Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ο γύρος του κόσμου με ένα ποδήλατο για τα παιδιά με καρκίνο

Δυο ομογενείς, ο Αναστάσιος Κοκκόρης από το Σίδνεϊ και η μικρή του κόρη Όλγα ξεκίνησαν την 1η Απριλίου ένα μεγάλο αγώνα δρόμου. Θα διασχίσουν με το ποδήλατο τρεις ηπείρους, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο καρκίνος έχει χτυπήσει αρκετά αγαπημένα του πρόσωπα. Όπως αναφέρει, όταν άκουσε για πρώτη φορά για την «ΕΛΠΙΔΑ» και το έργο της, βρήκε έναν καινούργιο στόχο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ομογένειας, ο κ. Κοκκόρης αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες για την ειδική δίαιτα και την εκπαίδευση που ακολούθησε προκειμένου να ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι, ενώ αναφέρθηκε και στους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει.
«Προπονήθηκα με την κόρη μου εδώ και οκτώ μήνες γι' αυτό το ταξίδι» είπε ο κ. Κοκόρης καθ' οδό προς το Μπρισμπέιν, πρώτο σταθμό του ταξιδιού. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο δολάρια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε.
Στο ταξίδι τους, θα διασχίσουν 1.000 χιλιομετρα μέσα στην Αυστραλία, μετά θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Λος Άντζελες, όπου θα κάνουν μια διαδρομή 4.500 χιλιόμετρα μέχρι τη Νέα Υόρκη.
Κατόπιν θα μεταβούν αεροπορικώς στη Λισαβόνα, στη Πορτογαλία και θα συνεχίσουν με ενδιάμεσους σταθμούς την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Αφού διασχίσουν κάποιες πόλεις της Ελλάδας θα γίνει μια στάση στην Ερμιόνη Αργολίδος και θα καταλήξουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Ρειχιά Λακωνίας.




~ Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Στην ΕΤ1 η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας (που άναψε χθες στην Αρχαία Ολυμπία​) ανά την Ελλάδα θα καλύψει τηλεοπτικά η ΕΤ1.

Σε ειδικές εκπομπές της βραδινής ζώνης, το κανάλι θα προβάλλει τα κορυφαία στιγμιότυπα της ημέρας, ενώ θα μεταδώσει και την τελετή παράδοσης  της Φλόγας στους Βρετανούς διοργανωτές των Αγώνων, στις 17 Μαΐου, στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε ήδη, με πρώτους σταθμούς τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την  Αρχ. Ήλιδα, τον Κόροιβο, τη Γαστούνη και τα Λεχαινά. Στη συνέχεια, από την Κόρινθο θα φτάσει στον Πειραιά, για να ταξιδέψει στην Κρήτη και θα μεταφερθεί στο ακριτικό Καστελόριζο με ελικόπτερο. Τις υπόλοιπές μέρες θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να καταλήξει στις 16 Μαΐου στην Αθήνα.





~

Αυτοκτονία 26χρονου στον Ισθμό

 

Έβαλε τέλος στην ζωή του με μια βουτιά θανάτου στον Ισθμό της Κορίνθου. Ενας 26χρονος από την Αρκαδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έπεσε στο κενό από τη γέφυρα του Ισθμού.
Άνδρες του Λιμεναρχείου Ισθμού ανέσυραν το πτώμα από τη θάλασσα και το μετέφεραν στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το Λιμεναρχείο Ισθμού, το οποίο διενεργεί προανάκριση διέταξε νεκροψία- νεκροτομή, που θα διενεργηθεί από την Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου.




~

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αφιέρωμα στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες,

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αφιέρωμα στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Εκδήλωση για τον μεγάλο αργεντινό συγγραφέα τη Δευτέρα 14 Μαΐου,

Στον κορυφαίο αργεντινό ποιητή, δοκιμιογράφο και πεζογράφο Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899-1986) αφιερώνεται εκδήλωση που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝ) και ο Κύκλος Ποιητών, τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). 

Η λογοτεχνία του Μπόρχες, στην οποία συγκατοικεί το παράδοξο και ο στοχασμός, άφθονη σε διακειμενικές αναφορές από τον χώρο της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας και σε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, θέτει προβληματισμούς για τη σχέση των φαινομένων με την πραγματικότητα του τόπου και του χρόνου, άσκησε μεγάλη επιρροή στους συγχρόνους του και στους μεταγενέστερους και όρισε νέες τάσεις, ειδικά στο διήγημα.

«H ανθρωπότητα μπορεί ασφαλώς να σωθεί, και ένας πιθανός τρόπος είναι να υιοθετήσει ο καθένας μια ηθική στάση. Mε άλλα λόγια, αν όλοι μας αλλάξουμε το κομμάτι εκείνο του κόσμου που μπορεί να ανανεωθεί, θα αλλάξει. Άλλον τρόπο δεν ξέρω», έλεγε ο Μπόρχες το 1985 αναφερόμενος στον 21ο αιώνα.

Ο ποιητής και πεζογράφος Δημήτρης Καλοκύρης, μεταφραστής στα ελληνικά ποιημάτων του Μπόρχες, θα παρουσιάσει τη ζωή και τα έργα του αργεντινού συγγραφέα και θα διαβάσει ποιήματά του. Με επίκεντρο την ποιητική του Μπόρχες, την αισθητική του, την ιδεολογική του εξέλιξη, τις εμμονές και τη φιλοσοφία του, ο ομιλητής θα παρουσιάσει το έργο του Mπόρχες σαν καθρέφτη που αντιστρέφει και μεταβάλλει την ουσία των πραγμάτων σε ονειρικό υλικό. Στην εκδήλωση θα ακουστεί ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο συγγραφέας διαβάζει κείμενά του.

Η ομιλία εντάσσεται στη σειρά «Κύκλος στο Κέντρο», του ΟΠΑΝ και του Κύκλου Ποιητών, με αφιερώματα σε έλληνες και ξένους ποιητές.



Πηγή:

~

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ την εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για τους Πομάκους.

Διαπιστώνοντας καθημερινά ότι το ξεπούλημα στη Θράκη εντείνεται μέρα με τη μέρα (για να πάρουν τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας τα κόμματα ανέχονται επικίνδυνα την προπαγάνδα του Τουρκικού Προξενείου), ειδήσεις όπως αυτή που ακολουθεί, μας δίνουν λίγη παρηγοριά και ελπίδα. 


Περιττό να πούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξουμε όλοι μας την εκδήλωση αυτή (είναι από τις σπάνιες φορές που οι ίδιοι οι Πομάκοι ΤΟΛΜΟΥΝ να προβάλουν την διαφορετική (ΜΗ Τουρκική) πολιτιστική τους παράδοση.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα 20:30 στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29, περιοχή Αγ. Φανουρίου, Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι Έλληνες Πομάκοι ανάμεσα στον τουρκικό επεκτατισμό και στην ελλαδική αβελτηρία». 
Ομιλητές ο Πομάκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμπαεδήν Καραχότζα και ο δάσκαλος και ερευνητής Νικόλαος Κόκκας. Συμμετοχή μουσικού σχήματος με επικεφαλής τον δάσκαλο και μουσικό Βαγγέλη Δωρόπουλο. Στο τραγούδι η πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης Εμινέ Μπουρουτζή
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει χαρά. 
 Όσο για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, θα καταλάβετε τι εννοούμε αν διαβάσετε πως αντέδρασε η Τουρκία στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών :



Πηγή:

~

Πύργος: Απόπειρα απαγωγής δίχρονου βρέφους


Ένα δίχρονο βρέφος αποπειράθηκαν να απαγάγουν τρεις άγνωστοι άντρες το βράδυ της Τρίτης στον Πύργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία, το περιστατικό φέρεται να έχει θορυβήσει τις Αρχές. Συνέβη κοντά στην Δημόσια Βιβλιοθήκη σε παράλληλο δρόμο της οδού Γερμανού μετά τις δέκα το βράδυ και είχε ατυχή κατάληξη για τους δράστες λόγω της πολυπλοκότητας που είχε το δέσιμο του παιδιού στο καρότσι.

