Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Δολοφονήθηκε η «Βασίλισσα της κοκαΐνης»

Ζωή βγαλμένη από την ταινία «ο Νονός» έζησε η κολομβιανή γιαγιά
Μια ζωή βγαλμένη από γκανγκστερική ταινία έζησε η κολομβιανή Griselda Blanco, η οποία δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, από άντρα για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Η κολομβιανή γιαγιά που είχε ονομαστεί «Η Βασίλισσα της Κοκαΐνης», μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70 και του ’80 στον κόσμο των ναρκωτικών.
Είχε κατηγορηθεί για 240 φόνους, μεταξύ των οποίων και αυτούς των τριών συζύγων της, ενώ ήταν αυτή που ήλεγχε το εμπόριο κοκαΐνης της Αμερικής και της Βρετανίας για πολλά χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν εποχές που οργάνωνε τη μεταφορά μέχρι και 2 τόνων κοκαΐνης κάθε μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προκειμένου να ενισχύσει το μύθο γύρω από το όνομά της, έδωσε στον γιό της το όνομα Michael Corleone, εμπνεόμενη από τον ήρωα της σειράς ταινιών «ο Νονός». Τα τελευταία χρόνια, είχε βγει από την ενεργό δράση και ζούσε στη Medellin της Κολομβίας, καθώς είχε ήδη εκτίσει σχεδόν 20 χρόνια σε αμερικανική φυλακή.


Ωστόσο, «η Βασίλισσα της Κοκαΐνης», δεν είχε ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν της. Ένας ένοπλος άντρας μπήκε στο κρεοπωλείο όπου ψώνιζε και την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια ψύχραιμα διέφυγε με τη μηχανή του.


«Δεν γνωρίζουμε γιατί την σκότωσαν, ωστόσο η πρώτη υπόθεση είναι πιθανότατα για λόγους εκδίκησης», δήλωσε ο αστυνομικός Colonel Mauricio Cartagena.


Η Blanco γεννήθηκε το 1943 σε μια παραγκούπολη της Medellin και γρήγορα εντάχθηκε στις παιδικές συμμορίες των δρόμων. Στα 11 της, κατηγορήθηκε για την απαγωγή ενός 10χρονου αγοριού και για τη δολοφονία του, όταν οι γονείς αρνήθηκαν να πληρώσουν τα λύτρα.

Έχοντας ήδη εξασκηθεί σε μικροκλοπές, στα 14 το έσκασε από τη μητέρα της και στράφηκε στην πορνεία. Παντρεύτηκε το σωματέμπορο Carlos Trujillo με τον οποίο και απέκτησε 3 παιδιά. Ωστόσο χώρισαν στα τέλη του ΄60 και λίγο αργότερα πιστεύεται ότι τον δολοφόνησε κατά τη διάρκεια διαμάχης.
Ο επόμενος γάμος της ήταν με τον έμπορο κοκαΐνης Alberto Bravo, με τον οποίο ανέπτυξαν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ήταν μάλιστα τόσο επιτυχημένες ώστε να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη. Στα μέσα του ’70 είχε ήδη πιλότους αεροσκαφών στις υπηρεσίες της, προκειμένου να μεταφέρουν τα ναρκωτικά.
Ενώ όμως το FBI έφτασε κοντά σε αυτήν και 30 από τους συνεργάτες της, στην μεγαλύτερη επιχείρηση για τα ναρκωτικά της Ιστορίας, η ίδια κατάφερε να διαφύγει στην Κολομβία πριν τη συλλάβουν.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έφτασε στην πρωτεύουσα Bogota με ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε επίσης ένας μικρός στρατός κακοποιών προκειμένου να αντιμετωπίσει το σύζυγό της Alberto. Στην ανταλλαγή πυρών που είχαν, ο Alberto δέχτηκε σφαίρα στο πρόσωπο και απεβίωσε, κάτι που δεν συνέβη στην ίδια παρά τη σφαίρα που δέχτηκε στο στομάχι.
Στα τέλη του ’70 επέστρεψε στο Μαϊάμι προκειμένου να εξοντώσει τους ανταγωνιστές και να αποκτήσει τον έλεγχο των ναρκωτικών. Η ευκολία με την οποία σκότωνε όποιον στεκόταν απέναντί της, είναι αξιοσημείωτη. Αυτή την τύχη είχε και ο τρίτος της άντρας ο οποίος την εγκατέλειψε και άρπαξε τον γιό τους.
Τα κέρδη της έφτασαν να ξεπερνούν τα 8 εκατ. δολάρια το μήνα, ενώ διέθετε μια τεράστια βίλα στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι Μπιτς καθώς και ένα στόλο πολυτελών οχημάτων. Αγόραζε διαμάντια της Εβίτα Περόν, ενώ έφτασε στο σημείο να ζητήσει να φιλοτεχνηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα της ίδιας.
Τελικά, το 1985 η αστυνομία κατάφερε να εισβάλει στο σπίτι της και να τη συλλάβει. Αρχικά, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο ακόμη και μέσα από τα κάγκελα συνέχιζε να διευθύνει το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που είχε υπό τον έλεγχό της, να οργανώνει δολοφονίες, απαγωγές και κάθε είδους παράνομη ενέργεια.
Βγήκε από τη φυλακή το 2004 και προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της από τους εχθρούς -που όλα αυτά τα χρόνια είχε δημιουργήσει. Η προσπάθειά της αυτή, ήταν επιτυχημένη για τα επόμενα 8 χρόνια, μέχρι δηλαδή τη Δευτέρα, οπότε και δολοφονήθηκε.



Πηγή:newsbeast

~ Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Απαγορεύτηκε να ποζάρει με την Ελληνική Σημαία!

Προφανώς θέλουν να μας τρελάνουν λίγο λίγο για να είμαστε εύκολα θύματα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.
Το νεαρό ζευγάρι από την Καβάλα, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί αυτό που του συνέβη. Επισκέφθηκαν την Αθήνα και όλα χαρά ανέβηκαν στην Ακρόπολη. Εκεί, η κοπέλα έβγαλε από την τσάντα της μια ελληνική σημαία και ζήτησε από τον άνθρωπό της να τη φωτογραφίσει, καθώς θα την κρατούσε μπροστά στο μνημείο. Ακολούθησε πανικός!

Οι φύλακες έπεσαν πάνω της, της είπαν ότι αυτό... απαγορεύεται (!), επικαλέστηκαν μια ανύπαρκτη διαταγή και οδήγησαν το ζευγάρι εκτός, στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων. Στην επιμονή της κοπέλας να δει τη σχετική εντολή, απλά της είπαν ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά δεν παρουσίασαν κανένα χαρτί.

Σημειωτέον, ότι η κοπέλα δεν έκανε κάτι που να προσβάλλει το χώρο, όπου κυματίζει άλλωστε η ελληνική σημαία. Πλέον, κάποιοι ενεργούν με νεοταξικές ιδεοληψίες, γιατί έτσι γουστάρουν. Κάποτε σας είχαμε πει ότι η ΝΤΠ δεν είναι πλέον μόνη της, έχει φανατικούς υποστηρικτές, και φίλους, δεν ζούνε αναμεσά μας, ΖΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.


Μια απορία: μήπως ιδιωτικοποιήθηκε η Ακρόπολη και δεν το πήραμε χαμπάρι;



Πηγή:

~

58 λαθρομετανάστες νεκροί από το σκάφος που βυθίστηκε στο Αιγαίο

58 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε σκάφος που τους μετέφερε παράνομα από τη Σμύρνη προς την Ελλάδα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το σκάφος προσέκρουσε σε βράχο, σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή και άρχισε να βυθίζεται.

Αναφέρουν επίσης ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 102 μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ, κάποιοι εκ των οποίων διασώθηκαν, ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται.



Πηγή:

~

Φόρος ακίνητης περιουσίας και στα "φωτοβολταϊκά οικόπεδα"

Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κτήματα και αγροτεμάχια της χώρας μας που δεν καλλιεργούνται, έως σήμερα απαλάσσονταν από τη φορολογία ακινήτων. Αυτό όπως φαίνεται θέλει να αλλάξει η Κυβέρνηση καθώς με την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) και σ' αυτά τα οικόπεδα υπολογίζεται η είσπραξη 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Στον νέο ενιαίο ΦΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του ERGON blog θα υπάγονται ακόμη και τα οικόπεδα στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, ενώ θα απαλλάσσονται μόνο αγροτικά οικόπεδα που καλλιεργούνται και ανήκουν σε πολίτες με κύριο επάγγελμα αγρότη.

Το σενάριοΤο επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επέκταση των αντικειμενικών αξίων σε όλη την χώρα. Κάθε είδους ακίνητο - οικόπεδο (εντός ή εκτός σχεδίου), θα υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα φορολογείται με βάση το όριο των αντικειμενικών κριτηρίων, τις κλίμακες και το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.

Ακόμη, η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου ΦΑΠ θα αποτελεί το άθροισμα αυτό.

