Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

ΤΕΛΟΣ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ


rologia-1-naiΤην κατάργηση της χριστιανικής χρονολόγησης με βάση τη γέννηση του Ιησού Χριστού από κάθε ιστορικό σχολικό βιβλίο, εξετάζεται στην Αυστραλία έπειτα από καταγγελίες πως παραβιάζεται η ανεξιθρησκία.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας της χώρας θα αντικαταστήσει από τα σχολικά βιβλία τις φράσεις π.Χ (προ Χριστού- BC Before Christ) και μ.Χ (μετά Χριστόν - AD Anno Domini) με τις φράσεις Κ.Χ (κοινή χρονολογία – CE Common Era) και π.Κ.Χ (προ κοινής χρονολογίας - BCE Before Common Era).
Οι συγκεκριμένοι τύποι χρονολόγησης έχουν σχεδόν αντικαταστήσει τη χριστιανική χρονολόγηση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Με το ίδιο επιχείρημα υποβαθμίζονται οι γιορτές των Χριστουγέννων, και αναβαθμίστηκε η παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Πηγή

~ Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μεταφέρει τον "Ολυμπο" στο διάστημα
Το τρίτο του διαστημικό ταξίδι πραγματοποιεί ο ομογενής κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, ως διοικητής του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούς ΤΜΑ - 19 που για 161 ημέρες, θα παραμείνει συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Μαζί του, η
45χρονη φυσικός Σένον Ουόκερ, που πετά για πρώτη φορά και ο 50χρονος στρατιωτικός Ντάγκλας Ουίλοκ, που πραγματοποιεί τη δεύτερη πτήση του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έπειτα από πρόταση του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη, η αποστολή του έχει πάρει το επίσημο διακριτικό όνομα "Όλυμπος"

Σε συνεργασία με το Μουσείο της Κοσμοναυτικής Επιστήμης, τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και το ελληνικών συμφερόντων περιοδικό "Ελλάδα", που εκδίδεται στη Μόσχα, ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν θα επιμεληθεί διαστημικό ιστολόγιο, στο οποίο θα απαντά στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα "παιδιών, νέων και των γονιών τους" από ολόκληρη τη Ρωσία και τον κόσμο. Τις ερωτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια έχει αναλάβει να μεταφράζει και να αποστέλλει στο Διάστημα η ομάδα διαχείρισης της δικτυακής πύλης www. ellada-russia.gr, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες μέρες και θα δέχεται τα ερωτήματα στη διεύθυνση info@ellada-russia.gr.

Ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν είχε πετάξει πρώτη φορά με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 2002 σε σύντομη διαστημική αποστολή και το 2007, για δεύτερη φορά, σε εξάμηνη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του οποίου υπήρξε διοικητής. Ο 51χρονος είναι ο 98ος κοσμοναύτης στην ιστορία της Ρωσίας και είναι μόνιμο στέλεχος της εταιρείας "Ενέργκια", που ιδρύθηκε από τον θρυλικό κατασκευαστή πυραύλων και διαστημοπλοίων Σεργκέι Καραλιόφ.


πηγή:

~ Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το Farmville γίνεται πραγματικότητα

Στη Μ.Βρετανία, σε μια φάρμα 4.800 στρεμμάτων το διαδικτυακό παιχνίδι Farmville γίνεται πραγματικότητα.
Οι αποφάσεις για τη σπορά και την καλλιέργεια θα λαμβάνονται από 10.000 ηλεκτρονικούς αγρότες, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με το facebook και θα πληρώνουν συμμετοχή......


περίπου 35 ευρώ τον χρόνο.
"Είναι πραγματικότητα, δεν το κάνουμε για αστείο", διαβεβαιώνει ο Ρίτσαρντ Μόρις, διαχειριστής της φάρμας για λογαριασμό του βρετανικού μη κερδοσκοπικού φορέα National Trust, ο οποίος στόχο έχει την εξοικείωση του κοινού με την πρωτογενή παραγωγή.
Όπως εξήγησε, με την πληρωμή μιας ετήσιας συνδρομής των 30 λιρών, οι εικονικοί αγρότες θα μπορούν να ψηφίσουν τι είδους καλλιέργεια θα επιλέξουν για φέτος και θα αποφασίσουν με την ίδια διαδικασία πώς τα ζώα της φάρμας θα καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα.
"Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν γνωρίζοντας πώς παράγονται τα τρόφιμα",
δήλωσε στο BBC μια Βρετανίδα που συμμετέχει στο πείραμα και επισκέφθηκε με την οικογένειά της το αγρόκτημα στο Κέμπριτζασαϊρ.
 
 
πηγή:


~

Έχουν τυπώσει η Γερμανία, η Αυστρία, η Φιλανδία και η Ολλανδία τα δικά τους νομίσματα;


Μια ομάδα Γερμανών διοργάνωσε μια διαμαρτυρία κατά του Ευρώ μπροστά στην ΕΚΤ. Δεν ήταν πολλοί, καμιά εκατοστή και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Raus aus dem Euro" (έξω από το ευρώ) και "Stoppt die Schulderunion" (σταματήστε την ένωση χρεών).

Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 77% των Γερμανών αντιτίθεται στην δημιουργία του EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που θα διαδεχθεί το ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Όμως το πιο ανησυχητικό της όλης υπόθεσης είναι ότι κυκλοφορούν φήμες ότι η Αυστρία, η Φιλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη τυπώσει τα τοπικά τους νομίσματα και θα μπορούσανε να εξέλθουν της Ευρωζώνης μέσα στον Σεπτέμβρη αφήνοντας πίσω τους το χάος.

Έτσι δεν θα υποχρεωθούμε να αφήσουμε το ευρώ, μάλλον το ευρώ θα μας αφήσει. Το πλήγμα για τον Σαρκοζί από την άλλη θα είναι τεράστιο και θα τον γονατίσει πολιτικά.

Τέλος ας μην γελιόμαστε περιμένοντας βοήθεια από τους Κινέζους με την τεράστια φούσκα ακινήτων που έχουν δημιουργήσει. Σκεφτείτε ότι στην χώρα αυτή με τα πολύ χαμηλά ημερομίσθια υπάρχουν περιοχές με αξίες 3,000-5,000 δολάρια ανά τμ.

Χωρίς λοιπόν την Γερμανία η βοήθεια πλέον δεν θα υφίσταται και με τα ετήσια ομόλογα στο 150% αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, χρεοκοπία!





πηγή:

~

Απορρίμματα Αττικής: δημόσια διαβούλευση για το έργο της διαχείρισης

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είναι γνωστό, είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια, με τη συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και της Περιφέρειας Αττικής, για την δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει με προκαταρκτική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στο παράρτημα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαικής Ένωσης, την πρόθεση της να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη Αναδόχου για τα έργα της επεξεργασίας και διαχείρισης ποσότητας 1.350.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως στην Περιφέρεια Αττικής για χρονικό διάστημα διάρκειας 20-25 ετών. Τα έργα θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.
Ο κεντρικός στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής είναι η οριστική και μόνιμη επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και η επίτευξη του βέλτιστου περιβαλλοντικού αποτελέσματος με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.
Ο σύνθετος χαρακτήρας αλλά και το επείγον του έργου, σε συνδυασμό με τη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, καθιστούν αναγκαία τη δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω έργο. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν τη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2011, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές και εμπλεκόμενους, έτσι ώστε:
-    να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας με όρους απόλυτης διαφάνειας
-    να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού
-    να προσέλθουν αξιόπιστοι, έμπειροι και ικανοί επενδυτές
Κατά τη διαβούλευση του έργου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να προσδιοριστούν:
-    οι ελάχιστοι στόχοι του έργου
-    η βέλτιστη διαγωνιστική διαδικασία και το πρόσφορο χρηματοδοτικό σχήμα
-    το ύψος της ποσότητας απορριμμάτων, σε συνάρτηση με τους στόχους πρόληψης και ανακύκλωσης της χώρας, για την οποία θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο
-    η τελική μορφή του διαγωνισμού αναφορικά με πιθανή τμηματοποίηση του
-    τεχνολογικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν
Όλες οι σχετικές πληροφορίες αναφορικά με τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμάτων (Ο.Ε.Δ.Α) της Περιφέρειας Αττικής έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής, στην ιστοσελίδα http://bit.ly/o8O1gH .
Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα έγγραφα της διαβούλευσης δεν θεωρούνται συμβατικά στοιχεία του έργου, που δημιουργούν άμεσα ή έμμεσα οποιεσδήποτε νομικού χαρακτήρα δεσμεύσεις, είτε επί του παρόντος είτε στο μέλλον.
Η υλοποίηση του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνει μια διαφορετική φιλοσοφία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου το σημαντικό στοιχείο στις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και όχι ο τρόπος ή η μέθοδος διαχείρισης. Το αποτέλεσμα θα αξιολογείται με την υιοθέτηση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, όπως η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται σε χώρο τελικής διάθεσης, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται, η ποσότητα της ενέργειας που παράγεται, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η ικανοποίηση των χρηστών κλπ. Είναι προφανές ότι όλοι οι δείκτες που θα χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σαφείς και μετρήσιμοι, ειδικά από τη στιγμή που η επίτευξή τους ή μη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πληρωμή του ιδιώτη-επενδυτή.
Η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής απευθύνονται στην επενδυτική κοινότητα, προσφέροντας μία σύγχρονη επενδυτική ευκαιρία με όρους απόλυτης διαφάνειας. Η παροχή των διαθέσιμων στοιχείων στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πλήρους αντίληψης επί των απαιτούμενων έργων, με ταυτόχρονο άνοιγμα ενός ευρείας κλίμακας διαλόγου με τους επενδυτές, με στόχο τη βελτιστοποίηση της μέχρι σήμερα προτεινόμενης λύσης και τελικά τη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης για τα εν λόγω έργα.
Με την υλοποίηση των αναγκαίων μονάδων επεξεργασίας και την επέκταση της ανακύκλωσης, η Αττική θα αντιμετωπίσει οριστικά τη πρόκληση της διαχειρισης των απορριμμάτων της.


