Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

"Έφυγε" η Νίκη Λινάρδου

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 73 ετών, η «κόρη του Μαυρογιαλούρου», Νίκη Λινάρδου. Η ηθοποιός που βγήκε στο θεάτρο με το ψευδώνυμο «Μπέμπα Κούλα» υπήρξε σύζυγος του σπουδαίου Αλέκου Σακελλάριου, ενώ αργότερα παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Θανάση Χρυσοβέργη.
Πρωταγωνίστησε στο θέατρο και στον κινηματογράφο δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ορέστη Μακρή, Κώστα Χατζηχρήστο, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργο Κωνσταντίνου, Θανάση Βέγγο κ.ά.. Ωστόσο, η ίδια πολλές φορές μέσα από συνεντεύξεις της, εξέφρασε το μεγάλο παράπονό της που δεν έπαιξε δίπλα στον Δημήτρη Χορν: «Όταν παντρεύτηκα τον Σακελλάριο και σταμάτησα το θέατρο, του είπε ο Τάκης Χόρν: "Δώσε μου τη γυναίκα σου να παίξω μαζί της" κι εκείνος είπε "όχι". Μου έμεινε αυτό, γιατί με τον Τάκη ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι και δεν παίξαμε ποτέ μαζί».

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι στο δεύτερο κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας.



Πηγή:

~ Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΑμΕΑ στην Ομόνοια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα άτομα με αναπηρία σήμερα Πέμπτη στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας, με σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
«Τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, οι συμπολίτες μας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ομονοίας και στου δρόμους της Αθήνας θα διατρανώσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα τους δεν προσφέρονται για δημαγωγική, κοινωνική και πολιτική διαπόμπευση. Οι Ελληνίδες και Έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία.

Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργάνωσης αντί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα, όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου, ευνοϊκών στεγαστικών δανείων κ.λπ.

Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες.

Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτό το ζοφερό σκηνικό σε συνδυασμό με τη διαρκή λήψη επαχθών δημοσιονομικών μέτρων οδηγεί σε κοινωνική ευθανασία την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Τα χρονικά περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής αντοχής των ατόμων με αναπηρία είναι πλέον περιορισμένα. Η κοινωνική ευθανασία αυτών και των οικογενειών τους δεν αποτελεί πλέον σενάριο ούτε σχήμα λόγου».



Πηγή:

~

Ζώντας με την επιληψία

Αν μπορείς να κάνεις μόνο άλλο ένα άτομο να καταλάβει ότι οι επιληπτικοί είναι πραγματικά σαν τον οποιονδήποτε, τότε θα κάνεις λίγο καλύτερη τη ζωή των επιληπτικών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ. 
Το όνομά μου είναι Γιώργος. Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Δημήτρης. Μένει στο απέναντι σπίτι.
Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα… Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη παιδική χαρά,να παίζουμε μπιλιάρδο, να παίζουμε με το σκύλο μου και να βλέπουμε τηλεόραση.
Μερικές φορές ονειρευόμαστε τι θα θέλαμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε.
Ο Δημήτρης θέλει να γίνει ακροβάτης .
Εγώ θέλω να γίνω δάσκαλος ή γιατρός.
Ακροβάτης, όπως ο Γιώργος δεν μπορώ να γίνω. Έχω επιληψία· έτσι μου είπε ο γιατρός μου.

