Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Φαμπρίς Μουάμπα: κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα

muamba

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του ποδοσφαιριστή Φαμπρίς Μουάμπα, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τότεναμ με την Μπόλτον; Δείτε το βίντεο.
Αμέσως ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χάουαρντ Γουέμπ διέκοψε το παιχνίδι κι έστειλε τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια, αφού η κατάσταση του 23χρονου μέσου είναι κρίσιμη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αγγλία κινδυνεύει η ζωή του.
Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν συμμετείχε στη φάση, καθώς ο νεαρός άγγλος Φαμπρίς Μουάμπα, γεννημένος στο Ζαϊρ, κατέρρευσε μόνος του στο κέντρο του γηπέδου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο είτε για καρδιακό είτε για επιληπτικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων πάλευαν 10 λεπτά για να επαναφέρουν τον Φαμπρίς Μουάμπα στη ζωή, καθώς είχε σταματήσει να αναπνέει.
Δυστυχώς τα βρετανικά Μέσα δεν είναι αισιόδοξα για την έκβαση της κατάστασης.

 





~ Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αλλάζουμε τη Γειτονιά μας: Καμπάνια εθελοντικής δράσης για ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον

 

Σε μια εποχή που η Ελλάδα βιώνει δύσκολες καταστάσεις και η Πολιτεία αδυνατεί να παρέχει στην κοινωνία ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο περιβάλλον, αποφασίσαμε ως νέοι άνθρωποι να κινητοποιηθούμε και να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, παίρνοντας δραστικές πρωτοβουλίες.
Ο σκοπός μας είναι απλός. Μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, προσπαθούμε να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ενάντια στην απαξίωση, την αδιαφορία και την αδυναμία του κράτους να μας παρέχει ένα αξιοπρεπές αστικό περιβάλλον. Για αυτόν το λόγο έχουμε δημιουργήσει τη δράση “Αλλάζουμε τη Γειτονιά μας”, στην οποία εθελοντικές ομάδες από όλη την Ελλάδα αναδιαμορφώνουμε κεντρικά σημεία των πόλεών μας, τα οποία χρειάζονται βελτιώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν στην προσπάθειά μας.
Επιθυμία μας είναι μέσα από την εθελοντική δράση, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης και συντονισμού όλων των υγειών μονάδων της κοινωνίας, ώστε να πάρουμε στα χέρια μας καταστάσεις, τις οποίες αδυνατεί πλέον να καλύψει η Πολιτεία.
Ύστερα από τις δύο πλήρως επιτυχημένες στάσεις της δράσης στην πλατεία Μαρτάκη (Δεληολάνη) στο Βύρωνα Αττικής και στην πλατεία του “Δέλτα” στην περιοχή της Νεάπολης Χαλκίδας στην Εύβοια ήρθε η ώρα για τον τρίτο σταθμό της δράσης. Η ανταπόκριση του κόσμου και των κατοίκων της κάθε περιοχής αλλά και η αξιοσημείωτη συμβολή τους στο έργο της ανάπλασης,έδειξε την ανάγκη και τη θέληση όλων μας για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.
Επόμενος σταθμός της δράσης “Αλλάζουμε τη Γειτονιά μας” , η Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής , την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 10 π.μ. όπου με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών αλλάζουμε την πλατεία Μουστακλή.
Στόχος της δράσης είναι:
*   Καθαρίζουμε τους χώρους και τα παρτέρια της πλατείας από απορρίμματα.
*   Βάφουμε τα παγκάκια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό της πλατείας.
*    Συντηρούμε τα υπάρχοντα φυτά και φυτεύουμε νέα, ώστε να εμπλουτίσουμε το πράσινο της περιοχής.
*   Επιδιορθώνουμε τα τοπικά γήπεδα 5×5 ποδοσφαίρου και μπάσκετ.




~

"Δεμένα" τα πλοία από Δευτέρα λόγω 48άρης απεργίας των ναυτεργατών...

Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, από τις 6 το πρωί, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας έχει έρθει ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον....
γενικό γραμματέα της συνομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννη Χαλά και ζητεί συνάντηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Από την απεργία των ναυτεργατών αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις τροφοδοσίες των νησιών. 


Η ΠΝΟ έχει ήδη αποστείλει τα εξώδικα στους αρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων και ζητά να παραμείνει αυτοτελής ο Οίκος Ναύτου, μετά την ένταξή του στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές Απριλίου, να μη προχωρήσει η επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΝΑΤ, καθώς και να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012.


Σημειώνεται ότι φορείς και αγρότες από την Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολές τους προς την ΠΝΟ αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ζητούν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά προϊόντων, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστια οικονομική ζημιά.




~

Εξαρθρώθηκε σπείρα πορνογραφικού υλικού με βρέφη και ζώα

 

Σε συλλήψεις 4 ατόμων και σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ακόμη πέντε ατόμων οδήγησε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία « EGMA », για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου.
Από τις αστυνομικές έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων σε Αττική, Καστοριά και Πάτρα, κατασχέθηκε μεγάλος όγκος σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού ενώ ταυτοποιήθηκαν, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και χρήστες που διακινούσαν σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό, στο οποίο περιέχονταν ακόμα και βρέφη σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ενήλικες ή ζώα.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε και εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών του διαδικτυακού προγράμματος peer to peer «DONKEY 2000″, που κατείχαν και μοίραζαν το υλικό. Περαιτέρω έρευνες πραγματοποιήθηκαν παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των εμπλεκομένων, στην Αθήνα, το Μαρούσι, τον Πειραιά, το Μοσχάτο, την Ραφήνα, την Πάτρα και την Καστοριά.
Βάσει των ερευνών οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 51 σκληρούς δίσκους Η/Υ, 2 φορητούς υπολογιστές και 298.398 ψηφιακά αρχεία βίντεο και εικόνας, παιδικής πορνογραφίας. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα σταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστεί και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επίμαχων αρχείων, το είδος τους και η ημερομηνία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.




~ Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Le Monde: "Παραμύθια ότι οι Έλληνες φεύγουν..Οι Έλληνες και εν μέσω κρίσης επιστρέφουν στην πατρίδα τους"

Εδώ και πάρα πολύ καιρό τα εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ότι οι Έλληνες φεύγουν με συνοπτικές διαδικασίες στο εξωτερικό για να ξεφύγουν από την Δαντική κόλαση του μνημονίου. Σε μεγάλο κανάλι πρόσφατα παρουσιάστηκε νεαρή φοιτήτρια, φοιτούσα στο Βουκουρέστι, η οποία δήλωνε ότι μετά τις σπουδές της θα έμενε στη Ρουμανία (του ΔΝΤ, και των 300 ευρώ) γιατί εκεί υπάρχουν προοπτικές!! Ποιός εχέφρων πιστεύει κάτι τέτοιο; Ας σκεφτούμε ότι το αν κάποιοι μανιωδώς μας ζητούν να φύγουμε από τη γενέθλια γη μας κάποιοι θα μας αντικαταστήσουν,μπορείτε από μόνοι σας να καταλάβετε ποιοί. Για αυτό το λόγο........
το παρακάτω δημοσίευμα μίας μεγάλης ευρωπαϊκής εφημερίδας αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

«Μετανάστες σε Ευρώπη και Αμερική αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα βουλιάζει στην κρίση... Και είναι σίγουροι: δεν θέλουν να ξαναφύγουν».


Σε ένα διαφορετικό από όσα άρθρα διαβάζουμε γύρω από την Ελλάδα και τη μετανάστευση την περίοδο της κρίσης, η εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στους Έλληνες που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, που ως σύγχρονοι ''Οδυσσέες'' επέστρεψαν στο σπίτι τους
''ελπίζοντας να προσφέρουν κάτι στην Ελλάδα''.
''Δεν ήθελα να είμαι μια μετανάστης πολυτελείας στο Παρίσι ενώ η χώρα μου υπέφερε'', λέει η Ηλέκτρα Πετροπούλου. ''Είμαι ευχαριστημένη που επέστρεψα και ξαναβρήκα τον ήλιο και το φως, απαραίτητα στη ζωή ενός Έλληνα. Η ζωή είναι δύσκολη. Αλλά υπάρχει ένα πνεύμα ελευθερίας πολύ δυνατό στην Ελλάδα''.

