Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Μέγαρο Μουσικής: Ο Σαίξπηρ την εποχή της ύφεσης,

Μέγαρο Μουσικής: Ο Σαίξπηρ την εποχή της ύφεσης
Καλαμπούρια, λογοπαίγνια, σύγχιση ταυτοτήτων, ανατροπές, προδοσίες, αποπλανήσεις και έρωτας συγκροτούν τους βασικούς άξονες της ξεκαρδιστικής φάρσας του Σαίξπηρ,
Σε σκηνικό μιας σύγχρονης μητρόπολης χτυπημένης από την κρίση εξελίσσεται «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων»,
Σε σκηνικό μιας σύγχρονης, χαοτικής μητρόπολης χτυπημένης από την ύφεση μετατρέπεται η σαιξπηρική Εφεσος στην κατά Ντόμινικ Κουκ «Κωμωδία των παρεξηγήσεων», η οποία θα μεταδοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απευθείας από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας την 1η Μαρτίου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 21.00).
Καλαμπούρια, λογοπαίγνια, σύγχιση ταυτοτήτων, ανατροπές, προδοσίες, αποπλανήσεις και έρωτας συγκροτούν τους βασικούς άξονες της ξεκαρδιστικής φάρσας του Σαίξπηρ. Στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ο σκηνοθέτης Ντόμινικ Κουκ μεταφέρει τη δράση σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης με... «χαλασμένα φρένα». Στην εκδοχή του, λοιπόν, η Εφεσος, έχοντας πληγεί από τα δεινά της κρίσης, παραδίδεται σε αναιδείς πόρνες, σε θρασείς απατεώνες και σε κάθε είδους τσαρλατάνους και άρπαγες. Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό, δύο ζευγάρια διδύμων που χώρισαν από τότε που γεννήθηκαν, αναζητούν ο ένας τον άλλο με «όχημα» την ποίηση, το συναίσθημα και την συγκίνηση του Σαίξπηρ.
Ο Αντίφιλος των Συρακουσών - που εν προκειμένω υποδύεται ο Λένι Χένρι- φτάνει σ΄αυτή την πόλη με τον υπηρέτη του Δρόμιο (Λούσιαν Μσαμάτι) μετά από μια μεγάλη περιπλάνηση αναζήτησης των δίδυμων αδελφών τους, του Αντίφιλου της Εφέσου και του δικού του υπηρέτη, του άλλου Δρόμιου. Οι Συρακούσιοι, βρίσκονται παράνομοι μετανάστες σ΄έναν τόπο ανοίκειο, απόλυτα διαφορετικό από τον δικό τους, αιφνιδιάζονται από την καψυποψία, τις προκαταλήψεις κι την εχθρότητα των Εφεσίων, βασανίζονται από τις δικές τους προκαταλήψεις και χάνουν κάθε σιγουριά για τη δική τους ταυτότητα.
«Είμαι στη Γη, στον παράδεισο ή στην Κόλαση; Κοιμάμαι ή περπατώ; Είμαι τρελλός ή με έχουν παραπλανήσει;» αναρωτιέται ο Αντίφιλος των Συρακουσών μέσα στο πολύχρωμο πανδαιμόνιο που έχει βρεθεί. «Ο Κουκ δημιουργεί μ΄αυτή την παράσταση ένα σύγχρονο αστικό εφιάλτη, αλλά παράλληλα καταφέρνει να αποδώσει με συναρπαστική ένταση την ονειρική ποιότητα που κάνει αυτή την κωμωδία του Σέξπηρ μοναδική...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian.
Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» είναι ένα από τα πρώιμα έργα του Σαίξπηρ, το συντομότερο, γραμμένο πριν από το 1598. Συνδυάζει την θορυβώδη φάρσα με το εξιδανικευμένο ειδύλλιο και λειτουργεί ως προπομπός των πιο ώριμων κωμωδιών του («Ονειρο θερινής νύχτας», «Τέλος καλό όλα καλά», «Δωδέκατη Νύχτα» κ.α). Εχει γίνει όπερα, κινηματογραφικό έργο και μιούζικαλ και ένα από τα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της φαρσοκωμωδίας είναι ότι, ενώ ο Σαίξπηρ δανείζεται στοιχεία της πλοκής από τις φάρσες του Ρωμαίου Πλωτίνου, προετοιμάζει ήδη το δικό του κωμικό ιδίωμα...




~ Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται απεξάρτηση από την ηρωίνη

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, πειραματικό εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει τον οργανισμό λιγότερο επιρρεπή στην «απόλαυση» που προκαλεί η εθιστική ουσία.
Το εμβόλιο, μετά τα άκρως επιτυχημένα πειράματα με ποντίκια, ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι......
το εμβόλιό καθιστά τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν αυτή λαμβάνεται.
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα δήλωσε ότι το εμβόλιο προορίζεται «για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και αυτή την μέθοδο απεξάρτηση».
Οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν, εδώ και χρόνια, ένα εμβόλιο κατά του εθισμού από τα ναρκωτικά, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουν καταφέρει. Μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ένα εμβόλιο κατά της κοκαΐνης.
Όμως οι Μεξικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο και βρίσκονται στα πρόθυρα ενός σημαντικού επιτεύγματος αναφορικά με την ηρωίνη, χάρη σε χρηματοδότηση τόσο από την μεξικανική κυβέρνηση, όσο και από το εν λόγω αμερικανικό ινστιτούτο.
Στη διάρκεια των τεστ, οι έρευνες επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, στη συνέχεια, χορήγησαν το εμβόλιο, η κατανάλωση ναρκωτικών από τα πειραματόζωα μειώθηκε σημαντικά, κάτι που ελπίζεται να συμβεί και στους ανθρώπους.
Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και με άλλα είδη ναρκωτικών ουσιών.




~

Το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει το 10% για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Την παράταση κατά ακόμα δυο χρόνια (2012 και 2013) του δικαιώματος για εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012 όλοι οι ........
υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10% για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη. Η δυνατότητα αυτή, που αφορούσε κάθε χρόνο 10.000-12.000 υποψηφίους, είχε καταργηθεί από φέτος.


Συνεπώς με τη διαδικασία του 10% θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') των ετών 2010 ή 2011, ενώ το 2013-2014 οι απόφοιτοι των ετών 2011 ή 2012.


Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2010 ή το 2011, θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου αίτηση - δήλωση για εισαγωγή με το ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για: Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ΤΕΦΑΑ. Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 (για το 90% των θέσεων εισακτέων) και τελικά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου να προσέλθουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την αρχική αίτηση - δήλωση για να την ανακαλέσουν.


Υπενθυμίζεται ότι έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.

Επίσης, την ίδια περίοδο όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να υποβάλουν και αίτηση.

Οι μαθητές που κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν στην τελευταία τάξη των εσπερινών ΓΕΛ ή εσπερινών ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β' και είχαν κάνει μετεγγραφή στη Γ' τάξη του Εσπερινού Λυκείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου.





