Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Τα εγκυκλο-παιδικά: Γιατί του Ευαγγελισμού τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι
μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα

Το εθνικό μας φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος υγράλατος με σκορδαλιά. Πως, όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και πως ενσωματώθηκε στις διατροφικές μας συνήθειες ο μπακαλιάρος ή αλλιώς βακαλάος;

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ.. 
Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.
Οι Βάσκοι, μάλιστα, επειδή ο βακαλάος κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Ενδοχώρας που δε μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, ονόμασαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού».

Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. 
Πως, όμως, σχετίζεται με την 25η Μαρτίου και γιατί είναι το «πιάτο» της ημέρας;
Απλούστατα και σύμφωνα με την κοινή λογική, κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, ήτοι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. 
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας, την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου κατέχει η Πορτογαλία, διότι οι Πορτογάλοι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική τους διατροφή, ενώ κατά παράδοση τον αποκαλούν «πιστό φίλο».
Μ.LAGANA




~ Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Και νόμιμοι και δαρμένοι

 

Όσοι έσπευσαν και νομιμοποίησαν τους αυθαίρετους χώρους, τώρα με βάση το άρθρο 231 του νέου νομοσχεδίου δέχθηκαν ένα ακόμα χτύπημα καθώς η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης αυτών των χώρων ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας δηλαδή 40 ευρώ/τ.μ.
Στο σχέδιο νόμου «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Νέα εταιρική μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι οι χώροι που νομιμοποιούνται θα μετρούν στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ/τ.μ., αφού στο άρθρο 321 αναφέρεται ρητά ότι: «Όσον αφορά στη Φορολογία Εισοδήματος η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το Ν. 4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας όπως αυτό ορίζεται με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ΚΦΕ. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας».
Επισημαίνεται ότι οι «τακτοποιημένοι» χώροι θα αναγραφούν στον κωδικό 211-225 του εντύπου Ε1 που αφορά στους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ), αυξάνοντας το εισόδημα που προκύπτει από την αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της κατοικίας.
Διαβάστε έδω για τους 14 φόρους της ακίνητης περιουσίας http://www.koutipandoras.gr/?p=14094



~

«Να, γιατί ντρέπομαι που είμαι Ηλείος»

 

Ένας νόμος βόθρος που δε σέβεται ούτε τον ανθρώπινο πόνο…
Τέσσερα νεκρά αγγελούδια, μια μητέρα που βρέθηκε και αυτή νεκρή έχοντας στην αγκαλιά της ότι είχε απομείνει από τα παιδιά της και μια γιαγιά που κάηκε ζωντανή δίπλα στα αγαπημένα της πρόσωπα… Η μυρωδιά του θανάτου παντού! Κι ένας πατέρας που έμεινε πίσω… Μια τραγική ανθρώπινη φιγούρα απέραντης μοναξιάς και δύναμης. Που η παρουσία του και μόνο, προκαλεί δέος σε όσους έχουν μέσα τους έστω μια υποψία ευαισθησίας… Ένας άνθρωπος που άντεξε το χτύπημα της μοίρας του και αποφάσισε να παλέψει με νύχια και με δόντια. Και να μείνει όρθιος απλά και μόνο για να δει να τιμωρούνται παραδειγματικά οι ένοχοι που του ξεκλήρησαν την οικογένεια. Την δική του και των άλλων…
Ποιος έχει το δικαίωμα σήμερα αυτόν τον τραγικό πατέρα να τον ειρωνεύεται και να τον προσβάλλει στο όνομα μερικών χιλιάδων ευρώ μιας αμοιβής; Ποιος έχει το δικαίωμα σήμερα, αυτόν τον τραγικό άνθρωπο να του μιλάει απρεπώς στο όνομα της επιχειρούμενης απαλλαγής ανθρώπων της …καλής κοινωνίας; Έχουν ποτέ αναλογιστεί οι …ασεβείς, ότι πέρα των χρημάτων της αμοιβής τους, υπάρχει αξιοπρέπεια, πόνος, ευαισθησία και σεβασμός απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο; Ή μήπως τελικά όλα σε αυτόν τον τρισάθλιο νομό Ηλείας, τα μέσα της ψυχής του καθενός και τα έξω, έχουν ισοπεδωθεί στο όνομα των χρημάτων και των δημοσίων σχέσεων; Στον φόντο μιας σκοτεινής και τρισάθλιας εικόνας υποκρισίας που μυρίζει απαίσια προκαλώντας εδώ και χρόνια αναγούλα στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα;




~

Να αποτίσουμε με ευπρέπεια "φόρο τιμής!"

 

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
 

Αύριο Κυριακή 25η Μαρτίου 2012 οι απανταχού της γης Έλληνες καλούμαστε, για μια ακόμη φορά, να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΘΝΙΚΗΣ Επανάστασης.
Αφού σας θυμίσω ότι ο κ Βενιζέλος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας «κατάργησε» την παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων, θα αναρωτηθώ μαζί σας μήπως δούμε........
επανάληψη αυτών που είδαμε στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και του «πιστωτικού γεγονότος»;
Και υπενθυμίζω στους φίλους και φίλες αναγνώστες του blog τα 4 γνώριμα στο Έθνος των Ελλήνων χαρακτηριστικά, Ανδρεία, Αυτοθυσία, Διχασμό και Διχόνοια, που αφορούν στη διαχρονική σημασία της κοινωνικής ψυχολογίας επώνυμων ηγετών και ανώνυμων, αλλά όχι λιγότερο γενναίων, αγωνιστών στους χρόνους της Επανάστασης του 1821…
Από τότε μέχρι σήμερα κάθε φορά που λησμονήσουμε τα διδάγματα της εθνικής μας ιστορίας δυστυχώς ξαναζήσαμε οδυνηρά τα αιώνια πάθη και μίση και τα πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος και αλληλοσπαραγμών.
Το έγραψε με πικρό λυρισμό ο εθνικός μας ποιητής:
«η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή
καθενός χαμογελάει πάρτο λέγοντας και σύ
Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά...»