Και συνεχίζει: ''Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση. Και προτιμώ να ζήσω αυτή την κρίση στην Ελλάδα όπου η κοινωνία είναι πιο ανθρώπινη''.


Ο Βασίλης Ρεβαλάς επέστρεψε στην Ελλάδα από το Σαν Φρανσίσκο και κάνει και αυτός λόγο για μια παγκόσμια κρίση.

Ενώ η Κυριακή Μ., άνεργη σήμερα, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια με την ελπίδα να δημιουργήσει και αυτή κάτι και να προσφέρει στην πατρίδα της: ''Στην Ελβετία'', λέει, ''οι άνθρωποι έχουν τα πάντα, ωστόσο δεν είναι ευτυχισμένοι''. ''Στο εξωτερικό ένιωθα σαν πρόσφυγας'', συνεχίζει, κλείνοντας ένα άρθρο που δείχνει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που ελπίζει και προσπαθεί για το καλύτερο.
 



~

Προβληματισμοί

Όσα ζούμε είναι μονόδρομος; Νομίζω μονόδρομοι υπάρχουν μονάχα φτιαγμένοι από άσφαλτο. Στην πολιτική και τις κοινωνικές σχέσεις όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μονόδρομοι έχουν αμφίβολες προθέσεις. Βλέπω τη χώρα μου να γκρεμίζεται, όχι αργά, μα στιγμιαία. Δεν ελπίζω πλέον σε εμάς, αλλά μας φοβάμαι περισσότερο. Σα μικρά παιδιά δε βρίσκουμε τρόπους να εκφραστούμε, ψάχνουμε για κηδεμόνα. 

Ποιοι είμαστε; Τι κρύβει το αύριο; Ποιο ήταν το χθες; Λίγοι αυτοί που έχουν καθαρές απαντήσεις. Και λιγότεροι ακόμα αυτοί που ακούν, αυτοί που ζυμώνονται αλλαγές μέσα τους, αλλαγές μετάβασης σε κάτι καλύτερο. Τώρα μια κοινωνία ολόκληρη βουλιάζει μέσα στο πέπλο της ομίχλης που έμαθε να κρύβεται. 
Άνθρωποι των λόγων, όχι της δράσεως. Απαριθμούμε κατορθώματα όχι δικά μας, σα δικά μας. Ανελεύθεροι, θιασώτες μιας κακής δημοκρατίας. Η Ελλάδα με φοβίζει. 
Κλείνω τα μάτια να μαντέψω το αύριο. Βία, οργή, αδικία, ανέχεια. Βουβές φωνές. Ηττημένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Διχασμένοι ξανά. Με φοβίζει η Ελλάδα.




~

Η καταπληκτική πιανίστας που δεν έχει δάχτυλα στο ένα της χέρι!


Μπορεί να μην έχει δάχτυλα στο ένα της χέρι ωστόσο, αυτόδεν είναι κάτι που μπόρεσε να την κάνει να εγκαταλείψει το όνειρο της!

Να γίνει μια σπουδαία πιανίστας. Αυτό τελικά το κατάφερε η 19χρονη Zheng Guigui και μας αποδεικνύει πως όταν ο άνθρωπος έχει ...

θέληση, μπορεί να καταφέρει τα πάντα!




~

Έφυγε η δημοσιογράφος, Ελενα Αβραμοπούλου

Η κηδεία της Έλενας Αβραμοπούλου θα γίνει το Σάββατο, 17 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι, στην Ανδραβίδα Ηλείας.
Θλίψη από τον πρόωρο και άδικο θάνατο της 41χρονης δημοσιογράφου Έλενας Αβραμοπούλου, η οποία έφυγε από ανακοπή καρδιάς το απόγευμα της Τετάρτης. Η Έλενα Αβραμοπούλου είχε εργαστεί στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash...
στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρηματιστήριο, καθώς και σε άλλες εφημερίδες, ενώ το χρονικό διάστημα 2005- 2009 ήταν στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ήταν παντρεμενη με τον καθηγητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου Κώστα Μπαταργιά και είχε έναν γιο 3 χρόνων. Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου από τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ανδραβίδα.


H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η Έλενα Αβραμοπούλου γεννήθηκε στην Ανδραβίδα Ηλείας το 1970.
Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή, όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, γιατί από πολύ νωρίς την κέρδισε η δημοσιογραφία.
Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ», και στη συνέχεια εργάστηκε στον Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑ», ως συντάκτρια και εκφωνήτρια δελτίου ειδήσεων.

Αργότερα εργάστηκε στην εφημερίδα «ΑΔ. ΤΥΠΟΣ» απασχολούμενη στο ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ από το 1998 απασχολήθηκε με το οικονομικό και το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ», «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», «ΧΩΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τους Ρ/Σ «PROFIT» και «FLASH».


Η Έλενα Αβραμοπούλου ήταν μια ευγενής, χαμογελαστή και αξιόλογη συνάδελφος, η οποία στη σύντομη ζωή της εργάστηκε με αξιοπρέπεια, εργατικότητα, ήθος και συναδελφικότητα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της και αποχαιρετά την καλή, αλλά άτυχη συνάδελφο.

Η κηδεία της Έλενας Αβραμοπούλου θα γίνει το Σάββατο, 17 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι, στην Ανδραβίδα Ηλείας.



Πηγή

~

Με νέα όψη και «φως» το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάτρας - Δείτε φωτό

Με νέα όψη και «φως» το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάτρας - Δείτε φωτό Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποίησε γρήγορα και αθόρυβα, με αυτεπιστασία ένα θαυμάσιο έργο που βελτιώνει το φωτισμό και αναδεικνύει το ιστορικό αυτό μνημείο

Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποίησε γρήγορα και αθόρυβα, με αυτεπιστασία ένα θαυμάσιο έργο που βελτιώνει το φωτισμό και αναδεικνύει το ιστορικό αυτό μνημείο

Ένα σημαντικό έργο ανάδειξης και βελτίωσης του φωτισμού του Κάστρου της Πάτρας υλοποιήθηκε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και παραδόθηκε εδώ και περίπου δύο μήνες το οποίο αναμένεται να γίνει περισσότερο γνωστό στους Πατρινούς αλλά και τους τουρίστες μέσα στο επόμενο διάστημα που θα ανοίξει και ο καιρός και οι επισκέψεις και περίπατοι στον όμορφο αμφιθεατρικό χώρο του Βυζαντινού κάστρου θα πληθύνουν.
Σε επικοινωνία του thebest.gr με την Προισταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αννίτα Κουμούση που φρόντισε να μας αποστείλει και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις λεπτομερείς εργασίες που έχουν γίνει, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο του ηλεκτροφωτισμού συντελέστηκε στο πλαίσιο του συνολικότερου έργου με τίτλο «Στερέωση-Ανάπλαση Βορείων τειχών και φωτισμός ανάδειξης Κάστρου Πάτρας» που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» προυπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Το έργο υλοποίησε με αυτεπιστασία η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 βάσει επιστημονικής μελέτης που συνέταξε ο μηχανολόγος μηχανικός Κων. Κάπος. Όπως τονίζεται από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην αρμοδιότητα της οποίας έχουν περιέλθει και οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, είναι η πρώτη φορά που φωτίστηκε ολόκληρη η εξωτερική περίμετρος των τειχών, το Εξαπύργιο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά καθώς και εσωτερικά μέσα το Κάστρο όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας και άλλων φορέων.
Το επίτευγμα αυτού του έργου που συντελέστηκε γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα σε μία δύσκολη λόγω της κρίσης περίοδο, είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν φωτιστικά τελευταίας προηγμένης τεχνολογίας καθώς και έξυπνοι «κρυφοί» φωτισμοί και φωτισμοί που είναι ενεργειακά φιλικοί προς το περιβάλλον. Με όλη αυτή τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε, όπως αναφέρει η Προισταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Κουμούση, αναδεικνύονται πλαστικά οι όγκοι του Κάστρου, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους αρχαιολόγους στο σημαντικότερο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης των Πατρών ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των βλαβερών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα. Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες. Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.
Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.
Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ


Πηγή:

~ Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ποιητική λιτανεία στις 21 Μαρτίου ενάντια στην κρίση

Ποιητική λιτανεία στις 21 Μαρτίου ενάντια στην κρίση

Λαμπρινή Κουζέλη

Συγγραφείς και καλλιτέχνες απευθύνουν κάλεσμα σε ειρηνική διαμαρτυρία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης,

Να προτάξουμε την ποίηση ως όπλο ενάντια στην κρίση προτείνουν ο Κύκλος Ποιητών, τα περιοδικά ποίησης «Poetix» και «Ποιητικά», οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος και η αλυσίδα πολιτισμού IANOS. Όχι θεωρητικά, γενικά και αόριστα, αλλά πρακτικά και πολύ συγκεκριμένα και καλούν κάθε πολίτη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε διαμαρτυρία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Θα είναι μια «άλλη» διαμαρτυρία, μια ειρηνική διαμαρτυρία, μια «ποιητική λιτανεία», όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Παρασκευάς Καρασούλος των εκδόσεων Μικρή Άρκτος σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο εκδότης Κώστας Γκοβόστης («Ποιητικά»), ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας (Κύκλος Ποιητών), ο εκδότης Νίκος Καρατζάς (IANOS) και ο ποιητής Ντίνος Σιώτης («Poetix»).

«Έχουμε μια παράδοση, μια προίκα, που αν την υψώσουμε μπορούμε και διαμαρτυρόμενοι να γίνουμε σημείο αναφοράς» είπε ο Νίκος Καρατζάς, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα σε μια πορεία «με σημαία τον πολιτισμό και τους στίχους των ποιητών μας, εναντίον της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, εναντίον της ανικανότητας που μας οδήγησε στην κρίση, εναντίον του λαϊκισμού, εναντίον της βίας και των βανδαλισμών, εναντίον όσων εισάγουν τον φόβο στην πόλη και στη ζωή των ανθρώπων».

Με σημείο συγκέντρωσης το βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24) και ώρα συνάντησης τη δωδεκάτη μεσημβρινή της 21ης Μαρτίου, η ποιητική συνοδοιπορία θα ανέβει την οδό Κοραή και θα πορευθεί στην οδό Πανεπιστημίου για να καταλήξει, με ενδιάμεσες στάσεις, στην πλατεία Συντάγματος. Απόσπασμα ομηρικής ραψωδίας θα διαβαστεί στην οδό Ομήρου και ποιήματα θα απαγγελθούν μπροστά από τα συμβολικά κτίρια της ιστορικής «τριλογίας» της οδού Πανεπιστημίου, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών.

«Η κίνηση αυτή είναι ένας δρόμος για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη ηθική, για μια άλλη πολιτιστική συμπεριφορά. Αν αυτά προηγηθούν, θα έρθει και μια άλλη οικονομία» πιστεύει ο Κώστας Γκοβόστης.

Καθηγητές και σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα φιλοτεχνήσουν εικαστικά λάβαρα με στίχους ποιητών. Μπάντες κρουστών και μουσικοί του δρόμου θα συνοδεύουν τους διαδηλωτές. Χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης θα παρουσιάσουν δρώμενο-φόρο τιμής στον αγώνα του ανθρώπου για την επιβίωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει ανακήρυξη του… αόρατου μνημείου του Άγνωστου Ποιητή.

Να κατακλυστεί στις 21 Μαρτίου κάθε μέσο από ποίηση, να γίνει ο Όμηρος, ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Σολωμός, ο Σεφέρης και οι σύγχρονοι ποιητές υπόθεση όλων, πρότεινε ο Παρασκευάς Καρασούλος καλώντας να συμμετάσχουμε όλοι σε μια «χρήσιμη συνωμοσία» ώστε να μεταφερθεί στην Ευρώπη μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, να δουν όλοι ότι στα μνημόνια που επιβάλλουν οι αγορές οι Έλληνες αντιπαραβάλλουν τις αξίες του πνεύματος, του πολιτισμού και της ποίησης που «στοιχειοθετεί την εθνική μας ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας».

«Η πορεία θα είναι το αποκορύφωμα των ποιητικών εκδηλώσεων που λαβαίνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου», τόνισε ο Ντίνος Σιώτης. Ο Κύκλος Ποιητών έχει κηρύξει τον Μάρτιο Μήνα Ποίησης και τον αφιερώνει στη μνήμη των θυμάτων της Συρίας. Περίπου τριάντα ποιητικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Οι εμπνευστές της ποιητικής διαμαρτυρίας καλούν τους έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν και να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο www.21martiou.blogspot.com. Ευχή των διοργανωτών είναι η πορεία να αποτελέσει θεσμό και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ως προτροπή για εγρήγορση και δράση, όπως τη διατυπώνει με ενάργεια ο Μιχάλης Κατσαρός στο ποίημα «Θα σας περιμένω»: «Μην αμελήσετε./ Πάρτε μαζί σας νερό./ Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία».



Πηγή:

~

Έρχεται το κίνημα του ρυζιού..

Οι πρωτεργάτες του κινήματος της πατάτας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, μετά τις πατάτες και το αλεύρι, προτίθενται να οργανώσουν και τη διανομή ρυζιού χωρίς μεσάζοντες, αλλά η επιλογή του οριζοπαραγωγού θα αναδειχθεί μέσα από μια…
εκλογική-δημοκρατική διαδικασία.
Για το λόγο αυτό καλούν όλους τους οριζοπαραγωγούς και τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που μπορούν να διαθέσουν σε χαμηλό κόστος μια ποσότητα άνω των 50 τόνων, να εκθέσουν δείγματα των προϊόντων τους και να καταθέσουν τις προσφορές τους δια της φυσικής τους παρουσίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου 2012, από τις 08:00 έως 13:00 στο χώρο της Εμποροπανήγυρης Κατερίνης, παράλληλα με τη διάθεση των 100 τόνων αλεύρων.
Εκεί, όπως τονίζουν οι εθελοντές της Πιερίας, ο κάθε παραγωγός, με δική του πρωτοβουλία, θα μπορεί να εκθέσει το προϊόν του (ένα μικρό πτυσσόμενο τραπεζάκι αρκεί), να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τους ίδιους τους πολίτες/καταναλωτές.
Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν από τους παραγωγούς, να σημειώσουν τον αριθμό του σε ένα ειδικά διαμορφωμένο «ψηφοδέλτιο» και να το ρίξουν στην ειδικά διαμορφωμένη κάλπη της ομάδας.
Στο τέλος της ημέρας, παραγωγοί και πολίτες, όλοι μαζί, θα ανοίξουν την κάλπη, και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα επιλέξουν τον παραγωγό από τον οποίο θα γίνει η αγορά.
ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ..




~

Πρόσκληση – Πρόταση δημιουργίας δικτύου παραγωγών – καταναλωτών στο Αγρίνιο

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Καψάλη 9 – Αγρίνιο – 301 00 – 6936 423881, 6974 838165

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγρίνιο 11 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ –ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι απλώς μια υπόθεση των αγροτών αλλά ολόκληρης
της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων και των καταναλωτών , για την εξασφάλιση
ποιοτικών τροφίμων σε καλές τιμές και την αντίστοιχη εξασφάλιση αξιοπρεπούς
διαβίωσης των παραγωγών.