πηγή:

~

"Ανθρώπινο Ον" ή "Άτομο"; ...

ανθρώπινο ον και άτομο
Το Άτομο είναι μία εξαρτημένη οντότητα ενώ
το Ανθρώπινο Ον, ενδιαφέρεται για την ολική ευτυχία..

Και τι είναι ο εαυτός σου, αυτό το ιδιαίτερο εσύ;


Νομίζω υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο "Ανθρώπινο Ον" και στο "Άτομο"...

Το "Άτομο", είναι μία "Τοπική" οντότητα που ζει σε μία συγκεκριμένη χώρα, ανήκει σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμό, συγκεκριμένη κοινωνία, συγκεκριμένη θρησκεία...

Το "Ανθρώπινο Ον", δεν καθορίζεται τοπικά...

Είναι παντού...

Αν το "Άτομο" ενεργεί απλώς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο μέσα στο τεράστιο πεδίο της ζωής, τότε η ενέργεια του είναι εντελώς άσχετη με το "Όλο"...

Και πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για το "Όλον", όχι για το "Επιμέρους"...

Γιατί στο "Πολύ" περιέχεται το "Λίγο", ενώ στο "Λίγο" δεν περιέχεται το "Πολύ"...

Το "Άτομο" είναι μία μικρή εξαρτημένη, μίζερη, απογοητευμένη οντότητα, ευχαριστημένη με τους μικρούς "Θεούς" της, και τις μικρές της "Παραδόσεις"...

Ενώ το "Ανθρώπινο Ον", ενδιαφέρεται για την ολική ευτυχία, την ολική δυστυχία και την ολική σύγχυση του κόσμου... 
 
 

~

ΣΤΟ 16,3% Η ΑΝΕΡΓΙΑ



Στο 16,3% «εκτινάχθηκε» το ποσοστό της ανεργίας το β' τρίμηνο εφέτος, από 11,8% το β' τρίμηνο πέρυσι και 15,9% το α' τρίμηνο εφέτος, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των ατόμων που προστέθηκαν στους «καταλόγους των ανέργων» αυξήθηκε κατά 36,5% μέσα σε έναν χρόνο...
(κατά 2,3% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο εφέτος) και πλέον οι άνεργοι ανέρχονται σε 810.821 άτομα. Από την ανεργία πλήττονται κυρίως οι νέοι (ένας στους τρεις άνεργος) και οι γυναίκες, ενώ η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να κρατά τα «σκήπτρα» στους ανέργους. Παράλληλα, πάνω από ένας στους δύο ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το β' τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.156.336 άτομα, με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2010. Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 24,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 50,9%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (18% έναντι 16,2%). Επίσης, το 73% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,8%. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,7%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων. Ηλικιακά, από την ανεργία πλήττονται κυρίως οι νέοι ηλικίας 15- 29 ετών (32,9% από 22,8% πέρυσι), ενώ στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38,3% (από 27,5%). Στις ηλικίες 30-44 ετών, η ανεργία ανέρχεται σε 14,9% (από 10,9% πέρυσι). Γενικά στους άνδρες, η ανεργία είναι 13,7% (από 9,4% το β' τρίμηνο 2010) και στις γυναίκες είναι 20% (από 11,8%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (23,1% από 14,6%), στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (20,7% από 13,9%) και στην Κεντρική Μακεδονία (18,8% από 12,7%). Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο (13,1% από 9,9%), στην Κρήτη (13,4% από 11%) και στο Νότιο Αιγαίο (13,7% από 12,1%). Στην Αττική, όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία ανέρχεται σε 15,6% (από 11,6% πέρυσι). Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατανομή της ανεργίας έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,5%) και ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (24,9%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (19%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (11,6%). Από το σύνολο των ανέργων, το 90,1% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (6,7%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους και, κυρίως, επειδή δεν το εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής: Το β' τρίμηνο εφέτος, βρήκαν απασχόληση 81.118 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 42.467 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 184.188 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 100.573 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 100.351 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% του συνόλου των απασχολουμένων. Ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε όλους τους τομείς. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 7,6%, στον δευτερογενή σε 16,5% και στον τριτογενή σε 2,8%.
 
 

~

Χαράτσι σε όλους! Εξαιρούνται οι νεκροί, οι αρχαίοι και οι άγιοι!


Χαράτσι σε όλους! Εξαιρούνται οι νεκροί, οι αρχαίοι και οι άγιοι!

Χρεοκοπούμε, δεν χρεοκοπούμε. Βγαίνουμε από την ευρωζώνη, δεν βγαίνουμε από την ευρωζώνη. Θα διασωθούμε, δεν θα διασωθούμε.

Το μάδημα της μαργαρίτας συνεχίστηκε σε επίπεδο δηλώσεων εξ Εσπερίας, μαζί με το σκοτσέζικο ντους.

Χθες, μας άφησαν να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό – αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Σαρκοζί να δηλώνει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι θα κάνει το παν για να σώσει την Ελλάδα.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, τον Επίτροπο Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κάρλος Κόστα, τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και πάει λέγοντας.

Οι φωνές τους έπνιξαν κραυγές όπως αυτή του προέδρου της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγού του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», Ρίχαρντ Σούλικ, που μιλώντας στο δημόσιο αυστριακό ραδιόφωνο, που ζήτησε να αφεθεί η Ελλάδα να… χρεοκοπήσει μόνη της και απλοϊκά συνέκρινε την χρεοκοπία της Καλιφόρνιας, με ενδεχόμενη χρεοκοπία χώρας που ανήκει στη ζώνη του ευρώ!

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι χθεσινές ανακοινώσεις περί εξειδίκευσης του νέου χαρατσιού στα ακίνητα, επιβεβαίωσαν τους μεγαλύτερους εφιάλτες:

Πρόκειται για κανονική δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων – παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες να εμφανιστεί πως θα πληρώσουν περισσότερα αυτοί που κατοικούν σε «πλούσιες» περιοχές.

Από το χαράτσι δεν εξαιρούνται ούτε οι άνεργοι, ούτε οι ανάπηροι – κι’ ας μιλούν για «ειδικό συντελεστή»!

Το τέλος θα εισπραχθεί από πέντε περίπου εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές – άμεση σύνδεση με την ΔΕΗ - συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρις ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και το καταπληκτικότερο όλων: Χαράτσι δεν θα πληρώσει το Δημόσιο, που με την «βοήθεια» των άθλιων διαχειριστών του κατάφερε να χρεοκοπήσει. Δεν θα πληρώσουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα πληρώσουν η Εκκλησία της Ελλάδος και τα άλλα αναγνωρισμένα δόγματα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα αθλητικά σωματεία.

Και έχουμε και άλλα ωραία: Δεν θα πληρώσουν χαράτσι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα νεκροταφεία!

Και βέβαια, με την εγκύκλιο η κυβέρνηση προειδοποιεί πως θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει – και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει απευθείας είσπραξη μέσω άλλων οδών.

Συμπέρασμα:

Στην Ελλάδα της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας, χαράτσι δεν πληρώνουν οι νεκροί, οι αρχαίοι και οι άγιοι!

Αυτοί ακριβώς που δεν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα!


Υ.Γ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δήμευση περιουσίας, η οποία είναι και αντισυνταγματική. Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, παραβιάζεται η παράγραφος 1 του άρθρου 17 και η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος, που προβλέπουν ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι νοητή εφόσον η περιουσία αυτή φέρει κάποια πρόσοδο, παράγει δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως, κάποιο εισόδημα. Τα αναρίθμητα ξενοίκιαστα σπίτια και μαγαζιά τι πρόσοδο προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους;

Χαράτσι σε όλους! Εξαιρούνται οι νεκροί, οι αρχαίοι και οι άγιοι! Γράφει η Σοφία Βούλτεψη



πηγή:

~ Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δύο καυτά δεδομένα και πολλά ερωτήματα.

