Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα αντικαρκινικά φάρμακα - Σταμάτησαν την προμήθεια στο Θεαγένειο


Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, εξαιτίας άρνησής της να προμηθεύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, επικαλούμενη τα συσσωρευμένα χρέη, που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννα Κατσή, έδωσε εντολή να γίνει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.


Όπως έγινε γνωστό, η οφειλή του νοσοκομείου προς την εταιρία, η οποία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, φτάνει σε 7.331.448,35 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει, με απόφαση των εκπροσώπων της εταιρίας, η προμήθεια των φαρμάκων προς το Θεαγένειο, παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις περί του αντιθέτου που απηύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του "Θεαγένειου", η γνωστή φαρμακευτική εταιρία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο ποσό που θα λαμβάνει κάθε φορά.

Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τους διοικούντες το νοσοκομείο, και με δεδομένους τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών, τα φάρμακα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών θα επαρκούν για μόλις 2-3 μέρες!

Όπως τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το "Θεαγένειο" έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους και μόνο από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.635.832, 60 ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι οι απαιτήσεις της δεν κινδυνεύουν να μην ικανοποιηθούν, "δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο".


"Η εταιρία κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην προμήθεια των φαρμάκων (…) Από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των υπό θεραπεία τελούντων καρκινοπαθών και παραλείπεται η βοήθεια όσων από αυτούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και αντιμετωπίζουν το θάνατο", αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά.




~ Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ολονύχτια έφοδος της αστυνομίας σε νοσοκομεία! - Βρήκαν 106 παράνομες αποκλειστικές!

Και ξαφνικά, 10 ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ το θέμα των παράνομων μεταναστών είναι στην επικαιρότητα, έγινε αιφνιδιαστική επιχείρηση σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής για να εντοπίσουν παράνομη και αδήλωτη εργασία αποκλειστικών νοσοκόμων.

Η έρευνα έγινε παρουσία αστυνομικών, από ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ.


Το αποτέλεσμα; Οι ελεγκτές κατέγραψαν 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια, πιστοποιητικά υγείας ή νομιμοποιητικά έγγραφα.


Οι αποκλειστικές, που εργάζονταν νόμιμα, δεν ξεπερνούσαν τις δέκα, ενώ και στα οκτώ νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι τα γραφεία προϊσταμένων βάρδια, δεν τηρούσαν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους των ασθενών.


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις 35.000 αποκλειστικές και αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι, σήμερα, άνεργοι.

Τα στελέχη του Ιδρύματος εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000.

Στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η ζημιά για το ΙΚΑ, μόνον από αυτήν τη δραστηριότητα, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα και στα 1,2 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο.


Η «έφοδος» των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του ΙΚΑ ξεκίνησε στις 10 το βράδυ, ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.


Η «έφοδος» των επιθεωρητών στο «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα»


Στο Ιπποκράτειο, στο οποίο εξελίσσεται εφημερία, ο έλεγχος ξεκινά από τη Β' Παθολογική κλινική. Η προϊσταμένη του ορόφου δηλώνει άγνοια, και φεύγει «για να βρει τις άδειες», αλλά δεν επανέρχεται.


Οι ελεγκτές εντοπίζουν δύο παράνομες αποκλειστικές στον όροφο και οκτώ, συνολικά, στο νοσοκομείο. Δεν έχουν άδεια και είναι ανασφάλιστες. Δεν φορούν υγειονομικές μπλούζες, μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά, δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.


Στους επιθεωρητές δηλώνουν ότι δεν είναι νοσοκόμες, αλλά «κάνουν παρέα στη γιαγιά», ή «ζουν με τον παππού τα τελευταία τέσσερα χρόνια».


Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι του σωματείου των αποκλειστικών δείχνουν τον χώρο με τα επείγοντα, που, σιγά σιγά, γεμίζει από τέτοιες «νοσοκόμες». Αύριο- εξηγούν- θα είναι διπλάσιες ή και περισσότερες.


Η ίδια κατάσταση και στο γειτονικό «Αλεξάνδρα». Εδώ, η προϊσταμένη της βάρδιας είναι παρούσα. Συνοδεύει και «διευκολύνει» τους επιθεωρητές. Έτσι, η επιχείρηση ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα. Η προϊσταμένη, εκτιμά ότι η υγεία των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά η ίδια δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. Ούτε το νοσοκομείο, υποστηρίζει, εφόσον οι «αποκλειστικές» δηλώνουν συγγενείς των ασθενών. Εντοπίζονται, συνολικά, επτά παράνομες αποκλειστικές.


Στο μεταξύ, το κύκλωμα ενημερώνεται. Στο «Λαϊκό», οι ελεγκτές εντοπίζουν επτά «αποκλειστικές», αλλά πάνω από 30 έχουν προλάβει να διαφύγουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο «Σωτηρία», όπου οι κλινικές στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια.


Τα κλιμάκια των επιθεωρητών θα καταγράψουν άλλες επτά περιπτώσεις στο «Αττικό», 12 στο «Κρατικό» της Νίκαιας, 24 στο «Κρατικό» της Αθήνας, 11 στο Σισμανόγλειο και 30 στο «Σωτηρία».


Και στα δυο νοσοκομεία που μπήκε το ΑΜΠΕ υπήρχαν κάρτες, στα τραπεζάκια των διαδρόμων: «Έμπειρη νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ασθενών με 50 ευρώ, για 12 ώρες». Οι κάρτες, σε όλα τα νοσοκομεία, ήταν τυπωμένες με την ίδια γραμματοσειρά και είχαν βγει από την ίδια μηχανή. Άλλαζαν, μόνο τα κινητά τηλέφωνα. Ονόματα, πουθενά.


«Έχω δει με τα μάτια μου "αποκλειστική" να κάνει "αναρρόφηση" σε ασθενή, χωρίς γάντια και με τα ρούχα που φόραγε στο λεωφορείο» λέει στο ΑΜΠΕ, η Ε.Μ., που εργάζεται νόμιμα ως αποκλειστική νοσηλεύτρια τα τελευταία 16 χρόνια. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει την ελληνική υπηκοότητα. Ζήτησε, όμως, να μη γίνει γνωστό το όνομά της, για να μη κινδυνέψει η ίδια ή συγγενείς της που ζουν στο εξωτερικό. «Σε άλλες περιπτώσεις, έχω δει να κάνουν μπάνιο στον χώρο νοσηλείας και να κυκλοφορούν στον θάλαμο με την πετσέτα, να τρώνε από το ίδιο πιάτο με τον ασθενή ή να κοιμούνται μαζί του. Άλλοτε πλένουν τους ασθενείς όλου του θαλάμου, με το ίδιο ζευγάρι γάντια ή χωρίς γάντια» προσθέτει.