Η επιληψία είπε ξεκινάει από τον εγκέφαλό μου. Αυτός είναι το αφεντικό. Δίνει εντολές στο σώμα μου τι να κάνω και πότε να το κάνω, με τη βοήθεια των μικροσκοπικών κυττάρων. Παράδειγμα, αν θέλεις να πιάσεις το ποτήρι, τα κύτταρα του εγκεφάλου στέλνουν ένα μήνυμα στο χέρι σου,…και το χέρι σου πιάνει το ποτήρι, χωρίς ούτε καν να το σκεφτείς!
Αν όμως υποφέρεις από επιληψία τα κύτταρά σου στέλνουν μπερδεμένο μήνυμα στο σώμα και επέρχεται κρίση. Δε διαρκεί πολύ. Όταν τελειώσει νιώθεις εξάντληση και χρειάζεσαι ανάπαυση!
Κάποτε είχα το είδος των κρίσεων που σε κάνουν να πέφτεις κάτω, αλλά ευτυχώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Και αυτό γιατί κάθε μέρα παίρνω το φάρμακο μου, που εμποδίζει τις κρίσεις να εμφανιστούν. Αν όμως σου συμβεί κάποια κρίση θα πρέπει να ενημερώσεις τους γονείς σου και το γιατρό σου, για πιθανή αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου. Με λίγο αίμα που θα σου πάρουν θα ελέγξουν αν το φάρμακο ενεργεί σωστά. Αυτή είναι η ιστορία μου.
Τώρα ξέρεις τι είναι επιληψία και δεν χρειάζεται ούτε να φοβάσαι, ούτε να ντρέπεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθήσεις ν΄αλλάξουν οι εσφαλμένες αντιλήψεις των ανθρώπων για την επιληψία. Αν μπορείς να κάνεις μόνο άλλο ένα άτομο να καταλάβει ότι οι επιληπτικοί είναι πραγματικά σαν τον οποιονδήποτε, τότε θα κάνεις λίγο καλύτερη τη ζωή των επιληπτικών.

Προς τους γονείς

Ακούγοντας τον όρο επιληψία λογικό είναι ν΄αναρωτιέστε: “Γιατί το παιδί μου έχει επιληψία”; “Μήπως φταίω εγώ” ; “Τί λάθος έχω κάνει”; “ Γιατί συνέβη στο δικό μου παιδί”; Εύλογα ερωτήματα! Πρόκειται για μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση που παρατηρείται σε πολλούς γονείς, όταν πληροφορούνται για πρώτη φορά ότι το παιδί τους πάσχει από επιληψία. Τα συναισθήματα είναι ποικίλα. Ξεκινώντας με την οργή τα στάδια που μπορεί ν΄ακολουθήσουν είναι η κατάθλιψη και ένα αίσθημα ανεπάρκειας.
Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εξαλειφθούν, κάνοντας μια ειλικρινή προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής της επιληψίας.

Τι είναι η επιληψία;

Για να κατανοήσετε πλήρως την επιληψία φανταστείτε ότι ο εγκέφαλος είναι σαν τον υπολογιστή. Τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους με ανεπαίσθητα ηλεκτρικά ερεθίσματα, όπως τα καλώδια ενός υπολογιστή. Ωστόσο μερικές φορές παρατηρείται μια μη φυσιολογική έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Τότε το άτομο καταλαμβάνεται από κρίση.
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι προσωρινές καταστάσεις, σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο εγκέφαλος καταλαμβάνεται από ισχυρές και ραγδαίες εκρήξεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν η ηλεκτρική διαταραχή περιορίζεται σε ένα μέρος του εγκεφάλου, τότε μιλάμε για μερική ή εστιακή επιληπτική κρίση. Το παιδί νιώθει σύγχυση, ζάλη, βουίζουν τ΄αυτιά του ή βλέπει στίγματα. Κινεί ακούσια χέρια – πόδια, χωρίς συναίσθηση των πράξεών του ή του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα όταν συνέρχεται να μη θυμάται τίποτα.
Αν όμως έχει προσβληθεί ολόκληρος ο εγκέφαλος, τότε η επιληπτική κρίση ονομάζεται γενικευμένη τονικοκλονική κρίση (grand mal). Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κρίσης είναι να χαθούν οι αισθήσεις του παιδιού ξαφνικά και να πέσει στο έδαφος.