Ο Κλεισθένης γράφει.

Δεδομένο πρώτο:
Παρά τις μειώσεις μισθών και την άγρια φορολογία οι τιμές αυξάνονται.
Δεδομένο δεύτερο:
Ο πολίτης εξαναγκάζεται να κάνει όλες του τις αγοραπωλησίες μέσω των τραπεζών.
Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι μαγειρεύουν για ‘μας χωρίς να μας ρωτήσουν.
Η επίπτωση του πρώτου δεδομένου είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων, η εσωτερική υποτίμηση του ευρώ.
Φυσικά όσο αφορά τα χρέη της χώρας αυτά θα αποπληρωθούν με την τρέχουσα αξία του ευρώ και όχι με την υποτιμημένη στο εσωτερικό αξία του.
Η επιδίωξη του δεύτερου δεδομένου είναι ότι ο Έλληνας δεν πρέπει να έχει διαθέσιμα χρήματα ούτε στο σπίτι του ούτε στο πορτοφόλι του.
Του επιβάλλεται να κάνει όλες του τις οικονομικές κινήσεις μέσω των τραπεζών στις οποίες έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των χρημάτων του Ελληνικού λαού.
Η κλασσική λογική αποταμιεύω τα περισσεύματά μου στην τράπεζα για μελλοντικές μου ανάγκες έχει αντικατασταθεί απ’ τη λογική του δεν χρειάζεται να έχω διαθέσιμα χρήματα ούτε για τις άμεσες ανάγκες μου, τα πάντα γίνονται μέσω του πλαστικού χρήματος και των βιβλιαρίων καταθέσεων.
Το τι μπορεί να σημαίνουν τα όσα προανέφερα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Εκείνο που μένει είναι το ερώτημα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.
Κάποιοι ίσως ξέρουν πάντως σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί το γιατί συμβαίνουν αυτά και για ποιο σκοπό.
Ας το ψάξει καθένας μας μόνος του και ας αναρωτηθεί.
Πάντως είναι πολύ περίεργα τα όσα συμβαίνουν σήμερα.

~

Ακίνητα: Οι άνεργοι πληρώνουν, η εκκλησία ευλογεί

Η κυβέρνηση ξέχασε τις ευαισθησίες προς ανέργους και πολύτεκνους διπλασιάζοντας τον φόρο στα ακίνητα, αλλά συνεχίζει (προκλητικά) να μην αγγίζει τα "θεία". Όπου "θεία", βάλε την περιουσία της Εκκλησίας που "ως εκ θαύματος" δεν αγγίζεται από τα νέα μέτρα που γονατίζουν το ποίμνιο. Ο Ιερώνυμος, πάντως, δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν ζήτησε εξαίρεση.
Πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος "εξευμενισμού" των τροϊκανών. Ανάμεσά τους και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι. Μάντεψε ποιος εξαιρείται ξανά από τα νέα, "καταδρομικά" μέτρα. Η εκκλησία!
Σύμφωνα με τις τελικές διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, η νέα επιβάρυνση που θα επιφέρει στους ιδιοκτήτες η έκτακτη εισφορά κυμαίνεται από 3 ευρώ για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμές ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω. Η επιβάρυνση αυτή, όμως, είναι ουσιαστικά έως και κατά 25% υψηλότερη, καθώς για τα ακίνητα παλαιότητας έως και 25 ετών θα επιβάλλεται συντελεστής προσαύξησης έως και 1,25.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο απαλλάσσει από την καταβολή του ειδικού τέλους τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α., στους ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στα θρησκευτικά ιδρύματα γενικώς, αλλά και σε αυτά που ανήκουν σε αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα.
Μην παρεξηγείτε την κυβέρνηση. Απλά, μας δείχνει το δρόμο του Θεού. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Δεν γίνεται ο κόσμος να ξυπνάει καθημερινά με το φόβο μην ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα και η κυβέρνηση απλά να σφυρίζει αδιάφορα. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Δεν είναι δυνατόν να μην συμπονούν τον πολίτη. Απλά, όντας φαν του δίστιχου "η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα", σε πρώτη ανάγνωση σώζουν τις δικές τους ψυχές, χαϊδεύοντας τον κλήρο.
Κατά τ' άλλα, σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη στον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, για το ποια είναι η θέση του σχετικά με την εξαίρεση της εκκλησίας και την επιβάρυνση ανέργων και πολύτεκνων, ο χαμογελαστός κύριος Καστανίδης α) έκανε ότι δεν άκουσε για την Εκκλησία, β) είπε πως οι άνεργοι είναι σε χειρότερη μοίρα από τους πολύτεκνους και γ) άφησε να εννοηθεί ότι στο υπουργικό Συμβούλιο θα ξανασυζητηθούν οι όροι σχετικά με τους ανέργους.


πηγή:

~

Σε δύο δόσεις το χαράτσι για τα ακίνητα


Οριστικοποιήθηκαν κάποιες από τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο φόρο στα ακίνητα , ο οποίος ανακοινώθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της ΔΕΘ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ το ποσό για το 2011.



Ακόμη το κριτήριο της παλαιότητας του ακινήτου, ίσως να μην ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Αιτία για πιθανή απόρριψη του κριτηρίου είναι ότι έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις ευρώ ετησίως αλλιώς οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν σημεία που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

-Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχον πληρωθεί οι δύο δόσεις που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011 για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος που εμφανίζεται. Από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δόσεις για το 2012, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσες θα είναι.

-Δεν θα υπάρξει ξεχωριστό έγγραφο μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος θα αναγράφεται στο ίδιο τον λογαριασμό με συγκεκριμένη ένδειξη.

-Τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων θα είναι είκοσι.

-Το τέλος θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τους άνεργους και τους πολύτεκνους θα είναι από 0,5-1 ευρώ.

-Το νέο τέλος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι από τους ενοικιαστές. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε το τέλος θα πληρώνεται από αυτό που είναι υπεύθυνος και ύστερα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.

-Οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου εξαιρούνται από την πληρωμή του τέλους.

~ Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η «ελληνική Σίλικον Βάλεϊ»: Πρωτοποριακοί «χώροι συνεργασίας» (coworking spaces) συγκεντρώνουν νέους επιχειρηματίες με καινοτόμους ιδέες σε θέματα τεχνολογίας


«Το κεφάλαιο είναι ευκίνητο αλλά οι κεφαλαιούχοι είναι τεμπέληδες». Το εν λόγω ρητό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των λεγόμενων «start-up» επιχειρήσεων, δηλαδή των καινοτόμων επιχειρήσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες που ξεκινούν από μια πρωτότυπη ιδέα και μετατρέπονται σε οργανωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που αναζητεί επενδυτή. Όσοι εργάζονται πυρετωδώς με το όνειρο να γίνουν ο επόμενος Στιβ Τζομπς ή Μαρκ Ζάκερμπεργκ (ιδρυτές της Αpple και του Facebook αντίστοιχα) γνωρίζουν ότι οι επενδυτές τείνουν να συγκεντρώνονται στους τόπους όπου ήδη υφίσταται υψηλός βαθμός καινοτομίας. Γι΄ αυτό και οι προγραμματιστές μαζεύονται κατά χιλιάδες σε «πυρήνες καινοτομίας» όπως η Σίλικον Βάλεϊ, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και πρόσφατα το Τελ Αβίβ- ακριβώς όπως οι φερέλπιδες ηθοποιοί φτάνουν γεμάτοι φιλοδοξίες στο Χόλιγουντ από κάθε άκρη του πλανήτη με όνειρο να ανακαλυφθεί το ταλέντο τους. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της φυσικής (και όχι απλώς διαδικτυακής) συνύπαρξης σε πυρήνες καινοτομίας, έλληνες επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τους λεγόμενους «coworking spaces», ελληνιστί «χώρους συνεργασίας». Σε αυτά τα πρωτότυπα γραφεία προγραμματιστές, ντιζάινερ, οικονομολόγοι και επικοινωνιολόγοι δουλεύουν μαζίχωρίς απαραίτητα να γνωρίζονται- μοιραζόμενοι τους ίδιους χώρους και το ίδιο «όνειρο». Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μιας Σίλικον Βάλεϊ α λα ελληνικά και σε... μικρογραφία.
O κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία η οποία προσφέρει υπηρεσίες αναλυτών της αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε πελάτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τους τελευταίους μήνες κατοικεί στην Ελλάδα και διευθύνει τις διεθνείς συναλλαγές της επιχείρησής του από τα γραφεία ενός «χώρου συνεργασίας» της Αθήνας. «Στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας του Διαδικτύου αισθάνεται αποκλεισμένος. Αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αλλά δεν ξέρει πού να τους βρει. Μέσα στη γενικότερη κουλτούρα εσωστρέφειας είναι πολύ πιο εύκολο να συναντήσεις νέους που θέλουν να ανοίξουν καφετέρια ή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων παρά ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες για νέες τεχνολογίες και να τις προωθήσουν για επενδύσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες οι “χώροι συνεργασίας” είναι η πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθούν στα ελληνικά δρώμενα εστίες συνάντησης ανθρώπων και ιδεών» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα». Οι νεοφώτιστοι φτάνουν στη Σίλικον Βάλεϊ της Αθήνας ψάχνοντας για έμπνευση, ιδέες και δικτύωση με άλλα ταλαντούχα μυαλά. «Το μεγάλο πρόβλημα στις “start-up” επιχειρήσεις είναι ότι όλη η ομάδα αποτελείται από άτομα ίδιου υποβάθρου.Το πιο συχνό παράδειγμα είναι μια επιχείρηση που αποτελείται μόνο από προγραμματιστές.Δεν αρκεί αυτό όμως.Χρειάζονται και οικονομολόγοι, σχεδιαστές, ειδικοί στο μάρκετινγκ, στην επικοινωνία,στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αυτό διαφοροποιεί μια ιδέα από ένα ολοκληρωμένο προϊόν:η ομάδα που την υλοποιεί.Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε ένα τέτοιο δίκτυο ανθρώπων» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Μακρής. Μαζί με τους κκ. Βαγγέλη Ρέκκα, Θάνο Μακρή και Χρήστο Παπαζαφειρόπουλο αναπτύσσουν μια mobile εφαρμογή που θα περιέχει έναν διαδικτυακό οδηγό για πολιτιστικούς χώρους. Οι τέσσερις νέοι ήταν συμφοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκαναν το διδακτορικό τους, το οποίο εγκατέλειψαν όταν αποφάσισαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους στο σύγχρονο Ελντοράντο των ψηφιακών τεχνολογιών.