Με βάση τις ίδιες πηγές η μητέρα του δίχρονου προχωρούσε με το βρέφος στο καρότσι, όταν σταμάτησε δίπλα στο δρόμο ένα παλιό αυτοκίνητο πιθανότατα μάρκας Opel και μπορντό χρώματος. Ο οδηγός παρέμεινε στη θέση του και δύο γυμνασμένοι άντρες βγήκαν από αυτό.

Ο ένας έπεσε πάνω στη γυναίκα και προσπάθησε να της κλείσει το στόμα, ενώ ο άλλος προσπαθούσε να λύσει το καρότσι και να αρπάξει το παιδί. Το ασφαλές σύστημα της ζώνης καθυστέρησε αρκετά τους δράστες, τη στιγμή που η μητέρα του παιδιού άρχισε να φωνάζει δυνατά και οι γείτονες άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους. Οι δράστες σάστισαν και ο οδηγός τους, φώναξε να μπουν μέσα αφού είχαν χάσει χρόνο για να φύγουν.


Στο μεταξύ οι περίοικοι είχαν καλέσει σε βοήθεια την Αστυνομία που έφτασε μετά από λίγα λεπτά, ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το περίεργο αυτό περιστατικό έχει θορυβήσει κυρίως τους γονείς μικρών παιδιών και επαναφέρει στην πόλη παλιότερες ιστορίες με ύποπτα άτομα και αυτοκίνητα που σύχναζαν κοντά σε σχολεία.

 




~

Χάρρυ Κλυνν...Περί του “φαινομένου” Χρυσή Αυγή.


O λαός απέδειξε ότι διαθέτει ΦΟΝΙΚΟ χιούμορ, στέλνοντας τη Χρυσή Αυγή στο βουλευτικό χαμαιτυπείο, διότι σκέφτηκε απλά και προπαντός λογικά:

“Εχω για 30 χρόνια απέναντί μου μια δολοφονική κυνοβολευτική ληστοσυμμορία (σ.σ. πασόκ, νδ, λαός κλπ.) που ΕΝ ΧΟΡΩ λήστεψαν τις αποταμιεύσεις μου, δήμευσαν τα σπίτια μου, ξεπούλησαν τη χώρα, διώχνουν τα παιδιά μου πάλι μετανάστες, με αρρωσταίνουν και με αυτοκτονούν κάθε μέρα, εισάγουν νταβατζιλίκι συνεχώς αλλοδαπούς πληθυσμούς για να με...αντικαταστήσουν στη Γη των προγόνων μου.

Πως θα τους αντιμετωπίσω για να μην έχω την τύχη των Ινδιάνων της Αμερικής;

Στέλνοντας στη βουλή αυτούς που νομίζω ότι μπορούν να “καθαρίσουν”


Φουσκωτοί;


Ιδανικοί για την περίπτωση.


Αν έχουν και πέντε Εθνικές και Λαϊκές πολιτικές θέσεις με τις οποίες ταυτίζομαι, ακόμα καλύτερα“.


Απλά και λαϊκά πράγματα.


Πιο απλά και πιο λαϊκά δεν γίνεται.


“ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ Μ’ ΑΥΤΟΥΣ” ΦΩΝΑΞΕ Ο ΛΑΟΣ.

Την κτηνώδη δύναμη το σύστημα τη δέχεται όταν είναι εξωραϊσμένη και γυαλισμένη κάτω από τα φώτα της τηλεόρασης, στα πρωϊνάδικα όταν κάνουν πασαρέλα τα γυμνασμένα και αποτριχωμένα μοντέλα, ή στους Ολυμπιακούς αγώνες με την αναβολικότητα να κρύβεται πίσω από ουρανομήκεις ιαχές.

Τώρα που εμφανίστηκε μπροστά του ωμή και αφτιασίδωτη από τα φωτοσοπ, το σύστημα σκιάχτηκε…

Τι να κάνουμε;…
Ας τους αντέξουν.

Όποιος πάντως θέλει να κατανοήσει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, εκτός από την άμεση αντίληψη που θα πρέπει να αποκτήσει, καλό θα είναι να διαβάζει και ποια γνώμη έχουν για αυτήν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, δηλαδή οι αριστεροί και οι κομμουνιστές.

Αυτοί αναλύουν το φαινόμενο με Πολιτικούς Όρους και όχι με υστερικές κραυγές, και καταλήγουν, ότι στο καπάκι έχει τη δυναμική έλξης άλλων 500.000 λαϊκών ψήφων, δικών τους -παραδοσιακά- ψήφων…

Για τη δεξιά, δεν το συζητούμε καν…

Τώρα να δούμε τους μπρατσωμένους της Χρυσής Αυγής να κοιτάζουν και μόνο τους ντιντήδες στα έδρανα του κυνοβολείου, ε, οπωσδήποτε θα είναι ένα θέαμα που θα απολαύσουμε!

Η ταμπέλα “ναζί” δεν πέρασε στον κόσμο, και ούτε πρόκειται να περάσει, ει μη μόνο στους λεπτεπίλεπτους κολωνακιώτες αριστερούς με τα καμηλό και σε κάτι υστερικούς πανεπιστημιακούς χαρτογιακάδες.


Πρόκειται για περσινά ξινά σταφύλια, κυριολεκτικά. Οι σύγχρονοι ναζί είναι οι ΕΥΡΩΝΑΖΙ του Ευρώ και της ΕUSSR.

Γνωρίζουμε ότι αυτό που ονομάζεται Ελληνική Βουλή, είναι ένα διαρκές Πλυντήριο.
Καμιά φορά όμως μπορεί να μετατραπεί σε Καθαρτήριο.
Έστω και για μια στιγμή.

Εγώ δεν καταλαβαίνω το φόβο, τις υστερικές κραυγές και κάτι παρωχημένους ψευδοδιανοούμενους που κουνάνε δασκαλίστικα το δάκτυλο. Ειδικά αυτούς.

Κοινοβουλευτική παρουσία ζήτησε η Χρυσή Αυγή, όπως τόσοι άλλοι, π.χ. αριστεροί και αναρχικοί και αντιεξουσιαστές που πιο αναρχικότεροι δεν υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη (ασχέτως του αν δεν την απέκτησαν τελικά).
Το λεγόμενο “μαύρο μπλοκ” (αναρχικοί) σύσσωμο καλούσε σε συμμετοχή σε μια διαδικασία, που λόγω ιδεολογίας θα έπρεπε να αποστρέφονται.

