Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Theos@eleos.com


Ο Kόσμος είναι σταυρωμένος εδώ και χρόνια, Θεέ μου, και οι ληστές την έχουν κοπανήσει από τους σταυρούς τους δίνοντας μίζα στους στρατιώτες. Η λόγχη μπαίνει και βγαίνει στα πλευρά συνεχώς και οι σπασμένες κνήμες είναι άξιο απορίας πώς συγκρατούν ακόμη το κορμί. Όπως άξιο απορίας είναι πού βρίσκεται τόσο αίμα σε ένα κορμί που με το κάθε κάρφωμα της λόγχης αιμορραγεί το ίδιο. Λες και οι φλέβες είναι τα τελευταία ποτάμια που θα στερέψουν στον πλανήτη. Τα μάτια πλέον δεν ανοίγουν και εκείνο το γαλανό του ουρανού που τους είχες δώσει μάλλον έχει γίνει μαύρο. Υποψιαζόμαστε ότι είναι μαύρο γιατί το γαλάζιο του ουρανού σπάνια το βλέπουμε πια γιατί μας πόνεσε ο σβέρκος να σε ψάχνουμε χρόνια μέσα στα σύννεφα. Μαύρα λοιπόν είναι τα μάτια σαν την άσφαλτο που την βλέπουμε συχνότερα.
Οι παλάμες, τού τέλειου κορμιού που είχες φτιάξει, έχουν γίνει σαν ρεταλιασμένο ρούχο απλωμένο στο σύρμα. Τα δάχτυλα δεν κουνιούνται, μόνο ο δείκτης που και που κουνιέται και δείχνει προς την θάλασσα και κοιτάμε όλοι προς τα εκεί μήπως και αποφάσισες να πάρεις το καράβι και φθάσεις στο λιμάνι του Κόσμου. Ασπρίσαν τα μάτια μας να κοιτάμε το λιμάνι και εσύ πουθενά να φανείς.
Όσο για εκείνο το στόμα που έμοιαζε με πουλί που πετά πάνω από τις κορυφογραμμές τώρα έχει γίνει μία γραμμή τόσο λεπτή που ούτε καν παρακαλά για έλεος, μήπως και κοπεί στα δύο. Κάποιες φορές όμως σκάει ένα χαμόγελο λες και ονειρεύεται λιβάδια και βουνά.
Τα μαλλιά πλέον έχουν φθάσει στα γόνατα του και οι μεθυσμένοι στρατιώτες κάνουν αστεία βάζοντας κορδελάκια και χτενάκια στο μετάξι που κάποτε είχες ρίξει σ’αυτό το κεφάλι. Ανατριχιάζει που και που όταν του τραβούν τις τρίχες απρόσεκτα αλλά δεν κινείται μη και σωριαστεί από αυτόν τον καλοφτιαγμένο από κέδρο σταυρό που φέραν πέρα από τον Ατλαντικό. Έχουν βγάλει την γνωστή υβριστική ταμπέλα «ΙΝΒΙ» και την έχουν εγκαταστήσει με την αντικειμενική «Made In USA».
Πολλές Μητέρες είναι γονατισμένες κάτω από τον Κόσμο σου και εκλιπαρούν για το τέλος του. Κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, τα πρόσωπα τους αλλάζουν. Άλλoτε είναι μαύρες, άλλoτε άσπρες, άλλoτε μιγάδες, άλλoτε κίτρινες αλλά τα δάκρυα που δημιούργησες με τόση ακρίβεια είναι τα ίδια υγρά διαμάντια για όλες. Οι μαθητές έχουν αυξηθεί αλλά Δάσκαλο να ακολουθήσουν δεν έχουν πια. Κανείς δεν τολμά να τον υπερασπιστεί ή τουλάχιστον να δώσει την χαριστική βολή. Βρισκόμαστε όλοι εκεί αλλά κανείς μας δεν είναι εκεί.
Ο Κόσμος Σου ο Μονάκριβος τυρανιέται, Θεέ μου. Αν πάρεις ποτέ αυτό το email κάνε ακόμη ένα θαύμα Σου κι ας είναι το τελευταίο.
 
 
 

~ Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Έτσι γεννιέσαι Έλληνας


Μου πήρες την ελπίδα, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα μού πήρες και τον φόβο. Καταπάτησες τα όρια της προσωπικής μου πατρίδας, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα έσπασες τις αλυσίδες που κρατούσαν στο μπουντρούμι της Κοινωνικής Ηθικής την Ελευθερία μου, ανόητε Κρατούντα. Ήρθε η ώρα να σε ευχαριστήσω που μου τα στέρησες όλα και κατανόησα μετά από πολλά χρόνια τα λόγια του Έλληνα Καζαντζάκη.
Έχοντας την Ελπίδα ότι ό,τι έχεις θα ανδρωθεί και αν δεν έχεις θα το αποκτήσεις, γεννιέται ασυνείδητα ο φόβος της απώλειάς τους. Παράλληλα με αυτόν και ο φόβος να αντιδράσεις σε όποιον τα απειλεί. Η ελπίδα σε κάνει να οπισθοχωρείς όταν δέχεσαι επιθέσεις παντός τύπου. Και ήρθες, εσύ Κρατούντα, και τα πήρες όλα με τη μία θεωρώντας ότι ο φόβος θα είναι ο ίδιος με αυτόν που με διακατείχε τόσα χρόνια. Ότι θα κλειστώ και πάλι στο καβούκι μου λέγοντας : «Αύριο ξημερώνει άλλη μέρα». Ξημέρωσε όμως η άλλη μέρα. Και είμαι εδώ με τις τσέπες της ψυχής μου τρύπιες και την οργή του Άδικου να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο της ανέλπιδης μάχης. Τώρα πια, μικρόνοε Κρατούντα, δεν έχω τίποτε άλλο να χάσω. Ό,τι με έκανε να νιώθω περήφανος το έχεις κάνει ψίχουλο να ταΐσεις τις κότες της πολιτικής σου αυλής και τους ξεφτιλισμένους πουλημένους τεμπέληδες της δημόσιας στρατιάς σου. Δεν υπάρχουν μέσα μου πλέον αμυντικά κύτταρα να σταθούν στρατιώτες στις επόμενες επιθέσεις σου. Δεν υπάρχει ούτε μία πέτρα όρθια στο κάστρο της ηθικής του συνόλου που είχα φτιάξει να προστατεύω αναμνήσεις και «πρέπει». Και όλα αυτά, ηλίθιε Κρατούντα, τα κατάφερες από μόνος σου.
Δεν θα πέσουν απειλές σε αυτόν τον πόλεμο που μου κήρυξες άνευ λόγου. Ούτε καν υποχθόνιες ματιές χολιγουντιανού τύπου. Δεν θα υπάρξει ούτε μία διαπραγμάτευση μεταξύ μας. Και ναι, αν ο Έλληνας Καζαντζάκης εννοούσε ότι μόνο νεκρός είσαι Ελεύθερος, τότε κατανοώ απόλυτα τι σημαίνει ζωντανός χωρίς Ελπίδα. Κατανοώ την έννοια του ανέλπιδου χωρίς Πατρίδα. Ανθέλληνα Κρατούντα, μέσα στην υπεροψία της ψηφοΛογικής δημοκρατίας σου δεν υπολόγισες ότι σκοτώνοντας τον Φόβο για την διατήρηση της Ελπίδας, γεννάς έναν Ελεύθερο. Δηλαδή, έναν Έλληνα.



Πηγή:

~

“Ήρθαν ντυμένοι «φίλοι» αμέτρητες φορές οι εχθροί μου….”

