Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Makelaris
epistoli-aftoxeira


ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ, ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ
«ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΩΣ ΕΔΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΕΙ;»
Η συγκλονιστική προθανάτια κραυγή του 56χρονου άνεργου οικογενειάρχη, πατέρα δύο έφηβων
κοριτσιών που έδωσε τέλος στη ζωή του στις αρχές της εβδομάδας στο «Νησί των Ονείρων» της Εύβοιας, αποτυπώθηκε σε ένα κομμάτι χαρτί. Τα όσα έγραψε με τρεμάμενο χέρι ο πνιγμένος στα χρέη πολίτης πριν πατήσει τη σκανδάλη της καραμπίνας, είναι παραγγελία για απονομή δικαιοσύνης στους επίορκους πολιτικούς που γονάτισαν στους Γερμανούς και οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στην

~ Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ένα συγκλονιστικό άρθρο για την Ελλάδα στην γαλλική Liberation!

Ένα συγκλονιστικό άρθρο για την Ελλάδα στην γαλλική Liberation!
Ένα συγκλονιστικό άρθρο για την Ελλάδα δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Ο Βέλγος συντάκτης, Raoul Vaneigem αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια» και ότι «οι Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων».
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της Γαλλικής εφημερίδας, το οποίο αξίζει να διαβάσετε:
"Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.
Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.
Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.
Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του "τρελού χρήματος".
Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα "Δεν πληρώνω" και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.
Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.
Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!"




~

Στην Κάρυστο έμειναν όλοι οι κάτοικοι στο Νοσοκομείο

 
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ο οποίος έστειλε απαντητική επιστολή διαβεβαιώνοντας ότι το Νοσοκομείο δεν θα υποβαθμιστεί, οι κάτοικοι δεν έφυγαν τη νύχτα από το νοσοκομείο.
Στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας ενημερώνει ότι τη Δευτέρα θα ............
έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Νίκο Μανώλη.
Παρόλα αυτά το πλήθος δεν υποχώρησε από το Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επιστολή διάβασε στους συγκεντρωμένους ο Δήμαρχος, οι οποίοι φώναζαν ότι πρόκειται για «κοροϊδία».




~

Olympia Snowe: I Quit Because Senate Is Hopeless


In this Feb. 28, 2012 file photo, Sen. Olympia Snowe, R-Maine speaks to media outside her office on Capitol Hill.
MAINE SENATOR SAYS IT’S BECOME A DEPRESSINGLY PARTISAN KNOT
By Kevin Spak, Newser Staff
Olympia Snowe has had it with the Senate’s intractable partisan gridlock. In a Washington Post op-ed, Snowe explains her impending retirement, and she doesn’t mince words. “Simply put, the Senate is not living up to what the Founding Fathers envisioned,” she writes. “The greatest deliberative body in human history is not living up to its billing.” Today’s Senate “routinely jettisons regular order,” legislates via partisan brinkmanship, and eschews open debate.
Part of the problem is that America “is increasingly divided into red and blue states,” such “that there is no practical incentive for 75% of the senators to work across party lines.” Things are so dire that she doesn’t think the Senate can be fixed from within, so her new goal will be to build public support for the political center from the outside. “I am convinced that, if the people of our nation raise their collective voices, we can effect a renewal of the art of legislating.” Click to see why one person thinks Snow might have a third-party run for the presidency in mind




~

Περί "νοήματος"

Ο ρομαντισμός της τυχαιότητας δίνει κάποιες φορές νόημα σε όσα κατά βάθος ηθελημένα ζητάμε να δούμε ως νόημα στη ζωή μας. Ποτέ δεν υπήρχαν για μένα προσχεδιασμένες γραμμές, ποτέ δεν υπήρχε μια δύναμη που με έσπρωχνε κάπου. Και όταν βλέπω τα αποτυπώματά μου αναρωτιέμαι πόσο κοντά στο νόημα προχωρώ;
Μα έχω λύσει τον γρίφο του νοήματος για να μιλάω και για τον προορισμό μου δίπλα σ' αυτό; Ξέρω ότι το σχέδιο του προορισμού μου το ζωγραφίζω εγώ και το τερματίζω μονάχος, γιατί η επιτυχία αμφιβάλλω αν έχει τη χρήση που της αναλογεί στο κόσμο των ανθρώπων. Και αν όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, για μένα απλά συμβαίνουν, γυμνά αρχικά και ύστερα ο "λόγος" ξεγελασμένος ντύνεται απ' το ένδυμα που θα θέλαμε να του φορέσουμε.

Αναρωτιέμαι γιατί μονολογώ περί νοημάτων; Γιατί βλέπω γύρω μου πόσο φθείρει τους ανθρώπους το ερώτημα ετούτο περί του νοήματος της ζωής ή μιας έστω στιγμής από αυτή. Και είναι το όχημα που ερήμην του πορεύεται χωρίς το φορτίο του νοήματος. Τι κοστίζει άραγε η φυγή από το όχημα αυτό;




~

Το φιλότιμο του Έλληνα δε πεθαίνει ποτέ!

 

Πράγματι, αν για κάτι μπορεί να καυχιέται ο Έλληνας, αυτό είναι το φιλότιμο που διαθέτει και που στις δύσκολες ώρες το επιστρατεύει…
Μια αγκαλιά, λοιπόν, έγινε η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, εξασφαλίζοντας στέγη και φαγητό σε έναν πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, τα οποία βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και χωρίς κανένα εισόδημα, όταν ο άνδρας έμεινε χωρίς δουλειά.
Η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίου και φορείς της περιοχής, γνωρίζοντας τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετώπιζε η τριμελής οικογένεια, κινητοποιήθηκαν, εξασφαλίζοντας καθημερινά φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και προσωρινή στέγη σε τοπικό ξενοδοχείο.
Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να βρεθεί μόνιμη στέγη για την οικογένεια, προκειμένου να κάνει μια νέα αρχή και να μπορέσει και πάλι να σταθεί στα πόδια της.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματωθεί η ιδέα της στήριξης αυτής της οικογένειας!
Γεια σου Έλληνα Αθάνατε! Πρώτα θα μας βγει η ψυχή και μετά το… φιλότιμο!




~ Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Παραδόθηκε ο ένοπλος απολυμένος που κρατούσε ομήρους στην Κομοτηνή

Αίσιο τέλος είχε στις 12:40 π.μ. η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του δράστη και την απελευθέρωση των δύο ομήρων που κρατούσε από το μεσημέρι ο 52χρονος, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Helesi PLC, στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.

Ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε το μεσημέρι με καραμπίνα τρία άτομα στο χώρο της επιχείρησης, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, πείσθηκε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους, ενώ στη συνέχεια, αφού έδωσε το κυνηγητικό όπλο του παραδόθηκε στους άνδρες των ΕΚΑΜ.

Χθες τα ξημερώματα, εξάλλου ένας συμπολίτης μας, ιδιοκτήτης περιπτέρου, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αδίστακτων ληστών. Τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.

Προχθές, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών στο Αιγάλεω, σκοτώθηκε επίσης από τα πυρά ληστών.

Αυτή είναι πλέον η καθημερινή κατάσταση με την εγκληματικότητα στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή είναι η κατάσταση που αφήνει πίσω του ο κ. Χρήστος Παπουτσής δια-φεύγοντας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, για τη συνεχιζόμενη έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Την ώρα που η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και η χώρα έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» για τους παράνομους μετανάστες, ο απερχόμενος Υπουργός  διοργανώνει φιέστες για τον απολογισμό της θητείας του.

Πρόκειται για πρόκληση. Διπλή πρόκληση τόσο για την κοινωνία, όσο και για τη λογική και τη νοημοσύνη μας! “





~

Από την Επανάσταση στο Depon

Από την Επανάσταση στο Depon
Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα γενόσημα φάρμακα από το Πακιστάν και την Ινδία θα προκαλέσουν θανάτους αλλά, κι αν δεν τα πάρεις, πάλι θα πεθάνεις, αφού έτσι είναι η ζωή: γεννιέσαι, ζεις και πεθαίνεις.

Βέβαια, δεν υπάρχει φόβος για τα φάρμακα από το Μπαγκλαντές, αφού κανείς δεν πέθανε τόσα χρόνια επειδή φορούσε Ralph Lauren που φτιάχτηκαν στο Βιετνάμ, οπότε, αν πάρεις Viagra από την Κένυα, το πολύ πολύ να γίνει το πουλί σου ένα μέτρο και να είναι κατάμαυρο.


Από την άλλη, κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως με τα γενόσημα ναρκωτικά, αφού έχει γεμίσει η ελληνική αγορά με σκαρταδούρα από τριτοκοσμικές χώρες, με αποτέλεσμα να πρέπει πια να κάνεις σαράντα μπάφους για να την ακούσεις.


Σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την εξεγερσιακή διάθεση των Ελλήνων με την ανησυχία τους για τα φάρμακα, προτείνω να κάνουμε επανάσταση, να ανατρέψουμε το πολιτικό κατεστημένο και στη συνέχεια να κάνουμε πειράματα με τα γενόσημα φάρμακα στον Πάγκαλο και τον Βενιζέλο.


Θα τους δίνουμε γενόσημα φάρμακα με τη σέσουλα. Αν επιζήσουν, θα τα πάρουμε κι εμείς.


pitsirikos

 
 

~

Επιμένει στα αιτήματά του ο 52χρονος


Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κομοτηνή, όπου ένοπλος δράστης κρατάει από το μεσημέρι ομήρους δύο υπαλλήλους της βιομηχανίας κατασκευής κάδων απορριμμάτων HELESI, έχοντας νωρίτερα πυροβολήσει με καραμπίνα τον μεγαλομέτοχο της επιχείρησης και έναν Βούλγαρο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της ακριτικής πόλης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο του εργοστασίου κατασκευής κάδων απορριμμάτων HELESI Plc, όπου ο 52χρονος δράστης κρατάει ως ομήρους δύο οδηγούς της εταιρίας.
Πριν από λίγη ώρα, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν και δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφθεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απ' όλη τη Θράκη με τη συνδρομή ομάδας των ΕΚΑΜ έχει μεταβεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, όπου εδρεύει η επιχείρηση.

Η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ επί τόπου βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πυροσβεστικά οχήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Το απόγευμα, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν και δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφθεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τον 52χρονο. Βασικό αίτημα του δράστη που απολύθηκε πριν από οκτώ μήνες είναι η επαναπρόσληψή του στην εταιρία.

Το βράδυ έθεσε ως αίτημα στους αστυνομικούς και την καταβολή δεδουλευμένων ύψους περίπου 31.000 ευρώ που -όπως υποστηρίζει- του χρωστάει η εταιρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι οι αστυνομικοί διατηρούν και τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς που κρατά ομήρους ο δράστης σε χώρο της εταιρίας.

(φωτό: www.xronos.gr)
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται οι αστυνομικοί να φέρουν στο δράστη τη φαρμακευτική αγωγή που ζήτησε από το σπίτι του, καθώς, όπως είπε, πάσχει από μελαγχολία.

Ανακοίνωση για το περιστατικό ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η εταιρία HELESI. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο 52χρονος εργαζόταν στην επιχείρηση επί 11 χρόνια και απολύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καθώς "επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας".

Πηγή: http://www.ethnos.gr

~ Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα


Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα










Ο ιταλός τραγουδιστής έπαθε καρδιακό επεισόδιο, στα 69 του χρόνια 
 
Θύμα καρδιακού επεισοδίου, ο ιταλός τραγουδιστής Λούτσιο Ντάλα άφησε την τελευταία του πνοή στο Μοντρέ της Ελβετίας όπου βρισκόταν για μία σειρά από συναυλίες. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία παραγωγής του, Pressingline.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής τροβαδούρος της αγάπης ήταν καλά και πήγε για ύπνο ήρεμος. Επομένως αποκτά συμβολική σημασία η πρόσφατη παρουσία του στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, ένα γεγονός που οι άλλοι τραγουδιστές έβλεπαν πάντα με καχυποψία, όπως αναφέρει και η εφημερίδα La Repubblica. Ειδικότερα, όταν εφέτος ανέβηκε στο πόντιουμ για να διευθύνει την ορχήστρα για το κομμάτι «Nani» του Ντέιβιντ Καρόνε το οποίο είχε ο ίδιος γράψει, το χαμόγελο που χάρισε στην κάμερα, μοιάζει, ασυνείδητα, σαν το τελευταίο αντίο, όχι μόνο στους θεατές του γνωστού Φεστιβάλ, αλλά και στα εκατομμύρια των θαυμαστών του ανά τον κόσμο.