Οι πολιτικές της απορρύθμισης και εφαρμογής των δογμάτων της ελεύθερης
αγοράς επιδεινώνουν τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών , ελαχιστοποιούν τα
περιθώρια επιβίωσης της οικογενειακής γεωργίας ενώ η δράση των διαφόρων
καρτέλ στη διατροφική αλυσίδα συρρικνώνει δραστικά το εισόδημα των
παραγωγών και των καταναλωτών.
Σήμερα με την ανελέητη επίθεση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων ,
που σαρώνουν στην κυριολεξία κατακτήσεις δικαιώματα και ελευθερίες έχουμε
μια βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η αξιοπρέπεια ενός
ολόκληρου λαού συνθλίβεται καθότι ένα τεράστιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ,
το 30% του πληθυσμού, ωθείται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ παράλληλα
το κόστος ζωής ανεβαίνει και οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών
αυξάνονται με αποτέλεσμα τα λαϊκά και φτωχά στρώματα να αντιμετωπίζουν
σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή η κοινωνία αντιστέκεται και μέρα με τη μέρα ο
κόσμος φαίνεται να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Πολύμορφες κινηματικές
πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης , όπως της Ομάδες Εθελοντικής Δράσης
του Νομού Πιερίας , που παραμέρισαν τους μεσάζοντες και έδωσαν την ευκαιρία
σε χιλιάδες κατοίκους της Κατερίνης και των γύρω περιοχών να προμηθευτούν
πατάτες σε τιμή κόστους , δείχνουν το δρόμο.
Η κοινωνία σε αντίθεση με τη γραφειοκρατία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχει
την φαντασία , την ευφυΐα και την ικανότητα της αυτοθέσμισης και της
αυτοοργάνωσης ώστε να δίνει λύσεις και απαντήσεις σε χρονίζοντα προβλήματα,
όπως του ελέγχου των τιμών και του περιορισμού της αισχροκέρδειας , τα οποία το
αρμόδιο πολιτικό προσωπικό παρά τις εξαγγελίες και τη ¨ λήψη μέτρων ¨
δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποδεικνύοντας έτσι την ολική ανικανότητα του και
ανεπάρκεια.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω χρειάζεται να προωθήσουμε μια εναλλακτική
πολιτική η οποία:
• Θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή με βάση της ανάγκες της χώρας και θα
υποκαθιστά τις εισαγωγές.
• Θα μειώνει το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο , εύλογο και
βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες.
• Θα εξασφαλίζει τη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων .
• Θα ενεργοποιεί τη συλλογική δράση των παραγωγών σε όλους τους κρίκους της
διατροφικής αλυσίδας .
• Θα σταθεροποιεί τις τιμές σε ένα λογικό επίπεδο τόσο για τους παραγωγούς όσο
και για τους καταναλωτές .
• Θα ενισχύει τα δίκτυα απ ευθείας διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς
προς τους καταναλωτές.

H ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ) και η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΚΑΠΑ)
για την υλοποίηση όλων των παραπάνω

Τη δημιουργία δικτύου παραγωγών – καταναλωτών για την οριζόντια διακίνηση των τοπικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ
Όλους τους παραγωγούς του Δήμου Αγρινίου
1. Να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 6944833213, 6936423881,
6974838165, και στο e-mail viotrichonis@gmail.com να δηλώσουν τις ποσότητες
λαδιού και μελιού που έχουν αδιάθετες προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα
αυτά.
2. Να οργανώσουμε από κοινού σημεία πώλησης των τοπικών αγροτικών
προϊόντων για τη απευθείας προμήθεια αυτών από τους καταναλωτές.

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ)
ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ(ΚΑΠΑ)





~

Κοινωνική Συμφωνία το κόμμα που ανακοίνωσαν Καστανίδης και Κατσέλη


Ο Καστανίδης και η Κατσέλη ανακοίνωσαν πριν από λίγο στην Αίγλη του Ζαππείου, το νέο κόμμα  που θα έχει δύο προέδρους.Ενας στο κόμμα και ένας στην Κοινοβουλευτική ομάδα.
Το όνομα είναι  Κοινωνική Συμφωνία

Στην Κοινοβουλευτική ομάδα θα συμμετέχουν. Κατσέλη, Κατσανίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακοπούλου, Μίχος, Τεκτονίδου,  Κασσάρας




~

Ματαιώθηκαν οι εκλογές στο Αριστοτέλειο, κατέλαβαν την πρυτανεία στη Πάτρα

Ματαιώθηκε για ακόμη μία φορά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της παρεμπόδισής της από φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, που συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από την Νομική.

Υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, με.......
αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή νέας διοίκησης.
Έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί ένταση.

Αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, για το αν θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές ή όχι.




~

Ημέρα πένθους για το Βέλγιο μετά το δυστύχημα με 28 νεκρούς στην Ελβετία

«Πρόκειται για μία τραγική ημέρα για όλους τους Βέλγους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έλιο Ντι Ρούπο, ο οποίος κατευθύνεται προς το σημείο του δυστυχήματος.

Το
τραγικό ατύχημα, με 28 νεκρούς, από τους οποίους οι 22 είναι παιδιά περίπου 12 ετών, έχει συγκλονίσει τη βελγική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο δρόμο της επιστροφής βρίσκονταν τρία λεωφορεία που μετέφεραν παιδιά από Φλαμανδική περιοχή του Βελγίου.


Τα παιδιά είχαν μεταβεί για τις χειμερινές τους διακοπές στο χιονοδρομικό σταθμό Val d'Anniviers της Ελβετίας, ενώ τις διακοπές είχε οργανώσει καθολική εκκλησία στη Φλάνδρα του Βελγίου.


Ο ελβετός εισαγγελέας που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου πως το λεωφορείο ήταν καινούργιο, ενώ δημοσιογράφος του BBC δηλώνει πως την ώρα του δυστυχήματος δεν σημειωνόταν πολύ κίνηση εντός του τούνελ.


Ο Βέλγος ΥΠΕΞ, Didier Reynders, δήλωσε πως το ατύχημα είναι «ακατανόητο». «Υπήρχαν τρία λεωφορεία και μόνο ένα συγκρούστηκε χωρίς να υπάρχει επαφή με άλλο όχημα», πρόσθεσε.


Οι βελγικές αρχές δημιούργησαν ειδική γραμμή για την ενημέρωση του κοινού, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων αναμένονται στην Ελβετία και το σημείο του δυστυχήματος εντός της ημέρας.




~

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι


6,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν την πόλη Χονσού της Ιαπωνίας, με το εστιακό βάθος της δόνησης να είναι 10 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Τρεις μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στη Σεντάι, ο Εγκέλαδος «επισκέφτηκε» ξανά την Ιαπωνία.


Περίπου στις 11:30 ώρα Ελλάδας, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμό 6,9 Ρίχτερ, ανατολικά της Χονσού.


Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 50 εκατοστών στις βορειοανατολικές ακτές.

Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 210 χλμ. από τις ακτές του Χοκάιντο (βόρεια Ιαπωνία).



Πηγή:newsit

~

Τέλος εποχής για την έντυπη Εγκυκλοπαίδεια Britannica

Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica (Encyclopaedia Britannica Inc.) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σταματά τις έντυπες εκδόσεις της πασίγνωστης εγκυκλοπαίδειας, για πρώτη φορά από τότε που πρωτοεκδόθηκε.

Η πρώτη Εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδόθηκε το 1768 στο Εδιμβούργο της Σκοτίας.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, που εδρεύει στο Σικάγο, τα τελευταία αντίτυπα που θα κυκλοφορήσουν είναι αυτά που έχουν ήδη τυπωθεί. Θα πωλούνται μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας έναντι 1.395 δολαρίων.


Ωστόσο, η εγκυκλοπαίδεια θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή.


Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου περίμεναν εδώ και καιρό ότι σύντομα θα έρχονταν το τέλος της έντυπης σειράς των 32 τόμων.


Ο πρόεδρος της Encyclopaedia Britannica Inc. Jorge Cauz είπε ότι η απόφασή τους δεν έχει καμία σχέση με τον ανταγωνισμό με το Google ή τη Wikipedia, αλλά με το ότι πλέον η ηλεκτρονική μορφή της εγκυκλοπαίδειας προτιμάται από πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.


