Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ευρωπαίοι μικροσκοπικοί πολιτικοί «γίγαντες».

Ο Κλεισθένης γράφει.

Παρακολουθώντας τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα σου ‘ρχεται να βάλεις τα κλάματα ή αν είσαι οικονομικά εύρωστος να βάλεις τα γέλια.
Εδώ το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα σείεται και οι πολιτικοί μας νάνοι διαγκωνίζονται για τις καρέκλες.
Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, την Ευρώπη του «προγραμματισμού, της «μεθοδικότητας» και άλλων κατσαρών τριχών που διατυμπάνιζαν οι ευρωλάγνοι, οι ευρωλιγούρηδες τις τελευταίες δεκαετίες.

Πριν το 1990 υπήρχαν τρεις κλειστές  και

~ Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πλήρες αδιέξοδο


Πλήρες διαγράφεται αυτή τη στιγμή το αδιέξοδο στις προσπάθειες για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται πλέον και από το εξωτερικό, αρνείται να προσέλθει στη συζήτηση όσο ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται και όσο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδέχεται το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. 
Το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσει τη βούληση του προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου είπε: «Στόχος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα και θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, ώστε η χώρα να μην πάει αυτή τη στιγμή σε εκλογές. «Βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη» συνέχισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».
Ακολούθησε συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου, ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί ενός συναινετικού σχήματος. Έτσι, πέρα από το σενάριο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ υπό τον κ. Βενιζέλο, επανήλθε το όνομα του κ. Παπαδήμου, ενώ ακούστηκαν ως και τα ονόματα των αντιπροέδρων της Ν.Δ, Δήμα και Αβραμόπουλου. Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θεωρείται καταλύτης και για τη στάση που θα τηρήσει ο ΛΑΟΣ, όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ απευνθύνθηκε για άλλη μια φορά προς τον Α. Σαμαρά, ζητώντας του να συναινέσει. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός ακόμα και μετά τις έντονες πιέσεις που του άσκησε το Βερολίνο που, μέσω του ΕΛΚ, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του. Με δήλωση του τι προσπαθεί να δεσμεύσει τους πάντες και ότι χτες ευτέλισε το Κοινοβούλιο, καθώς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί, αλλά δεν παραιτήθηκε, τουλάχιστον όχι ακόμη, όπως είπε. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο πιέζεται να δεχθεί την πρόταση Παπανδρέου, είπε: «τη δανειακή σύμβαση τη δεχόμαστε, τους στόχους τους δεχόμαστε, τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε, όπως ακριβώς έκανε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.»
Τα κόμματα της Αριστέρας επανέλαβαν το αίτημα τους για εκλογές. 




Πηγή:

~

Θεατές στην δολοφονία μας με το εισιτήριο πληρωμένο από τις επόμενες γενιές!

 

Άστα να πάνε… Η πολιτική κατάσταση μου θυμίζει λιγάκι από προσπάθειες Τσαουσέσκου, Καντάφι, Μπεν Αλί όχι απλά για να κρατήσουν την καρέκλα της εξουσίας αλλά για να παραμείνουν γατζωμένοι στην εξουσία….
Και είδαμε τι τύχη είχαν όλοι τους….
Βεβαίως ο κύριος Παπανδρέου είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και έχει διαφορά αυτό.
Σήμερα πάντως θα φανεί η όλη αλήθεια και αν τα όσα έλεγε ο κύριος Παπανδρέου τα εννοούσε χωρίς άλλα προσκόμματα και δικαιολογίες.
Πάντως για να μην “ αδικούμε” μόνον το κύριο Παπανδρέου, και ο κύριος Σαμαράς μαζί με την κομπανία του απέδειξε το πόσο λίγος είναι για να κυβερνήσει την χώρα.
Όταν δεν μπορεί να αντιληφθεί τι παιχνίδια του παίζει κατ’ επανάληψη ο κύριος Παπανδρέου και πέφτει συνεχώς σε λούμπες τότε είναι άξιος της μοίρας τους όπως άλλωστε και όλοι οι πολιτικοί μας…
Και μια τελευταία παρατήρηση…
Ο κύριος Βγενόπουλος, που έχει μηνύσει και (σχεδόν) όλους τους πολιτικούς, που τους τα “ έχωσε” πολύ στην Βουλή απευθυνόμενος στους “ υπηρέτες του λαού” όπως αποκάλεσε τους βουλευτές, που είναι Παναθηναϊκός αλλά δεν θέλει να βρίζουν στο γήπεδο και πουθενά τους Ολυμπιακούς, πως σας φαίνεται ως αντίπαλον δέος (με κανένα καινούργιο κόμμα)…
Τώρα που παραιτήθηκε και από την Τράπεζα…
Μια ιδέα είπα ρε παιδί μου…
Λέτε κάποιοι να την πάρουν στα σοβαρά….
Πάντως, αν δεν κινδύνευε η χώρα και η ίδια η ύπαρξη μας το θέαμα είναι απολαυστικό και σχεδόν τζάμπα!!!
Δεν χρειάζεται να πληρώσουμε ούτε εισιτήριο θεάτρου…
Μπορεί στο τέλος απλά να τα πληρώσουν όλα αυτά 2-3 γενιές Ελλήνων…



~

!!! Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της “ελληνικής κρίσης”

 

Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη πολιτικό χάος η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται πως έχει καθοριστεί: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα στηρίξουν την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ‘ως έχει’, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα τελειώνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.
Με βάση την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία και όσο το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό, αν η Ελλάδα δεν αποφύγει την πτώχευση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και όχι θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ – ΕΕ) σε δραχμές, χωρίς να έχει καμία νομική κύρωση. Οι δανειστές σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται να αποδεχτούν την αποπληρωμή στο ελληνικό νόμισμα. Έτσι η Ελλάδα μπορεί πολύ απλά να τυπώσει τόσες δραχμές όσο είναι το χρέος της στους ιδιώτες και να το ξεπληρώσει.
Αντίθετα, αν το δίκαιο αλλάξει στο αγγλικό όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με βάση τα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ, σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία δραχμής – ευρώ θα κυλήσει πιθανόν κάτω από το 700/1. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την οριστική παράδοση της χώρας στους δανειστές της, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα είτε την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο μέσω της επιβολής επαχθών φόρων στους πολίτες είτε την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Η ιστορία με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων είναι, ίσως, το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης. Μελέτη των νομικών τμημάτων των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Duke που καταρτίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 αναφέρει σχετικά τα εξής: “Αν επρόκειτο για μία σειρά πτωχεύσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως για παράδειγμα της Αργεντινής, τότε το χρέος θα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ξένο νόμισμα και διεπόμενο από ξένο δίκαιο, κατά κανόνα της Νέας Υόρκης ή Αγγλικό. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και έτσι η Ελλάδα είχε ένα πραγματικό πλεονέκτημα καθώς μπορούσε να αλλάξει το δίκαιο με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι όροι των συμβολαίων των ομολόγων και έτσι να προωθήσει τις όποιες αλλαγές την εξυπηρετούσαν.”
Σήμερα περίπου 220 με 280 δις ευρώ ελληνικού χρέους διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (αναλόγως του δικαίου που διέπει τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ). Όπως και να έχει το ύψος του διεπόμενου από ελληνικό δίκαιο χρέους είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει το δίκαιο έτσι ώστε αν το 51% των κατόχων χρέους συμφωνεί να είναι υποχρεωτική για όλους μία αναδιάρθρωση κατά 50%, 60%, 70% ή και περισσότερο (όσο λιγότερο τόσο πιο πιθανή η αναδιάρθρωση να αντέξει νομικά σε οποιαδήποτε δικαστική αμφισβήτηση της). Αφήνοντας εκτός τα ομόλογα και το χρέος που κατέχονται από θεσμικούς δανειστές και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποπληρωθούν σε ευρώ, απομένουν περίπου 220 δις ευρώ.
Από αυτά, ωστόσο, περισσότερα από 100 δις κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς που σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε συμφωνία για αναδιάρθρωση με το 51% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε ένα PSI, απλά και μόνο με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και φορέων. Το PSI αυτό θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις τράπεζες και το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι ανάλογο του μεγέθους της αναδιάρθρωσης. Αν αυτό είχε συμβεί εξ αρχής, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 147 δις ευρώ στις αρχές του 2010, μειώνοντας το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 72% μέσα σε λίγους μήνες.
Αν αυτό γίνει σήμερα τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί από 110 μέχρι 154 δις ευρώ ανάλογα με το ποσοστό κουρέματος που θα επιλεγεί, δηλαδή από 50% μέχρι 70%. Στο σενάριο της μείωσης κατά 70% το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 87% του ΑΕΠ άμεσα.
Όλα τα παραπάνω που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό τμήμα του μεγαλύτερου, ίσως, μυστικού της ευρωπαϊκής κρίσης.
Αυτό, γιατί με βάση την έκθεση των τριών πανεπιστημίων που προανέφερα, το ίδιο νομικό πλεονέκτημα με αυτό της Ελλάδας έχουν, σε διαφορετικό βαθμό και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οι λεγόμενες δηλαδή PIGS, υποτιμητικά από τις αγορές (γουρούνια από τα αρχικά Portugal, Ireland, Greece, Spain), κρατούν στα χέρια τους από το ξέσπασμα της κρίσης το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο καθώς μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους αυτόνομα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους κατόχους χρέους ενώ μία τέτοια κίνηση τους θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων των ομολόγων τους τινάζοντας στον αέρα τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan κλπ αλλά και θα προκαλέσει, πιθανόν, την κατάρρευση της ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε σήμερα,
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που υπάρχει τόσο μεγάλη κατοχή ελληνικού χρέους από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η προώθηση ενός PSI γρήγορα είναι ιδιαίτερα εύκολη νομικά.
Αλλά ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα δε θέλει να κινηθεί εκτός συστήματος ούτε να εκμεταλλευτεί το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει στα χέρια της. Ας θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι προκειμένου να μην απειληθεί το διεθνές και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το κυριότερο το ευρώ η Ελλάδα θα συνεχίζει να προσπαθεί να υπομείνει όσες θυσίες της ζητηθούν προκειμένου να εξασφαλίσει το κοινό καλό και να μην επιδιώξει μία γρήγορη, σχετικά, διέξοδο από τη δραματική θέση στην οποία έχει βρεθεί. Γιατί θα πρέπει, επιπλέον, να απολέσει το δικαίωμα να σκεφτεί και το δικό της συμφέρον αν για τον οποιοδήποτε λόγο αποδειχτεί πως οι εταίροι της είτε έκαναν λάθος στο πρόγραμμα που της επέβαλλαν και έτσι τελικά οδηγηθεί στην πτώχευση είτε τελικά αφού οι ίδιοι έχουν εξασφαλιστεί την εγκαταλείψουν στη μοίρα της;
Για ποιο λόγο η Ελλάδα αποδέχτηκε στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου να παραδώσει το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί για το μέλλον της και αυτό, ίσως, που ανάγκασε τους Ευρωπαίους να τη ‘στηρίξουν’ μέχρι στιγμής; Και γιατί οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν δεχτεί παρόμοια συμφωνία και συνεχίζουν να έχουν αυτό το πλεονέκτημα στα χέρια τους;
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο γνωστός οικονομολόγος Ρουμπινί παρέδωσε στην οικία του ένα μίνι σεμινάριο σε πελάτες του όπου μίλησε για τρία θέματα, με το ένα από αυτά να είναι η κρίση στην Ευρωζώνη (το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα από το XrimaNews.gr). Στην παρουσίαση του είπε πως το σχέδιο του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι να στηριχθεί για τόσο χρονικό διάστημα όσο να είναι έτοιμος ένας μηχανισμός διάσωσης της Ιταλίας και της Ισπανίας και μέχρι τότε, όταν πια θα είναι προφανές πως τα μέτρα λιτότητας δεν πετυχαίνουν, η Ελλάδα να αφεθεί να πτωχεύσει. Ο Ρουμπινί προσδιόρισε τη χρονική στιγμή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. Υποστήριξε πως η ελπίδα του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι πως μέχρι την πτώχευση της Ελλάδας, η Ιταλία και η Ισπανία θα αντέξουν και δε θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των δικών τους προβλημάτων.
Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο πως δε δεχόμαστε την παραπάνω άποψη του Ρουμπινί ως σωστή αλλά αποδεχόμαστε την πιθανότητα να μην είναι λάθος. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας πως μέχρι σήμερα η Τρόικα απέτυχε δραματικά σε όλες τις προβλέψεις της για την Ελλάδα ενώ καμία από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας δεν έχει επιβεβαιωθεί γεννιέται το ερώτημα τί θα συμβεί αν Τρόικα και κυβέρνηση κάνουν και τώρα λάθος και η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δε σώσει τελικά την Ελλάδα και δεν αποτρέψει την πτώχευση της.
Για τη προστασία της Ελλάδας, δεν είναι σωστότερο αν προχωρήσουμε σε αυτήν, αφού αυτό κρίνεται ως αναπόφευκτο από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να κρατήσουμε τουλάχιστον ακέραιο αυτό το εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας νομικό μας πλεονέκτημα;
Το καλοκαίρι του 2010 στο άρθρο ‘Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας΄ (περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” Εκδόσεις Λιβάνη) παρέθεσα μεταφρασμένο ένα σημαντικό τμήμα της μελέτης του πανεπιστημίου Duke σχετικά με το ελληνικό χρέος και το πώς αυτό μπορεί να αναδιαρθρωθεί από την Ελλάδα αλλά και τη μετάφραση ενός τμήματος μελέτης του πανεπιστημίου Harvard για το πώς πρέπει να γίνει με τον πιο ανώδυνο δυνατό τρόπο μία αναδιάρθρωση χρέους.
Στον απόηχο της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 27 Οκτωβρίου και μόλις η γερμανική τηλεόραση δημοσίευσε την πληροφορία πως η Μέρκελ έπεισε τις τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα με αντάλλαγμα τη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό, δημοσίευσα το άρθρο με τίτλο “Ελληνικό το δώρο της Μέρκελ στις τράπεζες για το κούρεμα” όπου παρέθεσα τα στοιχεία όπως αναφέρονται στη μελέτη των τριών πανεπιστημίων που προανέφερα.
Σήμερα, γράφω αυτό το κείμενο αφού πρώτα προώθησα τις μελέτες και το άρθρο της WSJ που αναφέρονται σε αυτό σε Έλληνες δημοσιογράφους, ζητώντας την παρέμβαση τους ώστε το θέμα να φτάσει ως ερώτημα στην Ελληνική Βουλή. Έγινε, πράγματι, συμφωνία μετατροπής του δικαίου που διέπει τα ελληνικά ομόλογα από ελληνικό σε αγγλικό, όπως ανέφερε το γερμανικό κανάλι ARD στις 27 Οκτωβρίου και όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ σήμερα, 04 Νοεμβρίου και αν ναι γιατί;
Ελπίζω και τα δύο παραπάνω ρεπορτάζ να είναι ανακριβή ή λανθασμένα αλλά φοβάμαι για το τί σημαίνει για τη χώρα αν ισχύει το αντίθετο.