~

Μειώνονται κατά 25% τα τιμολόγια του ΟΤΕ

Μειώνονται κατά 25% τα τιμολόγια του ΟΤΕ
Έως και 25% αναμένεται να μειωθούν μέχρι τον Απρίλιο τα τιμολόγια του ΟΤΕ, όπως αποκάλυψαν οι επικεφαλής του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", προϋπόθεση για την μείωση είναι η προηγούμενη έγκριση των τιμών λιανικής του Οργανισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).


Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δ' Τριμήνου του 2011, την Πέμπτη, στους αναλυτές, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι ο ρυθμιστής κάνει ένα "ωραίο κόλπο", που δημιουργεί ένα τεράστιο κενό", διότι όπως υποστήριξε, η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τις τιμές χονδρικής του ΟΤΕ με το κόστος του λεγόμενου "ιδεατού παρόχου", το οποίο είναι σημαντικό χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος του οργανισμού.


Όπως είπε, στις τιμές λιανικής γίνεται το ακριβώς αντίθετο, καθώς, ο ρυθμιστής υπολογίζει το πραγματικό κόστος λειτουργίας του ΟΤΕ, που είναι ένα από τα υψηλότερα από όλα τα πρώην κρατικά μονοπώλια της Δυτικής Ευρώπη.


Έτσι, δημιουργείται ένα κενό που επιτρέπει στους μεν εναλλακτικούς παρόχους να πωλούν φτηνότερα, αφού αγοράζουν οικονομικότερα τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, αλλά υποχρεώνει τον τελευταίο να είναι αναγκασμένος να πουλά ακριβότερα, καθώς η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τις λιανικές τιμές του με βάση το πραγματικό κόστος.


Από 20% έως 25% η μείωση στις τιμές


Σε δηλώσεις του, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Ζαχ. Πιπερίδης, επανέλαβε ότι η ΕΕΤΤ μείωσε τις τιμές χονδρικής αναδρομικά για τους εναλλακτικούς παρόχους, εξηγώντας ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τις νέες τιμές λιανικής του προηγούμενου έτους, μόλις τον Νοέμβριο του 2011 και, μάλιστα, υπολόγισε το κέρδος των εναλλακτικών παρόχων στα 20 εκατ. ευρώ.


Ακόμη, τόνισε ότι ο ΟΤΕ αναμένει από την ΕΕΤΤ να κινηθεί εξ ίσου γρήγορα και στην έγκριση των τιμών λιανικής, κάτι που, όπως είπε, θα έπρεπε κανονικά να έχει γίνει την ίδια ημέρα, παράλληλα με τις τιμές χονδρικής.


Μάλιστα, εξήγησε ότι αναμένει να γίνει αυτό έως τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι οι νέες τιμές θα είναι χαμηλότερες κατά 20-25%.

 



Πηγή:

~

Guardian: “Στο Eurogroup κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό”


Μάνος Χωριανόπουλος
Η αισιοδοξία για τη συμφωνία του Eurogroup, κράτησε λίγες ώρες, καθώς πληθαίνουν οι φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη, που υποστηρίζουν ότι απλώς δόθηκε παράταση στο ελληνικό πρόβλημα.
Από την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch μέχρι τις αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών και τον σκεπτικισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κατάσταση θυμίζει και πάλι, ό,τι ακολουθεί μετά από κάθε ανάλογη συμφωνία: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα σκληρά μέτρα και το νέο πακέτο βοήθειας.
Μεταξύ, των αντιδράσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ξεχωρίζει η θέση του Guardian, που υποστηρίζει ότι οι υπουργοί του Eurogroup, πρέπει να…. κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό (!) για να φτάσουν σε αυτή την απόφαση.
Ο αρθρογράφος Larry Eliot, σημειώνει ότι η νέα συμφωνία απλά αναβάλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.



~ Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» για χρέη προς το Δημόσιο

Συνελήφθη ο Χαράλαμπος Βαρδής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν», για χρέη στο Δημόσιο ύψους 85.000 ευρώ.Το γνωστό ξενοδοχείο είχε γίνει ακόμα πιο γνωστό στο ευρύ κοινό καθότι εκεί σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής έλαβαν χώρα καθοριστικές συναντήσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου......


Συνελήφθη σήμερα το πρωί, στην Κηφισιά Αττικής 67χρονος επιχειρηματίας ξενοδοχειακής μονάδας, Βαρδής Α.Ε. για μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Ελεύθερων Επαγγελματιών. Το ύψος της οφειλής από μη απόδοση Φ.Π.Α, για τη φορολογική περίοδο από 01-01-2011 έως 30-04-2011, ανέρχεται σε 85.457,12 ευρώ.


Επιπλέον, κατά τη φορολογική περίοδο από 01-03-2011 έως 30-04-2011, δεν απέδωσε Φ.Ε.Ε., που ανέρχεται σε 1.995,24 ευρώ. Οι συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.





~

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, το νέο κόμμα του Π. Καμμένου.


Ήδη δημοσιεύτηκε το όνομα και ο λογότυπος του νέου πατριωτικού αντιμνημονιακού κόμματος του Πάνου Καμμένου. Αργότερα, περί τις 11 πμ θα δημοσιοποιηθεί και η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.

Τώρα, οι πολίτες που είναι κατά του μνημονίου, της υποδούλωσης της χώρας και της εξαθλίωσης του λαού και δεν θέλουν να ψηφίσουν τα ήδη υπάρχοντα αντιμνημονιακά κόμματα, έχουν λύση. 




~

Η Apple θέλει να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας!!!

Με 97,6 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστό αποθεματικό στα ταμεία της, την μετοχή της να καλπάζει και τις πωλήσεις της να εκτινάσσονται ολοένα σε υψηλότερα ρεκόρ, ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ, η κραταιά Apple αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα»: Πώς να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθεματικά της, τα δισεκατομμύρια δολαρίων που υπάρχουν στα ταμεία και τα οποία, κατά την εκτίμηση του ίδιου του Διευθύνοντα Συμβούλου της Tim Cook, «είναι κατά πολύ περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει και να επεκταθεί η εταιρεία»!
Προς τούτο και το θέμα αυτό απετέλεσε το κύριο ζήτημα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, στα κεντρικά γραφεία της στο Cupertino της Καλιφόρνια. Εκεί όπου οι μέτοχοι κλήθηκαν να προτείνουν «λύσεις» και εις εξ΄αυτών ρώτησε κατά πόσον η Apple θα σκεφτόταν να αγοράσει την καταχρεωμένη Ελλάδα!!!
Η απίστευτη αυτή πρόταση κάνει το γύρο του κόσμου από τα διεθνή πρακτορεία (δείτε εδώ τι μεταδίδει το Bloomberg), ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται και απάντησε ψύχραιμα πως: – «Κοιτάμε όλες τις προοπτικές αλλά δεν έχουμε εξετάσει αυτή την πιθανότητα»!!!




~

Συγκινητική επιστολή μαθητών

Συγκινητική επιστολή μαθητών
Συγκινητική εγερτήρια επιστολή μαθητών από τα Ανώγεια που θέλουν να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Με μια
επιστολή που θα ζήλευε και η πιο «ριζοσπαστική πένα» και που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανένα οι μαθητές του Λυκείου Ανωγείων διεκδικούν το μέλλον τους και καλούν εμπλεκόμενους και μη στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για να δείξουν ότι δεν ανήκουν στη «γενιά του καναπέ».

Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις (βλ. Πάγκαλος που δεν έχει πρόβλημα με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας) και πράξεις ντροπής (βλ. βουλευτή – φάντασμα που φυγάδευσε τα λεφτά του) οι μαθητές καυστικά επισημαίνουν:


«Μεγαλύτερη αξία έχει το να γράφεις, παρά να μαθαίνεις ιστορία. Κι εμείς έχουμε μπουχτίσει από το να μαθαίνουμε κάθε χρόνο για μια 25η Μαρτίου, μια 28η Οκτωβρίου, μια 17 Νοέμβρη. Μπορούμε όμως να αφήσουμε τα παιδιά μας, ή ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς να συμβιβαστούν με ένα ένδοξο παρελθόν που δεν έχει πια συνέχεια;
Γιατί εμείς να μην φτιάξουμε το δικό μας μέλλον, την δικιά μας ιστορία;

Σε μια εποχή που υποφέρει από τη λεγόμενη “οικονομική κρίση”, ας κάνουμε την αρχή… ας μην είναι όμως αυτή η αιτία, ας είναι η αφορμή… γιατί τα λεφτά ρε παιδιά… πάνε και έρχονται… ο πολιτισμός μας όμως, το ήθος και οι αξίες που έχουν πια χαθεί, αξίζουν την προσπάθεια μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας! Γιατί
έχουμε κάθε δικαίωμα να ζήσουμε τα όνειρα μας όπως θέλουμε και μας αξίζει!

Οφείλουμε όμως και εμείς να δραστηριοποιηθούμε ΤΩΡΑ, που
το μέλλον μας ξεπουλιέται για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα “ορισμένων”. Οφείλουμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο!
Μας αποκαλούν συνεχώς “η γενιά του καναπέ”…. του καναπέ αυτού, που εκείνοι μας έβαλαν να καθίσουμε για να κάνουν ανεμπόδιστοι τις “δουλειές” τους…
Αλλά ποιος δεν μπορεί να σηκωθεί από έναν καναπέ;;;
Σίγουρα αυτός που δεν θέλει, και αυτός που έχει βολευτεί…
Ως πότε όμως θα είναι βολεμένος;;;
Αν δεν το πήρατε είδηση, ο καναπές μας έχει πάρει φωτιά!!!
Εμείς… θα κάτσουμε να καούμε;;;;

Ζητούμε την συμμετοχή σας, στην απόφαση μας να απέχουμε συμβολικά από τα μαθήματα με την ειρηνική συγκέντρωση και πορεία που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σε ολόκληρη την Κρήτη, το κάθε σχολείο από το κέντρο της πόλης του.


Η συνέχεια, θα εξαρτηθεί από όλους εμάς!

Ας οργανωθεί λοιπόν το κάθε σχολείο και ας μαζευτούμε όλοι μαζί να δώσουμε μια “γροθιά” στο κατεστημένο.
Ας πούμε όχι στο μέλλον που διάλεξαν για μας!


Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο, η κινητοποίηση να έχει μαζικό και συλλογικό χαρακτήρα, ενώ η υποστήριξη των καθηγητών, θεωρείται απαραίτητη!


Περιμένουμε σύντομα την απάντηση σας στο e-mail μας 15anogeia@gmail.com , για να δούμε εάν υπάρχει συμμετοχή, ώστε να προχωρήσουμε στον αγώνα μας.


Παιδιά, ΔΕΝ μας παίρνει να κοιτάμε άλλο…!!!


Έφτασε η ώρα να κλείσουμε την TV…!!!


Οι Δρόμοι μας καλούν!!!!!!


Οι μαθητές του Λυκείου Ανωγείων»


Επιμέλεια κειμένου Μάνια Τσαβλίδου

 
 

~

Τα πεινασμένα παιδιά!

Είναι δυνατόν να είναι τόσο ανίκανοι και αναίσθητοι; Την ώρα που τα δραματικά SOS για πεινασμένα παιδιά πληθαίνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου βγαίνει με περισσό θράσος και δηλώνει ότι το πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία παραμένει ανεφάρμοστο.  Αυτά τα θλιβερά κατάλοιπα του νεοπαπανδρεϊσμού, που
διασώθηκαν παραμένοντας σ' αυτήν την κυβέρνηση - έκτρωμα, συνεχίζουν να προκαλούν με τον πολιτικό «παχυδερμισμό» τους. Δεν φτάνει που δεν μπόρεσαν να στείλουν βιβλία στα σχολεία να

~ Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ταξί- Κυβέρνηση 1-0

Σύμφωνα με τα όσα περιέχει το σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιασθεί προς έγκριση στο ιταλικό Κοινοβούλιο, οι τελικές αποφάσεις που αφορούν στην απελευθέρωση του τομέα των ταξί δεν πρόκειται να ληφθούν από Ειδική Δημόσια Αρχή, αλλά από τους δημάρχους των διαφόρων αστικών κέντρων.

Πολλοί Ιταλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως, τελικώς, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, σε σχέση με τις αρχικές της προθέσεις....



Υπενθυμίζεται ότι, κατά την παρουσίαση των πρώτων μέτρων για την απελευθέρωση της οικονομίας πριν ένα μήνα, είχε γίνει αναφορά στη δυνατότητα αύξησης των αδειών ταξί, με τελική απόφαση που θα έπρεπε να λάβει η Ειδική Δημόσια Αρχή για τις Μεταφορές, με τη συμβουλευτική - και όχι καθοριστική - γνώμη των δημάρχων.


Τα συνδικάτα Ιταλών οδηγών ταξί τονίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση υπάρχει η διάθεση για θυσίες και έντονο πνεύμα συνεργασίας. Κάτι που αποδεικνύεται από την πρόθεση να αυξηθούν, στο μέλλον, οι διπλές βάρδιες και να υιοθετηθεί το πείραμα των λεγόμενων ομαδικών ταξί».




~

Από 1ης Μαρτίου οι νέοι μειωμένοι κατώτατοι μισθοί


Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσει η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, όπως ορίζει η νέα δανειακή σύμβαση.
Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Εργασίας, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστούν δύο εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις θα ξεκαθαρίσουν με εγκυκλίους.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου.
Όπως αναφέρει το “Βήμα”, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως η μείωση είναι δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη.
Σημείωσε ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές, το ύψος των οποίων συνδέεται με το κατώτατο μισθό.
Σημειώνεται, πως ήδη, έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα, ενώ στα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, περιλαμβάνεται και το επίδομα ανεργίας.
Προς οριστική κατάργηση οι κλαδικές συμβάσεις
Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του. Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες. Πέραν του χρονικού περιορισμού, δράση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων  στις ατομικές συμβάσεις αφορά – πλέον – συγκεκριμένες αμοιβές.
Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική.
Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς, πράγμα που καθίσταται απολύτως αδύνατο από το ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).
Πιθανές και νέες μειώσεις στις επικουρικές
Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις,  επισημαίνοντας ότι “η κόκκινη γραμμή για μειώσεις από το 300 έως τα 200 ευρώ κατ΄ ουσίαν μετέφερε το πρόβλημα από τις επικουρικές στις κύριες συντάξεις”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου με τις μειώσεις θίγεται το 13,6% των κύριων συντάξεων, ενώ οι μειώσεις των επικουρικών δεν είναι βέβαιο ότι θα περιορισθούν σε αυτές που ήδη εφαρμόζονται.