Παραδείγματα
Ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσεται από τον φόρο αυτόματα, όπως συμβαίνει με τον σημερινό Φ.Α.Π.. Θα απαλλάσσεται μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει.

Ένας ιδιοκτήτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ και οικοπέδου εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ θα υπολογίζεται από την εφορία ως κάτοχος περιουσίας αξίας 350.000 ευρώ καθώς τα δυο ποσά προστίθενται και αποτελούν τη βάση για την φορολόγησή του. Με βάση αυτό λοιπόν θα κριθεί εάν υποχρεούται να καταβάλει φόρο ή όχι ανάλογα τα όρια που θα επιβληθούν με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.



~

Το χωριό στον Έβρο που οι... χασισιές φυτρώνουν μόνες τους!

Περισσότερα από 2.300 δενδρύλλια ξεριζώνουν κάθε χρόνο οι αστυνομικοί σε χωριό του Έβρου, τα οποία φυτρώνουν μόνα τους...
Πρόκειται για την αγροτική περιοχή Αρίσβης στον Έβρο. Χαρακτηριστικό είναι πως την προηγούμενη χρονιά τα δενδρύλλια που είχαν ξεριζωθεί έφτασαν τα 1.800.Χθες, η Αστυνομία οργάνωσε άλλη μία επιχείρηση σε διάφορα σημεία της αγροτικής περιοχής. Τα δενδρύλλια έφταναν σε ύψος μέχρι και τα τρία μέτρα! Στην επιχείρηση βοήθησαν άνδρες της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Κομοτηνής, του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την καταστροφή των δενδρυλλίων θα διαβιβασθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.



Πηγή: iefimerida

~ Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

«Λίγο πιο ασφαλή, αλλά όχι πιο θρεπτικά» τα βιολογικά

«Λίγο πιο ασφαλή, αλλά όχι πιο θρεπτικά» τα βιολογικά

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η απουσία καταλοίπων από φυτοφάρμακα προσφέρει όντως οφέλη

Βαγγέλης Πρατικάκης 

Αμφιλεγόμενη αμερικανική μελέτη «γδύνει» την εικόνα των βιολογικών προϊόντων,

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ούτε μειώνουν τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Τα συμβατικά τρόφιμα είναι ωστόσο πιθανότερο να φέρουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ή πολυανθεκτικά μικρόβια σε ορισμένες χώρες.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην έγκριτη επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά: Η μεγάλη γκάμα διαφορετικών πρακτικών στις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στις μεθόδους που έχουν ακολουθήσει οι μέχρι σήμερα έρευνες, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Βρήκαμε πολύ λίγες μελέτες που εξέταζαν την υγεία πληθυσμών που τρέφονται κυρίως με βιολογικά προϊόντα, συγκριτικά με πληθυσμούς που καταναλώνουν κυρίως συμβατικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την κλινική αξία των ευρημάτων» διευκρινίζει η δρ Κρίσταλ Σμιθ Σπάνγκλερ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μία βιολογική φάρμα στην άλλη, σε γενικές γραμμές όμως τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα και δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 

Στις ΗΠΑ, τα βιολογικά εκτροφεία δεν δίνουν στα ζώα αντιβιοτικά και ορμόνες, όπως συνηθίζεται στα συμβατικά. Στην Ευρώπη, όμως, η χρήση αντιβιοτικών πάχυνσης και ορμονών δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως στη ζωική παραγωγή. 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λόγων για τους οποίους οι καταναλωτές δέχονται να πληρώσουν έως και δύο φορές περισσότερο για τα βιολογικά προϊόντα -μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πιο θρεπτικά, πιο νόστιμα ή πιο ασφαλή, ή ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

Η αμφιλεγόμενη μελέτη

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ δηλώνουν ότι ξεκίνησαν τη μελέτη επειδή πολλοί ασθενείς ρωτούσαν εάν θα έπρεπε να προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα. Ανέτρεξαν σε χιλιάδες προηγούμενες μελέτες και επέλεξαν 237 για τη μετα-ανάλυση. Τα βασικά συμπεράσματα είναι:
Τα βιολογικά προϊόντα, από τα λαχανικά μέχρι το κρέας και τα αβγά, δεν διαφέρουν από τα συμβατικά ως προς την περιεκτικότητα σε βιταμίνες
Ήταν επίσης εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα από παθογόνα βακτήρια, όπως η E.coli (στα λαχανικά) και η Salmonella (στο κοτόπουλο)
Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων απαντώνται 30% λιγότερο συχνά στα βιολογικά προϊόντα (7% των δειγμάτων έναντι 38% στα συμβατικά).
Σε κάθε περίπτωση όμως ο κίνδυνος υπέρβασης των αποδεκτών ορίων στα φυτοφάρμακα ήταν μικρός.
Τα συμβατικά ζωικά προϊόντα ήταν 33% πιθανότερο να είναι μολυσμένα από βακτήρια ανθεκτικά σε τρία ή περισσότερα αντιβιοτικά.
Όπως επισημαίνει η Δρ Σμιθ-Σπάνγκλερ, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν η απουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, ειδικά στα παιδιά και τις εγκύους.

Η μελέτη δεν εξέτασε την περιβαλλοντική διάσταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με εντομοκτόνα και λιπάσματα που καταλήγουν σε λίμνες και θάλασσες, σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα και γι' αυτό απαιτούν μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις.




~

Γίνε κι εσύ γεωργός!

Γίνε κι εσύ γεωργός!

Στροφή στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με διεθνούς φήμης οικονομολόγους και επιστήμονες. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα, θα μπει και πάλι σε ρυθμούς "αγροτικής" ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα καταπολεμηθεί η ανεργία.

Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι το πάγωμα των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή ένωση, οι οποίες αποτελούσαν ένα ισχυρό κίνητρο για όσους γεωργούς ήθελαν να αλλάξουν αυτοκίνητο, να πάρουν καινούρια 3d τηλεόραση ή να προγραμματίσουν ένα ταξίδι.


Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λύσει η πολιτεία, είναι η τεχνογνωσία που λείπει από τους νέους Έλληνες γεωργούς. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε τη λειτουργία 3μηνων ταχύρυθμων διαλέξεων από αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας, με ταυτόχρονη πρακτική άσκηση σε χωράφια και αγρούς Ελλήνων αφεντών.

 
 



Πηγή

~

Ανακυκλωμένα λάδια «χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αντιβιοτικών στην Κίνα»

Ανακυκλωμένο λάδι από εστιατόρια φαίνεται ότι κατέληξε σε τρόφιμα και φάρμακα
Ανακυκλωμένο λάδι από εστιατόρια φαίνεται ότι κατέληξε σε τρόφιμα και φάρμακα   (Φωτογραφία:  Associated Press )



Πεκίνο
Έπειτα από αναφορές για χρήση ακατάλληλων ανακυκλωμένων λαδιών στην παραγωγή αντιβιοτικών, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από φαρμακευτικές εταιρείες να ελέγξουν τους προμηθευτές τους.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, είναι ο τελευταίος κλάδος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των ανακυκλωμένων λαδιών τηγανίσματος που προέρχονται από εστιατόρια.


Πέρυσι το Σεπτέμβριο, 32 άτομα συνελήφθησαν για την πώληση ανακυκλωμένου λαδιού ως τροφίμου. Το σκάνδαλο πήρε νέα τροπή φέτος τον Απρίλιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι παράνομα εργαστήρια παρήγαγαν «ανακυκλωμένα» λάδια από ζωικό λίπος και όργανα που βρίσκονταν σε αποσύνθεση. Συνολικά 100 τόνοι λαδιού, το οποίο προοριζόταν για εστιατόρια, κατασχέθηκαν σε παράνομα εργαστήρια σε 14 επαρχίες.


Στην περίπτωση των φαρμακοβιομηχανιών, το ακατάλληλο λάδι φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στη θέση του ακριβότερου σογιέλαιου.