~

Αρχίζουν οι διεργασίες για κυβέρνηση συνεργασίας

Αρχίζουν οι διεργασίες για κυβέρνηση συνεργασίας - Στις 12 στον Παπούλια ο Παπανδρέου  
Για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ορίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. 

Η συνάντηση, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου, γίνεται για να τον ενημερώσει για την απόφαση του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης.

Ψήφο εμπιστοσύνης παρέσχε η Βουλή με 153 θετικές ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψήφος της κας Λούκας Κατσέλη η οποία επανεντάχθη στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.145 βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνηςΑπούσες από την ψηφοφορία ήταν ανεξάρτητες βουλευτίνες Έλσα Παπαδημητρίου και Μιλένα Αποστολάκη.  Στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επανεντάχτηκε η Λούκα Κατσέλη κατόπιν σχετικής απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου. Της επανένταξης αυτής, προηγήθηκε η από πλευράς της κας Κατσέλη, παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ως εντολή για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας, μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, είπε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή έργο θα έχει να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να κυρωθεί η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

To χρόνο για τις κάλπες αποσαφήνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες θα έχει ζωή ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει τη Δευτέρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα και αξιόπιστα στο Eurogroup».

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωσε «Οι μάσκες έπεσαν. Ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις προτάσεις μας. Η ευθύνη που επωμίζεται είναι τεράστια. Η μόνη λύση τώρα είναι οι εκλογές». Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισαν οτι θα ψηφίσει τη δανειακη συμβαση μόνο αν έρθει ξεχωριστά από τα μέτρα καθώς και αν δεν ζητηθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων που συνιστά εκχώριση εθνικής κυριαρχίας.

«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί» είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Αν κατάλαβα καλά, που το κατάλαβα πολύ καλά, έχετε ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα, χειρότερα και από αυτά που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, και θέλετε μια κυβέρνηση με πολλά κόμματα γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα τσακίσετε το κίνημα» πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.

Έμφαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προταθεί έδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αργά το βράδυ, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί πως χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής. Επέμεινε στην συμμετοχή πολιτικών προσώπων λέγοντας ότι πρέπει «να βάλουμε τους πρωταγωνιστές όχι τα τσικό, για να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη». Όπως είπε «πρέπει να ακούσουμε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, και να μην κλείσουμε την πόρτα στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ακούσω δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις» τόνισε, αναφερόμενος στο εάν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ή όχι.

Είπε επίσης ότι θα προτείνει ο ίδιος πρόσωπο για την θέση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που νομίζω ότι μπορεί να στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής. Μιλάμε για οικουμενική κυβέρνηση, εάν το πρόσωπο με καλύπτει τότε θα συζητήσω» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε στη δική του τοποθέτηση ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές που ορίζουν οι δανειστές». «Όπως και να πείτε τη νέα κυβέρνηση, αυτή θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη κύκλοι του κόμματός της, έλεγαν ότι «μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση μείζονος εθνικής ανάγκης όπως την εννοούμε εμείς». Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η κ. Μπακογιάννη θα πάρει μέρος στις διαδικασίες θα ακούσει και στη συνέχεια θα καταλήξει.