Πηγή:News 247

~

Με «πολλή Ελλάδα» και το τρίτο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ

Το τρίτο βιβλίο της, ιστορικού περιεχομένου, που με φόντο τη Θεσσαλονίκη ξετυλίγει τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας από το 1917 έως το 1978, παρουσίασε χθες στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.

Η Βικτόρια Χίσλοπ παρουσίασε στον Άγιο Νικόλαο, τον τόπο απ' όπου ξεκίνησε «Το Νησί», το βιβλίο της με τίτλο «Το Νήμα», που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, στη γερμανική κατοχή, στον εμφύλιο πόλεμο και μπλέκει τους

μύθους των προσώπων σε αυτές τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Με συντονίστρια τη φιλόλογο Μαρία Κωστάκη, μίλησαν οι φιλόλογοι-αρχαιολόγοι Λίζα Χρυσικοπούλου και Μαρία Χατζηπαναγιώτη, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο Μανώλης Σγουρός, η Μαριάνθη Μενεγάκη, ενώ τραγούδια που αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο τραγούδησε η μουσικός Ξανθούλα Πορφυράκη.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, τίμησε τη συγγραφέα με το βιβλίο της πόλης του Αγίου Νικολάου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα ήταν ευτύχημα «αν και άλλοι, όπως η συγγραφέας, εμπνέονταν το ίδιο θετικά για την πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτοί που την κυβερνούν».


Τέλος, την ευχαρίστησε γιατί αποτελεί «ένα διαβατήριο που το έχουμε ανάγκη σε πολύ δύσκολες για τους Έλληνες συνθήκες, ώστε να δουν και οι άλλοι ότι η Ελλάδα έχει και άλλα πράγματα να δείξει, ότι δεν είναι όλα αρνητικά».


του Γ. Μυσιρλάκη




~

SOS. Το Σύνταγμα αναθεωρείται τώρα.

Ο λαός έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι προκειμένου να ισχύσουν όσα προβλέπονται στη σύμβαση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και κυρίως αυτά που αναφέρονται στο Αγγλικό Δίκαιο, στον «Ειδικό Λογαριασμό», στους «γκαουλάϊτερ των υπουργείων», καθώς και οι δεσμεύσεις για τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών, έστω και αν....
εξαθλιώνεται ο λαός, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Οπότε ο κόσμος έχει μείνει ήσυχος, γιατί πιστεύει ότι με την ψήφο του θα δυσκολέψει τέτοιες εξελίξεις. Όμως δυστυχώς κανείς δεν του λέει την αλήθεια. Ούτε τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ούτε οι κρατικοδίαιτοι πανεπιστημιακοί.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό Σύνταγμα αναθεωρείται τώρα αυτή τη στιγμή de facto και δεν υπάρχει ούτε καν λόγος για τυπική αναθεώρηση αργότερα. Ειδικότερα, η Κερκόπορτα που έχει κάνει το ελληνικό Σύνταγμα σουρωτήρι, είναι το άρθρο 28 και ειδικότερα η παράγραφος 2. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη διάταξη, υπερισχύουν του ελληνικού Συντάγματος συμφωνίες με ξένα όργανα, εφόσον ψηφιστούν στη Βουλή από 180 βουλευτές. Αυτή η Κερκόπορτα σπανίως συναντάται σε άλλα Συντάγματα. Συνήθως συνθήκες τέτοιας σπουδαιότητας, που υπερισχύουν των Συνταγμάτων των διαφόρων χωρών, νομιμοποιούνται με δημοψηφίσματα. Δυστυχώς σε μας, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το πολιτικό σύστημα. Η συμφωνία των κομματικών αρχηγών.

Επομένως δεν απαιτείται καμία τυπική και βαρύγδουπη αναθεώρηση. Η αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται μόλις σήμερα, με την υπερψήφιση των ανωτέρω συμβάσεων από 180 βουλευτές.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά με την τωρινή ψήφο 180 βουλευτών, νομιμοποιείται και το πρώτο μνημόνιο και η πρώτη δανειακή σύμβαση και έτσι νομιμοποιούνται και τα μέχρι τώρα δοθέντα χρήματα από την τρόϊκα που ήταν στον αέρα.

Τις ενέργειες αυτές τις κάνουν τρεις βασικοί πολιτικοί (Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος) και 199 "εκβιαζόμενοι" βουλευτές.
Να τους θυμάστε όλους αυτούς, με τα ονόματά τους.  




~

Στο φως της ημέρας σαρκοφάγος θαμμένη επί 4.000 χρόνια,

Στο φως της ημέρας σαρκοφάγος θαμμένη επί 4.000 χρόνια

Μαρία Θερμού

Η ανακάλυψη έγινε στη θέση Κουμπέτ Ελ-χάουα από ισπανική αρχαιολογική ομάδα,

Ενα εκπληκτικό ξύλινο πρόσωπο, εξαιρετικά διατηρημένο, που προφανώς ανήκε σε σημαίνον άτομο της αιγυπτιακής κοινωνίας ήρθε στο φως κατά την ανασκαφή στη θέση Κουμπέτ Ελ - Χάουα στο Ασουάν της Αιγύπτου. Πρόκειται για τμήμα μιας σαρκοφάγου που αναδύθηκε μέσα από το χώμα περί τις τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά από την τοποθέτησή της σε τάφο. Και όπως φαίνεται, περιείχε το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορούσε εν ζωή να υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Η ανακάλυψη έγινε από μία ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν _με συνεργαζόμενους επίσης, τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου_, η οποία εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο. Είκοσι μούμιες καθώς και έναν τάφο του 1830 π. Χ. έχει φέρει στο φως αυτή η ομάδα κατά τη φετεινή ανασκαφική περίοδο, που άρχισε τον Ιανουάριο ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλύψει άλλους δύο τάφους.
Η νεκρόπολη στο Κουμπέτ Ελ - Χάουα ήταν σε χρήση από 2250 π. Χ. και υπήρξε η τελευταία κατοικία για μερικούς από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της χώρας. Συνολικά μάλιστα θεωρείται ότι περιλαμβάνει το λιγότερο 40 τάφους, λαξευμένους στο βράχο. Οπως αποκαλύπτει εξάλλου ο Σεράνο στην ανασκαφή έχουν χρησιμοποιηθεί νέες τεχνολογίες όπως η RTI και η σάρωση σε 3D, που βοηθά στην ανάγνωση των ιερογλυφικών κειμένων με μεγαλύτερη ακρίβεια.