Ποιος άλλος λαός στον πλανήτη έχει να επιδείξει συμπυκνωμένη μέσα σε τόσο μικρά χρονικά περιθώρια τέτοιες πράξεις ηρωισμού, ανδρείας και αυτοθυσίας όση οι Έλληνες με Αρκάδι, Κάσο, Ζάλογγο, Αραπίτσα, Χίο, Ψαρά και άλλα τόσα;
Ποιό άλλο εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα είδε τους πρωταγωνιστές του να πέφτουν στα πεδία της μάχης μαζί με τους αφανείς αγωνιστές τους χωρίς να περιμένουν να «εισπράξουν» την επιβράβευση του αγώνα τους μετά τη δικαίωσή του και την επικράτηση της Επανάστασης;
Από τις πρώτες μέρες του ξεσηκωμού φάνηκε ότι ο δρόμος για τη λευτεριά θα ήταν βαμμένος με αίμα, πόνο και δάκρυα. Από τη σφαγή του «Ιερού Λόχου» στη Μολδοβλαχία μέχρι την προδοσία του Υψηλάντη, από τη θυσία του Γεωργάκη Ολύμπιου στον πνιγμό του Καρπενησιώτη στον Προύθο, από τον ανασκολοπισμό του Θανάση Διάκου, στη σφαγή του επισκόπου Σάλωνων Ησαϊα!
Στη Νάουσα ο Ζώτος βάζει μπουρλότο στο μπαρούτι και γίνεται κομμάτια, ο Μάρκος Μπότσαρης πέφτει στο κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, ο Παπαφλέσσας θανατώνεται στο Μανιάκι, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αφήνει την τελευταία του πνοή στον ιερό λόφο της Ακρόπολης όπου πέφτει και ο Γιώργος Καραϊσκάκης.
Παραδείγματα σαν τα παραπάνω είναι μικρά μόνο δείγματα ανδρείας και αυτοθυσίας που μας καλούν να σκύψουμε ευλαβικά πάνω στα ιστορικά κείμενα και χωρίς φόβο και πάθος να αναπλάσουμε τα διδακτικά παραδείγματα εκείνων των ανδρών και γυναικών.
Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι ημέρες των 2 ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ που περνάμε περιμένοντας πότε θα τιμωρηθούν οι κλέφτες και μαζί τους οι άσχετοι διαχειριστές του εθνικού μας πλούτου, οι επίορκοι πολιτικοί, οι ανεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι, ιερείς, δικαστές και άλλων άνδρες και γυναίκες «επιφανείς» καθηλωμένοι μπροστά στις οθόνες της εθνικής μας τηλετύφλωσης αποχαύνωσης, και αποβλάκωσης
Πιστεύω ότι μόνο εάν ψηλαφίσουμε ως σύγχρονοι άπιστοι Θωμάδες «τους τύπους των ήλων» επί του σώματος της μητέρας μας Ελλάδας θα μπορέσουμε να θυμηθούμε και να μάθουμε για να μην...ξαναπάθουμε!
Σύμφωνα με μια αξιοπρόσεκτη προσέγγιση ο αγώνας του 1821 μπορεί να διαιρεθεί σε τρείς σημαντικές περιόδους -
Στην πρώτη περίοδο (1821 - 1825) κυριάρχησε ο ενθουσιασμός, απερίγραπτου μεγαλείου πράξεις ανδρείας και αυτοθυσίας, βοήθεια από φιλέλληνες της Δύσης και Ανατολής και κόντεψε να χαθούν τα πάντα όταν ενεπλάκησαν σε εμφύλιο σπαραγμό Ρουμελιώτες και Μοραΐτες!
Στη δεύτερη περίοδο (1825 - 1827) η Επανάσταση έφτασε στα πρόθυρα της καθολικής κατάρρευσης όταν ο Αντιβασιλέας της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί ήρθε να ενισχύσει το Σουλτάνο με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις έχοντας επικεφαλής τον γαμπρό του στρατηγό Ιμπραήμ.
Στην Τρίτη περίοδο (1827 - 1829) με την επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας με επταετή θητεία γεννήθηκε το μικρό ελεύθερο ελληνικό Κράτος με σύνορα μέχρι τη Θεσσαλία και την Άρτα...
Σκύβοντας σήμερα ευλαβικά πάνω από τις ιστορικές μνήμες εκείνων των ανδρών και γυναικών και εκείνων των ιστορικών γεγονότων ας είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε αμέτρητα δείγματα ΑΝΔΡΕΙΑΣ και ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ όπως θα βρούμε και αρνητές της απώλειας της ζωής τους για κάποιο θαμπό, απόμακρο ιδεώδες που δεν είχε για αυτούς άγγιγμα χειροπιαστό, άγγιγμα σαρκικό.
Θα βρούμε ανεξίτηλα σημάδια, επίσης, διχασμού και διχόνοιας όπως και σημάδια πράξεων έμπνευσης και ομόνοιας προερχόμενα όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από κάθε εθνότητας φιλέλληνες.
Και όλα αυτά γιατί τα παραπάνω 4 χαρακτηριστικά της ανδρείας, της αυτοθυσίας του διχασμού και της διχόνοιας είναι κοινά γνωρίσματα του ελληνισμού όπως και μέλη αναπόσπαστα από την συμβολική σάρκα του Έθνους ήταν και οι ηγέτες και αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.
Σίγουρα πάντοτε μπορούμε, εκ των υστέρων ή κατόπιν εορτής, να επερωτήσουμε και άτομα και πράξεις και γεγονότα και φαινόμενα. Με την ίδια όμως σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι φέτος στις 25 Μαρτίου 2012 υπάρχουν ΣΑΦΕΙΣ κίνδυνοι ΔΙΧΑΣΜΟΥ και ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ όπως υπάρχουν, δυστυχώς, εμφανέστατοι και οι εξ Ανατολών κίνδυνοι και τα εκ Δυσμών σε βάρος μας «οικονομικά παιχνίδια» ακριβώς επειδή οι πολιτικοί μας τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα που καλούμαστε να πληρώσουμε ΟΛΟΙ...
Κοιτάζω γύρω μου και διαπιστώνω ότι και σήμερα στην εποχή του άκρατου ατομικισμού, της επιδερμικότητας των διαπροσωπικών μας σχέσεων και της έλλειψης οραμάτων και αφοσίωσης σε ιδεώδη δεν έπαψαν να υπάρχουν ανάμεσά μας, στην Ελλάδα της τρόικα και του ΔΝΤ, άνδρες γυναίκες και παιδιά που τρέχουν ΠΡΟΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την ίδια ώρα που λαοί και άτομα εγκλωβισμένοι στον ευδαιμονισμό της παραπαίουσας τώρα Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας αποφεύγουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η πραγμάτωση, η βίωση της Ελευθερίας...
Στις δύσκολες αυτές μέρες για άτομα, οικογένειες, για το Έθνος σκύβοντας ευλαβικά πάνω από τις άγιες μνήμες επώνυμων ηγετών και αφανών αγωνιστών που ελλοχεύουν στο κοινό ελληνικό μας υποσυνείδητο επιτρέψτε μου να προτρέψω:
Χαρείτε αδέλφια και αδελφές μου και μαζί εσείς τα παιδιά μας τη Μεγάλη διπλή του Ελληνικού Έθνους «γιορτή της πίστης και της λευτεριάς...»
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821 --- Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!..




~

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές

ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΛΕΩ "ΑΝΤΙΟ"

«Το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο γι’ αυτό και αποσύρομαι». Αυτό τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι βωβό πρόσωπο, αλλά ένα πρόσωπο που παράγει πολιτική»...



Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, είπε ότι είναι «άχαρη η σχετική συζήτηση. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρωθυπουργό».

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Όπως είπε, «τα δύο μεγάλα κόμματα αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν από κοινού ακόμη κι αν ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν είναι προδιαγεγραμμένο».

Όσον αφορά στις επιθέσεις κατά πολιτικών, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς τρομοκρατίας των μειοψηφιών, ενώ χαρακτήρισε «γελοίες» τις παρελάσεις και ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που τις διατηρεί.




~

Κλειστοί οι σταθμοί Ακρόπολη, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός λόγω παρέλασης


 Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Με εντολή της αστυνομίας κλείνουν το Σάββατο στις 8 το πρωί οι σταθμοί του μέτρο Ακρόπολη και Σύνταγμα, και στις 9 ο σταθμός Ευαγγελισμός, λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εξάλλου, από τις 7 το Σάββατο ο πρωί απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων στους δρόμους γύρω από τη Βουλή. Σταδιακά θα διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω Λεωφόρους, Οδούς και Πλατείες:


1. Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.


2. Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από την συμβολή με την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.


3. Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.


4. Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.


5. Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.


6. Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.


7. Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.


8. Όθωνος, σε όλο το μήκος της.


9. Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.


Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.


