Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ή με τους ήρωες του «ΟΧΙ» ή με τους φαύλους του «ναι σε όλα»...

Τιμούμε τη μνήμη κάποιων ανθρώπων, σημαίνει ότι ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είτε γιατί δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ήρωες είτε γιατί δεν το απαιτούν οι στγκεκριμένες περιστάσεις, τουλάχιστον υποκλινόμαστε στη μνήμη τους, στους αγώνες τους, στις θυσίες τους. Και πάντως, δεν πράττουμε το ακριβώς αντίθετο.
Υπ’ αυτή την έννοια, το γενναίο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στην επέλαση του φασιστικού – ναζιστικού άξονα, το τιμούν αυτοί που μάχονται και όχι αυτοί που λιποταχτούν, αυτοί που...
αγωνίζονται και όχι αυτοί που παραδίνονται, αυτοί που αντιστέκονται και όχι αυτοί που προσκυνούν.
Συνεπώς, το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, την ημέρα της 71ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εναντίον του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που οδήγησε την Ελλάδα στο κατώφλι της υποτέλειας και της εξαθλίωσης και -ταυτόχρονα- τους Έλληνες στην κοινωνική και οικονομική εξόντωση, είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στο έπος του ’40.
Καμία εθνική επέτειος δεν αμαυρώθηκε. Όσοι πολιτικοί μηρυκάζουν, ελαφρά τη καρδία, αυτές τις ανοησίες, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς την ιδιοκτησιακή τους λογική ως προς τις εθνικές επετείους και τη σημασία τους. Θα ήθελαν προφανώς να βλέπουν τους εαυτούς τους, πρώτες μούρες στις εξέδρες και τα μπαλκόνια εορτών και παρελάσεων, στη μνήμη ανθρώπων και αγώνων που εμπνέουν και καθοδηγούν για τα ακριβώς αντίθετα από τα πεπραγμένα αυτών των ιδίων.
Εναντίον τους στράφηκαν οι χιλιάδες των οργισμένων συμπολιτών μας και όχι εναντίον των ηρώων προγόνων. Και τις εκδηλώσεις τους δεν τις οργάνωσε κανένα κόμμα, καμιά πολιτική ομάδα, κανένα καθοδηγητικό κέντρο. Η κυβερνητική πολιτική της τελευταίας διετίας, ως επιστέγασμα μιας εγκληματικής συμπεριφοράς των κομμάτων και των μηχανισμών εξουσίας, για πάνω από τρεις δεκαετίες, αρκούν και περισσεύουν για να οργανωθούν όχι μόνο όσα συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου 2011, αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν.
Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες, λέει ένα ρητό. Οι θύελλες έχουν ήδη ξεσπάσει. Οι τυφώνες έπονται...
Υ.Γ.: Δεν έχει κανένα νόημα, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επικαλείται το παρών που έδωσε στον αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων, το ’41-’44, αμούστακο παιδί ων. Θα γνωρίζει ασφαλώς ότι εξαίρετοι στρατηγοί, δοξασμένοι ήρωες στα πεδία των μαχών, υπήρξαν τόσο ο Γάλλος Aνρί Φιλίπ Πετέν όσο και ο ημέτερος Γεώργιος Τσολάκογλου...
Κ.Ξ.


Πηγή:

~ Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Δημοκρατία - Μειοψηφίες και αχρειότητα

 
Η εικόνα των σημερινών γεγονότων είναι ξεκάθαρη. Πολιτικοί και καναλάρχες προσπαθούν να διασώσουν ότι έχει απομείνει δείχνοντας ως αχρείες και ανιστόρητες τις μάζες κόσμου που διαμαρτύρονται με ρίψη αυγών και συνθήματα στις παρελάσεις. Εν μία νυκτί ο συνειδητοποιημένος Έλληνας που μέχρι χθες άφηνε τη ψήφο του αβίαστα στα μεγάλα κόμματα, έγινε κομμάτι μια μειοψηφικής αχρείας μάζας που δε σέβεται τους θεσμούς και τους αγώνες του Προέδρου της δημοκρατίας, ο οποίος δεν πρόβαλλε καμία αντίσταση τα τελευταία δύο χρόνια για τη μη υπογραφή του μνημονίου, αλλά και ήταν συνένοχος σε όλα όσα οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στη σημερινή κατάσταση.

Σήμερα θυμήθηκαν τη λέξη δημοκρατία. Τα κανάλια άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους στις πολιτικές φωνές, πάσα κόμματος για να καταδικάσουν όλοι μαζί όσους "αμαύρωσαν" τις παρελάσεις. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί συμφωνούν ότι φταίει μια μειοψηφία για όσα συμβαίνουν και η δημοκρατία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα γεγονότα. Πόσο πολύ μας φοβούνται; Φοβούνται ότι ούτε μετά από δεκαετίες δε θα ξανα απολαύσουν ξέγνοιαστοι έναν καφέ. Φοβούνται ότι αυτό που οι περισσότεροι συνειδητοποιημένοι πολίτες θέλουν να πέσει δε θα έχει χώρο για αυτούς αύριο. Οι δημοσιογράφοι βλέπουν την οργή του κόσμου να τους ακουμπάει και να τους συμπαρασύρει με την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος.

Η προπαγάνδα σήμερα είναι στα καλύτερά της. Οι μειοψηφίες είναι πλειοψηφίες, επειδή ακόμα πολλοί προτιμούν να νοιώθουν την κάθαρση αλλά φοβούνται να πράξουν μένοντας πίσω. Η δημοκρατία έχει χάσει κάθε έννοια από αυτούς που είναι ο στόχος του κόσμου και ασκούν βία εδώ και καιρό σε αυτόν χωρίς αίσθηση του μέτρου. Όταν λένε δεν φοβούνται, λένε ψέματα. Φοβούνται. Όσο για την αχρειότητα που προβάλλουν ως γνώρισμα των διαμαρτυρομένων δεν είμαι σίγουρος. Είμαι όμως σίγουρος ότι η αχρειότητα ήταν αυτό που τους έδινε μέχρι χθες τη δύναμη και τη ψήφο. 
 
 

~

Η προπαγάνδα ποτέ δεν πεθαίνει

ανικανότητα της κυβέρνησης
Ελλάδα: μια χώρα άθλιων πολιτευτάκηδων, επιγόνων των δοσίλογων,
που κυριάρχησαν στην πολιτική της ζωή και την οδήγησαν στην καταστροφή
Τι είναι μια χώρα που γιορτάζει την εθνική της επέτειο φιμωμένη και χωρίς να μπορεί να μιλήσει για την αλήθεια της;

Τι είναι μια χώρα που γιορτάζει τις νίκες της ηττημένη, καθημαγμένη, ντροπιασμένη, πτωχευμένη, καταπτοημένη;

Τι είναι μια χώρα που καταντά, ακριβώς την ημέρα της επετείου της νίκης της, να βλέπει την εθνική της κυριαρχία να καταργείται και να τίθεται υπό την επιτροπεία αυτών που κάποτε αψήφησε – με το αντάρτικο στα βουνά, με το αντάρτικο στις πόλεις, στα κολαστήρια της Μέρλιν, στα μαρτυρικά χωριά της, με τη σιωπηλή και αόρατη στρατιά της που μεγαλούργησε στη συλλογή πληροφοριών και στα σαμποτάζ;

Δυστυχώς, την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι: Είναι μια χώρα άθλιων πολιτευτάκηδων, επιγόνων των δοσιλόγων και των άκαπνων, που κυριάρχησαν στην πολιτική της ζωή και συστηματικά, με σχέδιο, την οδήγησαν – οι ασυνείδητοι – στην καταστροφή.

Η σημερινή «σιωπηλή στρατιά» της πατρίδας, οι απόγονοι της ηρωικής νεολαίας του 1940 και της Αντίστασης, παρελαύνει αυτές τις μέρες αποστρέφοντας το βλέμμα από τις εξέδρες των επισήμων (λέμε τώρα) που έμειναν χωρίς «επισήμους», αφού αυτοί απέδρασαν και αποδέχθηκαν ότι δεν έχουν δικαίωμα να γιορτάζουν μαζί με τον λαό.

Θριαμβολογούν πάλι αυτές τις μέρες. Αλλά καθισμένοι στα γραφεία τους, προφυλαγμένοι σε αίθουσες συνεντεύξεων Τύπου, μέσα σε κλοιό αστυνομικών.

