δεν είχε δικαίωμα να κληροδοτήσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλα πρόσωπα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι γυναίκες δεν αναφερόταν με το όνομά τους , αλλά με το όνομα του πλησιέστερου αρσενικού συγγενή.


Στην πορεία των αιώνων -τονίζει ο μελετητής- τα πράγματα βελτιώθηκαν επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου, αν μια ελεύθερη γυναίκα γεννούσε τρία παιδιά, μπορούσε να υπαχθεί σε ένα καθεστώς νομικής ανεξαρτησίας , οπότε δεν ήταν πλέον υποχρεωμένη κηδεμονεύεται από άνδρα.


Εκεί που η βία αποθεώνεται είναι σε ορισμένα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Στο "Δευτερονόμιο" προβλέπεται τι πρέπει να γίνει αν μια νεαρή δεν βρεθεί από τον γαμπρό παρθένα: "… λιθοβολήσουσιν αυτήν εν λίθοις και αποθανείται". Στο "Λευιτικό" η μοιχεία τιμωρείται επίσης με λιθοβολισμό. Εδώ υπάρχει… "πρόοδος", καθώς λιθοβολείται και ο άνδρας μοιχός…


Ο Μωάμεθ μέσα από το Κοράνι θεσμοθέτησε δικαιώματα των γυναικών, όπως ήταν η ιδιοκτησία, η προίκα, η βασική μόρφωση, η δυνατότητα διαζυγίου, η μη θανάτωση των θηλυκών βρεφών, διατήρησε όμως τον εβραϊκό λιθοβολισμό των μοιχών απαιτώντας, πάντως, τέσσερεις μάρτυρες! Και ναι μεν ο ισλαμικός νόμος προβλέπει θάνατο και στο βιαστή, όμως πολύ σπάνια εφαρμόζεται.


Ο χριστιανισμός -επισημαίνει ο συγγραφέας- γρήγορα οδηγήθηκε σε ανδροκρατικό σύστημα παρ΄ότι ο Ιησούς στην ακολουθία του είχε γυναίκες, κάτι επαναστατικό για την εποχή εκείνη. Οι μετέπειτα κήρυκες του Χριστιανισμού στη Δύση διακρίνονταν από ένα είδος μισογυνισμού. Ο Ιερός Αυγουστίνος δίδασκε ότι η θηλυκότητα που αποπνέει το σώμα της γυναίκας αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη του πνεύματός της, άρα η κατωτερότητά της ήταν εκ γενετής. Ο Θωμάς Ακινάτης ισχυριζόταν ότι ο Θεός έσφαλε δημιουργώντας τη γυναίκα , με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ένα υποδεέστερο ον.


Όλα αυτά έφεραν την Ιερά Εξέταση που στον μεσαίωνα οδήγησε στο κάψιμο πολλές γυναίκες με την κατηγορία ότι είναι μάγισσες - όργανα του σατανά.


Και με την Εκκλησία να διοργανώνει στις πλατείες τη φρικτή αυτή διαδικασία, ενώ το κοινό παρακολουθούσε κάνοντας το σταυρό του.


Μεταξύ άλλων, το βιβλίο επικαλείται έρευνα επιτροπής του ΟΗΕ για τη μοίρα των Πακιστανών γυναικών. Στη μουσουλμανική αυτή χώρα περίπου 300 γυναίκες φονεύονται κάθε χρόνο με άγριο τρόπο από τον άνδρα, τον αδερφό, το γιό. Αιτία; Εντελώς αόριστοι λόγοι τιμής που αφορούν την οικογένεια η και τη φυλή .


Το βιβλίο συγκλονίζει κάνοντας τον αναγνώστη να σκεφθεί πως, παρά την αναμφισβήτητη κατίσχυση της ισότητας ,ειδικά στο δυτικό κόσμο, μεγάλο μέρος του πλανήτη αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως χρηστικό αντικείμενο… "Κανονικά και με το νόμο"!


Κώστας Μαρδάς




~

Γυναίκες από τη Χειμάρρα βραβεύονται για την προσπάθειά τους να προωθήσουν τουριστικά τον τόπο τους

 
Γυναίκες από τη Χειμάρρα που προσπαθούν να σταθούν οικονομικά μόνες τους, στα πόδια τους, προβάλλοντας τις ομορφιές του τόπου τους, θα βραβεύσει το βράδυ, σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Γυναίκας», το
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Η προσπάθεια περίπου 50 γυναικών στη Χειμάρρα να δημιουργήσουν τουριστικό γραφείο στην περιοχή τους, προωθώντας δράσεις αγροτουρισμού, ξεκίνησε το 2004, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών- Κέντρο UNESCO.
«Με χρηματοδότηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ύψους 250.000 ευρώ, υλοποιήσαμε από το 2004 έως το 2008, πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτουρισμού στην περιοχή, με την ίδρυση και τον εξοπλισμό τουριστικού γραφείου, τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, στα οποία συμμετείχαν 45 γυναίκες και τη λειτουργία εκθετηρίου πώλησης παραδοσιακών προϊόντων» διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ η ΝάντιαΤακά από την UNESCO.

Ενθουσιασμένες από τις εμπειρίες που αποκόμισαν δηλώνουν από την πλευρά τους δύο γυναίκες από το Σύλλογο Γυναικών Αγροτουρισμού Χειμάρρας, οι οποίες, μαζί με συνολικά 35 γυναίκες αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθούν στην αποψινή βράβευση στο Βαφοπούλειο.


«Για μας, το πρόγραμμα αυτό ήταν μία καλή αρχή προκειμένου να ενεργοποιηθούμε και, με αγαστή συνεργασία, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας» λένε η Τέφτα Ζώτου και η Ετλέβα Ζώτου.