Εν τω μεταξύ, αντίθετοι στα πρωτοφανή μέτρα τάξης και ασφάλειας δηλώνουν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας και σημειώνουν πως δεν είναι δυνατόν οι εθνικές επέτειοι να γιορτάζονται με την επιβολή αστυνομικών μέτρων καταστρατηγώντας μάλιστα κάθε ένα έννοια ωραρίου, αδειών και ρεπό των αστυνομικών.


Οι συνδικαλιστές συμπληρώνουν πως τα προβλήματα και ο θυμός ενός λαού δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή.




~

Οι άνεργοι θα εξασφαλίζουν περίθαλψη με 50 ένσημα


Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει στους ανέργους τη δυνατότητα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει πολύ λίγα ένσημα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Οι ασφαλισμένοι στο εξής θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες με 50 ένσημα ετησίως.

Επεκτείνεται επίσης στα τρία χρόνια αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Στην εισηγητική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, την οποία έχει καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρεται, ότι οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες "λόγω των σοβαρών προβλημάτων ανεργίας ή υποαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα την παραμονή τους σε κατάσταση ανεργίας ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται την αδυναμία θεμελίωσης των ελαχίστων χρονικών προϋποθέσεων χορήγησης παροχών υγειονομικής περίθαλψης τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μέλη οικογενείας τους".

Η συγκεκριμένη διάταξη, θα ισχύει για έναν χρόνο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2012 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Οι ασφαλισμένοι, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν "κολλήσει" 50 ένσημα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011) ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Επίσης, στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, που έχουν ή είχαν βιβλιάριο ασθενείας, που η ισχύς του έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 ή λήγει εντός του 2012, η χρονική περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται, έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Με εγκύκλιό του προς τις διοικήσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσων και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το υπουργείο Εργασίας ζητά "μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας, για την χρονική περίοδο έως 30.04.2012" να προχωρήσουν:

* στη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος στους ασφαλισμένους σας, με τη συμπλήρωση πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

* στην παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος των ανέργων ηλικίας 29 έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄273) και των μελών οικογενείας τους και είχαν βιβλιάριο ασθενείας που η ισχύς έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 ή λήγει εντός του 2012.

Για το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που ασφαλιζόταν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2639/1998 (Α΄ 205), οι αποδοχές του οποίου υπολειπόταν του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας για την περίοδο από 01.03.2012 έως 28.02.2013 και μόνο, θα γίνεται με τη συμπλήρωση ογδόντα (80) ημερών ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Για ασφάλιση βάσει του δεκαπενταμήνου (15μήνου), με αποκλειστική προϋπόθεση ημέρες που προκύπτουν από αμοιβή με εργόσημο, θα απαιτούνται 150 ημέρες ασφάλισης.



Πηγή: http://news247.gr/

~

Ηλεία: Ξεκίνησε η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές του 2007

Με τη συγκλονιστική κατάθεση του τραγικού πατέρα Γιώργου Παρασκευόπουλου όπου στις 24 Αυγούστου του 2007 έχασε τα 4 παιδιά του, τη σύζυγο, τη μητέρα και συγγενικά του πρόσωπα, θύματα των πυρκαγιών στην Αρτέμιδα Ζαχάρως ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας η εκδίκαση της υπόθεσης των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία.
Η δεύτερη μάρτυρας από τους 170 της υπόθεσης ήταν η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του άτυχου εποχικού πυροσβέστη Γιάννη Δρακόπουλου, που εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του στις φλόγες στο ίδιο σημείο στις 24 Αυγούστου του 2007.
Το κλίμα ήταν βαρύ το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας και ο κ. Παρασκευόπουλος στην κατάθεσή του ξέσπασε κατά του κρατικού μηχανισμού που δεν έλαβε κανέναν προληπτικό μέτρο για να αποσοβήσει την τραγωδία.
Τόνισε πως δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση και συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να βρεθούν σε ασφαλές μέρος. «Αν είχε γίνει ένα δέκατο από αυτά που σας λέω για τις αρμοδιότητες των υπευθύνων, θα είχα εδώ δίπλα μου σήμερα την οικογένεια μου».
Στο στοιχείο της έλλειψης συντονισμού στάθηκε στην κατάθεσή της και η αδελφή του Γιάννη Δρακόπουλου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης πολιτικής αγωγής των θυμάτων Αντώνης Φούσας, δικηγόρος Αθηνών και πρώην Υπουργός, σε δηλώσεις του σε ένα διάλλειμα της διαδικασίας τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες και συνταρακτικότερες περιπτώσεις που έχω χειριστεί και αντιμετωπίσει στα πολλά χρόνια της δικηγορίας μου.
Έχουμε 36 τραγικά θύματα οι δε ευθύνες των αρμοδίων όπως προέκυψε ήδη είναι τεράστιες και βεβαίως θα αντιμετωπιστούν αναλόγως από το δικαστήριο. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος, ο τραγικός πατέρας των τεσσάρων παιδιών που βρήκαν τραγικό θάνατο, που κάηκαν αλλά βεβαίως και η σύζυγος του κάηκε και η μητέρα του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα.
Ήταν συνταρακτική η κατάθεση του και τα στοιχεία που έδωσε επίσης αποκαλυπτικά για τις μεγάλες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω για την πορεία της υποθέσεως διότι είναι σε εξέλιξη, θα τα πούμε όμως μετά τη δίκη. Η δίκη αυτή θα διαρκέσει πολλούς μήνες.
Οι μάρτυρες είναι 170 εκ των οποίων, οι δέκα περίπου έχουν προταθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το δικαστήριο ανάλογα και με τις δικές του υποχρεώσεις αλλά και τις δικές μας των συνηγόρων, θα προσδιορίζει κάθε φορά και πότε θα είναι οι επόμενες δικάσιμες και το ποιους μάρτυρες θα εξετάσουμε.
Δεν μπορώ να πω τι πιστεύω, εγώ πιστεύω αυτό που υποστηρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, αλλά νομίζω ότι το δικαστήριο κυριαρχικά θα αποφασίσει ποιοι και ποιες ευθύνες έχουν» κατέληξε ο κ. Φούσας.



Πηγή:ilialive

~ Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 25η Μαρτίου

 
 
Την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 8 το πρώϊ έως τις 8 το βράδυ.

Επίσης  οι υπεύθυνοι του Μουσείου αποφάσισαν εκείνη την ημέρα να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, την εκπληκτική βόρεια μετόπη αρ. 32, η οποία διασώθηκε από την καταστροφή του 5ου αι. μ.Χ. επειδή θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η μετόπη κατέβηκε πρόσφατα από τον Παρθενώνα και συντηρήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης. 
Επίσης στις 12 το μεσημέρι, ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου με θέμα «Μεγάλη Μέρα, Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες», στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων.  
Τέλος το απόγευμα, στις 5 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα στο ισόγειο του Μουσείου, με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου.





~

Υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων ο «δράκος» του Ζωγράφου!


Για τουλάχιστον τρεις μήνες ο 37χρονος δημοτικός υπάλληλος του δήμου Αθηναίων, έσπερνε τον τρόμο και τον πανικό σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 18 έως 22 ετών στις περιοχές του Ζωγράφου και των Αμπελοκήπων.

Ο “δράκος” του Ζωγράφου, όπως τον αποκαλούν οι αστυνομικοί, έχει επιτεθεί σε τουλάχιστον 10 γυναίκες, ενώ τις μισές από αυτές όχι μόνον τις λήστεψε, αλλά τις βίασε μέσα στο σπίτι τους!