Το σώμα του τινάζεται ολόκληρο από σπασμούς και μπορεί να έχει ακράτεια ούρων ή να δαγκώσει τη γλώσσα του. Όταν περάσουν δύο ή τρία λεπτά οι σπασμοί σταματούν και το παιδί επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, νιώθοντας όμως τρομερή εξάντληση. Γι΄αυτό συστήνεται μια μικρή περίοδος ανάπαυσης και χαλάρωσης.
Τέλος, άλλος ένας τύπος γενικευμένης επιληπτικής κρίσης είναι η αφαιρετική κρίση ή αφαίρεση (petit mal).Όταν το παιδί παραμένει απαθές για μερικά δευτερόλεπτα και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του, κοιτάζοντας στο κενό και κατόπιν συνεχίζει ότι έκανε προηγουμένως,αναφερόμαστε στην αφαιρετική κρίση.

Θεραπευτική αγωγή και φάρμακα

Τα τελευταία 20 χρόνια η θεραπεία της επιληψίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το νευρολόγο οι κρίσεις είναι ελεγχόμενες, μειώνοντας έτσι την συχνότητα και την έντασή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι θεραπεύσιμες.

Κανόνες κατά τη διάρκεια της κρίσης

Μια επιληπτική κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σε όσους είναι παρόντες και κυρίως σε όσους δεν γνωρίζουν γι΄αυτήν. Παρακάτω αναφέρονται οχτώ βασικοί κανόνες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε, όταν το παιδί σας καταληφθεί από μια κρίση.
  • Μείνετε κοντά στο παιδί, παραμένοντας ψύχραιμοι όσο είναι εφικτό.
  • Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα ή έπιπλα.
  • Μην προσπαθήσετε ν΄ακινητοποιήσετε το παιδί.
  • Τοποθετήστε το στο κρεβάτι ή στο πάτωμα.
  • Γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι προς τα κάτω για ν΄απαλλάσσεται από τα σάλια και ν΄αναπνέει καλύτερα.
  • Αφαιρέστε τα γυαλιά, αν φοράει. ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.
  • Μην του χορηγήσετε φάρμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Λόγω των σπασμών το παιδί μπορεί να είναι καταβεβλημένο και δύστροπο. Προσπαθήστε να είστε καθησυχαστικοί!



Πηγή:

~

Ποιοι απόφοιτοι Λυκείου μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφίες 20.000 ευρώ

Το ποσό των 20.000 ευρώ (15.280 καθαρά) θα μπορούν να διεκδικήσουν έως..... τις 24 Οκτωβρίου απόφοιτοι Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012, που έχουν εισαχθεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), Πανεπιστημιακού Τομέα, στην Ελλάδα, ως πρωτοετείς φοιτητές μέσω υποτροφιών, αν και εφόσον ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή πολύτεκνες ή με ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, o ΟΤΕ και η COSMOTE, θα απονείμουν είκοσι (20) Υποτροφίες ύψους δεκαπέντε χιλιάδων διακοσίων ογδόντα ευρώ (15.280€)* η καθεμία σε υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει κατά το τρέχον έτος 2012 από Γενικό Δημόσιο Λύκειο ενός εκ των νομών: Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Φθιώτιδας . Πρωταρχικό κριτήριο για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων Υποτρόφων, είναι η προσωπική και οικογενειακή τους κατάσταση (ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, χαμηλό εισόδημα κλπ.)

Βασικές προϋποθέσεις χορήγησης των Υποτροφιών ορίζονται:

1.Οι υποψήφιοι υπότροφοι να έχουν αποφοιτήσει κατά το τρέχον έτος 2012 από Ελληνικό δημόσιο Λύκειο ενός εκ των νομών: Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Φθιώτιδας και να είναι επιτυχόντες πρωτοετείς φοιτητές μέσω του συστήματος Πανελλήνιων εξετάσεων, σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού Τομέα στην Ελλάδα (εξαιρούνται οι Στρατιωτικές Σχολές).

2.Η σχολή στην οποία ο υποψήφιος υπότροφος θα εγγραφεί και θα παρακολουθεί τα μαθήματα, να βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από το νομό όπου βρίσκεται το Λύκειο αποφοίτησής του.