Πηγή:

~ Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Παραδόθηκε οπλοστάσιο στην ΕΛΛΑΣ από την Λιβύη

 

Έπειτα από υπόδειξη της Κυβέρνησης της Λιβύης προς την Πρεσβεία της στην Αθήνα παραδόθηκε ένα οπλοστάσιο στην ΕΛ.ΑΣ. το οπλοστάσιο περιελάμβανε δεκαεννέα πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρήματος, έντεκα περίστροφα, δύο υποπολυβόλα με πτυσσόμενο κοντάκι των 9 mm, 1.230 σφαίρες ποικίλου διαμετρήματος, οκτώ σιγαστήρες, γεμιστήρες, δέκα πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης SEMTEX σε έξι συσκευασίες, πέντε πυροκροτητές, δύο χειροβομβίδες, έναν ανιχνευτής εκρηκτικών και ένα μηχάνημα ελέγχου υποκλοπών.
Τα παραπάνω αντικείμενα έχουν σταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας προχωρά στην πλήρη διερεύνηση αυτή της υπόθεσης.




~

Στάση εργασίας στον ΟΕΚ!

 

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως 15.00 έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον ΟΠΑΔ, αλλά και στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Eργατικής Εστίας αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους δύο οργανισμούς και να μειώσει κατά 30% το προσωπικό του νέου φορέα των επικουρικών Ταμείων.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΕΚ Πατησίων και Σολωμού, στην Αθήνα.




~

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών
Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, σε μία εκπληκτική ενέργεια που καταδεικνύει ότι οι χρεοκοπημένες οικονομίες μόνο με την διαγραφή χρεών μπορούν να διασωθούν, ειδικά όταν πρόκειται για χρέη, όπως τόκοι από κεφάλαια, που έχουν πληρωθεί εις διπλούν ή και τριπλούν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας και όχι με το να φορτωθούν νέα δάνεια.

Α, και κάτι άλλο:
Στην Ισλανδία οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν αμέσως μετά την χρεοκοπία. Στην Ελλάδα το κράτος «τραπεζοποιήθηκε» με τον διορισμό τραπεζίτη ως πρωθυπουργού και την πληρωμή των χρεών των τραπεζών από το κούρεμα, από τους πολίτες!

Υ.Γ, του "σκηνοθέτη", για τους φανατικούς:

Μήπως να τραβούσαμε και εμείς δυο κόκκινες γραμμές στην δική μας σημαία;

Βαρκάρης του Φεγγαρόφωτος

 


Πηγή:

~

Η σημερινή επέτειος θα εορτάζεται με παρελάσεις.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο κ. Παπαδήμος, δίνοντας «μάχες» για το καλό μας φυσικά, αμέσως μετά το Eurogroup δήλωσε πως έδωσε μια σκληρή μάχη και πως η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για την ελληνική οικονομία.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε, ότι αυτή η ιστορική ημέρα....
όπου η Ελλάδα κατήγαγε περιφανή και  ιστορική νίκη, θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως Εθνική Επέτειος και να εορτάζεται κάθε χρόνο ως εθνική εορτή με παρελάσεις κ.λ.π.

Ε, ρε που πέσαμε;;;;




~ Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μάθιου Νίμιτς: Χωρίς πρόταση σε Αθήνα – Σκόπια, για το θέμα της ονομασίας

«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο»
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί στα Σκόπια και στην Αθήνα.
«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο»
Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο>> ανέφερε ακόμη ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε σήμερα στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς είπε ότι σκοπός των συναντήσεων του στα Σκόπια ήταν να ακούσει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.
<<Η κυβέρνηση εδώ μου μετέφερε με σαφήνεια τις θέσεις της και μου εξέφρασε τη βούληση της για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.
Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχω στην Αθήνα την Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα>> πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια.
Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις.
Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μπορεί να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών υπό την προσωρινή ονομασία.
<<Το θέμα αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από εμένα και ως εκ τούτου δεν έχω να σας απαντήσω κάτι περισσότερο>> συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών.
Τέλος ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ο κ. Νίμιτς, νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.
Την Τετάρτη ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης




Πηγή:Πρώτο Θέμα

~

«Δεν παίρνουμε το μήνα 6.270 ευρώ»

«Δεν παίρνουμε το μήνα 6.270 ευρώ»


Διαψεύδουν τα περί υψηλόμισθων οι δικαστικοί
Οι πρόεδροι έξι δικαστικών Ενώσεων διαψεύδουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν «μέσες μηνιαίες αποδοχές 6.270 ευρώ» όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.
Παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτή η πληροφορία «δεν αποτελεί προϊόν εσκεμμένης παραπληροφόρησης με άγνωστους εμπνευστές, αλλά απλή διάδοση ανεπιβεβαίωτης και λανθασμένης πληροφορίας».
Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των Ενώσεων υπογραμμίζουν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερες μέσες αποδοχές, αφού ο νεοδιόριστος δικαστικός λειτουργός έχει καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ και ο Πρωτόδικης των έξι ετών υπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Δικαστικών




~

Ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη, ζούσε για 9 μήνες χωρίς ρεύμα


alt
Μία ακόμα σκληρή ανθρώπινη ιστορία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Μία ηλικιωμένη γυναίκα συνταξιούχος του ΟΓΑ, από το Μάιο του 2011 έμενε στο σπίτι της χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αδυνατούσε να το πληρώσει. Η 82χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα ζούσε μέσα στο σκοτάδι και το κρύο με μοναδικό φως ένα αναμμένο καντήλι.
Η ιστορία της ηλικιωμένης γυναίκας, που αντιμετωπίζει και κινητικό πρόβλημα, έγινε γνωστή, όταν κινδύνεψε να καεί μέσα στο ίδιο της το σπίτι, από φωτιά που έπιασε σε πετσέτα από το καντήλι που είχε για να βλέπει. Οι καπνοί που έβγαιναν από το σπίτι της κινητοποίησαν τους γείτονες που έσπευσαν άμεσα να την βοηθήσουν. Στη συνέχεια ειδοποίησαν την κόρη της, η οποία με τη σειρά της ζήτησε βοήθεια από την Λαϊκή επιτροπή Καλαμαριάς.
Όπως μας ανέφεραν μέλη της Επιτροπής, η 82χρονη, δεν είχε ενημερώσει την κόρη της για την κατάσταση στην οποία ζούσε γιατί δεν ήθελε να την επιβαρύνει οικονομικά μιας και ήταν άνεργη.
Τελικά η επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι της έγινε σήμερα μετά από παρέμβαση των μελών της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς τόσο στην εφορία Καλαμαριάς, όσο και στη ΔΕΗ.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο γεγονός, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, σε ανακοίνωση της σημειώνει πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η οργανωμένη μαζική αντίσταση – αντίδραση του λαού, το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, η οργάνωση του λαού στις Λαϊκές Επιτροπές κατά συνοικία η αποφασιστικότητα, έχει αποτελέσματα ενάντια στην βάρβαρη  πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου».