Μάλιστα, το 1990 πουλήθηκαν 120.000 εγκυκλοπαίδειες, ενώ το 1996 πουλήθηκαν 40.000. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου, η online έκδοση αφορά περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ανανεώνεται συνεχώς και οι χρήστες μπορούν να στέλνουν τα σχόλιά τους στους συγγραφείς.


Η εγκυκλοπαίδεια έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμη σε CD το 1989 και online το 1994.




~

Βρήκαν «χαμένο» έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!


Ένα κρυμμένο μήνυμα σε έναν πίνακα οδήγησε στην πρώτη ένδειξη ενός «χαμένου» έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παρέμενε κρυμμένο για τετρακόσια χρόνια σε ένα μυστικό θάλαμο πίσω από μία τοιχογραφία στη Φλωρεντία.

Με ενδοσκόπιο οι επιστήμονες εισχώρησαν στο εσωτερικό του τοίχου στο Palazzo Vechio και απέσπασαν χημικά δείγματα σκούρου χρώματος, το οποίο ο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε και στη «Μόνα Λίζα».


Ο πίνακας πιστεύεται πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ντα Βίντσι αλλά για χρόνια πιστευόταν πως είχε καταστραφεί σε φωτιά τον 16ο αιώνα. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν πως ενδεχομένως να διατηρήθηκε από ένα κρυφό τοίχο που φτιάχτηκε από άλλο ζωγράφο.




Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις έρευνες πίσω από τοιχογραφία στο Palazzo Vechio αφότου ένας αρχαιολόγος βρήκε τις λέξεις «cerca trova» (ψάξε και θα βρεις) κρυμμένες στην τοιχογραφία που πιστευόταν πως αντικατέστησε το έργο του Ντα Βίντσι, έργο του ζωγράφου Giorgio Vasari.




Στο ενδοσκόπιο τοποθετήθηκε κάμερα, που επέτρεψε στην επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Maurizio Seracini, να δει τι ήταν πίσω από το έργο του Vasari και να πάρει δείγματα για περαιτέρω εξέταση.




Οι ειδικοί βρήκαν ένα μαύρο υλικό παρόμοιο με τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στη Μόνα Λίζα και ένα μπεζ υλικό που μοιάζει να έχει τοποθετηθεί με βούρτσα.


Το ενδοσκόπιο βρήκε επίσης ένα «κενό αέρος», που ενδεχομένως να σημαίνει πως ο Vasari ίσως προφύλαξε το έργο του Ντα Βίντσι χτίζοντας ένα τοίχο μπροστά του, πριν φτιάξει τη δική του τοιχογραφία.




«Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, «παρότι βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο έρευνας και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να λυθεί το μυστήριο αυτό, οι ενδείξεις μας δείχνουν όπως ψάχνουμε στο σωστό σημείο».





~ Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η Άννα Φρανκ στο Βερολίνο

φωτορεπορτάζ:Η Άννα Φρανκ στο Βερολίνο

Οταν η νεαρή Αννα Φρανκ ξεδίπλωνε τα συναισθήματά της στις σελίδες ενός ημερολογίου, ούτε που μπορούσε να διανοηθεί πως αυτές οι αράδες θα αποτελούσαν μετά το τέλος του πολέμου μία από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες για την ωμότητα της γερμανικής κατοχής. Ούτε βέβαια ότι θα γινόταν ίσως το πιο γνωστό θύμα του Ολοκαυτώματος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συνειδητοποιήσει η ίδια το μέγεθος της ωριμότητάς της, αυτό που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο; Κοιτώντας τη φωτογραφία από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια του ομοιώματός της στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, στο Βερολίνο, σχεδόν αυθόρμητα αναρωτιέσαι: τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας της, σαν το τσούρμο που κοιτάει με απορία το κέρινο ομοίωμά της, πόσο προβληματισμένα είναι για τη ζωή, την αγάπη, το μέλλον της ανθρωπότητας; Εξαρτάται: πού και πώς ζουν. Αν, λοιπόν, ο πόλεμος και οι κακουχίες είναι ο τρόπος – ο πιο βίαιος – για να ωριμάσει ένα παιδί, ίσως είναι καλύτερα να μείνει για πάντα παιδί.



Πηγή:

~

Προς ρύθμιση 1.000 δάνεια την ημέρα

 

Με αθρόες ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επιχειρούν να κερδίσουν τη μάχη με τις επισφάλειες, αλλά και να διασκεδάσουν τις κυβερνητικές διαρροές περί συνολικής ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των Ελλήνων.

Έχοντας διευθετήσει περισσότερα από 750 χιλ. στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια την τελευταία διετία, ρυθμίζοντας επί της ουσίας 1.000 δάνεια την ημέρα, τα επιτελεία των τραπεζών διέγνωσαν στοιχεία προεκλογικού λαϊκισμού στις «διαρροές» του οικονομικού επιτελείου.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούν και τον μπαμπούλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να περάσει κανενός είδους τέτοια ρύθμιση, για να κόψουν τον βήχα σε όσους κάνουν ανάλογα σχέδια. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι «όλα εξετάζονται».
Τις προσδοκίες περί γενικευμένης ρύθμισης πυροδότησαν οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών, μειώνοντας την παρακράτηση στα 3/10 του μισθού. Αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.


Τι αποφεύγουν
Επιχειρώντας να περάσουν στην αντεπίθεση, προχωρούν σε σημαντική αύξηση των θετικών απαντήσεων, κοντά στο 95%, στα αιτήματα των πολιτών για ρυθμίσεις δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τελευταίο διάστημα κάθε μήνα χορηγήσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ «κοκκινίζουν», δηλαδή σταματά για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών να καταβάλλεται οποιαδήποτε ποσό στην τράπεζα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το σύνολο των οφειλών που εμφανίζουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους, να έχει πλέον διαμορφωθεί στο 15%.
Ακόμα και με αυτή την κατάσταση, τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση περί γενικευμένης ρύθμισης, πόσο μάλλον κουρέματος των δανείων, «λανθασμένη και επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος», παραπέμποντας σε εκτίναξη των αναγκών ενόψει της κεφαλαιοποίησης, για την οποία έχουν δεσμευθεί ήδη 50 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αντιπαραβάλλουν ακόμα τον νόμο Κατσέλη, που εφαρμόζεται ήδη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος οδηγεί σε γενναίες διαγραφές.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι τη λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την έχουν δώσει οι ίδιες με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια, διατηρώντας σε ανεκτά επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Συγκεκριμένα, οι επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων δόσεων, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων

Μείωση δόσεων
Η μείωση των δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%, ενώ, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά ευρωεπιτόκια, πολλοί δανειολήπτες «κλειδώνουν» μικρότερα επιτόκια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των καταναλωτικών δανείων, τα οποία μέσω των προγραμμάτων συγκέντρωσης οφειλών, ρυθμίζονται με επιτόκιο της τάξης του 7% και του 8%, μειωμένο σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με αυτό των «απλών» καταναλωτικών δανείων.
Στην περίπτωση που το ύψος των οφειλών είναι σχετικά μεγάλο (πάνω από 15.000-20.000 ευρώ), οι τράπεζες ζητούν πλέον την προσημείωση περιουσιακού στοιχείου (συνήθως ακινήτου), με δέλεαρ ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο.
Πρόκειται για μια πρακτική που επιζητούν οι τράπεζες, με στόχο να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψης των δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το 30% των προβληματικών χορηγήσεων, κυρίως υπόλοιπα από καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια, τακτοποιείται με αυτόν τον τρόπο.
Στην προκειμένη περίπτωση, η χορήγηση ενεχύρου στην τράπεζα επιτρέπει τη σημαντική μείωση του επιτοκίου του δανείου, αλλά και τη μεγάλη διάρκεια εξόφλησης, οδηγώντας τελικώς σε αξιοσημείωτη υποχώρηση των δόσεων που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%, χωρίς ανάλογη επιβάρυνση σε τόκους.