Οι άνδρες της ασφάλειας μάλιστα πιστεύουν, ότι οι επιθέσεις είναι πολύ περισσότερες, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, αφού έπεσαν και θύματα βιασμού!


Πώς έστηνε τις ενέδρες στα θύματά του


Ο 37χρονος υπάλληλος απορριμματοφόρου του δήμου Αθηναίων, έστηνε τις ενέδρες στα ανυποψίαστα θύματα του τις πρωινές ώρες. Παρακολουθούσε νεαρές γυναίκες, και την ώρα που έμπαιναν στην πολυκατοικία που έμεναν, πραγματοποιούσε τις επιθέσεις.

Φορώντας πάντα κουκούλα και γάντια για να μην αναγνωρίζεται και με την απειλή περιστρόφου, τις οδηγούσε στα διαμερίσματα τους. Εκεί αφού ικανοποιούσε τις αρρωστημένες του ορέξεις, αφαιρούσε κινητά τηλέφωνα, χρήματα και χρυσαφικά.


Η επιχείρηση της Ασφάλειας για τη σύλληψή του


Αρχικά έξι γυναίκες κατήγγειλαν στην ασφάλεια Αττικής, ότι έπεσαν θύματα του 37χρονου “δράκου”. Αμέσως στην αστυνομία σήμανε συναγερμός, ξεκίνησαν περιπολίες από άνδρες και γυναίκες της ασφάλειας στις περιοχές που “χτυπούσε”.


Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, γυναίκες της ασφάλειας, έπαιξαν τον ρόλο του “δολώματος” και τελικά την περασμένη Κυριακή, ο δράστης “τσίμπησε”… Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν επιτεθεί και αμέσως οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.


Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν κινητά τηλέφωνα που είχε αφαιρέσει από τα θύματα του, ένα περίστροφο, 19 σφαίρες, ένα μαχαίρι, αναισθητικό σπρέι, μία κουκούλα full face, γάντια, ένα ρόπαλο, δύο πτυσσόμενα γκλομπ, μία σιδερογροθιά, κροτίδες και ένα αυτοκίνητο.




~

Συνελήφθησαν οι Βούλγαροι που έκλεψαν εναέρια καλώδια αξίας 24.500 ευρώ από τον ΟΤΕ Αρκαδίας

Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη στις Ρίζες Τεγέας, τρεις Βούλγαροι 32, 30 και 17 ετών, όλοι μέλη της εγκληματικής ομάδας και μέσα το όχημα που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι κουλούρες με εναέρια καλώδια του ΟΤΕ, τα οποία είχαν αφαιρέσει νωρίτερα, από την περιοχή «Χάνι Κούβλι» στις Ρίζες Αρκαδίας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το.....

αυτοκίνητο που επέβαιναν, καθώς και εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την κοπή των καλωδίων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τον Δεκέμβριο του 2011, οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει άλλες δεκατέσσερις κλοπές εναερίων καλωδίων, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης και η συνολική ζημία στο δίκτυο του ΟΤΕ, από τη δράση της εγκληματικής ομάδας, υπολογίζεται πάνω από 24.500 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Τρίπολης.




~

Στα γαλανόλευκα «έντυσαν» την Μελβούρνη οι Ομογενείς οικοδόμοι!

 

Γαλανόλευκο χρώμα έδωσαν την Παρασκευή οι οικοδόμοι στο κέντρο της Μελβούρνης.
Με πρωτοβουλία εργαζομένων στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας,υψώθηκαν οι γαλανόλευκες σημαίες σε όλους του γερανούς που έχουν στηθεί για την ανέγερση ουρανοξυστών! Το θέαμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς ο ουρανός σε περιοχές του κέντρου της Μελβούρνης καλύφθηκε από τις γαλανόλευκες που κυμάτιζαν.
Με τη χειρονομία αυτή, οι οικοδόμοι – που παράλληλα οργάνωσαν και ειδική συνεστίαση σε συνεργασία με τους εργοδότες και το συνδικάτο τους – θέλησαν να τιμήσουν την 25η Μαρτίου, όπως μας είπε ο εμπνευστής της κίνησης, Χρήστος Βλαχογιάννης.
Η εθνική επέτειος τιμήθηκε και από τα ομογενειακά σχολεία Άλφιγκτον Γκράμαρ, «’Αγιος Ιωάννης» και «’Αγιοι Ανάργυροι», ενώ οι παρελάσεις στις μεγάλες πόλεις (Μελβούρνη, Σίδνεϊ κ.α.) θα γίνουν την Κυριακή.  Στο μεταξύ, οι φόβοι για πιθανά επεισόδια κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα θορύβησαν και την αυστραλιανή κυβέρνηση.




~

Ελεύθεροι σκοπευτές στο σύνταγμα για την 25η Μαρτίου

Ελεύθεροι σκοπευτές στο σύνταγμα για την 25η Μαρτίου
Αδιανόητο: Βάζουν ελεύθερους σκοπευτές
στις 25 Μαρτίου στο Σύνταγμα
!!
Ελεύθερους σκοπευτές θα αναπτύξει στις ταράτσες γύρω από την πλατεία Συντάγματος η Αστυνομία κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο,
προβλέπεται στον σχεδιασμό που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα Ασφάλειας και Τάξης την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να αποφύγει τις αναμενόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών κατά των «επισήμων» της εξέδρας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στην διαταγή που διαβιβάστηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου,
εκτός των άλλων μέτρων που αφορούν το «σφράγισμα» της ευρύτερης περιοχής της πλατείας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι την Πανεπιστημίου και όλες τις κάθετες οδούς, από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, άνδρες της Ασφάλειας και δικυκλιστές των ομάδων Δ.ΕΛ.Τ.Α και ΔΙ.ΑΣ, αναφέρεται και η τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας σε ταράτσες γύρω από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν σε αυτή.

Το απίστευτο αυτό μέτρο δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί με την κοινή λογική, ακόμη και την πλέον ακραία, αφού
οι ειδικά εκπαιδευμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ως αντικείμενο να πυροβολούν και να σκοτώνουν αυτόν που βάζουν στην διόπτρα τους!!!

Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή τους και μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις ομηρείας από ενόπλους, έναν από τον οποίο είχαν σκοτώσει στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να σώσουν τους επιβάτες του λεωφορείου που είχε καταλάβει οπλισμένος με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.


Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει μια τέτοια ακραία, όσο και επικίνδυνη κίνηση, είναι
ο απόλυτος πανικός που έχει καταλάβει τους κρατούντες για την αυξανόμενη οργή των πολιτών, πανικός που «κατεβαίνοντας» προς τους Στρατηγούς των Μεγάρων της Κατεχάκη και της Αλεξάνδρας, μετατρέπεται σε απύθμενη βλακεία!!!

 


 Πηγή:

~

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Μούτσιο

Ο Γιώργος Μούτσιος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 25 ταινίες και έχει βαφτίσει με τον τίτλο του «κακού» του ελληνικού κινηματογράφου. Σήμερα ο γνωστός ηθοποιός ...
 περνάει πολύ δύσκολες ώρες, αφού εδώ και ένα χρόνο είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι. Δίπλα του έχει την οικογένειά του που τον στηρίζει σε όλα. Ο ίδιος μίλησε στο περιοδικό “CIAO” και εξομολογήθηκε το παράπονο για τους συναδέλφους του και τα προβλήματα υγείας του.