πηγή: Το Βήμα

~

H "σφαγή των εφέδρων" και στους Δήμους-Ανοικτό παράθυρο για απολύσεις εξπρές από Οκτώβριο!

H "σφαγή των εφέδρων" και στους Δήμους-Ανοικτό παράθυρο για απολύσεις εξπρές από Οκτώβριο! Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την εργασιακή εφεδρεία

Μετά την εργασιακή εφεδρεία σε 151 οργανισμούς, αρκετοί εκ των οποίων αφορούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, έρχεται το δεύτερο μέρος της "σφαγής" των εφέδρων.Εντός του Οκτωβρίου σε 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πλεονάζον προσωπικό, είτε θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, είτε θα απολυθεί άμεσα.
Κι αυτό καθώς οι μισθολογικές δαπάνες στους ΟΤΑ έχουν εξακοντιστεί στα ύψη μιας και υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων εισπράττουν αποδοχές υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Έθνος, στο... μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και 15.000 υπάλληλοι σε δήμους οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Παράλληλα κινδυνεύουν και 17.000 συμβασιούχοι καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιορίσει κατά 50% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Για τους υπόλοιπους 55.000 μόνιμους υπαλλήλους των δήμων επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εφεδρείας.
Πιο αναλυτικά το σχέδιο για του ΟΤΑ περιλαμβάνει δύο βήματα.
  • Το πρώτο αφορά σε αθρόες μετατάξεις προσωπικού από δήμο σε δήμο. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο
  • Το δεύτερο, για όσους υπαλλήλους δεν δεχθούν τη μετάταξη, έχει να κάνει είτε με την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας είτε με απευθείας απόλυση.
Πιο αναλυτικά το στίγμα των κυβερνητικών προσθέσεων έδωσε χθες ο κ. Κουκουλόπουλος.
"Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων. Αυτές οι θέσεις θα "προκηρυχθούν" για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση των υπαλλήλων, για όσους δεν επιλέξουν αυτή την διαδικασία, τότε θα πάμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Εφερε μάλιστα ως παραδείγματα τους δήμους Μενιδίου και Πειραιά, λέγοντας πως αν δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην πρώτη γραμμή της εξόδου θα βρεθούν οι υπάλληλοι σε ελλειμματικούς δήμους καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλους τους δήμους.
Οπως σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, 10 με 15 ελλειμματικοί δήμοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τα δανειακά τους βάρη "αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό".
Εξάλλου μετά τη γνωστοποίηση της "μαύρης λίστας" με τους 151 φορείς στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα η εφεδρεία θα ακολουθήσει και "λίστα" με εννέα εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως λένε στο υπουργείο, αυτό έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν νομικά προσχώματα.


πηγή:

~

Εις βάρος των φοιτητών η κόντρα Πρυτάνεων και Υπουργού Παιδείας


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...
Καθηγητές πανεπιστημίων και πρυτάνεις Vs Υπουργείο παιδείας...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα...

Οι καθηγητές πανεπιστημίων και οι πρυτάνεις, οι "πνευματική ελίτ" της χώρας μας, όσοι δηλαδή κατόρθωσαν να ανέλθουν και να διαπρέψουν (συνήθως με πολιτικές γνωριμίες) μέσα στο βορβορώδες περιβάλλον που ονομάζεται "ο χώρος της ανώτατης παιδείας", αυτοί που τόσα χρόνια γέμισαν τις τσέπες τους και βούλωσαν τα στόματα τους με ευρωπαϊκά λεφτά, αυτοί που έφεραν την ανώτατη παιδεία μας (που πριν από μερικά χρόνια έβγαζε απόφοιτους που διέπρεπαν σε όλον τον κόσμο) στο σημερινό της χάλι, αυτοί που δεκάρα δεν δίνουνε για την αξία και το μυαλό των νέων αν δεν κερδίσουν οι ίδιοι κάτι χειροπιαστό, μαλώνουν με την υπουργό παιδείας
που δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο η κουτάλα να μένει αποκλειστικά στα χέρια της "πνευματικής ελίτ"...

- τι διάολο, χρειάζεται πτυχίο και διδακτορικός τίτλος για να τρως λεφτά από το πανεπιστήμιο;

Αυτή είναι η διαφωνία τους αγαπητοί μου συμπολίτες. Για την κουτάλα μαλώνουν. Και όχι για την ποιότητα της παιδείας μας.

Γι αυτό δεν μπορούν να τα βρουν.

Ακόμα.

Μετά τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα αποβούν εις βάρος μόνο των φοιτητών (που θα χάσουν πάλι ένα σωρό μαθήματα), θα τα βρουν.

Να είστε σίγουροι.

Την ίδια στιγμή, οι διευθυντές των σχολείων διάβασαν στα παιδιά μας επιστολές που τα ενημερώνουν ότι δεν θα πάρουν βιβλία επειδή δεν έχουμε λεφτά και θα είναι μια χρονιά δύσκολη και τα βιβλία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να διαβάσει κανείς και ένα σωρό άλλες ανοησίες.

Τα κανάλια ψάχνουν να βρουν αν το αρνητικό υπόμνημα που εξέδωσε ο υπεύθυνος για την τύπωση των βιβλίων έφτασε έγκαιρα στην υπουργό παιδείας και αν φταίει η υπουργός ή ο υπεύθυνος που δε θα πάρουν τα παιδιά μας βιβλία.

Και κανείς από τους δυο δεν παραιτείται.

Και εμείς κακαρίζουμε.

Σαν κότες.

Και εγώ ντρέπομαι.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ


πηγή:

~

«Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση η καρέκλα».


Ο Κλεισθένης γράφει.