Όπως ξεκαθαρίζουν, αν και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2008, εντούτοις οι βάσεις για την προώθηση του αγροτουρισμού έχουν μείνει, αφού πολλές γυναίκες εκπαιδεύτηκαν ανάλογα, ενώ υπάρχει διαθέσιμος και ο εξοπλισμός του γραφείου.


«Λείπει μόνο ένας χώρος για να ξαναστηθεί το γραφείο και κατάλληλη καθοδήγηση προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα και την κουλτούρα του τόπου μας» λέει η κ. Ζώτου.


«Οι γυναίκες στη Χειμάρρα» συνεχίζει «φτιάχνουν καταπληκτικά γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες, μαρμελάδες, ακόμη και τσίπουρο και ψάχνουν συνεχώς να βρουν τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους».


Οι περισσότερες που συμμετείχαν στο Σύλλογο αγροτουρισμού ήταν κυρίως αγρότισσες, ενώ κάποιες είχαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.


«Όλες, πάντως, ξεκινήσαμε για την εμπειρία και όχι για το κέρδος και θέλουμε αυτή η προσπάθεια να καρποφορήσει. Σε αυτό μπορεί να συντελέσει και το γεγονός ότι στη Χειμάρρα δεν λειτουργεί κανένα τουριστικό γραφείο, οπότε εμείς θα μπορούσαμε, με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, να καλύψουμε το κενό» προσθέτει η κ. Ζώτου.


Στο πλευρό τους παραμένει η UNESCO και σύμφωνα με την πρόεδρο του γραφείου της Θεσσαλονίκης Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Χειμάρρας τους έχει ήδη υποσχεθεί τη δωρεάν διάθεση ενός χώρου, προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει εκ νέου το τουριστικό γραφείο των γυναικών.


«Ο εξοπλισμός του γραφείου και οι υπολογιστές βρίσκονται σε αποθήκη στη Χειμάρρα και μπορούν άμεσα να διατεθούν για να λειτουργήσει το γραφείο. Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί επίσκεψη των γυναικών του Συλλόγου στα γραφεία της UNESCO, στην Κέρκυρα, προκειμένου να ενημερωθούν για δράσεις αγροτουρισμού και προσέλκυσης τουριστών» σημειώνει η κ.Τζιτζικώστα.


Εκτός από το Σύλλογο Γυναικών Αγροτουρισμού Χειμάρρας, στην αποψινή εκδήλωση στο Βαφοπούλειο θα βραβευθούν άλλα 8 γυναικεία σωματεία, για την προσφορά τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.


Συγκεκριμένα, θα τιμηθούν το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, ο Σύνδεσμος φιλίας «Ελλάς- Κύπρος», η Εργάνη: Κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών, το Μητέρας Έργον: Κέντρο μελετών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της πολύτεκνης μητέρας, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών - Κέντρο Unesco.


Νατάσα Καραθάνου




~

Συνέντευξη του βραβευμένου συγγραφέα Γιαννη Καλπούζου

Συνέντευξη του βραβευμένου συγγραφέα Γιαννη Καλπούζου
Μια κουβέντα με τον Γιάννη Καλπούζο.
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Άγιοι και Δαίμονες», συναντήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης τον βραβευμένο συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Καλπούζο και κάναμε μια κουβέντα με άρωμα πόλης, σαν αυτό που αναδύεται από το νέο του βιβλίο και από την πολύ όμορφη βραδιά που μας χάρισε στο Πολιτιστικό Κέντρο.


1. Όσον αφορά το «Ιμαρέτ», το τόσο αγαπημένο και διαβασμένο βιβλίο σας, ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης σας;

Με αφορμή την ιστορία ενός δεκατριάχρονου προγόνου μου, τον οποίον αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι κατά την έξοδο του Μεσολογγίου και τον έφεραν σκλάβο στην Άρτα όπου εξαγόρασαν την ελευθερία του οι καλόγεροι του μοναστηριού Κάτω Παναγιάς, άρχισα να ερευνώ την τοπική ιστορία.
Σκεφτόμουν την ιστορία του προγόνου μου να την κάνω μυθοπλασία. Διαπιστώνοντας όμως ότι το πολυφυλετικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Άρτας όπως και η καθημερινή ζωή μού επέτρεπαν να γράψω για όλα όσα με ενδιέφεραν και απηχούσαν στην κοσμοαντίληψή μου και στην κοσμοθεωρία μου, ενώ ταυτόχρονα μπορούσαν να στείλουν μηνύματα στη σύγχρονη εποχή, άφησα κατά μέρος την αρχική μου σκέψη και προχώρησα στη συγγραφή του Ιμαρέτ.


2. Νομίζετε ότι στην εποχή μας γίνεται όλο και δυσκολότερο να ονειρευόμαστε ότι «καλπάζουμε» σε θερισμένα στάχυα (μια φράση που εσείς έχετε χρησιμοποιήσει στο βραβευμένο σας βιβλίο «Ιμαρέτ», συνδυάζοντας τη με τις αξίες της φιλίας και της ελευθερίας);

Η εποχή μας τείνει να αποκοπεί παντελώς από την ανθρωπιά, τη φιλία, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και την καλή αισθητική. Να γίνουμε μονάχα ένα γρανάζι της οικονομικής μηχανής, της αγοράς, της αισθητικής ευτέλειας και των θεαμάτων τύπου ρωμαϊκής αρένας.
Τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα, τα προβαλλόμενα πρότυπα επιτυχίας, η ανάδειξη ως διασκέδαση κάθε τηλεοπτικής, και όχι μόνο, σαβούρας, και η εστίαση του νοήματος της ζωής στο κέντρο που λέγεται οικονομία έχουν καπηλευθεί το όνειρο, τη γαλήνη της ψυχής, την άλλη όψη της ζωής, την ίδια την ύπαρξη μας. Είμαστε οι σύγχρονοι κολίγοι της αγοράς και της τηλεόρασης.
Δυστυχώς πλήθος συνανθρώπων μας δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό και φαίνεται πολυτέλεια να μιλά κανείς για αισθητική και καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος. Αλλά εκεί, μονάχα εκεί, βρίσκεται η άμυνα και η επίθεση σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα της εποχής μας και μόνο εκεί μπορούμε να καλπάζουμε σε θερισμένα στάχυα.