Αυτή τη μεγαλειώδη φράση του Ελύτη από το «’Αξιον Εστί», μου επαναλάμβανε συχνά, ένας παλαίμαχος πολιτικός, που με τιμούσε με τη φιλία του. «Πολλά είχαν δεί τα μάτια του», αλλά κάθε φορά που η Ν.Δ. όδευε προς εκλογές, του προκαλούσε τρόμο η ευκολία με την οποία έσπευδαν πρώτοι, να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους, οι έως χθές αντίπαλοι και εχθροί…Μου έδειχνε το πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ» λίγο πρίν τις εκλογές του 1989 με έναν τεράστιο ξύλινο τίτλο «ΠΕΦΤΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ»!
Εννοώντας φυσικά την πτώση του Ανδρέα Παπανδρέου.. Από κοντά η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΑ» του Κίτσου και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» του Αλαφούζου. Εκείνη την εποχή, σύμπας ο τύπος είχε στρατευτεί με τον Μητσοτάκη. Ο τελευταίος έγινε μεν πρωθυπουργός, αλλά εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στην άνοδό του, πρωταγωνίστησαν και στην πτώση του!!!
Όταν ο Μιλτιάδης Εβερτ έγινε Πρόεδρος της Ν.Δ. , ο Σταύρος Ψυχάρης, στη σύντομη τηλεοπτική του καρριέρα, τον υποδέχθηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, με τη φράση «Καλωσορίζω, τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος». Ο Ανδρέας ήταν καταβεβλημένος και προετοίμαζαν τον Μίλτο. Όταν, όμως, εξελέγη ο Σημίτης και τα κόζια άλλαξαν, ο Εβερτ, από πρωθυπουργός εν αναμονή, έγινε …γραφικός.
Όταν εξελέγη Πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής, την επομένη μέρα το ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τη γνωστή κλωνοποιημένη προβατίνα Ντόλυ! Όσοι ήταν να καταλάβουν, κατάλαβαν!
Όταν τελείωνε ο Σημίτης, αφού δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό με εκείνη την καταιγίδα ..υπερπροβολής του έως πρίν λίγους μήνες …Γιωργάκη, τον οποίο εν μία νυκτί, μεταμόρφωσαν σε …Γιώργαρο, άρχισαν να ανακαλύπτουν και τον Καραμανλή! Μέχρι και ο Κωστόπουλος του πήρε συνέντευξη και τον έκανε πρωτοσέλιδο στο Esquire!
Ο Καραμανλής ανέθεσε στον Θοδωρή Ρουσσόπουλο να χειριστεί τα ΜΜΕ. Μες τη μέθη της εξουσίας λησμόνησαν ότι οι ….λυκοφιλίες, δεν γίνονται ποτέ πραγματικές φιλίες. Και το κυριότερο: έχουν ημερομηνία λήξεως! Η κ. Μάρα Ζαχαρέα σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας, παρουσίαζε το Κεντρικό Ειδήσεων του MEGA! Στη συνέχεια μεταπήδησε στον ALPHA, του κ. Κοντομηνά και παρουσίαζε το Δελτίο με τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου! Για όσους το λησμόνησαν: ο Χατζηνικολάου εμφάνισε τον Καραμανλή ως «κουρασμένο» και ο ALPHA πρωταγωνίστησε στην αποκαθήλωση του Ρουσσόπουλου!
Μετά τις εκλογές του 2007, το ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε» και ζητούσε απ’ το Γιώργο να παραιτηθεί υπέρ του Βενιζέλου! Στις εκλογές του 2009, ο κυρ Σταύρος παραχώρησε το κύριο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, στον Γ. Παπανδρέου! Ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος! Το ΒΗΜΑ είχε αποφασίσει! Μπορεί και να θεωρούσε περιττές τις εκλογές!
Όταν ο Σαμαράς ξεκίνησε την πορεία του για την ηγεσία της Ν.Δ. θεώρησαν την υποψηφιότητά χωρίς τύχη! Θυμάσθε εκείνες τις δημοσκοπήσεις με τις οποίες προηγείτο η Θεοδώρα με θηριώδη ποσοστά;
Όταν πέρσυ παρουσίασε το Ζάππειο Ι, χαρακτήρισαν την πρότασή του γραφική και ανεφάρμοστη! Η Ν.Δ. αγκομαχούσε να περάσει ένα μονόστηλο!
Από την περασμένη Άνοιξη, όταν πείσθηκαν ακόμα και οι …άπιστοι ότι ο Γιώργος δεν μπορεί, το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ο Σαμαράς πήρε κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, άρχισαν τις γνωστές γαλιφιές! Αίφνης, ….ανακάλυψαν τον Σαμαρά, όπως είχαν ανακαλύψει και τον Καραμανλή!
Όλοι αναμένουν ότι ο ο Σαμαράς δεν θα επαναλάβει τα λάθη του Καραμανλή….
Βρίσκει τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στη χειρότερη καμπή της ιστορίας τους: αναξιόπιστα και καταχρεωμένα, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν πολυτάλαντο εχθρό, το διαδίκτυο, τον οποίο είναι αδύνατον να καταβάλλουν!
Δεν τα έχει ανάγκη! Αυτά προσπαθούν να στηριχθούν πάνω του για να αποκτήσουν λίγη από τη χαμένη τους αξιοπιστία.
Και να θυμηθούν τις ένδοξες ημέρες, τότε που πραγματικά διαμόρφωναν τις εξελίξεις, ενώ τώρα τις παρακολουθούν αμήχανα και αδύναμα…




~

Ο ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3-12-11), τα Δημοτικά Σχολεία της Πάτρας Ειδικό Κωφών Βαρηκόων και 26ο  διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Γεωργίου  «Το όνειρο  ΚΑΜ – ΚΑΜ», στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης  Παρασκευή 2-12-11 ώρα 19.30 μ.μ .
Πρόκειται για ένα ευαίσθητο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που πρωταγωνιστής είναι ένας μικρός κωφός. Η  εικονογράφηση του παραμυθιού είναι του πατρινού Φίλιππου Μποτώνη, ο οποίος την πρόσφερε στους μαθητές για την ημέρα.
Η συγγραφέας έχει αφιερώσει το παραμύθι στους μαθητές των δύο σχολείων.
Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος συγγραφέας εκπαιδευτικός, πρόεδρος ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ, ο Ηλίας Παπαθανασίου Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Λογοθεραπείας  ΑΤΕΙ Πατρών, ο Φίλιππος Μποτώνης εικονογράφος και ο Πάνος Μουζουράκης καλλιτέχνης, ο οποίος κατεβαίνει ειδικά για τους  μαθητές από την Αθήνα.
Από το 26ο Δημ Σχολείο συμμετέχουν οι μαθητές του Γ2 με τη δασκάλα τους Χρυσούλα Ζέζα και από το Ειδικό όλοι οι μαθητές.
Την εκδήλωση θ ΄ανοίξουν οι μαθητές των δύο σχολείων με τραγούδια και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Τα τραγούδια (στίχοι-μουσική)  έγραψαν ειδικά για την ημέρα οι μουσικοί των σχολείων :
Κων/να Νικολοπούλου « ΚΑΜ – ΚΑΜ» 26ο Δημ.ΣΧ.
Μαρία Ρέντιτ «Μονάχος αν ζεις» ειδικό Δημ, Σχ. Κωφών Βαρηκόων.
Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία των τραγουδιών στη Νοηματική Γλώσσα ήταν οι εκπαιδευτικοί Βίβιαν Γιαννιώτη  και ο  Σπύρος Βάρελης.
Την όλη εκδήλωση θα παρουσιάσει ο  Δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.
Όπως ανέφεραν οι Δι/ντριες των Σχολείων Πατρούλα Αντωνοπούλου (26ο Δ.Σχ.) & Αγγελική Νικολοπούλου (Ειδικό Κωφών Βαρηκόων) δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος να γιορτάζεις την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, από το να δημιουργείς τις συνθήκες ώστε τόσο διαφορετικοί μαθητές να έρχονται σε ουσιαστική επικοινωνία, δημιουργώντας μια πολιτιστική εκδήλωση τόσο μοναδική, που ξεπερνά τα τοπικά όρια και  καλλιεργεί υπεύθυνους πολίτες, που παίρνουν θέση στα πράγματα, αναλογίζονται  τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος και πως μπορούν όλοι μαζί να ζούμε και να δρούμε αρμονικά!
Την ίδια ημέρα θα λειτουργεί στο ίδιο κτίριο στον 3ο όροφο στην αίθουσα «ΣΩΚΑΡΗ» το χριστουγεννιάτικο παζάρι των σχολείων από τις 9.00π.μ έως 9.30 μ.μ


Πηγή:

~

Ένα μικρό χωριό της Πέλλας 'επιστρατεύει' τις φυσικές ομορφιές και τη μικρασιάτικη του παράδοση για να προσελκύσει τουρίστες

Μια «ανάσα» από τον κοσμοπολίτικο Άγιο Αθανάσιο, στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν και δίπλα στη μαγευτική λίμνη Βεγορίτιδα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό με μόλις 350 μόνιμους κατοίκους- άγνωστο στους περισσότερους, όμως τόσο ξεχωριστό.
Η Περαία είναι ο τελευταίος ακριτικός οικισμός της Πέλλας, στα όρια με τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Μπορεί να μην αποτελεί έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό, όμως με μεθοδικές και σταθερές κινήσεις των ντόπιων προσπαθεί να «μαγνητίσει» τους επισκέπτες.
Τα δυνατά «χαρτιά» που χρησιμοποιεί για να το πετύχει είναι η μοναδική του φύση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, σε συνδυασμό με το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων και το Λαογραφικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων, μεταφέροντας έτσι, από γενιά σε γενιά, την ιστορία του τόπου.
Το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται «γατζωμένο» πάνω από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Ο επισκέπτης ελευθερώνει εκεί τις αισθήσεις του, γίνεται ένα με τους βράχους και το γαλάζιο του γιαλού, ενώ το βλέμμα του πλανιέται στις χιονισμένες κορυφογραμμές του όρους Καϊμακτσαλάν.
Για τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου, αλλά και το μονοπάτι που οδηγεί στο Αγίασμα, υπάρχουν αρκετές εκδοχές και παραδόσεις, με τους κατοίκους του χωριού να είναι πρόθυμοι να τις εξιστορήσουν.
«Στον Άγιο Θεόδωρο έρχονται γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και αφού το καταφέρουν, αρκετές κάνουν στον ίδιο χώρο και τη βάφτιση. Εκεί υπάρχει και η “Πέτρα Ά”, ένας βράχος όπου βρέθηκε το 1922 το εικόνισμα του Αγίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας Πολίτης Ντουμπάρατζης.
Μέσα στις δράσεις του Συλλόγου είναι και οι διήμερες λαογραφικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, στο μέσο του καλοκαιριού, καθώς και το πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, εκεί όπου προσφέρεται σε όλους ρεβυθάδα και ντόπιο κρασί.
Εκτός, όμως, από το ξωκλήσι, μια ακόμη εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες είναι μια βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί, βρήκαν «στέγη» αντικείμενα της καθημερινής ζωής των προσφύγων, γεωργικά εργαλεία του περασμένου αιώνα, μια συλλογή παλιών ραδιοφώνων και φωνογράφων, νομίσματα, φωτογραφίες και χάρτες.
Όλα μεταφέρθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες και κατάφεραν να διασωθούν στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα, εκτίθενται σε ένα πετρόχτιστο διαμορφωμένο κτίριο. «Με μεράκι και όρεξη, οι κάτοικοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα αντικείμενα που μετέφεραν οι οικογένειες τους από τη Μικρά Ασία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στράτος Βαλαβάνης.
Το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας, που ανέδειξε μέσα από τις σελίδες της η εφημερίδα "Εδεσσαϊκή", λειτουργεί σε καθημερινή βάση και συχνά δέχεται επισκέψεις από μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής.