Το γεγονός ότι έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ταπείνωση - που δεν είναι ούτε το Μνημόνιο, ούτε οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου (άλλη επέτειος αυτή), ούτε εκείνες της 21ης Ιουλίου (άλλος μήνας επετείων κι’ αυτός), ούτε εκείνες της 27ης Οκτωβρίου, αλλά ο αποκλεισμός τους από τον εορτασμό του Έπους - ούτε που τους αγγίζει.

Όλα μπορεί να τα αντέξει ένας πατριώτης. Αλλά να σε αποκαλούν προδότη την ημέρα της Νίκης; Να μην μπορείς να γιορτάσεις μαζί με τον λαό που σε εκλέγει; Να στέκεις μπροστά σε μια νεολαία που επιδεικτικά στρέφει την κεφαλή προς την αντίθετη πλευρά, ενώ μέχρι πριν έναν χρόνο σε χαιρετούσε τιμητικά;

Αν το δέχεσαι αυτό, σημαίνει ότι το αξίζεις. Κανείς δεν αντέχει τέτοια περιφρόνηση αν πιστεύει πως έχει δίκιο, πως έχει πράξει το καθήκον του απέναντι στο λαό και στη χώρα.

Πώς το αντέχουν; Μα επειδή έχουν από καιρό αντικαταστήσει το σύνθημα «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», με το άλλο, το προσφιλές τους: «Η προπαγάνδα ποτέ δεν πεθαίνει»!

Πώς να τους νοιάξει η επιτήρηση που –σωστά, τέτοιοι που είναι– τους επιβλήθηκε, όταν έχουν αποδειχθεί οι πιο ικανοί και πιο άξιοι συνεχιστές του Γκέμπελς, υπουργού Προπαγάνδας και Δημόσιας Διαφώτισης της ναζιστικής Γερμανίας;

Ως γνωστόν, ο Γκέμπελς, συνήθιζε να λέει πως «δεν λέμε κάτι για να το πούμε, αλλά για να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Και αυτό κάνουν στην Ελλάδα, 71 χρόνια μετά τη νίκη επί του φασισμού και τους ηρωικούς αγώνες κατά του Ναζισμού, οι άξιοι συνεχιστές του αρχιπροπαγανδιστή του Χίτλερ.

Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να πει πως «αυτή είναι η πιο ιστορική απόφαση από όσες έχουν ληφθεί μέχρι τώρα» - είχε αποκαλέσει και τις άλλες «ιστορικές» και αποδείχθηκαν κουρελόχαρτα, οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα αποδειχθεί «η πιο ιστορική».

Όταν τολμάς να προφέρεις αυτή τη φράση τις ημέρες που η πατρίδα σου γιορτάζει πράγματι τις πιο ιστορικές στιγμές της, τότε σημαίνει πως το ψέμα σε έχει κυριεύσει και δεν έχεις συναίσθηση του τι λες.

Δεν δίστασε επίσης να πει πως απηλλάγη ο λαός από ένα «ιστορικό βάρος».

Όταν τολμάς, ακριβώς τις ημέρες που το βάρος της Ιστορίας γίνεται ακόμη πιο αισθητό στους ώμους του λαού (σου – λέμε τώρα) να αποκαλείς «ιστορικό βάρος» το άχθος ενός χρέους που προκλήθηκε από κλεψιές και κακοδιαχείριση, τότε απλώς δείχνεις το μέγεθος της ανελλήνιστης παρουσίας σου στον δημόσιο βίο.

Είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου πως (με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου) «κλείνουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν»!

Όταν αυτό το λες την ημέρα μιας επετείου «που δώσαμε ακόμη μια φορά εξετάσεις μπροστά στο Θεό και μπροστά στους ανθρώπους, δείξαμε την ταυτότητά μας την Eθνική και βρέθηκε εν τάξει», τότε δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς πως οι λογαριασμοί με το παρελθόν όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά τώρα ανοίγουν.

Κι’ όταν η εξουσιομανία σου είναι τόσο μεγάλη που ομολογείς την ανικανότητά σου, δέχεσαι την επιτροπεία (διότι πιστεύεις ότι την αξίζεις και έτσι είναι) και την ξεπερνάς λέγοντας ξεδιάντροπα πως είναι καλύτερα να τους έχεις πάνω από το κεφάλι σου «για να μπει τέλος σε αυτό το σόου που γίνεται κάθε τρεις μήνες», απλώς παραδέχεσαι ότι δεν είσαι σε θέση να κάνεις τίποτε.

Και όταν μετά δίνεις τη σκυτάλη στον υπουργό των Οικονομικών, για να παραδεχθεί κι’ αυτός την ανικανότητα του ίδιου και όλης της κυβέρνησης, λέγοντας πως η παρουσία των ελεγκτών πρέπει να είναι συνεχής «για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα και το έργο να γίνεται ταχύτερα», τότε δεν υπάρχει άλλο σκαλοπάτι να κατεβείς στην κλίμακα του ψεύδους και της διαστροφής.

Αλλά, κατά μια ελπιδοφόρα σύμπτωση - πώς παίζει αλήθεια τα παιχνίδια της η Ιστορία! – ήταν 27 Οκτωβρίου του 1960, όταν ο Στρατής Μυριβήλης εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας στην Ακαδημία Αθηνών, λέγοντας:

«Mεγάλη είναι η ζωή των λαών. Δεν μετριέται με τα χρόνια, όπως η ζωή των ατόμων. Mε τους αιώνες μετριέται, όπως η ζωή της Γης. Λοιπόν, εκεί που πορεύεται την καθημερινή του χαμοζωή ο λαός, απορροφημένος από τις έγνοιες της βιοπάλης, γλεντοκόπος από τη χαρά της νιότης ή σκυθρωπός από τον αγώνα της άχαρης δουλειάς, διχασμένος από τα πάθη και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ακούει άξαφνα την ιερή καμπάνα της Φυλής να βαρά συναγερμό. Aυτιάζεται. Σταματά μεσοστρατίς και υψώνει με χτυποκάρδι τα μάτια προς την υψηλότατη κορφή. H καρδιά γιομίζει αναγάλλια, τα μάτια βουρκώνουν. Bλέπουμε στην κορφή ν' ανεμίζει χαιρετιστικά η μεγάλη σημαία του Γένους. Tη γνωρίζουμε τούτη τη σημαία. Tην έχουμε δει να τρικυμίζεται μέσα στους κύκλους του χρόνου. Tην είδαμε με τα μάτια των προγόνων, που έχουν πεθάνει πριν από πολλά χρόνια. Tην έχουμε στήσει εκεί ψηλά με τα ματωμένα μας χέρια. Aπό τούτη την κορυφογραμμή της 28ης του Oχτώβρη, μπορούμε ν' αγναντέψουμε την πορεία της Φυλής μας. Έρχεται μια μέρα στη ζωή των Eθνών, που οι αιώνες ελέγχουν τα χαρτιά της ιστορικής των ταυτότητας. Tέτοια μέρα για την Eλλάδα είναι η μέρα της Σαλαμίνας, η μέρα του Mαραθώνα, η μέρα του τελευταίου Kωνσταντίνου, η μέρα της 25ης Mαρτίου. Tέτοια είναι και η μέρα της 28ης του Oχτώβρη. Aυτή τη μέρα δώσαμε ακόμη μια φορά εξετάσεις μπροστά στο Θεό και μπροστά στους ανθρώπους. Δείξαμε την ταυτότητά μας την Eθνική και βρέθηκε εν τάξει».

 Δυστυχώς για τους Γκέμπελς, αυτές τις μέρες χτυπάει και πάλι η καμπάνα της Φυλής!

Σοφία Βούλτεψη
 
 

~

ΠΑΤΡΑ:Έδιωξαν τους επισήμους και έγινε η παρέλαση-Έψαλαν όλοι μαζί τον Εθνικό ύμνο!