3. Στη σημερινή εποχή και στις τόσο δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, πόσα και τι είδους Ιμαρέτ πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπάρξουν με σκοπό την ανακούφιση των απλών και καθημερινών ανθρώπων;

Η αλληλεγγύη σε προσωπικό επίπεδο προς τον γείτονα, προς τον πλησίον μας, είναι το πρώτο Ιμαρέτ. Ύστερα η συμμετοχή μας σε προσπάθειες φορέων που στοχεύουν στην ανακούφιση όσων δυσκολεύονται να βιοπορισθούν. Και το τρίτο Ιμαρέτ είναι η μάχη η οποία πρέπει να δοθεί εναντίον του εκπορνευτηρίου που ονομάζεται τηλεόραση. Όχι εναντίον αυτού καθ’ αυτού του μέσου, αλλά εναντίον των προγραμμάτων που από τη μια ποτίζουν το λαό μας με ό,τι αισθητικό σκουπίδι υπάρχει και από την άλλη εμφυσούν το φόβο προσδοκώντας αύξηση της τηλεθέασης. Κι αυτός ο πόλεμος θα πρέπει να αναδειχθεί ως κυρίαρχο ζήτημα μέσα στα σπίτια μας, στις παρέες, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε κάθε πολιτιστικό φορέα.
Γιατί αυτός ο μέγας και ύπουλος κίνδυνος έχει διαβρώσει, αλλοιώσει και γαλουχήσει με το χειρότερο τρόπο τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ελληνικής κοινωνίας κι εν τέλει εμποδίζει τη γαλήνη και την ανακούφιση οξύνοντας ακόμη περισσότερο και διογκώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.


4. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σας βιβλίου αναφέρατε μια φράση που θα ήθελα ειλικρινά να μας πείτε πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εποχή μας τον απλό άνθρωπο να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία; Η φράση είναι «Τι είναι ο άνθρωπος δίχως το βύζαγμα του χθες».

Το παρελθόν υπάρχει μέσα μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε και το συνηθέστερο το αγνοούμε. Λέξεις που τις μιλάμε και δεν γνωρίζουμε από πού έρχονται και τι σημαίνουν· συμπεριφορές οι οποίες αναπαράγονται μέσα από την παραδοσιακή λογική της ανατροφής μας- εννοώ κυρίως σε επίπεδο ιδεών· οι γνώσεις μας για την ιστορία οι οποίες επηρεάζουν τις σκέψεις μας, τις αποφάσεις μας, τις κρίσεις μας και τα συναισθήματά μας προς άλλους λαούς, μα και προς εμάς τους ίδιους. Στο παρελθόν υπάρχουν και όλα εκείνα από τα οποία έχουμε ή τείνουμε να αποκοπούμε (φιλία, αλληλεγγύη κ.λπ.).
Γνωρίζοντας λοιπόν κανείς το παρελθόν οπλίζεται και μπορεί να αντικρύσει πιο καθαρά τις αλήθειες της σύγχρονης εποχής και του μέλλοντος. Βιώνοντας για παράδειγμα μέσα από ένα μυθιστόρημα τη ζωή του 1850 ή του 1821 ή άλλων νεώτερων εποχών είναι σίγουρο ότι ο φόβος θα λιγοστέψει μέσα μας και θα πάψουμε να βλέπουμε μπροστά μας την καταστροφή σε κάθε βήμα μας και σκέψη. Θα βλέπουμε και την αναγέννηση μέσα από τις δυσκολίες. Κι ακόμα, θα αντλήσουμε ιδέες, θα μάθουμε ποια ήταν τα συναισθηματικά στηρίγματα των ανθρώπων εκείνων των εποχών, θα γνωρίσουμε τη συμπεριφορά των εξουσιών η οποία δεν άλλαξε μέχρι σήμερα και αντικρίζοντας την όλη πορεία μας μέσα στο χρόνο, όπως και τα λάθη μας, θα διδαχτούμε και θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον.


5. Κάθε εποχή κρίσης αναδεικνύει τους ηγέτες της. Βλέπετε κάποιον σήμερα ή μήπως πιστεύετε ότι, περισσότερο από την ίδια την κρίση το πρόβλημα είναι η έλλειψη ανθρώπων που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν και να στηρίξουν τον κόσμο αυτές τις δύσκολες μέρες;

Στα βιβλία μου είναι ξεκάθαρη η θέση μου: «άλλο οι λαοί και άλλο οι εξουσίες». Πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές και κάθε άλλη μορφή εξουσίας, δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους.
Από την μεριά μου πιστεύω στον καλλιεργημένο λαό κι όχι στους ηγέτες, χωρίς να παραγνωρίζω την όποια αξία τους.
Η εσωτερική καλλιέργεια είναι εκείνη που μπορεί να διασώσει τους λαούς και πρέπει να είναι ζητούμενο για τον καθένα. Έτσι θα γεννηθεί το καλύτερο αύριο. Όσο θα αναμένουμε πεφωτισμένους σωτήρες ή θαυματοποιούς θα είμαστε τα πιόνια κάθε εξουσίας.
Μέχρι στιγμής χάσαμε τη μάχη ή η μάχη δεν έγινε ποτέ. Αντί να καρτερούμε και να αναζητούμε ηγέτες ας ποτιστούμε με τη νοοτροπία του μετανάστη, εδώ του μετανάστη του πνεύματος, και να δουλέψουμε για τις επόμενες γενιές. Εμείς το χάσαμε το παιγνίδι, δεν προλαβαίνουμε πια. Γιατί αυτή η μάχη θέλει χρόνο, χρόνια άσκησης και μαθητείας.