Έχουμε τύποις Δημοκρατία, δεν έχουμε; …

Θα δείξουν οι χρυσαυγίτες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και αν δεν…, στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (αν και εφόσον γίνουν…) θα τους αφαιρεθεί η λαϊκή προτίμηση.

Ψήφος σκληρή αλλά και ψήφος ορθή, με το ένστικτο επιβίωσης του Ελληνισμού: 7% στη Χρυσή Αυγή. Επικράτηση του “αντιμνημονίου” από δεξιά και από αριστερά.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Θα προκύψει η πιο ενδιαφέρουσα βουλή στην ιστορία.


Η Ελλάδα οδηγεί ξανά τις παγκόσμιες εξελίξεις (ο Μαρκ Μαζάουερ θα επαληθευθεί πιο γρήγορα απότι και ο ίδιος θα φανταζόταν, και σε πολλαπλά επίπεδα…)

 
allenaki.wordpress.com/
harryklynn.blogspot.com





~

Ελληνική εφαρμογή για την πρόληψη καρκίνου του μαστού


Την ταραχώδη εποχή που έτυχε να ζούμε, κατακλύζει η αίσθηση ότι η ζωή μας δεν είναι στα χέρια μας, ότι η δυνατότητα αλλαγής, βελτίωσής της γίνεται όλο και πιο περιορισμένη. Οι γιατροί που βλέπουν γυναίκες να χάνονται από τον καρκίνο του μαστού δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν περισσότερο. Πόσο μεγαλύτερη δύναμη να έχουμε στα χέρια μας από τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και, τελικά, αποτελεσματική θεραπεία;
Αυτό ήταν το σκεπτικό που οδήγησε την ιατρική ομάδα της ογκολόγου-ακτιθεραπευτή δρος Δέσποινας Κατσώχη, επικεφαλής της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Συνεργασίας, να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική εφαρμογή για iPhone και iPad για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Πρόκειται για την εφαρμογή Mastos, που ενημερώνει τις γυναίκες για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, τους επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου, συστήνει μέτρα προφύλαξης και τονίζει τη σημασία της τακτικής αυτοεξέτασης και της μαστογραφίας, σε συνδυασμό με τις τακτικές επισκέψεις σε κλινικό ιατρό.
Με απλά βήματα και εικόνες, η εφαρμογή διδάσκει στις γυναίκες τη σωστή τεχνική αυτοεξέτασης του στήθους, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν υπενθυμίσεις, τόσο για τη μηνιαία συνιστώμενη αυτοεξέταση των μαστών τους όσο και για τη μαστογραφία τους. «Ο στόχος μας είναι η γυναίκα να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, που, τελικά, μπορεί να της σώσει τη ζωή», εξηγεί στην «Κ» η κ. Κατσώχη. «Σήμερα, πολλές γυναίκες έχουν smartphones, τα οποία χρησιμοποιούν για να οργανώνουν τη ζωή τους.
Οταν λοιπόν βάζεις και το θέμα του καρκίνου του μαστού με αυτόν τον τρόπο στη ζωή σου, σταματάς να αγχώνεσαι τόσο πολύ γύρω από την εξέταση, με τελικό αποτέλεσμα τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλήματος. Κάναμε “παιχνιδιάρικη” την εφαρμογή, ούτως ώστε να απομυθοποιηθεί το θέμα. Λέμε ουσιαστικά στις γυναίκες “αν και εφόσον έχετε πρόβλημα, βρείτε το και βγάλτε το από πάνω σας, για να ησυχάσετε”».

4.500 γυναίκες κάθε χρόνο

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και την πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού. Αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ Ευρωπαίων γυναικών και την πρώτη μεταξύ καρκινοπαθών.
Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 4.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Δυστυχώς, στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ποσοστό που στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5%. Ωστόσο, ο καρκίνος μαστού είναι η περίπτωση καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση (φθάνουν το 95%). «Οι γυναίκες στην Ελλάδα κάνουν ένα είδος ελέγχου, αλλά πολύ συχνά κάνουν μισή δουλειά», λέει η κ. Κατσώχη.
«Δεν έχουν καθοδήγηση από ένα γιατρό, ούτως ώστε να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση. Οι γιατροί της ειδικότητάς μας βλέπουμε συνήθως το τελικό αποτέλεσμα. Και πολύ συχνά σκεφτόμαστε πως, αν μια γυναίκα είχε εντοπίσει έγκαιρα τα σημάδια –γιατί ο οργανισμός “μιλάει”–, θα είχε πολύ καλύτερη εξέλιξη. Η επιτυχία της θεραπείας είναι συνυφασμένη με την έγκαιρη διάγνωση. Να σημειωθεί πάντως ότι σιγά σιγά τα ποσοστά της πρώιμης διάγνωσης ανεβαίνουν και στην Ελλάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».
Η εφαρμογή Mastos (μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν) έρχεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στα ποσοστά αυτά. «Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας. Είμαστε “εμβολιασμένοι” με την τεχνολογία. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στην καθημερινότητά μας».

Της Λινας Γιανναρου


Πηγή:




~

Κουβέλης: Προτείνω οικουμενική κυβέρνηση με προσωπικότητες μέχρι το 2014

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έκανε δηλώσεις: Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Aπευθύνομαι σε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες και γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης. Προτείνω τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με φερέγγυες προσωπικότητες. Η κυβέρνηση θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα έως τις ευρωεκλογές του 2014. Η κυβέρνηση αυτή θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, θα αξιοποιήσει με την κοινωνία όρθια και τη νέα γενιά παρούσα, το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση ευθύνης. Δεν διεκδικούμε τίποτα παρά να έχουμε συμβάλει στην έξοδο από την κρίση προς όφελος της Ελλάδας.




~ Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

51χρονος αυτοκτόνησε με δίκανο

 

Δεν άντεξε τα οικονομικά προβλήματα και έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα δίκαννο, ο 51χρονος ιδιοκτήτης μιας καφετέριας στο Δήλεσι Βοιωτίας.
Προηγουμένως, είχε τηλεφωνήσει στο μαγαζί του και είχε αποκαλύψει στην υπάλληλό του τι σκόπευε να κάνει! Η γυναίκα έτρεξε…. αμέσως στο σπίτι του επιχειρηματία και «πάγωσε» όταν τον βρήκε νεκρό, καθισμένο σε μια καρέκλα, έχοντας ανάμεσα στα πόδια του το όπλο του παππού του με το οποίο είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι!
Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν, δεν βρήκαν κάποιο σημείωμα με το οποίο ο 51χρονος να εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι είχε δυσβάσταχτα χρέη στα οποία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει.