Παράταση της διάρκειας και «ευκολίες πληρωμής»
ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚH πίστη, η πιο δημοφιλής λύση είναι η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής, η οποία εξασφαλίζει τη μείωση μέχρι και στο μισό της μηνιαίας δόσης. Μάλιστα, τελευταία, οι τράπεζες με στόχο να καταστήσουν με τη μέθοδο της επιμήκυνσης ενήμερο ένα προϊόν, έχουν αυξήσει αρκετά το όριο ηλικίας για την αποπληρωμή ενός δανείου. Έτσι, ενώ το τραπεζικά ορθό είναι η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου να μην υπερβαίνει τα 70-75 έτη, πλέον το όριο αυτό μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ακόμη και τα 85 έτη. Επιπλέον, ενώ μέχρι πρόσφατα η μέγιστη διάρκεια του δανείου ήταν τα 40 έτη, πλέον οι τράπεζες δέχονται την αύξησή της ως και στα 45 έτη, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μηνιαία δόση.
Σημαντική ανάσα για εκείνους που προσωρινά αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους είναι η περίοδος χάριτος, η οποία μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Εντούτοις, τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν κανονικά και, ουσιαστικά, επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η περίοδος χάριτος επιβαρύνεται με τόκο.
Τέλος, ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο για υπερχρεωμένους, σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι οι «ευκολίες πληρωμής», που κάνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο και η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης του χρέους στο τέλος του δανείου. Ειδικά για τους ανέργους υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης περιόδου χάριτος ως τεσσάρων ετών, αλλά κάποια στιγμή έπειτα από τουλάχιστον έξι μήνες από την έκδοση της απόφασης, πραγματοποιείται επανέλεγχος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει αποκτήσει εισοδήματα, ρυθμίζεται βάσει των νέων δεδομένων το χρέος του.




~

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Δόμνα Σαμίου!

 

Συγγενείς και φίλοι θα συνοδέψουν, σήμερα, στην τελευταία της κατοικία την μεγάλη κυρία του παραδοσιακού τραγουδιού και του πολιτισμού που έχασε το περασμένο Σάββατο τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από τα προβλήματα υγείας που είχε παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα.
Η κηδεία της Δόμνας Σαμίου θα γίνει στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 3 το απόγευμα.




~

Η απάντηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο “We blame you” Βρετανού δημοσιογράφου!


We blame you, you know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο. Εννοούσε πως οι Έλληνες κάνουμε ζημιά στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης. Με την κυκλοφορία της συλλογής “Local Stranger” στο εξωτερικό, θα πέφτω συχνά πάνω σε τέτοιου είδους ατάκες ξένων δημοσιογράφων.

Τι να απαντήσω; Τι να του πω; Πως οι αποικιοκράτες παππούδες του συμπεριφέρονταν στους Kύπριους δικούς μου σαν να ήταν ζώα, επειδή ήταν βοσκοί και δεν είχαν μπάτλερ; Πως η βασίλισσά του, αυτή η γιαγιά με τα καταπληκτικά καπέλα, όταν ήταν νέα υπέγραφε με το χέρι της θανατικές καταδίκες παιδιών 19 και 20 χρονών που πάλευαν να ελευθερώσουν τον τόπο τους; Να του πω για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, που τεχνητά προκάλεσε το μίσος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, άνοιξε με το ζόρι την όρεξη στην Τουρκία για την Κύπρο και με τη βοήθεια της αστείρευτης δικής μας λεβεντομαλακίας δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες;

Να του πω για τον εμφύλιο εδώ στην Ελλάδα και για τον ρόλο που έπαιξε η εξωτερική πολιτιτική της χώρας του; Για τη σύμπραξη με τους ηττημένους Γερμανοτσολιάδες και κάθε λογής δοσίλογους εναντίων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία στο βουνό; Για το πώς εκμεταλλεύτηκαν την εγκεφαλική σκλήρηνση και τον επαρχιωτισμό της εδώ κομμουνιστικής ηγεσίας προκειμένου να ξεφορτωθούν μια και καλή το πιο δημιουργικό και αλτρουιστικό κομμάτι της χώρας; Πως από τότε επικράτησαν εδώ οι βολεψάκιδες, οι παρτάκιδες και οι ελληνάρες χωρίς Ελλάδα – αυτοί που όταν λένε «αγαπώ την πατρίδα μου» εννοούν στην καλύτερη περίπτωση «αγαπώ τον εαυτό μου» ή ακόμα «μισώ όλους τους άλλους» - φέρνοντας τη χώρα σήμερα στην καταστροφή;

Ας μη μιλήσω για τη Γερμανία, μη σας κουράζω με τα αυτονόητα...

“We blame you!” Έλα τώρα Robert, behave yourself να πούμε, μην κάνεις σαν παιδί! Κι εγώ σας κατηγορώ άμα είν’ έτσι.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σας ανέθρεψαν και στήριξαν τη διαφθορά μας, προκειμένου να μας πουλήσουν σε διπλή τιμή τα άχρηστα, μισοχαλασμένα όπλα, τα φάρμακα και τις τηλεπικοινωνίες τους. Έστησαν Ολυμπιάδες. Η δική μας κόστισε διπλάσια από του Σίδνευ, το είπε τότε υπουργός μας, υπερήφανος, σε ξένο κανάλι. Κι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός στη συνέχεια: «Εννοείτε πως αυτά πληρώνονται με ξένα κεφάλαια;» απάντησε παρεξήγημένος (έχουμε και μια αξιοπρέπεια!), «Όχι! Αποκλειστικά με δικά μας χρήματα. Θα μάθουμε πόσα ακριβώς μετά το πέρας των αγώνων»! Τα πλήρωσε το κράτος, δηλαδή εμείς, δηλαδή τα εγγόνια μας. Κι εμείς φωνάζαμε «Ζήτω» και «Γεια». Και στήναμε ωραίες τελετές έναρξης και λήξης. Γραφείο τελετών!

“We blame you!” Και οι δύο παππούδες μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Δεν άκουσα ποτέ τους γονείς μου που μεγάλωσαν πάμφτωχοι και ορφανοί, ούτε τις πρόσφυγες, χήρες γιαγιάδες μου να κατηγορούν συνολικά τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους ή τους Βούλγαρους. Είχαν μια σιωπή, μια βαθιά γνώση πως ο άνθρωπος, από όπου και αν κατάγεται, κρύβει μέσα του τον άγγελο μα κρύβει και το θηρίο. Το ταϊζει κρυφά, το κρύβει πίσω από χαμόγελα και ανέξοδες καλοσύνες, το καταπιέζει όταν ενοχλεί την καθημερινότητα και το ελευθερώνει όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εκτός κι αν η καλλιέργεια και η ηθική του υπερισχύσουν. Μα, να ανοίξω φιλοσοφική συζήτηση;

Όχι. Τότε; Ας πάω στα «επουσιώδη». Να πω για τις αηδίες που η δική σας show-business μάς πούλησε δεκαετίες τώρα; Για τόσες ανοησίες της ποπ, της ροκ και των «charts» που μας τάισαν με το ζόρι; Που για κάθε τραγούδι της προκοπής αναγκαστήκαμε να αγαπήσουμε κι ένα σακί σκουπιδοτράγουδα και να συνδέσουμε τις εφηβείες και τις ζωές μας μαζί τους; «Και τι με νοιάζει, θα μου πει, αν εσύ έχαφτες τις αηδίες που σου πουλούσαν οι δισκογραφικές και τα ραδιόφωνα; Ας μην τις άκουγες. Είναι ανάγκη να σας φταίνε πάντα οι άλλοι;»