~

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ…2 ΦΡΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ…2 ΦΡΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ
Είναι να μην σε πιάνει μελαγχολία όταν βλέπεις την πλατεία Συντάγματος άδεια; Όταν οι μαζικές συγκεντρώσεις του καλοκαιριού φαίνονται μια μακρινή ανάμνηση; Και στον αντίποδα, στην Αίγυπτο, στην πλατεία Ταχρίρ, οι Αιγύπτιοι να μην κάμπτονται, αν και έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο σκληρό καθεστώς που δεν δίστασε να αιματοκυλίσει το Κάιρο.

Kι όμως δεν το βάζουν κάτω κι ας μετράνε νεκρούς. Στην Ελλάδα πάλι,
υπάρχει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, μη εκλεγμένη κυβέρνηση κι απίστευτη εξαθλίωση κι όμως τα κινήματα φαίνονται σαν να κάθονται στον καναπέ. Στην Ευρώπη, οι περίεργες κινήσεις και οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν κάνει τους λαούς να βρίσκονται επί ποδός. Κάτι ετοιμάζεται, ετοιμαζόταν για χρόνια, απλά τώρα οι διαδικασίες επισπεύδονται. Αναλυτές -και όχι μόνο- μιλάνε για πιθανότητα εκτόνωσης της παγκόσμιας κρίσης μέσω ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι και αυτή η οργή θα ξεθύμαινε (με το να πεθάνουν πάλι οι φτωχοί) και τα χρήματά τους θα προστάτευαν, και η βιομηχανία θα είχε κέρδη και ο διάλογος γύρω από τους τραπεζίτες θα έμπαινε στην άκρη. Όλα θα ήταν πιθανά, αν ο εθνικισμός φούντωνε απότομα, ως μια νοσηρή αντίδραση στις ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας.

Το πρόβλημα είναι ότι παρακολουθούμε όλα να συμβαίνουν μοιρολατρικά.
Ακόμη περιμένουμε να μας δώσει γραμμή η τηλεόραση για το πότε θα αντιδράσουμε και για ποιο λόγο. Δεν μπορούμε να βρούμε ποιος είναι ο εχθρός. Ο Παπαδήμος, ο φίλος των τραπεζών; Ο ΓΑΠ, Ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης και το αστικό κομματικό σύστημα; Ξέρουμε ποιος θα μας προτείνει μια εναλλακτική; Ποιος θα πάρει την ευθύνη της επόμενης μέρας; Θα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την εναλλακτική λύση με όλα τα κόστη που συνεπάγεται;

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο μισθός ή η πατρίδα; Τέτοιου είδους διλήμματα είναι που τελμάτωσαν και εν τέλει διέλυσαν το κίνημα των αγανακτισμένων. Εξάλλου για χρόνια δεν είχαμε καν ως κοινωνία πολιτών, ξεχωρίσει τι είναι σημαντικότερο. Πάντα το προσωπικό συμφέρον έμπαινε πάνω από το συλλογικό όφελος. Και βέβαια ο καθένας οχυρωμένος πίσω από τα τείχη της ιδεοληψίας του. Ονομάζαμε τις νευρώσεις ιδεολογίες. Τι ψήφιζε ο παππούς, ο πατέρας, ο γιος και πάει λέγοντας. Τώρα δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με κανέναν παλαιό όρο, τον νέο κόσμο που δημιουργείται γύρω μας.

Συσσίτια, άνεργοι, χαράτσια της ΔΕΗ
, ουρές σε εφορίες, αποβλακωμένοι μερικοί στο ροζ συννεφάκι, φορολογία ακόμη και στην ανάσα, οι εκλογές πιθανόν και να μην γίνουν, αλλά ο Έλληνας “έχει υπομονή”, σκύβει το κεφάλι. Η δημοκρατία ως νοοτροπία και ως αιτούμενο κινδυνεύει να θεωρείται “μπανάλ” και μη χρήσιμη, προκειμένου να διασωθούν τα νομίσματα. Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που σαν απάντηση σε όλα αυτά έχουν το “ε, και τι να κάνουμε;”. Αυτό είναι που με σκοτώνει. Δεν σκέφτονται, δεν θέλουν να σκεφτούν ή απλά δεν μπορούν να σκεφτούν; Κανονικά θα έπρεπε να κάναμε την πλατεία Ταχρίρ να φαντάζει υπαίθρια εκδήλωση πολιτιστικής ομάδας.

Γιατί όμως έχει επέλθει αυτή η κοινωνική παράλυση; Πέρα του χρόνιου ύπνου της πλειοψηφίας των πολιτών, μεγάλη ευθύνη έχει και η Αριστερά, η οποία ακόμη και τώρα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την ιστορική συγκυρία. Μήπως στην πραγματικότητα δεν θέλει; Μήπως η εποχή την έχει ξεπεράσει και δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις συνθήκες; Ακόμη και το χαρτί του δημοψηφίσματος το “έκαψε”. Μήπως στην πραγματικότητα η Αριστερά βολεύεται σ’ αυτή την κατάσταση και αποποιείται των ευθυνών της; Ίσως η έλλειψη προγράμματος κάνει τα αριστερά κόμματα να κυνηγάνε την ουρά τους. Να κερδίζουν απλά ψίχουλα για την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν τον ρόλο του κομπάρσου. Λειτουργούν ως δεκανίκια του σάπιου αστικού συστήματος, αφού το μόνο που οργανώνουν καλά είναι η εκτόνωση του θυμού.


Στην αρχή έκανα λόγο για το κίνημα των πλατειών. Ένα ετερόκλητο σύνολο ανθρώπων, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, αλλά με δύναμη να πιέσουν κατά πολύ το σύστημα. Τι έλειψε; Η ενότητα. Η οργάνωση. Τι έβλαψε; Η μανία του καθενός να παραμείνει πίσω από τα χαρακώματα της εκάστοτε ιδεοληψίας και να μην ρίξει τα μούτρα του να ανοίξει και σε άλλους το “μαγαζάκι” του ή έστω να συνεργαστεί.


Έτσι, ελλείψει εναλλακτικής πρότασης, αλλά και με το καλούπωμα του αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, η όποια ελπίδα για αλλαγή πολιτικής εξαερώθηκε. Το παραμύθι πως κάθε κόμμα υιοθετεί διαφορετικό πρόγραμμα, λόγω ιδεολογιών διαφορών, το πήρε ο νεοφιλελευθερισμός και το σήκωσε. Οι ψηφοφόροι που ακόμη ήλπιζαν στο ΠΑΣΟΚ και πως η ΝΔ είναι “πατριωτικό” κόμμα, πρέπει να ένιωσαν απίστευτα ηλίθιοι, αν δεν τους έχουν λοβοτομήσει εντελώς τα χρώματα του δικομματισμού.


Ο πολίτης είναι πλέον απομονωμένος. Δεν αναφέρεται πουθενά στο κάδρο. Είχε πιστέψει πως το σύστημα αυτό ήταν το ιδανικό παρά τα ελαττώματά του. Όμως αυτό το σύστημα είναι που τώρα εκμεταλλεύεται το οτιδήποτε για να επιβληθεί. Η καταναλωτική κουλτούρα και ο εθισμός στα αξιώματα, τις αυθεντίες και τους ηγέτες έχουν υπνωτίσει όσους θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση αλλά δεν ξέρουν το πως. Η μαχητικότητα των ανθρώπων στον αραβικό κόσμο απορρέει από την ενότητά τους. Κάτι που στην ελληνική περίπτωση απουσιάζει.


Όμως αφού δεν θα την γεννήσει η συνείδηση, θα την γεννήσει η ανάγκη. Πιστεύω πως η κοινωνία είναι σ’ ένα σταυροδρόμι όπου επιβάλλεται να επιλέξει αν θέλει να ζήσει ταπεινωμένη, πεινασμένη και παιχνιδάκι στα χέρια των επικυρίαρχων, ή αν θα θελήσει να εξεγερθεί, να πολεμήσει και να διεκδικήσει την ελευθερία της. Οι έμποροι της ελπίδας έχουν πεθάνει, ή καλύτερα φανέρωσαν τα απεχθή τους πρόσωπα. Ξεσκεπάστηκαν, αφήνοντας στην άκρη τα γλυκόλογα της δημοκρατίας. Τώρα είναι η σειρά μας, βρίσκοντας ελπίδα μέσα μας και γύρω μας.
 
 

Πηγή: ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ…2 ΦΡΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ --- RAMNOUSIA

~

Λε Φιγκαρό: Η Ευρώπη εδώ και 2.500 χρόνια έχει χρέος προς την Ελλάδα

 
Γράφουν στο άρθρο τους οι καθηγητές του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς, Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς: «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα. Ένα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της».
Στη συνέχεια, οι δύο καθηγητές εξηγούν που οφείλεται αυτό το χρέος γράφοντας: 
«Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης; Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα; Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα; Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς.»
«Πρέπει συνεπώς να έχουμε χάσει το νόημα του πολιτισμού και κάθε ευγνωμοσύνης για να μιλάμε χωρίς μέτρο για το “ελληνικό χρέος”», υπογραμμίζουν οι δύο καθηγητές και θέτουν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να απειλείται από τις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στο νομικό πλαίσιο που θέτουν τα κράτη».
«Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού», τονίζουν και προσθέτουν ότι «το κράτος έχει καθήκον να τις ξαναβάζει στη θέση τους» γιατί το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τη γαλήνη των πολιτών οπότε «όλες οι άλλες δεσμεύσεις του, έστω κι αν πρόκειται για ένα κολοσσιαίο χρέος, πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα».
 