6. Πολιτική και τέχνη μπορούν να συνυπάρξουν; Και αν ναι, ποιος υπηρετεί ποιον;

Η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, οι τέχνες γενικότερα είναι η ύψιστη πολιτική. Η τέχνη και η πολιτική υπηρετούν, ή πρέπει τουλάχιστον, τον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα. Οι πολιτικοί μετέχουν της κομματικής πολιτικής και ελάχιστοι της «Πολιτικής». Οι πρώτοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την τέχνη, δεν τους αφορά και την πολεμούν.
Όπως παλαιότερα υπουργός ο οποίος ονόμαζε τους ποιητές «λαπάδες», αγνοώντας προφανώς (πέρα από το ότι η ίδια η ποίηση είναι πολιτική) πόσοι ποιητές έδωσαν το αίμα τους στα πεδία των μαχών και πόσοι άλλοι ενέπνευσαν με τα ποιήματα τους το λαό να πολεμήσει για να ζει ο ανιστόρητος πολιτικός σε μια ελεύθερη πατρίδα.


7. Κρίση οικονομική ή κρίση αξίων; Μπορεί να υπάρξει τέχνη μέσα στην κρίση;

Η κρίση αξιών έφερε την οικονομική κρίση. Η τέχνη κατάφερε στο παρελθόν να υπάρχει σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και θα συνεχίσει να υπάρχει και τώρα. Η τέχνη προσφέρει εκτός από αγωγή, καλλιέργεια και γνώσεις νότες αισιοδοξίας και λύτρωσης. Αποτελεί καταφύγιο και εφαλτήριο νέων δρόμων.


8. Εσείς ποιος πιστεύετε ότι «λάξεψε» αυτό το σταυρό στον όποιο εδώ και δυο χρόνια έχουν αρχίσει συστηματικά να σταυρώνουν τη χώρα μας και κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους; Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί, όποιος και αν είναι;

Δυστυχώς μάθαμε να μιλάμε, να εκφραζόμαστε, να αντιδρούμε, να σκεφτόμαστε και να αγωνιζόμαστε μόνο με συνθήματα. Να ψάχνουμε πάντοτε «αυτούς», τους «τρίτους», κάποιους συγκεκριμένους οι οποίοι σίγουρα μπορεί να φέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης, όμως δεν είναι ένας, δεν είναι εκατό ούτε καν μερικές χιλιάδες. Όσοι μετέχουν της άμεσης εξουσίας είναι τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ επιμεριζόμενες οι ευθύνες που αναλογούν σε κάθε πολίτη έχουμε το μερίδιό μας, μικρό ή μεγαλύτερο, όλοι. Κάποτε πρέπει να πούμε τις πικρές αλήθειες.
Ζήσαμε για πολλές δεκαετίες σε μια χώρα η οποία πάσχει βαρέως στο επίπεδο των αξιών και του πολιτισμού.
Σε μια χώρα που δυστύχησε να κυβερνηθεί από εγκάθετους, αργυρώνητους κι άλλοτε παντελώς ανίκανους πολιτικούς, αλλά και με απλούς πολίτες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμαθαν να έχουν μονάχα δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις.
Σε μια χώρα όπου η διαφθορά κυριαρχεί σε πάμπολλους κλάδους του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. κ.λπ. και με πολίτες έτοιμους ή αναγκασμένους να συναινέσουν στην κλοπή του δημοσίου χρήματος ή στη δωροδοκία.
Σε μια χώρα όπου η φοροκλοπή ή η μη εφαρμογή των νόμων θεωρείται μαγκιά και οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτευόμενων και πολιτών δίνουν και παίρνουν.
Σε μια χώρα όπου απαξιώσαμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καταστρέφοντας την ιδέα και την ουσία της παιδείας άλλα και τα κτίρια και την υλικοτεχνική υποδομή - κι εδώ οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τους κυβερνώντες - όταν εμείς οι ίδιοι θαυμάζουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας μέχρι και της Τουρκίας.
Απαξιώσαμε την παιδεία και τη μάθηση με συνεχείς καταλήψεις γυμνασίων, λυκείων και πανεπιστημίων με μια αυτοκαταστροφική διάθεση και με «φιλοσοφία» την επαναστατική προπόνηση των μελών των κατά περίπτωση κομματικών μηχανισμών και τη συσπείρωση των ημέτερων δυνάμεων.
Ονομάζοντας «προοδευτικό» την οπισθοδρόμηση και τον συντηρητισμό ως προς τα μέσα και τον τρόπο πάλης και διεκδίκησης.
Αφεθήκαμε σε έναν στείρο και καταγέλαστο εθνικισμό ο οποίος δεν μας επέτρεψε να δούμε την πραγματικότητα, ούτε καν να επιδοκιμάσουμε την διορατικότητα ορισμένων πολιτικών (έστω και σε μεμονωμένα θέματα) και υποκινούμενοι από διάφορες φανατικές ομάδες απωλέσαμε εθνικά συμφέροντα κι άλλοτε αποτρέψαμε την ένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων θα γίνονταν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.
Αφεθήκαμε και δοθήκαμε σε ένα σύστημα αξιών όπου από τη μια κυριαρχεί ο χαβαλές, η μπάλα, τα αυτοκίνητα, ο άκρατος καταναλωτισμός, το shopping therapy, οι διάφοροι κίναιδοι, μόδιστροι και χαζοχαρούμενες τηλεπαρουσιάστριες κι από την άλλη τα πρότυπα της επιτυχίας τα οποία είναι συνδεδεμένα απόλυτα με το χρήμα και την κατοχή θέσεων εξουσίας.
Ζούμε σε μια χώρα όπου συχνά πυκνά οι εξουσίες υποδύονται τους επαναστάτες, όπως στους χώρους των μέσων πληροφορίας ή ακόμη και στους λεγόμενους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.
Τέλος, ζούμε, δυστυχώς, σε μια χώρα όπου ο προσανατολισμός μας στα «οικονομικά» και στην «μικροπολιτική» δεν αποτελεί μόνο το άλφα και το ωμέγα αλλά όλα τα γράμματα του αλφαβήτου του ιδιωτικού και δημόσιου βίου μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η τιμωρία λοιπόν, για να μην μακρηγορήσω περαιτέρω, καλό είναι να πάψει να λειτουργεί ως σύνθημα, ξεθύμασμα και άλλοθι για να παραμείνουμε στα ίδια. Όπου βεβαίως υπάρχουν στοιχεία και ευθύνες να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι όποιοι κι αν είναι. Όμως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Η λύση και η ουσία βρίσκεται στο να αλλάξουμε κατεύθυνση ως άτομα και ως ελληνική κοινωνία. Να εισπράξουμε με έναν άλλο τρόπο τη ζωή, να επανεξετάσουμε τα πρότυπά μας και τις επιδιώξεις μας, να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει αποτυχία και επιτυχία - έχοντας κατά νου την παροιμία «κάθε μάνας γέννα πεσκέσι του θανάτου» ώστε να καταλαγιάζει μέσα μας η αλαζονεία και το κυνήγι του εφήμερου - να παλέψουμε για πολιτισμικές αξίες και οράματα, να δουλέψουμε μέσα στο σπίτι αφιερώνοντας χρόνο στα παιδιά μας, να καταλάβουμε ότι η όποια αλλαγή ξεκινά από τον έναν και φτάνει στους πολλούς και στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να εμβολίσουμε το σύστημα αξιών που καταδυναστεύει τη χώρα μας και επέφερε και τα δεινά της οικονομικής κρίσης.