Καλά, θα πω για τα δικά μας: Έχεις δίκιο Robert, ότι κι αν πεις λίγο είναι. Η πρώτη μας βουλή είχε μέσο όρο 200 βαφτιστήρια ανά βουλευτή. Ήμασταν χαλασμένοι εξ αρχής. Ο εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων κατά την επανάσταση στοίχησε περισσότερους νεκρούς απ’ ότι ο αγώνας ενάντια στους Οθωμανούς. Βαφτίσαμε τον Ιταλό Καποδίστρια Έλληνα και μετά τον σκοτώσαμε γιατί δεν είχε τα κουσούρια μας. Όσο αίμα κι αν χύσαμε, όσους Θούριους κι αν ψάλαμε, όσες ηρωικές Εξόδους κι αν επιχειρήσαμε, τελικά εσείς μάς κάνατε κράτος, για να κάνουμε τις δουλειές σας. Το ένα από τα τρία πρώτα κόμματα της νέας μας χώρας, αυτό που ουσιαστικά επικράτησε, λεγόταν «Αγγλικό». Αυτό τα λέει όλα. Ποια ιδεοληψία μάς έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι; Χάσατε ευγενή παιδιά εδώ Robert, το ξέρω. Ποιητές, ουτοπιστές, οξφορδιανούς αρχαιογνώστες, έφηβους φιλέλληνες, Έλληνες εξ αναγνώσεως, Πλατωνιστές όταν κανείς δεν είχε ακούσει για Πλάτωνα στα λημέρια μας για αιώνες. Εμείς ήμασταν αναλφάβητοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Τουρκόγυφτοι, Τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Σλαβομακεδόνες, Τσάμιδες. Εσείς βυθίσατε στο Ναβαρίνο, εσείς μας δώσατε κράτος, εσείς μας κάνατε Έλληνες. Εμείς απλώς κερδίσαμε το κύπελο στο ποδόσφαιρο και βγήκαμε να δείρουμε Αλβανούς.

Μπα, όχι, αυτά τα λέμε μεταξύ μας, δεν είναι για ν’ ακούγονται παραέξω, μετατρέπονται αυτομάτως σε υπερβολές και σε ψέματα όταν βγαίνουν απ’ το σπίτι. Θα του πω άλλα:

Μη νομίζεις πως περνούσαμε ζωή και κότα τόσα χρόνια Robert! Δεν ήταν παράδεισος το να κοιμάσαι σε ράντζο στο διάδρομο, εγχειρισμένος. Ούτε το να είσαι άτομο με αναπηρία και να σού είναι αδύνατον να κινηθείς στις πόλεις μας. Ούτε το να πληρώνεις «περαίωση» στην εφορία, θεωρούμενος απατεώνας εξ ορισμού. Ούτε το να οδηγείς και να πεθαίνεις στους δρόμους μας. Ούτε το να γεννάς με καισαρική για να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω ο μαιευτήρας και να ταϊζει γάλα σκόνη το παιδί σου για να πάρει προμήθεια. Ούτε το να μη βρίσκεις το δίκιο σου στα δικαστήρια. Ούτε το να κυβερνιέσαι από όσους μας κυβέρνησαν. Ούτε το να ζεις στην ασχήμια όπου ο καθένας έχτιζε ότι να ‘ναι όπου να ‘ναι. Ούτε το να είσαι παιδί χωρίς παιδεία και χωρίς χρόνο, με πέντε ιδιαίτερα τη μέρα, με άγχος και κατάθλιψη. Ούτε γέρος χωρίς ουσιαστική περίθαλψη και σύνταξη, να περιμένεις να πεθάνεις μπροστά στην τηλεόραση. Ούτε και το να είσαι Αιγυπτιώτης, Κύπριος, Μικρασιάτης, Ηπειρώτης, Ίμβριος ή Πόντιος ήταν πάντα ευχάριστο. Γι’ αυτό μη λες πως γλεντούσαμε τη ζωή μας τόσα χρόνια με δανεικά. Τα δανεικά τα έδιναν οι διαφθορείς των κυβερνήσεων και των εταιρειών σου και τα έτρωγαν οι διεφθαρμένοι δικοί μας δικοί τους. Και θησαύριζαν οι δυνατοί μέσα απ’ τη μιζέρια και τον εξευτελισμό μας και σήμερα θέλουν κι άλλο.

Τώρα, το πώς γίνεται αυτή η πλούσια και αδιάφθορη χώρα σου, ενώ ρούφηξε το αίμα αποικιών τόσα χρόνια, να χρωστά κι αυτή, το γιατί σού κόβονται οι παροχές στην παιδεία, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι μισθοί και η πρόνοια, το γιατί έχεις χρόνια τώρα άστεγους κάτω απ’ τις γέφυρες, πεινασμένους στο δρόμο και αναλφάβητους το 2012, αυτό είναι άλλο, τεράστιο, παγκόσμιο θέμα που καλό θα ήταν να ψάξουμε όλοι μαζί. Δεν πηγάζει από την κατάσταση στην Ελλάδα. Μη μας κατηγορείς λοιπόν για όσα δεν φταίμε.

Αν θέλεις να μας κατηγορήσεις, κατηγόρησέ μας για την έλλειψη οργανωμένης άμυνας απέναντι σε μια επίθεση πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη. Κατηγόρησέ μας που βρεθήκαμε ανέτοιμοι, επαρχιώτες αδικτύωτοι, αυτιστικοί, ομφαλοσκόποι, χασομέρηδες, μια πόλη ανοχύρωτη μπροστά στην προαναγγελθήσα επέλαση του τέρατος. Και κατηγόρησε και λίγο τον εαυτό σου, που αντί να συμπονέσει τον δοκιμαζόμενο φτωχόκοσμο της Ελλάδας, γλύφει μισοκοιμισμένος την καραμέλα που του πουλούν οι αγορές, τα περιοδικά των εκδοτών και οι ρατσιστικές αναλύσεις των καναλιών, περιμένοντας τη σειρά του. Σου λένε κάθε μέρα για την ελληνική τεμπελιά, για την ελληνική διαφθορά, για την ελληνική ψευτιά. Την αλήθεια που δεν σου λένε θα σου την πούμε εμείς: Ετοιμάσου να χάσεις όσα νομίζεις πως έχεις. Γιατί θα τα χάσεις όλα!

Και μην πεις "αυτά δεν γίνονται!" Κι εμείς τέτοια λέγαμε. Και σήμερα βρεθήκαμε χωρίς γη κάτω απ' τα πόδια μας. Αύριο θα έρθει η σειρά σου. Όταν λοιπόν θα σου στερούν τη σύνταξή σου, τα χρήματα που κέρδισες με ιδρώτα και με απουσία από τα παιδιά σου και τους έδωσες να σου φυλάξουν, όταν δεν θα ‘χεις γιατρό να γιατρευτείς, σπίτι να κοιμηθείς, πρόνοια να προνοήσει, φαϊ να φας, τραγούδι να τραγουδήσεις, τότε να μας κατηγορήσεις διπλά. Γιατί εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα.

Η ευθύνη μας δεν είναι μόνο πως δημιουργήσαμε χρέος, πως κλέψαμε τον τόπο μας, πως χτίσαμε αυθαίρετα, πως πληρωθήκαμε μαύρα, πως πήραμε και δώσαμε φακελάκια, πως ψηφίσαμε ζώα, πως λαδώσαμε, πως παντρευτήκαμε σε πισίνες με πυροτεχνήματα και λιμουζίνες ενώ χρωστούσαμε, πως κάψαμε πεντοχίλιαρα στα σκυλάδικα, πως θελήσαμε το βουλευτή και τον καλλιτέχνη να εκπροσωπούν τη φτηνότερη και πιο αντιαισθητική πλευρά μας. Εννοείται πως φταίμε για όλα αυτά και άλλα. Όμως η πραγματικά μεγάλη ενοχή μας απέναντί σου είναι πως κάναμε την αρχή για να ρουφήξουν σε λίγο και το δικό σου αίμα.

Η υποχρέωση μας σήμερα είναι να παλέψουμε για τα παιδιά σου. Και η δική σου υποχρέωση είναι να παλέψεις για τα δικά μας. Μόνο έτσι γίνεται.
Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.