 

~

"Παραλύει" αύριο η χώρα από την 24ωρη πανελλαδική απεργία - Ποια ΜΜΜ και ποιες ώρες θα κινηθούν


«Παραλύει» αύριο,Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου,όλη η χώρα καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στην εργασιακή εφεδρεία.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή.


Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Την συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν, επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Κλειστά θα είναι και τα δικαστήρια.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που έχει ανακοινωθεί για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.


Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ακυρώσεις αναμένονται και στα τελευταία βραδινά δρομολόγια της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου.


Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας (5:00 π.μ. της Παρασκευής). Τα Τρόλεϊ, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται περίπου 1 ώρα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ τα οχήματα αρχίζουν να αποσύρονται έως και 1 ώρα νωρίτερα.


Από τις 9:00 έως τις 21:00 θα λειτουργεί ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ).


Όσον αφορά το Μετρό θα παραμείνει σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το Μετρό δεν θα λειτουργεί της Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ.


Τέλος, το Τραμ θα κινείται από τις 6:00 έως τις 00:00. Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας έως τις 7:30, οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 22:30.
 
 

~ Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η λύση: Παλινόρθωση του Κράτους…


Γράφει ο Δευκαλίων
Στα προηγούμενα τρία άρθρα μας αρχικά διατυπώσαμε την αρχή που διέπει τις εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο, την ανεξέλεγκτη πλέον εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Στην συνέχεια προσεγγίσαμε τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εξέλιξης της οικονομικής κρίσης στο πολιτικό φάσμα.
Προβλέψαμε ότι η σοσιαλδημοκρατία επειδή αντιμετώπισε την οικονομική κρίση ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο το οποίο έπρεπε να αντιμετωπισθεί με τεχνοκρατικές και νεοφιλελεύθερης λογικής μεθόδους οδεύει προς τον πολιτικό της θάνατο. Ο λόγος; Ενώ η σοσιαλδημοκρατία ήταν τα προηγούμενα χρόνια ταυτισμένη με την ανάπτυξη και το μοίρασμα του πλούτου, στην παρούσα συγκυρία πράττει το αντίθετο και ταυτόχρονα βαρύνεται στην συνείδηση των λαών και για την εμφάνιση και για τη διόγκωση της οικονομικής κρίσης.
Προβλέπουμε ότι η κεντροδεξιά, αντικειμενικά χωρίς κυβερνητικό παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να αποφύγει την τύχη της σοσιαλδημοκρατίας προς τα πολιτικά τάρταρα, πρέπει ΚΑΙ να αποκηρύξει τις νεοφιλελεύθερες τεχνοκρατικές συνταγές αντιμετώπισης της κρίσης, κάτι που άλλωστε υπαγορεύει η κοινή λογική αφού όλες αυτές οι λύσεις έως σήμερα έχουν αποτύχει, ΚΑΙ να αναζητήσει πολιτικές λύσεις στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, που θα βασίζονται πάνω στον ενισχυμένο ρόλο του εθνικού κράτους και στην προάσπιση και διεύρυνση των όρων πατρίδα και έθνος.
Το πρόβλημα όμως για τις...δύο κυρίαρχες τάσεις (κεντροδεξιά & σοσιαλδημοκρατία) είναι η Αριστερά. Είναι απολύτως ευνόητο ότι πολλά από τα θύματα της οικονομικής κρίσης θα στραφούν εκλογικά και πολιτικά προς την αριστερά. Τι θα κάνει λοιπόν η αριστερά προκειμένου να πείσει αυτούς τους μελλοντικούς ψηφοφόρους ότι είναι η λύση στο αδιέξοδο τους, ότι μόνο αν στρατευθούν μαζί της η κοινωνία θα αλλάξει προς το καλύτερο, ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον με κόκκινη απόχρωση; Θα προβάλει το οικονομικό μοντέλο της Β. Κορέας; Μάλλον θα ατυχήσει αφού ακόμα και όλα στην Β. Κορεά να είναι ιδεατά, η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα έχει επιτύχει να πείσει σχεδόν όλους τους κατοίκους του πλανήτη ότι πρόκειται για το επίγειο κολαστήριο.
Το προνομιακό πολιτικό πεδίο είναι και για την αριστερά ο ρόλος και η ενίσχυση του κράτους. Της γης οι κολασμένοι και πεινασμένοι που θα στρατεύονται υπό τους ήχους της διεθνούς, θα ψάχνουν όπως και οι συντηρητικοί ομοιοπαθείς ένα καταφύγιο στην δυστυχία τους και μία προστασία από την συνεχώς διογκούμενη εξαθλίωση τους. Σ’ αυτό το πολιτικό πεδίο θα πρέπει να στοιχηθεί και να δώσει την μάχη και η αριστερά, έχοντας ένα σαφέστατο προβάδισμα έναντι της δεξιάς. Η δεξιά τώρα θα ψηλαφήσει τις έννοιες ενίσχυση του κράτους και εθνικό κράτος, η αριστερά έχει ιστορία και κυβερνητική παράδοση σε αυτό το σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Φρόντισε για αυτό ο αυταρχισμός των Μπολσεβίκων.
Απορρίπτοντας λοιπόν η αριστερά τα ούτως ή άλλως απορριπτέα από την παγκόσμια κομμουνιστική ιστορία και πρακτική ακραία παραδείγματα μπολσεβίκικου αυταρχισμού, έχει έτοιμη την πολιτική πλατφόρμα διακυβέρνησης. Πειστική και προπάντων δίκαιη και ασφαλή, αφού το ιστορικό παρελθόν της αριστεράς εξασφαλίζει και τη δίκαιη τιμωρία όλων όσων συμμάχησαν με τον νεοφιλελεύθερο διάβολο και δημιούργησαν το σημερινό ανοσιούργημα, αλλά και όσων επιβουλευθούν στο μέλλον κοινωνικές κατακτήσεις.
Εμείς δεν διεκδικούμε τον τίτλο και την δόξα του φιλόσοφου που με την σκέψη του και την ενόραση του θα ανοίξει νέους δρόμους στην ανθρώπινη σκέψη και δραστηριότητα. Μία απλή και άσημη στήλη στο διαδίκτυο είμαστε, η οποία όμως με συνέπεια και συνέχεια ανέλυσε τις αφανείς και εμφανείς πτυχές του νεοφιλελεύθερου παραλογισμού της μνημονιακής πολιτικής. Πρόβλεψε, τις περισσότερες φορές έγκαιρα και σωστά, την αδυναμία επίτευξης των στόχων και την τελική αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών.
Είμαστε βέβαιοι ότι η μελλοντική πολιτική μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ δεξιάς και αριστεράς με πολιτικό πεδίο τον τρόπο για την εκ νέου ενίσχυση του κράτους. Το κράτος που οι νεοφιλελεύθεροι πολέμησαν με λύσσα και του οποίου η απουσία δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα-αδιέξοδο θα είναι μέσω της παλινόρθωσης του η αφετηρία για την επάνοδο των λαών στην πρόοδο και την ευημερία. Η λύση: Παλινόρθωση του Κράτους!
 
 
 
 
 

~

Tο ΔΝΤ προειδοποιεί την Κύπρο ...


ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΑΝΤΡΕΙΑ Τις «τεράστιες οικονομικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της έκθεσής της στην ελληνική κρίση, της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματός της και του ευάλωτου χαρακτήρα του τραπεζικού της συστήματος, επισήμανε το... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο κάλεσε τις κυπριακές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένα σχέδιο μείωσης των δημοσίων δαπανών και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της χώρας μπορεί να έχουν ανάγκη πρόσθετα κεφάλαια για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.
 
 

~

Πήραμε 8 δις και χάσαμε 14 δις ευρώ.


Σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπήρξε απώλεια τραπεζικών καταθέσεων ύψους 13-14 δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Προβόπουλο, η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο.

Δηλαδή την ώρα που ολόκληρη η χώρα αγωνιούσε και προσπαθούσε να πάρει την 6η δόση ύψους 8 δις ευρώ, την ίδια στιγμή...
έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες 14 δις ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι από τα 8 δις ευρώ της 6ης δόσης, περίπου τα 6,5 δις θα πάνε για εξόφληση τοκοχρεολυσίων και μόνο 1,5 δις ευρώ θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία (και ποιος άραγε θα πρωτοπάρει από αυτά;), αντιλαμβάνεστε για το ύψος της ζημιάς που υφίσταται συνεχώς η ελληνική οικονομία.  

Τα χρήματα που έφυγαν από τις τράπεζες μάλλον για το εξωτερικό,  προφανώς δεν είναι χρήματα μικροκαταθετών, αλλά ατόμων που γνωρίζουν καλά τι παίζεται. Αυτό το τελευταίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα. 




Πηγή:

~

Τι ΕΞΆΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Της Δήμητρας Μανιφάβα.
Οι περισσότεροι Έλληνες άκουσαν πρώτη φορά για την ύπαρξη των Νησιών Φόκλαντ το 1982, λόγω της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Αργεντινής.
Και μάλλον οι περισσότεροι τα....

ξέχασαν από τότε.
Πολύ λιγότεροι -ειδικά αν δεν ασχολούνται με τη ναυτιλία- είναι όσοι γνωρίζουν τις Νήσους Μάρσαλ (ουδεμία σχέση με το Σχέδιο Μάρσαλ), οι οποίες βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα - Νέας Γουινέας.
 Εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν στα δύο αυτά νησιωτικά συμπλέγματα διάφορα προϊόντα, όπως μεταξύ άλλων, μακαρόνια, σπάγκους, σωσίβια και... τηλεοπτικές κεραίες.
 Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι αληθινό, καθώς επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, οι Νήσοι Μάρσαλ καταλαμβάνουν την 57η θέση μεταξύ των 100 πρώτων προορισμών των ελληνικών προϊόντων με αξία εξαγωγών η οποία ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο οι ελληνικές εξαγωγές προς τα Νησιά Φόκλαντ ανήλθαν σε 6,68 εκατ. ευρώ, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 79η θέση μεταξύ των 100 πρώτων χωρών.