~

Πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων στην ελληνική κοινωνία

 

Πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία, καθώς το άγχος, η αγωνία και η απόγνωση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες «χτυπούν κόκκινο», εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 22% τη διετία 2009 – 2011 και τα αιτήματα από ανθρώπους που δυσφορούν αυτή την περίοδο προς τις υποστηρικτικές μονάδες έχουν αυξηθεί κατά 20% – 30%, επισήμαναν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο ετήσιο Ιατρικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα (16- 19 Μαΐου).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Ελευθέριο Λύκουρα, από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία. Οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 10% – 15%. Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.
Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.
Επίσης, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κεφαλαλγία, καθώς αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Η κεφαλαλγία αποτελεί τη συχνότερη αιτία των επισκέψεων των πασχόντων στα ιατρεία» ανέφερε η Συντονίστρια, Διευθύντρια του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Κλημεντίνη Καραγεωργίου.
Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως αφορά τις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, την ποιότητα ζωής, την εργασία και την παραγωγικότητα του πάσχοντος.
Σύμφωνα με την κ. Καραγεωργίου, έχει υπολογισθεί η τεράστια οικονομική επίδραση της, που συνδέεται με το άμεσο κόστος (επίσκεψη σε γιατρούς, φάρμακα, νοσηλεία, νοσηλευτική φροντίδα) καθώς και το έμμεσο (απώλεια ωρών εργασίας ή ακόμη και της ίδιας της εργασίας, μείωση παραγωγικότητας).
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Eurolight (2011), το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Καραγεωργίου αναφέρθηκε και στη λανθασμένη αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας, λέγοντας ότι τα 2/3 των ασθενών κάνουν κατάχρηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων, γι’ αυτό όπως είπε χρειάζεται σωστή ενημέρωση κοινού και επιστημών υγείας.
Ένα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται είναι η εξάπλωση των εξαρτήσεων. Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν επιδείνωση του σοβαρού αυτού προβλήματος και όπως είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη, είναι και αυτό άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.
Η κ. Μαλλιώρη πρόσθεσε ότι ο ΟΚΑΝΑ πήρε την πρωτοβουλία της διεύρυνσης των θεραπευτικών του δομών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο πλήθος των θεραπευτικών αιτημάτων που δέχεται.







~

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία

 
Άνοιξε και επίσημα από σήμερα η Ολυμπιακή περίοδος των Θερινών Αγώνων του 2012, με την Αφή της Φλόγας στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε με κάθε επισημότητα και την παρουσία χιλιάδων θεατών. Ήδη η Ιερή Φλόγα βρίσκεται στην πορεία για τον Πειραιά όπου θα διανυκτερεύσει, αφού κατά την
πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας περάσει από Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβο, Γαστούνη, Λεχαινά και Κόρινθο.
Στην τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με αρκετά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι και πολλοί άλλοι.
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ξεκινούσαν μέσα από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων υποχρέωναν όλα τα οχήματα να σταθμεύσουν, ενώ έλεγχοι διεξάγονταν κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Χιλιάδες κάτοικοι των γύρων περιοχών και εκδρομείς από την Ελλάδα κα το εξωτερικό, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, κατέκλυσαν το απρανές του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας και χειροκροτούσαν θερμά τις Ιέρειες στο τέλος της Τελετής, καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ τους τον Ζακ Ρογκ, που ολοκληρώνοντας είπε στα ελληνικά: «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Με την έναρξη της τελετής στο Ναό της Ήρας, την οποία παρακολούθησαν οι Έλληνας και ξένοι επίσημοι, ένα σύννεφο σκέπασε το χώρο πάνω από το Στάδιο, αλλά σύντομα διαλύθηκε, κάνοντας εύκολη τη διαδικασία Αφής της Φλόγας και το άναμμα της δάδας από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.
Το σοβαρό απρόοπτο, όμως, συνέβη λίγο αργότερα όταν, με την ολοκλήρωση του τελετουργικού του χορού και την εμφάνιση της πρωθιέρειας στην κορυφή του Λόφου με την Ιερή Φλόγα, η οποία ήταν αναμμένη στην εστία που κρατούσε στα χέρια της, ένας ξαφνικός δυνατός αέρας την έσβησε. Χωρίς να πανικοβληθεί η πρωθιέρεια κατευθύνθηκε πίσω στο Βωμό και μετά από δύο λεπτά επέστρεψε με αναμμένη και πάλι την εστία.
Χωρίς άλλα απρόοπτα η τελετή ολοκληρώθηκε κανονικά, με το χορό να εισπράττει τα χειροκροτήματα των θεατών για την πολύ όμορφη παρουσίαση που έκανε στην τελετή, αποδίδοντας υποδειγματικά τις δυναμικές χορογραφίες της Άρτεμης Ιγνατίου.
Επίσης συγκινημένος πήρε από την Πρωθιέρεια την Ιερή Φλόγα μαζί με ένα κλαδί ελιάς ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.
«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής μου. Μου είχε περιγράψει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης τι είχε αισθανθεί αυτός, αλλά δεν το περίμενα. Θέλω αυτή τη χαρά που νιώθω να την ανταποδώσω σε όλους τους Έλληνες, δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων μου στο Λονδίνο, όπου θα είναι και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας μου», είπε εμφανέστατα συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Γιαννιώτης.
Και πρόσθεσε:
«Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι έχω τη βοήθεια της ομοσπονδίας μου (σ.σ. ΚΟΕ) αλλά και της ΕΟΕ. Βοηθούν και αυτό θα πρέπει να το λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Όταν άναψε η δάδα και κατά την αποχώρησή μου από το στάδιο, άκουγα τις φωνές επιδοκιμασίας των θεατών και τα χειροκροτήματα και τα πόδια μου έτρεμαν. Τους ευχαριστώ όλους».
Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.
Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαϊου στους Βρετανούς σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.
Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.
 του Χρήστου Μουρδουκούτα




~

Έντονες πολιτικές διεργασίες για να προταθεί ο Κουβέλης ως Πρωθυπουργός

 

Έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών προκειμένου να υπάρξει λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο. Τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καταλήξει στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση μίας καλύτερης δανειακής σύμβασης.
Σε μία τέτοια κυβέρνηση σκέπτονται πρωθυπουργός να είναι ο Φώτης Κουβέλης. Στο πρόσωπο του αρχηγού της Δημοκρατικής Αριστεράς συγκλίνουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι απομένει να πειστεί και ο ίδιος.




~

Ο μακρύς δρόμος μιας Εβραιοπούλας από τα Γιάννενα, από τα ναζιστικά στρατόπεδα στην ελευθερία

«Ως το 1990 δεν μιλούσα γι’ αυτό. Τότε ήταν που συνταξιοδοτήθηκα κι αποφάσισα να ‘σπάσω’ τη σιωπή που με έπνιγε, να προσπαθήσω να γιατρέψω την πληγή». Μ' αυτά τα λόγια η Άρτεμις Μιρόν, επιζήσασα των στρατοπέδων-κολαστηρίων των Ναζί, με καταγωγή από τα Γιάννενα, αποτυπώνει την ψυχολογική διάσταση του τραύματος του Ολοκαυτώματος για όσους βίωσαν
στο πετσί τους τον πόνο και τη φρίκη.

Πριν από μερικές μέρες, η 84χρονη σήμερα Άρτεμις Μιρόν άναψε έναν από τους έξι πυρσούς για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ, στην Ιερουσαλήμ.


Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι ιθύνοντες του Μουσείου αναγνώρισαν την πολυετή προσφορά της στη μετάφραση και καταγραφή μαρτυριών θυμάτων του Ναζισμού, στη μνήμη των Εβραίων των Ιωαννίνων που έχασαν τη ζωή τους σ' αυτά τα στρατόπεδα της ντροπής.