Ακούς εκεί we blame you! Ηλίθιε!



~

Τι καταλαβαίνω και τι πράττω…

Τι καταλαβαίνω και τι πράττω…
Η Γερμανία λόγω της ΕΕ δε χρειάζεται να επέμβει στρατιωτικά.
Άλλωστε τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει είναι σε πλήρη
αναλογία με τις συνθήκες επιβίωσης πλέον εν καιρώ πολέμου.
Όλα αυτά τα 2 χρόνια που είμαι άνεργος και προσπαθώ να βρω δουλειά σκέφτομαι τα πάντα ή τουλάχιστον ότι θεωρώ εγώ τα πάντα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις, τις ιδέες και τις ενέργειες μου.

Γνωρίζουμε όλοι ότι
το 1914 ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τον οποίο η Γερμανία ήταν πρωτομάστορας. Αυτός ο πόλεμος στοίχισε τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων και την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμύριων άλλων.

Μερικές δεκαετίες αργότερα,
η Γερμανία για άλλη μια φορά δημιουργεί έναν ακόμα Παγκόσμιο Πόλεμο το 1939 με πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς και παράλληλα την εξαθλίωση, την πείνα και την δυστυχία των ζώντων. Σε εκείνο τον πόλεμο η Γερμανία υπέστη τρομερές ζημιές από τους συμμάχους και το νέο διαιρεμένο κράτος φάνηκε ότι είχε μάθει από τα λάθη του. Αυτό είναι αλήθεια καθώς η Γερμανία πλέον δεν κάνει στρατιωτικές επιθέσεις. Δεν βροντοφωνάζει ότι επιτίθεται σε μια χώρα με σκοπό να την υποτάξει.

Η Γερμανία το 2010 ξεκίνησε να κατηγορεί το Νότο της Ευρώπης για οκνηρία, διαφθορά και εμπαιγμό εις βάρος των άλλων χωρών
. Η ίδια χώρα που είναι υπεύθυνη για τις δυστυχίες και θανάτους εκατομμύριων κατηγορεί τους άλλους για κόστος ζωής που δεν μπορούν να καλύψουν. Αυτή την φορά λόγω της ΕΕ δεν χρειάζεται να επέμβει στρατιωτικά• άλλωστε δεν είναι προς το συμφέρον της. Τα μέτρα λιτότητας όμως που επιβάλλει σε Ελλάς, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία είναι σε πλήρη αναλογία με τις συνθήκες επιβίωσης πλέον εν καιρώ πολέμου.
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό της όλης σύγκρισης είναι οι κλασσικοί σύμμαχοι της, Αυστρία, Φιλανδία, τώρα και Ολλανδία. Άρα μέσα σε μια περίοδο 100 χρόνων το ίδιο κράτος έχει κάνει 3 πολέμους. Είναι σίγουρα το πιο αλαζονικό, φιλοπολεμικό και επιθετικό κράτος της Ευρώπης. Καταλαβαίνω ότι ακόμα θεωρούν ότι είναι η Άρια φυλή και θέλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κυριαρχήσουν έστω και συγκαλυμμένα μέσω της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς είναι οι προδότες (Εφιάλτες) της εποχής μας
. Έχουν παραδοθεί άνευ όρων στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο καθώς αυτούς δεν τους αγγίζουν τα μέτρα.

Θεωρούν ότι ο λαός είναι ακόμα πρόβατο και θα τους ξαναψηφίσει
. Οι δημοσκοπήσεις τους λένε ψέματα για να επηρεάσουν. Οι προεκλογικές τους εκστρατείες είναι τηλεοπτικές ψευδαισθήσεις. Δεν είδα καν πλάνα του κόσμου από την πρώτη προεκλογική ομιλία του Σαμαρά στην Καλαμάτα, μόνο διάβασα σε κάποιο ιστολόγιο ότι σύνθημα του είναι η ανάπτυξη (και καλά).

Ο Βενιζέλος έφαγε γιαούρτι από συνταξιούχο στο συνέδριο του κόμματος του.


Το σάπιο δικομματικό σύστημα πεθαίνει
και όσο πιο γρήγορα πεθάνει τόσο πιο γρήγορα θα ανασάνει ελεύθερα ο λαός.

Τα αντανακλαστικά του όμως είναι καλά και παρόλο την κατρακύλα του οργανώνεται με την βοήθεια από έξωθεν δυνάμεις (Γερμανία).

Όταν ο Σόϊμπλε, ο Γιουνκερ και άλλοι λένε για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας εννοούν ότι θέλουν να μείνει ο δικομματισμός και μάλιστα να συγκυβερνήσει κιόλας για να έχουν μεγάλη πλειοψηφία
. Αν αυτοί θέλουν να γίνει έτσι τότε σίγουρα δεν είναι για καλό δεδομένου ότι αυτά τα 2 κόμματα φέρανε την καταστροφή της χώρας μας.

Εδώ
χρειάζεται πραγματικά ομόνοια και συνοχή από τον ελληνικό λαό. Εγώ όσο μπορώ γράφω σε ιστολόγια και προσπαθώ να πείσω όσους γίνεται να μην ψηφίσουν ποτέ ξανά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Να ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο όχι όμως ένα κόμμα πολύ ακραίο.
Αρκετές φορές τα σχόλια μου σε ιστολόγια λογοκρίνονται αδίκως ή καθυστερούν υπερβολικά να αναρτηθούν.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Όλοι πρέπει να βγούμε έξω, να μιλήσουμε, να επιχειρηματολογήσουμε και να πείσουμε ακόμα και τους μνημονιακούς έλληνες ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε ποτέ ξανά τα δυο κόμματα που μας κυβέρνησαν επί 38 χρόνια και κατέστρεψαν ακόμα και τις επόμενες γενιές κάνοντας τες τα δουλάκια των ξένων.
Να γράφουμε ο,τι μπορούμε στα ιστολόγια, να σχολιάζουμε τις ειδήσεις των ιστοσελίδων ενημέρωσης, να παροτρύνουμε τον κόσμο να ψηφίσει την αλλαγή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η ελευθερία και η ευημερία μας είναι στα δικά μας χέρια
.
Η δημοκρατία, μια έννοια που δημιουργήθηκε εδώ, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ακυρώσει όλη αυτή την εξαθλίωση και να δικαιώσει τον λαό που δεν φταίει για τα δεινά που του επιβάλλονται
. Δεν θα είναι εύκολο γι’ αυτό χρειάζεται όλοι να κινητοποιηθούμε.
Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο πιο δυνατή η δημοκρατία
.

Εάν συμφωνείτε παρακαλώ διαδώστε και πράξτε ανάλογα.

 
 

~ Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΈΚΤΑΚΤΟ: Σωτηρία από αέρος για ‘Eλληνα ναυτικό δεξαμενόπλοιου

 

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ρόδου, λίγο μετά τις 2μμ. με σκοπό τη μεταφορά 53χρονου Έλληνα, με καρδιακό επεισόδιο, από το δεξαμενόπλοιο «Παναγιά Αρμάτα», το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Ο ασθενής διακομίστηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο της Ρόδου στις 15:20.




~

500 κιλά πατάτας μοιράζει δωρεάν κοινωνικό παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη

 

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Μ.Α.Ζ.Ι.”, μαζί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στη Θεσσαλονίκη, μοιράζουν στους δικαιούχους του ΠΑντοπωλείου, 500 κιλά πατάτας, που προμηθεύτηκαν απο τους πατατοπαραγωγούς του κινήματος αλληλεγγύης παραγωγών.
Σημειώνεται ότι το ακρωνύμιο Μ.Α.Ζ.Ι., σημαίνει, «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να μας συναντούν μπροστά τους με ουσιαστικές πράξεις και όχι με λόγια. Κι αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για κάποιους από εμάς που έχουν πραγματικά ιδιαίτερα έντονη ανάγκη».
Έτσι επιβιώνει η ελληνική κοινωνία. Με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Αυτό είναι που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν για την Ελλάδα στην Ευρώπη…




~