Συγκινησιακά φορτισμένη η ατμόσφαιρα με τον κόμσο να καταχειροκροτεί την Ελληνική Σημαία

Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Κοσμά Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Κοσμά

14.30 Ήταν μια διαφορετική παρέλαση αυτή που έζησαν σήμερα οι Πατρινοί. Και όσοι πολιτικοί σπεύδουν να κάνουν καταγγελίες μέσα από το γραφείο τους, όπως ο κ. Βενιζέλος, απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τριών Συμμάχων απαίτησαν να φύγουν οι επίσημοι από την εξέδρα για να γίνει η παρέλαση. Η απαίτησή τους εισακούστκε και έτσι για πρώτη φορά η παρέλαση έγινε χωρίς επισήμους, μπροστά σε απλό κόσμο. Την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας πήραν κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτών, αλλά αμέσως αγκαλιάστηκε από τον απλό κόσμο που είχε κατέβει να παρακολουθήσει την παρέλαση, με αποτέλεσμα να λάβει χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος. Στιγμή γεμάτη συγκινητιακή φόρτιση όταν άρχισε η παρέλαση και πέρασν μαθητές κρατώντας την ελληνική σημαία. Ο κόσμος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτηματα. Το ίδιο συνέβη και όταν παρέλασε η Ένωση Κυπρίων. Το ίδιο και όταν η μπάντα του Δήμου Πατρέων άρχισε να παιανίζει το "όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες". Φορτισμένη και η στιγμή στο τέλος της παρέλασης που ο κόσμος άρχισε να ψάλλει τον Εθνικό ύμνο.



~

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας…

 
 
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας…
Από παιδάκι έμαθα ότι είστε ο ανώτατος άρχοντας της χώρας μου…
Από παιδάκι έμαθα ότι είστε η κολόνα της δημοκρατίας μας…της δημοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε σ αυτή τη χώρα και έγινε φως για όλη την ανθρωπότητα…
Από παιδάκι έμαθα να τιμώ το πρόσωπό σας, αλλά κυρίως αυτό που σηματοδοτεί, ή που θα έπρεπε να σηματοδοτεί το αξίωμά σας..
Από παιδάκι έμαθα να τιμώ τις εθνικές επετείους της χώρας μου και τους ένδοξους αγώνες των προγόνων μου..
Από παιδάκι έμαθα να κουβαλάω την λαμπρή ιστορία της πατρίδας μου και προσπάθησα πάντα να τιμώ τους αγώνες της και την βαριά κληρονομιά που σημαίνει να είσαι ΈΛΛΗΝΑΣ…
Τώρα, στη μέση ηλικία της ζωής μου, μου καταλύσατε τα πάντα..
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ
Και ντρέπομαι για λογαριασμό σας… γιατί φανήκατε μικρότερος των περιστάσεων… Γιατί δεν μπορέσατε να γίνετε ο νέος Μεταξάς και να κραυγάσετε το νέο ΟΧΙ ενάντια στο «Δ’  Ράιχ» που η κυβέρνησή σας μας φόρεσε καπέλο…
Σας κακοφάνηκε που σας αποδοκίμασαν στη Θεσσαλονίκη λίγη ώρα πριν.. και κάνατε δηλώσεις ότι ντρέπεστε… μιλάτε για μειοψηφία… Ποια μειοψηφία; Σε όλες τις πόλεις της χώρας υπάρχουν αντιδράσεις.. όχι μόνο σήμερα.. καιρό τώρα…
Θέλετε να ξέρετε πως αισθάνεται ένας ολόκληρος λαός;
Ένας ολόκληρος λαός ντρέπεται για λογαριασμό σας.. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ.. Υποβάλλω έκκληση, όχι σ’ εσάς, αλλά στο αξίωμά σας… ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΤΩΡΑ…με ευθύνη και σεβασμό στην πλειοψηφία της χώρας που είναι μήνες τώρα στους δρόμους…
Θέλετε να μείνετε στην ιστορία κύριε Πρόεδρε, ως ο πρόεδρος που αντί το ΟΧΙ είπε το ΠΕΡΑΣΤΕ???
Γιατί γι αυτό θα μείνετε στην ιστορία κύριε Παπούλια.. κι εσείς κι η κυβέρνησή σας, κι οι έτεροι πολιτικοί και τα φερέφωνά σας οι δημοσιογράφοι…
Θα μείνετε στην ιστορία για το «ηρωικό σας» ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ….
Όμως, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως γνωστόν… ξεκίνησε η αντίσταση, κύριε Πρόεδρε… και θα φύγουν όλοι αυτοί που παρέδωσαν τη χώρα στη νέα κατοχή και δικτατορία…και η Ελλάδα ξανά θα δοξαστεί, γιατί τη δόξα της οφείλει στους αγώνες της για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια… και αυτή η ώρα είναι κοντά…
Όσο πιο πολύ πέφτουμε, τόσο περισσότερη δύναμη αντλούμε και θα δώσουμε την απάντηση… όλο και πιο ηχηρή….ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!
ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ του 1940 ακριβώς ακολουθώντας την οδό που εκείνοι βάδισαν….ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ!!!!





Πηγή:

~

Γιωργάκη, Αντωνάκη, δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τα τσούρμα σας και ‘μπρος.

 
Ο θυμωμένος Αιτωλός γράφει.

Χτες ο Γιωργάκης έκανε ένα επαίσχυντο διάγγελμα, του απαντάμε.
Γιωργάκη μας οδήγησες ηθελημένα και προσχεδιασμένα στην χρεοκοπία, φτάνει όσο μας «έσωσες», go home.
Μετά τα όσα έγιναν σήμερα στις παρελάσεις για την γιορτή του περήφανου Ελληνικού ΟΧΙ ο Σαμαράς έκανε μια κατάπτυστη δήλωση, του απαντάμε.
Αντωνάκη καλά ήσουνα στο σπίτι σου 10 χρόνια, βλέπεις δεν σε θέλει κανείς άλλος εκτός απ’ τα κομματόσκυλα. Άδειασέ μας την γωνιά.
Παντού και οι δύο βλέπετε συνομωσίες, ακροδεξιούς και ακροαριστερούς, επισκεφτείτε και κανένα οφθαλμίατρο μήπως με κανένα κολλύριο δείτε καθαρότερα την παλλαϊκή και εθνική αντίσταση των Ελλήνων στην σημερινή Γερμανοκρατία.
Δεν σας θέλουμε, δεν σας έχουμε ανάγκη, δεν θέλουμε να μας σώσετε. Αλλάξτε επάγγελμα.

Εμείς θα δώσουμε την μάχη για την Ελλάδα με αξιοπρέπεια, με υπερηφάνεια και μαχητικότητα. Σ’ αυτή την μάχη δεν χωράτε, είσαστε απέναντι, καλύτερα για ‘μας και για ‘σας πηγαίνετε σπίτια σας.   



Πηγή:

~

The Bank of Canada warned the eurozone is headed for a recession.


Bank of Canada sees ‘brief recession’ for eurozone


BY GORDON ISFELD, POSTMEDIA NEWS OCTOBER 26, 2011

 The Bank of Canada left its key interest rate on hold Tuesday, as expected, and warned the eurozone is headed for a “brief recession” as the global economy continues to slow “markedly.”
Canada’s economy has weakened as a result, and the central bank said it expects growth to slow through mid-2012, easing the threat of inflation.
“The combination of ongoing deleveraging by banks and

~ Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μόνιμη η εποπτεία στην Ελλάδα

Μόνιμη η εποπτεία στην Ελλάδα 
 
Για ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας έκανε λόγο η η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε η γερμνίδα καγκελάριος «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα»....


Στόχος όπως είπε είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120% προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές.
 