Με φωνή που ξεπερνούσε τα σύνορα της Ιταλίας, ο καλλιτέχνης που μας χάρισε μοναδικές στιγμές με τραγούδια και μπαλάντες όπως το Caruso το οποίο ερμήνευσε αργότερα ο
Αντρέα Μποτσέλι, θα έκλεινε τα 69 του χρόνια στις 4 Μαρτίου.

«Τον άκουσα χθες, μέσα στη ζωντάνια»
είναι η μαρτυρία του Ρομπέρτο Σέρα, φωτορεπόρτερ και ιστορικού φίλου του Λούτσιο Ντάλα. «Δεν είναι δυνατόν, μου τηλεφώνησε χθες το απόγευμα, ήταν πολύ καλά, και ήταν χαρούμενος, ήρεμος, ενθουσιασμένος και γαλήνιος με τον εαυτό του» συμπλήρωσε συγκλονισμένος ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Ηταν ικανοποιημένος με τη συνέντευξη που του είχαν πάρει για το ευρωπαϊκό τουρ που μόλις είχε αρχίσει. Ελεγε ότι ήταν συγκινητικό να επιστρέφει σε μέρη που είχε επισκεφθεί σε ανάλογο τουρ τριάντα χρόνια πριν και να βρίσκει, παρά τις διαφορετικές καταστάσεις, την ίδια θετική ανταπόκριση του κοινού. Ηταν στη Ζυρίχη, πήγαινε στο Μοντρέ. Ηταν χαρούμενος.»

Φαίνεται ότι πρώτοι την έδωσαν οι ιερωμένοι της Βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Στο twitter, στις 12.10, 23 λεπτά πριν από την ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής του, και μέσα από το προφίλ του περιοδικού San Francesco patrono d'Italia.
«Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα» γράφει το μήνυμα, «πόνος και απογοήτευση για τη φραγκισκανική μοναστική κοινότητα της Ασίζης για την ξαφνική απώλεια του τραγουδιστή του Θεού»




~

Σε 36 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ηρακλειώτης που βίαζε παιδιά


image

O δράστης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια των παιδιών
Με ποινή κάθειρξης 36 ετών κατά συγχώνευση, τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου ένα νεαρό Ηρακλειώτη, που κάθισε στο εδώλιο για την αποπλάνηση δύο ανήλικων παιδιών. Πρόκειται για ποινή, που μεταξύ άλλων στέλνει ένα μήνυμα παραδειγματισμού προς όλους εκείνους, οι οποίοι με τις πράξεις τους «τραυματίζουν» σωματικά και ψυχικά μικρά παιδιά, εκμεταλλευόμενοι διάφορες καταστάσεις.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης. Σύμφωνα με το cretalive.gr, το

~

Σε εφαρμογή νέος νόμος για τις οικοδομικές άδειες


Image
Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος 4030, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Συνεπώς, όσοι θελήσουν να χτίσουν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ακολουθήσουν όσα ορίζει τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο έκδοσης έγκρισης και άδειας δόμησης. Κάθε νέα οικοδομή για να συνδεθεί πλέον με τα δίκτυα κοινής ωφελείας θα πρέπει να έχει προηγηθεί αυτοψία από Ελεγκτή Δόμησης.
Βέβαια δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης και γι αυτό το λόγο οι νέες οικοδομές θα συνδέονται προσωρινά, για δύο μήνες, με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.
Από την 1η Μαΐου, οπότε αναμένεται να έχει συγκροτηθεί το νέο σώμα ελεγκτών, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον νέο νόμο διαδικασία. Οι εξετάσεις για τους μηχανικούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την άδεια Ελεγκτή Δόμησης έχουν οριστεί για τις 12 Μαρτίου.




~

Η Olympic Air αποχωρεί πλήρως από τη Δ.Ευρώπη - Τελευταίο δρομολόγιο από Άμστερνταμ







Image
Ολοκληρώνεται η πλήρης αποχώρηση της Olympic Air από την Δυτική Ευρώπη, καθώς το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου 2012 ένα Airbus Α320 της πτήσης ΟΑ152 θα πετάξει για τελευταία φορά από το Άμστερνταμ στην Αθήνα, κλείνοντας έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο.