Πηγή:

~

Τελεσίγραφο του 4ου Ράϊχ στον Αντώνη Σαμαρά

ΕΓΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ …ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ;

Κριτική στον Αντ. Σαμαρά, από τον Ελ. Μπροκ
Ο Έλμαρ Μπροκ γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) άσκησε σήμερα κριτική στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για τη στάση που κρατά απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο Μπροκ, που είναι συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε τη στάση του Σαμαρά απέναντι στην Ελλάδα “ανεύθυνη”, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης πρέπει να δηλώσει την υποστήριξή του σε μία μεταβατική κυβέρνηση.
“Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αναλάβει πλήρη ευθύνη”, υπογράμμισε ο γερμανός ευρωβουλευτής.
Εξάλλου ο Μπροκ ζήτησε από τον Σαμαρά να υποστηρίξει το νέο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει τίποτε προς επαναδιαπραγμάτευση”.
Παράλληλα, νέο τελεσίγραφο έστειλε η Μέρκελ στα δύο μεγάλα κόμματα να αποδεχθούν τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μπαρόζο: Ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή χάος λέει το Βερολίνο και τεντώνει το σχοινί προειδοποιώντας πως είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει -εφόσον χρειαστεί- το “Plan B”, δηλαδή τη διαδικασία εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Ας πιεστεί επιτέλους από όλα τα κόμματα το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει Ανακοίνωση – με την οποία :
Θα καταδικάζεται κάθε προσπάθεια διεθνών παραγόντων να παρεμβαίνουν , να νουθετούν και να απειλούν στις “εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας” . Ας τονισθεί πως αποκλειστικά αρμόδιος για την επίλυση των προβλημάτων του είναι ο Ελληνικός λαός και πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις , ακόμα και όταν γίνονται με τις ¨καλλίτερες προθέσεις¨ , αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις , θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις μεταξύ των κρατών και δηλητηριάζουν την φιλία των λαών και παραβιάζουν , όταν γίνονται με συστηματικό και επαναλαμβανόμενο φορτικό τρόπο από τα διεθνή Μ.Μ.Ε . , τις διακηρύξεις του Ο.Η.Ε. , των Συνθηκών του Ελσίνσκι και του ΟΑΣΕ σχετικά με την μη – ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και την μη άσκηση εκβιαστικής πίεσης μεταξύ δυνατότερων και αδυνατότερων χωρών από άποψη οικονομικής , στρατιωτικής και πληθυσμιακής δύναμης…”
Η ίδια δήλωση θα μπορούσε να εκδοθεί και σαν ¨Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων ¨ προς τους Λαούς και της Κυβερνήσεις του Κόσμου¨
Διαφωνείτε ; Τότε τα κόμματα της ¨Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης ¨ ας κάνουν κάτι παρεμφερές.
ΝΤΑΝΤΟΝ



Πηγή:

~

Απ' τον εξώστη

Τι να πω; Αν δε καταλαβαίνεις τι να πω; Δεν το ήξερες; Δε το έβλεπες; Θα πω όμως κάτι. Δεν έμαθες. Ακόμα δεν έμαθες. Θέλει καιρό και πόνο και το φυγόπονο παρών ακόμα δε μπορεί να γίνει ελπίδα.

Το πρόσωπό σου δε το βλέπεις σε αυτούς που ανοίγεις τις παλάμες σου, βυζαντινέ που η ταυτότητά σου έπεσε από την τσέπη σου από καιρό.

Αναβλητικέ κριτή των άλλων που περιμένεις την αρχή των καλών σου από τους μεγαλύτερους εχθρούς σου, γιατί φωνάζεις; Γιατί ζεις για εσένα και η θυσία που αξίζουν τα παιδιά σου έγινε ανάμνηση;

Νομίζεις ότι οι κραυγές θα αφυπνίσουν τις παρέες σου, όταν ο ίδιος πνίγεσαι στον εφιάλτη των ονείρων σου; Με τι ταΐζεις τώρα τις ανασφάλειές σου;

Θες να ξεχνιέσαι για όσα αύριο κανείς δε θα μπορεί να ξεχάσει; Θυμήθηκες ξαφνικά πως η ζωή και η ελευθερία σου περνάνε πρώτα από εσένα;

Αυτές οι μέρες είναι σκοτεινές. Έχω ανάγκη να κοιτάξω τη ζωή από ψηλά. Από μακριά οι λύπες μοιάζουν με κωμωδία. Από κοντά η τραγωδία είναι ανυπόφορη. Μα αυτοί που συντελούν σε όλα αυτά και από μακριά μου μοιάζουν τραγικοί.

Αγάπη μου κουτσή, τραυλίζεις και θέλεις να σε πάρω σοβαρά. Σου δίνω ένα χαστούκι με θλιμμένη την καρδιά. Του άσπρου και του μαύρου θεατής, στριμωγμένος σε ένα ουράνιο τόξο χωρίς χρώματα, πνιγμένος σε μια βροχή που ακόμα δεν ξέσπασε. 



 Πηγή:

~

Να τι θα ψηφίσουν από κοινού στη Βουλή, τα κόμματα του μνημονίου.

Η κεντρική ιδέα του δεύτερου μνημονίου της 27-10-12011, που βάζει την Ελλάδα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, είναι ο όρος που βάζει η τρόϊκα: «Εμείς τα χρέη, εσείς το έλλειμμα». Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από τον κάθε Έλληνα, ώστε να αντιληφθεί ο καθένας τι ακριβώς τον περιμένει. Αυτό εννοείται ότι θα το γνώριζαν οι Έλληνες πριν ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, που ματαιώθηκε και φυσικά η απάντηση θα ήταν «ΟΧΙ».

Το «Εμείς τα χρέη, εσείς το έλλειμμα», σημαίνει ότι από το χρέος της Ελλάδας, αφού πρώτα....
περικόψουν ένα τμήμα του που αφορούσε τράπεζες, ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία κατά 50%, το υπόλοιπο, το οποίο κυρίως είναι οφειλές προς την τρόϊκα, θα το αναλάβει η ίδια η τρόϊκα με νέα δάνεια, τα οποία θα αφορούν την εξόφληση του υπόλοιπου 50% και ταυτόχρονα την εξόφληση των δικών της δανείων (του πρώτου μνημονίου) με νέα δάνεια και επιπλέον τόκους. Με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος της χώρας αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την τρόϊκα, στην οποία (δηλαδή στον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας – ΗΠΑ) θα είμαστε πλέον μόνιμα υπόδουλοι.