3.Για τους άνδρες η πιστοποίηση της αναβολής κατάταξής τους στον ελληνικό στρατό, που επαρκεί για την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή η απαλλαγή τους από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

4.Η ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της Αναλυτικής Προκήρυξης.

5.Η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής αίτησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους υποψηφίους υποτρόφους, εντός των χρονικών πλαισίων των καταληκτικών ημερομηνιών.

Η διαδικασία επιλογής των υποτρόφων θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Α΄ Φάση

Στην Α' Φάση όλοι οι υποψήφιοι υπότροφοι συμπληρώνουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας στη διεύθυνση www.ote-cosmote-scholarships.gr μέχρι την προαναφερθείσα καταληκτική ημερομηνία.

Με την υποβολή της αίτησης ο κάθε υποψήφιος δηλώνει ρητά και ανέκκλητα ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της παρούσας προκήρυξης και της σχετικής αίτησης, ότι όλα τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει στην αίτηση είναι αληθή και ότι για όλα τα στοιχεία μπορεί να προσκομίσει επικυρωμένα αντίγραφα εφόσον του ζητηθούν (στην περίπτωση επιλογής του για τη Β' Φάση).

Κριτήρια Επιλογής Α' Φάσης

Κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων της Α' Φάσης και της μετάβασής τους στη Β' Φάση αξιολόγησης, τα οποία συνεκτιμούνται στο σύνολό τους, είναι τα εξής:

• Υποψήφιος υπότροφος με ειδικές ανάγκες ή προβλήματα υγείας.

• Η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου υποτρόφου και της οικογένειας ή των προσώπων που έχουν τη μέριμνά του.

• Η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου (ενδεικτικά αναφέρονται: αν είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας και δεν δικαιούται μεταγραφή σε Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στον ίδιο νομό με το νομό που βρίσκεται το Λύκειο αποφοίτησής του, αν είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, αν έχει άλλο αδερφό που να σπουδάζει εκτός του νομού).

• Ο βαθμός Απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου (κατά προτεραιότητα 18 και άνω). Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι με βαθμό απολυτηρίου 18 και άνω δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της παρούσης, ο ΟΤΕ και η COSMOTE διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν για τη Β' Φάση υποψηφίους με απολυτήριο Λυκείου μικρότερο από 18 συνεκτιμώντας στο σύνολο και τα υπόλοιπα ανωτέρω κριτήρια.

Οι υποψήφιοι που θα περάσουν στη Β' Φάση θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ote-cosmote-scholarships.gr μέχρι τις 14/11/2012, τα παρακάτω (παράγραφος Γ4) αναφερόμενα δικαιολογητικά Β' Φάσης.

Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που για συγκεκριμένο λόγο δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση των εν λόγω δικαιολογητικών από τον υποψήφιο υπότροφο, μπορεί αυτά να αποσταλούν ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, σε πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφα, μέχρι την προαναφερθείσα καταληκτική ημερομηνία, στα εξής στοιχεία: Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE, Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ, Λεωφόρος Κηφισίας 99 Τ.Κ. 151 24, Μαρούσι, Αθήνα, πτέρυγα Β', 12ος όροφος, (Τμήμα Εταιρικής Υπευθυνότητας).

Απαιτούμενα έγγραφα – Δικαιολογητικά Υποψηφίων Β' Φάσης

i) Αντίγραφο του απολυτηρίου από το Λύκειο αποφοίτησης.

ii) Βεβαίωση εγγραφής από τη Γραμματεία της Σχολής στην οποία έχει εισαχθεί ο υποψήφιος υπότροφος.

iii) Βεβαίωση από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο ότι ο υποψήφιος έχει απαλλαγεί από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχει λάβει αναβολή κατάταξης για όλη τη διάρκεια των σπουδών του ή υπεύθυνη δήλωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του, στην οποία θα δηλώνεται από τον υποψήφιο ότι έχει υποβάλει τα χαρτιά για να του χορηγηθεί αναβολή αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ή υπεύθυνη δήλωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνεται από τον υποψήφιο ότι δεν έχει λάβει μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης πρόσκληση κατάταξης (κατατίθεται μόνο από άρρενες υποψηφίους υποτρόφους).