Όπως αναφέρει αναλυτικό δημοσίευμα του "Βήματος", η κίνηση της Olympic Air κρίνεται από κύκλους των αερομεταφορών ως μάλλον αναπάντεχη, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προγραμματιστεί αύξηση των πτήσεών της προς την Ολλανδική πρωτεύουσα σε δύο ανά ημέρα, με ταυτόχρονη μείωση των αντίστοιχων δρομολογίων της KLM από δύο σε μία ημερησίως.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι δύο εταιρίες είχαν ανακοινώσει συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού. Πλέον, το δρομολόγιο Αθήνα - Άμστερνταμ θα εκτελείται από την KLM, καθώς και από την θυγατρική της, χαμηλού κόστους Transavia.
Η αποχώρηση της θυγατρικής της MIG από το διεθνές αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ σηματοδοτεί την οριστική αλλαγή σελίδας στις πτήσεις εξωτερικού της εταιρίας, η οποία εστιάζει αυστηρά και μόνο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ξεκίνησε να πετά η Olympic Air την 1η Οκτωβρίου 2009, συνέδεε την Αθήνα - μεταξύ άλλων - με το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Βιέννη, το Μιλάνο, την Ρώμη, την Βυρητό και την Αλεξάνδρεια και το Άμστερνταμ. Η τελευταία πόλη αποτελούσε και τον έσχατο κρίκο που συνέδεε την εταιρία με το πρόσφατο παρελθόν της.
Το «αντίδωρο» της αποχώρησης από το Άμστερνταμ είναι, σύμφωνα με πηγές της Olympic Air, η έναρξη των δρομολογίων από και προς Τελ Αβίβ από τις 9 Μαρτίου 2012, τα οποία αρχικά θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα, ποντάροντας στην εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων, αλλά και στο αυξανόμενο κύμα Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα, πεδίο, στο οποίο ήδη δραστηριοποιείται και η Aegean.
Πλέον, τα δρομολόγια από και προς Ισραήλ αναμένεται να είναι και από τα πλέον τακτικά του εθνικού εναερίου χώρου, αφού στην γραμμή Αθήνα - Τελ Αβίβ θα δραστηριοποιούνται η Aegean, η Olympic και η El Al. Μάλιστα, η πρώτη θα συνδέει το Ισραήλ με αρκετούς Ελληνικούς προορισμούς.
Πάντως, το γενικότερο κλίμα των ημερών είναι δυσοίωνο, αφού τον Φεβρουάριο η Air France-KLM εμφάνισε ζημίες ύψους 700 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό της δίκτυο, ενώ η Lufthansa ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Η Olympic Air, έναν χρόνο έπειτα από την διακοπή των περισσότερων δρομολογίων της Δυτικής Ευρώπης και την απόρριψη του φακέλου της συγχώνευσης με την Aegean από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται να σταθεροποιείται οικονομικά σε μάλλον διαχειρίσιμα μεγέθη, αφού δεν έχει ανοίγματα σε κινδύνους, κάτι, που ήταν αποτέλεσμα της έμφασής της σε κοντινά δρομολόγια με τα ελικοφόρα Bombardier. Αυτή η εξέλιξη την ωθεί σε μία νέα αναζήτηση εξωστρέφειας.

Ήδη, η εταιρία έχει ρίξει στην αγορά ειδικές προσφορές για πτήσεις προς Τελ - Αβίβ και Κωνσταντινούπολη, με τιμές που ξεκινούν από 57 και 69 ευρώ, αντίστοιχα. Παράλληλα, σχεδιάζει να αυξήσει στην θερινή σεζόν τις συχνότητες για Βουκουρέστι (από οκτώ σε εννέα) και Κάιρο (από έξι στις οκτώ).
Αυτή η τροπή έρχεται ως λογική εξέλιξη, αφού η εταιρία παράγει το μεγαλύτερο τμήμα του μεταφορικού της έργου εντός της «χτυπημένης» Ελληνικής αγοράς και είναι επόμενο να αναζητά εμπορικές διεξόδους στο εξωτερικό.

«Αίνιγμα», πάντως, αποτελεί η επιλογή νέων δρομολογίων για την εταιρία. Η Olympic έχει πάρει άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τους εξής εκτός Ε.Ε. προορισμούς:
- Αθήνα - Ζάγκρεµπ, έως 7 δρομολόγια ανά εβδομάδα µε αεροσκάφη Q-8, Α319, A320 και έναρξη από 11/11/2011.
- Αθήνα - Ντουµπρόβνικ, έως 7 δρομολόγια ανά εβδομάδα µε αεροσκάφη Q-8, Α319, A320 και έναρξη από 11/11/2011
- Αθήνα-Κίεβο, με ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο µε αεροσκάφη Α319, A320 και έναρξη 11/11/2011.
 

Πηγές της εταιρίας ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τυχόν εκκίνηση αυτών των πτήσεων και αρκούνται να επισημάνουν ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό εξέταση. Σύμφωνα με την MIG, η Olympic έχει καταγράψει στο 9μηνο του 2011 έσοδα της τάξης των 189,9 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα η Olympic Handling 44 εκατ. ευρώ και η Olympic Engineering 3,2 εκατ. ευρώ. Αθοιστικά, δηλαδή, οι τρεις εταιρίες έκαναν τζίρο 237,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η εταιρία έχει καταθέσει φάκελο για τον διαγωνισμό της ΥΠΑ για τις άγονες γραμμές, στον οποίο διεκδικεί 14 δρομολόγια. Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι στα μέσα Μαρτίου ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί.




~

6 μήνες φυλάκιση σε Εφραίμ –Αρσένιο και Ψάλτη

 
Στην επαναληπτική δίκη που ακολούθησε μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος εξαιτίας της διατύπωσης της πρώτης απόφασης, κρίθηκαν ένοχοι η δικαστής Μαρία Ψάλτη και οι δύο μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος.
Το  Πενταμελές εφετείο Θράκης καταδίκασε την Μαρία Ψάλτη σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τους δύο μοναχούς σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα.  Oι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της παραβίασης  δικαστικού απορρήτου, με βάση το σκεπτικό της απόφασης αναίρεσης του Αρείου Πάγου, πρακτικά για τυπικούς τυπικούς λόγους. Τα επίδικα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης για τις διεκδικήσεις της Μονής στις παραλίμνιες εκτάσεις, η απόφαση της οποίας, παρότι θετική για τα συμφέροντα του Δημοσίου, δεν δημοσιεύτηκε από την τότε Πρόεδρο της σύνθεσης του Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρία Ψάλτη, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παραιτηθεί λίγο αργότερα και να προκληθεί η υπόθεση των ανταλλαγών, γνωστή και ως σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την καταδίκη των κατηγορουμένων με βάση το κατηγορητήριο ενώ η επανάληψη της δίκης διήρκεσε τρεις μέρες.




~

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ...Κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση....


Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.


Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.


Παλιές και νέες ομάδες εθελοντών που στήνονται τώρα αναλαμβάνουν δράση και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας της Πιερίας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πανελλαδική πρωτοβουλία-κίνηση που θα συντονίζει τη δράση.

«Στόχος μας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας στη Βέροια, Ν. Ασλάνογλου
Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.

Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.


Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση.

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Κταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Στήριξη

Οπως λέει η πρόεδρος του σωματείου Γαρυφαλλιά Τσιώμου, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας των εθελοντών, στόχος τους είναι σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας συγχρόνως τους ίδιους τους παραγωγούς.

«Το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα», τονίζει ο Γιώργος Ντισπυράκης
Ετσι ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Οπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συμμετοχή 1.100 πολιτών



Η κίνηση περισσότερων από 1.100 πολιτών στην Πιερία που δήλωσαν συμμετοχή για την προμήθεια πατάτας από το δεύτερο φορτίο (70 τόνοι), μετά τους 533 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο φορτίο που διατέθηκε το περασμένο Σάββατο, δείχνει το εύρος της απήχησης που είχε στο κοινό το όλο εγχείρημα και ότι παίρνει διαστάσεις κινήματος.


Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δηλώσουν συμβολικά συμμετοχή και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης στη σημερινή κρίση ζητώντας να γίνει πράξη το χτύπημα των μεσαζόντων.

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα


Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας Κώστα Τζομίδη, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την προμήθεια απευθείας από παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, ποσοτήτων λαδιού που θα διατεθούν σε χαμηλές τιμές.

25 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σπάει και στη Βέροια το κύκλωμα διακίνησης

Στην Ημαθία τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή τους είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες, όπως λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου.

Στην περιοχή παράγονται ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και πολλά άλλα προϊόντα, και οι αγρότες βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση ακόμη και να αφήσουν να σαπίσει η παραγωγή τους στο χωράφι αφού οι τιμές των μεσαζόντων είναι εξευτελιστικές, όπως αναφέρει.


Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης και με πυρήνα τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας, δημιουργήθηκε και στη Βέροια μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών που ως κίνηση πρωτοβουλίας ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να διοχετευτούν και στην περιοχή απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές μια σειρά προϊόντων.


«Ακολουθούμε την ''τεχνογνωσία'' της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο Ν. Ασλάνογλου.


«Με το που ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας. Η πρώτη παραγγελία θα είναι για 25 τόνους και η παράδοση θα γίνει από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου απευθείας στους καταναλωτές στο κέντρο της Βέροιας, το μεθεπόμενο Σάββατο στις 10 Μαρτίου».


Και οι εθελοντές της Βέροιας ετοιμάζουν τη σχετική φόρμα ώστε να δέχονται τις παραγγελίες για τις πατάτες μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.


ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Οργανώνονται και οι Κρητικοί

Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Εθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.


«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο», δήλωσαν στο «Εθνος» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.


«Εγώ όπως και άλλοι παραγωγοί θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας από το χωράφι. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες. Με σωστή οργάνωση και θέληση, αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα νικήσουμε. Εδώ από το Διαδίκτυο έπεσαν πρόσφατα αυταρχικά καθεστώτα στη βόρεια Αφρική, οι μεσάζοντες δεν θα πέσουν;», επισημαίνει ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Χαιρέτης.


Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, εκτιμά ότι το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, που μπορούν να αποθηκευτούν.


«Η λύση είναι οι παραγωγοί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών να κλείνουν απευθείας μέσω Διαδικτύου παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα να είναι τυποποιημένα. Τέρμα το χύμα λάδι. Τέρμα οι μεγάλες αγορές των χονδρεμπόρων», λέει με έμφαση ο Γ. Ντισπυράκης και προσθέτει «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να το πληρώνεται από τον έμπορο 1.70 το κιλό!».

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Στο παιχνίδι και ο δήμος της Παλλήνης

«Πράξη αλληλεγγύης» προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή της Παλλήνης την πρωτοβουλία να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες σε χαμηλές τιμές.

Χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων, που οδηγεί τις τιμές στα ύψη, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ.



Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.

Οπως λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν εντυπωσιακή από την πρώτη μέρα.


«Μόνο την πρώτη μέρα δεχτήκαμε 50 αιτήσεις. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία μας, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους Ελληνες αγρότες», λέει ο κ. Ζούτσος «ότι τους στηρίζουμε. Ηρθε η ώρα να καταλάβουν οι μεσάζοντες ότι ειδικά αυτή την περίοδο δεν μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων. Θεωρούμε απαράδεκτο να πωλούν πάμφθηνα οι αγρότες και το προϊόν να φτάνει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, είναι κρίμα να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να έχουμε σε πολύ καλές τιμές από Ελληνες παραγωγούς».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις τιμές

Τέλος εποχής... για τους χονδρεμπόρους των αγροτικών προϊόντων σηματοδοτούν οι κινήσεις οργανωμένων ομάδων πολιτών να αγοράζουν κηπευτικά και άλλα τρόφιμα απευθείας από τους παραγωγούς.

Αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου αγρότες θα δημοσιοποιούν τις τιμές πώλησης και τις διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων τους και έμποροι αλλά και καταναλωτές από την άλλη πλευρά θα προχωρούν σε απευθείας αγορές αγαθών.


Στο ίδιο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο θα υπάρχει και βάση δεδομένων με ιδιοκτήτες φορτηγών, στους οποίους οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους. Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο και έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.




Πηγή:ΕΘΝΟΣ

~

Liberation:"Ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου,πάντα σηκώνεται"!Άρθρο-ύμνος για την Ελλάδα

Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο:αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη. Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.




~

Κρήτη: 36 χρόνια φυλακή στον βιαστή 2 ανήλικων παιδιών...αντί για κρεμάλα!

O δράστης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον των δύο παιδιών και έτσι είχε πρόσβαση σ' αυτά...

Ποινή κάθειρξης 36 ετών κατά συγχώνευση, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου σε νεαρό Ηρακλειώτη, που κάθισε στο εδώλιο για την αποπλάνηση δύο ανήλικων παιδιών.


Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της......

ιδιαιτερότητας της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, ούτε καν αυτό του προτέρου εντίμου βίου.