 
 
 
 

~

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.




~ Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέο, υποσχόμενο «αντι-αλκοολικό» χάπι,

Νέο, υποσχόμενο «αντι-αλκοολικό» χάπι
Το νέο χάπι υπόσχεται ανώδυνη απεξάρτηση από το αλκοόλ,

Επεμβαίνει στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης,

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξάγονται για ένα νέο χάπι που στοχεύει στην παρεμπόδιση της κατανάλωσης αλκοόλ. Το χάπι (nalmefene) που αναπτύσσει η εταιρία Lundbeck επεμβαίνει στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ.

Νέα προσέγγιση

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε θετικά τη δημιουργία του νέου φαρμάκου αφού όπως φαίνεται είναι πιο ανώδυνο και πιθανώς πιο λειτουργικό στην καταπολέμηση του αλκοολισμού από τα υπάρχοντα φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα που απευθύνονται σε άτομα εθισμένα στο αλκοόλ και αυτό που κάνουν είναι να τους κάνουν να νιώθουν άρρωστοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Στις δοκιμές οι εθελοντές (άτομα εθισμένα στο αλκοόλ) έπαιρναν ένα χάπι κάθε φορά που υπήρχε πιθανότητα να καταναλώσουν αργότερα αλκοόλ. Τόσο η ομάδα που λάμβανε το χάπι όσο και εκείνη που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο έκαναν παράλληλα και ψυχοθεραπεία για να ενισχυθεί η προσπάθεια απεξάρτησής τους. Ανάμεσα στις παρενέργειες που παρουσιάστηκαν είναι κόπωση, ζαλάδα, ναυτία, διαταραχές του ύπνου, ρίγη και εφίδρωση.

Σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης

Μετά από έξι μήνες ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ των ασθενών έπεσε από τα 84 γρ. στα 30 γρ. την ημέρα. Πριν την έναρξη της θεραπείας κάθε ασθενής έκανε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ 19 μέρες τον μήνα. Το χάπι σε συνδυασμό με τη ψυχολογική υποστήριξη περιόρισε σε επτά τις ημέρες αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Στις δοκιμές έλαβαν μέρος 604 άτομα με προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ από την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ενωσης που έγινε στην Πράγα. Οι δοκιμές του νέου χαπιού συνεχίζονται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα υποβληθεί αίτηση για την έγκρισή του.



Πηγή:

~

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις!

 

Υποχρεωτικά μέσω του TAXISnet θα υποβάλουν από φέτος τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί, των οποίων το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στόχος είναι από το 2013 όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Ήδη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.




~

Έως τέλη Μαρτίου αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα σε τρίτεκνους

 

Μέχρι τις 30 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι τρίτεκνες οικογένειες της Λαμίας, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να υποβάλλουν αιτήσεις για να μπορέσουν να προμηθευτούν δωρεάν τρόφιμα.
Αυτό είναι μια κίνηση πολύ θετική, καθώς θα προσφέρει ένα άνοιγμα ελπίδας σε αυτές τις οικογένειες που υπο άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην τα έβγαζαν πέρα με άνεση.
Τους όρους και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται, οι οικογένειες θα βρούν ανηρτημένους στον Σύλλογο Τριτέκνων.