Ταυτόχρονα τα ελλείμματα τα αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Κάλυψη ελλειμμάτων με νέο χρέος δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύψουμε τις δημόσιες δαπάνες, αποκλειστικά από τους φόρους και μάλιστα να υπάρχει και πλεόνασμα κάθε χρόνο για να ξεχρεώνουμε την τρόϊκα, για ένα χρέος που συνεχώς θα αυξάνει.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα; Από το ένα μέρος, απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με την σύμπραξη και των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Δραστική μείωση όλων των δαπανών για Άμυνα, Υγεία, Παιδεία (μάλλον η δωρεάν θα πάει περίπατο), Πρόνοια κ.λ.π. Από το άλλο μέρος, κατακόρυφη αύξηση της ήδη υψηλής φορολογίας, μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα σε αμοιβές Αφρικής, πτώση τη κατανάλωσης, ύφεση κ.λ.π. Μετά από όλα αυτά περιμένει κανείς να παράγουμε και να ανταγωνιστούμε τα γερμανικά και γενικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα σε ποιότητα και κόστος, μέσα στο περιβάλλον του Ευρώ, με το οποίο συνεχώς αιμορραγούμε;

Ταυτόχρονα θα ξεπουληθεί η ελληνική δημόσια περιουσία, η οποία αποτιμήθηκε σε 125 δις ευρώ με το πρόγραμμα «ΕΥΡΗΚΑ», όταν η πραγματική της αξία, σύμφωνα με δύο ελληνικά πανεπιστήμια, ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο, τριακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ.

Έπειτα από όλα αυτά πιστεύει κανείς ότι δεν θα φύγουμε από το Ευρώ; Εμείς το έχουμε ξαναγράψει, ότι υπολογίζουμε να φύγουμε από το Ευρώ, το πολύ σε ένα έτος. Είναι αδύνατο να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες χωρίς Εθνικό Νόμισμα, αλλά με ξένο, το οποίο μάλιστα  συνεχώς θα διαρρέει στο εξωτερικό. Θα φύγουμε από το Ευρώ, όταν όμως πρώτα θα έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα και όταν θα έχει πλήρως διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εδώ είναι όλο το παιχνίδι και όχι το συμφέρον της χώρας..


Πηγή:

~ Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ η Ιταλία;;;


Η Ρώμη ζήτησε από το ΔΝΤ να εποπτεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα από τις Κάννες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Κυβερνητικές πηγές στη Ρώμη αναφέρουν ότι η Ιταλία πρόκειται να λάβει από το ΔΝΤ μόνον «πολύτιμες συμβουλές». Ο ιταλικός τύπος όμως γράφει ότι η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να θέσει υπό επιτήρηση των συνεργατών της Κριστίν Λαγκάρντ το σύνολο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση....
στο συνταξιοδοτικό και στις εργασιακές σχέσεις.
Το ΔΝΤ φέρεται να προσέφερε άμεση χρηματική βοήθεια ύψους 44 δις ευρώ, με δυνατότητα να διπλασιαστεί το ποσό μέσα σε ένα χρόνο. Μια «προληπτική παροχή πιστώσεων», όπως χαρακτηρίζεται τεχνικά, σε μια χώρα με ευάλωτη οικονομία.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί επίσημα την αρωγή, αλλά ευχαρίστησε την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ για την προσφορά της. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσει είναι πώς θα εφαρμοστεί η ουσιαστική αυτή επιτήρηση. «Απλές συμβουλές», όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού ή «παρεμβάσεις και υποδείξεις ουσίας» για το πώς πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις;


Πηγή:

~

Ο μοναδικός ηγέτης παγκοσμίως που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να ... φύγει.



Γράφει ο 29-26
Κάθε φορά πιστεύουμε οτι τα έχουμε δει όλα απο αυτόν τον άνθρωπο αλλά κάθε φορά η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Το μεγαλωμένο ως μελλοντικός πρωθυπουργός παιδί, αυτά έμαθε αυτά κάνει: πηγαίνει στο ΔΝΤ, σε κουρέματα, σε χρεοκοπίες, σε δημοψηφίσματα και σε κάθε του απόφαση έχει τα δίποδα να τον χειροκροτούν απο κάτω.

Ο τελευταίος εκβιασμός: ψηφίστε με για να φύγω. Επειδή θέλω να φύγω ως επιτυχημένος. Και αυτή την στιγμή υπουργοί και βουλευτές έχουν πέσει πάνω του να τον πείσουν οτι είναι επιτυχημένος αλλά πρέπει να φύγει γιατί ''ο λαός δεν τον καταλαβαίνει''. Τα κάνουν όλα για να τον ξεφορτωθούν. Όπως οι στενοί συγγενείς λένε στον τρελό ανιψιό οτι ο γάιδαρος πετάει.

Εθνική ντροπή για τον τρελό κληρονόμο του θρόνου που έλαχε στην χώρα...

 
 

~

Ο Βενιζέλος, στηρίζει, προς το παρόν την παρωδία!

 
Με “θητεία” έστω και μιας ημέρας στις Κάνες, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψαν με ένα βραβείο ανά χείρας για ενθύμιο. Αυτό της μεγάλης “συγχώρεσης”. Έχοντας απέναντί τους Μέρκελ και Σαρκοζί, βγήκαν και οι δύο επικοινωνιακά τουλάχιστον χαμένοι. Η Ελλάδα όμως καταρρακώθηκε! Παπανδρέου και Βενιζέλος συνεχίζουν προς το παρόν στο ίδιο καράβι, καθώς η κοινή τους πορεία του τελευταίους μήνες και τα αποτελέσματα που απέφεραν οι συνομιλίες τους με τους εταίρους τους έχουν βάλει μαζί στο κάδρο! Σε περίπτωση που ο ένας “αποτάξει” τον άλλο, χάνει και το δικό του στήριγμα… Με την πορεία που επέλεξαν να ακολουθήσουν, ο Γιώργος “παντρεύτηκε” τον Βαγγέλη και ο Βαγγέλης τον Γιώργο!


Πηγή:

~

Το πολιτικό τσουνάμι και η απουσία του Παπούλια!

 
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθετε θέμα σεβασμού στους θεσμούς, που σύμφωνα με τον ίδιο, κινδύνευαν από τους “ταραξίες” στις παρελάσεις. Οι θεσμοί και η Δημοκρατία, με αυτό το σκεπτικό, κινδύνευαν από τον ίδιο το λαό! Η εξουσία άλλωστε πηγάζει από το λαό! Σήμερα όμως, και ενώ το πολιτικό σύστημα “σαρώνεται” από το “τσουνάμι δημοψήφισμα”, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταρρέει, την Ελλάδα “διοικείται” και επίσημα πλέον από χτες από Μέρκελ και Σαρκοζί δεν θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει και να καλέσει στο γραφείο του τους πολιτικούς αρχηγούς!
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας αλλά και στους θεσμούς, η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνο από “κινήσεις” ή “κινήματα” όπως λέτε, αλλά και από την… ακινησία των θεσμικών προσώπων! Ο λαός ζητάει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να δείξουν τον δρόμο για τη νέα Μεταπολίτευση. Και οι “έμπειροι” πολιτικοί άνδρες, με υπουργικά και άλλα πολιτικά “γαλόνια”, έχουν την ιερή υποχρέωση να πρωτοστατούν στις εξελίξεις, και όχι να τις παρακολουθούν!