Ο νεαρός παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου με τρεις κατηγορίες:

-της αποπλάνησης ανηλίκων κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση
-της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση
-και της κατοχής και παραγωγής πορνογραφικού υλικού με την χρησιμοποιήση ανηλίκου.

Για την πρώτη κατηγορία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών για το κάθε παιδί. Για την δεύτερη πράξη το δικαστήριο του επέβαλε 15 και 10 έτη. Για την τρίτη κατηγορία, το δικαστήριο επέβαλε ποινή οχτώ ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Με την συγχώνευση ωστόσο η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 36 έτη, από τα οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη. Ακόμα το δικαστήριο αποφάσισε την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη.


Υπενθυμίζεται με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά από την Αστυνομία,ότι ο νεαρός διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον των δύο παιδιών και έτσι είχε πρόσβαση σ' αυτά. Περνούσε ώρες μαζί τους, προσφερόταν να τα πάει βόλτα ή ακόμα και να τα φιλοξενήσει στο σπίτι του ως ένδειξη της αγάπης που έτρεφε προς αυτά.


Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν τα ίδια τα παιδιά άρχισαν να συμπεριφέρονται περίεργα και να αντιδρούν στην παρουσία του νεαρού μέχρι που αποκάλυψαν τα όσα είχαν συμβεί.


Να σημειωθεί ότι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου εξέφραζαν την αποστροφή τους για το περιεχόμενο του πορνογραφικού υλικού που βρέθηκε στο σπίτι του νεαρού Ηρακλειώτη.




~

Αλλάζουν τα δεδομένα για τον Έλληνα φαντάρο!

 

Νέα δεδομένα, αλλαγές στο στρατό και αύξηση θητείας των οπλιτών κατά τρεις μήνες βρίσκονται στα σκαριά. Επιπλέον, στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται πάγωμα της αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, στρατηγικός στόχος είναι η διατήρηση της μαχητικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σίγουρα…




~

Οδυσσέας πάντα, όχι πια Ζορμπάς…


του Ανδρέα Τρούμπη (πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Την εβδομάδα που πέρασε, η κίνηση ευρωπαίων συμπολιτών μας να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, ως «κι εμείς Έλληνες», ταρακούνησε το θυμικό μας. Το άθλιο μοντέλο του «κακού ευρωπαίου» υπέστη ένα πλήγμα σε επίπεδο συναισθήματος, αφού κάποιοι εξ αυτών –τουλάχιστον-  κατανοούν τα δεινά και τα αδιέξοδα μας… Κι ύστερα, άρχισε η πολιτικά κυνική αριθμητική: ήταν πολλοί άραγε; Ήταν Αριστεροί, μήπως; Ήταν φιλέλληνες, κατά τις επιταγές ενός στατικού Διαφωτισμού; Μήπως τα ελατήριά τους είχαν μια «κρυφή» ιδιοτέλεια, βλέποντας ότι οι τρέχουσες περιπέτειες μας είναι απλώς τα προεόρτια για τις επερχόμενες ανάλογες δικές τους; Η απάντηση στις διερωτήσεις αυτές, ορθή ή εσφαλμένη, σε κάθε μια ξεχωριστά ή σε κάθε συνδυασμό τους, είναι ότι είναι απολύτως άσχετες με το κορυφαίο διακύβευμα για εμάς τους ίδιους, καθώς τελείως άλλο είναι το κορυφαίο ερώτημα που μας προκαλεί: συμβολικά, οι «κι εμείς Έλληνες» ανά τον Κόσμο, επένδυσαν μουσικά τη δράση τους με τον ψυχικά διεγερτικό παλμό και ρυθμό του Ζορμπά… κι αυτό είναι το πρόβλημα μας! Η Ελλάς, Ζορμπάς!
Οι συμβολισμοί έχουν ένα πρόβλημα: γίνονται συχνά βορά στη συρρίκνωση της μνήμης σε έναν κοινό παρονομαστή, εκπίπτουν του σκοπού του δημιουργού τους μέσω της αδαούς μεταφοράς, υποκύπτουν στα δεσμά της συνταύτισης με τις προσωπικές αναγνώσεις, χάνουν το κύριο γνώρισμα τους: την αρχική καθολικότητα τους. Αλήθεια, ποιος πράγματι θυμάται το χορό του Ζορμπά ως σεβάσμια στάση ζωής κι αντίστασης απέναντι στην καταστροφή, στην ταινία τουΚακογιάννη; Ποιος  άραγε δεν τον συνταυτίζει με εικόνες μιας «καλοκαιρινής» κι αισιόδοξης Ελλάδας;
Όμως, παρά την ηλιόλουστη Μεσογειακότητα της, η Ελλάδα, ως πολιτισμός, ήταν πάντα «χειμερινή». Για την ακρίβεια έπαιζε με την αμφιλύκη, τις λεπτές αδιαπραγμάτευτες αποχρώσεις του φωτός στο μεταίχμιο ημέρας και νύχτας. Ο σεβαστός «Ζορμπάς» έκλεισε τον κύκλο του, μέσα από την κακοποίηση της δήθεν απόλυτης αξίας του, επειδή κυρίως επικάλυψε επιζημίως άλλες θεμελιώδεις «μορφές»: τον Προμηθέα, την Αντιγόνη ή τον Οδυσσέα…
Ο Προμηθέας μάς μίλησε για την αξία του τελεσφόρου αμαρτήματος, η Αντιγόνη για την επιλογή απέναντι στα αδιέξοδα της συνείδηση πολίτου κι ο Οδυσσέας για τη συνεχή εκκρεμότητα… Απέναντι σ’ αυτά, ο Ζορμπάς χόρεψε… με πόνο ψυχής.
Χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε εκ νέου τα ερωτήματα, κι όχι να υιοθετούμε τις/κάποιες απαντήσεις. Μέγα το δράμα: γιατί αυτό από το οποίο πάσχουμε είναι η διατύπωση των ερωτημάτων σήμερα, οι απαντήσεις πωλούνται με το κιλό, μέσω των ΜΜΕ, στο δημόσιο χώρο.
Χωρίς να μπορώ με συγκροτημένη επιχειρηματολογία να υποστηρίξω την «αλήθεια», μέσα στις αντιφάσεις και αμφιβολίες των καιρών, άρρητα πηγάζει: ποτέ πια Ζορμπάς, πάντα Οδυσσέας…




~

Πατάτες χωρίς μεσάζοντες και στην Αττική - Όλες οι λεπτομέρειες!