Όταν λέμε σύγχυση εννοούμε σύγχυση.
Η προβαλλόμενη  λογική ότι τέλειωσαν οι ιδεολογίες και οι διαχωριστικές γραμμές εξυπηρετεί μόνο το σύστημα εξουσίας που αρνείται πεισματικά να καταλάβει ότι πλέον έχει σαπίσει και πρέπει ειρηνικά να παραδώσει την εξουσία. Θα μου πείτε σε ποιόν;;;
Η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής (τέχνασμα και επιδίωξη των νεοταξιτών) στραγγαλίζει τις δημιουργικές πολιτικές δυνάμεις και τις εντάσσει κάτω απ’ τα φθαρμένα και διαβρωμένα σημερινά κόμματα της  νεοταξικής λογικής. Μπορείς να είσαι δεξιός αλλά κατά το δοκούν μπορείς να έχεις αριστερές θέσεις σε κάποιο ζήτημα. Μπορείς να λέγεσαι σοσιαλιστής αλλά μπορείς να εφαρμόζεις  νεοφιλελεύθερη πολιτική που μέχρι χθες καταδίκαζες σαν «βαρβαρότητα». Μπορείς να είσαι αριστερός αλλά να υπερασπίζεσαι την ΕΕ των τοκογλύφων και την παραμονή μας στο ευρώ που μας κατάστρεψε.
Μπορείς να κατατάσσεσαι όπου θέλεις στον πολιτικό χάρτη και να χρησιμοποιείς φρασεολογία και πρακτικές του αντίθετου πολιτικού χώρου.
Μπορείς να καταδικάζεις μία πολιτική πράξη του αντιπάλου κόμματος έστω και αν αυτή εντάσσεται στον ιδεολογικό σου προσανατολισμό και που αν ήσουν στην κυβέρνηση θα την εφάρμοζες οπωσδήποτε.
Τέτοιο μπάχαλο, τέτοια σύγχυση.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδοξο της πολιτικάντικης λογικής είναι οι εκατέρωθεν δηλώσεις.
«Η ΝΔ πρέπει να βάλει πλάτη και να στηρίξει την (άκουσον-άκουσον) επικίνδυνη κυβέρνηση».
«Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συναινέσουν».
«Γνωρίζω ότι πολλοί απ’ τη ΝΔ είναι πρόθυμοι να συναινέσουν».
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται στο πλευρό άλλου κόμματος.
Το ερώτημα είναι αυτά είναι παράδοξα της σημερινής πολιτικής ζωής;
Μήπως όλα αυτά εντάσσονται σε ένα προμελετημένο και προσυμφωνημένο σχέδιο;
Αν παρακολουθήσουμε τις πολιτικές αντιδράσεις των πολιτικάντηδων οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όλοι μας δουλεύουν.
Αν κάποιο μέτρο δεν πρόκειται να το ψηφίσει πχ το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» τότε έρχεται η εφεδρεία από το ΛΑΟΣ, τη ΝΔ και τις άλλες «πρόθυμες» δυνάμεις που θα το ψηφίσουν. Η δικαιολογία κατά το δοκούν, «το μέτρο είναι συμβατό με την ιδεολογία του κόμματος».
Αν για κάποιο μέτρο είναι αρκετή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τότε οι αντιπολιτευτικές φραστικές καταδίκες πέφτουν βροχή έστω και αν το μέτρο είναι σύμφωνο με τις διαχρονικές διακηρύξεις της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Αυτή η στρεβλότητα πειθαναγκάζει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ,που θέλοντας να παραμείνουν στις καρεκλίτσες τους, ψηφίζουν ότι προτείνει η τρόικα (συγνώμη η κυβέρνηση ήθελα να πω) και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Το «μάρμαρο» το πληρώνει άλλος.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο καιρός περνάει, οι εκλογές όλο και μετατίθενται για αργότερα και τα καταστροφικά μέτρα περνούν το ένα μετά το άλλο οδηγώντας την Ελληνική κοινωνία σε απόγνωση.
Γίνεται πλέον σε όλους αντιληπτό ότι η ΝΔ δεν θέλει εκλογές για τους δικούς της μικροκομματικούς λόγους. Τα υποψήφια για συγκυβέρνηση κόμματα επιχειρηματολογούν υπέρ των εκλογών αλλά τις απεύχονται και δεν πράττουν τίποτε για την επίσπευσή τους και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με νύχια και με δόντια φοβούμενο ότι δεν θα προλάβει να εκτελέσει τις εντολές της τρόικα.
Περιττό να πω ότι αυτή η κατάσταση, αυτή η κυβέρνηση, αυτή η αντιπολίτευση και εν γένει αυτό το πολιτικό σύστημα θέλει να μας βγάλει απ’ την κρίση.
Με τις υγείες μας.

 http://ideopigi.blogspot.com/2011/09/blog-post_2938.html#ixzz1Xr7ZAwy5

~ Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Από το νοικοκύρεμα των αιθουσών ως την αγορά φωτοτυπικών και υπολογιστών, οι γονείς πληρώνουν τη... δωρεάν Παιδεία


Οι γονείς βάφουν τα σχολεία



 Βάφουν τους γεμάτους γκραφίτι τοίχους, φυτεύουν δέντρα στο προαύλιο, καθαρίζουν τις σχολικές αίθουσες και προσλαμβάνουν συνεργεία απολύμανσης. Διοργανώνουν εκδηλώσεις για να συλλέξουν χρήματα, αγοράζουν φωτοτυπικά μηχανήματα και προμηθεύουν με μελάνια και χαρτιά το σχολείο. Επιστρατεύουν ακόμη και τις ικανότητές στους στο... μάρκετινγκ για να προσελκύσουν χρηματοδότες που δωρίζουν από καθαριστικά προϊόντα ως ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο λόγος για τους γονείς που εν μέσω οικονομικής κρίσης καλούνται όλο και συχνότερα να συνεισφέρουν στις οικονομικές ανάγκες των σχολείων των παιδιών τους.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι τα βιβλία θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον έναν μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, δημιούργησε άλλο ένα σημαντικό κονδύλιο για φωτοτυπίες και DVD, που όλοι αναρωτιούνται πώς θα καλυφθεί. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου, όπως όλα δείχνουν για ακόμη μία φορά οι γονείς θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της «δωρεάν» Παιδείας.


Ακατάλληλα φωτοτυπικά
«Εχω διενεργήσει προσωπικά πραγματογνωμοσύνη στα 33 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στον Δήμο Ωρωπού και διεπίστωσα ότι όλα τα φωτοτυπικά μηχανήματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας! Εχουν βγάλει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτοτυπίες στα χρόνια που χρησιμοποιούνται και τα περισσότερα είναι ακατάλληλα ακόμη και για απλή χρήση,πολλώ δε μάλλον για φωτοτύπηση ολόκληρων βιβλίων, όπως προτείνει το υπουργείο Παιδείας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος , εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων και ταμίας της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού. Ο ίδιος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών ηλικίας από οκτώ μηνών ως δέκα ετών και, όπως τονίζει, ο πρόσφατος «πανικός» με τα βιβλία και τις φωτοτυπίες είναι μόνο το... κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς εξόδων που συστηματικά επιβαρύνουν τους γονείς.

«Στο Νηπιαγωγείοόλοι οι γονείς δίνουμε από πενήντα ευρώ στην αρχή της χρονιάς για να αγοραστούν μπογιές και χαρτικά,κατόπιν άτυπης συμφωνίας με τις νηπιαγωγούς.Στο Δημοτικόέχουμε οργανώσει μια σειρά δράσεις για τον εξοπλισμό του σχολείου. Πέρυσι κατορθώσαμε να πάρουμε χρηματοδότηση από τον ΟΤΕ για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε μια βιβλιοθήκη μέσω της επιστροφής των βιβλίων των μαθητών στο τέλος της χρονιάς.Τα βιβλία που συγκεντρώσαμε όμως δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών τόσων παιδιών. Ορισμένοι γονείς έχουν πανικοβληθεί και ήδη άρχισαν να αγοράζουν τα εφετινά βιβλία» καταλήγει ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

Με πινέλα και σφουγγαρίστρες
Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα έξοδα για τις φωτοτυπίες και τα DVD θα καλυφθούν από τις σχολικές επιτροπές. Η διαβεβαίωση ωστόσο δεν επαρκεί για να καθησυχάσει τους γονείς, δεδομένου ότι δεκάδες σχολικές επιτροπές σε ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα είτε υπολειτουργούν είτε δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα μέλη τους. Ως αποτέλεσμα, κονδύλια για καθαρισμό και συντήρηση σχολικών μονάδων δεν μπορούν να εκταμιευθούν! «Μου τηλεφώνησε η διευθύντρια και με ειδοποίησε ότι η σχολική επιτροπή αδυνατούσε να καλύψει τα κονδύλια για το βάψιμο των αιθουσών.Το σχολείο θα άρχιζε σε μία εβδομάδα και δεν ήθελε τα παιδιά να ξεκινήσουν σε λερωμένες τάξεις.Με ρώτησε αν ο σύλλογος γονέων μπορούσε να συνεισφέρει οικονομικά.Οταν τα πράγματα θα “έμπαιναν σε μια σειρά”, ίσως να συνέβαλλε με κάποιο ποσό και ο δήμος» διηγείται στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ελενα Παγουλά του-Παυλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Εν τέλει οι γονείς αναγκάστηκαν να καταβάλουν 800 ευρώ για να βαφούν οι εννέα τάξεις, τμήμα των οποίων μάλιστα θα καταβληθεί ως ημερομίσθιο στους... υπαλλήλους του δήμου που θα κληθούν να δουλέψουν υπερωριακά και το Σαββατοκύριακο, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες ως την έναρξη των μαθημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτό που οι αρμόδιοι υπάλληλοι είτε αδυνατούν είτε καθυστερούν να κάνουν. Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου της Ανοιξης αποφάσισε να ανακαινίσει το σχολείο όταν αντιλήφθηκε ότι τα κονδύλια που ο Δήμος Διονύσου είχε αναγνωρίσει δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες του σχολείου. «Λόγω της κρίσης πολλοί γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία και τα εγγράφουν στο σχολείο μας. Από δωδεκαθέσιο το σχολείο έγινε δεκαπενταθέσιο εν μια νυκτί. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ανακαινίσουμε το σχολείο με την προσωπική μας εργασία» λέει ο κ. Μάριος Λουκάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. «Καταγράψαμε όλες τις ανάγκες και απευθυνθήκαμε σε επιχειρήσεις της γειτονιάς που μας δώρισαν τα καθαριστικά. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε οι γονείς ένα Σάββατο και βάψαμε,απολυμάναμε, καθαρίσαμε καιαντικαταστήσαμε σπασμένα τζάμια» διηγείται. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια η προσωπική εργασία δεν αρκούσε και αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Πέρυσι δώσαμε 2.500 ευρώ για να αγοράσουμε φωτοτυπικό. Το θέμα της έλλειψης βιβλίωνόμωςτα ανέτρεψε όλα.Το φωτοτυπικό το έχουμε, ποιος θα πληρώσει για τις φωτοτυπίες;» διερωτάται.

«ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες των γονέων για προμήθειες, συντήρηση και εξοπλισμό του σχολείου,οι οποίες τείνουν να λάβουν έκταση γενικευμένου φαινομένου.«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τις αδυναμίες του κράτους,ότι παίρνουμε οικειοθελώς το “μπαλάκι” που μας πετάει το υπουργείο και ο δήμος.Τι να κάνουμε όμως;Να στήσουμε ένα πανό και να φωνάζουμε;

Ωσπου να μας ακούσουνμπορεί η στέγη- γεμάτη χώματα και πευκοβελόνες,αφού έχει να καθαριστεί εδώ και είκοσι χρόνια- να πέσει στα κεφάλια των παιδιών μας!Εμείςλοιπόν αναλάβαμε να την καθαρίσουμε»λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ.Κώστας Μπεβεράτοςαπό τον Σύλλογο Γονέων του 138ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών,ενός συλλόγου που έχει διενεργήσει με προσωπική εργασία κάθε είδους επισκευές και μερεμέτια στο σχολείο.

«Είμαστε τυχεροί γιατί ο δήμος και η Σχολική Επιτροπή καλύπτουν τα αναγκαία,δηλαδή όλες τις επισκευές, καθαρισμούς,εξοπλισμό και φωτοτυπίες.Ετσι,εμείς μεριμνούμε μόνο για τα “επιπλέον”.Πέρυσι,για παράδειγμα, φυτέψαμε με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία καρποφόρα δέντρα στην αυλή.Εχουμε επίγνωσηόμωςτης καλής μας τύχης!Διότι γνωρίζουμε δεκάδες σχολεία στα οποία οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όχι για τα “έξτρα” αλλά για τα βασικά»τονίζει ο κ.Θοδωρής Μυλωνάς, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.

«Στόχος δεν είναι να υποκαταστήσουμε το κράτος.

Αντιθέτως,συνεχίζουμε να επισημαίνουμε τις ελλείψεις και να απαιτούμε από τους αρμόδιους να τις καλύψουν.

Ταυτόχροναόμωςπρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία και να νιώσουμε το σχολείο “δικό μας”.Τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του, εμείς οι ίδιοι πρέπει να δείξουμε ότι αγαπούμε αυτόν τον χώρο και δεν θα τον αφήσουμε να ρημάξει.Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να περάσουμε και στα παιδιά μας.Να νιώθουν το κοινόχρηστο δικό τους και να το φροντίζουν» υπογραμμίζει ο κ.Δημήτρης Γούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 76ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.


πηγή:

~

Λύθηκε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων;





 
  Τοτρίγωνο των Βερμούδων είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται 
ανάμεσα στις Βερμούδες, το Πουέρτο Ρίκο καιτην Φλόριντα των ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές αναφορές για παράξενα συμβάντα στην 
περιοχή στο πέρασμα των χρόνων, που ξεκινούν από τον Χριστόφορο Κολόμβο και φτάνουν μέχρι σήμερα. Αυτές οι αναφορές που πολλοί γνωρίζουμε, μιλούν για εξαφανίσεις ανθρώπων, πλοίων ακόμη και αεροπλάνων. Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό που έχει αναφερθεί είναι η 
εξαφάνιση του πυρηνικού υποβρυχίου "Scorpion" τον Μάιο του 1968, το οποίο ανακαλύφθηκε μερικούς μήνες μετά στον πυθμένα του 
ωκεανού. Πλήθος συγγραφέων εμπνεύστηκε από αυτόν τον μύθο που έχει δημιουργηθεί 
και έχει γράψει διάφορες ιστορίες πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γύρω από το μυστήριο, οι οποίες άλλες είναι πιο λογικές και άλλες αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Κάποιοι αναφέρονται στην κακοκαιρία που υπάρχει στην περιοχή, άλλοι στην χαμένη Ατλαντίδα που ίσως να υπήρχε κάποτε σε εκείνο το σημείο και άλλοι στην ύπαρξη ufos. Ωστόσο ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Monaghan, απορρίπτει αυτές τις θεωρίες και υποστηρίζει ότι η
 επίμαχη περιοχή έχει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, οι οποίες μετά από μικρές σεισμικές δονήσεις απελευθερώνονται 
και δημιουργούν "κενά" στην θάλασσα που παρασύρουν τα πλοία και τα αεροπλάνα στον βυθό. Αυτή η θεωρία ίσως να είναι η πραγματική αιτία όλων των συμβάντων που έχουν παρατηρηθεί, ίσως και όχι. Το μυστήριο του τριγώνου των Βερμούδων έχει απασχολήσει πολύ τον κόσμο και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να τον απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα.
 
 
πηγή:

~

Τρία μηνύματα από τη ΔΕΘ που δεν μας καθησυχάζουν



«Δεν χρεοκοπούμε», «δεν πάμε σε εκλογές», «τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με όποιο κόστος». Αυτό είναι το τρίπτυχο των μηνυμάτων και δεσμεύσεων του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, οι οποίες όμως ουδόλως μας καθησυχάζουν .
Δεν χρεοκοπούμε, επιμένει ο Πρωθυπουργός. Μα αν πρόκειται να  χρεοκοπήσουμε μήπως θα μας ενημερώσει  κανείς εκ των προτέρων;  Εντάξει το έχουμε κατανοήσει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα και προσπαθεί να υλοποιήσει όσο μπορεί τις επιταγές της Τρόϊκας ώστε να εξασφαλίζει την κάθε δόση , μέχρι με έλθει η ώρα του ελέγχου για την επόμενη.
Μόνο που τα μέτρα της Τρόϊκας μας βυθίζουν στην ύφεση . Έτσι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται , τότε η Τρόϊκα απαιτεί νέα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία πληρώνουν ξανά οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ελληνικής κοινωνίας και η αγορά, η κοινωνία βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση και η Τρόϊκα ζητά ,με αυστηρότητα και απειλές ,να «τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας»…
Ποιες είναι όμως επί της ουσίας αυτές οι υποχρεώσεις ; Αν ήταν απλώς οι μεταρρυθμίσεις, τις  οποίες ούτως ή άλλως έχει ανάγκη η Ελλάδα, και στις οποίες έδωσε έμφαση στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δεν νομίζω ότι θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα αντιδρούσαν, ασχέτως αν μπορεί να υπάρχουν επιμέρους κατά τομείς διαφωνίες.
Είναι σαφές όμως ότι οι «υποχρεώσεις μας» περιλαμβάνουν τρεις μη αποδεκτές συνθήκες. Πρώτη ότι θα αποδεχόμαστε και θα υλοποιούμε κάθε μέτρο που μας προτείνουν, δεύτερη ότι θα πουλήσουμε (στους ίδιους τους δανειστές) σε τιμές limit down, δηλαδή θα ξεπουλήσουμε, ότι αξίζει επενδυτικά στη χώρα μας και τρίτη ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πάψει να είναι κυρίαρχος (όσο είναι τέλος πάντων) και να φτάσει στο ζενίθ της ανέχειας και της αναξιοπρέπειας.
Αυτές οι τρεις «υποχρεώσεις» δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές είτε απειλούμαστε με χρεοκοπία είτε όχι. Δεν είναι μόνο θέμα εθνικής υπερηφάνειας και αυτονόητης υπεράσπισης των κυριαρχικών και συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Είναι και θέμα ρεαλιστικής κοινής λογικής. Διότι από συνθήκες πτώχευσης, γνωρίζοντας ότι θα ταλαιπωρηθούμε και θα πεινάσουμε, έχουμε περιθώρια σταδιακά να οδηγηθούμε, προς όφελος των παιδιών μας ή έστω των εγγονιών μας , σε δρόμο ανάπτυξης επενδύοντας στον πλούτο της χώρας. Αν όμως ξεπουλήσουμε και τον πλούτο και την εθνική κυριαρχία μας, χωρίς και πάλι να είναι εξασφαλισμένο ότι θα γλυτώσουμε τη χρεοκοπία, τι μας μένει για να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού;
Και έτσι φτάνουμε στο «δεν πάμε σε εκλογές», στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε τρεις περιπτώσεις:
1.Αν η κυβέρνηση πιεστεί από την Τρόϊκα για εφαρμογή τόσο σκληρών μέτρων , ώστε δεν αντέξει να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος υλοποίησής τους. (Σε αυτή την περίπτωση θα παραιτηθεί ηρωικά και θα θέσει το δίλημμα στον ελληνικό λαό).
2. Αν η Τρόϊκα εκτιμήσει ότι η πολιτική της (για πιστή εφαρμογή των προαναφερόμενων τριών «υποχρεώσεών» μας ) μπορεί να περάσει πιο εύκολα μέσω συγκυβέρνησης που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή . (Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εγκρίνει την επόμενη δόση, θα προκαλέσει περιορισμένη στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους και υπό συνθήκες τρόμου και πανικού θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές).
3. Αν φτάσουμε σε συνθήκες γενικευμένης  και κυρίως εμπράκτως εκφρασμένης αγανάκτησης του ελληνικού λαού. (Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και γνωρίζοντας ότι από την κάλπη είναι σχεδόν αδύνατον  να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα προετοιμάσει το έδαφος  με κατά περίπτωση επικοινωνιακούς συνδυασμούς της περίπτωσης 1 και της περίπτωσης 2.