Οι έλεγχοι του ΙΚΑ θα συνεχιστούν, ενώ για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, που διατάχθηκε τον περασμένο μήνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Και ελπίζουμε να έχει και συνέχεια και να μην είναι άλλη μια προεκλογική επίδειξη λειτουργίας του κράτους...




~

Συγχώρεσέ με, Κατερίνα Μουτσάτσου.

 Γράφει ο Αστροθεάμων.

Καλοί μου άνθρωποι,  εφόσον μου επιτρέπεται και γνωρίζοντας, ήδη, από την στατιστική, ότι δεν θέτω σε κίνδυνο την ελληνικότητα και την δόξα της κ. Μουτσάτσου και αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να εκφράζεται κατά το δοκούν, θα ήθελα να παραθέσω τρία link για έναν άνθρωπο που χωρίς αντιαισθητικές υστερικές κραυγές και ανούσιο ρηχό λόγο αλλά, τουναντίον, με επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο........
μιλάει για την Ελλάδα.  Επιπροσθέτως, με το επιστημονικό κύρος που διαθέτει υπερασπίστηκε την χώρα μας διεθνώς στο πλαίσιο του Μακεδονικού "ζητήματος".  Παρόμοιας σπουδαιότητας έργα έχουν να επιδείξουν κι άλλοι άνθρωποι  -εντός και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας-  και είμαι βέβαιος ότι πολλοί συμπολίτες μας θα ήθελαν να τους γνωρίσουν.  Αντί, όμως, να αναδειχθεί και να προβληθεί το έργο τους  -ειδικά τώρα που έχουμε ανάγκη να αναταχτούμε ψυχικά- αναδεικνύεται και διαδίδεται η αφουσιά η οποία προκαλεί έντονα το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του κόσμου εξαιτίας της δόλιας προτεραιότητας που δίνουν στην ανοησία και τον αποπροσανατολισμό τα γνωστά χειραγωγούμενα τελεβίζια.  Λαβαίνοντας αφορμή από τον ντόρο γύρω από το περιεχόμενο του βίντεο της κ. Μουτσάτσου, αν υποθέσουμε ότι τα like και τα σχόλια είναι ένα είδος στατιστικής, τότε διαπιστώνω ότι ελάχιστα μας απασχόλησε αυτός ο άνθρωπος τον οποίο αναφέρω ως παράδειγμα και πρότυπο θετικό και οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλει την χώρα μας.  Ο Στέφανος Μίλλερ (Stephen Miller) ανέσκαψε και ανέδειξε το Στάδιο  -και όχι μόνον-  της αρχαίας Νεμέας, αναβίωσε τους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, κατέρριψε σε έγκυρο αμερικανικό αρχαιολογικό περιοδικό τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα περί μη ελληνικότητας της Μακεδονίας και συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 300 επιστήμονες, για το ίδιο "ζήτημα", επιστολή που εστάλη στον Λευκό Οίκο. Τα χρήματα, που διαθέτει για την συντήρηση της θολωτής διόδου του Σταδίου, προέρχονται από τις συνδρομές Ελλήνων και μη Ελλήνων ιδιωτών.  Τα χρήματα για την αναβίωση των αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας προέρχονται από τις συνδρομές Ελλήνων και μη Ελλήνων ιδιωτών.  Σταματώ εδώ και ζητώ συγγνώμη αν έθιξα την κ. Μουτσάτσου. 

 http://www.youtube.com/watch?v=izuztM7VG6g&feature=relmfu
http://psifides.pblogs.gr/2009/03/epistolh-ntokoymento-toy-stefen-miller-gia-thn-makedonia.html

http://nemeangames.org/el.html


Φιλικά, Αστροθεάμων.




~

Let’s do it Greece: «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα! »

Let’s do it Greece: «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα! »

Let’s do it Greece: «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα! »

Ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει στην Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Let’s do it Greece, την Κυριακή 29 Απριλίου, ημέρα η οποία έχει οριστεί ως ημερομηνία της κοινής πανελλήνιας δράσης που έχει ως στόχο να κάνει πράξη το μήνυμα «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα».

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας συμμετέχει στην Παγκόσμια Εθελοντική Εκστρατεία “Let’s do it” η οποία ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο μέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Από τότε το “Let’s do it” έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο Δήμος Βέροιας ορίζει ως περιοχή δράσης την κοίτη του Τριποτάμου από την πλευρά της πόλης και ως σημείο συνάντησης το χώρο στάθμευσης (παρκινγκ) της λαϊκής αγοράς στην οδό Θερμοπυλών, την Κυριακή 29 Απριλίου στις 9.00 π.μ..

 Την ευθύνη για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης θα έχει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου η οποία θα προμηθεύσει τους εθελοντές με τον απαραίτητο για τον καθαρισμό τεχνικό εξοπλισμό (πλαστικά γάντια, σακούλες, σκούπες κτλ.), ενώ θα μεριμνήσει για την αποκομιδή των αντικειμένων που θα συγκεντρωθούν. Λόγω της πυκνής βλάστησης και την έλλειψη βρύσης στο σημείο καθαρισμού, οι συμμετέχοντες συνίσταται να φορούν κατάλληλο ρουχισμό και παπούτσια (μποτάκια ή γαλότσες) και να φέρουν μαζί τους πόσιμο νερό. Σημειώνεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών.
 Καλούμε όλους τους πολίτες, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να ανταποκριθούν μαζικά στο κάλεσμα αυτό, στέλνοντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς και της αγάπης για το περιβάλλον. Δηλώσεις συμμετοχής στην εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού στο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου 2331350595.

 
 

~

Αλλάζουν τα ποσά βάσης των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΟΑΕΔ

...και επιδοτούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Στα 751,39 ευρώ καθορίζεται η βάση υπολογισμού των ποσών επιχορήγησης στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 40.000 άνεργους και στα 1.007,10 ευρώ για τον αντίστοιχο..
υπολογισμό προγράμματος διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθμ. 4990/171/10.4.2012, που εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης, αποφασίζονται τα εξής:


1. Η τροποποίηση της με αριθμ. 6251/31-03-2010 απόφασής μας «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων» (ΦΕΚ 364Β), ως προς το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 7 την οποία αντικαθίσταται ως εξής:


«Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ποσών επιχορήγησης για το ανωτέρω πρόγραμμα, λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ».