Πηγή:

~

Αέρηδες που ξεγυμνώνουν

 Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

Ανησυχα φέτος τα πρωτοβρόχια.
Διψαγαν φαίνεται οι δρόμοι και ζητούσαν μπόρες και θύελλες
Κι όταν βάρυνε ο φόβος στο ζύγι άρχισαν τα "μοιραία" λάθη.
Μόνο που δεν ήταν τόσο έρμαια της τύχης και των ανέμων...
Ειχαν γεμίσει πριν πλατειες και δρόμοι πολλές φορές. Ειχανε ραγίσει πέτρες κι είχανε σπάσει τζάμια απ τις φωνές.
Κι οταν πλημμυρισαν  ξανα στις 28, δρόμοι πλατείες και αλάνες
χάσαν οι μανες τα παιδια και τα παιδια τις μανες.

Δεν ηταν τυχαίο λοιπόν. Ηταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκησε τόσον καιρό ο κόσμος με απεργίες, συλλαλητηρια, καταλήψεις και .........
όποιον άλλο τροπο είχε.
Ναι αυτες τις κινητοποιήσεις που πολλοί έλεγαν πως δεν ιδρώνουν κανενός το αυτί.
Κι όμως έκαναν λάθος. Ο Γ.Παπανδρεου πιεσμένος κι εχοντας πια χασει τα στηρίγματά του, έκανε το μεγάλο λάθος. Το δημοψήφισμα που πίστευε πως ηταν η διέξοδός του γίνεται τελικά το φινάλε του.

Το ξαναλέμε λοιπόν πως ο λαός σε αυτο το γυρο κανει νίκη μεγάλη. Το αραγες των 154 βουλευτών διαλύεται και παμε στο επόμενο στάδιο.

Το γεγονός οτι φοβουνται το λαό γινεται φανερό από το ότι τα εντός και εκτός Ελλάδας μεγάλα συμφεροντα αποκλείουν με καθε τρόπο τις εκλογές, δηλαδή την άμεση παρέμβαση του λαού, γιατί βεβαια ξερουν τι κρύβει. Συντριβή των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μεχρι τωρα και αλλαγή πορείας. Ετσι αντιστέκονται με λύσσα. Ειναι όμως ήδη εκτεθιμένοι πριν καν ξεκινησουν.

Κι αυτό γιατί το χαραμα της επόμενη μερας ειναι ηδη μες την ομιχλη μιας νεας εκτροπής.

Και ποια ειναι αυτή; Η κυβερνηση "εθνικής" αναγκης, ευθύνης, μεταβατική(ουδεν μονιμότερο του προσωρινού) ή όπως αλλιώς λέγεται.
Ενω ολες οι πλην ΠΑΣΟΚ πλευρες ζητούν εκλογές προκύπτει από ότι φαινεται ενα εξάμβλωμα δηθεν δημοκρατίας που όπως ακούγεται θα περιλαμβανει μη πολιτικά πρόσωπα, που σημαινει ανθρωπους των αγορών ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους άτομα που εκπροσωπούν τα συμφεροντα όσων προκάλεσαν την κρίση και στη συνεχεια ζήτησαν την κεφαλή του λαού επί πινακι βάζοντας τις οθόνες να χορευουν τους ζαλιστικούς χορούς της Σαλώμης. Μονο που αναγκάστηκαν να πεταξουν σιγάσιγά όλα τους τα πέπλα κι όλα τα φυλλα συκής και τωρα βαδίζουν χωρίς κάλυψη τουλάχιστον στα ματια εκείνων που εχουν μαθει να βλέπουν και πουδεν είναι καθόλου λίγοι πια.
Περναμε λοιπόν από μια μνημονιακή κυβερνηση σε μιαν άλλη ίσως πιο σκληρή μαλιστα. Αφου ο φόβος της παρέμβασης του λαού τους κάνει να σκληραίνουν τους τρόπους τους και να ρίχνουν τις μασκες. Περναμε σε συμμαχίες που να κανουν το αντιλαικό μετωπο πιο ανθεκτικό και πιο αποτελεσματικό στον ταξικό πόλεμο που εχουν σιωπηρά κυρήξει.
(Μηπως λοιπόν γινεται φανερό οτι κι ο λαός πρεπει να απαντησει με συμμαχίες και κοινες δράσεις;)
Ηδη η ΝΔ μαζευει τα ΟΧΙ της και δεχεται την κυβερνηση συνεργασίας που μετα βδεληγμίας αποστρεφόταν, και διακυρησσει πως θα ψηφισει τη νεα συμφωνια που καταδίκαζε μεχρι χτες.
Κι ενώ ισχυρίζεται οτι η κυβέρνηση αυτή δεν θα κάνει νομοθετικό έργο, η αλήθεια είναι πως θα ψηφίσει μια σύμβαση που ειναι η κρισιμότερη όλων των εποχών που θα μας υποδουλώσει για δεκαετίες ενω θα έχει καταστροφικές συνέπειες για μας και για το μέλλον που δεν θα μπορούν να διορθωθούν. 
Πρεπει να ξερει όμως ότι όποιος μπλεξει με τετοια κυβερνηση που θα αναλάβει να κάνει τόσο σπουδαία  και βρωμικη δουλειά θα καεί πολιτικά καταστρεφοντας το μικρό ή μεγάλο πολιτικό κεφάλαιό του.

Ετσι όμως είναι οι κρίσεις.Εχουν πολλούς αέρηδες που ξεγυμνώνουν.
 
 

~

EKTAKTO: Γερμανία: Το χαστούκι στις Κάννες ξύπνησε τους Ελληνες

 
«Το χαστούκι στις Κάννες ξύπνησε τους Ελληνες» αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Γερμανία παρακολουθεί από το πρωί με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κ. Μέρκελ δείχνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις.