iv) Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του γονέα του υποψηφίου καθώς και του ίδιου του υποψηφίου, σε περίπτωση που υποβάλλει ατομικά δήλωση εισοδήματος, άλλως υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι δεν έχει προσωπικά εισοδήματα και δεν υποβάλλει σχετική δήλωση.

v) Δύο πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας.

vi) Αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης από το Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο υποψήφιος.

vii) Αντίγραφο των δυο όψεων της ταυτότητας ή αντίγραφο διαβατηρίου που είναι σε ισχύ.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος υπότροφος:

i) Είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας, θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή νόμιμα επικυρωμένο αντίγραφό του.

ii) Είναι μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή νόμιμα επικυρωμένο αντίγραφό του.

iii) Έχει αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλο νομό, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση εγγραφής από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στο οποίο έχει εισαχθεί ο/ η αδελφός/ ή του καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου ή νομίμως επικυρωμένο αντίγραφό του.

iv) Είναι αλλοδαπός, θα πρέπει να προσκομίσει νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας νόμιμης παραμονής του στην Ελλάδα.




Πηγή:

~ Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Παλιά Πέλλα η κηδεία του 26χρονου αστυνομικού- Με πομπή θα φτάσουν στο Ναό οι άντρες της ομάδας "Ζ"

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Παλιά Πέλλα, θα τελεστεί...
αύριο το πρωί, στις 11, η κηδεία του άτυχου αστυνομικού που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα εν ώρα υπηρεσίας.

Ο 26χρονος υπηρετούσε στην ομάδα «Ζ» της Άμεσης Δράσης, στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Οι άντρες της ομάδας «Ζ» θα ξεκινήσουν με πομπή στις 8 το πρωί μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να συνοδεύσουν τον συνάδελφό τους στο τελευταίο του ταξίδι και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.



Πηγή:

~

Ισόβια στους δύο Αφγανούς για τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη

 
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν και οι δύο Αφγανοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη που έγινε στις 10 Μαϊου του 2011 στο κέντρο της Αθήνας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε  ποινή ισόβιας κάθειρξης και 23 ετών στους δύο κύριους κατηγορούμενους Αφγανικής καταγωγής και ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών σε έναν ακόμη κατηγορούμενο ο οποίος φυγοδικεί για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
Στις 10 Μαΐου 2011, οι δύο Αφγανοί κατάφεραν αλλεπάλληλες μαχαιριές στον 44χρονο, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ” Σεπτεμβρίου, με σκοπό να του πάρουν τη βιντεοκάμερα που κρατούσε.

Ο Μ. Καντάρης, κάτοικος της περιοχής, είχε κατέβει από το σπίτι του, προκειμένου να πάρει το αυτοκίνητο για να μεταφέρει την έγκυο γυναίκα του στο μαιευτήριο, καθώς περίμεναν το δεύτερο παιδί τους.
Έξω από τα δικαστήρια είχε συγκεντρωθεί κόσμος, ο οποίος όταν είδε τους Αφγανούς να βγαίνουν προέβη σε αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς. Μάλιστα προς στιγμή, οι αστυνομικοί «έχασαν» τους δύο Αφγανούς, τους οποίους τελικά φυγάδευσαν.



Πηγή:

~

Δωρεάν καφέ στην Πάτρα λόγω απεργίας

 
Την συμμετοχή της στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής του νομού Αχαΐας με στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης παίρνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία να μοιράσει δωρεάν καφέ σε κεντρικά σημεία της Πάτρας όσο τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Σύμφωνα  με την απόφαση  του Συλλόγου καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας σε κεντρικά σημεία της Πάτρας όπως η πλατεία Όλγας, η πλατεία Γεωργίου, ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου και τα Ψηλαλώνια, σε ειδικούς πάγκους που θα τοποθετηθούν, θα διανέμεται στους Πατρινούς δωρεάν καφές.