Στις 100 πρώτες χώρες περιλαμβάνονται και οι πολύ εξωτικές Μπαχάμες, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών εκεί, στο 8μηνο, να υπερβαίνει τα 5,1 εκατ. ευρώ και την γκάμα των προϊόντων να περιλαμβάνει από πετρελαιοειδή μέχρι κρασιά.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν τα μοναδικά «περίεργα» των ελληνικών εξαγωγών.

Από τα στοιχεία για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στους παραδοσιακούς πελάτες της δεν λείπουν αυτά που προξενούν εντύπωση.
 Έτσι, το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 το πέμπτο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ (οι ΗΠΑ αποτελούν τον τέταρτο μεγαλύτερο πελάτη της χώρας μας κατά την εξεταζόμενη περίοδο) είναι τα αεροσκάφη(!) και συναφής εξοπλισμός, στοιχείο που η «Κ» έχει καταγράψει και παλαιότερα με βάση τα στοιχεία για τις εξαγωγές του 2010.
 Όχι, δεν απέκτησε ξαφνικά η Ελλάδα αεροναυπηγική βιομηχανία.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για εξαγωγές μεταχειρισμένων αεροσκαφών, τα οποία είτε αποστέλλονται στις ΗΠΑ για σκραπ είτε πωλούνται σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
 Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω από τις εξαγωγές... φέρι μπόουτ στην Τουρκία, το 18ο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πριν από λίγους μήνες πλοία της εταιρείας Αγούδημος που βρίσκονταν παροπλισμένα στο λιμάνι του Πειραιά πωλήθηκαν για σκραπ στη γείτονα.

Το γεγονός ότι το Παρίσι αποτελεί την πρωτεύουσα της μόδας δεν εμποδίζει ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν ρούχα στη Γαλλία.

Τα είδη ένδυσης αποτελούν το ένατο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας στη Γαλλία, ενώ σημαντικές είναι και εξαγωγές αρωμάτων και καλλυντικών.

Απίστευτο και όμως αληθινό είναι ότι η Ελλάδα εξάγει στη Σιγκαπούρη (πρόκειται πλέον για τον 11ο μεγαλύτερο πελάτη μας) μεταξύ άλλων
τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

*  Οι 10 πρώτοι πιο εξωτικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων.

(Ιανουάριος - Αύγουστος 2011).
1.  Σιγκαπούρη: 340.017.520.
2.  Γιβραλτάρ: 242.025.911.
3.  Νήσοι Μάρσαλ: 22.091.830.
4.   Μπενίν: 16.377.216.
5.   Γουινέα: 3.709.258.
6.   Νήσοι Φόκλαντ: 6.686.214.
7.   Μπουρκίνα Φάσο: 5.854.856.
8.   Μπαχάμες: 5.103.290.
9.   Περού: 4.884.598.
10.  Γουινέα: 3.709.258.
 
 
 
Πηγή: Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου/Καθημερινή.

~

Η ιστορια του Χριστουγεννιατικου δεντρου

 
Μήπως πιστεύετε ότι ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι ελληνικό έθιμο;  Μήπως θεωρείτε ότι οι χριστιανοί στόλιζαν πάντα ένα έλατο για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού;  Παρόλο που στις μέρες μας το στολισμένο έλατο είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων, στο παρελθόν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.  Πώς λοιπόν, ξεκίνησε ο στολισμός ενός δέντρου τα Χριστούγεννα;


Οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων.  Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι άνθρωποι έβαζαν τα δέντρα ή κομμάτια δέντρων μέσα στα σπίτια και τα στόλιζαν, για να έχουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο και να διώχνουν τα κακά πνεύματα.  Η χρήση τους συμβόλιζε το τέλος του χειμώνα, την αναβλάστηση και την καινούργια ζωή, γι' αυτό και τα κλαριά έπρεπε να είναι καταπράσινα και από φυτά αειθαλή.  Τα κλαριά στολίζονταν με φρούτα, ξηρούς καρπούς και νομίσματα, τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο.  Οι αναφορές είναι πολλές:  Σε παγανιστικές τελετές το δέντρο δρύς είχε εξαγνιστικές ιδιότητες, ενώ σε ένα συριακό κείμενο που υπάρχει σε χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρεται ότι σε έναν ναό που έχτισε το 1512 ο Αναστάσιος ο Α΄ στα βόρεια της Συρίας, υπήρχαν δυο μεγάλα ορειχάλκινα δέντρα.  Προϋπήρχε όμως και στο Βυζάντιο από τον 6ο αιώνα.  Στην Βαυαρία, οι ξυλοκόποι, για να τιμήσουν τα έλατα που τους παρείχαν τα προς το ζην, τα στόλιζαν. Όπως λέγεται, πρώτοι οι Γερμανοί ξεκίνησαν να βάζουν τα δέντρα μέσα στα σπίτια τους.  Ένας μύθος λέει ότι μια οικογένεια δέχτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ένα μικρό ταλαιπωρημένο αγόρι στο σπίτι της.  Το επόμενο πρωί, το αγόρι είχε μεταμορφωθεί στον μικρό Χριστό και πρόσφερε στην οικογένεια σαν δώρο ένα κλαδί ελάτου.

Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την αγγλική παράδοση, ο Άγιος Βονιφάτιος, μετά τον 8ο αιώνα.  Ο άγιος θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των “ειδωλολατρών” στην βελανιδιά (δρύ) αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δέντρο των Χριστουγέννων.  Το στόλισμα όμως του δέντρου αποδίδεται ότι καθιερώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο (ιδρυτή της Προτεσταντικής Εκκλησίας), όταν περπατώντας μια νύχτα στα δάση, είδε τα χειμωνιάτικα αστέρια να λάμπουν μέσα στα κλαδιά.  Τότε, συνέλαβε την ιδέα να βάλει το δέντρο μέσα στο σπίτι και να το στολίσει με κεριά που θα συμβόλιζαν τον έναστρο ουρανό απ’ όπου ήρθε ο Χριστός στον κόσμο.

Το έθιμο αυτό, όπως και να έχει, δεν είναι ελληνικό.  Ελληνικό είναι το καραβάκι που εμφανίστηκε λίγο μετά την τουρκοκρατία.  Με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι Έλληνες προσπάθησαν να αναπτύξουν τη ναυτιλία και το εμπόριο.  Έτσι, όταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ναυτικοί γύριζαν στα σπίτια τους για τις γιορτές, οι νοικοκυρές στόλιζαν ένα καράβι.


Το 1833 έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.  Ήταν αυτό που στολίστηκε στα ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο.  Από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, μπήκε σιγά - σιγά σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Εντωμεταξύ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο άρχισε να εξαπλώνεται σε διάφορους λαούς, περνώντας ακόμα και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μαζί με τους μετανάστες. Τα φωτάκια στο δέντρο εφευρέθηκαν από έναν Αμερικανό, τον Έντουαρντ Τζόνσον το 1882 στη Ν. Υόρκη, που στόλισε για πρώτη φορά ένα δέντρο με λάμπες ηλεκτρικού, αντικαθιστώντας τα κεριά και περιορίζοντας έτσι τα ατυχήματα (φωτιές).

Τα στολίδια που βάζουμε στο έλατο διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αρχικά, τα έλατα διακοσμούνταν με ειδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κεριά, που συμβόλιζαν τα αστέρια.  Κάθε χώρα, έχει τα δικά της παραδοσιακά στολίδια, πέρα από τις μπάλες και τα φωτάκια. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, βάζουν στο δέντρο τους μια αράχνη και τον ιστό της, γιατί σύμφωνα με τον θρύλο, αυτό είχε κάνει μια φτωχή γυναίκα όταν κοιμόνταν τα παιδιά της.  Όταν αυτά ξύπνησαν, τη μέρα των Χριστουγέννων, είδαν το δέντρο με τους μεταξένιους ιστούς να λάμπει.


Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές.  Αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να στολίζεται με διάφορα χρήσιμα είδη συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων.  Προοδευτικά εξελίχθηκε σ’ ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της εορταστικής περιόδου.

 
 
 

~

Ο παππούς που βοσκούσε διαβάζοντας τους... "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

Μια μέρα στην τάξη του Τοτού η δασκάλα βάζει την εξής εργασία στα παιδιά:
- Θέλω να κάνετε το εξής: Θα μου πείτε μια μικρή πρόταση, από την οποία θα βγαίνει ένα συμπέρασμα, που θα εκφράζεται με την λέξη «προφανές».
 Παράδειγμα: «Στο σπίτι έχουμε ανάψει το τζάκι. Είναι προφανές λοιπόν ότι κάνει κρύο».

Αρχίζει πρώτη η Ελενίτσα:

- Εμένα ο μπαμπάς μου έχει ιδιωτικό αεροπλάνο, η μητέρα μου σκάφος, εγώ έχω αυτοκίνητο με προσωπικό οδηγό που με φέρνει στο σχολείο. Είναι προφανές λοιπόν ότι είμαστε μια πλούσια οικογένεια!
- Μπράβο, μπράβο Ελενίτσα!, επικροτεί η δασκάλα.

Ακολουθεί ο Νικολάκης:
- Εμένα ο πατέρας μου είναι καθηγητής πανεπιστημίου, η μητέρα μου έχει διπλώματα σε δυο επιστήμες, εγώ ξέρω τρεις γλώσσες και έχω μια τεράστια βιβλιοθήκη. Είναι προφανές λοιπόν ότι είμαστε μια μορφωμένη οικογένεια!