~

Ο δωδεκάλογος διεκδικήσεων που ενώνει τους Έλληνες

 
Έρευνα του eklogika.gr αναδεικνύει όσα ενώνουν του Έλληνες, όσα μπορούν να αποτελέσουν κοινά αποδεκτή πλατφόρμα διεκδικήσεων και άμυνας απέναντι στη λαίλαπα καταστροφικών μέτρων που οδηγούν τον λαό στην εξαθλίωση και τη χώρα σε συνθήκες αποικιοκρατίας. Δίνουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας και με ανοιχτή επιστολή καλούμε όλους (κόμματα, φορείς, κινήσεις, πολίτες) για συσπείρωση  γύρω από όσα μας ενώνουν.
Οι έλληνες πολίτες ξεπεράσαμε, τα όρια μας. Σε υπομονή, αντοχή αλλά και παθητική αναμονή. Εμείς οι άνθρωποι του www.eklogika.gr πιστεύουμε  ότι δεν είναι η στιγμή για αγώνες ιδεολογικούς (αυτούς που μας χωρίζουν) αλλά για κοινό αγώνα για την επιβίωση της χώρας μας και του λαού της, για την δυνατότητα να σταθούμε αξιοπρεπώς στα πόδια μας , να διορθώσουμε με δίκαιες και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις τα κακώς κείμενα σε κάθε τομέα και οδηγηθούμε ξανά σε συνθήκες ανάπτυξης με ευκαιρίες για όλους αλλά και συνθήκες προστασίας για τους πλέον ευάλωτους.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, να συμφωνήσουμε γύρω από ένα μίνιμουμ πλαίσιο διεκδικήσεων, να τραβήξουμε όλοι μαζί πραγματικά και αποφασιστικά την κόκκινη γραμμή από την οποία δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.
Πιστεύουμε δεν έχει νόημα να διαφωνούμε αν θα χρεοκοπήσουμε συντεταγμένα ή ασύνταχτα, εντός ή εκτός του ευρώ, σε ποσοστό 50% ή 80%. Σημασία έχει να μην αποδεχτούμε και να μην επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε περίπτωση την ουσιαστική χρεοκοπία και την εξαθλίωση των πολιτών και το σημερινό ή αυριανό ξεπούλημα της χώρας.
Το τμήμα σύνταξης του www.eklogika.gr έκανε λεπτομερή έρευνα επί ένα μήνα. Ψάξαμε στο περιεχόμενο περισσότερων από 300 ιστοσελίδων και εκατοντάδων σελίδων στο facebook και στο twitter (διαβάσαμε χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις) , συγκεντρώσαμε στοιχεία από εκατοντάδες ανακοινώσεις όλων των κομμάτων , βουλευτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων ,  τοπικών ή θεματικών φορέων , κινήσεων και ομάδων πολιτών . Ακολούθησε εξαντλητική επεξεργασία θέσεων, απόψεων και προτάσεων κατά την οποία συγκρίναμε, ξεχωρίσαμε  και συνοψίσαμε σε ένα δωδεκάλογο εκείνες τις θέσεις που αποτελούν κοινά αποδεκτή συνισταμένη – και όπως φαίνεται από την έρευνα -μπορούν να ενώσουν την πλειονότητα των Ελλήνων (σε ποσοστό άνω του 75%) και να αποτελέσουν κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.
«Ο δωδεκάλογος διεκδικήσεων που ενώνει τους Έλληνες» , τον οποίο δίνουμε στη δημοσιότητα, μπορεί να αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» αξιοπρέπειας για λογαριασμό των σιωπηλών αλλά και των ενεργών αγανακτισμένων πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ή ιδεολογικής άποψης και να ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου για κοινή έκφραση και γραμμή αντίστασης.
Ζητούμε από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, κοινωνικούς φορείς και αυτοδιοίκηση, οργανώσεις και ομάδες πολιτών, να μας στείλουν το σχόλιό τους και εφόσον συμφωνούν να συνυπογράψουν.
Ο δωδεκάλογος διεκδικήσεων που ενώνει τους Έλληνες
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΑ
  1. 1.  Ούτε ένα ευρώ νέα επιβάρυνση των πολιτών (Ούτε νέοι φόροι – τέλη, ούτε έμμεσες ή άμεσες αυξήσεις στους υπάρχοντες, ούτε μειώσεις μισθών, συντάξεων και αμοιβών γενικότερα, ούτε οποιασδήποτε μορφής επιβάρυνση σε είδη κατανάλωσης, περιουσίας κλπ).
  2. 2.  Νομοθετική θέσπιση και απόλυτη εφαρμογή του δόγματος «ο κάθε πολίτης επιβαρύνεται στην κρίση ανάλογα με τις δυνατότητές του». Να πληρώσουν επιτέλους οι μεγάλοι φοροφυγάδες και οι Έλληνες κροίσοι.
  3. 3.  Προστασία όλων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειαςσύμφωνα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ούτε ένα ευρώ συμμετοχή σε φόρους. Ενίσχυση και όχι διάλυση του κοινωνικού κράτους.
  4. 4.  Κούρεμα στα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες ανάλογο με το κούρεμα που υπέστησαν τα εισοδήματα του μέσου πολίτη από μειώσεις μισθών συντάξεων και επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων από την περίοδο υπογραφής του πρώτου Μνημονίου.
  5. 5.  Υποχρεωτική άμεση τήρηση όλων των υποχρεώσεών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις . Επιβολή τόκων και προστίμων σε υπηρεσίες του δημοσίου σε κάθε περίπτωση μη τήρησης υποχρεώσεών τους, ανάλογη με τα πρόστιμα και τους τόκους που πληρώνουν οι πολίτες σε κάθε καθυστέρηση υποχρεώσεών τους (π.χ. επιστροφή φόρου, μη απάντηση σε αίτημα πολίτη ή εταιρίας σε εύλογο χρόνο κλπ).
  6. 6.  Κούρεμα των αμοιβών (κάθε είδους) όλων των αιρετών (βουλευτές, αυτοδιοίκηση) και διορισμένων δημόσιων λειτουργών (που βρίσκονται σε θέσης διευθυντικής ευθύνης) σε ποσοστό ίσο με το μέγιστο κούρεμα μισθού δημοσίου υπαλλήλου. Αντίστοιχη μείωση των συντάξεών τους , κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και ενσωμάτωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των βουλευτών στο ασφαλιστικό ταμείο καθενός/μιας αναλόγως την πρότερη επαγγελματική του/της .  Άμεση μείωση των εδρών του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε 200.
  7. 7.  Εκπόνηση δεκαετούς  (ή τουλάχιστον πενταετούς) σχεδίου ανάπτυξης, αφού η ανάπτυξη είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση, με παροχή κινήτρων για επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και καθορισμό νόμων και φορολογίας  που δεν θα αλλάζουν κάθε λίγο, ώστε να είναι δεδομένο και σταθερό το επενδυτικό περιβάλλον. Εξασφάλιση κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές , παροχή κινήτρων για ιδιωτικές, προώθηση έρευνας και νέων τεχνολογιών.
  8. 8.  Προστασία και άρνηση ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου της χώρας αφού χωρίς αυτόν η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να βρεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.
  9. 9.  Καμία υπαναχώρηση σε θέματα Εθνικής Κυριαρχίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και φαλκίδευσης της Δημοκρατίας για οποιοδήποτε τίμημα. Ούτε Επιτρόπους, ούτε περιοδικούς ελέγχους από την Τρόϊκα, ούτε υπαγόρευση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Υπερασπιζόμαστε το «Ευρωπαϊκό κεκτημένο» που Μέρκελ, Σαρκοζί και επενδυτικά κερδοσκοπικά funds  θυσιάζουν στο βωμό συμφερόντων «αγορών» και «πολυεθνικών». ΝΑΙ στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, ΟΧΙ στην Ευρώπη των κερδοσκόπων, των «αγορών» και των Funds.
  10. 10.  Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση παροχών σε υγεία (με διασφάλιση πραγματικής και ποιοτικής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) και παιδεία.
  11. 11.  Ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες (αναδρομικός για αιρετούς και κατέχοντες δημόσια αξιώματα) σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ποινική δίωξη και επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο, σε περίπτωση αποδεδειγμένου παράνομου πλουτισμού.
  12. 12.  Έλεγχος πόθεν έσχες και φορολόγηση για χρήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.