Πηγή:

~ Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Β. Παπανδρέου. Πρόεδρε είσαι εκτός τόπου και χρόνου

Σφοδρή επίθεση της Βάσως Παπανδρέου στον Παπανδρέου. Αφού τον έλουσε κανονικά τελείωσε την εισήγηση της λέγοντας. 
Η κυρία Παπανδρέου είπε ότι «οι χτεσινές εικόνες ήταν θλιβερές» και ότι «
σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου και να έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία».
Σπρώχνεις την παράταξη και τη χώρα στο γκρεμό. Περίμενα σήμερα να υποβάλεις την παραίτηση σου καθώς και της κυβέρνησης σου....
 
 

~

Αθλιότητες ενός εκτός τόπου και χρόνου Παπανδρέου


Β. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που δεν έχεις αντιληφθεί τι λέει η ελληνική κοινωνία. Περίμενα σήμερα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Λυπάμαι για την παράταξη λυπάμαι για την χώρα» είπε και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…
Αυτή η δήλωση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ τα λέει όλα.
Γιατί αυτό είδαμε στην Βουλή: Έναν ακόμα Παπανδρέου να παραμένει γαντζωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα και να σέρνει μαζί του τον τόπο στην καταστροφή αρνούμενος να παραιτηθεί.
Την ώρα που ο Σαμαράς τους λέει παραιτήσου και φύγε αυτός πήγε στην ΚΟ και αφού δήλωσε ότι αποσύρει το δημοσίευμα για να κατευνάσει τους βουλευτές του και τους δανειστές όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι αρνείται να παραιτηθεί αλλά είχε το θράσος να ζητήσει πάλι συναίνεση από τον Σαμαρά
Και ούτε λίγο, ούτε πολύ … χαιρέτισε την δήλωση Σαμαρά για προσωρινή και μεταβατική κυβέρνηση ως επίτευγμα των δικών του τυχοδιωκτισμών με το δημοψήφισμα.
Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα στο δημοψήφισμα το “μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ. Δεν είναι θέμα να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέτοιο ερώτημα”, είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα τέθηκε επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση.
Μα είπε δηλαδή ότι γκρέμισε τα χρηματιστήρια, κόντεψε να διαλύσει την Ευρώπη, έφτασε την Μέρκελ να ζητάει …λεξοτανίλ και τον Σαρκοζί να τραβάει τα μαλλιά του για να … πείσει τον Σαμαρά να συναινέσει.
Στο ίδιο μήκος και ο Βενιζέλος που συμπαρασύρεται με τον ΓΑΠ στον γκρεμό.
Όμως προϋπόθεση όσων δήλωσε το πρωί ο Σαμαράς για τον σχηματισμό μιας προσωρινής και μεταβατικής κυβέρνησης είναι να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Πράγμα το οποίο το είπε και τον ίδιο
Όπως γράφουμε προηγουμένως λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Σαμαρά προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει διέξοδο είναι να παραιτηθεί. Και επανέλαβε την πρόταση του για μεταβατική και προσωρινή κυβέρνηση που θα κάνει εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε και άρχισε να λέει διάφορα. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Σαμαρά να το στείλει μετά την συνεδρίαση της ΚΟ …διαπραγματευτές.
Η απάντηση του Σαμαρά ήταν να μην τους στείλει και ότι δεν έχουν να πουν τίποτα άλλο.
Πως εννοεί ο Παπανδρέου την “Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας”
«Πρεπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε παρέμβασή της αμέσως μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι μιλάει για συγκρότηση κυβερνησης εθνικής ευθύνης.
Απαντώντας της ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη ΝΔ, τονίζοντας πάντως ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Αλλά», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».


Πηγή:

~

Λυσσαλέα μάχη του συστήματος για να περάσει η σύμβαση - ΠΡΟΣΟΧΗ ! Αυτό είναι το διακύβευμα


Λυσσαλέα μάχη δίνει το κατεστημένο αστικό πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να περάσει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό είναι το μέγιστο διακύβευμα. Γι'αυτό κι αυτά τα καραγκιοζιλίκια με το δημοψήφισμα.
Στη μάχη αυτή έχουν επιστρατευτεί όλα τα διαθέσιμα μέσα μέσα με κυριότερο εκείνο της απειλής της χρεοκοπίας. Εκβιάζουν βουλευτές και κόμματα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δεσμευτεί για την υπογραφή της συμφωνίας και όλων των όρων της δεν θα εκταμιεύσουν την 6η δόση. Πέρα απ' το ότι για την αυτή κατάσταση κύριος υπεύθυνος είναι ο πιο λαομίσητος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης,  σε συνεννόηση με τους Μερκοζί (κι αφού αποχωρεί έχοντας εκτελέσει το projekt παράδοσης της χώρας εκτελεί τώρα την τελευταία του αποστολή με το παιχνίδι του δημοψηφίσματος) , σημαντική είναι η στάση που θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα μπροστά σ'αυτό το προσχεδιασμένο δίλημμα -αδιέξοδο και κυρίως, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Πως είναι δυνατόν να απαιτούν (!!) οι εταίροι μας να  δεσμευτούν τα κόμματα για μια σύμβαση η οποία ακόμα δεν έχει σχηματοποιηθεί και οι όροι της παραμένουν άγνωστοι;;
  • Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται στους Ευρωπαίους τόσο ξεδιάντροπη ανάμειξη στα εσωτερικά μας, (πέρα απ΄ το δικαίωμα που τους έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός μαριονέτα);;
  • Δεν αναρωτιούνται τα κόμματα γιατί τόση πρεμούρα των Ευρωπαίων για τη συγκεκριμένη σύμβαση;;
  • Θα επιτρέψουν τη χώρα να συρθεί σε μια συμφωνία που την αλυσοδένει για δεκαετείες χωρίς να γνωρίσουν ούτε καν το περίγραμμα της, (!!) καθιστώντας τη αιχμάλωτη των εταίρων 0 δανειστών;;
Οι ιστορικές ευθύνες είναι τεράστιες για όλο το (διεφθαρμένο στην πλειοψηφία του) πολιτικό σύστημα το οποίο καλείται να αντιδράσει έστω την ύστατη στιγμή ώριμα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών κι έχοντας στο μυαλό του πως οι όποιες κινήσεις του, δεν καταγράφονται απλώς απ'την ιστορία αλλά καθορίζουν το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. 
Οι οποίοι με την αντίδραση και την αντίστασή τους στέλνουν όπως όλα δείχνουν, τον μοιραίο, ξενόδουλο, αναξιοπρεπή ολετήρα Παπανδρέου όχι απλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά στα μαύρα της κατάστιχα. 
Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους επίδοξους υποψήφιους διαχειριστές - πρωθυπουργούς ότι σε διαφορετική περίπτωση η τύχη τους θα είναι ίδια αν όχι χειρότερη με του άθλιουΠαπανδρέου. Ο λαός είναι παρών και παρακολουθεί !