«Τρεις χιλιάδες Έλληνες ζούσαν στα Ιωάννινα πριν από τον πόλεμο. Χίλιοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ οι υπόλοιποι 2000 εστάλησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Απ’ αυτούς 1748 δεν επέστρεψαν ποτέ» επισημαίνει η κ. Μιρόν.

Η Άρτεμις Μιρόν, κόρη της Ευτυχίας και του Ιωσήφ Μπατή, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1928. Ο αδελφός της, Σολομών-Μάκης ήταν έξι χρόνια νεότερός της. Ένα Αυγουστιάτικο βράδυ του 1943, άνδρες των SS εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Μπατή και συνέλαβαν τον Ιωσήφ Μπατή, αφού προηγουμένως πήραν δια της βίας όλα τα χρήματα που βρήκαν. Ο πατέρας και ο παππούς της νεαρής τότε κοπέλας δολοφονήθηκαν από τους Ναζί δύο εβδομάδες αργότερα ως αντίποινα στη δράση του κινήματος της Ελληνικής Αντίστασης.


Στις 25 Μαρτίου 1944, οι Εβραίοι των Ιωαννίνων συνελήφθησαν και εστάλησαν στη Λάρισα, απ’ όπου, οχτώ ημέρες αργότερα, τούς επιβίβασαν σε μια εμπορική αμαξοστοιχία, απ’ αυτές που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ζώων, για το μακρύ ταξίδι προς τα ναζιστικά στρατόπεδα. Το ταξίδι διήρκεσε οχτώ ημέρες μαρτυρικές- χωρίς τροφή και με λιγοστό νερό, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, αφού το τρένο σταμάτησε μόλις τρεις φορές σε όλη τη διαδρομή, μόνο για να μεταφερθούν στο βαγόνι με τους νεκρούς οι σοροί όσων είχαν πεθάνει στη διαδρομή…


Στις 11 Απριλίου, η Άρτεμις, ο Σολομών και η μητέρα τους, η Ευτυχία, διέβησαν την πύλη του κολαστηρίου του Άουσβιτς. Εξαιτίας ενός γούνινου παλτού που της είχε δώσει η μητέρα της, η Άρτεμις έμοιαζε μεγαλύτερη από την ηλικία της, γι’ αυτό και την έβαλαν στην ουρά με το υπό διαλογή εργατικό προσωπικό. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδε τη μητέρα και τον αδελφό της.


Η νεαρή Άρτεμις εξαναγκάστηκε να κάνει εξωτερικές εργασίες, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Τα συναισθήματά της εναλλάσσονταν μεταξύ της απελπισίας και της αισιοδοξίας. Έφτασε πολύ κοντά στο να χάσει κάθε ελπίδα για ζωή, αλλά διατήρησε ζωντανή μέσα της τη φλόγα της ελπίδας ότι, ίσως, κάποια μέρα, ξαναβρεί την οικογένειά της.


Τον Ιανουάριο του 1945, η Άρτεμις ακολούθησε την «πορεία θανάτου» από το Ravensbruck στο Malchow, όπου εργάστηκε σε στρατιωτικό εργοστάσιο. Στις αρχές Μαΐου του ίδιου έτους, οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το Malchow και η Άρτεμις επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην Αθήνα έμαθε ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει προτού καν η ίδια εξαναγκαστεί να πάρει τον δρόμο προς το Άουσβιτς. Την πήρε υπό την κηδεμονία του ένας θείος της και έτσι κατάφερε να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές της.


Το 1946, ξεκίνησε να βρει τη δική της «Γη της Επαγγελίας» στο Ισραήλ, όπου και ζει ως σήμερα, έχοντας δημιουργήσει, μαζί με τον σύζυγό της, μια μεγάλη οικογένεια, με τρία παιδιά, δέκα εγγόνια κι ένα δισέγγονο.


«Ως το 1990, δεν μιλούσα ανοιχτά για όσα βίωσα ούτε στα ίδια μου τα παιδιά. Ούτε αυτά με ρωτούσαν, γιατί δεν ήθελαν να ‘ξύσουν’ την πληγή. Σήμερα, μπορώ να μιλάω γι' αυτά χωρίς να κλαίω κι αισθάνομαι πως είναι χρέος μου να τα λέω για να γνωρίζουν και οι επόμενες γενιές» τονίζει η κ. Μιρόν.



Σ.Παπαδοπούλου




~

Ενα e-shop μαθητών, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, για την επιβίωση των Βεδουίνων του Σινά

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) με πραγματικά παραδοσιακά προϊόντα μίας φυλής Βεδουίνων του Σινά έστησαν και λειτουργούν μαθητές του πειραματικού γενικού λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων επιστρέφουν στα μέλη της φυλής, καθώς η εικονική «εταιρεία» έχει
φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Οι μαθητές του πειραματικού λυκείου υιοθέτησαν το πολυετές έργο του μοναχού Μωυσή της Αγίας Αικατερίνας του Σινά, ο οποίος εκχριστιάνισε τα μέλη της φυλής Κεμπελί και εδώ και χρόνια τους βοηθά να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ερήμου.


Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου, πέρσι, στην Αλεξάνδρεια και στη μονή Αγίας Αικατερίνας, μαθητές και εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιήθηκαν από το έργο ζωής του 75χρονου μοναχού και αποφάσισαν, μέσα από την εικονική τους επιχείρηση, να συμβάλλουν στην προσπάθειά του.


Το ηλεκτρονικό κατάστημα των μαθητών φιλοξενεί παραδοσιακά τεχνήματα των Βεδουίνων (χειροποίητες τσάντες, φουλάρια, διακοσμητικά, σκουλαρίκια κ.ά.), τα οποία διατίθενται προς πώληση και τα έσοδα που συγκεντρώνονται αποστέλλονται στα μέλη της φυλής προκειμένου να τους βοηθήσουν στην επιβίωσή τους και στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.


Η εικονική επιχείρηση (
http://peiramatiko.uom.gr/ και http://lyk-peir-uom.thess.sch.gr/Veduin_Site/ και http://lyk-peir-uom.thess.sch.gr/myshop/) έχει καταφέρει να πουλήσει 150 χειροποίητα προϊόντα των Βεδουίνων, σε διάστημα ενός μήνα λειτουργίας της, καθώς προκάλεσε το ενδιαφέρον ανθρώπων που θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια.

Χάρη στην επιμονή και την υπομονή του μοναχού Μωυσή, η κοινότητα της φυλής των Βεδουίνων έχει εξοπλιστεί με αργαλειούς και εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής, όπου εργάζονται οι γυναίκες, συνεχίζοντας την παραδοσιακή βεδουίνικη τέχνη.


Ωστόσο, η διάθεση των προϊόντων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς πωλούνται κυρίως σε τουρίστες ή διατίθενται σε προσκυνητές– εθελοντές, κυρίως Έλληνες, οι οποίοι τα πωλούν χέρι-χέρι για λογαριασμό των βεδουίνων.


«Η επιχείρησή μας, O.A.S.I.S, ‘αγκαλιάζοντας’ την προσπάθεια του μοναχού Μωυσή και ακολουθώντας το δόγμα του ‘ηθικού επιχειρείν’, προστίθεται σε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα. Πουλά τα χειροποίητα προϊόντα, που κατασκευάζουν οι βεδουίνες του Σινά και δημιουργεί ‘κατάστημα’ ηλεκτρονικών πωλήσεων, που θα το προσφέρει στο νεοσύστατο συνεταιρισμό των βεδουίνων» εξήγησε ο καθηγητής Πληροφορικής του Πειραματικού ΓΕΛ Γιώργος Αραμπατζής.