Πηγή:

~

ΙΕΚ και Κολλέγια: Τι να προσέξετε πριν εγγραφείτε σε ιδιωτικές σχολές


 
Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός με συμβουλές για όσους μαθητές δεν κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων και θέλουν να στραφούν στις ιδιωτικές σχολές στα ΙΕΚ και τα Κολλέγια παρουσιάζεται παρακάτω:
1)Κάντε έρευνα αγοράς. Εφόσον γνωρίζετε το τι ειδικότητα θέλετε να σπουδάσετε,ψάξτε και βρείτε όλα τα Ι.ΙΕΚ και τα Κολλέγια που την έχουν. Πάτε σε όλες ανεξαιρέτως τις σχόλες και δείτε τι πακέτα σπουδών και μαθημάτων σας προσφέρουν. Μην πάτε απευθείας μόνο στα πολυδιαφημισμένα,ώστε να δείτε και το τι παίζει στην αγορά,μονοί σας.
2)Ρωτήστε τι βιβλία σας παρέχει το Ι.ΙΕΚ ή το Κολέγιο και ποια θα αγοράσετε εσεις. Προσοχή:Υπάρχουν Ι.ΙΕΚ που έχουν ένα βιβλίο για όλα τα μαθήματα της χρονιάς! Δείτε τα και κρίνετε.
3)Ρωτήστε τι πτυχίο παίρνετε όταν θα τελειώσετε το Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι Ι.ΙΕΚ (2 χρόνια χωρίς Bachelor ή Master) παίρνουν πτυχίο βοηθού δίνοντας εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση,ενώ των Κολλεγίων,πτυχίο Πανεπιστημίου.
-Σε περίπτωση που κάνετε Bachelor ή Master στο Ι.ΙΕΚ που θα επιλέξετε,ρωτήστε απο ποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα είναι το πτυχίο και έπειτα πάρτε τηλέφωνο στο Υπ. Παιδείας για να δείτε αν είναι αναγνωρισμένο απο το Ελληνικό Κράτος.
-Προσοχή:Κρατική πιστοποίηση σπουδών μπορεί να πάρει ένας σπουδαστής μόνο απο Ι.ΙΕΚ και όχι απο Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

4)Ρωτήστε το ποιοι είναι οι καθηγητές που διδάσκουν και ποιο είναι το βιογραφικό τους.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε καλλιτεχνικό ή δημοσιογραφικό τομέα σπουδών ρωτήστε αναλυτικά: ποιοί διδάσκουν (ονοματικά),ποιοι είναι απλοί συνεργάτες και έρχονται μόνο 1 φορά το μήνα για μαθήματα τύπου masterclass) ,ποιος είναι ο κύκλος σπουδών,τι είδους δραστηρίοτητες διοργανώνει η σχολή,με τι επιτυχία και ποιοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν το προηγούμενο έτος.
-Προσοχη στις παραπλανητικες διαφημιστικες καταχωρισεις.Πολλες σχολες διαφημιζουν πως σε αυτες διδασκουν γνωστοι δημοσιογραφοι,ηθοποιοι,σκηνοθετες,τραγουδιστες…ενω στην πραγματικοτητα,αυτοι οι ανθρωποι συμμετεχουν μονο σε σεμιναρια και δεν παραδιδουν μαθηματα.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε άλλα επαγγέλματα,βεβαιωθείτε πως οι καθηγητές σας θα έχουν τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου και εάν είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο τους.

5)Ψάξτε και βρείτε σπουδαστές παλαιότερων ετών στο Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε. Μην ρωτήσετε μόνο τους σπουδαστές-κράχτες που δουλεύουν αυτή τη περίοδο στη σχολή τους και βοηθούν στις έγγραφες,λέγοντας σας τα καλύτερα λογία.
Κάντε προσωπική έρευνα για 2-3 εβδομάδες και ρωτήστε τους πάντες.
Ψάξτε σε φόρουμ και blogs στο internet για να δείτε απόψεις και κριτικές.

6)Μεγάλη προσοχή στο τρόπο πληρωμής των διδάκτρων. Πολλά Ι.ΙΕΚ και Κολλέγια σε υποχρεώνουν να πληρώνεις τις δόσεις της σχολής σου μέσω τράπεζας, “κάνοντας δήθεν καλύτερο διακανονισμό” για όσους μήνες θες. Ουσιαστικά σου βγάζουν είτε πιστωτική κάρτα,είτε δάνειο το οποίο αποπληρώνεις σταδιακά,με οτι αυτό συνεπάγεται. Σε περίπτωση που σου υποσχεθούν άτοκο δάνειο ή άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας και πως θα πληρώσεις μόνο το ποσό που θα συμφωνήσεις,να ξέρεις πως για κάθε μέρα καθυστέρησης της δόσης…θα πληρώνεις τόκους. Συνεπώς σε καμία περίπτωση μην μπλέξετε με τράπεζες. Πιέστε τους να πληρώνετε τα δίδακτρα αποκλειστικά και μόνο στο ταμείο της σχολής.
Εάν σας πουν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει,τότε ζητήστε τραπεζικό λογαριασμό της σχολής ώστε να κάνετε εκεί την κατάθεση και με την απόδειξη που θα παίρνετε απο την τράπεζα,θα πηγαίνετε στη γραμματεία του Ι.ΙΕΚ ή Κολεγίου για να παίρνετε απο εκεί την κανονική απόδειξη.

7)Ρωτήστε εάν το Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε έχει κάποιο γραφείο επαγγελματικής αποκατάστασης και το εάν οι απόφοιτοι του βρίσκουν άμεσα δουλειά και σε ποιές επιχειρήσεις.
Ρωτήστε το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της σχολής και μάθετε το ποιοι είναι αυτοί οι απόφοιτοι,ώστε με κάποιον τρόπο να τους ρωτήσετε εαν πραγματικά βοηθήθηκαν.(Μπορείτε να τους βρείτε και μέσω Facebook).

8)Ζητήστε να δείτε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν και κατά πόσο αυτός μπορεί να σας παραχωρείτε όποτε εσείς επιθυμείτε ώστε να κάνετε δικά σας Project ή εργασίες.
9)Ρωτήστε εάν τα τμήματα είναι ολιγομελή ή πολυμελή και εάν σε κάποια μαθήματα ενώνονται 2-3 ειδικότητες,που έχουν κοινά μαθήματα και παρακολουθούν παράδοση όλοι μαζί. Το θέμα είναι να μην γίνεται πανηγύρι στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο,αλλά πραγματική δουλειά.
10)Προσπαθήστε να εξασφαλίστε την καλύτερη δυνατή τιμή στα δίδακτρα,με συνεχόμενα παζάρια. Εν μέσω κρίσης αφού θα σας “εκμεταλλευθούν”…εκμεταλλευθείτε τους και εσείς!
-Κάποια Ι.ΙΕΚ μάλιστα έχουν “κοινωνικά πακέτα” για ευπαθείς ομάδες. Φροντίστε να τα επικαλεστείτε και να τα αξιοποιήσετε.

Πληροφορίες αναφορικά με τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης…δηλαδή τα Κολλέγια,μπορείτε να βρείτε στο site του Υπουργείου Παιδείας εδώ http://www.minedu.gov.gr/dioikhtika-eggrafa/keme/




~

Χιλιάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται λόγω φτώχειας

Δωρεάν εμβολιασμός σε παιδιά ανασφάλιστων
και μακροχρόνια ανέργων

Χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα είναι εκτεθειμένα σε λοιμώδη νοσήματα καθώς οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τα εμβόλιά τους! 
Τα Κοινωνικά Ιατρεία επιβεβαιώνουν την μεγάλη προσέλευση ανεμβολίαστων παιδιών, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η έρευνα της UNICEF να ενισχύσει την εικόνα της εξαθλίωσης, αναφέροντας πως 439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρει πως "από τον Φλεβάρη που λειτουργεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησε ο ΙΣΑ με την ΜΚΟ "Αποστολή", έχουν προσέλθει πάνω από 3.600 άτομα. Το 74% ήταν Έλληνες που έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Μεταξύ τους και 1.168 παιδιά εκ των οποίων 8 στα 10 δεν είχαν κάνει τα βασικά εμβόλια".

Το 44% όσων προσήλθαν στο ιατρείο είναι μικρομαγαζάτορες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και έμειναν ανασφάλιστοι επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία. Ένα 46% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν λόγω απόλυσης την κοινωνική τους ασφάλιση. Το 88% όσων πήγαν να εξεταστούν έχασαν την κοινωνική τους ασφάλιση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τα κοινωνικά ιατρεία εκτός Αττικής.

Η εικόνα των μη εμβολιασμένων παιδιών που βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια γκάμα σοβαρών ασθενειών, μαζί με την εικόνα των υποσιτισμένων παιδιών που λιποθυμούν στα σχολεία είναι η νέα πραγματικότητα της μνημονιακής εποχής. 

Με τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.