~

ΣΟΚ: Σταμάτησαν το σχολείο λόγω… βενζίνης!

 

Στο σημείο αυτό οδηγήθηκαν τρία αδέρφια από την Πάτρα!
Τα παιδάκια που φοιτούν στο δημοτικό του Σαραβαλίου, αδυνατούν να πάνε στο σχολείο.
Το σπίτι τους βρίσκεται στην Κρυσταλλόβρυση, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, ο πατέρας τους δεν διαθέτει μεταφορικό μέσο και η μεταφορά τους κρίθηκε… ασύμφορη από τον οδηγό που αρχικά την είχε αναλάβει.
Βλέπετε σε πολλές περιοχές η βενζίνη αγγίζει και τα 2 ευρώ/ λίτρο!
Έτσι τα τρία αδέλφια, μαθητές της  Α’, Γ’ και Ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου παραμένουν εδώ και μέρες μακριά από την σχολική αίθουσα.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Γιώργος Μακρόπουλος, έχει ευαισθητοποιηθεί, όμως λύση δεν έχει βρεθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο οδηγός είχε αναλάβει τη μεταφορά τους μέσω του ΚΤΕΛ Αχαΐας.
Η μόρφωση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου…
Αν πρόκειται λόγω του μνημονίου να μείνουν τα παιδιά μας αμόρφωτα θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα «κύριοι»…




~

«Σταματήστε να προσβάλετε τους Έλληνες»!

Έκλεισε στόματα η Μαριέττα Γιαννάκου. Ευχαρίστησε τους εταίρους για τη βοήθεια, αλλά, απευθυνόμενη στη Γερμανία, την κάλεσε να προσέχει πώς μιλάει για την Ελλάδα όταν έχει διαπράξει διάφορα στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν.

Ευρισκόμενη στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και απευθυνόμενη σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είπε «σταματήστε να μας προσβάλετε»....



Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ σημείωσε ότι «το λεκτικό των ηγετών της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι προσβλητικό προς τους λαούς».

Στη συνέχεια στρεφόμενη στο Βερολίνο ανέφερε με σημασία ότι «η γερμανική πλευρά έχει την ιστορία και τη δυνατότητα να αντιληφθεί για τί μιλώ» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε προσβλητικά, καθώς είμαστε εταίροι και στις δυσκολίες πρέπει να βοηθηθούν εκείνοι που υποφέρουν».

Τέλος, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, αφού επιβεβαίωσε ότι τηρούμε το πρόγραμμα, ζήτησε για άλλη μια φορά να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.




~

ΣΟΚ: Νοίκιασαν την Κέρκυρα για… 100 χρόνια!



Mεγάλη εντύπωση έχει κάνει στην Τουρκία η πρόθεση της Ελλάδας
να ενοικιάσει...

μακροχρονίως για εκμετάλλευση έκταση 500 στρεμμάτων στην Κέρκυρα. Ο τουρκικός τύπος δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται, λίγο – πολύ, για… ολόκληρη την Κέρκυρα, ενώ μπλέκει και λίγο τους Rothschildler που έχουν ιδιοκτησία στη νησί των Φαιάκων.



Σε είδηση που καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV και με τον τίτλο « Η οικονομική κρίση έκανε τον γείτονα να νοικιάσει νησί» γράφει ότι λόγω της κρίσης η Ελλάδα θα νοικιάσει για 100 χρόνια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων στην Κέρκυρα.



Στην είδηση τονίζεται πως το Ταμείο Αξιολόγησης Κρατικής Περιουσίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε πως ξεκίνησε κατακύρωση για ενοικίαση έκτασης στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται, γράφει, βορειοανατολικά του νησιού.



Ακόμα σημειώνεται πως το εν λόγω νησί είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα και επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα οικονομικά και νομικά κριτήρια θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 10 Απριλίου.



Στο ίδιο θέμα αναφέρονται η εφημερίδα Zaman με τον τίτλο « Η Ελλάδα νοικιάζει έκταση στην Κέρκυρα για 100 χρόνια» καθώς και η Yeni Safak με τον τίτλο « Το νησί των Rothschildler νοικιάζεται» και τονίζει ότι στο εν λόγω νησί υπάρχει και το Μέγαρο της γερμανικής καταγωγής οικογένειας Rothschildler.



Επίσης η Milliyet κάνει αναφορά στο θέμα με τον τίτλο « Η Κέρκυρα προς πώληση για 100 χρόνια».



Να σημειώσουμε εδώ, ότι η οικογένεια Rothschildler είναι μια πολύ πλούσια οικογένεια γερμανοεβραικής καταγωγής Βαρόνων και μετέπειτα τραπεζιτών, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο ακόμη και στα οικονομικά της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στα δάνεια που πήρε μεταπολεμικά η χώρα μας.


Εδώ και τέσσερις δεκαετίες o Jacob Rothschild διαθέτει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια γης στο νησί των Φαιάκων με πανέμορφες εγκαταστάσεις κοντά στην Κασιώπη.


Η αξία της έκτασης αυτής σήμερα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά καιρούς την έχουν επισκεφθεί για να κάνουν διακοπές στην χώρα μας πολλοί «rich and famous» από ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή:http://www.prionokordela.gr/

~ Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Shiller: Μη μισείτε τους πλούσιους, φορολογείστε τους!