2. Η τροποποίηση της υπ'Α αριθμ. 14354/522/15.9.2011 απόφασής μας «Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011» (ΦΕΚ 2163Β) ως προς το εδ. 4 της παρ. 1 του άρθρου 6 το οποίο αντικαθίσταται ως εξής:


«Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ποσών επιχορήγησης για το ανωτέρω πρόγραμμα λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 1.007,10 ευρώ».



Πηγή:eχpress.gr

~

Πρόγραμμα εξετάσεων σχολικού έτους 2011-2012

 

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) όλης της χώρας για το φετινό διδακτικό έτος που λήγει την Πέμπτη 17 Μαίου 2012.
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
  • Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ)
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων  ΓΕ.Λ. και Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν τη Δευτέρα  21 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων  και Εσπερινών ΓΕ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη  26 Ιουνίου 2012. Σημειώνεται  ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
    • Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων (άρ. 14 του Π.Δ. 60/2006).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ & B’ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 μέχρι και την Τρίτη  19 Ιουνίου 2012.
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ , B΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012  μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι πανελλήνιες εξετάσεις της τελευταίας τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Β΄) στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Επιλογής θα αρχίσουν τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
  • Οι πανελλήνιες εξετάσεις των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄)  θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
  • Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Τρίτη  12 Ιουνίου 2012 μέχρι και τη Δευτέρα 25  Ιουνίου 2012.
  • Οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 23  Μαΐου 2012  μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.
  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων  και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και  την Πέμπτη  28 Ιουνίου 2012.
  • Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί στους μαθητές των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. καθώς και των ΕΠΑ.Σ., το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων (Υ.Α. 80033/Γ2/12-09-2006 και 148096/Γ2/24-12-2007).
H εξεταστέα ύλη των μαθημάτων θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων, για τα Ημερήσια και τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια (άρ. 16 Π.Δ. 60/2006) και πέντε (5) εργάσιμες μέρες τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων, για τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές (άρ. 12 Π.Δ. 50/2008 και άρ. 10 Π.Δ. 51/2008).
Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της οικείας σχολικής μονάδας.



~ Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Η Google αφιερώνει το logo της στο μεγάλο σκηνοθέτη

  • Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Η Google αφιερώνει το logo της στο μεγάλο σκηνοθέτη
Την 77η επέτειο γέννησης του μεγάλου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου τιμά το σημερινό doodle της Google.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935 και «έφυγε» από κοντά μας στις 24 Ιανουαρίου του 2012.
Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο εκείνο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».




~

Περισσότερα από 20 Νοσοκομεία βάζουν λουκέτο το 2013...

Περισσότερα από 20 Νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» το 2013.
Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε νωρίτερα ότι για το 2012 υπάρχουν χρήματα, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των Νοσοκομείων το 2013, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού, από τα 132 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν....
αποκλείεται το 2013 να κλείσει το 20%.

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις του στα Νοσοκομεία. Αυτά θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν νοσήλια από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θα αδυνατεί να τα καταβάλλει.

Στο μεταξύ, στις 2.30 μμ ξεκινά στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τρόπους εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) _ αφορά τον τρόπο τιμολόγησης της νοσηλείας των νοσηλευόμενων ασθενών _ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πάντως, για να μην νιώθουν οι Ελληνες μειονεκτικά ως λαός, να αναφέρουμε ότι η Γερμανία εισήγαγε τα ΚΕΝ το 2003 και το σύστημά της μπόρεσε να ισορροπήσει το 2010.

Μιας λοιπόν και ισορρόπησε το σύστημα και λειτουργεί κανονικά έκτοτε, η ελληνική πλευρά ζητεί βοήθεια από την γερμανική σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι του γερμανικού υπουργείου Υγείας θα επισκεφθούν αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή, το ΚΑΤ και το Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». Τα δύο Νοσοκομεία τους τα υπέδειξαν οι αρμόδιοι του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθώς οι ορθοπεδικές και γυναικολογικές επεμβάσεις είναι καλύτερα κοστολογημένες.

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).




~

Αυτοκτόνησε λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών!

Σοκ προκαλεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα η είδηση της αυτοκτονίας του Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Πολυβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος καθηγητής της Γεωλογίας είχε εκλεγεί εδώ και δύο χρόνια στη θέση του Λέκτορα, αλλά δεν είχε διοριστεί ποτέ λόγω του «παγώματος» των διορισμών.

Ο Νίκος ήταν μέλος της....
Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ, υπό αναμονή τοποθέτησης.

Οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, γύρω στους 800, ενώ εκλέχτηκαν και πήραν θέση στο πανεπιστήμιο δε διορίστηκαν ποτέ λόγω μνημονίου.

 


~

Ελληνικό νησί «κοψοχρονιά» αγόρασε η βασιλική οικογένεια του Κατάρ

Ελληνικό νησί «κοψοχρονιά» αγόρασε η βασιλική οικογένεια του Κατάρ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Τα χαράτσια στα ακίνητα ήταν το επιχείρημα των Αράβων για να πάρουν με μόλις 5 εκατ. ευρώ νησί 5.000 στρεμμάτων στο νοτιοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, μετά την απόκτηση ενός ακόμη «φιλέτου» στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Σαρδηνία και την Κόστα Σμεράλδα, έστρεψε το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην Ελλάδα.
Το ακατοίκητο νησί Οξειά, έκτασης 4,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων και βρίσκεται ανοιχτά των εκβολών του Αχελώου και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς της περιοχής. Το ένα τμήμα του προστατεύεται σαν φυσικό καταφύγιο, αλλά το υπόλοιπο διατίθεται για ανάπτυξη διάφορων επενδύσεων.
Μέχρι πρότινος ανήκε σε οικογένεια Ελληνοαυστραλών, η οποία το είχε βγάλει στην αγορά αναζητώντας αντίτιμο 7 εκατ. ευρώ.
Τελικά, η σκληρή διαπραγμάτευση των δύο πλευρών κατέληξε πολύ χαμηλότερα, με το κύριο επιχείρημα των αγοραστών να είναι οι πολύ υψηλοί φόροι που επιβάλλονται στην ελληνική ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το «μικρό Κάπρι»
Η Vladi Private Islands, μία από τις εξειδικευμένες εταιρείες real estate για νησιά, υπογράμμισε ότι η Οξεια αποτελούσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά νησιά που «έπαιζαν» στην αγορά.