Ο Γιώργος Μούτσιος από το 1999 μπαινοβγαίνει στα νοσοκομείο αφού όλα άρχισαν από τότε που ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο του προστάτη και στη συνέχεια ακολούθησαν προβλήματα με την καρδιά του : “Σήμερα πρέπει να έχω διαρκώς ένα άνθρωπο δίπλα μου. Φοβάμαι πως αν σκοντάψει ή πέσω θα κινδυνεύσω πολύ περισσότερο, κάποια στιγμή μόνο πηγαίνω με ταξί στο νοσοκομείο για εξετάσεις και για τον απαραίτητο έλεγχο του μηχανήματος της καρδιάς. Η καθημερινότητα μου έχει φυσιοθεραπείες και φάρμακα” αποκάλυψε.


Ο ηθοποιός εξομολογήθηκε ότι παίρνει πάνω από 20 φάρμακα την ημέρα: “Μου έχουν δώσει και παίρνω γύρω στα 20 φάρμακα τη ημέρα. Το ένα θέμα ήταν ότι έβαλαν ένα μηχάνημα για να λειτουργεί η καρδιά μου, γιατί χωρίς αυτό δεν θα ζούσα.”

Πως είναι η κατάσταση της υγείας του; 

“Είμαι σε μια κατάσταση που δεν μπορώ να κινηθώ. Περπατάω δύσκολα με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων, πότε με πατερίτσα άλλοτε με μπαστούνι.”

Πως προέκυψαν τα κινητικά προβλήματα; 

“Έχω κάνει πολλές επεμβάσεις, κυρίως από ένα ράγισμα στην σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα σε ένα σπόνδυλο μετά από ένα τροχαίο ατύχημα” ανέφερε.

Όσον αφορά στο αν επικοινωνούν μαζί του πρώην συνάδελφοι του ή άτομα από τον καλλιτεχνικό χώρο ανεφέρε: “Όχι, γιατί έχουν αυτοί το δικό μου τηλέφωνο και δεν είμαι σε κατάσταση να επικοινωνήσω μαζί τους. Τι να κάνω; Να τους παρακαλώ έλα να με δεις ή έλα να μιλήσουμε; Η το αποφασίζουν και το κάνουν ή δεν χρειάζεται να τους το πει κανείς.”




~

Αντιβιοτικά και παιδί - Antibiotics and Children

Τα αντιβιοτικά «τρέχουν» να προλάβουν την εξάπλωση
των λοιμώξεων, ωστόσο η κατάχρησή τους
τα έχει καταστήσει σχεδόν άχρηστα

Πραγματικές ενδείξεις και κίνδυνοι από κατάχρηση


Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν λοιμώξεις από μικρόβια. Αν το παιδί μας είναι άρρωστο με συνάχι, βήχα ή πυρετό, συνηθέστερα έχει λοίμωξη από ιό.
Οι λοιμώξεις από ιούς είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα στα βρέφη και τα νήπια, και δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά. 

Antibiotics and Children

Για το τέλος της σύγχρονης ιατρικής κάνει λόγο η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά απειλεί την παγκόσμια υγεία

**Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από ιό (ίωση);
Ο οργανισμός του παιδιού σας έχει αμυντικά όπλα, όπως αντισώματα και ειδικά κύτταρα στο αίμα που καταπολεμούν κάθε λοίμωξη. Το μικρό παιδί έρχεται συνεχώς σε επαφή με καινούργιους ιούς. Εως ένα βαθμό, η έκθεση αυτή σε ήπιους βλαπτικούς παράγοντες βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού να ωριμάσει, είναι δηλαδή θεμιτή και απαραίτητη για το χτίσιμο της άμυνάς του. Ο οργανισμός του τους αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Αν αντιμετωπίσει έναν ιό επιτυχώς, την επόμενη φορά που ο ίδιος ιός θα μπει στο σώμα του δεν θα αρρωστήσει γιατί θα προστατεύεται από τα αντισώματα που φτιάχτηκαν την πρώτη φορά. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το μωρό είναι ευαίσθητο να αρρωστήσει κάθε φορά -ιδιαίτερα όταν ξεκινάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό, ενώ όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει η άμυνά του και δεν πέφτει στο κρεβάτι με το παραμικρό.
**Πώς να βοηθήσω την άμυνα του οργανισμού του παιδιού μου;
Ενα κατά τα άλλα υγιές παιδί που παίρνει βάρος, τρώει και κοιμάται σωστά, έχει όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει στις ιώσεις. Ο θηλασμός θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού. Οταν είναι άρρωστο, βοηθάμε την άμυνά του με απλούς τρόπους: του δίνουμε άφθονα υγρά -θα προτιμήσει το γάλα του για λίγες μέρες, δεν πρέπει να το πιέζουμε να φάει στερεές τροφές εάν δεν θέλει. Οταν αναρρώσει, η όρεξή του θα επιστρέψει οπότε και θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Ξεκουράζεται εάν το επιθυμεί, ανακουφίζουμε τα συμπτώματά του όπως τον υψηλό πυρετό και τη ρινική καταροή, το ντύνουμε σωστά και το βγάζουμε και λίγο στο φρέσκο αέρα, εάν αναρρώνει και δεν έχει πυρετό. Επίσης του δίνουμε άφθονες αγκαλιές και αγάπη.
**Γιατί το παιδί μου παθαίνει τόσο πολλές ιώσεις;
Υπάρχουν άπειροι ιοί. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να έχει μέχρι και 10 ιώσεις το χρόνο. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά που πάνε στον παιδικό σταθμό και αυτά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια. Σπάνια ο παιδίατρος θα υποψιαστεί κάποιο πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού και θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Απλά μέτρα και συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση των ιών.
**Πώς ξέρω αν το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό ή από μικρόβιο;
Πρέπει να συμβουλεύεστε κάθε φορά τον παιδίατρό σας. Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό.
Υψηλός πυρετός δεν σημαίνει πάντα μικρόβιο.
Μεγαλύτερη αξία έχει συνήθως η γενική κατάσταση του παιδιού
Πώς είναι η διάθεσή του όταν πέφτει ο πυρετός; Παίζει; Γελάει;
Πηχτή ή πράσινη έκκριση από τη μύτη δεν σημαίνει πάντα μικρόβιο.
Πολλές φορές το παιδί σταδιακά χειροτερεύει εάν έχει μικρόβιο. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να κάνει διάγνωση.
Αλλες φορές είναι πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και κάποια στιγμή στην πορεία να κολλήσει από πάνω μικρόβιο. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί ακόμα κι αν έχει διαγνωστεί ίωση. Με τα παιδιά, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Αν έχει κάποιο καινούργιο σύμπτωμα ή ανησυχείτε για οτιδήποτε, πρέπει να ενημερώσετε ξανά τον παιδίατρό σας.
Μερικές φορές ο παιδίατρος θα συστήσει και εξετάσεις από το λαιμό ή το αίμα. Σε αμφίβολες ή δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητήσει να πάτε στο νοσοκομείο.
**Γιατί να μην πάρει το παιδί μου αντιβίωση ούτως ή άλλως ή «προληπτικά»;
Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί μας.
Κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο, με πιθανότητα πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών και μιας επιθυμητής, εκείνης για την οποία δίνεται. Κάθε φάρμακο που δίνεται στο παιδί μας άσκοπα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν άμεσες παρενέργειες, πιθανόν σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μωρά που παίρνουν αντιβίωση συχνά ή χωρίς λόγο, ίσως κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον, όπως έκζεμα ή άσθμα.
Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν «καλά» ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σ' αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Ετσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού εάν δεν χρειάζονται και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από πιο επικίνδυνα μικρόβια.
Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει στο σώμα του μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα. Ετσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη Ιατρική και σημαντική αιτία θανάτου στα νοσοκομεία της χώρας μας.




~ Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εκλεισε η Νομική με απόφαση της Πρυτανείας για να μη βρουν καταφύγιο ταραξίες και λαθρομετανάστες

Απο τη μια η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τα επεισόδια που φοβούνται πως θα γινουν και από την άλλη η σκούπα της ΕΛΑΣ που θα μαζέψει τους λαθρομετανάστες έκαναν την Πρυτανεία να πάρει την απόφαση και να κλείσει απο σήμερα τη Νομική.

Αλλωστε όποιος καεί απ΄ το χυλό φυσάει και το γιαούρτι καθώς τo κέντρο της Αθήνας ακόμη δεν έχει συνέλθει απο τα σοβαρά επεισόδια και τις ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που ......

προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι στις 12 Φεβρουαριου μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Τότε δεν είχει ληφθεί καμία πρόνοια και η Νομική αν και όλοι περίμεναν πως θα γινουν επεισόδια είχε μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα να την καταλάβουν οι κουκουλοφοροι και να την χρησιμοποιησουν ως παρασκευαστήριο μολότωφ και φυσικά ως ορμητήριο.


Ενας ακόμη λόγος που η πρυτανεία αποφάσισε να κλείσει τη Νομική ειναι η γιγαντιαία επιχείρηση - σκουπα της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών. Μετά το παράδειγμα της Υπατίας πριν περίπου ένα χρόνο όπου οι λαθρομετανάστες που ήρθαν από την Κρήτη βρήκαν καταφύγιο πρωτα στη Νομική και μετά στο Μέγαρο της Υπατίας υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως ίσως επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο και αυτή τη φορά από τους μετανάστες.




~

Νεκρός ο δολοφόνος της Τουλούζ - Αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία του πνοή ο δράστης - Τρεις αστυνομικοί τραυματίες


Μετά από σχεδόν 36 ώρες αγωνίας, η αυλαία στο θρίλερ της Τουλούζ έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης....


όταν ο Μοχάμεντ Μεράχ έπεσε νεκρός από τα πυρά της ομάδας RAID που εισέβαλε το διαμέρισμα όπου είχε ταμπουρωθεί ο φερόμενος ως δράστης των δολοφονιών σε Τουλούζ και Μοντομπάν.


Πόλεμος νεύρων αστυνομίας-δράστη
Όσο ο χρόνος κυλά, οι αστυνομικοί φαίνεται ότι έχαναν την υπομονή τους. Και έμοιαζε να έχουν αποφασίσει να προκαλέσουν την ψυχολογική κατάρρευση του δράστη.

Το θρίλερ στην Τουλούζ ξεπέρασε τις 30 ώρες Ο Μοχάμεντ Μεράχ δεν παραδόθηκε ούτε το απόγευμα ούτε το βράδυ της Τετάρτης όπως είχε υποσχεθεί. Παραμένει ταμπουρωμένος στο διαμέρισμά του.

Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στον δράστη και στην αστυνομία ξεκίνησε λίγο πριν από το μεσημέρι. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν κινητικότητα έξω από το κτίριο, εκτιμώντας πως ίσως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή της ομάδας RAID στο διαμέρισμα του Μεράχ. 
Το παράθυρο του διαμερίσματος όπου κρύβεται ο δράστηςΤο παράθυρο του διαμερίσματος όπου κρύβεται ο δράστης
Νωρίτερα, από το πολιορκημένο κτίριο ακούστηκαν τρεις νέες εκρήξεις. Ειδικός ασφαλείας που βρίσκεται στο σημείο είπε στο BBC ότι οι αστυνομικοί φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους και τώρα θέλουν να βγάλουν τον ύποπτο από το διαμέρισμα «ζωντανό ή νεκρό». 

Λίγο μετά τις εκρήξεις, ασθενοφόρο και πυροσβεστικά οχήματα βρέθηκαν στην περιοχή. Ένα πυροσβεστικό έχει μπλοκάρει την είσοδο του κτιρίου και τη... θέα στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους. 




~

Η Φώφη Γεννηματά η φωνή του Βενιζέλου

Καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από το κόμμα.
Η κ. Γεννηματά θα αναλάβει τα ......
νέα της καθήκοντα από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.




~

Σοκ – Απήγαγαν έγκυο για να πουλήσουν το παιδί της


Η επιλογή μιας Βουλγάρας που ήταν έγκυος να έρθει στην Ελλάδα για μία καλύτερη τύχη...
την έφερε αντιμέτωπη με έναν πραγματικό εφιάλτη!

Η άτυχη γυναίκα έπεσε στα χέρια δύο επίσης Βούλγαρων, οι οποίοι την απήγαγαν για να πουλήσουν στη συνέχεια το παιδί που είχε στην κοιλιά της.



Η οδύσσειά της ξεκίνησε όταν η 31χρονη, η οποία είναι οχτώ μηνών έπεσε στα δίχτυα των δύο αλλοδαπών που τους υποσχέθηκαν ότι θα την βοηθούσαν να γεννήσει. Ωστόσο, οι υποσχέσεις έκρυβαν από πίσω την πρόθεση των απαγωγέων να πάρουν το μωρό της και να το πουλήσουν. Έτσι αρχικά παρέμεινε «φυλακισμένη» μέσα σε ένα σπίτι στην Καρδίτσα.


Ωστόσο, όταν η ίδια αντιλήφθηκε τις προθέσεις των δύο ατόμων προσπάθησε να ειδοποιήσει μέσω κινητού τους συγγενείς της. Οι δύο Βούλγαροι, οι οποίοι κατάλαβαν τι ετοιμάζει η 31χρονη γυναίκα τη μετέφεραν σε ένα άλλο σπίτι στη Λάρισα .


Προσποιήθηκε πόνους... για να απελευθερωθεί


Η άτυχη γυναίκα, όμως, δεν το έβαλε κάτω! Το μυαλό της δούλεψε γρήγορα, με αποτέλεσμα να προσποιηθεί ότι είχε πόνους στην κοιλιά. Έτσι, την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου οι δύο απαγωγείς την είχαν υπό στενή παρακολούθηση. Το σχέδιό της «ναυάγησε» γυρνώντας την ξανά στη... «φυλακή»! Και όμως τα κατάφερε τη δεύτερη φορά, με το ίδιο μάλιστα, σχέδιο. Η άτυχη γυναίκα τη δεύτερη φορά που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, κατάφερε να πει στους γιατρούς για τον εφιάλτη που βίωνε, ενώ αυτοί στη συνέχεια ενημέρωσαν τις Αστυνομικές Αρχές.


Το σχέδιό της... «γέννησε» συλλήψεις


Έπειτα από έρευνα των αστυνομικών, συνελήφθησαν οι δύο άνδρες, 46 και 39 ετών, ενώ όπως προέκυψε έχουν και συνεργό, ο οποίος είναι αδελφός του ενός και ήδη έγκλειστος στις φυλακές.


Η δράση της σπείρας που πουλούσε τα βρέφη από 2.500 μέχρι 4.000 ευρώ, φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις γι αυτό και η έρευνα συνεχίζεται.