 

~

Πανηγυρίζουν χωρίς ντροπή στην Κυβέρνηση

Οι άνθρωποι που μας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας και κατάφεραν να βυθίσουν στη φτώχεια τους Έλληνες, ξεκίνησαν από το πρώτο λεπτό επίτευξης της συμφωνίας να πανηγυρίζουν για το ότι η χώρα θέτεται υπό διεθνή επιτροπεία.
Όπως ξεκάθαρα ορίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, πλέον η τρόικα εγκαθίσταται στην Αθήνα μόνιμα ώστε να ελέγχει καθημερινά τη λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου και για το λόγο αυτό στην Κυβέρνηση έχουν το θράσος να δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Φαίνεται πως πιθανότατα η «ιστορία» δεν τους δίδαξε τίποτα από τα κωμικοτραγικά γεγονότα της 21ης Ιουλίου, όπου οι Υπουργοί υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό συμβούλιο αλλά μέσα σε μία εβδομάδα κατέρρευσαν όλα και η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά…


Πηγή:

~

Όπου φτώχεια και … Κινέζος


Όπου υπάρχει γκρίνια, τσιγκουνιά ή κατ’ άλλους έλλειψη ρευστού, σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται κι ένας… Κινέζος. Ο σωτήρας που θα έλθει και με τον παρά του θα σώσει ότι δεν μπορεί κανείς άλλος να κάνει.
Πριν μερικούς μήνες ήρθε στην Ελλάδα και τότε η κυβέρνηση είπε ότι θα μας αγοράσουν οι Κινέζοι το χρέος και σωθήκαμε, θα βγούμε από το Μνημόνιο. Μετά οι Κινέζοι πήγαν στην Πορτογαλία και υποσχέθηκαν το ίδιο ενώ έκαναν και μια περιοδεία σε όλη την Ευρώπη υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια.
Χθες ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο με αντικείμενο μια πιθανή κινεζική οικονομική βοήθεια προς την ευρωζώνη”μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί”.
Πάλι λοιπόν ο Κινέζος έρχεται να καλύψει τις τεράστιες αδυναμίες της Ευρώπης να λύσει τα προβλήματά της. Και να το έκανε θα χειροκροτούσαμε όλοι, αλλά οι Κινέζοι είναι έξυπνοι. Σιγά μη βάλουν λεφτά στο πηγάδι δίχως πάτο και με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να κάνουν παιχνίδια στις πλάτες των άλλων χωρών.
Όλα αυτά είναι αστεία πράγματα. Αν δεν αποφασίσουν ναβάλουν λεφτά Γερμανοί και Γάλλοι για να ενισχύσουν τον EFSF τότε θα διαλύσουντην Ευρώπη και οι Κινέζοι θα γελάνε.


Πηγή:

~

Αντάρτικο ΕΚΤ απέναντι στη Μέρκελ



ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο Μάριο Ντράγκι έβαλε εγκαίρως τις βάσεις για να μας υποχρεώσει να τον… λατρέψουμε, όπως τον προκάτοχό του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επελέγη από την Άνγκελα Μέρκελ, και φερόταν μέχρι πρότινος ως πειθήνιο όργανο του Βερολίνου, όρθωσε απόψε ανάστημα. Την πιο κρίσιμη ώρα.
Προτού περάσει μια μέρα από τον απόηχο των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ για βέτο από την πλευρά της Γερμανίας σε ενδεχόμενη μελλοντική αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα, επί ηγεσίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να αγνοήσει επιδεικτικά τις επιθυμίες του Βερολίνου.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών λοιπόν, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που…προσπέρασε στη γωνία τον Άξελ Βέμπερ, και κατάφερε να… χωρέσει στο κοστούμι του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει και στο μέλλον να επενδύει σε… μη συμβατικές  μεθόδους στήριξης των χωρών της ευρωζώνης.
Δηλαδή, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα χωρών με προβληματικές οικονομίες,λειτουργώντας ουσιαστικά ως εγγύηση απέναντι στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων. Όπως έκανε μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Όπως έκανε αργότερα για την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα έφτανε μέχρι αυτές τις δυο μεγάλες χώρες.
Φυσικά, ο Μάριο Ντράγκι έκανε την απαραίτητη διευκρίνιση ότι η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει μονάχα αμυντικά και υποστηρικτικά, υπονοώντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να δρομολογήσουν μόνες τις μακροπρόθεσμες πολιτικές για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών τους.
Αυτή όμως ήταν μια διευκρίνιση που έγινε, επειδή… έπρεπε να γίνει. Το σημαντικό, η ταμπακιέρα του θέματος είναι η αντίσταση της Φρανκφούρτης απέναντι στο Βερολίνο. Και είναι συναρπαστική.



~

50% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΣΤΑ 100 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό κοντά στο 50%, και μάλιστα σε εθελοντική βάση, κάτι που σημαίνει ότι θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το περίγραμμα της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ σύμφωνα με... 
κυβερνητικούς κύκλους. Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση «έχει φύγει από τα ποσοστά και εστιάζεται πλέον σε τεχνικά ζητήματα». Επίσης, αναφέρουν ότι με τα ώς τώρα δεδομένα εξασφαλίζεται καλύτερη μεταχείριση της χώρας μας όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, ενώ το κείμενο καθιστά σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος αφορά την Ελλάδα,
Η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από τις Βρυξέλλες, με μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι διασφαλίζεται πως η εφαρμογή του προγράμματος αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ενημέρωσε ήδη για τις εξελίξεις, δύο φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
 
 

~

Και συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς μας οι τραπεζίτες!

Και συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς μας οι τραπεζίτες!
Μας παίρνουν τα σπίτια τώρα θα μας πάρουν και τους μισθούς και τις συντάξεις. Μην μπερδεύεστε δεν αναφερόμαστε σε κάποιο νέο μέτρο που επέβαλε το κράτος αλλά σε παλαιό των τραπεζών. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καθυστερήσει να πληρώσετε οφειλές προς τις τράπεζες σας και έχετε κάνει το λάθος ο λογαριασμός μισθοδοσίας σας να είναι στην ίδια τράπεζα ενδέχεται να έχετε λιγότερα λεφτά από αυτά που υπολογίζατε έως και καθόλου λεφτά. Ο λόγος αφορά στην πρωτοβουλία ορισμένων τραπεζών να «βάζει χέρι»στους λογαριασμούς σας, να παίρνει ότι της χρωστάτε και …πάλι φίλοι.

Τέσσερις τράπεζες για μηνες βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Όπως διαπιστώθηκε και επισήμως τελικά τρεις από αυτές, οι τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε τελικά πρόστιμα ύψους 260.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά πρόστιμο από100.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ 60.000 θα δώσει η Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.

Το ιστορικό της «αρπαγής»

Όλα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2011 όταν καταναλωτές διαπίστωσαν ότι τους λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω οφειλών που είχαν προς τραπεζικά ιδρύματα. Με λίγα λόγια οι συγκεκριμένες τράπεζες είδαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν καταβάλει τις δόσεις και αποφάσισαν να βρουν άλλους λογαριασμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση ώστε να καλύψουν το χρηματικό ποσό που όφειλαν. Οι καταναλωτές διαπίστωσαν τι έχει συμβεί όταν είδαν στους μισθοδοτικούς τους λογαριασμούς λιγότερα λεφτά.

Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Γιάννης Κουτσούκου που διαβιβάστηκε στις 27-9 στην Βουλή οι 4 τράπεζες -που δεν κατονομάζονται ποιες είναι- έχουν ήδη υποβάλει υπομνήματα με τις θέσεις τους και κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά, ενώ όπως διευκρινίστηκε στο koutipandoras.gr «είναι παράνομο να μεταφέρεις λεφτά από οποιοδήποτε λογαριασμό είτε αυτοί είναι μισθοδοτικοί είτε είναι ταμιευτηρίου χωρίς την ενημέρωση και την συναίνεση του πελάτη».

Εκτός από τις «αναλήψεις» στις οποίες είχαν προχωρήσει οι τράπεζες ο υφυπουργός είχε αναφέρει και άλλους τρόπους που έχουν εφεύρει τα τραπεζικά ιδρύματα για να παίρνουν τα… χρωστούμενα.

Α) η επιβολή μηνιαίων εξόδων καθυστέρησης, τα οποία χρεώνονται πέραν των νόμιμων τόκων υπερημερίας
Β) χρέωση εξόδων επικοινωνίας
Γ)χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για προεξόφληση ενός δανείου,
Δ)χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας,
Ε)χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους

«Χέρι» και στους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Άλλος ένας τρόπος που αφορά στην είσπραξη οφειλών από τις τράπεζες είναι και η μεταφορά χρημάτων του πελάτη από ανενεργούς λογαριασμούς οι οποίοι περιέχουν μικροποσά χωρίς να ενημερωθεί ο καταναλωτής. Εδώ να σημειωθεί ότι ορισμένοι τραπεζικοί υπάλληλοι αρχικά είχαν αντιδράσει με τα παραπάνω μέτρα φοβούμενοι καταγγελίες, ωστόσο οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών, τους έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένες «αναλήψεις» είναι νομικά καλυμμένες.

Όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης ο οποίος είχε υποβάλει στην Βουλή την Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, «αυτές οι πρωτοβουλίες των τραπεζών δεν αναφέρονται στα συμβόλαια με τους πελάτες ή ακόμα και να αναφέρονται είναι στα ψιλά γράμματα με αποτέλεσμα ένας καταναλωτής να μην μπορεί να προστατευτεί».

Τι λένε οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα η νομική κατοχύρωση είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση καθώς στα συμβόλαιο τα δανείων αναφέρονται και οι λογαριασμοί από τους οποίους θα καταβάλλονται οι δόσεις. Αυτοί οι λογαριασμοί ενδέχεται να είναι και οι μισθοδοτικοί σε περίπτωση που το έχουν επιλέξει οι πελάτες. Όσον αφορά στην «ανάληψη» χρημάτων από λογαριασμούς που οι πελάτες είναι συνδικαιούχοι, οι τράπεζες απαντούν ότι από την στιγμή που ο πελάτης έχει υπογράψει σύμβαση στην οποία «υπόσχεται» ότι θα καταβάλει την δόση, έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση μη καταβολής της να …αναζητήσουν τα λεφτά τους από άλλους λογαριασμούς. Αυτό που απαγορεύεται να κάνουν σε καμία περίπτωση είναι να προβαίνουν στις περίφημες «αναλήψεις» από τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους καταβάλλονται επιδόματα (εκτός αν έχει δηλωθεί από τον πελάτη ως λογαριασμός κατάθεσης της δόσης) ή από λογαριασμούς των πελατών σε άλλες τράπεζες.

 
 
 

~

«ΟΥΤΕ ΜΙΑΝ ΠΕΤΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ»

«ΟΥΤΕ ΜΙΑΝ ΠΕΤΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ»
Σ’ εὐχαριστῶ, Βεζύρη μου, διὰ τὴν ἀγάπην ὁπού ἔχεις εἰς ἐμένα, ἀλλὰ τὰ ὀκτακόσια πουγκιά, παρακαλῶ, μὴ μοῦ τὰ στείλης, ἐπειδὴ δὲν ἠξεύρω νὰ τὰ μετρήσω, καὶ ἂν ἤξευρα, πάλιν δὲν ἤμουν εὐχαριστημένος νὰ σοὶ δώσω οὔτε μίαν πέτραν τῆς πατρίδος μου δι’ ἀντιπληρωμήν, καὶ ὄχι πατρίδα, ὡς φαντάζεσαι· τὴν τιμὴν ὁπού μ’ ὑπόσχεσαι, μ’ εἶναι ἄχρηστος, πλοῦτος καὶ τιμὴ εἰς ἐμὲ εἶναι τὰ ἅρματά μου, μὲ τὰ ὁποῖα φυλάττω, καὶ τιμῶ τὴν πατρίδα μου, ἀθανατίζω καὶ τ’ ὄνομά μου.

Σούλι 4 Μαΐου 1801
Τζήμας Ζέρβας



~

«Επιθεώρηση» στα Υπουργεία ξεκινάει ο Reichenbach

 

Αμέσως μετά την άφιξη του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Horst Reichenbach πιάνει δουλειά. Σήμερα ξεκινά διήμερη επίσκεψη στη χώρα και θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.
Η ομάδα δράσης θα υποβάλλει στις αρχές Νοεμβρίου την έκθεση της για την κατάσταση που διαπίστωσε στην Αθήνα και θα αναλύει τα επόμενα βήματά της, ενώ πρόκειται για μια επίσκεψη που γίνεται μετά τις δηλώσεις των εταίρων μας με τις οποίες ζητούν αυξημένη εποπτεία της χώρας μέσω της Ομάδας Κρούσης.


Πηγή:

~ Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Εξαρτημένοι με δανεικά ή δραχμοβίωτοι και «ελεύθεροι» ;

  
Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Από την ίδρυσή του (1827) το νεοελληνικό κράτος έχει σχέσεις εξάρτησης – και, σε ορισμένες περιόδους, υποτέλειας – με τους ξένους. Άλλωστε, στα πολύ παλιά χρόνια ακόμα και τα κόμματα είχαν πλήρη αντιστοιχία με τους ξένους υποστηρικτές τους (το αγγλόφιλο, το ρωσόφιλο κλπ). Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα πέρασε στην αμερικανική επιρροή, η οποία κράτησε μέχρι την πτώση της δικτατορίας (1974).
Από τότε και μετά η σχέση αυτή άρχισε να αλλάζει, μολονότι ίσχυε πάντα η καραμανλική ρήση «ανήκομεν εις την Δύσιν«. Η αμερικανική επιρροή υπήρχε και υπάρχει, όμως ........
αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1981) και, πολύ περισσότερο, στην ευρωζώνη (2001).
Στα χρόνια της λεγόμενης Μεταπολίτευσης, λοιπόν, η Ελλάδα είχε τη μικρότερη από ποτέ πολιτική εξάρτηση, καθώς κατάφερνε να κινείται μεταξύ της υπερατλαντικής υπερδύναμης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ισχύει, όμως, αυτό όταν ερχόμαστε στο πεδίο της οικονομίας. Στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, οι οικονομικές τύχες της Ελλάδας είναι σχεδόν απολύτως συνδεδεμένες με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Ίσως ο αναγνώστης διερωτηθεί προς τι η υπενθύμιση αυτών των αυτονόητων δεδομένων. Εξηγούμαι: επειδή σήμερα γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για μείωση (κατ’ άλλους παράδοση) της εθνικής κυριαρχίας της χώρας , πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάτι τέτοιο (μείωση κυριαρχίας) ισχύει όλες αυτές τις δεκαετίες, εφόσον η χώρα υπακούει (;) στους ευρωπαϊκούς κανόνες και έχει αντίστοιχους περιορισμούς. Το ερώτημα είναι αν αυτή η μείωση μπορεί να εξελιχθεί σε παράδοση (όλης) της κυριαρχίας της, με ποιούς όρους και ποιός θα τη διαχειριστεί πολιτικά.
Μέχρι και πριν από δυο χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχειρίζονταν κατά το δοκούν (δηλαδή εντελώς ανεξέλεγκτα) τα δημόσια οικονομικά, τα οποία στηρίζονταν σε δανεικό χρήμα. Έκτοτε, αφού διαπιστώθηκε ότι η χώρα έχει φτάσει σε ένα προ-πτωχευτικό στάδιο, άρχισαν να μπαίνουν οι πρώτοι περιορισμοί. Έχει κανείς την αυταπάτη ότι τώρα, που οι δανειστές της αποφάσισαν να της «κουρέψουν» το ανεξέλεγκτο χρέος, δεν θα μπει σε αυστηρότερη επιτήρηση;

Έτσι, όσοι ξαφνικά έγιναν «ευαίσθητοι» στο θέμα της κυριαρχίας (από υπουργούς και βουλευτές μέχρι συνδικαλιστές, τραπεζίτες και φωνασκούντες στα τηλεοπτικά παράθυρα) «ξεχνούν» ότι μια χώρα που τρέχει συνεχώς με απλωμένο το χέρι για δανεικά δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη. Αυτή τη στιγμή και για κάμποσα ακόμη χρόνια η Ελλάδα – δηλαδή, οι μισθοί και οι συντάξεις της, η Υγεία και η Παιδεία της, οι επιχειρήσεις της κλπ – εξαρτώνται από τα δάνεια των ξένων.
Αν θέλουμε να είμαστε «κυρίαρχοι«, μπορούμε να τα αρνηθούμε και να ζήσουμε με όσα έχουμε. Μπορούμε, επίσης, για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη «κυριαρχία«, να επιστρέψουμε στο δικό μας νόμισμα (δραχμή). Αρκεί να γνωρίζουμε τι σημαίνουν όλα αυτά για το δικό μας σήμερα και για το αύριο των παιδιών μας.
Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ούτε χώρος για τζάμπα μάγκες. Το δίλημμα είναι σαφές και αμείλικτο: θα ζήσουμε με δανεικά ευρώ και εξάρτηση ή δραχμοβίωτοι και «ελεύθεροι» ;

Εννοείται ότι μια τόσο καθοριστική απόφαση δεν μπορεί να την πάρει μόνη της καμία κυβέρνηση. Και δεν θα την πάρει. Θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Μόνο που, ειδικά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει άλλοθι για κανέναν. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, δεν θα αναγνωριστεί κανένα λάθος. Κάθε λάθος ισοδυναμεί, πλέον, με βαρύ έγκλημα.
 