«Τα σχεδόν 5.000 στρέμματά της διαθέτουν πεντακάθαρα νερά και οργιώδη βλάστηση. Το νησί είναι περίπου το μισό σε σχέση με το διάσημο ιταλικό Κάπρι, με μήκος που πλησιάζει τα 5 χλμ. … καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και πευκόδασος, έχει βραχώδεις ακτές αλλά και τρεις μεγάλους όρμους ιδανικούς για την φιλοξενία σκαφών … Η μόνη παρουσία κτίσματος επάνω του είναι ο γραφικός φάρος», αναφέρεται στο site της εταιρείας.




~

Αγροτικά Προϊόντα Χωρίς Μεσάζοντες μέσω Διαδικτύου. Xoris.gr

 

Μετράει σε περίπου έναν μήνα ζωής περισσότερα από 4.000 μέλη και, όπως λένε οι δημιουργοί του, ο αριθμός θα ήταν ήδη μεγαλύτερος εάν δεν είχε μεσολαβήσει το Πάσχα. Πρόκειται για τον νέο ιστότοπο www.xoris.gr, ο οποίος δημιουργήθηκε για να φέρει σε επαφή παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και καταναλωτές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και προωθώντας τις αγοραπωλησίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
«Η ιδέα γεννήθηκε λόγω της απήχησης που είχε το «κίνημα της πατάτας». Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, έναν «τόπο» συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έρχονταν σε επαφή με την εξαίρεση ορισμένων λαϊκών αγορών», λέει ο ένας εκ των δύο εμπνευστών της σελίδας, Θανάσης Ζωγράφος.
Η πλατφόρμα λειτουργεί στο πρότυπο των κοινωνικών δικτύων, ενώ δεν υπάρχουν χρεώσεις ούτε για τους παραγωγούς ούτε για τους καταναλωτές. Οι πρώτοι δημοσιεύουν δωρεάν την αγγελία με τα προϊόντα που διαθέτουν, τη διεύθυνση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί τους, ενώ για τους καταναλωτές-χρήστες η εγγραφή είναι δωρεάν.
Η διαδικασία είναι απλή, ο καταναλωτής εντοπίζει το προϊόν που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια έρχεται σε απευθείας επαφή με τον παραγωγό μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ορισμένα προϊόντα είναι δημοσιευμένη η τιμή πώλησης, ενώ σε άλλα η αγγελία παραπέμπει στον παραγωγό.
«Ο καταναλωτής εντοπίζει με εύκολο τρόπο το προϊόν που τον ενδιαφέρει και συνομιλεί με τον παραγωγό για να κάνει την παραγγελία και να συνεννοηθούν για τον τρόπο παραλαβής», λέει ο κ. Ζωγράφος, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι διαχειριστές δεν εμπλέκονται στη διαδικασία. «Ο χρόνος παράδοσης εξαρτάται από τον παραγωγό και το είδος, αλλά συνήθως δεν ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες».
Όσο για την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται, σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, «οι αυστηρότεροι κριτές είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να αφήσουν τα σχόλιά τους τόσο για τα προϊόντα που τους άρεσαν όσο και γι΄αυτά με τα οποία δεν έμειναν ευχαριστημένοι», καταλήγει.
Τα προϊόντα, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στο «xoris», είναι κυρίως γεωργικά και κτηνοτροφικά και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ειδών, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται. Προς το παρόν μπορεί να αναζητήσει κανείς από λάδι, κρασί, μέλι και τσίπουρο, μέχρι κουνέλια, ψάρια, αβγά αλλά και αρωματικά φυτά (τσάι του βουνού, δενδρολίβανο κ.λπ.) έως και σαπούνια από μέλι κ.λπ.
Σήμερα στην πλατφόρμα συμμετέχουν περίπου 250 παραγωγοί, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Στην ιστοσελίδα υπάρχει επίσης και «σύμβουλος τιμών», όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τιμές για βασικά προϊόντα σε αγοραπωλησίες χωρίς μεσάζοντες, ενώ το δίκτυο φιλοξενεί και είδη για χάρισμα.




~

Πώς θα είναι η ζωή σε 100 χρόνια

 
Πριν από τρεις μήνες διαβάζαμε, σε δημοσίευμα των BBC News, για τον δημοσιογράφο John Elfreth Watkins, ο οποίος είχε καταγράψει σε άρθρο του, το 1900, όλα αυτά που, σύμφωνα με τις μέχρι τότε τεχνολογικές εξελίξεις, προέβλεπε πως θα συμβούν εκατό χρόνια μετά (σε πάρα πολλά «έπεσε μέσα»).
Παρατηρώντας την εντυπωσιακή άνεση με την οποία μικρά παιδιά χειρίζονται τα νέα τεχνολογικά μέσα και την ταχύτητα με την οποία τα μέσα αυτά εξελίσσονται, αντιλαμβανόμαστε μόνο μέρος της συνολικής εικόνας του πώς θα είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από
σήμερα. Ποιος μπορεί πραγματικά, όμως, να ξέρει;
Κανένας πραγματικά, είναι η πιο λογική απάντηση. Όμως πολύ-πολύ κοντά σε τέτοιες προβλέψεις βρίσκονται οι μελλοντολόγοι. Προσοχή: Δεν έχουν καμία σχέση με αστρολόγους και μέντιουμ. Πρόκειται για έγκριτους επιστήμονες (φυσικούς, βιολόγους, κοινωνιολόγους) που ασχολούνται με την εξέλιξη της κοινωνίας, της ανθρώπινης ζωής και της γης γενικότερα, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με δικά τους δημοσιεύματα, σε επιστημονικά περιοδικά, δείτε πώς μπορεί να είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από σήμερα.

Ενσωματωμένοι υπολογιστές
Θεωρήστε δεδομένο, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους Ian Pearson και Patrick Tucker, ότι μέχρι το 2050 στο ανθρώπινο σώμα θα υπάρχουν ενσωματωμένοι υπολογιστές, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και μέχρι το 2075 οι περισσότεροι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου θα έχουν κάποια μορφή «μηχανής» ενσωματωμένη στους εγκεφάλους τους, προκειμένου να λειτουργούν ταχύτερα και να μοιράζονται σκέψεις σε μορφή… αρχείων.