Αυτή τη φορά η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Παλλήνης Αττικής. Την ιδέα προώθησε η αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Κουνενάκη η οποία έκλεισε και τη συμφωνία με τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν την παρέμβαση και λήψη μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για τους δημότες μας. Ο Δήμος Παλλήνης, στοχεύοντας στην στήριξη των νοικοκυριών, παρεμβαίνει καθημερινά με νέες δράσεις.

Σήμερα ξεκινάμε την παρέμβαση στο καταναλωτικό κίνημα. Σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου θα διατεθούν πατάτες στον Δήμο μας στην πολύ χαμηλή τιμή των 28 λεπτών ανά κιλό.


Καλούμε τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας, που επιθυμούν να προμηθευτούν πατάτες να συμπληρώσουν τα έντυπα παραγγελίας που διατίθενται ηλεκτρονικά στο www.palini.gr η σε έντυπη μορφή στο Δημαρχείο Παλλήνης, (Ιθάκης 12, Γέρακας ), Γραφείο Αντιδημάρχων, τηλ.210-6604638, μέχρι 8 Μαρτίου 2012.


Μετά την συγκέντρωση των εντύπων παραγγελίας, εντος 10 ημερών και σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα γίνει η διάθεση από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα δελτία παραγγελίας».




~ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Φαρμακοποιοί. . Ξεκινάμε απεργία διαρκείας

Με την πιο σκληρή απεργία στην ιστορία του κλάδου απείλησε σήμερα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής εάν το υπουργείο Υγείας επιμείνει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2, που συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή.
«Πάμε για μεγάλες συγκρούσεις» δήλωσε  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ Λουράντος, ανακοινώνοντας οτι στη ......γενική συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα θα προτείνει γενική απεργία διαρκείας των φαρμακείων χωρίς καν διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα από την ερχόμενη Τρίτη! Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όσες ημέρες διαρκέσει η απεργία, εφόσον περάσει η σχετική πρόταση, μόλις από ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Αθήνα και ένα στον Πειραιά.

«Το λένε επειδή είναι εξοργισμένοι» δήλωσε , ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος μόλις ενημερώθηκε για τις προθέσεις των φαρμακοποιών και πρόσθεσε: «Ελπίζω οτι η γενική συνέλευση τη Δευτέρα θα δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία», αφού με μια τέτοια απεργία, αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να τεθεί θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοποιοί πάντως δείχνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της απελευθέρωσης ενώ όπως υποστηρίζουν οι νέες ρυθμίσεις θα επιφέρουν τεράστια ρύθμιση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων.




~

Μετά τις εκλογές οι φορολογικές δηλώσεις!!!

Από τη μια γκάφα στην άλλη, πάνε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αφού καταταλαιπώρησαν τον κόσμο και τελικά έδωσαν την τελευταία στιγμή παράταση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πήγαν ακόμη παραπέρα και ανακοίνωσαν ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν φέτος μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Μετά τις εκλογές δηλαδή θα γίνει η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, έτσι για να πάρει η νέα κυβέρνηση την κρυάδα. Να εξοργιστεί ο κόσμος και να τα ρίξει εκεί που δεν πρέπει.
Αλλά, από την άλλη είναι πιο σοβαρό το γεγονός που δημιουργείται με τα έσοδα. Την ώρα που καιγόμαστε για να γεμίσουν τα ταμεία πάνε πίσω τις φορολογικές δηλώσεις με την αιτιολογία ότι θα γίνουν γρηγορότερα οι εκκαθαρίσεις. Μα καλά, πότε θα αρχίσουν να μαζεύονται λεφτά στα ταμεία; Από Σεπτέμβρη;
Αν δεν κάνουμε λάθος το Μνημόνιο προβλέπει τρίμηνου ελέγχους κι αν δεν πληρούνται οι όροι που έχει θέσει η τρόικα τότε θα κόβεται η χρηματοδότηση.
Πώς λοιπόν θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση, και μιλάμε για τη νέα κυβέρνηση, τις αστοχίες και την ανικανότητα των προηγούμενων;
Γεννιέται, επίσης, κι ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα για τους πολίτες. Σύμφωνα με το Μνημόνιο η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα θα πρέπει το 2012 να πληρωθεί σε τρεις δόσεις αντί για 6 πέρυσι, γεγονός που είχε διευκολύνει πολύ κόσμο. Τώρα, με την καθυστερημένη υποβολή των δηλώσεων χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν να πληρώσουν σε μία ή δύο δόσεις. Που θα τα βρουν τόσα λεφτά, τους ρώτησε κανείς;
Για την ιστορία, οι προθεσμίες είναι οι εξής:
1. Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον.  έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.
2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον.  έτους 2012  των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.
4. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.