 

~

Α. Μέρκελ: Κούρεμα 50-60% και μόχλευση άνω του 1 τρις...

 

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες η Α. Μέρκελ ενημέρωσε τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να....
έκανε λόγο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που θα κινηθεί μεταξύ 50 και 60 %, για μόχλευση του EFSF που θα ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ, αναφέρθηκε επίσης στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 100 δις ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριτίν, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις για το 2ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθούν πιθανότατα το Δεκέμβριο.
Στην ολομέλεια ο EFSF
Εν τω μεταξύ η Α. Μέρκελ αποφάσισε να περάσει την περαιτέρω διεύρυνση του EFSF από την ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου και όχι απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τις κυβερνητικές της δηλώσεις και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το απόγευμα.
Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για έναν έξυπνο πολιτικό ελιγμό προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία και μια ξεκάθαρη εντολή για τις νέες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης. Η κίνηση αυτή όμως κρύβει αναμφίβολα και κινδύνους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τη λεγόμενη μόχλευση του EFSF, καθώς ουσιαστικά, όπως λένε, συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο και απρόβλεπτες συνέπειες για τους φορολογούμενους. Εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά εντέλει είναι μάλλον απίθανο να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από την αντιπολίτευση που ζητούσε ψηφοφορία στην ολομέλεια λόγω της κρισιμότητας του θέματος. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι αφήνουν μάλιστα μετά την εξέλιξη αυτή ανοιχτό το παράθυρο συναίνεσης.


Πηγή:

~

Εξάγουμε νανοτεχνολογία - Αδιάφορο το κράτος στη παγκόσμια πρωτοπορία Ελλήνων επιστημόνων







ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ


Νανο-υλικά, πωτοποριακά παγκοσμίως, τρισδιάστατης μορφής, δημιουργεί και εξάγει μαζί με τη «συνταγή» κατεργασίας τους το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας (ΙΤΕ) σε χώρες ανεπτυγμένες επιστημονικά και τεχνολογικά, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γαλλία, ο Καναδάς κ.λπ.

Η κιθάρα που κατασκεύασαν οι ερευνητές, φαίνεται μόνο με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τηλεσκοπίου όπως και οι άλλες πολύπλοκες δημιουργίες Μάλιστα το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας, που αναπτύσσει αυτά τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τελευταία δημιούργησε με τη συνεργασία επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Πειραιά νανοβαλβίδα, η οποία θα εισάγεται στο σώμα σε άτομα που πάσχουν από κυκλοφορικά προβλήματα και θα ρυθμίζει ορθολογικά την κυκλοφορία του αίματος.


Τα εν λόγω υλικά, των οποίων η διάμετρος δομής τους είναι έως και χίλιες φορές μικρότερη από τη διάμετρο δομής μιας τρίχας, βραβεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες με το τρίτο βραβείο από το Ευρωπαϊκό «Χωριό» Καινοτομίας στις Φωτονικές Επιστήμες.


Τα υλικά

Σημειώνεται ότι η πρωτοποριακή αυτή έρευνα γίνεται χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος αφού η χρηματοδότηση της έρευνας από τη μεταπολίτευση και μετά είναι σταθερά κάτω από το 0,7% του τακτικού προϋπολογισμού, η μικρότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και ταυτόχρονα δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την έρευνα. Αποτέλεσμα αυτών, μεταξύ και άλλων πολλών, να είναι σχεδόν αδύνατο οι τεχνολογικές καινοτομίες να κατοχυρωθούν ως πατέντες.
Ο μύθος πως η χώρα δεν παράγει τίποτα είναι καταστροφικός, ενώ πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός πως οι επιλογές των κυβερνήσεων -οι οποίες είναι αιχμάλωτες των πελατειακών σχέσεων- είναι η μη χρηματοδότηση της έρευνας που συνεπάγεται τη μη ανταγωνιστικότητα διεθνώς.

Για τη συγκεκριμένη εργασία μιλούν η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνήτρια του ΙΤΕ Μαρία Βαμβακάκη, καθώς και η ερευνήτρια του ΙΤΕ Μαρία Φαρσάρη:

«Φτιάχνουμε υλικά που ονομάζονται υβριδικά και τα οποία συνδυάζουν οργανικά και ανόργανα υλικά. Τα ανόργανα υλικά δίνουν τη μηχανική αντοχή στα υλικά και τα οργανικά υλικά παρέχουν τη δυνατότητα να δομήσουμε με λέιζερ. Οι εφαρμογές αυτών των προϊόντων σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τη βιοϊατρική, τις οπτο-ηλεκτρονικές εφαρμογές κ.λπ. Η ιδιαιτερότητα των δικών μας υλικών έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να δομηθούν με τη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορεί να γίνει παγκοσμίως. Δηλαδή μπορούμε να εγγράψουμε λεπτομέρειες δόμησης της ύλης σε τρεις διαστάσεις. Ταυτόχρονα, αυτά τα υλικά μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν στις εκάστοτε επιθυμητές εφαρμογές».

Για τον τρόπο ανάπτυξης αυτών των υλικών από το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας οι δύο ερευνήτριες δηλώνουν: «Αυτές οι δομές των υλικών δημιουργούνται χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Σχεδιάζεται αρχικά στον υπολογιστή το επιθυμητό μοντέλο και αυτό ακολούθως μεταφράζεται στο εργαστήριό μας σε τρισδιάστατη δομή με τη χρήση λέιζερ. Η διάμετρος μιας δομής είναι της τάξης της διαμέτρου της μισής τρίχας, αλλά δημιουργούμε μέχρι και χίλιες φορές μικρότερη δομή από τη διάμετρο μιας τρίχας. Το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας όπου πραγματοποιούνται αυτές οι εφαρμογές, το στήσαμε από το μηδέν».

«Τα ερευνητικά νανο-υλικά τα εξάγουμε σε υγρή, παχύρρευστη μορφή διότι δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές ξένων χωρών να δημιουργήσουν τις δομές της αρεσκείας τους. Εξάγουμε τα προϊόντα αυτά από το 2008 στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στη Λιθουανία, ενώ έχουν σταλεί στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στη Δανία. Συγχρόνως εμείς παρέχουμε και τις συνταγές επεξεργασίας του υλικού. Δεν έχουμε όμως την οικονομική δυνατότητα να κατοχυρώσουμε την πατέντα και να διεκδικήσουμε τα αντίστοιχα οικονομικά δικαιώματα.

Οι βαλβίδες

Ενα καινούργιο δεδομένο που έχει προκύψει είναι η συνεργασία μας με τον επιστημονικό συνεργάτη από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Δημήτρη Καραλέκα, όπου δημιουργούμε νανοβαλβίδες για τον έλεγχο της ροής του αίματος στις φλέβες. Αυτές οι δομές μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στις φλέβες που έχουν κυκλοφορικό πρόβλημα και να ρυθμίζουν κατάλληλα τη ροή του αίματος, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας. Οπως για παράδειγμα αυτά που εμφανίζονται εξωτερικά από το πρήξιμο των ποδιών. Η δουλειά αυτή δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Προσπαθούμε τώρα να μιμηθούμε τη φύση και να δημιουργήσουμε βιοσυμβατά υλικά, όπως δόντια και κόκαλα.

Τις προηγούμενες μέρες πήραμε μέρος στο Ευρωπαϊκό "Χωριό" Καινοτομίας στις Φωτονικές Επιστήμες, στο οποίο η δουλειά μας πήρε το τρίτο βραβείο καινοτομίας». 

~

Πόσα λεφτά χρειάζονται οι τράπεζες μετά το κούρεμα


Στο γράφημα αυτό από τον guardian αναπαρίστανται γραφικά οι δανειακές ανάγκες των τραπεζών. Πρόκειται για ανάλυση της Morgan Stanley που χρησιμοποίησε για την διεξαγωγή της ένα κούρεμα 59% για την Ελλάδα όπως επίσης και 10% για την Ιρλανδία, 25% για την Πορτογαλία, 5% για την Ισπανία, 9% για την Ιταλία και 5% για το Βέλγιο.