Υπεράνθρωπες ιδιοφυΐες
Η εξέλιξη της γενετικής και της ρομποτικής μηχανικής θα δημιουργήσει ανθρώπους ιδιοφυΐες που θα ζουν αιώνια. Σας ακούγεται υπερβολικό; Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάζονται ηλεκτρικά νευρώνες του εγκεφάλου για να αυξάνεται η νοημοσύνη του ανθρώπου, ενώ με τη βοήθεια της γενετικής το ανθρώπινο σώμα θα μπορεί να συντηρείται για πολλά-πολλά χρόνια. Έτσι, ο θάνατος θα αποτελεί πλέον… επιλογή.


Επικοινωνία μέσω διαβίβασης σκέψης
Η μετάδοση σκέψης, καθώς και άλλες μορφές «ενίσχυσης» του ανθρώπινου εγκεφάλου, θεωρείται δεδομένη από τους επιστήμονες. Λένε, μάλιστα, ότι θα γίνεται τόσο απλά όσο όταν αποθηκεύουμε αρχεία σε ένα memory stick και τα μεταφέρουμε σε έναν άλλον υπολογιστή. Ονομάζουν τη διαδικασία αυτή «συνθετική τηλεπάθεια» και μεταφράζουν την «επικοινωνία» ως ηλεκτρικά σήματα - όχι λέξεις.


Ένα παγκόσμιο νόμισμα
Σύμφωνα με τους μελλοντολόγους, είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε. Λένε, μάλιστα, ότι λίγα θα είναι τα τοπικά νομίσματα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ σταδιακά θα εξαλειφθούν και αυτά.


Πυρηνική τήξη και εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Πυρηνική τήξη συμβαίνει όταν ελαφροί «πυρήνες» (π.χ. ισότοπα υδρογόνου) ενώνονται σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας (τέτοιες αντιδράσεις συμβαίνουν συνέχεια στον Ήλιο, αλλά και σε θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες). Προς το παρόν τέτοιοι θερμοπυρηνικοί αντιδραστήρες (όπως ένας στο Πρίνστον των Η.Π.Α.) βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οπότε δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο θα προσφέρουν εκμεταλλεύσιμα ποσά ενέργειας. Αυτό που θεωρούν, όμως, οι επιστήμονες πιθανό είναι ότι θα αυξηθούν τρομερά οι δυνατότητες που θα μας δίνουν η ηλιακή ενέργεια και το αέριο από σχιστόλιθο.


Θα υπάρξουν τρεις μόνο γλώσσες στον κόσμο: Αγγλικά, Ισπανικά και Μανταρίνικα (Κινέζικα)
Η τάση είναι αυτή και σύμφωνα με τους επιστήμονες μελλοντολόγους, οι υπόλοιπες γλώσσες δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι πολλές γλώσσες μειονοτήτων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ το γεγονός ότι όλοι οι μορφωμένοι του πλανήτη μιλάνε τουλάχιστον μίαν από τις παραπάνω γλώσσες θα βοηθήσει προς αυτήν την οδό.


Το ταξίδι στο διάστημα θα είναι παιχνιδάκι
Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι μελλοντολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι στο διάστημα θα δημιουργηθούν νέα τουριστικά θέρετρα, αν και δύσκολα θα μπορούν να βρεθούν σε αυτά οι λιγότερο ευκατάστατοι.


Οι έρημοι θα γίνουν τροπικά δάση
Πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού ήδη πρωτοπόρες ομάδες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν τη δημιουργία τεράστιων θερμοκηπίων σε ερήμους, όπως η Σαχάρα, προκειμένου, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, να παραχθεί τροφή, ενέργεια και νερό. Στα θερμοκήπια αυτά θα χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό, το οποίο θα μετατρέπεται σε πόσιμο, και έτσι θα δημιουργηθούν καλλιέργειες. Στις δοκιμαστικές εγκαταστάσεις του Sahara Forest Project, που λειτουργούν ήδη πιλοτικά στο Κατάρ αυτήν τη στιγμή παράγονται μαρούλια, πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή πρόκειται τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο ηλιακών συλλεκτών, που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ρεύμα ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή τροφής οι ωκεανοί

Από τις πιο βέβαιες εξελίξεις του μέλλοντος είναι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- αν ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, να φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Αυτό που δεν θα φτάνει, όμως, θα είναι η τροφή. Έτσι, στους ωκεανούς θα εκτρέφονται ψάρια, ενώ μέσω των φυκιών, που θα τροποποιούνται γενετικά για να απελευθερώνουν φρέσκο νερό, θα «ποτίζονται» οι πληθυσμοί που θα διψούν. Ήδη η γεωργία φυκιών εξετάζεται ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.


Θα μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό
Τουλάχιστον θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι θα αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία που θα κατευθύνει ανεμοστρόβιλους, θα προκαλεί βροχή κ.ο.κ. Άλλωστε, εξαιτίας των έντονων κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς «λειτουργεί» ο καιρός. Επειδή, όμως, τα τεχνολογικά μέσα για να ελέγχεται ο καιρός θα είναι αρκετά ακριβά, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρατεύονται μόνο όταν θα χρειάζεται να αποφευχθεί κάποια σοβαρή φυσική καταστροφή.

επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή/η σημερινή





~

12/5: Δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: Εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΪΟΥ 2012, ΩΡΑ 11:00π.μ.– 4:00 μ.μ.

«Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» Σεμινάριο & Εργαστήρια
Δωρεάν
.
Συντονίστριες: Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μέλος του ΠΑ.Σ.Π.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών), συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης
Νατάσσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι, συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης

Το σεμινάριο - εργαστήριο απευθύνεται σε βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους Γενικής Παιδείας. Περιλαμβάνει ενημέρωση πάνω σε θέματα αναπηρίας  (σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα – μόνιμο ή προσωρινό), προτάσεις με τρόπους δουλειάς στο σχολείο αλλά και εκτός και δύο εργαστήρια.
Στο πρώτο, θα αναγνωστεί ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην αναπηρία. 
Η ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί τη βάση της συζήτησης που ακολουθεί με θέμα «Οικογένεια και αναπηρία». Στο δεύτερο, η Νατάσσα Ψαριανού, θα αναφερθεί στον συνδυασμό, βιβλίου και παιχνιδιού, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως: Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος,  τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΩΝ

Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. ...
Έχει δημιουργήσει μαζί με την Νατάσα Ψαριανού τοπική, παιδική λέσχη ανάγνωσης, στα Άνω Ιλίσια, με την επωνυμία "Η Γειτονιά μας" και μια εφηβική λέσχη για παιδιά έως δεκατεσσάρων ετών. Συντονίζει τις δύο παιδικές λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και την παιδική λέσχη ανάγνωσης στο "Χαμόγελο του Παιδιού". Συμμετέχει, στο πρόγραμμα "Χώροι πολιτισμού και πρόσβαση". Γράφει στο περιοδικό "Ορίζοντας" του ΠΑ.Σ.ΠΑ. (Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών) άρθρα για τον πολιτισμό. Κάνει σεμινάρια σε Nηπιαγωγούς και Δασκάλους, Γενικής Παιδείας με θέμα "Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας" και επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στην τάξη. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.
Βιβλία
Η Χρυσούλα, Εκδ. Κάστωρ, Εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας.
Τα άτακτα πλοκάμια, Εκδόσεις Κάστωρ, Εικ. Κατερίνα Χαδουλού.

Η Νατάσσα Ψαριανού , είναι παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι . Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα . Έχει δημιουργήσει , μαζί με την Λίλα Πατρόκλου τοπική
Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης , στα άνω Ιλίσια , με την επωνυμία ‘’ Η Γειτονιά μας ‘’
Εργάζεται σαν συντονίστρια σε Παιδικές και Εφηβικές Λέσχες Ανάγνωσης.
Συμμετέχει με εργαστήρι , που αφορά τα  ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια , στα Σεμινάρια που διοργανώνονται με θέμα
‘’ Η εξοικείωση των παιδιών μετην εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας .’’και απευθύνονται σε Νηπιαγωγούς και Δασκάλους Γενικής Παιδείας . Συμμετέχει, πάντα με κεντρικό άξονα το παιχνίδι , στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής .




~

Οι νομπελίστες ειρήνης τιμούν τον Sean Penn


 Ο διάσημος ηθοποιός, γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση, Sean Penn τιμήθηκε την Τετάρτη με το βραβείο της Συνόδου Ειρήνης για το 2012, που κατά την 12η παγκόσμια σύνοδο των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης, που διοργανώθηκε στο Σικάγο.

Ο Sean Penn δέχθηκε το βραβείο για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στην Αϊτή, μέσω και του οργανισμού που ίδρυσε μετά το καταστροφικό χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι που δημιουργήθηκε από αυτόν, τον Ιανουάριο του 2010. Το βραβείο απέδωσε στον ηθοποιό ο πρώην πολιτικός Mikhail Gorbachev ενώ δίπλα του ήταν ο Dalai Lama.


Στην ομιλία του, ο Sean Penn, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά αλλά και ταπεινότητα για την τιμή που του γίνεται από τους νομπελίστες ειρήνης. Παράλληλα, κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει να θυμάται την

Ο βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ ηθοποιός περιέγραψε στο κοινό της συνόδου την κατάσταση που επικρατεί στις κατασκηνώσεις και τους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι κάτοικοι της Αϊτής που επλήγησαν από το σειμό και το τσουνάμι.

Επίσης, προειδοποίησε πως εάν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Αϊτής αποτύχουν, τότε η χώρα αυτή κινδυνεύει να γίνει λιμάνι για εμπόριο ναρκωτικών και τρομοκρατίας κοντά στις ΗΠΑ.


Ο οργανισμός J/P Haitian Relief που έχει ιδρύσει ο Sean Penn και του οποίου προεδρεύει έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους πληγέντες της χώρας, και μέχρι στιγμής, στους δύο καταυλισμούς που διαχειρίζεται ζουν περίπου 180000 άνθρωποι. Επίσης, ο Sean Penn έγινε ο πρώτος μη-Αϊτινός που χρήστηκε ειδικός πρεσβευτής του προέδρου της Αϊτής Michel Martelly.



Πηγή:ant1

~

Αχαϊα: Χτύπησε και πέταξε στα σκουπίδια ανήλικη, επειδή τον απέρριψε!


Γνωρίστηκαν στο facebook, αλλά εκείνη δεν ήθελε να προχωρήσει η σχέση τους - Ο δράστης την έκανε μαύρη στο ξύλο και την πέταξε σε κάδο σκουπιδιών
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού μιας ανήλικης την οποία οι δράστες, πέταξαν σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Ανθείας.
Η υπόθεση που όπως είναι λογικό προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία, εκτυλίχθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (25-04-2012).

Στην Ακτή Δυμαίων, περαστικοί έμειναν με το στόμα ανοικτό ακούγοντας το θόρυβο από απότομο φρενάρισμα ενός αυτοκινήτου σκούρου χρώματος που εκινείτο με αυξημένη ταχύτητα στο ρεύμα ανόδου. Το όχημα σταμάτησε απότομα μπροστά από τους κάδους απορριμμάτων και οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους επιβάτες του να πετούν κάτι έξω από την πόρτα του συνοδηγού και στη συνέχεια ο οδηγός να κλείνει με δύναμη την πόρτα και να ξαναφεύγει.


Φυσικά όλοι πίστεψαν ότι μάλλον θα ήταν κάποιος αγενής που αδιαφορώντας για τη φασαρία που προκαλούσε σε ώρα κοινής ησυχίας, απλώς πέταξε μια σακούλα απορριμμάτων δίπλα στους κάδους. Όταν όμως το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από το σημείο, όσοι είχαν παραμείνει διέκριναν μες το σκοτάδι κάτι να κινείται ακριβώς δίπλα απ' τον κάδο. Όταν πλησίασαν έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι αυτό το «κάτι» δεν ήταν παρά μία... νεαρή γυναίκα!


Έσπευσαν να τη συνεφέρουν και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μία... ανήλικη η οποία έφερε μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα και ήταν αυτή που οι επιβάτες του οχήματος είχαν πετάξει (σαν σακούλα απορριμμάτων) στο σημείο των κάδων απορριμμάτων!


Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόσμος" της Πάτρας, της πρόσφεραν νερό και αφού κατάφεραν να επανακτήσει τις αισθήσεις της την οδήγησαν στο σπίτι της που βρισκόταν στην περιοχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανήλικη γνώριζε τον δράστη. Και επρόκειτο για νεαρό αλλοδαπό (Ρουμάνο στην καταγωγή) τον οποίο λέγεται πως είχε γνωρίσει μέσω του facebook. Στην αρχή έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλον και μετά άρχισαν τις συνομιλίες.

Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις, με τη διαφορά όμως ότι η ανήλικη δεν ήθελε τίποτε παραπάνω από μία απλή φιλία. Σε αντίθεση με τον αλλοδαπό ο οποίος άρχισε να την υποδέχεται στο σπίτι φίλων του και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την πείσει να συνευρεθούν ερωτικά.
Η ίδια ήταν ανένδοτη, μέχρι που εκείνο το βράδυ ο νεαρός θόλωσε και της επιτέθηκε ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο με φίλους. Πάντως, στην ασφάλεια δεν έχει γίνει ακόμα καταγγελία, ίσως υπό το φόβο της ανήλικης για περισσότερα μπλεξίματα. Δεν αποκλείεται ωστόσο πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.




~

Μπαμπά, τι είναι η πολιτική στην Ελλάδα;

Ένα δωδεκάχρονο παιδάκι βλέποντας τις ειδήσεις ρωτάει τον μπαμπά του:
- Μπαμπά, τι είναι η πολιτική;
Ο πατέρας, που είναι φανερά ικανοποιημένος που ο γιος του δείχνει σημάδια  ωρίμανσης, του απαντάει με ένα  παράδειγμα:

- Κοίταξε παιδί μου... Μια χώρα είναι σαν μια οικογένεια. Πάρε για παράδειγμα τη δική μας.
Η μαμά, είναι σαν την κυβέρνηση, κανονίζει τα πάντα  μέσα στο σπίτι. Εγώ, ο πατέρας, είμαι σαν το μεγάλο κεφάλαιο, στηρίζω την  οικονομία του σπιτιού. Η υπηρέτρια, είναι σαν την εργατική τάξη, κάνει όλες  τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
Εσύ
, είσαι η κοινή γνώμη που παρατηρεί τα  όσα συμβαίνουν γύρω της.
Τέλος, το μωρό που έχουμε σπίτι συμβολίζει το μέλλoν της χώρας.
Σκέψου τα όλα αυτά το βράδυ, και αύριο θα συζητήσουμε για  τα συμπεράσματα που έβγαλες, εντάξει;
- Εντάξει μπαμπά, απαντάει ο μικρός, και σκεφτικός πηγαίνει στο κρεβάτι του.

Στη διάρκεια της νύχτας και ενώ σκεφτόταν τα
σοφά λόγια του πατέρα , ακούει
κλάματα από την κούνια του μωρού. Σηκώνεται πάνω, πλησιάζει την κούνια και
βλέπει ότι το μωρό έχει λερωθεί...

Πηγαίνει στην  κρεβατοκάμαρα να το πει στην μητέρα του, ανοίγει την πόρτα και βλέπει μόνο  
τη μητέρα του στο κρεβάτι να κοιμάται . Ο πατέρας άφαντος! Τον πιάνει  πανικός!

Από την μισάνοιχτη πόρτα του
δωματίου υπηρεσίας, ακούει ύποπτους
θορύβους
.. πλησιάζει, κοιτάει και βλέπει τον πατέρα του με την υπηρέτρια στα
τέσσερα! Κάγκελο ο πιτσιρίκος!!!

- "Τι να κάνω;", σκέφτεται, "να ξυπνήσω την μαμά; θα δει τον μπαμπά με την

υπηρέτρια, να διακόψω τον μπαμπά; ντρέπομαι, και ποιος θα αλλάξει το
μωρό;;;, εγώ δεν ξέρω να το κάνω...." Αποφασίζει, λοιπόν να κάνει την πάπια και πάει για ύπνο .

Το επόμενο μεσημέρι, μετά το φαγητό,
λέει ο πατέρας στον γιο:
- Λοιπόν; Σκέφτηκες αυτά που σου είπα εχθές;
- Ναι πατέρα, τα σκέφτηκα.
- Και τι συμπέρασμα έβγαλες;

- Όταν η
κυβέρνηση κοιμάται, το μεγάλο κεφάλαιο πηδάει την εργατική τάξη , η  κοινή γνώμη αδιαφορεί, και το μέλλον της χώρας είναι βυθισμένο στα σκατά !!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ





~

Τζούντο: Ασημένια η Μπουκουβάλα στο Ευρωπαϊκό της Ρωσίας



Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο που φιλοξενείται στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας


Η Γιαννιώτισα τζουντόκα στην κατηγορία των -57 κιλών, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες.


Η μοναδική ήττα της Μπουκουβάλα ήταν στον τελικό, όπου έχασε από την τέσσερις φορές «χρυσή» πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τέλμα Μοντέιρο από την Πορτογαλία.

Πηγή: http://www.zougla.gr/

~ Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Δώρισε το νεφρό της και... απολύθηκε



Μία Αμερικανίδα, η οποία δώρισε το νεφρό της ώστε η εργοδότριά της να μπορέσει να βελτιώσει τη θέση της στη λίστα αναμονής και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, καταγγέλλει ότι απολύθηκε λίγο μετά την επέμβαση, σύμφωνα με προσφυγή της στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.


Η Ντέμπορα Στίβενς καταγγέλλει την πρώην εργοδότριά της, την εταιρία Atlantic Automotive Group, για διακρίσεις εξαιτίας των προβλημάτων που απέκτησε ύστερα από επιπλοκές στην επέμβαση και σκοπεύει να μηνύσει την εταιρία διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη και αποζημίωση για ηθική βλάβη.


Η εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων στο Λονγκ Άιλαντ υποστηρίζει ότι η προσφυγή της Στίβενς είναι αβάσιμη.
"Όταν (η πελάτισσά μου) θέλησε να πάρει άδεια, την επέπληξαν και της φώναξαν. Αντί να επιδείξουν συμπόνοια, ήταν πολύ εχθρικοί απέναντί της", δήλωσε ο δικηγόρος της Λέναρντ Λιντς χθες Τρίτη.