Πηγή:

~

Το Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά

 
Από το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρες 10.00 – 15.00, το «Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα εκθέματά του:

ü 
«Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» - χορηγός: KRAFT FOODS
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της σωματικής άσκησης στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, ερευνούν την ανατομία τους και συνδέουν την άσκηση με την ευεξία του οργανισμού.
ü  «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»χορηγός: Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα των συλλογών και πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές. Συνεργάζονται, μαγειρεύουν και γεύονται τα δημιουργήματά τους.
ü  «Η Αγορά»
Το έκθεμα «Η Αγορά» προσφέρει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον στα παιδιά για να χειριστούν τις αγορές τροφίμων, να εξοικειωθούν με τις βασικές λειτουργίες της αγοράς (προσφορά – ζήτηση) και να επινοήσουν δικούς τους τρόπους συνδιαλλαγών.
ü  «Γεια σου, Πυθαγόρα!»
Το έκθεμα επιδιώκει, μέσα από το παιχνίδι, να διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών πάνω στις γεωμετρικές έννοιες και να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα με την άμεση επαφή και να πειραματιστούν με τα αντικείμενα του εκθέματος.
ü  «Η Σοφίτα»
Στο έκθεμα αυτό ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των γενεών. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και συλλέγουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή στα μέσα του 20ου αιώνα.
ü  «Συλλογές παιδιών»
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τη συλλεκτική λειτουργία ενός μουσείου. Επινοούν διαφορετικούς τρόπους για να εκθέσουν τις προσωπικές συλλογές τους και να επικοινωνήσουν με τους επισκέπτες του μουσείου.
ü  «Μέσα στο νερό»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τις φυσικές επιστήμες.  Πειραματίζονται με το νερό και τις ιδιότητές του και ανακαλύπτουν τρόπους για την ήπια χρήση του.
ü  «Παιχνιδότοπος, θεματική ενότητα: χτίζω και δημιουργώ» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Ο Παιχνιδότοπος αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του Παιδικού Μουσείου. Σκοπός του είναι η εξοικείωση των παιδιών με το μουσείο και η διαμόρφωση θετικής στάσης.
Στο έκθεμα τα παιδιά παίζουν με οικοδομικό υλικό, κατασκευάζουν απλά οικοδομήματα και ανακαλύπτουν σχήματα, μεγέθη, τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους και πώς αυτά μπορούν να μεταβληθούν από τη δική τους παρέμβαση.

καθώς και με το Παιχνιδοπωλείο και το Υλικοπωλείο!


Επίσης, τα
Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:
 Για παιδιά 3-6 χρόνων

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

  «Το Φθινόπωρο αλλιώς»
Τα παιδιά συζητούν και σχεδιάζουν για το Φθινόπωρο, τις συνήθειες των ανθρώπων τη συγκεκριμένη εποχή και την αλλαγή της φύσης. Κατόπιν παρατηρούν πίνακες γνωστών ζωγράφων που απεικονίζουν το Φθινόπωρο και ζωντανεύουν ένα από όλους.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

  «Οι φωλιές των πουλιών»
Ξύλα, κλαράκια, χόρτο, πηλός κι άλλα υλικά που μπορούμε να μαζέψουμε από κάποιο κήπο ή δάσος θα είναι το ερέθισμα ώστε τα παιδιά να κατασκευάσουν τη δική τους φωλιά για τα πουλιά.
Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι:
11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45

   Για παιδιά 7-12 χρόνων

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

  «Αναμνήσεις από το Καλοκαίρι»
Τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις διακοπές του Καλοκαιριού και σχεδιάζουν την επιστροφή τους στο σχολείο. Κατόπιν δημιουργούν και στη συνέχεια παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με εικόνες από τις καλοκαιρινές τους αναμνήσεις.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

  «Προστατεύω το περιβάλλον μου»
Κινδυνεύει το περιβάλλον μας; Ποιος το καταστρέφει; Για ποιους λόγους; Πού οδηγεί η καταστροφή του; Τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα και κατασκευάζουν μια αφίσα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:
12:00 – 13:00

Το Σεπτέμβριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Από τις 2 Οκτωβρίου, ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και
ο εκθεσιακός χώρος θα είναι ανοιχτός και τις καθημερινές, Τρίτη έως Παρασκευή.
_____________________________________________________________________
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα των συλλογών παρατηρούν, ανακαλύπτουν και εκφράζονται δημιουργικά!
Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων” με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” είναι Τρίτη έως Παρασκευή 10:00–14:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς ειδοποίηση.

“Παιδικό Μουσείο-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων”

με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο”
Κυδαθηναίων 14 Πλάκα, (2103312995, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr



Πηγή:

~ Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η παπαδιά ομολόγησε τη δολοφονία του άντρα της - Εκτελεστής αποδείχθηκε ο εραστής της - Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το άγριο φονικό της Ηλείας!


- Ανατροπή των δεδομένων με την αστυνομία να καταφέρνει να λύσει τον γρίφο του στυγερού εγκλήματος
- Η παπαδιά και ο εραστής της οργάνωσαν από κοινού τη δολοφονία, για να τον βγάλουν από τη μέση
- Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ομολόγησαν και πήγαν για αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος
- Η παπαδιά προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές, αλλά συχνά έπεφτε σε αντιφάσεις που κίνησαν υποψίες...



Αποκαλύψεις που σοκάρουν, για μια υπόθεση που συγκλόνισε και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει τη δολοφονία του ιερέα και να διαπιστώσει τόσο την ταυτότητα των δολοφόνων όσο και τα κίνητρά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας η εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου ιερέα από την Φωκίδα, που έγινε στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας το μεσημέρι της Δευτέρας (03-09-2012) είναι έγκλημα πάθους. Ο ένας από τους δύο δράστες φέρεται να διατηρούσε ερωτική σχέση, με την σύζυγο του ιερέα και από κοινού οργάνωσαν τη δολοφονία για να τον βγάλουν από τη μέση!


Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, η 43χρονη ηθικός αυτουργός και ο 40χρονος δράστης ομολόγησαν την πράξη τους τα ξημερώματα. Νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν για αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος οπου έδειξαν στους αστυνομικούς πώς ακριβώς στήθηκε το καρτέρι θανάτου στον ιερέα.

Αρχικά, οι αστυνομικοί εξέτασαν το ενδεχόμενο της ληστείας όμως αυτό απομακρύνθηκε από τη στιγμή που οι δράστες δεν έψαξαν για χρήματα στο αυτοκίνητο και στις τσέπες του θύματος. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο των προσωπικών διαφορών.


Σε αυτό οδηγήθηκαν και από την κατάθεση της γυναίκας του, που προφανώς για να παραπλανήσει τις αρχές, επέμενε ότι τις τελευταίες μέρες ο άντρας της δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα. Όμως και πάλι από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έπαιρναν, οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι κάτι άλλο υπήρχε πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση.


Τελικά ο γρίφος της δολοφονίας λύθηκε το πρωί και τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία...

Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας

Σύμφωνα με τα όσα φέρετε να έχει καταθέσει στους αστυνομικούς η 43χρονη σύζυγός του, η οποία κατάγεται από το Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, είχαν έρθει στο νομό και διέμεναν σε ξενοδοχείο στον Πύργο. Έφυγαν χθες το πρωί από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με κατεύθυνση τη Ζαχάρω διαμέσου της Κρέστενας για να κάνουν ανάληψη χρημάτων από την τράπεζα.

Μόλις βγήκαν στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη διασταύρωση Κρεστένων έκαναν στάση, περίπου στις 12.15. Τη στιγμή που είχε απομακρυνθεί η σύζυγός του, άκουσε πυροβολισμούς και γυρνώντας είδε τον 52χρονο ιερέα, μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, όπου βάση των περιγραφών της 43χρονης άρχισε να αναζητά δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και φορούσαν κράνη. Η σύζυγός του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο Κρεστένων...



Πηγή:newsit

~

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ;

Το καινούριο σήμα του ΠΑΣΟΚ έχει βαθύτερο νόημα!
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ:

Γιατί πορτοκαλί χρώμα έχει και ο ήλιος όταν δύει!!! :))




el-democracy.blogspot.com


~

Συγκλονιστική επιστολή: "Είμαι χωρίς ρεύμα ένα χρόνο και έχουμε να φάμε 6 ημέρες"

- Στις 20 Σεπτεμβρίου ο 45χρονος συμπολίτης μας κλείνει ένα χρόνο χωρίς ρεύμα
- "Τελευταία φορά φάγαμε όταν πουλήσαμε τις βέρες μας" εξομολογείται
- "Είμαι αξιοπρεπής, δε ζητάω δανεικά, μόνο δουλειά να σταθώ στα πόδια μου"
- Ολη η συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στο Newsit o 45χρονος
- Έκκληση ανθρωπιάς σε όποιον μπορεί να βοηθήσει
- Δεκάδες τα μηνύματα που φτάνουν στο Newsit για βοήθεια σε τρόφιμα ή χρήματα
- Ο 45χρονος ωστόσο ζητάει ΜΟΝΟ δουλειά, τίποτε άλλο

Ο κύριος Α.Κ, είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που η ζωή τους τα έφερε άσχημα.

Αυτή τη στιγμή ο 45χρονος και η 41χρονη σύντροφός του που ζουν στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, είναι άνεργοι και κανένας από τους δύο δε μπορεί να βρει δουλειά παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά.