Η εικονική επιχείρηση έχει πλήρη δομή (τμήμα πωλήσεων, αποθήκη προϊόντων, τμήμα μηχανογράφησης κ.ά.). Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει την λειτουργία της, οι μαθητές χρειάστηκε να διερευνήσουν πέντε διαφορετικά μοντέλα για τη δημιουργία του e-shop, έτσι ώστε να βρουν μία κατάλληλη πλατφόρμα λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος.


Μάλιστα, τη φόρμουλα στην οποία κατέληξαν την προτείνουν και σε άλλα σχολεία, προκειμένου να αναπτύξουν δικές τους δραστηριότητες.


Για το σκοπό αυτό, οι μαθητές του πειραματικού γενικού λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν το εγχείρημά τους στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στο «Νόησις», στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 1500 μαθητές, με 150 εργασίες τους, από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.


Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης είναι οι: Απόστολος Πραφτσιώτης, Βασιλική Σαμαρά, Αριστείδης Χουζανάς, Μιλτιάδης Λαπατσάνης


Ε. Ρακιτζή




~

Καταπληκτικό άρθρο του Μ.Μαζάουερ στους New York Times: “Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη.”

Καταπληκτικό άρθρο του Μ.Μαζάουερ στους New York Times: “Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη.”
 
Του Μαρκ Μαζάουερ*.


Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από.τη φυλακή της αυτοκρατορίας.


Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα.
“Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! ” Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.


Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Σ
τις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα. Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.


Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.


Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.


Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.


Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.


Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

*Μαρκ Μαζάουερ,

Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

 

~

Πέθανε ο διάσημος κομμωτής Vidal Sassoon

Πέθανε ο διάσημος κομμωτής Vidal Sassoon : Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος κομμωτής Vidal Sassoon που κατάφερε με τις πρωτοποριακές τεχνικές του και τα πρωτότυπα κουρέματα που

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος κομμωτής Vidal Sassoon που κατάφερε με τις πρωτοποριακές τεχνικές του και τα πρωτότυπα κουρέματα που εμπνεύστηκε να γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της μόδας και του hairstyling.

Ο κομμωτής πολεμούσε εδώ και πολλά χρόνια με τη λευχαιμία, όμως τελικά δεν τα κατάφερε. «Έφυγε» στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, προκαλώντας τεράστια θλίψη σε συναδέλφους και συνεργάτες του.

«Ο Vidal Sassoon έφερε την επανάσταση στον χώρο της κομμωτικής και ήταν ο ήρωάς μου», δήλωσε ο Lee Stafford στο BBC μόλις έμαθε τα δυσάρεστα νέα, ενώ ο Oscar Blandi τόνισε ότι ο Sassoon άλλαξε ολοσχερώς το χώρο της κομμωτικής και της μόδας, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν πραγματικό καλλιτέχνη του hairstyling.

Όταν ο Vidal Sassoon έπιασε τα ψαλίδια του εκεί στη δεκαετία του ’50, στη μόδα ήταν η περμανάντ και τα έντονα κρεπαρισμένα μαλλιά. Τη δεκαετία του ’60 όμως ο κομμωτής με τα πρωτότυπα κουρέματα που εμπνεύστηκε, έφερε έναν αέρα ανανέωσης προτείνοντας κουρέματα λιγότερο στημένα, μοντέρνα και κυρίως χωρίς να θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση.

«Στόχος μου ήταν να δώσω σχήμα στα μαλλιά, να τα χρησιμοποιήσω όπως χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές το ύφασμα και να βάλω στην άκρη οτιδήποτε έμοιαζε περιττό. Οι γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται, έπαιρναν τα ηνία και δεν είχαν πλέον τον χρόνο να κάνουν κάθε τρεις και λίγο πιστολάκι», είχε πει ο κομμωτής.

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε μόδα το κοντό καρέ, το αγορίστικο κούρεμα και το άφρο, το οποίο εμπνεύστηκε από τις γυναίκες που έβλεπε στο Χάρλεμ.

Ο Sassoon άνοιξε το πρώτο του κομμωτήριο στο Λονδίνο το 1954. Ήταν όμως τη δεκαετία του ’60 που η καριέρα του γνώρισε μεγάλη δόξα. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μόδας, ενώ τα χέρια του εμπιστεύτηκαν διάσημε stars του Hollywood, όπως η Mia Farrow, η οποία τον άφησε να τις κόψει τα μαλλιά κοντά, look το οποίο υιοθέτησε για πολλά χρόνια.

Το όνομά του έγινε γνωστό κι εκείνος άνοιξε αλυσίδα κομμωτηρίων σε Βρετανία και Αμερική. Δημιούργησε τη δική του σειρά περιποίησης μαλλιών σε άκρως προσιτές τιμές που οι κυρίες μπορούσαν να την βρουν στα super market, ενώ ίδρυσε και τη δική του σχολή κομμωτικής.

«Κοντά η μακριά, τα μαλλιά πρέπει να ακολουθούν τη δομή του προσώπου μια γυναίκας. Στην πραγματικότητα τα κοντά μαλλιά έχουν να κάνουν με τον τρόπο σκέψης και όχι με την ηλικία μιας γυναίκας», είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο Vidal Sassoon είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε τέσσερα παιδιά με τη δεύτερη σύζυγό του. Κανένα από τα παιδιά του δεν ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ η μεγαλύτερη κόρη του, Catya πέθανε το 2002 στον ύπνο της από υπερβολική δόση φαρμάκων που πήρε κατά λάθος.

Το 2009 ορκίστηκε στρατηγός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ είχε και πολύ έντονη φιλανθρωπική δράση, ειδικά μετά από τον φονικό τυφώνα «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη.




~

Αντρόγυνο αυτοκτόνησε στο Ηράκλειο Κρήτης!

Πρώτα η γυναίκα και μετά από αρκετό καιρό ο άντρας
Άλλη μία αυτοχειρία καταγράφηκε σήμερα στο Ηράκλειο. Αργά το μεσημέρι, νεκρός βρέθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο σπίτι του, στην οδό Αριστείδου στον Κατσαμπά, ένας 50χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από αρκετό διάστημα, είχε αυτοκτονήσει και η συζυγός του...




~

Σερβία: Στο δεύτερο γύρο των εκλογών Τάντιτς και Νίκολιτς

Σερβία: Στο δεύτερο γύρο των εκλογών Τάντιτς και Νίκολιτς  Ο Τάντιτς λαμβάνει ποσοστό 26,8% ενώ ο Νίκολιτς 25,6%

Ο Τάντιτς λαμβάνει ποσοστό 26,8% ενώ ο Νίκολιτς 25,6%

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς θα βρεθούν αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, στις 20 Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου CESID, του ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος επιβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα.
Σύμφωνα με τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Τάντιτς λαμβάνει ποσοστό 26,8% ενώ ο Νίκολιτς 25,6%.
Στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές σήμερα, προηγείται με μικρή διαφορά το κυβερνών, φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 24,7%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Β92 επικαλούμενο ανεπίσημα αποτελέσματα. Το αντιπολιτευόμενο Σερβικό Κόμμα της Προόδου κατατάσσεται δεύτερο καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%.




~ Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Με Γιαννιώτη ξεκινάει η λαμπαδηδρομία!

Με Γιαννιώτη ξεκινάει η λαμπαδηδρομία! Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανάψει την προσεχή Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία

Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανάψει την προσεχή Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Σπύρος Γιαννιώτης θα έχει την τιμή να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας από την Αθήνα στο Λονδίνο για τους Αγώνες του καλοκαιριού! Ο Έλληνας κολυμβητής που θεωρείται ο καλύτερος στην ανοιχτή θάλασσα και έχει χριστεί φαβορί για την κούρσα του Serpetine στο Hyde Park, τη 10η Αυγούστου, έκανε λόγο για ύψιστη τιμή και εξέφρασε την επιθυμία του για κατάκτηση μεταλλίου στη γενέτειρά του, το Μέρσεϊσαϊντ, στους φετινούς Ολυμπιακούς!

Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανάψει την προσεχή Πέμπτη στην αρχαία Ολυμπία και ο Σπύρος Γιαννιώτης θα είναι αυτός μαζί με τον οποίο θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς το Λονδίνο.





~

Οι Πατρινοί θυμούνται τον Κώστα Καρρά από τον «Εχθρό του λαού»

Οι Πατρινοί θυμούνται τον Κώστα Καρρά από τον «Εχθρό του λαού» Ο αξέχαστος πρωταγωνιστής και σταρ είχε παίξει και στο Αρχαίο Ωδείο μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη

Ο αξέχαστος πρωταγωνιστής και σταρ είχε παίξει και στο Αρχαίο Ωδείο μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη

Μεγάλη συγκίνηση πραγματικά και στο Πατρινό θεατρόφιλο κοινό προξένησε η είδηση του θανάτου του δημοφιλούς ηθοποιού Κώστα Καρρά σε ηλικία 76 ετών τα ξημερώματα της σημερινής Κυριακής 6 Μαΐου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου και νοσηλευόταν. Η «τραγική ειρωνία» για τον αγαπητό, ευγενικό και με αέρα «σταρ» Κώστα Καρρά είναι ότι έφυγε από τη ζωή ημέρα εκλογών μιας και ο ίδιος τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια της ζωής του τα είχε αφιερώσει περισσότερο στην πολιτική παρά στο θέατρο, έχοντας εκλεγεί  βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2000 έως και τις εκλογές του 2007.
Οι Πατρινοί θυμούνται ιδιαίτερα τον Κώστα Καρρά από τον ερχομό του εδώ τον χειμώνα του 1998-99 επί θητείας τότε του Γιώργου Κιμούλη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ο εκλιπών πρωταγωνιστής είχε παίξει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στην θεατρική παράσταση «Ο Εχθρός του λαού» του Ίψεν αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές και το κυριότερο γεμίζοντας καθημερινά το θέατρο. Όπως μας θύμισε μιλώντας στο thebest.gr η υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σοφία Μαυρίδη, ο «Εχθρός του Λαού» ήταν η 1η θεατρική παραγωγή επί θητείας τότε του Γιώργου Κιμούλη ενώ ο ίδιος ο Κώστας Καρράς ήταν ένας καλλιτέχνης εξαιρετικά ταλαντούχος, ευγενής, συνεργάσιμος και πολύ αγαπητός στο κοινό.
Επίσης είχε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους εργαζόμενους και τεχνικούς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας. Στην παράσταση εκείνη που είχε φέρει για έναν ολόκληρο χειμώνα τον Κώστα Καρρά στην Πάτρα συμπρωταγωνιστούσαν ακόμα η Τιτίκα Βλαχοπούλου αλλά και ο Τάκης Βουλαλάς που έφυγε από τη ζωή τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 2012, στην ίδια ηλικία με τον Κώστα Καρρά. Ο διάσημος ηθοποιός αντιμετώπιζε εδώ και πάνω από πέντε χρόνια σοβαρό πρόβλημα υγείας (λέγεται ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό είχε κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα).
Στην Πάτρα, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο Καρράς είχε παίξει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν με ιδιωτικούς θιάσους. Ο κ. Ανδριόπουλος θυμήθηκε ότι το Φεστιβάλ Πάτρας είχε φιλοξενήσει στο Αρχαίο Ωδείο παράσταση με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καρρά και τη Νόρα Βαλσάμη με την οποία ήταν και καλοί φίλοι. Ανατρέχοντας στα αρχεία είδαμε ότι μία από τις παραστάσεις που ο Καρράς και η Βαλσάμη είχαν παίξει παρέα ήταν το 1986, το «Πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και συμπρωταγωνιστές τις Πέμυ Ζούνη, Θέμιδα Μπαζάκα και τον Τάσο Κωστή. Με τη Βαλσάμη ο Κώστας Καρράς είχε παίξει και το τηλεοπτικό χιτ «Ο Χήρος, η χήρα και τα χειρότερα» στο κανάλι του ΑΝΤ1 που είχε σκηνοθετήσει ο σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη Ερρίκος Ανδρέου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν πολύτιμη και καθοριστική η συμπαράσταση και στήριξη από την σπουδαία θεατρίνα Έλλη Λαμπέτη η οποία λέγεται ότι ήταν ένα διάστημα και ερωτευμένη μαζί του. Η πρώτη επιτυχία του Κώστα Καρρά ήταν ο ρόλος του Πολ στο περίφημο «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Νιλ Σάιμον το 1964 στο θέατρο Διονύσια (ρόλο που 1 χρόνο πριν είχε καθιερώσει θεατρικά τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στη Νέα Υόρκη). Την παράσταση εκείνη είχε σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και ακόμη συμπρωταγωνιστούσαν η Σμάρω Στεφανίδου, ο Βαγγέλης Καζάν και ο Δήμος Σταρένιος.
Η Έλλη Λαμπέτη είχε για παρτενέρ της τον Κώστα Καρρά και σε άλλες θεατρικές επιτυχίες της τη δεκαετία του ’60 όπως το «Λεωφορείο ο πόθος» (όπου υποδύθηκε τον Στάνλει Κοβάλσκι), «Μις Πέπσι», «Θυμήσου τον Σεπτέμβρη» του Νόελ Κάουαρντ το 1967 αλλά και «40 Καράτια» (1968) των Μπαριγιέ και Γκρεντύ. Στον κινηματογράφο οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως άφραγκο «καμάκι» στην ξεκαρδιστική «Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1969) με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Δημήτρη Καλλιβωκά, τον Χρόνη Εξαρχάκο, τον Βαγγέλη Σειληνό και την Έρρικα Μπρόγιερ, στην «Κόρη του ήλιου» και στην πολύ εμπορική «Υπολοχαγό Νατάσα» πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη όπου είχε υποδυθεί τον Μαξ, έναν Γερμανό αξιωματικό. Επίσης είχε κάνει αίσθηση στο ρόλο του Μενέλαου στην «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη το 1977. Ο Κώστας Καρράς είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ ήταν και απόφοιτος της Royal Academy of Arts του Λονδίνου και της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη.
Θεατρικά η τελευταία εμφάνιση του ήταν τον Μάρτιο του 2011 στο θέατρο Ζίνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με ένα έργο που αποτέλεσε και σταθμό στην καριέρα του Κώστα Καρρά, μιας και το είχε ερμηνεύσει με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία για πρώτη φορά το 1977, «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Το έργο μάλιστα στο νέο του ανέβασμα έφερε και τη σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Καρρά ενώ τα σκηνικά- κοστούμια ήταν της Δέσποινας Βολίδη.
 Tάκης Μαρτάτος