Πηγή:

~

Απελπισμένος 12χρονος Αλβανός ζήτησε να τον βοηθήσουν, βάζοντας τον σε ίδρυμα!

Ένα τηλεφώνημα από τα πολλά που δέχεται καθημερινά η γραμμή βοήθειας του "Χαμόγελου του Παιδιού" έφερε στο φως την συγκλονιστική ιστορία ενός 12χρονου, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της οργάνωσης για να ξεφύγει από το δράμα που ζει, μπαίνοντας σε ίδρυμα! Το αγόρι, αλβανικής καταγωγής, κατήγγειλε, καλώντας από τηλεφωνικό θάλαμο στα Χανιά, ότι αυτός και η 6χρονη αδερφή του είναι θύματα κακοποίησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, από το οποίο θέλουν να απομακρυνθούν.
 Οι κοινωνικοί λειτουργοί ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο που είχε υποδείξει το αγόρι. Αφού το πήραν, πήγαν στο χώρο όπου βρισκόταν η αδερφή του και ο πατέρας τους. Ο τελευταίος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης......
 για να υποβληθούν σε εξετάσεις



Πηγή:

~

Πάμπλο Νερούδα, o αιώνια ερωτευμένος ποιητής

Πάμπλο Νερούδα, o αιώνια ερωτευμένος ποιητής

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 έφυγε από τη ζωή ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, «ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα» σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τα έργα του είναι τα πιο πολυδιαβασμένα έργα ισπανόφωνου δημιουργού.


Ο ποιητής, διπλωμάτης, κομουνιστής, κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας και αιώνια ερωτευμένος Πάμπλο Νερούδα κηδεύτηκε με συνοδεία χιλιάδων πολιτών, που αγνόησαν την απαγόρευση του καθεστώτος Πινοσέτ. Ο Πάμπλο Νερούδα, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ρικάρντο Νεφταλί Ελιέθερ Ρέγιες Μποσοάλτο, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904 στην πόλη Παράλ της Χιλής. Λίγο μετά τη γέννησή του, πεθαίνει η μητέρα του Ρόσα και ο πατέρας του Χοσέ, εργάτης των σιδηροδρόμων, μετακομίζει στην πόλη Τεμούκο όπου ξαναπαντρεύεται. Το όνομα «Πάμπλο Νερούδα», προς τιμήν του Τσέχου ποιητή Γιαν Νερούντα, αποτελεί το φιλολογικό ψευδώνυμο του από την ηλικία των 20, όνομα το οποίο αργότερα νομιμοποιεί.


Από τα δέκα του γράφει ποιήματα και στα δεκαπέντε δημοσιεύει μάλιστα στίχους στο τοπικό περιοδικό «La Mañana». Το 1919 αποσπά το τρίτο βραβείο για το ποίημά του «Nocturno ideal». Το 1921 ξεκινάει σπουδές παιδαγωγικής και γαλλικών στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Κερδίζει το πρώτο βραβείο για το ποίημά του «La canción de fiesta» που αργότερα δημοσιεύεται. Το 1923 δημοσιεύει το «Crepusculario», έργο που αναγνωρίζεται από λογοτέχνες όπως τον Αλόνε, τον Ραούλ Σίλβα Κάστρο και Πέδρο Πράδο. Τον επόμενο χρόνο δημοσιεύεται το έργο του «Veinte poemas de amor y una canción desesperada», έργο που χαρακτηρίζεται από τα καλύτερά του. Το νέο φαινόμενο της λατινοαμερικανικής ποίησης γίνεται αμέσως εμφανές στους λογοτεχνικούς κύκλους.