~

Βραβείο Σεναρίου για τις "Άλπεις του Γ. Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας



Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, "'Αλπεις" απέσπασε στο τέλος της 68ης "Μόστρας" της Βενετίας μια κορυφαία τιμητική διάκριση.


Οι "'Αλπεις" κέρδισαν το "Βραβείο Osella" για το καλύτερο σενάριο, το οποίο μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο συνυπογράφει ο Ευθύμιος Φιλίππου.

Δήλωση ΥΠΟΤ, Παύλου Γερουλάνου
Μετά τη βράβευση της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου "Άλπεις" στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 


"Μετά την περσινή, θριαμβευτική πορεία του ‘Κυνόδοντα’ στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ευθύμης Φιλίππου και οι συνεργάτες τους, καταφέρνουν με τη βράβευση των "Άλπεων" στη Βενετία να στρέψουν και πάλι το βλέμμα της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στη νέα ελληνική δημιουργία.


Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως ενόψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο.


Η διεθνής διάκριση των "Άλπεων" στη Βενετία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δημιουργών να διακριθούν και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στο διεθνές στερέωμα.

 Και μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της, αναδεικνύοντας με τη δουλειά και το ταλέντο της το πιο δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας."




~ Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πάτρα: Γιουρούσια μεταναστών έξω από το νέο λιμάνι – Επί τόπου δυνάμεις της ομάδας Λ για την απομάκρυνση τους



Πάνω από 100 άτομα, όλοι  μετανάστες, συγκεντρωμένοι κατά ομάδες στην παραλιακή λεωφόρο, επιχείρησαν πριν από λίγο με την γνωστή τακτική τους να προσεγγίσουν  το νέο λιμάνι και να φτάσουν στα πλοία. Ομάδες μεταναστών  υπάρχουν και στην Οθωνος Αμαλίας και Γλαύκου, αλλά και στην συμβολή της Γλαύκου με την Ακρωτηρίου και προσπάθησαν να μπουν σε νταλίκες, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι δυνάμεις της αστυνομίας για να τους απομακρυνουν.
Δυο  ακόμα «καυτά» σημεία τώρα είναι, ο χώρος έξω από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής  και ο Ναός των Αγίων Αποστόλων.
Εκεί πριν από λίγο, υπήρχαν ομάδες των μεταναστών που δεν ξεπερνούσαν τα πενήντα άτομα, αλλά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους.
Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν, πως πλέον οι μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπουν στο λιμάνι, ενώ η αστυνομία στις περιπτώσεις αυτές φάνηκε προετοιμασμένη για να τους αντιμετωπίσει.


~

Έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών στη Γαλλία (upd)


 



Δυνατή έκρηξη έλαβε χώρο στην  μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας, λίγα χιλιόμετρα από τη μεσογειακή ακτή.
Πρόκειται για ένα κέντρο επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων που ανήκει στη Socodei, θυγατρική της εταιρείας ηλεκτρισμού της Γαλλίας, EDF.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε ηλεκτρική κάμινο που χρησιμοποιείται για την μείωση του όγκου ραδιενεργών υπολειμμάτων προτού αυτά υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία αδρανοποίησης ή καταστροφής.
Τα υφάσματα υπόκεινται σε αποτέφρωση (γάντια, φόρμες εργασίες, μάσκες) ενώ τα μεταλλικά υλικά (αντλίες, ανοξείδωτα ή σιδερένια εργαλεία) σε τήξη.
Τη στιγμή της έκρηξης στην κάμινο υπήρχαν τέσσερις τόνοι ραδιενεργών υλικών χαμηλής ή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας, της τάξης των 63.000 μπεκερέλ.
“Πρόκειται για πολύ χαμηλή ραδιενεργό δραστηριότητα παρασάγγες μικρότερη από εκείνη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα” δήλωσε ο διευθυντής τομέα Ασφαλείας του Ινστιτούτου Προστασίας από τη Ρδιενέργεια και Πυρηνικής Προστασίας, Thierry Charles και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας εκτός του κτηρίου.
Από την έκρηξη έχει χάσει τη ζωή του ένας άνδρας, που βρέθηκε απανθρακωμένος, ενώ έχουν αναφερθεί τέσσερις τραυματίες -ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση- που μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία.



~

Άλλη μια τρύπα στο νερό



Εχθές (11/9) λίγη ώρα μετά τις πέντε το απόγευμα στο κτίριο του ΟΛΘ ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να μας κάνει τη χάρη και να μας απευθύνει τον λόγο δια μέσου απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Εκτός ίσως από το «ακατάλληλον» της ώρας, αφού όλοι είχαμε στηθεί στις τηλεοράσεις μας και τον περιμέναμε από τη μία το μεσημέρι, τίποτε το περίεργο, ή παράξενο δεν είχε αυτή η πρωθυπουργική παρουσία σε μια ακόμη ΔΕΘ. Όλα κατά τα ειωθότα.

Το μόνο ίσως καινοφανές ήταν ότι εφέτος η κυβερνητική παρουσία στην έδρα ήταν σαφώς πολυπληθέστερη του συνήθους καθώς επίσης και ότι την «λυπητερή», και όχι τις συνήθεις κενές ουσίας και περιεχομένου εξαγγελίες, την είχαμε ήδη ακούσει προηγουμένως δια στόματος ΥΠΟΙΚ.


Στο κλείσιμο όμως αυτής της χαριτωμένης εκδηλώσεως, όταν ο κος Παπανδρέου συνόψισε τις σκέψεις του –την 11η Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2011- δηλαδή:

• μετά από δυό χρόνια διακυβερνήσεως της χώρας από τον ίδιο,
• μετά από μια παραίτηση που ανακοινώθηκε, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε,
• μετά από έναν μεγαλεπήβολο ανασχηματισμό εσωκομματικής καταναλώσεως,
• μετά από δύο υπουργούς εθνικής οικονομίας και οικονομικών ο ένας εκ των οποίων είχε χρησιμοποιήσει την κούφια απειλή παραιτήσεως σε περίπτωση εφαρμογής επιπρόσθετων εισπρακτικών μέτρων έκτακτου χαρακτήρα και ο έτερος είχε προσπαθήσει και προσπαθεί ακόμη να πείσει εαυτούς και αλλήλους πως το δημοσιονομικό μας πρόβλημα είναι μόνον πολιτικό,
• μετά από σωρεία εξαγγελθέντων και εφαρμοσθέντων μονομερών μέτρων έκτακτου και οριζόντιου φοροεισπρακτικού χαρακτήρα τα οποία (φυσικώ τω λόγω) κατάφεραν να προκαλέσουν πρωτοφανή για τη χώρα σωρευτική μείωση του ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερη από 10%,
• μετά από σωρεία εξαγγελθέντων, ου μην αλλά μηδοπόποτε εφαρμοσθέντων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά το σκέλος των δημοσίων δαπανών,
• μετά από σωρεία υποσχέσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που ποτέ δεν άνοιξαν γιατί δεν έπρεπε βεβαίως ν’ανοίξουν και να καθαρίσουν οι χαίνουσες πληγές των πελατειακών σχέσεων κράτους και συντεχνιακής δήθεν ιδιωτικής οικονομίας,
• μετά από σωρεία παλινωδιών για την αντιμετώπιση (η χρήση του όρου πάταξη για το προκείμενο θα αποτελούσε ύβρη) της φοροδιαφυγής (1)  από έναν άχρηστο και ανάλγητο –για να μην πω επίορκο και συνυπεύθυνο- κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό ο οποίος μάλιστα τολμά να βρίσκεται από καιρό σε συνθήκες οργανωμένης «λευκής απεργίας»,
• μετά από σωρεία ανακολουθιών σε ό,τι αφορά την –με όλους τους δυνατούς τρόπους, ναί ακόμη και με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οριστικό κλείσιμο δημοσίων οργανισμών- πολλαπλώς και απατηλώς εξαγγελθείσα μείωση του μεγέθους και του παρεμβατισμού ενός αντιπαραγωγικού, αλλά ταυτόχρονα αναπαραγωγικού πελατειακού (και ουδέποτε κοινωνικού) κράτους (2) ,
• με τους οικονομικούς μας ελεγκτές να μας έχουν αφήσει στα κρύα του λουτρού,
• με τα επιτόκια του 2ετούς ομολόγου να τρέχουν ασταμάτητα προς τα υψίπεδα εκείθεν του 60%,
• με τα ασφάλιστρα κινδύνου να έχουν ήδη προεξοφλήσει χρεωκοπία σε ποσοστό 92% και βάλε-

μετά απ΄όλα αυτά τα ωραία λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας φρόντισε με λίγα λόγια και σταράτα να μας εξηγήσει για ποιόν ακριβώς λόγο θα πρέπει να καταπιούμε (με την μορφή της διετούς έκτακτης (3)  εισφοράς) άλλον έναν ατελέσφορο φόρο (4)  (εν προκειμένω στα ήδη εκτάκτως φορολογημένα ακίνητα) λέγοντας με πολύ σοβαρό ύφος και όχι χάριν αστεϊσμού πως πρέπει να το κάνουμε για να μην χάσει η χώρα την (από καιρό χαμένη) αξιοπιστία της στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων!!!