~

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Λ. Λαυρεντιάδη κι άλλων 5 για την υπόθεση της Proton Bank


Την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για έξι από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους στην υπόθεσης της Proton Bank, διατάσσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Δραγάτσης, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, για την άσκηση δίωξης, στην οποία τονίζει την «ανάγκη διενέργειας λήψης νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας όλων των κατηγορουμένων».

Ο κ. Δραγάτσης, που διενήργησε πολύμηνη έρευνα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων τα οποία χορήγησε η τράπεζα, εξέδωσε διάταξη όχι για το σύνολο των εμπλεκομένων στην υπόθεση, αλλά για έξι για τους οποίους ήδη έχει σταλεί σήμα σε Αστυνομία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α. Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφορά τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, τα στελέχη, την επίμαχη περίοδο, της τράπεζας Αθανάσογλου, Κολίτζα, Λιαρμακοπούλου, Σαραμαντή και τον στενό συνεργάτη του επιχειρηματία, Πέτρο Κυριακίδη.


Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι αφορούν στα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεσης επίσης σε συνδυασμό με το Ν. 1608/50, που αφορά το σύνολο των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση.




~

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ


~

Δεν θα παρελάσουν οι ανάπηροι πολέμου!

Για πρώτη φορά δεν θα παρελάσουν την 25η Μαρτίου οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου. Αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας σε εξαθλίωση το λαό και τους συμπολεμιστές τους. Την ίδια στιγμή, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία διατυμπανίζει ότι θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο του 1821, έχοντας καταστρώσει σχέδιο αποκλεισμού του κέντρου της Αθήνας με την παρουσία 4.500 αστυνομικών για την αποφυγή επεισοδίων.
Η απόφαση της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας συγκλονίζει και προκαλεί θλίψη. Οι άνθρωποι στους οποίους αποδίδονται τιμές ηρώων και στα πρόσωπά τους τιμώνται όσοι έπεσαν για την απελευθέρωση και την προάσπιση των συνόρων της χώρας νιώθουν προδομένοι και απαξιωμένοι από την κυβέρνηση και την πολιτική της και αναγκάζονται να μη λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, για να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην «οικονομική επιδρομή» των ξένων δανειστών και των εκφραστών τους.
«Εμείς οι ανάπηροι μαχητές αυτών των τελευταίων πολέμων, συνεχιστές των προγόνων μας του 1821, αποφασίσαμε μέσω της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας για πρώτη φορά να μην παρελάσουμε, αντιδρώντας και εμείς στα σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας και ειδικότερα των συμπολεμιστών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία και κοινοποίησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού, που έχει το γενικό πρόσταγμα της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Τα ζωντανά «σύμβολα» της εθνικής επετείου δεν θα λάβουν μέρος στην παρέλαση, που δεκαετίες τώρα καθήμενοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους και συνοδευόμενοι από γυναίκες μέλη του Ερυθρού Σταυρού «ανοίγουν» το δρόμο στα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους υποκλίνεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, λαμβάνουν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο χειροκρότημα και σπεύδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της παρέλασης να τους συγχαρεί έναν έναν, έχοντας λάβει θέση απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, πάνω από την πλατεία Συντάγματος.
Νιώθουν ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο το χρέος τους προς την πατρίδα, όπως και οι πρόγονοί τους, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωσή της και το έπραξαν για να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος και ανεξάρτητος. Η πολιτική της κυβέρνησης των τελευταίων δυόμισι χρόνων καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και τον οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε στην αποτρόπαια αυτή πολιτική», λένε οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως με πόνο καρδιάς έλαβαν την απόφασή τους να μην παρελάσουν.
Η διαμορφούμενη κατάσταση, με τους αναπήρους πολέμου να απέχουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και χιλιάδες αστυνομικούς να κινητοποιούνται κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας υπό το φόβο εκδήλωσης επεισοδίων και διαμαρτυριών σε βάρος των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, κάθε άλλο παρά αρμόζει στην ημέρα της εθνικής επετείου του 1821. Αυτό θα πρέπει να προβληματίζει το πολιτικό σύστημα. Ανησυχία πάντως υπάρχει και στο Πεντάγωνο για τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια ή πριν από τη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής. Οι εντολές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ρητές και κατηγορηματικές. «Αποφεύγεται κάθε εμπλοκή και σε περίπτωση επεισοδίων αποχωρείτε πάραυτα από το χώρο παρελάσεως». «Περιστατικά σαν και αυτά που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τους μαθητές της Σχολής Ευελπίδων να ζητούν να παρελάσουν, δεν πρόκειται να επαναληφθούν», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Κούτρας Ανδρέας, στον “Ελεύθερο Τύπο”





~

Επαγγελματικό προσανατολισμός και εφηβεία


Ποιό επάγγελμα να διαλέξω;
Επαγγελματικό προσανατολισμός και εφηβεία

Σε λίγο θα κληθούν να πάρουν την πιο σημαντική, ίσως, απόφαση της ζωής τους: ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν

Είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους τους έφηβους. Ξέρουν πως σε λίγο θα κληθούν να πάρουν την πιο σημαντική, ίσως, απόφαση της ζωής τους: ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν. Όταν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, όταν τους ρωτήσεις «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» πάντα έχουν έτοιμη μια απάντηση «πιλότος!», «αστυνομικός!», «νοσοκόμα!», «ηθοποιός!», «ποδοσφαιριστής!». Τα μικρά παιδιά μπορούν, χάρη στην αστείρευτη φαντασία τους, να μπουν σε διάφορους ρόλους. Γι’ αυτό μπορούν εύκολα να φανταστούν τον εαυτό τους γιατρό, πυροσβέστη, αστροναύτη!

Οι έφηβοι περνούν την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Τα γούστα τους, τα ενδιαφέροντά τους, οι απόψεις τους μεταλλάσσονται συνεχώς –λόγω της τάσης τους να ακολουθούν τη μόδα, λόγω της τάσης τους να μιμούνται τους μεγάλους. Οι έφηβοι είναι μπερδεμένοι για πολλά θέματα και η αγωνία, το άγχος και η πίεση να διαλέξουν «κάτι» γιατί πρέπει να επιλέξουν τη δέσμη ή τα μαθήματα που θ’ ακολουθήσουν στο Λύκειο, συχνά τους οδηγεί στη λήψη των λανθασμένων αποφάσεων.

Το σχολείο προσφέρει το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και εξειδικευμένους καθηγητές που μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες συμβουλές στους νέους. Τη σωστή καθοδήγηση, όμως, θα τους τη δώσουν οι ίδιοι οι γονείς τους, γιατί μόνο αυτοί γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα απ’ τον οποιοδήποτε, γνωρίζουν τα γούστα του, τα ενδιαφέροντά του, τις κλήσεις του, τα όνειρά τους, τους στόχους τους.
Ο ρόλος του γονέα σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι καθαρά συμβουλευτικός. Δεν πρέπει κανένας γονέας να επιβάλει στο παιδί του να «γίνει γιατρός, γιατί είναι ένα επάγγελμα με υπόληψη», «δικηγόρος, γιατί είναι ένα επάγγελμα με λεφτά», «δάσκαλος, γιατί θα δουλεύει μισή μέρα και θα έχει πολλές διακοπές», κ.ο.κ.