Μεταξύ 20 και 25 ετών, ο ποιητής ολοκληρώνει έξι ακόμα έργα που αποκαλύπτουν τις υπαρξιακές του ανησυχίες αλλά και την ιδιαίτερη παραγωγικότητά του. Το 1927, σε ηλικία 23 ετών ξεκινάει η διπλωματική του καριέρα. Ως διπλωματικός σύμβουλος ταξιδεύει στη Βιρμανία, το Μπουένος Άιρες, τη Βαρκελώνη, την Κευλάνη, τη Μαδρίτη, την Ιάβα. Στην Ιάβα γνώρισε και παντρεύτηκε την Ολλανδέζα Μαρύκα Αντονιέτα Χάγκενααρ Βόγκελζανγκ, με την οποία χώρισε μετά από έξι χρόνια, κατά τη θητεία του στην Ισπανία. Εκεί, γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του Αργεντίνα, Ντέλια ντελ Καρρίλ.


Οι εμπειρίες του από τα ταξίδια του, τα απολυταρχικά καθεστώτα τα οποία βλέπει και τα μαρτύρια του λαού που στενάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την δολοφονία του φίλου του και επίσης ποιητή, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του προκαλούν βαθιά αγανάκτηση και στις αρχές της δεκαετίας του 1940 μπαίνει στο κομουνιστικό κόμμα. Το 1945, ο Πάμπλο Νερούδα λαμβάνει το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Τα έργα του γίνονται ολοένα και πιο πολιτικά, με αποκορύφωμα το «Canto General». Με την απαγόρευση του κομουνισμού στη Χιλή, ο Νερούντα πλέον καταζητείται. Για μήνες κρύβεται στην ίδια του τη χώρα, ώσπου καταφέρνει να διαφύγει στην Αργεντινή και από εκεί στην Ευρώπη, όπου έζησε εξόριστος από το 1948 ως το 1952. Στην εξορία γνώρισε την Ματίλντε Ουρούτιε, τη Χιλιανή τραγουδίστρια που θα αποτελέσει τη «μούσα» του έως το τέλος της ζωής του.


To 1953 ο Νερούντα παραλαμβάνει το βραβείο Στάλιν. Είναι ακόμα πιστός στο κόμμα, αλλά σύντομα, μετά τις αποκαλύψεις για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Στάλιν από τον Χρούστσεφ, η πίστη του δέχεται ισχυρό πλήγμα που αποτυπώνεται στη συλλογή του «Εxtravagario» του 1958. Εγκαθίσταται μόνιμα στην Isla Negra αλλά συνεχίζει τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την εκλογή του Σαλβαδόρ Αλιέντε ως πρόεδρο της Χιλής, ο Νερούδα διορίζεται πρέσβης στο Παρίσι (1970-1972). Το 1971, ένα χρόνο μετά την τιμητική διάκριση του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη , η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Χιλιανό Πάμπλο Νερούντα, που ήδη πάσχει από καρκίνο. Τάσσεται υπέρ του Αλιέντε και στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία.


Ωστόσο, στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλιέντε και των συνεργατών του, ο Νερούδα ξεψυχά στο νοσοκομείο. Το καθεστώς του Αγκούστο Πινοσέτ απαγορεύει να γίνει η κηδεία του ποιητή δημόσιο γεγονός. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην πρωτεύουσα της χώρας για να συνοδεύσουν τον αγαπημένο ποιητή στην τελευταία του κατοικία και, αναπόφευκτα, η κηδεία του Νερούδα γίνεται η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. Τα έργα του παρέμειναν απαγορευμένα στη Χιλή μέχρι και το 1990.


Ο ίδιος είπε για το έργο του και την ποίηση: «Έχω για τη ζωή μιαν αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ο,τι δεν αγγίζει βαθιά την ευαισθησία μου δεν με ενδιαφέρει. Όσον αφορά την ποίηση, στην πραγματικότητα καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα. Γι' αυτό συνεχίζω με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Ίσως απ' αυτά τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, αληθινά βαθιές "Ποιητικές Πραμάτειες" που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει, γιατί κανείς δεν τις έγραψε. Η ποίηση διδάσκεται βήμα βήμα ανάμεσα στα πράγματα και στις υπάρξεις, χωρίς να τα χωρίσουμε, αλλά ενώνοντάς τα με την ανιδιοτελή απλωσιά της αγάπης».