Ε, εκεί ακριβώς ήταν που συνειδητοποίησα ότι εκτός από το παιγνίδι, σ’αυτή τη χώρα έχει χαθεί και κάθε μέτρο αξιοπρέπειας...


Σκέφτηκα πολύ, ωστόσο, έβαλα κάτω το μυαλό μου και τελικώς κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν είπα μέσα μου, ή εγώ δεν ξέρω πού βρίσκομαι και τί μου γίνεται, ή η μπρεχτική αποστασιοποίηση με έχει χτυπήσει κατακέφαλα, ή ο πρωθυπουργός μας είναι μέγας φιλέλληνας... άλλη εκδοχή δεν υπάρχει.


(1) Ο νεοπαγής και ρηξικέλευθος όρος “εναλλακτική φορολογική δικαιοσύνη” ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην χθεσινή Συνέντευξη Τύπου από τον ΥΠΟΙΚ κο Ευ. Βενιζέλο χρήζει ομολογουμένως εμβριθέστερης αναλύσεως από ανθρώπους πολύ εξυπνότερους και ικανότερους εμού.

(2) Θυμίζω πως το μέσο ετήσιο κόστος ανά δημόσιο υπάλληλο στην Ελλάδα σήμερα είναι 25,000 € και στους 1,500 δημόσιους οργανισμούς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ανασυγκροτήσεως & συγχωνεύσεων απασχολούνται 200,000 άτομα. Η απλή αριθμητική μας οδηγεί στο μαγικό νούμερο 5 δις € ετησίως που είναι το συνολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται επί ετησίας βάσεως το σκέλος των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό.

(3)Στο σημείο αυτό οφείλω να διευκρινίσω πως το τριγενές και τρικατάληκτο επίθετο έκτακτος -η -ο, όποτε εσχάτως (δηλαδή από το 2007 και εντεύθεν) χρησιμοποιήθηκε στο θυλικό του γένος ως κατηγορηματικός ή (συνηθέστερα) επιθετικός προσδιορισμός του ουσιαστικού εισφορά από κυβερνητικά στελέχη (ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως) είχε, έχει και (πολύ φοβούμαι πως) θα συνεχίσει επί μακρόν να έχει έννοια μάλλον επιθετικότερη και χαρακτηριστικά μάλλον μονιμότερα από εκείνα που εμείς οι παλαιότεροι είχαμε μάθει στο σχολείο…

(4)δάνεια έκφραση από το ομότιτλο βιβλίο του καθηγητή κου Δερτιλή


*Ο Μανώλης Βάρσος είναι Χρηματιστηριακός Αναλυτής.



~

Πότε θα κάνει ξαστεριά;




Η Λυδία γράφει.


Κυριακή μεσημέρι, μετά το συνηθισμένο κλασικό, ελληνικό κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι και λίγο πριν κοιμηθώ, ανοίγω (αυτή την κατά τα άλλα πρωτοποριακή συσκευή) τηλεόραση και ως δια μαγείας –τρέμε Κόπερφιλντ- όλα τα κανάλια έχουν την ίδια εικόνα! Ας ακούσω σκέφτομαι, που ξέρεις; Ίσως έτσι κοιμηθώ. Έχει περάσει σχεδόν μισή ώρα και δεν έχω καταλάβει τίποτε άλλο, παρά μόνο τούτο: Άλλες περικοπές, άλλες αυξήσεις, μειώσεις, πράσινα άλογα… για το (μακρινό) 2015. Έχω ήδη βαρεθεί τις τελευταίες ημέρες όλα τα σενάρια για τη Δ.Ε.Θ και ασφαλώς κουράστηκα να ακούω τη λέξη ΚΡΙΣΗ! Παντού. Γήπεδα, μπακάλικα, λαϊκές, καφενεία, γειτονιές. Τίποτα άλλο πια πουθενά, μόνο η κυρία Κρίση.
Αύριο ανοίγουν τα σχολεία (τελείωσαν και επισήμως τα μπάνια του λαού), βιβλία πουθενά (τι είναι αυτό;), δάσκαλοι σε αναζήτηση (άλλωστε δε βιαζόμαστε εμείς εδώ ποτέ) και οι μαθητές σε σύγχυση, κοινώς το μπαλάκι άλλη μια φορά. Φταίτε εσείς που ήσασταν πριν, όχι εσείς φταίτε που γκρεμίσατε ό,τι είχαμε χτίσει τόσα χρόνια, όχι φταίνε οι άλλοι και πάει λέγοντας. Εμένα τι με νοιάζει; Άλλη κουβέντα δεν έχουμε παρά πώς τα βγάζεις πέρα εσύ, τι αλλιώτικος πόλεμος είναι τούτος εδώ και πότε θα δούμε εμείς ξαστεριά;
Εκείνο που εγώ ξέρω και καταλαβαίνω είναι πως μέχρι πρότινος είχα τα όνειρά μου και πάντα κάτι να προσμένω, είχα ιδέες, προτάσεις, ιδανικά. Τώρα δεν έχω ούτε αυτά. Ασφαλώς θα μου πείτε εδώ δεν έχεις βιβλία να πας Πανεπιστήμιο, θες και όνειρα; Σωστά! Τώρα δεν είναι τζάμπα.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα καθημερινά που θέλουμε να ασχοληθούμε και δε γίνεται. Υπάρχει η οικογένεια, η παρέα, η τέχνη, ο πολιτισμός, αλλά τώωωρα καλά. Εδώ υπάρχει κρίση και εσύ πας αντίθετα στη φύση! Το συμπέρασμα είναι πως όχι μόνο δεν κοιμήθηκα, αλλά γέμισα άλλη μια φορά το μυαλό μου με αναπάντητα γιατί και γιατί; Σαν τα παιδιά που τώρα ανακαλύπτουν τον κόσμο, έτσι και εγώ.  Και η ξαστεριά ΠΟΥΘΕΝΑ..



~ Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία και δασκάλους αύριο το "κουδούνι"!


Χωρίς βιβλία και δασκάλους αύριο το "κουδούνι"!

Χωρίς βιβλία και με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κτίρια και πιστώσεις ανοίγουν αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, η χρονιά που ξεκινά αύριο για 1.300.000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων αλλά και για 180.000 εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζεται ως μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Το θέμα των βιβλίων, λέει το ρεπορτάζ είναι η "κορυφή του παγόβουνου" αν και δείχνει την ασυνενοησία μεταξύ υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε τις ευθύνες στην απόρριψη του διαγωνισμού για το χαρτί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία το "παιχνίδι" χάθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου καθώς τα υπουργεία δεν συννενοήθηκαν εγκαίρως για να προλάβουν τα σημερινά.
Να σημειωθεί ότι επ' αυτού εκπαιδευτικοί κρίνουν πως πρόκειται για "πρόβα τζενεράλε" ώστε να καταργηθούν στο μέλλον τα βιβλία και να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάτι που φαίνεται να αποτελεί επιλογή του υπουργείου και για τα Πανεπιστήμια.
Το θέμα αναμένεται πάντως να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς που αντί να μελετούν το μάθημα και τις παραδόσεις τους θα στήνονται μπροστά στο φωτοτυπικό για να βγάζουν αντίγραφα που θα μοιράσουν στα παιδιά.
Ορατό το ενδεχόμενο τα "σπασμένα" να τα πληρώσουν οι γονείς που ήδη σπεύδουν στα βιβλιοπωλεία για να προμηθευτούν όσα σχολικά βιβλία μπορούν.
Χωρίς βιβλία λοιπόν αλλά και χωρίς εκπαιδευτικούς η φετινή χρονιά αφού τα 2 τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 17.000 δάσκαλοι και καθηγητές. Στη θέση τους προσλήφθηκαν λιγότεροι από 3.400. Παράλληλα έχουν συγχωνευθεί η καταργηθεί 2.400 σχολεία με τα τμήματα πλέον να περιλαμβάνουν ως και 30 μαθητές, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΛΜΕ Γ. Κοσσυφάκη.


πηγή:

~