Συνεχίζει η Σούλα:
- Ο μπαμπάς μου είναι πρωταθλητής Ευρώπης, η μητέρα μου έχει τρέξει σε Ολυμπιάδα, εγώ από 5 χρονών ασχολούμαι με την κολύμβηση. Είναι προφανές λοιπόν ότι είμαστε μια αθλητική οικογένεια!
Έρχεται και η σειρά (αναπόφευκτα) του Τοτού:

- Ο δικός μου ο πατέρας είναι βοσκός.
 Η μητέρα μου, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου, το ίδιο.
 Κι εγώ δε, κάπου-κάπου βοσκάω πρόβατα.
 Μια μέρα λοιπόν, βλέπω τον παππού μου, ξαφνικά να αφήνει τα πρόβατα και να ανηφορίζει τρέχοντας στον λόφο, κρατώντας τους...«Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

 Ο παππούς μου όμως, όχι μόνο δεν ξέρει αγγλικά, αλλά είναι τελείως αγράμματος.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πήγαινε για...χέσιμο!

~ Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μοντέλο Ταϊβάν για άνοιγμα των λιμανιών προτείνει ο Μπαγίς

 

Εγκαταλείπει τις απειλές για την κυπριακή προεδρία

 Ρύθμιση τύπου Ταϊβάν προτείνει η Τουρκία για να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και για το άνοιγμα των λιμανιών, των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της, αναφέρουν δημοσιεύματα στο τ/κ Τύπο. Ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ανέφερε ότι εάν ένα αεροπλάνο της British Airways, της Air France, της KLM ή της Lufthansa προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο του Ερτζιάν, ”η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμιο και τον ενάεριο χώρο της σε όλα τα ε/κ πλοία και αεροπλάνα”.

Εάν ένα αεροσκάφος της Al Italia ή της Air France προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αυτό – σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς – δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους. ”Οπως έγινε και στην Ταϊβάν, αυτό θα είναι μια εμπορική σχέση”.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε: ”Για την Τουρκία υπάρχει σχέδιο Β, σχέδιο Γ, σχέδιο Δ, ακόμα και σχέδιο Ε. Αλλά ας το κρατήσουμε για μας προς το παρόν”.
Μετά τους λεονταρισμούς…
Σε ότι αφορά στην ανάληυψη της προεδρίας τς ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Τουρκία ανέκρουσε πρύμναν, και εγκαταλείποντας τους λεονταρισμούς και τις απειλές ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ στην διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.
Επί ένα σχεδόν χρόνο Τούρκοι κυβερνητικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι απειλούσαν ότι αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τότε η Τουρκία θα διακόψει κάθε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ «προειδοποίησε» τους Ευρωπαίους ότι οι σχέσεις τους με την Αγκυρα θα υποστούν «βαρύ πλήγμα», αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.
Όμως, την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «δεν θα διακοπούν στη διάρκεια της προεδρίας των Ελληνοκυπρίων». Εξήγησε ότι «απλώς δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους προεδρεύοντες. Οι σχέσεις μας με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνουν ανέπαφες».
Αλλά και αυτό είναι αδύνατο. Διότι η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου θα μετέχει στην λεγόμενη τρόικα, την οποία αποτελούν η χώρα που θα έχει την προεδρία (η Δανία, το πρώτο εξάμηνο) η χώρα που θα την διαδεχθεί (δηλαδή η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο) και η χώρα που είχε την πριν από την Δανία προεδρία, δηλαδή η Πολωνία. Μια σειρά θέματα, τα οποία θα ενδιαφέρουν την Τουρκία, λ.χ. το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες της, εξετάζονται από την τρόικα.
Από την πρώτη στιγμή, όταν η Αγκυρα έθεσε το ζήτημα και άρχισε τους παλικαρισμούς με την ΕΕ, οι Βρυξέλλες την ειδοποίησαν με τον πιο επίσημο τρόπο -ο πρόεδρος Ζ.Μπαρόζο έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Τ.Ερντογάν- ότι και πρακτικά ήταν αδύνατο στην Τουρκία να αποφύγει την προεδρία της Κύπρου και ό,τι αυτή συνεπάγεται, επειδή η Κύπρος θα βρίσκεται στην τρόικα επί ενάμιση χρόνο, ώς τον Ιούλιο 2013.
Πηγή: ‘ο Φιλελεύθερος’

~

Η γοητεία της εξερεύνησης και του κινδύνου, από τον κυνηγό φυσικών φαινομένων, Ελληνοκαναδό, Τζορτζ Κουρούνη

Η επαγγελματική του κάρτα τον προσδιορίζει ως «Κυνηγό ακραίων καιρικών φαινομένων και εξερευνητή». Ωστόσο, κάθε φορά που καλείται να δηλώσει το επάγγελμά του, δυσκολεύεται, γιατί στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, συγγραφέας και λάτρης της περιπέτειας, ο Ελληνοκαναδός Τζορτζ Κουρούνης ταξιδεύει στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη αναζητώντας και καταγράφοντας τυφώνες, ηφαίστεια, θύελλες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές.
«Πριν από χρόνια αποφάσισα ότι ο στόχος της ζωής μου θα είναι να καταγράψω τα πιο περίεργα μέρη του πλανήτη και τα πιο ακραία φαινόμενα και να τα μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να περιγράψω το επάγγελμά μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω από τη μία βδομάδα στην άλλη και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον για μένα. Είναι τόσα τα πράγματα που κάνω, αλλά κυρίως είμαι εξερευνητής της θυμωμένης μητέρας φύσης».
Ο Τζορτζ Κουρούνης γεννήθηκε στο Τορόντο από Καναδή μητέρα και Έλληνα πατέρα (από την Κω). Οι παιδικοί του ήρωες ήταν ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ζαν Ζακ Κουστό και το ενδιαφέρον του αποσπούσαν οι τομείς της επιστήμης και του περιβάλλοντος. Ξεκινώντας την επαγγελματική του σταδιοδρομία, εργάστηκε ως μηχανικός κατασκευάζοντας στούντιο ηχογράφησης, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας.
«Όλα ξεκίνησαν ως χόμπι. Στις διακοπές μου άρχισα να φωτογραφίζω αστραπές και μετά μία χρονιά άρχισα να κυνηγώ καταιγίδες σε ένα σύντομο ταξίδι, όπου συνάντησα ανθρώπους που ήξεραν πώς να το κάνουν. Χρόνο με το χρόνο επανερχόμουν σε αυτό όλο και περισσότερο και άρχισα να πηγαίνω μετά σε πυρκαγιές, τυφώνες και ηφαίστεια, στον ελεύθερο χρόνο μου και με δικά μου έξοδα», λέει και συνεχίζει: «Σιγά - σιγά άρχισα να χτίζω τη φήμη ότι ήμουν ο άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί, όταν κάτι συνέβαινε. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή ενός τηλεοπτικού παραγωγού στο Τορόντο, ο οποίος μου είπε αυτό που κάνεις είναι εντυπωσιακό και το κάνουν πολύ λίγοι, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή τηλεοπτική εκπομπή». Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν η σειρά ντοκιμαντέρ «Angry Planet», που προβλήθηκε από το 2006 ως το 2010 σε περισσότερες από 100 χώρες.
Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την εκπομπή, αποφάσισε να παραιτηθεί και από τη δουλειά του ως μηχανικός και να γίνει «εξερευνητής πλήρους απασχόλησης», όπως λέει. Χαρακτηρίζει την ημέρα αυτή ως «μία σπουδαία μέρα». «Η καριέρα δεν ήταν ως επιδίωξη ποτέ στο μυαλό μου απλά προέκυψε από κάτι για το οποίο έχω πάθος. Το σημαντικό είναι να αποφασίσεις τι σ’ αρέσει περισσότερο να κάνεις. Αν κάνεις κάτι που αγαπάς, θα είσαι καλός σε αυτό, γιατί θα έχεις πάθος και θα ασχολείσαι πολλές ώρες. Άρα οι άνθρωποι θα το προσέξουν και θα έρθουν προς τα εσένα. Έτσι συνέβη και στην πορεία μου», επισημαίνει.
της Μαρίας Κουζινοπούλου





~

Ο μύθος του "καθαρού" εμφιαλωμένου νερού σε σχέση με αυτό της βρύσης

ο μύθος του εμφιαλωμένου νερού
Το εμφιαλωμένο νερό δε διαφέρει από το νερό της βρύσης
ως προς την σύσταση και την καθαρότητά του...
Τις τελευταίες δεκαετίες το νερό, από ένα φυσικό και ευρέως διαθέσιμο αγαθό, έχει μετατραπεί σε ένα εμπορεύσιμο και συχνά ιδιαίτερα ακριβό προϊόν. Σήμερα στον πλανήτη 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές καθαρού νερού και η υπερκατανάλωση του δυτικού κόσμου οξύνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Η κρίση του νερού κι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι και ένας από τους λόγους που οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό, οι πωλήσεις του οποίου έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.

Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα.
Τα κέρδη της βιομηχανίας μεταλλικού νερού αγγίζουν τα 60 δισεκατομμύρια ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η Coca Cola και η Pepsi.

Το 2008 η Παγκόσμια Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον ανακοίνωσε, ύστερα από πολυετή έρευνα, πως
το εμφιαλωμένο νερό δεν διαφοροποιείται ως προς την σύσταση και την καθαρότητα από το νερό της βρύσης. Και όμως, σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταναλώνουμε 2 φορές περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από ότι πριν δέκα χρόνια.