Η επιστολή που έστειλε στο Newsit είναι γροθιά στο στομάχι, αφυπνίζει συνειδήσεις και μας κάνει όλους να θυμόμαστε πως πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι. Μη ξεχνάτε πως αύριο ίσως είμαστε εμείς στη θέση του Α.Κ που ζητά βοήθεια, όχι δανεικά, μόνο ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 45ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ NEWSIT

"Oνομάζομαι Α.Κ και μαζί με τη σύντροφο μου κατοικούμε στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.Είμαστε και οι δύο άνεργοι επι μακρον, προσωπικά 3 ετη και φέτος στις 20 Σεπτέμβρη θα έχουμε επέτειο ενος έτους διαβίωσης χωρις ηλεκτρικό ρεύμα, μια που η δεη διέκοψε τη παροχή λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
Σήμερα δε είναι η επέτειος των 6 ημερών χωρις καθόλου φαγητο, ουτε καν υποψίας αυτού και βέβαια ειμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ευτυχής που υπάρχω σε μια πραγματικότητα όπου το κάθε χθες ειναι ονειρικό σε σχέση με το σήμερα...και βέβαια ως ενας απο τους πολλούς αδυνατώ πλήρως να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στη πολιτεία και απλά αναρωτιέμαι πόσο συνεπής είναι εκείνη απέναντι σε εμένα και τους όμοιους μου.
Αναζητώ μέχρι εξαντλήσεως μια οποιαδήποτε εργασία αλλά μάταια, ούτε χαραμάδα σε υποψία ανοίγματος...κούφια λόγια και κενού περιεχομένου υποσχέσεις.
Αλλά υπάρχω...γιατι; Ποιος μπορεί να ζει χωρις τίποτα χωρις καν τα στοιχειώδη, χωρίς την αξιοπρέπεια του, χωρίς την υπερηφάνεια του, χωρίς όνειρα και μέλλον..;
Πεινάμε κύριε και είναι λέξεις πραγματικές και με περιεχόμενο. Και ζητάμε να μας βοηθήσετε, έμπραχτα όμως και πολύ άμεσα εαν θέλετε. Δεν είμαι επαίτης ούτε και ζητάω δανεικά, δε βοηθούν, ούτε μπορώ να τα επιστρέψω. Ζητάω εργασία, οποιαδήποτε εργασία για να σταθώ στα πόδια μου και ίσως και να κάνουμε ονειρα...
Δεν εφτασα 45 ετών για να σκέφτομαι οτι σύντομα θα αποτελλώ ένα ακόμη νούμερο στις στατιστικές της απώλειας...γιατί βλέπετε είναι προτιμότερη η αυτοχειρία της στιγμής παρά ο καθημερινός θάνατος που βιώνουμε...
Πιστεύω στους ανθρώπους και κάνω έκκλιση βοηθείας, είμαι σε απόλυτη απόγνωση, σας παρακαλώ. Δε θέλω να πιστέψω οτι μαζί με τη πτώχευση ήρθε και η κώφωση. Εαν μπορείτε και εαν θέ λετε βοηθήστε αλλά με πράξεις, όχι με λόγια σας παρακαλω.
Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη για την όποια τυχόν ενόχληση προκαλω και την κατανόησή σας διότι η πείνα κα ιη απόγνωση δεν είναι καλοί σύμβουλοι αλλά δυστυχώς είναι οι μόνοι που με συντροφεύουν εδώ και πολύ - πολύ καιρό.

Με απόλυτη ειλικρίνεια Α.Κ.

ΥΓ: Σας παρακαλώ ας μη ξεχνάμε την ανθρωπιά μας, τη χρειαζόμαστε και ίσως εμείς λίγο περισσότερο από κάποιους άλλους και ίσως κάποιοι άλλοι περισσότερο από εμάς....".

Ο 45χρονος που είναι πάνω απ΄όλα αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος μας έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή αλλά δεν ήθελε να αναφέρουμε το όνομά του. Οποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσω του Newsit.gr

Το Newsit από τη στιγμή που δημοσιοποιήσε την επιστολή βομβαρδίζεται από δεκάδες e-mail συνανθρώπων μας που θέλουν να βοηθήσουν είτε με τρόφιμα είτε με χρήματα. Ωστόσο επιθυμία του Α.Κ είναι να δεχθεί βοήθεια ΜΟΝΟ για να βρει δουλειά.

Έχουμε και το τηλέφωνό του και τη διεύθυνσή του και έχουμε επιβεβαιώσει απολύτως οτι ο άνθρωπος δεν ψεύδεται. Οποιος λοιπόν επιθυμεί να τους προσφέρει εργασία είμαστε στη διάθεσή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ



Πηγή:

~

Φόρος 30% στις καταθέσεις στην Ελβετία

ΦΟΡΟΣ 30% ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για να φορολογηθούν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία έχουν «φυγαδευθεί» στην Ελβετία όχι μόνο την τελευταία διετία αλλά και προηγούμενα χρόνια αποτελεί η συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ ελληνικών και ελβετικών αρχών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης βρίσκεται από χθες στη χώρα που μέχρι πρότινος εξασφάλιζε την απόλυτη μυστικότητα για τις καταθέσεις, προκειμένου να υπάρξει διακρατική συμφωνία για τη φορολόγηση των «κρυφών» αποταμιεύσεων που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Οπως δηλώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα», «είναι πάρα πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συμφωνία γιατί μπορεί το Δημόσιο να αντλήσει έσοδα της τάξεως των 4-6 δισ. ευρώ, τα οποία να λειτουργήσουν μελλοντικά ως “αερόσακος” σε απαιτήσεις της τρόικας για νέα φοροεισπρακτικά ή άλλα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα».

Τα τελευταία δύο χρόνια είχαν γίνει ορισμένες προσπάθειες να επέλθει συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία αλλά ποτέ δεν έφθασε ως το τέλος, όπως πέτυχαν η Γερμανία, η Αυστρία και οι ΗΠΑ.


Σήμερα ο έλληνας υφυπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών κ. Πατρίκ Οντιέ προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συμφωνίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ελβετίας κ. Μαρκ Αμπουίλ, όπου αναμένεται να κλείσει μεγάλο μέρος της κυοφορούμενης συμφωνίας.


Δύο είναι τα
«αγκάθια» που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το ποσοστό με το οποίο θα φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων που δεν θα δεχθούν να κοινοποιήσουν οι ελβετικές αρχές στην Ελλάδα τα στοιχεία τους και το δεύτερο έχει να κάνει με τη μεταχείριση των καταθέσεων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (offshore) αλλά οι πραγματικοί μέτοχοι-δικαιούχοι είναι Ελληνες.

Οι
«κρυφές» καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες αναμένεται να φορολογηθούν με ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% ως 30% εφόσον ο δικαιούχος δεν δεχθεί να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και επιθυμεί να εξακολουθεί να παραμένει «ανώνυμος».

Ειδικότερα, οι Ελληνες που διατηρούν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες το επόμενο διάστημα και εφόσον ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία θα δεχθούν μια επιστολή από την τράπεζα στην οποία έχουν τα χρήματά τους που θα αναφέρει σε γενικές γραμμές τα εξής
: «Τα προηγούμενα, π.χ., πέντε χρόνια έχετε καταθέσει ένα Χ ποσό το οποίο η τράπεζα θεωρεί ότι δεν είναι φορολογημένο και γι’ αυτό θα του επιβληθεί ειδική εισφορά (π.χ. 20% ή 30%) προκειμένου να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την αποστολή των στοιχείων σας στην Εφορία στην οποία ανήκετε στην Ελλάδα».

Οποιοι θεωρούν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή διέπονται από ειδικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα εισοδήματα των εφοπλιστών, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους και θα
«γλιτώσουν» την έκτακτη φορολογία. Αντίθετα, όσοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα που διατηρούν στην Ελβετία είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «μαύρα» και θέλουν να συνεχίσουν να διατηρούν την ανωνυμία τους θα φορολογηθούν με το ποσοστό που θα συμφωνηθεί διακρατικά. Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί αν κάποιος φορολογηθεί διατηρώντας την ανωνυμία του αλλά κάποια στιγμή επιθυμεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Θα μπορέσει να το αποκτήσει φέρνοντας χρήματα από την Ελβετία ή θα εμπίπτει στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες»; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μαυραγάνης με τους ελβετούς κυβερνητικούς παράγοντες.

 

Πηγή: 

~ Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΑΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

 
Συνεχίζεται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2012 και κάθε Κυριακή, το πρόγραμμα της δωρεάν σίτισης που προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στους άπορους συμπολίτες μας οι οποίοι λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές ανάγκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων.
Η παροχή του γεύματος σε 300 καταγεγραμμένα άτομα θα γίνεται κάθε Κυριακή, κατά τη  διάρκεια του έτους, εκτός των επίσημων αργιών, στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης.
 Το γεύμα περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, σαλάτα, φρούτο και ψωμί. Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης έρχεται να προστεθεί στα γεύματα που προσφέρονται σε καθημερινή βάση σε απόρους (πλην Σαββατοκύριακου) επί της οδού Αμύντα.
Σχετικά  η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα δήλωσε : «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την ενεργό στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν ανάλογες δομές με στόχο την ανακούφιση συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες».




~

Είσαι άνεργος; Δεν έχει παιδικό σταθμό!