~

Χειρόφρενο τραβούν τα λεωφορεία!

 
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, από τις 11.00 έως τις 17.00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
Τα λεωφορεία θα αρχίσουν να αποσύρονται από μισή έως μια ώρα πριν την έναρξη της στάσης, ενώ το απόγευμα απαιτείται μισή έως μια ώρα για να φτάσουν στις αφετηρίες.




~

Γκάουκ, ο νέος Γερμανός πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί στις 18 Μαρτίου από μία ομοσπονδιακή συνέλευση η οποία αναμένεται να επικυρώσει την υποψηφιότητα του Γιόαχιμ Γκάουκ, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η 15η ομοσπονδιακή συνέλευση, που αποτελείται από μέλη της Βουλής....

και αντιπροσώπους του πολιτικού κόσμου οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στο κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, ;όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.

Χθες, οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ υποστήριξαν για τη θέση του προέδρου το δημοφιλή και ακτιβιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων 72χρονο Γκάουκ.




~

Βασίλης Λογοθετίδης


Ο Βασίλης Λογοθετίδης (1900 - 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.
Γεννήθηκε το 1900 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο

~ Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"We are all Greeks": Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλο τον κόσμο


Οι Έλληνες βρήκαμε το δικό μας τρόπο να ευχαριστήσουμε όλη την Ευρώπη για το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εισπράξαμε σήμερα.

Στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή, συγκεντρώθηκαν μαθητές και διαδηλωτές κι ευχαρίστησαν με μοναδικό τρόπο την Ευρώπη που βγήκε σήμερα στους δρόμους με σύνθημα "We are all Greeks" δηλαδή είμαστε όλοι Έλληνες, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες διαδηλωτές στο σύνταγμα κρατούσαν πλακάτ, σχηματίζοντας τα ονόματα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες έλαβαν χώρα εκδηλώσεις συμπαράστασης.


Πηγή: enimerosi24.com

~ Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο κόσμος χάνεται και ο ΓΑΠ κάνει διακοπές στη Σκιάθο!

Όπως πληροφορούμαστε από το e-volos.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμένει στο ξενοδοχείο La piscine palace, σήμερα το πρωί σηκώθηκε ευδιάθετος μετά από ένα ξεκούραστο βράδυ και αφού ήπιε τον καφέ του ξεκίνησε χαρούμενος για να απολαύσει το κανό του στα καταγάλανα νερά της Σκιάθου!
Στην φωτογραφία τον βλέπουμε με τη σύζυγο και τον γιο του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Γ. Κουκουλάκη, στου οποίου το ξενοδοχείο διαμένει ο ΓΑΠ.
Ο Γιάννης Κουκουλάκης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ιδιοκτήτης της Ξενοδοχειακής Μονάδας οργάνωσε την ινκόγκνιτο επίσκεψη του προέδρου στο νησί, καθώς συνδέονται με φιλία ετών!





~

«Τι να πουν και χώρες με χαμηλότερους μισθούς, που σας βοηθάνε;»...

Τη συμπόνια του προς τον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα Tagesspiegel.

«Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και....
τα μέτρα λιτότητας -και αφήστε με να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τους έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, σημειώνει ότι στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας».


«Τί πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος, αλλά θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;» προσθέτει.



Σε άλλες του δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στα γερμανικά ΜΜΕ, ο χερ Σόιμπλε επέκρινε τους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά στο... θρίλερ με την έγκριση της νέας δανειακής βοήθειας προς τη χώρα μας, μη διστάζοντας να τονίσει πως, για την καθυστέρηση στην έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, «οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην Αθήνα».

Ο κ. Σόιμπλε παράλληλα ξεκαθάρισε ότι, μετά την έγκριση της νέας βοήθειας, θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για την εκπλήρωση των όρων που θα τεθούν προς τη χώρα μας, τόνισε ότι το μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι η «υπερβολική συμμετοχή του κράτους» και προειδοποίησε για την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων.




~

«Χρυσές» απάτες σε ενεχυροδανειστήρια εντόπισε το ΣΔΟΕ

 
Φλέβα χρυσού ανακάλυψαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, σε 58 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια, όπου οι απάτες ξεπέρασαν τις 1000.
Συνολικά το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εφόδους σε 93 καταστήματα αγοράς και ανταλλαγής χρυσού τις τελευταίες μέρες. Από αυτά το 63%, δηλαδή τα δύο στα τρία, διαπιστώθηκε ότι προχωρούσε σε παρανομίες.
Μάλιστα το ΣΔΟΕ άρχισε να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους αφού υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, από ληστρικές επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε σπίτια.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο είναι μηνιαίως της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.




~

Τρεις Έλληνες Αεροπόροι,"έβαλαν τα γυαλιά" στη τρόϊκα!Γιατί υπάρχει η "άλλη" Ελλάδα

Το κλίμα που μεταδίδουν όσοι έχουν έρθει ...να μας σώσουν,είναι ότι είμαστε ένας λαός που δεν δουλεύει,ότι είμαστε απείθαρχοι και άλλα τέτοια θετικά! Το κλίμα διαμορφώνεται βέβαια και από τους υπαλλήλους της τρόϊκας,οι οποίοι όμως πήραν τη καλύτερη απάντηση από τρεις Έλληνες αεροπόρους,οι οποίοι όχι με λόγια αλλά με πράξεις απλά τους έβαλαν τα γυαλιά!


Δεν ήταν αυτός ο στόχος τους,αλλά με την δουλειά τους θα πρέπει να έκαναν τους “τροϊκανούς” να σωπάσουν.


Βρήκαν λοιπόν “φάρμακο” για τις προμήθειες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα ελληνικά νοσοκομεία οι “τροϊκανοί”! Και το ανακάλυψαν εκεί που δεν το περίμεναν. Στις Ένοπλες Δυνάμεις!Έμειναν δε τόσο εντυπωσιασμένοι ώστε δήλωσαν ότι θα το αξιοποιήσουν σε Πορτογαλία και Αυστρία!