~

Αθήνα: «3η Συνάντηση με Αφορμή Το Σύγχρονο Θέατρο»


Πολιτισμός

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών



Αθήνα: «3η Συνάντηση με Αφορμή Το Σύγχρονο Θέατρο» Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, 10680, Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη
Συνδιοργάνωση: Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ελληνικού Κέντρου του
Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Σκηνοθέτες και ηθοποιοί παρουσιάζουν μία επιλογή νέων θεατρικών κειμένων, μεταφρασμένων
στα ελληνικά, από όλο τον κόσμο καθώς και από τη Γαλλία.
Σκηνοθετικές επιμέλειες σύγχρονων θεατρικών έργων από τη  Γαλλία και άλλες χώρες, που παρουσιάζονται από ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σε συνεργασία με το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

14 - 15 Μαΐου
Έξι κείμενα επιλεγμένα από το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.)

14/05
20.00 Iphigénie / Ιφιγένεια του Jean-René Lemoine (Γαλλία)
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά

20.45 Bye bye Gillo του Taha Adnan (Μαρόκο)
Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρύσα Σπηλιώτη
Ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολάρι

21.30 White Rabbit Red Rabbit του Nassim Soleimanpour (Ιράν)
Μετάφραση: Αντιγόνη Κατσαδήμα
Σκηνοθετική επιμέλεια & ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου

15/05
20.00 Behind the lie του Nick Yu (Κίνα)
Μετάφραση και Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος
Ερμηνεύουν οι: Θανάσης Ζερίτης & Σταύρος Γιαννουλάδης
20.45 Broken heart story της Saara Turunen (Φινλανδία)
Μετάφραση & σκηνοθετική επιμέλεια: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Ερμηνεύουν οι (αλφαβητικά): Μελίνα Γαρμπή, Άρτεμις Γρύμπλα, Νάντια Παυλάκη, Απόστολος Φράγκος
21.30 C’est Noël tant pis / Χριστούγεννα, που να πάρει!
Η γιαγιά είναι κάτω από το τραπέζι του Pierre Notte (Γαλλία)
Μετάφραση: Έλενα Βόγλη
Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής
Μουσική: Κίμων Μαραγκουδάκης
Ερμηνεύουν οι: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Χριστίνα Ζήκου, Αντρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Παντελίδης, Στέβη Φόρτωμα
Επιμέλεια του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας εκ μέρους του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.: Όλγα Ποζέλη, ηθοποιός, σκηνοθέτις
Αναγνωστική επιτροπή για την επιλογή των κειμένων: Αντώνης Γαλέος, σκηνοθέτης – μεταφραστής, Έφη Γιαννοπούλου, μεταφράστρια, Έλενα Καρακούλη, δραματολόγος Εθνικού Θεάτρου, Σάββας Κυριακίδης, θεατρολόγος –Υπεύθυνος Τμήματος Δραματολογίου Εθνικού Θεάτρου

16 - 17 Μαΐου
16/05  
Ο Μπαμπάς πρέπει να φάει της Marie NDiaye - Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης


17/05 
Υπό έλεγχο του Frédéric Sonntag – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη


Είσοδος ελεύθερη




~

Τηλέφωνο Σαμαρά στον Μητσοτάκη μετά απο πολλά πολλά χρόνια

Τηλέφωνο Σαμαρά στον Μητσοτάκη μετά απο πολλά πολλά χρόνια  Η αφορμή για την επικοινωνία των δύο πολιτικών ήταν ο θάνατος της Μαρίκας Μητσοτάκη και η αυριανή κηδεία

Η αφορμή για την επικοινωνία των δύο πολιτικών ήταν ο θάνατος της Μαρίκας Μητσοτάκη και η αυριανή κηδεία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Η αφορμή για την επικοινωνία των δύο πολιτικών που τους χωρίζει το παρελθόν και έχουν πολλά χρόνια να μιλήσουν ήταν ο θάνατος της Μαρίκας Μητσοτάκη και η αυριανή κηδεία. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα και είχε συνομιλήσει την Κυριακή με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και φυσικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνομιλία των δύο ανδρών έρχεται σε μία στιγμή που στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη ενότητας της παράταξης ενόψει της ενδεχόμενης νέας εκλογικής αναμέτρησης.




~

Κατέθεσε την εντολή ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς

Κατέθεσε την εντολή ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς
 
 
​​Κατέθεσε ως άκαρπη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στις δηλώσεις του ότι αναζήτησε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και με το ΚΚΕ, αλλά ότι η προσπάθειά του συνάντησε την άρνηση των άλλων κομμάτων, ενώ πρόσθεσε  ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν ήθελε καμία επαφή μαζί του.   

«Κάναμε ότι  είναι δυνατόν με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Επικοινωνήσαμε με όλα τα κόμματα, τα οποία είτε επέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους είτε ζήτησαν τη συμμετοχή  των άλλων κομμάτων» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως  είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του Μνημονίου έχει  αποτύχει και  σε μια αιχμή προς το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: « χαιρόμαστε που σήμερα κάποιοι είναι υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου  όταν μας ειρωνευόντουσαν».  
 
Ισχυρίσθηκε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει  για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.  «Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο. Κατόπιν τούτου,  ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.





~

Το σενάριο για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό!

Την πιθανότητα να αποκτήσει η Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό, έστω και για λίγες ημέρες, δίνει το Σύνταγμα σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων.
Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Παπούλιας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.
Από το 2011 στην θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου βρίσκεται η κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία στην περίπτωση που της ανατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ηγηθεί μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας καιθα πρέπει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Ποιά είναι η Ρένα Ασημακοπούλου;
Γεννήθηκε στην Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το έτος 1946. Έλαβε απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου της Κοινότητας Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας κατά το έτος 1964. Το ίδιο έτος (1964) εισήχθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Μετά την αποφοίτηση διορίσθηκε το έτος 1969, βοηθός Εισηγητού Δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, Κατά το έτος 1972 έλαβε επιτυχώς μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια προήχθηκε:
α) Το έτος 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου (επί ένα και μισό περίπου έτος), Πατρών (επί έξι περίπου μήνες), Κορίνθου (επί πέντε περίπου έτη) και Αθηνών (επί πέντε έτη),
β) Το έτος 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης (επί ένα και μισό έτος περίπου) και Αθηνών (επί τέσσερα έτη),
γ) Το έτος 1990 στο βαθμό του Εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (επί δύο έτη περίπου) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών (επί έντεκα περίπου έτη) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων,
δ) Το έτος 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έξι μήνες περίπου) στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών (δύο έτη περίπου) στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου,
ε) Το έτος 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και,
στ) Το έτος 2010 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο ανωτέρο τμήμα.




~