 

Πηγή:

~

Ψαράς επέζησε για τέσσερις μήνες στη μέση του ωκεανού

Ένας ψαράς που είχα χαθεί στη θάλασσα, σώθηκε χάρη σε έναν καρχαρία που τον οδήγησε σε ένα αλιευτικό σκάφος.

Η απίστευτη ιστορία συνέβη στα νησιά Μάρσαλ, στον Ειρηνικό ωκεανό. Η περιπέτεια του Τοακάι Τεϊτόι άρχισε στις 27 Μαΐου, όταν... πήγε μαζί με τον γαμπρό του για ψάρεμα.

Ανοίχτηκαν αρκετά με τη βάρκα και, χωρίς να το καταλάβουν έχασαν την οπτική επαφή με την ακτή.
Έμειναν στη μέση του ωκεανού, ελπίζοντας ότι κάπιο άλλο σκάφος θα περάσει να τους σώσει. Είχαν αρκετά τρόφιμα, αλλά όχι αρκετό νερό.

Μετά από πέντε εβδομάδες, ο γαμπρός του Τεϊτόι δεν άντεξε και πέθανε από αφυδάτωση. Ο ψαράς άρχισε να πιστεύει ότι το τέλος ήταν κοντά και για εκείνον. Όμως, για καλή του τύχη, την επόμενη ημέρα ξέσπασε μία ισχυρή καταιγίδα και κατάφερε να γεμίσει έξι δοχεία με νερό.
Οι εβδομάδες περνούσαν και ο Τεϊτόι ζούσε πίνοντας το βρόχινο νερό και τρώγοντας ωμά ψάρια που ψάρευε. Η μοναδική του ελπίδα ήταν να περάσει κάποιο πλοίο και να τον περισυλλέξει. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.


Πριν από λίγες ημέρες, ξύπνησε από ένα τράνταγμα. Σηκώθηκε και είδε έναν τεράστιο καρχαρία να κολυμπά γύρω από το βάρκα του.

Ο καρχαρίας δεν επιτέθηκε στη βάρκα. Μετά από λίγο έφυγε. Ο Τεϊτόι, γνωρίζοντας ότι οι καρχαρίες πηγαίνουν πίσω από τα μεγάλα κοπάδια ψαριών, αποφάσισε να ακολουθήσει το ψάρι.

Και δικαιώθηκε! Μετά από λίγη ώρα, είδε στον ορίζοντα ένα αλιευτικό σκάφος. Έκανε κουπί με όλες του τις δυνάμεις και, τελικά, βρέθηκε στο κατάστρωμα του αλιευτικού.
Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, στα νησιά Μάρσαλ, ο ψαράς δήλωσε ότι δεν θα ξαναπάει πουθενά με βάρκα! «Από εδώ και πέρα μόνο αεροπλάνο», είπε.



Πηγή:

~

Γενική απεργία σήμερα σε όλη τη χώρα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τετάρτη η χώρα. Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία, τρόλεϊ ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, αλλά και Μετρό (μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας) λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το τραμ θα λειτουργήσει 6 το πρωί με 11 το βράδυ.

Με εντολή της αστυνομίας κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστημιο, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας λόγω της στάσης εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, τελωνειακοί, εργαζόμενοι στα Ταμεία, το προσωπικό δήμων και νομαρχιών, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι έμποροι (με κλείσιμο καταστημάτων έως τις 3μμ), οι δικηγόροι της Αθήνας και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί, ενώ στον χώρο της Υγείας σε κινητοποίηση προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία.
Σε κινητοποιήσεις επίσης προχωρούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ ΚΑΙ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ κλειστά έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια.



Πηγή:

~