 

Ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Γέιλ, Robert Shiller, σε άρθρο του για το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στη διαχρονική κοινωνική δυσαρέσκεια που προκύπτει από την ψαλίδα στην κατανομή πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Ο τίτλος του άρθρου είναι χαρακτηριστικός και προδιαθέτει τον αναγνώστη για τα οφέλη της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων. Η ολοένα και μικρότερη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και των πολύ πλούσιων μετόχων και κατόχων μεγάλης περιουσίας ήταν η σημαία του νεοφιλελευθερισμού όπως τον εγκαινίασε ο Ρέιγκαν στην Αμερική αλλά και η Θάτσερ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η κατάρρευση της φούσκας των .com, των κάποτε ελπιδοφόρων επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν στη Σίλικον Βάλεϊ και πρωταγωνίστησαν στη νέα τεχνολογία, και η μετέπειτα απότομη πτώση των επενδύσεων στα ακίνητα της Αμερικής έδειξε τα όρια της λογικής πάνω από όλα οι επιχειρήσεις.
Όπως λέει ο Robert Shiller: «Εκ πρώτης όψεως, η δυσαρέσκεια μοιάζει δικαιολογημένη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους αμερικανούς που συντάσσεται από το περιοδικό Forbes δεν περιλαμβάνεται κανένας διακεκριμένος επιστήμονας ή διανοούμενος, κανένας κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. Οι άνθρωποι που αποτελούν αυτό την ομάδα δισεκατομμυριούχων σπανίως έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακή εφευρετικότητα ή κάποια προσφορά που έχει ευνοήσει την ανθρωπότητα.
Αυτό που έχουμε την τάση να ξεχνάμε όμως είναι πως οι άνθρωπου αυτοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με τον κόσμο των χρηματοοικονομικών, έχουν κερδίσει τον πλούτο τους χάρις την ικανότητά τους να ηγούνται επιτυχώς τεράστιων οργανισμών που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
Ενδεχομένως ενοχλητικότερη είναι η κληροδότηση τεράστιων περιουσιών και η τάση των κληρονόμων να επιδεικνύουν αναίσχυντα τον πλούτο τους, ενώ στην πραγματικότητα ελάχιστοι από αυτούς δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.»
Η κατάληξη της επιχειρηματολογίας του Robert Shiller είναι απλή, φορολογήστε τους πλούσιους και η αναδιανομή του πλούτου θα φέρει ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο μότο, φορολογήστε τους πλούσιους, έχει έρθει πολλές φορές στην επικαιρότητα αφού αποτελεί κεντρικό σύνθημα των μεγάλων κινημάτων των τελευταίων χρόνων, από το κίνημα του Σιάτλ μέχρι τους αγανακτισμένους στις πλατείες όλου του κόσμου. Η συγκεκριμένη λογική είναι το κεντρικό δόγμα του Κέυνς και σε αυτό βασίστηκε η μεταπολεμική ανάπτυξη στη Δύση.
Η σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του ’80 στην Ευρώπη το υιοθέτησε και κατάφερε να ικανοποιήσει τόσο τους πλούσιους που ζητούσαν ένα κράτος που να τους βοηθάει στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αλλά και μιά διευρυμένη μεσαία τάξη στην οποία ενσωματώνονταν πιό φτωχά στρώματα. Με την κρίση του 2008 αυτός ο κύκλος ψυχορραγεί και πολλοί ισχυρίζονται ότι έφτασε στο τέλος του. Μια διαφορετική ερμηνεία δίνει ο καθηγητής Richard Wolf ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο φτηνός δανεισμός στα κράτη μέσω των τεράστιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έδωσε στα κράτη τη δυνατότητα να μειώνουν την φορολογία στους πλούσιους και ταυτόχρονα να οικοδομούν ένα λειψό κράτος πρόνοιας. Όταν η στρόφιγγα του φτηνού δανεισμού για τα κράτη έκλεισε η οικονομία κατέρρευσε.




~

Κατέβηκε από τον Παρθενώνα και παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης

Κατέβηκε από τον Παρθενώνα και παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης
Την Κυριακή 25 Μαρτίου το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοικτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο,

Η μετόπη του «Ευαγγελισμού» παίρνει τη θέση της στο μουσείο,

Την εκπληκτική βόρεια μετόπη του Παρθενώνα, η οποία διασώθηκε από την καταστροφή του 5ου μ. Χ. αιώνα, επειδή θεώρησαν ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και κατέβηκε πρόσφατα από το μνημείο θα παρουσιάσει την Κυριακή 25 Μαρτίου το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και συντηρήθηκε.

Η μετόπη θα πάρει τη θέση της στην αίθουσα του Παρθενώνα ενώ την ίδια ημέρα το μουσείο θα είναι ανοικτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων εξάλλου θα παρουσιάσει στις 5 μ. μ. μουσικό πρόγραμμα στο ισόγειο του Μουσείου με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου.

Στο μεταξύ μουσικά απογεύματα με θέμα «Οι ελληνικοί δρόμοι συναντούν την παγκόσμια μουσική ανθολογία» προγραμματίζει το Μουσείο Ακρόπολης στις 8, 15, 22, 29 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι συναυλίες θα δοθούν στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα την αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι: Πέμπτη 8 Μαρτίου: «Η Εθνική μας Σχολή (Σκαλκώτας, Βάρβογλης, Κωνσταντινίδης) συναντά το Μπαρόκ» με τους Echo String - Guitar Quintet.

15 Μαρτίου: «Παραδοσιακοί Ελληνικοί δρόμοι και Μπαρόκ» με τους Duo Arioso (Αριστείδης Χατζησταύρου κιθάρα και Σοφία Μαυρογενίδη φλάουτο).

22 Μαρτίου: «Οριεντ Εξπρές - Οι Ελληνικοί δρόμοι στα Βαλκάνια και στην Βιέννη» με τον Κυριάκο Γκουβέντα.