Τρεις αεροπόροι εντυπωσίασαν την τρόϊκα,με το πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων,υγειονομικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού που έφτιαξαν και αναμένεται σύντομα να επιβάλουν στο χώρο της υγείας!


Ο Αντισμήναρχος Γεώργιος Κατωπόδης Διοικητής του Κέντρου Μηχανοργάνωσης (ΚΜΗ) του 251 ΓΝΑ,  ο Επισμηναγός  Γεώργιος Σιαράβας και η Επισμηνίας  Αδριανή Κουταβά,ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 στο νοσοκομείο της Αεροπορίας μια προσπάθεια κωδικοποίησης των φαρμάκων, του υγειονομικού υλικού και της καταγραφής του εργαστηριακού εξοπλισμού. Ο διοικητής κοντά στα 45 και οι άλλοι δύο μόλις 35 ετών.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ-ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ



“Η ιδέα για να ξεκινήσουμε βασίστηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ,το οποίο για να λειτουργήσει σωστά και αξιόπιστα απαιτούσε αυτή τη κωδικοποίηση”,λέει ο Επισμηναγός Γεώργιος Σιαράβας.

Τα προβλήματα δεν ήταν λίγα. Η τριμελής ομάδα αναζήτησε στοιχεία από την ΕΕ,αλλά προς μεγάλη απογοήτευση ανακάλυψε ότι εκεί δεν υπήρχαν τα στοιχεία που ανέμεναν ότι θα βρουν!

Οι τρεις αεροπόροι θέλοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό επικοινώνησαν με το  Σύνδεσμο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Office of Defence Cooperation – ODC) και όλους τους σχετικούς με το θέμα οργανισμούς όπως το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΡΑΒΑΣ-ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ



Προχωρώντας το πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή και με τους προμθευτές Υγειονομικού Υλικού.


Δεν ήταν μόνο αυτές οι δυσκολίες. Το πρόγραμμα των τριών “χαλούσε” πολλά μεγάλα “πάρτυ” που γίνονταν στο χώρο της υγείας και τα εμπόδια που κάποιοι έθεταν δεν ήταν λίγο.Το μόνο που κατάφερναν ήταν απλά να καθυστερούν τους τρεις αεροπόρους ,αποδεικνύοντας ότι αν υπάρχει ενθουσιασμός και προσήλωση στο στόχο όλα γίνονται στην Ελλάδα.


“Ασφαλώς και δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά,πρώτα απ΄ όλα γιατί ήταν κάτι τελείως πρωτοποριακό και γι΄ αυτό δυσκολευτήκαμε να βρούμε τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων”,λέει ο Επισμηναγός Γ.Σιαράβας.



ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΚΟΥΤΑΒΑ-ΕΠΙΣΜΗΝΙΑΣ



Τον Ιούνιο του 2011, η  Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια συνεργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ενημέρωσε για την κωδικοποίηση που υλοποιείται στο 251ΓΝΑ. Το υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος επικοινώνησε με τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο ο οποίος γνωρίζοντας το χώρο της υγείας τον διαβεβαίωσε ότι τα όσα είχαν καταφέρει οι τρεις αεροπόροι,είχαν απόλυτη εφαρμογή στο ...χάος της υγείας.


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε λοιπόν το “Πρόγραμμα Κωδικοποίησης Υγειονομικού Υλικού”,όπως το ονόμασαν στη τρόϊκα, η οποία ...ενθουσιάστηκε και ζήτησε την εφαρμογή του σ΄ όλα τα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό,με στόχο “την κωδικοποίηση του Υγειονομικού Υλικού σε Εθνικό Επίπεδο με σκοπό την εναρμόνιση του Παρατηρητηρίου Τιμών”.


Οι “τροϊκανοί” ενθουσιάστηκαν με το σύστημα των αεροπόρων αφού:


 
• Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη παρακολούθηση – διαχείριση σε εθνικό επίπεδο του υγειονομικού υλικού.

• Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού σχεδίου στα Νοσοκομεία.


• Εφαρμόζεται παραγωγικά στο σύνολο των Ε.Δ και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 Τι διασφαλίζει η “αεροπορική” κωδικοποίηση;Μεταξύ άλλων τα κέρδη είναι:
  •Μείωση της δαπάνης προμήθειας υγειονομικού υλικού καθώς εξορθολογίζεται η οικονομική διαχείριση και ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις τιμές των υλικών.Δηλαδή  πόσα υλικά χρησιμοποιούνται, πότε, που ,ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής, “κόβει” τις επαναλαμβανόμενες προμήθειες, κλπ.
  •Επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων.
  •Σύνταξη με ακρίβεια λεπτομερών ισολογισμών, προϋπολογισμών,που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν!

•Δημιουργία κοινών προδιαγραφών και διαγωνισμών, που στοχεύουν στην κοινή προμήθεια υλικών.


•Ανταλλαγή υλικών και πληροφοριών μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.


  •Άμεσος εντοπισμός της θέσης του υλικού, καθώς και παρακολούθηση διακύμανσης της τιμής του χρονικά, ανά προμηθευτή και ασθενή.

•Παρακολούθηση εγγυήσεων και διερεύνηση της τιμής των υλικών σε χώρες του εξωτερικού.

  •Εισαγωγή υλικών στο πληροφοριακό σύστημα απευθείας με την χρήση καταλόγων των προμηθευτών – κατασκευαστών ή on-line πηγών.
  •Διαφάνεια της φαρμακευτικής διαχείρισης, αποφυγή λαθών κατά τη παραλαβή των υλικών και δυνατότητα E-Commerce (ηλεκτρονικού εμπορίου) και E-BID (ηλεκτρονικής προσφοράς).
  •Ενοποίηση ή ανταλλαγή μηνυμάτων των συστημάτων διοίκησης υλικού όλων των φορέων παροχής υγείας, με δυνατότητα υψηλότερης εποπτείας από τους αρμόδιους φορείς (Γενικά Επιτελεία, ΥΕΘΑ,Υπουργείο Υγείας).

Με δυο λόγια όπως λέει χαριτολογώντας ο Επισμηνίας “θα μπορούμε να ξέρουμε που βρίσκεται ακόμη και το τελευταίο χάπι”!


Βέβαια οι “τροϊκανοί” θα πρέπει να ένοιωσαν και κάποια έκπληξη όταν θα πληροφορήθηκαν ότι όλη αυτή τη δουλειά την έκαναν τρεις αεροπόροι οι οποίοι εργάζονταν υπερωριακά,χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ!
Ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα που συντηρούν δέχτηκε ένα πλήγμα.

Πόσο καλό θεωρεί η τρόϊκα το πρόγραμμα των Ελλήνων αεροπόρων; Εξαιρετικό θα λέγαμε και γι΄ αυτό είπαν ότι θα το αξιοποιήσουν στη Πορτογαλία αλλά και στην Αυστρία!


Η ολοκλήρωση του συστήματος κωδικοποίησης του υγειονομικού υλικού ολοκληρώνεται πολύ σύντομα από την ΠΑ και αμέσως αυτό θα αξιοποιηθεί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα διετεθεί στο υπουργείο Υγείας.





~