Δυσφήμιση δημόσιου συστήματος ύδρευσης


Πως δικαιολογείται λοιπόν αυτή η αύξηση όταν το 90% των πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό; Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Corporate Accountability International
η Nestle, η Coca Cola και η Pepsi κατάφεραν τα τελευταία 20 χρόνια να χτίσουν μια αγορά εμφιαλωμένου νερού αξίας 15 δισεκατομμυρίων μέσω μια μεθοδικής και πολύ αποτελεσματικής δυσφήμησης του δημοσίου συστήματος ύδρευσης.

Σκορπίζοντας αμφιβολίες στους καταναλωτές για την ποιότητα του κρατικού δικτύου ύδρευσης και με τη βοήθεια μιας επιθετικής διαφημιστικής εκστρατείας έστρεψαν τους καταναλωτές προς την αγορά του νερού αυξάνοντας τα κέρδη τους κατακόρυφα.


Στις ΗΠΑ η διαφημιστική αυτή καμπάνια στόχευε αποκλειστικά τις μητέρες και τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των αφροαμερικανών. Η Nestle North America προωθούσε το Nestle Pure Life ως το ιδανικό νερό για έγκυες και μητέρες σε γαλουχία λόγω της προέλευσης του από «ορεινές αγνές πηγές».


Στην πραγματικότητα το νερό προερχόταν από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο είχε υποστεί περαιτέρω επεξεργασία.
Στην ουσία, αγοράζοντας το μεταλλικό νερό της εταιρείας, ο καταναλωτής αγόραζε το νερό της βρύσης, που πλέον είχε υποστεί περισσότερη χημική επεξεργασία και στοίχιζε 1900 φορές ακριβότερα από την τιμή του δικτύου.

Σοβαρές παραλήψεις


Μπορεί η περίπτωση αυτή να είναι σχετικά ανώδυνη, η βιομηχανία όμως είναι υπόλογη για σοβαρές παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το 2008, το
μεταλλικό νερό της εταιρείας Wall mart , Sam’s choice, με χιλιάδες πωλήσεις στις ΗΠΑ, βρέθηκε σε έλεγχο να περιέχει τριαλομεθάνιο, ένα καρκινογόνο υποπροϊόν του χλωρίου, σε ποσότητες πολύ ανώτερες από τα επιτρεπτά όρια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα σε 10 γνωστές μάρκες μεταλλικού νερού (τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν) έδειξε ότι το νερό περιείχε τις ίδιες ρυπογόνες ουσίες με το νερό της βρύσης καθώς και μεγάλη ποσότητα βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών ισοτόπων.

Το 2004 σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία
το εμφιαλωμένο νερό Dasani της Coca Cola, βρέθηκε να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βρωμίου. Η Coca Cola, ευθύνεται επίσης για την καταστροφή και την αποξήρανση των πηγαδιών της επαρχίας Kerala στην Νότια Ινδία, όπου και διατηρεί 52 εργοστάσια εμφιαλώσεως. Ειρωνεία, για μια εταιρεία που έχει ως σλόγκαν των διαφημίσεων της την έκφραση «άκου τη δίψα σου».

Το 2007 έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία σε 3 γνωστές μάρκες εμφιαλωμένου νερού, έδειξαν πως τα δείγματα ήταν μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και το E. Coli. Τα αποτελέσματα των ελέγχων κρατήθηκαν μυστικά για πάνω από ένα χρόνο και τα ονόματα των εταιρειών δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ. Στο μεταξύ, η κατανάλωση μεταλλικού νερού στην Ιρλανδία αγγίζει ετησίως τα 193 εκατομμύρια λίτρα ανά άτομο.


Η
κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κρύβει ακόμα έναν περιβαλλοντικό και κοινωνικό κίνδυνο. Η εμπορική εκμετάλλευση των πηγών και των ποταμών από τις εταιρείες στερεί πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν μέσα από το δημόσιο δίκτυο.

Το νερό ιδιωτικοποιείται, γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό και κοστολογείται ενώ τα αποθέματα μειώνονται παγκοσμίως
. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για το κέρδος των οποίων γινόμαστε όλοι τα εξιλαστήρια θύματα.

 


Πηγή: 

~

Από που προήλθε; "Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι"


Μια από τις πιο σκοτεινές εποχές που έζησε η Ελλάδα, ήταν όταν στα παράλια της έκαναν επιδρομές οι διάφοροι πειρατές, προπαντός, όμως οι Αλγερινοί που περνούσαν από το μαχαίρι όλα τα γυναικόπαιδα ή άρπαζαν τις όμορφες κοπέλες, για να τις πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρά τους. Στη Μήλο υπήρχαν τότε μεγάλα εργαστήρια ταπητουργίας, που έφτιαχναν χαλιά με ωραιότατα σχέδια με ένα ειδικό μαλλί. Τα χαλιά αυτά τα πουλούσαν πανάκριβα στους διάφορους πλούσιους της Πόλης, της Κύπρου ή της Βενετίας. Την εποχή εκείνη δρούσε στο Αιγαίο ένας φοβερός κουρσάρος, ο Αλή Μεμέτ Χαν. Μια νύχτα, βγήκε με τα παλικάρια του στη Μήλο, για να την κουρσέψει. Οι πειρατές μπήκαν και στα εργαστήρια των χαλιών, που βρίσκονταν εκεί. Οι νησιώτες, όμως τους πήραν είδηση, τους κύκλωσαν και τους έπιασαν χωρίς αιματοχυσία. Αντί να τους σκοτώσουν, όμως τους ξύρισαν το κεφάλι και τα γένια και τους έστειλαν δώρο στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Από τότε έμεινε και ο λόγος που λέμε συχνά και σήμερα "Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι".
 
 

~

Η φωτογραφία ενός κοριτσιού με καρκίνο που συγκίνησε όλο το Twitter!

a girl with cancer,
drawing hair on the her head in the mirror 

twitterphoto2
ζωγραφίζει μαλλιά στην εικόνα της στον καθρέφτη!
Την ανέβασε η @HeyItsRemi, μια γυναίκα από την California και απεικονίζει ένα κοριτσάκι που πάσχει από καρκίνο, να ζωγραφίζει μαλλιά στην εικόνα της στον καθρέφτη!
 
 

~

Λόγια του Αινστάιν.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ
Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο
Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα
άτομο παρά μια προκατάληψη
Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα. 

 
 

~

Παιδόφιλοι εντοπίζουν τα θύματά τους με GPS

Νέο τέχνασμα για να εντοπίζουν τα πιθανά τους θύματα ανακάλυψαν παιδόφιλοι, γεγονός που κρούει για τα καλά τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα από τεχνολογίες του τύπου "βρες ένα φίλο" σε ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης, όπως το Facebook ανιχνεύουν την ακριβή θέση των ανήλικων θυμάτων τους.
Τα ανυποψίαστα παιδιά που αναρτούν την τοποθεσία τους στο κοινωνικό δίκτυο, δίνουν στους σεξουαλικούς δράστες την δυνατότητα μέσω του λογισμικού δορυφορικής πλοήγησης (satnav) να ανακαλύψουν την θέση τους με διαφορά μόλις μερικών μέτρων.
Ταυτόχρονα, με την ίδια τεχνολογία μπορούν να δημιουργήσουν ψηφιακούς χάρτες που παρουσιάζουν αναλυτικά τους ........

ενδεχόμενους στόχους τους.
Γι αυτό το διαδικτυακό Κέντρο εκμετάλλευσης παιδιών και διαδικτυακής προστασίας προειδοποιεί τους μικρούς χρήστες του διαδικτύου.

Πρέπει να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις προσωπικού απορρήτου και να αποσύρουν οποιονδήποτε δεν γνωρίζουν ή εμπιστεύονται από τις επαφές τους, για να αποφύγουν οποιονδήποτε κίνδυνο εντοπισμού.

Εντοπισμός μέσω smartphones

Μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας, λοιπόν, αυξάνονται και οι παγίδες που στήνουν οι παιδόφιλοι στα νεαρά θύματά τους. Έτσι, ακόμα μία νέα τεχνική τους θέλει να στέλνουν στα μικρά παιδιά smartphones, τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιημένα παγκόσμια προγράμματα εντοπισμού.

"Αδύναμοι νέοι έχουν γίνει στόχοι των παιδόφιλων, οι οποίοι τους πριμοδοτούν με μία συσκευή τηλεφώνου. Η τεχνολογία τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ως συσκευή εντοπισμού", αναφέρει εκπρόσωπος του διαδικτυακού κέντρου.
 
 
 

~ Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Χανς-Βέρνερ Σιν: «Να κάνετε τα χρέη σας δραχµές»...

Είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Ο Χανς-Βέρνερ Σιν ανήκει στους ελάχιστους επώνυµους οικονοµολόγους στη Γερµανία οι οποίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι περισσότεροι άλλοι οµότεχνοί του, όπως για παράδειγµα οι πέντε «σοφοί» οικονοµικοί εµπειρογνώµονες της γερµανικής κυβέρνησης, τάσσονται ενδιάµεσα υπέρ της παραµονής της σε αυτήν – και για το δικό της καλό, αλλά κυρίως για να αποφευχθεί η µετάδοση του ιού της χρεοκοπίας και σε άλλα κράτη-µέλη. Κατά παράδοξο τρόπο,....
η «αναχρονιστική» θέση της αποχώρησης γίνεται ξανά τελευταία µοντέρνα.

Κι αυτό επειδή το αντίθετό της, η παραµονή, γίνεται όλο και δυσκολότερη – παρά τον σχηµατισµό της τρικοµµατικής κυβέρνησης στην Αθήνα και παρά τις υποσχέσεις της συµφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Το θέµα αποκτά καινούργια επικαιρότητα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι απόψεις είναι διχασµένες: ένα µέρος της Αριστεράς υποστηρίζει την αποχώρηση επειδή θεωρεί την ευρωζώνη εκ του πονηρού και καταστρεπτική για τις αδύναµες χώρες.