Ο γονιός πρέπει να βοηθήσει το παιδί του να αποφασίσει τι του αρέσει, σε τι είναι καλό, ποιο επάγγελμα θα καλλιεργήσει την προσωπικότητά του και θα αναδείξει τα ταλέντα του, ποιο επάγγελμα είναι κατάλληλο για τις δεξιότητές του, ποια σπουδή θα το βοηθήσει να βρει δουλειά, ποια δουλειά θα του προσφέρει μια καλή ποιοτική ζωή.

Ακόμη κι αν το παιδί εκφράσει ενδιαφέρον για κάποια επαγγέλματα, ο γονέας έχει ευθύνη να βοηθήσει το παιδί του να πάρει τη σωστή απόφαση: ποιο απ’ αυτά είναι το ιδανικότερο σύμφωνα με τις ικανότητες και το χαρακτήρα του ή ακόμη κι αν κανένα από αυτά δεν ταιριάζει στο παιδί τους (ένας έφηβος που αδυνατεί να πειθαρχήσει, δεν μπορεί να γίνει στρατιωτικός, ή ένα κορίτσι που ταράζεται στη θέα του αίματος, δεν μπορεί να γίνει γιατρός ή νοσοκόμα, ή κάποιος που είναι αδύνατος στα μαθηματικά, δεν μπορεί να γίνει πιλότος).

Ο γονιός πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί του, πριν πάρει τη σωστή απόφαση, να ενημερωθεί για όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, να το ενθαρρύνει να μιλήσει με τον καθηγητή επαγγελματικού προσανατολισμό ώστε να ενημερωθεί για τους διάφορους κλάδους σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, ή να πηγαίνει σε ειδικά σεμινάρια.

Η επιλογή ενός επαγγέλματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει με βιασύνη και επιπολαιότητα.

Πηγή: http://www.mychild.gr

~ Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down


H Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι η 21η Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Ελληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Down δεν είναι προς το παρόν γνωστά, παρ' ότι συσχετίζεται με μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. (Ωστόσο, παιδιά με το σύνδρομο, γεννιούνται, σε ποσοστό 80%, από νεότερες μητέρες, κάτι λογικό, αφού είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των γεννήσεων από γυναίκες άνω των 35 ετών.) Τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους υπολογίζονται περίπου σε 25.000.000 σε όλο τον κόσμο.

Για την πλειονότητα των παιδιών με σύνδρομο Down, η διάγνωση γίνεται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα. Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να ανιχνευτεί με προγεννητικό έλεγχο που περιλαμβάνει: αμνιοπαρακέντηση, ομφαλοκέντηση (και οι δύο αυτές επεμβατικές μέθοδοι ενέχουν πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής), αυχενική διαφάνεια και βιοχημικό έλεγχο στον ορό της εγκύου.

Το σύνδρομο Down μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι το έχουν θα παρουσιάσουν όλες τις εκδηλώσεις. Τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Down δεν «πάσχουν» από το σύνδρομο, αφού δεν είναι πάθηση ούτε ασθένεια, αλλά μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι: υποτονία, μικροκεφαλία, μικρά αυτιά και μύτη, αδυναμία στον έλεγχο της γλώσσας, χαρακτηριστική εικόνα ματιών, μια επιπλέον δερματική πτυχή στον αυχένα, κοντά και πλατιά χέρια, κοντά δάκτυλα και μία εγκάρσια παλαμιαία πτυχή, αντί των φυσιολογικών δύο.

Μεγάλο ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με σύνδρομο Down ενδέχεται να έχουν συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης, οι πνεύμονες των ατόμων με σύνδρομο Down είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, ενώ είναι συχνά και τα προβλήματα στ' αυτιά ή τα οφθαλμικά προβλήματα.

Το παιδί με σύνδρομο Down έχει βραδύτερη ανάπτυξη από τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, συνήθως χαμηλό ανάστημα και αυξημένη τάση για παχυσαρκία. Ωστόσο, με πρώιμη παρέμβαση, παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο, σωστή διατροφή και άσκηση οι καταστάσεις αυτές βελτιώνονται σημαντικά.

Οι άνδρες με σύνδρομο Down είναι στείροι (πλην του μωσαϊσμού). Οι γυναίκες έχουν 50% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με το ίδιο σύνδρομο.
Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, αλλά η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη. Οι διαταραχές στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας και της κινητικότητας. Η κινητική και η λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανείς σε πρώιμη ηλικία και συνήθως τα άτομα με σύνδρομο Down χρειάζονται λογοθεραπεία για να βελτιωθεί η εκφραστική τους δυνατότητα.

Η νοητική ανάπτυξη στα παιδιά με σύνδρομο Down είναι απρόβλεπτη και δεν είναι δυνατό από τη γέννηση να προβλεφθούν οι διανοητικές ικανότητες. Γι' αυτό, ο προσδιορισμός των καλύτερων μεθόδων εκπαίδευσης για κάθε παιδί ιδανικά αρχίζει σύντομα μετά τη γέννηση. Δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και η ικανότητα μάθησης σ' αυτά δεν σταματά ποτέ, η επιτυχία στο σχολείο και μετέπειτα στην εργασία δεν είναι σε καμία περίπτωση μάταιος αγώνας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άτομα με σύνδρομο Down που είναι σε θέση να εργάζονται, να συμμετέχουν στην κοινωνική ομάδα και να πετυχαίνουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η τέχνη κ.ά.

Να αρθεί η προκατάληψη

Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το σύνδρομο Down. Παρεμβάσεις γίνονται σε όποιες από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου αυτό είναι εφικτό. Η ενημέρωση, καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η κοινωνική μέριμνα για να δοθούν ευκαιρίες προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down είναι τα δύο σημεία-κλειδιά για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους στην κοινωνία. Αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι παλιότερα, τα άτομα με σύνδρομο Down εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σήμερα με κοινωνική προκατάληψη, λόγω της άγνοιας και της λανθασμένης εντύπωσης ότι πρόκειται για άτομα με βαριά καθυστέρηση, φορτίο για την κοινότητα και την οικογένειά τους. Η προκατάληψη αυτή θα πρέπει να αρθεί για να μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει. Στο σημερινό κόσμο που διακηρύσσει παντοιοτρόπως το ενδιαφέρον του για την ένταξη και προστασία όλων των κοινωνικών ομάδων, θα πρέπει και τα άτομα με σύνδρομο Down να βρουν τη θέση τους και να έχουν τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν σε ένα περιβάλλον αποδοχής, ασφάλειας και αγάπης.


Οι τρεις μορφές του συνδρόμου

Καθαρή ελεύθερη τρισωμία 21: Κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21(ισχύει για το 95% των ατόμων με σύνδρομο Down).
Μετάθεση: Ενα επιπλέον κομμάτι του 21ου χρωμοσώματος συνδέεται ή «μετατοπίζεται» σε ένα άλλο χρωμόσωμα (3-4% των ατόμων με σύνδρομο).
Μωσαϊσμός: Το αποτέλεσμα ενός σφάλματος στην κυτταρική διαίρεση αμέσως μετά τη γονιμοποίηση (στους άλλους τύπους του συνδρόμου Down η χρωμοσωμική ανωμαλία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης ή πριν από αυτήν). Αντί για ένα επιπλέον 21ο χρωμόσωμα σε κάθε κύτταρο, τα άτομα αυτά έχουν 46 χρωμοσώματα σε μερικά κύτταρα και 47 χρωμοσώματα σε άλλα.


ΠΗΓΗ: "Ηλιαχτίδα" Ένωση γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Down

~