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους παιδικούς σταθμούς δεν αφορά μόνο τις χιλιάδες αιτήσεις γονέων που δεν ικανοποιήθηκαν. Αφορά και τις αιτήσεις που δεν έγιναν. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν φιλοξενούν παιδιά ανέργων.

Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, χιλιάδες παιδιά άνεργων γονέων θα στερηθούν του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής και των ωφελειών που αυτή προσφέρει στην ανάπτυξή τους.

Παράλληλα, οι άνεργοι γονείς, στερούμενοι της δυνατότητας φιλοξενίας των παιδιών τους, στερούνται των προϋποθέσεων για εξεύρεση εργασίας.

Αν και η κυβερνητική πολιτική έχει φροντίσει ώστε να καταδικάζονται στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, είτε μένοντας στην ανεργία είτε βρίσκοντας ένα μεροκάματο με μισθό πείνας.

Είναι υποκρισία, λοιπόν, δήμοι να καυχιόνται ότι έχουν ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από γονείς της περιοχής τους για φιλοξενία παιδιών, αφού απορρίπτεται εξαρχής μια μεγάλη πλέον μερίδα εργαζομένων που η κρίση τους ώθησε στην ανεργία.

Το αίτημα που πρέπει να προβληθεί και να διεκδικηθεί είναι ένα και μοναδικό. Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.




Πηγή:

~

Άνεργος μαθηματικός αυτοκτόνησε στο Μεσολόγγι

 

Κρεμασμένος σε μια πορτοκαλιά, στο πατρικό του σπίτι βρέθηκε 44χρονος μαθηματικός σήμερα στο Μεσολόγγι. Ο αυτόχειρας άφησε σημείωμα και επικαλείται οικονομικούς λόγους.
Όπως μεταδίδει το agriniopress.gr τον άτυχο άνδρα βρήκαν οι δικοί του που είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Ο 44χρονος άφησε σημείωμα, όπου ζητά συγγνώμη από τους οικείους του και επικαλείται οικονομικούς λόγους, που όπως γράφει, τον οδήγησαν στην πράξη του.



Πηγή:

~

Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Όθωνας

Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843


Η απολυταρχική διακυβέρνηση του Όθωνα, η πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου το 1843 και η εκβιαστική τακτική των ξένων δανειστών, συνέτειναν στην επιδείνωση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης  στη χώρα.
Η στρατιωτική εξέγερση υπό τον συνταγματάρχη Καλλέργη με την προτροπή του Μακρυγιάννη, την ενθάρρυνση των ξένων πρεσβειών και τη συμπόρευση των πολιτικών ηγετών, ανάγκασαν τον Όθωνα να δεχτεί τη συγκρότηση συντακτικής εθνοσυνέλευσης η οποία ψήφισε το Σύνταγμα του 1844. 
 
Τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας κατά της απολυταρχίας του Όθωνα. Ενώ αρχικά οι αρχηγοί της συ­νωμοσίας σκόπευαν να εξεγερθούν στις 25 Μαρτίου 1844, αναγκάστηκαν να κινηθούν νωρίτερα, φοβού­μενοι ότι το μυστικό τους είχε προδοθεί. Τα μέτρα των ανακτόρων επέσπευσαν κατά πολύ το κίνημα. Η απόφαση για τη σύσταση έκτακτου στρατοδικεί­ου, το οποίο το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου θα δίκα­ζε 83 επιφανή πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα με σκοπό την αποτροπή της λαϊκής εξέγερσης, οδήγησε τους επικεφαλής να δράσουν ακριβώς ε­κείνη την ημέρα. Κατά τον Ασπρέα [i], η κυβέρνηση φάνηκε διστακτική στη συγκεκριμένη περίσταση και έχασε πολύτιμο χρόνο, παρακολουθώντας τους αρχηγούς της συνωμοσίας και πιστεύοντας ότι η σύσταση του έκτακτου στρατοδικείου και ο διορισμός των δικαστών έφθανε για να αποθαρρύνει τους συνωμότες και να σταματήσει τις ενέργειές τους.
Αντίθετα, οι τελευταίοι αντέδρασαν πολύ μεθοδικά. Λίγο πριν από την έκρηξη της επανάστασης, μύησαν τον Σκαρβέλη, αρχηγό του πεζικού, και τον Σχινά, αρχηγό του πυροβολικού. «Υπό τας συνθήκας ταύτας η επανάσταση η αποσκοπήσασα και επιτυχούσα την ανατροπήν της απολύτου μοναρχίας, εξερράγη νύκτα της 2ας Σεπτεμβρίου υπό χαρακτήρα απολύτως στρατιωτικόν»[ii]. Ο βασιλιάς, μολονότι γνώριζε για τη συνωμοσία, είχε καθυστερήσει τις συλλήψεις. Είναι πολύ πιθανό ότι φοβόταν τη λαϊκή αντίδραση σε περίπτωση σύλληψης και δίκης επιφανών, που προέρχονταν και από τα τρία κόμ­ματα, θεωρούσε ότι κάθε προσπάθεια καταστολής της συνωμοσίας θα προξενούσε λαϊκή εξέγερση και τα γεγονότα που ακολούθησαν, δικαίωσαν βε­βαίως τους φόβους και τις ανησυχίες του.
Η ανώτατη στρατιωτική διεύθυνση των επαναστα­τικών δυνάμεων είχε ανατεθεί στον Δημήτριο Καλλέργη, ο οποίος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 2ας Σεπτεμβρίου, αφού εξαπάτησε τους κατα­σκόπους της κυβέρνησης, συγκάλεσε το ιππικό σύ­νταγμα. Ανάμεσα στους αξιωματικούς, παρευρισκό­ταν και ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, Σπυρομήλιος. Ο Καλλέργης εξέθεσε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το έθνος, τό­νισε ότι έπρεπε να τον ακολουθήσουν όλοι στο κί­νημα, για το οποίο ήταν ενημερωμένοι οι αξιωματικοί του στρατού, και ότι θα έπρεπε ή να πετύχουν ή να πεθάνουν. Με το σύνθημα «Ζήτω το Σύνταγμα»,[iii]  ενθουσίασε τους αξιωματικούς, υπαξιωματι­κούς και στρατιώτες, οι οποίοι αμέσως το ενστερνί­στηκαν. Ο Σκαρβέλης είχε παρατάξει το τάγμα των ακροβολιστών και περίμενε, ο δε Σχινάς περίμενε, ως επικεφαλής του πυροβολικού.
Το σύνθημα της εκκίνησης ήταν δυο πυροβολισμοί, μετά τους ο­ποίους όλα τα στρατιωτικά σώματα θα ξεκινούσαν α­πό διάφορα σημεία, κατά των ανακτόρων. Στη μια μετά τα μεσάνυχτα, ο Καλλέργης έδωσε το σύνθη­μα και ξεκίνησε συνοδευόμενος από μουσική, τύμπανα και σάλπιγγες. «Δια των οδών της πρωτευ­ούσης δεν διήλαυνε σώμα στασιάσαντος στρατού, αλλά στρατός θριαμβευτικής πορείας. Οι στρατιώται εκραύγαζον «Ζήτω το Σύνταγμα» και οι πολίται έκπληκτοι απήντουν δια της αυτής ζητω­κραυγής. Αλλά και οι μεν και οι δε εγνώριζον μόνον την λέξιν, ολίγιστοι δε ίσως και το πολί­τευμα, το οποίον διηυθύνοντο να επιβάλουν βία εις το Στέμμα. Η μόνη υποληφβείσα συντεταγμέ­νη δύναμις εν τη πρωτευούση, ήτις παρέμεινε πι­στή εις το Στέμμα ήτο η της χωροφυλακής»[iv].
Δημήτριος Καλλέργης
Ο Καλλέργης, στο μεταξύ, είχε διατάξει να ανοί­ξουν τη φυλακή του Μεντρεσέ και να απελευθερώ­σουν τους κρατούμενους, και παράλληλα είχε στείλει αποσπάσματα στρατιωτών για να καταλάβουν τα υπουργεία, την Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο Τα­μείο, το Νομισματοκοπείο και ένα σώμα του ιππι­κού για να ελευθερώσει τον Μακρυγιάννη. Ο Μακρυγιάννης ήταν αποκλεισμένος στο σπίτι του, περικυκλωμένος από τη χωροφυλακή. Παρά τον κλοιό, ορισμένοι φίλοι του είχαν καταφέρει να μπουν στο σπίτι του, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά του. Οι χωροφύλακες τότε άρχισαν να πυροβολούν και οι έγκλειστοι ανταπέδωσαν. Κατά την ανταλλαγή των πυρών, σκοτώθηκε ένας ενωμοτάρχης, ο μόνος νεκρός κατά τη διάρκεια της ε­πανάστασης. Όταν όμως έφθασε ο στρατός, οι χω­ροφύλακες υποχώρησαν και ο Μακρυγιάννης μπό­ρεσε να βγει έξω με τους δικούς του. Στη πλατεία μπροστά από τα ανάκτορα είχε συγκεντρωθεί πλήθος λαού, φωνάζοντας συνθήματα.
Μολονότι ο Όθων – αδυνατώντας να εκτιμήσει την κατάσταση- είχε δώσει εντολή στη φρουρά των α­νακτόρων να διαλύσει το στρατό που είχε περικυ­κλώσει τα ανάκτορα, δεν εισακούστηκε. Προσπά­θησε να επικοινωνήσει με το στρατό και το πυρο­βολικό μέσω του υπουργού των Στρατιωτικών, Βλα­χόπουλου, και του υπασπιστή του, Γαρδικιώτη Γρίβα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ο Βλαχόπου­λος πλησίασε τον Καλλέργη και τους στρατιώτες, προσπαθώντας να τους πείσει να διαλυθούν, συνε­λήφθη και φυλακίσθηκε μαζί με τον Γαρδικιώτη Γρίβα, κατόπιν διαταγής του Καλλέργη.
Αργά τη νύχτα, ο βασιλιάς εμφανίστηκε μα­ζί με το συνταγματάρχη Ες (Hess) σε ένα παράθυρο του πρώτου πατώματος που έ­βλεπε προς την πλατεία και ρώτησε τον Ε­πικεφαλής Καλλέργη τι ζητούσε. Ο τελευ­ταίος, πάντοτε έφιππος, του απάντησε: «Μεγαλει­ότατε, ευδοκήσατε να ικανοποιήσετε την αίτησιν του στρατού και του λαού, ομογνωμόνως ζητούντων Σύνταγμα» [v].
Ο Όθων απάντησε οργισμένος «Ας διαλυθώσι και θέλω μεριμνήση περί της αι­τήσεώς των», απάντηση που ήταν φυσικά αδύνατον να γίνει δεκτή και που συγχρόνως δείχνει τον τρό­πο με τον οποίο προσέγγιζε την κατάσταση. Οι συ­γκεντρωμένοι, βεβαίως, ήταν αποφασισμένοι να λάβουν την απάντηση μέσα στην ίδια νύχτα και οι διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Ο Καλλέργης απάντησε: «Με­γαλειότατε, δεν θέλουν διαλυθή, έως ου η Υ.Μ. δεν αποφασίση μετά του Συμβουλίου της Επι­κρατείας». Τότε παρενέβη ο Ες, που προξένησε την οργή του Καλλέργη, ο οποίος τον κατηγόρησε «ως παραίτιον και συμμέτοχον της δεινής θέσεως εις την οποίαν είχον επιβούλως καταντήσει τον βασιλέα οι αυλικοί του και τον διέταξε να απέλθη από της θυρίδος»[vi].
Ο Ες και ο βασιλιάς, μέσα στο παλάτι και μπροστά στην ανένδοτη στάση των στρατιωτικών, αποφάσισαν να στείλουν το διαγγελέα του βασιλιά, Στάινστορφ, για να διατάζει τον Σχινά να φέρει τα πυροβόλα. Ο τελευταίος όμως συνέταξε το πυροβολικό στην πλατεία, στο πλευρό των επαναστατών υπό το σύνθημα «Ζήτω το Σύ­νταγμα». Έτσι, όλα τα σώματα της φρουράς συνε­νώθηκαν πλέον στο κίνημα. Το πλήθος του λαού που συνέρρεε προς την πλατεία αυξανόταν όλο και περισσότερο και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του. «Όλοι ήσαν ενησχολημένοι να εκφράσωσι τον ενθουσιασμόν των, ως αν είχαν ήδη το Σύνταγμα ανά χείρας. Αι κραυγαί υπέρ του Συντάγματος εσυγχέοντο μετά της στρατιωτικής μουσικής, ήτις δεν έπαυε παιανίζουσα και ούτως η συνάθροισις ενέφαινε μάλλον χαρακτήρα πανηγύρεως, παρά την τρομεράν των επαναστάσεων εικόνα» [vii].
Μεταξάς Π. Ανδρέας
Στις 3 η ώρα το πρωί, συγκλήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να επικυρώσει και να νομι­μοποιήσει τις επαναστατικές πράξεις. Ο στρατός έθεσε υπό επιτήρηση τα σπίτια των υπουργών και κάλεσε τους συμβούλους της Επικρατείας να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου είχαν ήδη προσέλθει οι Μεταξάς, Ζωγράφος, Παλαμή­δης και Ψύλλας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρία­σης, η οποία άρχισε στις 3 το πρωί, ο στρατός φρουρούσε το κτίριο, ενώ μέσα στο κτίριο παρευρίσκο­νταν οι Μακρυγιάννης, Σπυρομήλιος και άλλοι α­ξιωματικοί, αποκλείοντας κάθε εισβολή από έξω και εμποδίζοντας πιθανή αποχώρηση συμβούλων. Στο τέλος της συνεδρίασης, συντάχθηκε προκήρυ­ξη η οποία αναγνώριζε το κίνημα, καθιστούσε το Συμβούλιο συνυπεύθυνο, καθησύχαζε τον λαό και το στρατό και τους ενέπνεε θάρρος. «Λαός και στρατός είχον ήδη ό,τι επεθύμουν, την νομιμότη­τα αντιπροσωπευομένην από εν νομοθετικόν σώ­μα, το οποίον εις την κατάστασιν ταύτην, την άνευ κυβερνήσεως, ανελάμβανε την διεύθυνσιν των πραγμάτων και εξησφάλιζε την κοινήν ησυχίαν»[viii].
Εκτός από την προκήρυξη, το Συμβούλιο συνέταξε και μια αναφορά προς το βασιλιά με την οποία ζητούσε την παραχώρηση του Συντάγματος. Επίσης, το Συμβούλιο ψήφισε ορισμένα διατάγμα­τα με τα οποία καθοριζόταν η σύγκληση της Εθνο­συνέλευσης σε διάστημα ενός μηνός, η σύνθεση του προσωρινού υπουργείου, η εξουσιοδότηση του υπουργείου να συγκαλέσει την Εθνοσυνέλευση, η παύση των μελών του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, ο καθορισμός του όρκου του στρατού και των πολιτικών αρχών, καθώς και η απόλυση α­πό τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των ξένων, εκτός από τους παλιούς φιλέλληνες [ix]. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από πρό­ταση του Κ. Ζωγράφου, εξέλεξε επιτροπή αποτε­λούμενη από τους Γ. Κουντουριώτη, Λ. Μαυρομι­χάλη, Γ. Λινιάνα, Γ. Ψύλλα, Αν. Λόντοκαι το γραμματέα του Συμβουλίου, Κ. Προβελέγγιο, η ο­ποία θα παρουσίαζε τις αποφάσεις του στο βασιλιά, ο οποίος με τη σειρά του θα επικύρωνε και θα υπέ­γραφε.
Η επιτροπή αυτή παρουσίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου στο βασιλιά, ο οποίος ζήτησε να συμβουλευθεί, πριν απαντήσει, τους πρεσβευτές, τους ξένους πρεσβευτές. Το αίτημα αυτό, όπως ή­ταν αναμενόμενο, δεν έγινε δεκτό. Αντίθετα, επέ­μειναν στον Όθωνα να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν και να υπογράψει το διάταγμα για τη σύ­γκληση της Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα συνέτασσε το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους.
Μακρυγιάννης - Λιθογραφία του Karl Krazeisen
Όταν δε αργότερα οι πρεσβευτές ζήτησαν να μπουν στα ανάκτορα και να επικοινωνήσουν με το βασιλιά (γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο παρευρισκόμενο πλήθος), ο Καλλέργης τους απαγόρευσε την είσοδο, φοβούμενος ότι θα επηρέαζαν αρνητικά τον Όθωνα. Τους τόνισε ότι δεν μπορού­σε να επιτρέψει την είσοδο σε κανέναν, αν πρώτα δεν αποφάσιζε το Συμβούλιο της Επικρατείας με το βασιλιά, ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι ο βασιλιάς δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
«Σύμφωνα με τον Πισκατόρυ (Piscatory), ο (Ρώ­σος) Κατακάζης (Catacasy) έδειχνε καταπτοημένος, μάλλον επειδή φαινόταν ότι ο Όθων δεν θα παραιτούνταν, ο (Άγγλος) Λάιονς (Lyons) δικαιο­λογούσε τους πάντες και τα πάντα, ο πρεσβευτής της Πρωσίας κατέκρινε τους πάντες και τα πάντα, ο Πρόκες-Οστεν (Prokesch Osten) καταδίκαζε τις πράξεις αλλά δικαιολογούσε τους ανθρώπους»[x].
Οι πρεσβευτές των Προστάτιδων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη, γνώριζαν για τη συνωμοσία και, όπως ο ίδιος τους εί­χε παρουσιάσει διαφορετικά στον καθέναν την κατά­σταση, περίμεναν και ήλπιζαν ότι η συνωμοσία θα προωθούσε τελικά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης του καθενός. Πάντως, οι περισσότεροι υποψιάζονταν ανάμιξη του Κατακάζη, πιστεύοντας ότι επιθυμούσε την αντικατάσταση του Όθωνα με ορθόδοξο πρίγκιπα.
Ορισμένοι υποψιάζονταν ανάμιξη του Λάιονς και, κατά τον αγγλόφιλο Δραγούμη, ο Καλλέργης απαγόρευσε την είσοδο των πρεσβευτών στα ανάκτο­ρα ύστερα από υπόδειξη του γραμματέα της αγγλι­κής πρεσβείας, Γκρίφιθς (Griffiths). Η αυστριακή διπλωματία διατύπωσε κατηγορίες κατά του, υπεράνω υποψίας, Πισκατόρι. Το γεγονός, όμως, ότι οι πρεσβευτές δεν διαμαρτυρήθηκαν, ισοδυναμεί με ηθική υποστήριξη προς την επανάσταση. Ο βασιλιάς είχε πλέον πεισθεί ότι «είχεν απο­γυμνωθεί από πάσης στρατιωτικής και πολιτικής δυνάμεως» και «ή έπρεπεν να υποκύψει ή να αποφασίση την απομάκρυνσιν αυτού από τον θρόνον». Από την άλλη πλευρά, κατά τον Ασπρέα [xi], «το γόητρον του Στέμματος βαρέως πληγέν περιεσώζετο κακώς δια του διατάγματος εκείνου». Ο βασιλιάς, όπως υποστήριζε αργότερα, προτιμούσε την παραίτηση, αλλά φοβήθηκε ότι η αναχώρησή του θα οδηγούσε σε αναρχία.
Πράγματι, ύστερα και από την επέμβαση της βασίλισσας Αμαλίας, ο Όθων δέχθηκε να υπογράψει το διάταγμα για τη σύγκληση της Εθνικής Συνέλευσης, έπαυσε τους υπουργούς της κυβέρνησης, που ήταν η τελευταία κυβέρνηση της απόλυτης μοναρχίας, και ανέθεσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον Α. Μεταξά.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της επανά­στασης και στο οποίο εκπροσωπούνταν και τα τρία κόμματα, είχε ως εξής: Πρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών ο Α. Μετα­ξάς, υπουργός των Στρατιωτικών ο Αν. Λόντος, των Ναυτικών ο Κωνσταντίνος Κανάρης, της Δικαιο­σύνης ο Λέων Μελάς, των Εκκλησιαστικών και της Παιδείας ο Μιχαήλ Σχινάς, των Οικονομικών ο Δρόσος Μανσόλας και των Εσωτερικών ο Ρήγας Παλαμήδης.
Ανδρέας Λόντος (Ελαιογραφία)
Ο Καλλέργης δεν συμμετείχε στο κυ­βερνητικό σχήμα, αλλά ανέλαβε την ανώτατη διοί­κηση της φρουράς. Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, ζητή­θηκε από τον Όθωνα η υπογραφή δυο νέων δια­ταγμάτων, σύμφωνα με τα οποία καθιερωνόταν η 3η Σεπτεμβρίου ως εθνική εορτή και απονέμονταν τιμητικές διακρίσεις στους συνωμότες. Ο βασιλιάς πάλι αρνήθηκε την υπογραφή των τόσο προσβλητικών – κατά τη γνώμη του- διαταγμάτων και ζήτησε τη γνώμη των πρεσβευτών, τονίζοντας ότι προτι­μούσε να παραιτηθεί υπέρ του αδελφού του. Οι πρεσβευτές, αδυνατώντας να πείσουν τους υπουρ­γούς να αποσύρουν τα περιμάχητα διατάγματα, ύ­στερα και από την επιμονή του Καλλέργη κατάφε­ραν να μεταπείσουν το βασιλιά.
Στο σημείο αυτό, είναι χαρακτηριστική για τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του Όθωνα η αντίδρασή του, όπως την περιγράφει ο Πισκατόρι προς τον Γκιζό: «Παρετήθην όλων των προνομίων μου. Δεν είμαι πλέον βασιλεύς, [...] εφ’ όσον μου επέβαλον τους Υπουργούς, Εθνικήν Συνέλευσιν, Σύνταγμα, εφ’ όσον ο στρατός έπαυσε να με υπάκουη»[xii].
Στο μεταξύ, το πλήθος του λαού που ήταν συγκε­ντρωμένο από το πρωί στην πλατεία ζητούσε επίμο­να να βγει ο βασιλιάς με τους υπουργούς του στον ε­ξώστη, γιατί διαφορετικά απειλούσε ότι θα παρα­βιάσει τις πόρτες των ανακτόρων. Οι υπουργοί τότε καθησύχασαν το λαό, λέγοντας ότι τα αιτήματα είχαν όλα γίνει αποδεκτά και μετά άρχισε να αποχωρεί ή­ρεμος. Στις 3 το μεσημέρι, διαλύθηκε και ο στρατός, που και αυτός βρισκόταν ακόμη εκεί, δεχόμενος τις ζητωκραυγές του συγκεντρωμένου λαού.
Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ήταν μια επανάσταση σχεδόν αναίμακτη [xiii], στην οποία συμμετείχαν ενωμένοι στρατός και λαός. Φυσικά, η ειρηνική και ήπια εξέλιξή της ήταν αποτέλεσμα τύχης, όπως υποστηρίζει ο Μ. Στασινόπουλος [xiv]. Όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε η εφημερίδα «Αθηνά», «[...] οι Έλληνες έδειξαν πόσον προέ­βησαν εις τον πολιτισμόν, πόσον κατενόησαν τα δι­καιώματά των και τον τρόπον, καθ’ ον πρέπει να τ’ αποκτήσωσι, χωρίς ν’ αφήσωσιν ουδεμία κηλίδα εις την ιστορίαν. Δέκα έτη τους εσυκοφάντησαν ως ανθρώπους πλήρεις παθών και μίσους και δόλου, τους εξηυτέλισαν, ως υπομένοντας την δουλείαν και την διαφθοράν, και εις μιαν ημέραν έδειξαν ούτοι πόσον είναι ζηλότυποι της ελευθερίας των, πόσον είναι επιεικείς μετά την νίκην, πόσον είναι γεν­ναίοι προς τους προξένους της δυστυχίας των».[xv]
Η επανάσταση και τα αποτελέσματά της γρήγορα διαδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, προξενώντας ενθουσιασμό. Σύντομα, απολύθηκαν όσοι Βαυαροί παρέμεναν ακόμη στις θέσεις τους, οι οποίοι μάλι­στα απομακρύνθηκαν και από τη χώρα.


δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, προϊσταμένη
Γενικών Αρχείων Κράτους Ν. Μαγνησίας


~ Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για την Ελλάδα και το ευρώ

Το πολυσυζητημένο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου...καθώς στις 7 του μήνα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ και Μ. Μορς της ΕΕ.
Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ενώ στις 10 του μήνα αρχίζει «σαφάρι» των τροϊκανών στα υπουργεία.
Ο Σεπτέμβριος ωστόσο είναι καθοριστικός και για το ενιαίο νόμισμα.Στις 6 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιό της για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων.
Αν οι αποφάσεις της δεν πείσουν τις αγορές, τότε η Ισπανία αναμένεται να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Σεπτεμβρίου, με τις εκλογές στην Ολλανδία και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη για την συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρωζωνη.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η ελληνική αποστολή αναχωρεί για την Κύπρο όπου μία μέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί το Eurogrou
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.



Πηγή:

~

Έρευνες για πετρέλαιο στα Ιωάννινα

«Πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στο περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Η θετική αυτή γνωμοδότηση ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο και σε τι ποσότητες στην περιοχή του Καλπακίου. Η έγκριση αυτή δεν αφορά στην έναρξη γεωτρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτήσει νέα γνωμοδότηση από την Περιφέρεια.


Για το λόγο αυτό και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται γενικά στα Ιωάννινα, χωρίς να κάνει πιο συγκεκριμένη την περιοχή, αφού αυτή θα περιγραφεί επακριβώς από τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία θα καταδείξουν εάν υφίστανται εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου.


Εθνικής σημασίας


Στη σχετική τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το ζήτημα διαχείρισης του συγκεκριμένου φυσικού πλούτου.


Σημείωσε δε ότι κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους εκτός του ότι προσδίδει υπεραξία στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου, με όλες τις θετικές συνέργειες που έπονται.

Η ίδια πρόσθεσε ότι εκπτώσεις στη διαφύλαξη, αλλά και στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής της Ηπείρου, εξαιτίας αυτών των ερευνών, δεν προβλέπονται. Τέλος η κ. Καλογιάννη επισήμανε πως η συγκεκριμένη ΜΠΕ αφορά στο γενικότερο σχεδιασμό και στην τεχνολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρήσεις και όχι την υλοποίηση επιμέρους έργων, καθένα απ' τα οποία θα συνοδεύεται από ξεχωριστή ΜΠΕ, όταν έρθει η ώρα της πραγματοποίησής του.



Πηγή:

~