29 Μαρτίου: «Επτανήσιοι συνθέτες της Εθνικής Σχολής συναντούν ρομαντικούς μουσουργούς» με το «Μέταλλον» brass quintet.

5 Απριλίου: «Ελληνες και τούρκοι συνθέτες της Πόλης» με τους Χρήστο Τσιαμούλη και Σωκράτη Σινόπουλο.



Πηγή:

~

Φασόλια, λάδι, ρύζι και άλλα προϊόντα πωλούνται σήμερα χωρίς μεσάζοντες

Πατάτες, λάδι, ρύζι και άλλα προϊόντα πωλούν οι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές

Ολοένα μεγαλύτερη δυναμική και απήχηση αποκτά τα τελευταία 24ωρα το «κίνημα της πατάτας» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα ... μανιτάρια οι υπαίθριες αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης, όπου στο «κίνημα» προσχωρούν ολοένα περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες θα πωληθούν τις επόμενες ημέρες σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.Μάλιστα, το κίνημα της πατάτας  θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση ακόμη και φθηνών αρνιών, ενόψει του Πάσχα.
Αναλυτικά, αύριο θα διατεθούν, χωρίς μεσάζοντες τα εξής προϊόντα:
Πατάτες στο Σέιχ Σου

Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να διανεμηθούν σε καταναλωτές  15 τόνοι πατάτας Ανω Βροντούς, κατόπιν πρωτοβουλίας την Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9.30-10 το πρωί, στην περιοχή του Σέιχ Σου, δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά πατάτες θα μπορούν να αγοράσουν -όπως και τις προηγούμενες μέρες- μόνο όσοι καταναλωτές φρόντισαν να τις παραγγείλουν από πριν, είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail vivika@agro.auth.gr [1] ) είτε τηλεφωνικώς (στο 2310 99 88 23).
Ήδη σήμερα μοιράστηκαν 15 τόνοι πατάτας σε τιμή 0,25 ευρώ ανά κιλό,  σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Ρύζι και πατάτες στον δήμο Θερμαϊκού από αύριο και μέχρι τις 21/3

Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα διανείμει μέσα στο Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού. Σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι πατάτες θα διατίθενται σε τιμή 0,30 ευρώ/κιλό, σε συσκευασίες των 10 κιλών, ενώ οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας θα μοιράζουν ρύζι «νυχάκι», γλασέ, Καρολίνα και Μπονέτ σε πεντάκιλες συσκευασίες (σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό αναλόγως ποικιλίας).
Όσοι κάτοικοι και δημότες του δήμου Θερμαϊκού επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των προϊόντων σε προνομιακές τιμές μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, ηλεκτρονικά στην ιστοστελίδα www.thermaikos.gr [2] ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.
Φασόλια στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μέχρι τις 20/3

Ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο oποίος θα προβεί -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του- στην οργάνωση αγοράς προϊόντων (ρύζι, φασόλια, πατάτες) σε τιμές παραγωγού.
Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν, καθώς και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο e-mail του δήμου: info@ampelokipi-menemeni.gr [3] ή καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 729618, 2310 729602 και 2310 729608, 2310 729600, 2310 729679 και 2310 729604.
Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν όλοι έγκαιρα για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα παραλαβής των προϊόντων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αγοράσουν.
Πατάτες Νευροκοπίου στη Χαλκιδική

Και στη Χαλκιδική θα φτάσουν αύριο οι φθηνές πατάτες Νευροκοπίου. Η διανομή των 30 τόνων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί αύριο, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.
Από τα 900-1000 τσουβάλια των 30 κιλών έκαστο, που αναμένεται να διατεθούν αύριο (σε τιμή 0,28 ευρώ/κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα 800 περίπου έχουν ήδη προπληρωθεί!
Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα εξής τηλέφωνα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων 2373061284, Νίκος 6973208642 και Βαγγέλης 6937123055.
Ρύζι, πατάτες και λάδι από τη Λακωνία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πατάτες Νευροκοπίου και ρύζι από τη Χαλάστρα θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες από το Δήμο Νεάπολης - Συκεών, ενώ το πιθανότερο είναι σε αυτά να συμπεριληφθεί και λάδι από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για άλλα προϊόντα.
Πατάτες στη Βέροια το Σάββατο

Το Σάββατο 10 Mαρτίου θα φτάσει στη Βέροια το φορτηγό με τις πατάτες από το Νευροκόπι στην Ημαθία, κατόπιν πρωτοβουλίας των «Πολιτών της Βέροιας» και με πρώτους «πωλητές» τούς εθελοντές της πόλης. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τις παραγγελίες τους στα τηλέφωνα 6982171461, 6975504391 και 6946381707. Αναμένεται να διατεθούν περίπου 25 τόνοι πατάτας.
Πατάτες στο Βόλο

Φθηνές πατάτες πωλούνται επίσης στο Βόλο (0,25 ευρώ το κιλό), στο πλαίσιο του κινήματος «Άνωση Εθελοντές Βόλου» και με την αλληλεγγύη της «Ένωσης Καταναλωτών Βόλου», του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν ακόμη και αρνιά

 Σύμφωνα με δηλώσεςι του προέδρου της Πανελλήνηιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη «οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο».
Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να «ανακαλύπτει» τώρα το κίνημα της αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένα παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη κάνει περίπου αυτό, εδώ και έναν χρόνο! Πρόκειται για τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων» (ΣΠΑΜΕ), το πρατήριο του οποίου λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29 και «σπάει» το κύκλωμα των μεσαζόντων.
Το προϊόν φτάνει κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε κόστος που προκύπτει από τις τιμές χονδρικής συν ένα ποσοστό 10% για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου της Σ.ΠΑ.ΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες: http://synparmes.gr/



~