Η Στίβενς από το Χίκσβιλ της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι τον Νοέμβριο του 2010 πληροφορήθηκε πως η Ζακλίν Μπρούτσα της Atlantic Automotive χρειαζόταν νεφρό. Η Στίβενς είχε εργαστεί σε εκείνη την εταιρία, αλλά τη συγκεκριμένη εποχή είχε προσωρινά μετακομίσει στη Φλόριντα.
Όπως λέει η ίδια, είπε στην Μπρούτσα ότι μπορεί να της δωρίσει το νεφρό της.


"Η Μπρούτσα αρνήθηκε, αλλά της είπε 'Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί μια μέρα να δεχτώ την προσφορά σου' ", αναφέρεται στην προσφυγή.
Η Στίβενς έμαθε ότι η εταιρία θα την επαναπροσλάμβανε κατά την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη και λίγο μετά η Μπρούτσα της είπε ότι ένας πιθανός δωρητής δεν ήταν συμβατός και την ρώτησε αν ισχύει η πρότασή της.


Το νεφρό της Στίβενς δεν ήταν όμως συμβατό, αλλά συμφώνησε να το δωρίσει σε έναν άγνωστο από το Σεν Λούις του Μιζούρι ώστε η Μπρούτσα να μπορέσει να λάβει από άλλον δωρητή στο Σαν Φρανσίσκο συμβατό νεφρό.


Την έδιωξε λόγω... χαμηλής απόδοσης

Τον Αύγουστο οι γιατροί αφαίρεσαν το αριστερό νεφρό της Στίβενς και η γυναίκα επέστρεψε στην εργασία της ύστερα από ένα μήνα. Από την επέμβαση όμως προκλήθηκαν κάποια προβλήματα στα αγγεία του ποδιού της, στο στομάχι της, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο της, απέκτησε και ψυχολογικά προβλήματα.

Στη δουλειά, η Μπρούτσα ήταν "απότομη και απαξιωτική", αναφέρει η προσφυγή. Η Στίβενς υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίπληξη επειδή πήρε αναρρωτική άδεια και ότι υποχρεώθηκε να μεταφερθεί σε άλλο γραφείο όταν παραπονέθηκε στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού για την συμπεριφορά της Μπρούτσα.

Στις 11 Απριλίου η εταιρία την απέλυσε επικαλούμενη χαμηλή απόδοση.
Ο δικηγόρος της Στίβενς υποστηρίζει ότι η προσφυγή κατατέθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα καθώς αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα πριν από την ομοσπονδιακή αγωγή κατά της Μπρούτσα και της εταιρίας.

Πηγή: http://news247.gr/

~ Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το κόστος της εργασίας στην Ελλάδα...

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα αποτέλεσμα της έρευνας για το κόστος εργασίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση με 16,40 ευρώ ανά ώρα εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγαλύτερο είναι το κόστος εργασίας στο Βέλγιο με 39,30 ευρώ ανά ώρα εργασίας ενώ με μικρή διαφορά....
ακολουθούν η Σουηδία (39,10 ευρώ), η Δανία (38,90 ευρώ), η Γαλλία (34,20 ευρώ), το Λουξεμβούργο (33,70 ευρώ) και η Ολλανδία (31,10 ευρώ) .

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας  βρίσκονται η Βουλγαρία με το κόστος να περιορίζεται στα 3,50 ευρώ και η Ρουμάνια με το κόστος στα 4,50 ευρώ.




~

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν στις 21 Μαϊου

 
Με το υπάρχον σύστημα θα πραγματοποιηθούν τελικά οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές που φοιτούν στην Α’, τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου. Οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση, θα αφορούν τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη. Εντωμεταξύ, οι φετινές πανελλαδικές των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τη Δευτέρα 21 Μαΐου. Όσον αφορά, τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’) θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου με το ίδιο μάθημα. Τα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουνίου και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν στις 11 Ιουνίου.




~

Κυνήγι λαθρομεταναστών με σφραγίδα ΚΕΕΛΠΝΟ! Πως θα εντοπισθούν όσοι έχουν λοιμώδη νοσήματα

Την «υγειονομική βόμβα» που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από εκατοντάδες λαθρομετανάστες που ζουν υπό άθλιες συνθήκες επιχειρούν να …απενεργοποιήσουν οι αστυνομικές άλλα και οι υγειονομικές αρχές που ξεκινούν «σαφάρι» εντοπισμού τους.
Συγκεκριμένα ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα συνοδεύουν την ομάδα των αστυνομικών που μαζί με εισαγγελέα θα κάνουν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε διάφορα σπίτια όπου....
φέρονται να διαμένουν λαθρομετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.
Μετά την απομάκρυνση των ενοίκων θα πραγματοποιείται καθαρισμός του χώρου ενώ θα γίνεται απολύμανση από ομάδα ειδικών.

Οι επιστήμονες κυρίως λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θα εξετάζουν και επί τόπου τους λαθρομετανάστες ώστε να διαπιστώνουν εάν φέρουν κλινικά τουλάχιστον συμπτώματα νοσημάτων.

Ούτως η άλλως όμως ο υγειονομικός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην χώρα μας, είναι πλέον υποχρεωτικός μετά από σχετική διάταξη που είχε εκδώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο έλεγχος γίνεται για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, που απαιτούν για τον περιορισμό της μεταδόσεως τους απομόνωση ή περιορισμό (καραντίνα). Τέτοια νοσήματα είναι: Πανδημική γρίπη, SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός.»


Οι ασθενείς λαθρομετανάστες που θα εντοπισθούν να είναι φορείς κάποιου λοιμώδους νοσήματος θα περιοριστούν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μεταφερθούν αμέσως στα δημόσια νοσοκομεία και θα τεθούν σε καραντίνα υπό ειδικές συνθήκες και σε απόσταση από τους υπόλοιπους ασθενείς. Άλλωστε τα νοσοκομεία είναι ήδη σε ετοιμότητα και έχουν κρατήσει ειδικούς απομονωμένους χώρους για να φιλοξενήσουν τυχόν ασθενείς λαθρομετανάστες.


Στο πλαίσιο του «σαφάρι» που θα γίνει στα σπίτια όπου μένουν λαθρομετανάστες αλλά και σε οίκους ανοχής όπου εργάζονται παράνομα ξένες νεαρές κοπέλες χωρίς φυσικά τα απαραίτητα έγγραφα και τα βιβλιάρια υγείας, θα υπάρχει ειδικά για το HIV, HBV,HCV ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα καθώς και για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.



Πηγή: iatropedia.com

~