~

Το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας απειλεί με χάος την ΕΕ

Η Ιρλανδία σόκαρε την Ευρώπη, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με την δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της ευρωζώνης, και σύγκρουση με τη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός Enda Kenny είπε ότι αυτή είναι η νομική συμβουλή του ιρλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης, και πως η δημοσιονομική συμφωνία, απαιτείται να υπερψηφιστεί, βάσει των προβλέψεων του ιρλανδικού συντάγματος.
«Είναι μια ευκαιρία για τον ιρλανδικό λαό να επιβεβαιώσει την δέσμευση της χώρας στην συμμετοχή της στο ευρώ», δήλωσε στο κοινοβούλιο.
Τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας στηρίζουν την σύμβαση, αλλά αρκετοί αναλυτές φοβούνται μη τυχόν και αντιδράσουν αρνητικά οι ψηφοφόροι.
Η νέα σύμβαση δίνει στην ΕΕ εξουσίες παρέμβασης, με σκοπό την «αστυνόμευση» των προϋπολογισμών των χωρών που χρωστάνε, και μάλιστα η οργάνωση Sinn Fein (και άλλοι ευρωσκεπτικιστές) την χαρακτηρίζουν ως φεουδαρχική υποδούλωση. Οι Ιρλανδοί έχουν ψηφίσει «Όχι» παλαιότερα, στις συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας.
Τυπικά, η Ιρλανδία δεν μπορεί να εμποδίσει την ισχύ της συνθήκης, αφού ήδη την αποδέχτηκαν 12 κράτη, αλλά δημιουργούνται πολιτικά προβλήματα, και δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέου τύπου ευρωζώνη, αν ένα μέλος της βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ελλάδα ζήτησε ανάλογο δημοψήφισμα για τους όρους της σωτηρίας της, η Γερμανίδα καγκελάριος αντέδρασε με οργή. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και τώρα, αν και η κίνηση της Ιρλανδίας μοιάζει λιγότερο επικίνδυνη.
Η νέα δημοσιονομική συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για το Βερολίνο, και οποιαδήποτε ένδειξη εναντίωσης, μπορεί να ενισχύσει την αντίθεση κάποιων στην Bundestag σε περαιτέρω μέτρα διάσωσης.
Την Δευτέρα που μας πέρασε, η Merkel υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα, όταν χρειάστηκε να βασιστεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να περάσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αφού ακόμη και δικοί άνθρωποι της είχαν αντίρρηση.
Ο κυβερνητικός της συνασπισμός ταλαιπωρείται από διάσταση απόψεων, εξαιτίας των απαιτήσεων των Βρυξελλών και του ΔΝΤ να ενισχυθεί ο μηχανισμός βοήθειας της ΕΕ στα €750 δισεκατομμύρια. Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το γερμανικό μερίδιο σε περισσότερα από €300 δισ. , ξεπερνώντας το ανώτατο όριο των €211 δισ που έχει θέσει η γερμανική Βουλή
Η Ιρλανδία θα συνεχίσει να εισπράττει την οικονομική βοήθεια (€67 δισ) από την τρόικα, ακόμη και αν ψηφίσει όχι, αλλά θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης αργότερα. Η νέα συνθήκη απαγορεύει την χρήση του μηχανισμού βοήθειας ESM για όσους δεν την συνυπογράφουν.
Οι εξαγωγές της Ιρλανδίας την βοήθησαν να βγει από την καθοδική περιδίνηση, αλλά η λιτότητα συνεχίζει να την χτυπάει αλύπητα. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατά 4% τον Ιανουάριο, και σήμερα βρίσκονται 57% κάτω από τις αντίστοιχες τιμές προ της κρίσης. Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 9.2% τους τελευταίους έξι μήνες.




~

Χημικός ευνουχισμός δια νόμου των παιδόφιλων στην Ρωσία

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε την Τετάρτη ένα νόμο που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών.
Αυτός ο νόμος είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μία ανακοίνωση στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.
Ο νόμος, που ενισχύει τις ποινές για τους παιδόφιλους, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν.
Τον Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τον χημικό ευνουχισμό “σε εθελοντική βάση”.
Το 2010 διαπράχθηκαν στη Ρωσία περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.




~

Αφιέρωμα της Le Monde στον Μανώλη Γλέζο

 

Με τίτλο: «Ο προφήτης της Νάξου» και υπότιτλο «89 ετών, ο Μανώλης Γλέζος παραμένει μια φιγούρα της Αντίστασης», η εφημερίδα Λε Μοντ… έχει ολοσέλιδο αφιέρωμα σε αυτόν «που κατέβασε τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη και προσπαθεί σήμερα να ακουστεί η φωνή του ελληνικού λαού».
Ο ανταποκριτής της Μοντ στην Αθήνα Αλέν Σαλ (Alain Salles) περιγράφει με  ιδιαίτερα θερμά σχόλια την προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου. Παραθέτει παράλληλα, ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τη ζωή και τους αγώνες του, την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, τις καταδίκες σε θάνατο, τις φυλακίσεις.
Αναφέρει επίσης και κάποια λιγότερο γνωστά στοιχεία, όπως το ότι ο Στρατηγός ντε Γκολ, το 1949, μετά από την καταδίκη του Μανώλη Γλέζου σε θάνατο, είχε ζητήσει μέσω του γαλλικού ραδιοφώνου να μην εκτελεστεί η ποινή σε εκείνον που υπήρξε ο πρώτος αντιστασιακός του Πολέμου.
Σχολιάζοντας την έκκληση ντε Γκολ, ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ότι πρώτος αντιστασιακός δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο Μαθιός Πόταγας στις 2 Μαΐου του 1941, ο οποίος στην ηλικία των 17 χρόνων στάθηκε μπροστά από μια γερμανική φάλαγγα ζητώντας να σταματήσει, οπότε του συνέθλιψαν το κεφάλι με πέτρες.
Επίσης, στην είσοδο του σπιτιού του στο Νέο Ψυχικό, είναι αναρτημένη η εικόνα του αδελφού του που δολοφονήθηκε σε ηλικία 19 χρόνων από τους Γερμανούς.
Στο ίδιο αφιέρωμα επισημαίνεται πως, μολονότι ο Μανώλης Γλέζος αγωνίζεται για να επιστρέψει η Γερμανία το δάνειο που δέσμευσε από την Ελλάδα στην Κατοχή, τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους αντιγερμανισμό, ο οποίος είναι της «μόδας» τελευταία στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται επίσης, οι απόψεις του Μανώλη Γλέζου περί άμεσης δημοκρατίας, την οποία εφαρμόζει επί 12 χρόνια στο χωριό Απείρανθος στη Νάξο. Δώσαμε στη Δύση την «Πολιτεία» από την οποία προέρχονται οι λέξεις πολίτης και πολιτισμός, και για αντάλλαγμα πήραμε την «Police» (Αστυνομία) είπε ο Μ. Γλέζος «χαμογελώντας πονηρά».




~