Οι εκτιμήσεις για την Γαλλία - λίγο πάνω από τα 12δις - είναι ελαφρώς υψηλότερες από τα 10δις που δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Christian Noyer ότι χρειάζονται οι γαλλικές τράπεζες. Οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται λιγότερο από τα μισά, περίπου 5,5δις.

Η διαφορά αυτή εξηγεί και την επιμονή της Μέρκελ στο κούρεμα 60% όπως επίσης και την αντίσταση Σαρκοζύ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η υποβάθμιση της Γαλλίας από τους Οίκους Αξιολόγησης αλλά και τα νέα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει ίσως να αποτελέσουν την ετυμηγορία της επικείμενης ήττας του στις εκλογές του 2012.

Το περιθώριο 9 μηνών που θα δοθεί στις τράπεζες για να αποκαταστήσουν το κενό που θα δημιουργηθεί στους ισολογισμούς τους θα ελαττώσει την πίεση που ασκείται στους φορολογούμενους αλλά θα την μετατοπίσει στο πιστωτικό πεδίο την στιγμή ακριβώς που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται την πίστωση για να κινήσουν την μηχανή της ανάπτυξης. 
 
 

~

ΟΧΙ (;)

της Μαρίας Κανελλάκη
«Θέλουμε παιδιά ευτυχισμένα, που να αγαπούν το σχολείο και που θα αποκτούν όλα τα απαιτούμενα εφόδια για τη ζωή τους. Πιστεύω ότι οι εμπειρίες μου όλα αυτά τα χρόνια με ωρίμασαν και ως μητέρα. Θέλω πάνω απ' όλα το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο. Δεν θέλω ο έφηβος γιος μου να μην έχει δικαίωμα στη ζωή».
Αννα Διαμαντοπούλου. Απόσπασμα από συνέντευξη στο «Κ» της Καθημερινής της Κυριακής (Κυριακή, 17 Απρίλίου 2011)
Kι εγώ Κυρία Διαμαντοπούλου.
Παραμερίζω τον τίτλο της Υπουργού.
Κρατάω ακόμα υπολείμματα από τον παλιό θαυμασμό μου, όταν ήσασταν Επίτροπος στις Βρυξέλλες και συντάσσατε άρθρα και μελέτες για τις αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες. Για τις γυναίκες που δεν βίωσαν τίποτ’ άλλο παρά τη «δια βίου βία», για τη φτώχεια, για την κοινωνική πολιτική που έπρεπε να εφαρμοσθεί, για τις διακρίσεις και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Απευθύνομαι κυρίως σε μια μητέρα εφήβου. Κι ό,τι μπορεί να κουβαλάει αυτός ο τίτλος κι αυτή η ευθύνη. Κοινές οι αγωνίες κι οι αγώνες, ίδια η λαχτάρα κι ο πόθος, πρίμο-σιγόντο χτυπούν οι καρδιές μας.
Θα σας τα πω τηλεγραφικά. Δεν έχω χρόνο, ούτε και αντοχές πολλές. Ξοδεύτηκα για να καταφέρω να συγκεντρώσω το μερτικό μου για τη σωτηρία της χώρας μου. Σαν το συγχωρεμένο το Θανάση έτρεξα κι έκανα χιλιόμετρα και δούλεψα παραπάνω και στήθηκα σε ουρές ταμείων, και πλήρωσα και ξεπλήρωσα και ούρλιαζα από μέσα μου: «Καλοί μου άνθρωποι, φτάνει πια! Δεν προλαβαίνω να πληρώνω!...».
Τώρα ήρθε η σειρά μου. Να ζητήσω κι εγώ κάτι απ’ την πολιτεία. Για το παιδί μου. Κι ας ακούγομαι μελό. Δεκάρα δε δίνω. Ξέρετε πώς είναι αυτά. Προκειμένου να υπερασπιστείς το παιδί σου, βάζεις στην άκρη και καθωσπρεπισμούς και δειλίες. Τίποτα δαπανηρό για σας. Το αυτονόητο ίσως. Και για μένα αυτονόητο ήταν, μέχρι που ενημερώθηκα απ’ τον Διευθυντή του σχολείου ότι δεν υπάρχουν αυτονόητα σήμερα. Μόνο εφιαλτικά σενάρια. Οι ανάγκες συγκεκριμένες και επιτακτικές. Δεν θα κοστίσουν παραπάνω από ένα γεύμα «εργασίας», ή ένα μηνιαίο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας, σε ένα μόνο απ’ τα πολυάριθμα κινητά που διαθέτετε. Ή τη βενζίνη που θα πληρώσω για ένα βουλευτικό αυτοκίνητο. Σκεφτείτε. Το ένα μόνο έξοδο απ’ τη μακροσκελή λίστα δαπανών σας, θα ανακουφίσει τριακόσιους εφήβους. Και θα τους επιτρέψει να διανύσουν με αξιοπρέπεια και στοιχειώδη άνεση την κακοτράχαλη αυτή σχολική χρονιά. Σημειώστε:
- Είδη καθαρισμού & χαρτικά.
- Πετρέλαιο για θέρμανση.
- Τα υπόλοιπα βιβλία. Το πρώτο φωτοτυπημένο κεφάλαιο τελειώνει σε λίγες μέρες. Και τα φωτοτυπικά μηχανήματα (όπου αυτά υπάρχουν βέβαια), έχουν χαλάσει.
- Συμπλήρωση των κενών θέσεων από καθηγητές που δεν έχουν ακόμα διοριστεί.
Άφησα για το τέλος αυτό που –προσωπικά- με πονάει περισσότερο. Το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην παρέλαση. Βασιζόμενη στη μέχρι σήμερα δυναμική παρουσία σας, θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα είστε εσείς που θα δημιουργήσετε αποκλεισμένες σχολικές ομάδες στη φετινή παρέλαση. Ακυρώνοντας τους παλιότερους κοινωνικούς σας αγώνες για κατάργηση των διακρίσεων και της θέσπισης ισοδύναμης συμμετοχής όλων των πολιτών στη μάθηση και στην εργασία. Και αγνοώντας το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση που έχουμε όλοι σήμερα, να σηκώσουμε την ελληνική σημαία και να πάρουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να «βάζουμε πλάτη».
Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι οι καθηγητές είναι αρωγοί στον αγώνα μας και παρά την οικονομική τους εξαθλίωση και την ανυπαρξία έντυπου υλικού, προσπαθούν να φανούν αντάξιοι του ρόλου τους μπροστά στα τριάντα ζευγάρια μάτια που είναι καθημερινά απέναντί τους. Είμαστε διαρκώς μαζί τους, μέσα και έξω απ’ το σχολείο, για να συζητήσουμε με τα παιδιά και να τους πείσουμε ότι ένα «κλειστό σχολείο» δεν είναι παρά ένα οχυρό παραδομένο. Ότι το μεγαλύτερο όπλο μας στο σύγχρονο πόλεμο που βιώνουμε, είναι η γνώση. Και θεωρώ δεδομένο ότι μία μητέρα, με τη μεγαλειώδη πολιτική πορεία σαν τη δική σας, που γεμίζει σελίδες το βιογραφικό της, θα δηλώσει αδυναμία να γεμίσει τα σχολεία, τις παρελάσεις, τις εφηβικές ψυχές και τα κενά που κληρονομήσαμε εμείς οι «σοφοί ενήλικες» στα παιδιά μας.
Ελπίζοντας ότι η απάντησή σας δεν θα είναι ένα ηχηρό «ΟΧΙ», στη φετινή επέτειο του ΟΧΙ προς τους γερμανούς κατακτητές. Γιατί μερικές φορές τα «όχι» μας, δηλώνουν κατάφαση και υποταγή σε ξένα συμφέροντα.
Με εκτίμηση,
Μία μητέρα, κάποιου εφήβου, σε κάποιο Γυμνάσιο της Αθήνας.