Ο κ. Σιν αντίθετα εκφράζει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της εξόδου. Το βασικό του κριτήριο για τη σωστή ανάπτυξη της οικονοµίας των αδύναµων χωρών είναι η ανταγωνιστικότητα και το µέσο γι’ αυτήν είναι η δυνατότητα υποτίµησης του νοµίσµατος – κάτι που µπορεί να γίνει όµως µόνο σε µια χώρα µε απόλυτη νοµισµατική αυτονοµία. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο µιας θεωρητικά ελεύθερης, αλλά ουσιαστικά υποταγµένης στα καρτέλ της αγοράς.

Η ανάλυσή του καταλήγει σε µια πρόβλεψη για τη µελλοντική κατάσταση στην Ελλάδα, που όσο εφιαλτική και να είναι δεν φαίνεται πλέον απίθανη. Η έξοδος θα είναι ίσως το επόµενο βήµα σε περίπτωση που αποδειχθούν αναποτελεσµατικές οι συµφωνίες της 26ης Οκτωβρίου.

Εχετε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Γιατί;

«Επειδή θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα. Αν η χώρα κρατήσει το ευρώ, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί µια πολύχρονη στασιµότητα, στη χειρότερη έναν εµφύλιο πόλεµο. Η χώρα είναι πολύ ακριβή και έχει ένα γιγαντιαίο έλλειµµα στο ισοζύγιο πληρωµών που δεν θέλει να χρηµατοδοτήσει πλέον κανείς. Για να µπορέσει να γίνει ανταγωνιστική πρέπει να πέσουν οι τιµές κατά 30%, αν όχι κατά 50%. Και αυτό δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί σε µια νοµισµατική ένωση. Η υποτίµηση είναι αδύνατη επειδή οι τιµές είναι άκαµπτες τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω».

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πολύ πιθανότερος σε περίπτωση κάθετης μείωσης των μισθών. Γιατί δεν γίνεται ανασυγκρότηση της οικονομίας χωρίς υποτίμηση;

«Ακόµη κι αν τα συνδικάτα έδειχναν κατανόηση, θα παρέµενε το πρόβληµα ότι οι επιχειρήσεις της πραγµατικής οικονοµίας θα εξωθούνταν στη χρεοκοπία, επειδή θα διατηρούσαν τα τραπεζικά τους χρέη σε ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η αξία των ενεργητικών τους στοιχείων, όπως τα ακίνητα, θα έπεφτε σε περίπτωση πραγµατικής µείωσης των µισθών και των τιµών. Υπάρχει λοιπόν µόνο µία διέξοδος: η αποχώρηση από την ευρωζώνη και η υποτίµηση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χρεών. Τα ελληνικά χρέη θα µετατραπούν σε δραχµές και η δραχµή θα υποτιµηθεί. Ετσι θα γίνει ξανά η χώρα ανταγωνιστική».

Η αποχώρηση είναι λοιπόν για εσάς αναγκαστική και αναπότρεπτη...

«Ναι από οικονοµική άποψη. Σκεφτείτε µόνο τις επιτυχίες που είχαν η Φινλανδία και η Σουηδία µέσω της υποτίµησης τη δεκαετία του ’90. ∆εν εννοώ µε αυτό οπωσδήποτε νοµική αποχώρηση. Η Ελλάδα θα µπορούσε να επαναφέρει προσωρινά τη δραχµή, αλλά να µείνει τυπικά µέλος της ευρωζώνης και αργότερα, µετά την υποτίµηση και τη σταθεροποίηση της οικονοµίας της, να επιστρέψει στη νοµισµατική ένωση».

Εχει δοκιμαστεί ήδη επιτυχώς αυτή η συνταγή της υποτίμησης στην Ευρώπη του ευρώ;

«Φυσικά όχι. Αλλά έχουµε εµπειρίες µε εσωτερικές υποτιµήσεις χωρίς έξοδο από µια νοµισµατική ένωση. Η Ιρλανδία, για παράδειγµα, µείωσε τις τιµές κατά 12% τα τελευταία 4 χρόνια και έγινε πάλι ανταγωνιστική. Σε αυτή τη βάση θα έπρεπε η Ελλάδα να κάνει υποτίµηση κατά 36%. Αναφορικά µε τη Γερµανία, από τότε που ανακοινώθηκε η καθιέρωση του ευρώ, το 1995, και µέχρι το 2008, δηλαδή για 13 χρόνια, η χώρα προέβη σε πραγµατική υποτίµηση κατά 22% – όσο δηλαδή και την τετραετία 1929-1933 υπό τον τότε καγκελάριο Μπρούνινγκ. Μόνο που τώρα είχαµε 13 χρόνια γι’ αυτό. Αυτό ήταν όντως δυνατό, αλλά σε ένα µακρύ χρονικό διάστηµα και όχι χωρίς δυσκολίες. Η Γερµανία υπέφερε πολύ υπό το ευρώ, επειδή υπήρξε µια µαζική έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα. Είχαµε το χαµηλότερο ποσοστό επενδύσεων στον ΟΟΣΑ και το χαµηλότερο ποσοστό αύξησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είχαµε µαζική ανεργία – και η αιτία για όλα αυτά ήταν το ευρώ. Αλλά κάναµε πραγ µατική υποτίµηση. Χάρη σε αυτή, η Γερµανία έγινε πάλι ανταγωνιστική. Και αυτή η διαδικασία θα µπορούσε να εφαρµοστεί και στην Ελλάδα, µόνο που εκείνη θα έπρεπε να κάνει διπλάσια υποτίµηση, χωρίς όµως να έχει, όπως εµείς, 13 χρόνια στη διάθεσή της».

Το αντίθετο μοντέλο είναι μια πολιτική της ανάπτυξης. Τα πλεονάσματα που θα προέκυπταν από αυτήν θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για την εξάλειψη των χρεών. Ετσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν η υποτίμηση του νομίσματος και η μείωση των εισοδημάτων.

«Οχι. Η ανάπτυξη ανεβάζει τα εισοδήµατα και µαζί τους και τις εισαγωγές. Η κατάσταση χειροτερεύει έτσι. Το εξωτερικό έλλειµµα ανεβαίνει ακόµη ταχύτερα, το έλλειµµα του ισοζυγίου πληρωµών επίσης. Το ζητούµενο είναι λοιπόν µια επιλεκτική ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέπει την αύξηση µόνο της εξαγωγικής οικονοµίας και όχι της εισαγωγικής. Και αυτό γίνεται µόνο µε την υποτίµηση του νοµίσµατος».
Η διεθνής ένωση τραπεζών IFF προτείνει στην Αθήνα να θέσει τα νέα ελληνικά ομόλογα, που θα αντικαταστήσουν μέσω του κουρέματος τα παλαιά, υπό βρετανικό Δίκαιο. Είναι μια καλή πρόταση;

«∆εν θα το έκανα σε καµία περίπτωση. Η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ πάλι από τον φαύλο κύκλο των χρεών. Ετσι θα έχανε το εργαλείο του κουρέµατος µέσω υποτίµησης, το “hair cut”. Η χώρα θα βρισκόταν στην παγίδα, και µάλιστα για πάντα. Οι επενδυτές θα αποκτούσαν µεγαλύτερες δυνατότητες παρέµβασης στη χώρα. Η Ελλάδα θα έκανε τραγικό σφάλµα εάν επέτρεπε κάτι τέτοιο».
ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ
Πώς θα αντιµετωπιστεί το χρέος

Το πιο αδύναμο σημείο μιας αποχώρησης είναι βέβαια ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τα χρέη της σε ευρώ.

«Σε καµία περίπτωση. Η πρότασή µου είναι τα χρέη να µετατραπούν σε δραχµές. Αυτό είναι εφικτό, επειδή τα χρέη αυτά υπόκεινται στο ελληνικό ∆ίκαιο. Το κυρίαρχο ελληνικό κράτος έχει το δικαίωµα να µην τα εξοφλήσει, να τα εξυπηρετεί υπό άλλες προϋποθέσεις, ή να τα µετατρέψει σε δραχµές. Ο τελευταίος είναι και ο µοναδικός δρόµος για να κρατήσει άθικτους τους ισολογισµούς των επιχειρήσεων. Κι αυτό επειδή και στις δύο πλευρές του ισολογισµού, την ενεργητική και την παθητική, θα βρίσκονται δραχµές. Αν αντιθέτως η χώρα παραµείνει στο ευρώ και ρίξει τις τιµές έως ότου γίνει ανταγωνιστική, τότε οι ισολογισµοί των επιχειρήσεων της πραγµατικής οικονοµίας θα διαταραχθούν πλήρως, επειδή τα χρέη στις τράπεζες καθώς και στο εξωτερικό θα µείνουν σε ευρώ. Ετσι θα υποτιµηθούν µόνο τα ενεργητικά στην αριστερή πλευρά της λίστας, κάτι που θα σπρώξει όλους τους δυνατούς θεσµούς, συµπεριλαµβανοµένου και του κράτους, στην υπερχρέωση. Ας υποθέσουµε ότι θα γίνει µια υποτίµηση κατά 50%: τότε, το ελληνικό ακαθάριστο εθνικό εισόδηµα θα πέσει κατά το µισό, ενώ το ποσοστό του ελλείµµατος θα διπλασιαστεί από 150% σε 300%. Μόνο η αποχώρηση από την ευρωζώνη και η µετατροπή των εξωτερικών χρεών σε δραχµές µπορεί να εµποδίσει την αύξηση του ποσοστού χρέωσης».





Πηγή:

~