Πηγή:

~

Λήξη Παπανδρέου.Στις 12 έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι εξελίξεις έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας. Από το δημοψήφισμα την 4η Δεκεμβρίου έχουμε ήδη περάσει στο “δεν θα γίνει δημοψήφισμα” και πλέον τίθεται και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ με κορυφαίους υπουργούς να ζητούν έμμεσα η άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες μέσω των οργάνων για αλλαγή ηγεσίας.

Ταυτόχρονα από το πρωί κυκλοφορεί η φήμη ότι περιφέρεται επιστολή μεταξύ των βουλευτών με αίτημα για .......

σύγκληση της Κ.Ο. όπου θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Οι εξελίξεις δεν θα επιτρέψουν λένε πολλοί στην Κυβέρνηση να φτάσει ως την αυριανή ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
 

~

Η "Ιδεοπηγή" παίρνει θέση.

Κλεισθένης.

Επειδή όλοι όσοι γράφουμε στο διαδίκτυο οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, κάνω πρώτος την αρχή. Πιστεύω ότι αυτό θα θέλουν και όσοι μας κάνουν την τιμή και μας διαβάζουν. Όποιος θέλει ας ακολουθήσει.

Αν το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν:

Ναι ή όχι στην ΕΕ;    ΟΧΙ.

Ναι ή όχι στο ευρώ;    ΟΧΙ.
 
 

Ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση;   ΟΧΙ

Ναι ή όχι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα;  ΟΧΙ.

Έτσι απλά και ξεκάθαρα.

~

Η επιστολή της Χαράς Κεφαλίδου στον Παπανδρέου.

Κύριε Πρόεδρε,
Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο: ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία.

Η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και τον κόσμο
ολόκληρο, είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος. Αν δεν το σταματήσουμε αμέσως, ίσως....
αποδειχθεί μοιραίο λάθος.

Μέχρι χθες πίστευα ότι ξέρουμε πού πάμε και τι κάνουμε. Θεωρούσα δεδομένο ότι σκοπεύουμε να τιμήσουμε το λόγο μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητώντας δημοψήφισμα τώρα, αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και επιτείνουμε το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας.

Τούτη την ώρα ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή
του. Οφείλει να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης πέρα από
ιδεολογίες, κόμματα και προσωπικές εμμονές. Οι ηγέτες πρέπει να
αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και, αν χρειάζεται, να ενεργούν με
αυτοθυσία.

Πιστεύω ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μεγαλύτερης προσπάθειας στην σύγχρονη ιστορία μας.

Προτείνω συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ,  να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας. Ο στόχος μιας Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, η σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, και τελικά η διενέργεια εκλογών μόλις επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Τέλος, δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής.

Με τιμή
Χαρά Κεφαλίδου

~ Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μαρσάρει ο Γιώργος για το δημοψήφισμα - «Λύσσαξαν» είπε, τα χρεωμένα ΜΜΕ

Μαρσάρει ο Γιώργος για το δημοψήφισμα - «Λύσσαξαν» είπε, τα χρεωμένα ΜΜΕ 

Η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση, αλλά και το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών για τη διενέργειά του τέθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της απόφασης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου...


Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος στους δημοσιογράφους βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.


Επιπροσθέτως, το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, ει δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.


Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του και επέμεινε σε αυτήν, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι το δημοψήφισμα αποτελεί βασική προεκλογική αρχή της κυβέρνησης και ότι οι λυσσαλέες αντιδράσεις έχουν σκοπό την υπονόμευση του δικαιώματος έκφρασης του λαού.


Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε πως εκείνοι που αντιδρούν «θέλουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση κινδύνων, ότι δηλαδή, αν αποφανθεί ο ελληνικός λαός υπάρχουν κίνδυνοι», χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» αυτή την αντίληψη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λεφτά κλεμμένα» από το λαό.


Τόνισε επίσης ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι πρόσκαιρη και πρόσθεσε ότι η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας.


Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ. ΄Όπως τόνισε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής». Και επισήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης. Και πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.


Απέρριψε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας». Αντίθετα, τόνισε, «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».


Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα: «τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα»;


Η απάντηση που έδωσε ήταν: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή»


Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου


Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.


Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος η κυβέρνηση σήμερα εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε «προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί».


Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.


Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κκ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.


Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.


Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Η υπουργός Παιδείας φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.


Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη. Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μεταφορών, επίσης, ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 



~

Για «αποστασιοποίηση» Βενιζέλου μιλάνε οι Financial Times


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ξένης εφημερίδας

Στο συνεχώς ανανεωμένο blog των συντακτών John Aglionby και Orla Ryan των Financial Times από το Λονδίνο αναφέρεται η εσπευσμένη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τους FT και το ρεπορτάζ τους «η μυστηριώδης ασθένεια του κυρίου βενιζέλου, του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του είχε πόνους στο στομάχι λόγω στρες. Όχι, λένε αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα. Προσπαθεί να απομακρυνθεί από την τελευταία μανούβρα του κύριου Παπανδρέου και την πιθανότητα αυτή να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Άνθρωπος από το υπουργείο ενημέρωσε το Reuters ότι ο υπουργός δεν γνώριζε τίποτα για το δημοψήφισμα πριν από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Απίθανο λένε πηγές εκ των έσω, εφόσον αυτό το ενδεχόμενο έχει συζητηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό. Μια “ διπλωματική ασθένεια” είναι απλά ο τρόπος του κυρίου Βενιζέλου να κρατήσει τις αποστάσεις του, μέχρι να αποφασίσει την επόμενη κίνηση του».
Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας ότι η «λαβή» του κύριου Παπανδρέου στην εξουσία δεν είναι πλέον και τόσο γερή, σημειώνοντας τις ανεξαρτητοποιήσεις της κας Αποστολάκη και τις συζήτήσεις για παραιτήσεις.



~