~

Μήπως έρχονται τα χειρότερα;;;

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τις επόμενες ώρες θα ακούσουμε πολλά και δυστυχώς όχι και καλά. Μέχρι χθες είχαμε μείνει με το άγριο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών για το ύψος του haircut με τις μεν να ζητούν ακόμη και 80% και τις δε να τονίζουν ότι θα άντεχαν πάνω από 40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες μεγάλες τράπεζες λένε τώρα ότι δε θα είχαν πρόβλημα ακόμη και...
για μεγάλο haircut καθώς φέρονται να έχουν αγοράσει cd’s τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, την οποία και δεν αποκλείουν. Ουσιαστικά δηλαδή λένε ότι δε θα τους πείραζε ένα μεγάλο κούρεμα της Ελλάδας που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός αφού δε θα ήταν εθελοντικό.
Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμ. Αλταφάζ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς δε φαίνεται να είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών. «Σαφώς είναι προτιμότερο, η συμμετοχή στο PSI να είναι εθελοντική», είπε ο κ. Αλταφάζ λέγοντας εμμέσως ότι ακόμη κι αν δε γίνει αυτό δεν πειράζει, πάμε και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Από την άλλη, αναλυτές κάνουν λόγο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους τα επόμενα δύο χρόνια καθώς δε θα φτάνει ότι κι αν αποφασιστεί την Τετάρτη.
Αν αυτό συνδυαστεί με ένα γενικότερο μούδιασμα της κυβέρνησης και με τη διάλυση του χρηματιστηρίου, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι περίεργο τρέχει.
Επίσης, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται φήμες ότι ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα ενημερώσει τους αρχηγούς τους, λίγο πριν την τελική Σύνοδο της Τετάρτης. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν και πολλά να πουν Γ. Παπανδρέου με Α. Σαμαρά κατ’ αρχάς και με τους υπόλοιπους κατά δεύτερο, μετά το ναυάγιο των συναντήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον θα τους ανακοινώσει κάτι πολύ σοβαρό.


Πηγή:

~ Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κύπρος : Ληγμένοι υπερσύγχρονοι πύραυλοι – Σε αδιέξοδο Υπουργείο Άμυνας – Εθνική Φρουρά

 
 
Αφήνουν το στράτευμα να αργοπεθαίνει οι κυβερνώντες, αφού ώρα με την ώρα απογυμνώνεται όλο και περισσότερο η Εθνική Φρουρά η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», έχει βρεθεί σε πλήρη αδιέξοδο όσον αφορά στην ανανέωση σημαντικών υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων.
Η μάστιγα της οικονομικής περισυλλογής των τελευταίων ετών έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη έλλειψη χρημάτων από τα ταμεία του κράτους, προκαλώντας αδυναμία αναπλήρωσης των πανάκριβων αντιαεροπορικών πυραύλων αλλά και μεγάλη μαύρη τρύπα στην αντιαεροπορική ικανότητα του στρατεύματος και στην αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου.
Η εγγύς αντιαεροπορική άμυνα των μονάδων της Εθνικής Φρουράς στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στους εν λόγω φορητούς πυραύλους «Μ» και τα συστήματα «Α» που αποτελούνται από δύο εκτοξευτές τέτοιων πυραύλων.
Η λήξη του χρόνου ζωής των «Μ» βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία στην πιο δύσκολη χρονική περίοδο για αντικατάσταση τους, ενώ σύμφωνα με πηγές της «ΜΑΧΗΣ», όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση άλλων λύσεων έχουν πέσει στο κενό
Οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι τρίτης γενεάς δεν επιτρέπουν καμία μέση λύση και η μοναδική διέξοδος από το αδιέξοδο είναι η καταστροφή και η αντικατάσταση τους.
Θα μπορούσε να αποφευχθεί το αδιέξοδο
Ωστόσο, πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν ότι οι πύραυλοι «Μ» θα μπορούσαν να είχαν ανακατασκευαστεί πριν από ένα χρόνο, με σημαντικά μικρότερο οικονομικό κόστος από αυτό της αντικατάστασης τους, ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας έκλεισε τα αυτιά στις προειδοποιήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας και της Εθνικής Φρουράς.
Η Γάλλοι κατασκευαστές, όπως συνηθίζεται, είχαν στείλει προειδοποίηση ότι τα Αντιαεροπορικά συστήματα θα έληγαν σε ένα-δύο χρόνια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η ανακατασκευή τους θα ήταν εφικτή μόνο εφόσον αποστέλλονταν στην Γαλλία ένα χρόνο πριν λήξουν.
Σε τέτοια περίπτωση το κόστος θα ανέρχετο στις 80.000 Ευρώ ανά πύραυλο, ενώ τώρα που το παράθυρο αυτό έχει κλείσει, το κόστος αντικατάστασης είναι πολλαπλάσιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της «ΜΑΧΗΣ», το αδιέξοδο με τα υπερσύγχρονα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς που λήγουν, διευρύνεται και με άλλου τύπου πυραύλους των οποίων η ημερομηνία λήξεως ακολουθεί και θα βρίσκεται ενώπιον μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Πηγή:

~

Έτοιμο και το νέο κόμμα του μνημονίου


Την πολιτική και ιδεολογική εκπροσώπηση του κόμματος του μνημονίου θα αναλάβει η νέα πολιτική κίνηση που ανακοινώνουν αύριο Τρίτη πρόσωπα ταυτισμένα με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το νεοφιλελεύθερο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.
Το πολιτικό πρόσωπο που προβάλλεται από την κίνηση είναι ο παραιτηθείς τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Ωστόσο (παρά τις σχετικές διαψεύσεις) πολλοί επιμένουν ότι από πίσω κρύβεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Οι ίδιες φήμες εμπλέκουν και τον Νίκο Μπίστη, που από πιστός Βενιζελικός του ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί σε σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης αν και παραμένει στο ΠΑΣΟΚ…
Το κείμενο που μιλά για πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο υπογράφουν, εκτός του Φλωρίδη, οι:
Θανάσης Βακάλης, αγρότης
Ξενοφών Γιαταγάνας, δικηγόρος
Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας
Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος
Γιάννης Ζηρίνης, στέλεχος επιχειρήσεων
Κατερίνα Καρύδη, εκδότης
Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου
Γιώργος Μομφερράτος, στέλεχος επιχειρήσεων
Μαργαρίτα Μυτιληναίου, παραγωγός ραδιοφώνου
Γιάννης Στουρνάρας
, οικονομολόγος
Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του ΤEDx Academy
Ανδρέας Πανταζόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου
Πανουργιάς Πανουργιάς, αγρότης
Αλέξιος Παπασταύρου, δικηγόρος
Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος
Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.
Το ενδιαφέρον είναι ότι «βγαίνει από την ντουλάπα» ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο συνέφαγε με τον Κ. Σημίτη. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΟΒΕ έχει κατηγορηθεί πως «συνδράμει» τεχνικά την τρόικα με τους εμπειρογνώμονες που διαθέτει – λέγεται δε ότι εκείνο τους «πλάσαρε» την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας (άρθρο 37 στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου).
Θυμηθείτε τι γράφαμε:
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος φημολογείται πως ετοιμάζει να τεθεί επικεφαλής πολιτικού χώρου, ο οποίος πιθανότατα να μετάσχει και στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Επίσης «φημολογείται» πως ο Γιώργος Φλωρίδης αποχώρησε αξιοπρεπώς (παραιτούμενος και παραδίδοντας την βουλευτική του έδρα) από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας εξασφαλίσει «θέση» δίπλα στον Α. Παπαδόπουλο. Και δεν είναι ο μόνος πρώην ή νυν Βουλευτής…
Στο ΠΑΣΟΚ είναι ανήσυχοι… Προσεγγίζουν παντοιοτρόπως τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή τους τάζοντας λαγούς και πετραχήλια προκειμένου να τον πείσουν να παραμείνει στο σύστημα…
Τι ήθελε όμως ο Γ. Καρατζαφέρης να ανακατευτεί στην ιστορία αυτή προτείνοντας δημοσίως από του βήματος της Βουλής τον Αλέκο Παπαδόπουλο…προκειμένου να δεχτεί (!) τη θέση του Προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων;
Και μάλιστα να του απαντήσει αμέσως ο Ευ. Βενιζέλος (σαν να το ήξερε…, σαν να το περίμενε);  Και εδώ λαγός ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως φοβάται πως βουλευτής του ή βουλευτές του ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να μετακομίσουν;
Όλες εκείνες οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται τώρα. Καθώς βουλευτές της Ντόρας, του ΛΑΟΣ και άλλα πολιτικά πρόσωπα προσκείμενα στον …Στ. Μάνο ετοιμάζονται για μετακομίσεις.
Θυμηθείτε επίσης αυτό το δημοσίευμα:



Πηγή:

~