Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Θέλετε να σας διαγράψουν τα δάνειά σας λόγω αδυναμίας; Δείτε πως..

~ Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνονται και πληθύνονται οι συμπολίτες μας που καταθέτουν αιτήσεις στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας για τη ρύθμιση των χρεών τους, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής.

Και αυτό γιατί από τη μία η...οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος της κοινωνίας και από την άλλη ορισμένες αποφάσεις δικαστηρίων που διέγραψαν ακόμη και το 80% του χρέους κάποιων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, έχουν δημιουργήσει ελπίδες σε πολλά νοικοκυριά ότι μπορούν να πετύχουν κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, πριν κάποιος φτάσει στην «έσχατη λύση» της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης, καλό θα είναι να γνωρίζει ορισμένες, ιδιαίτερα σημαντικές παραμέτρους που θα τον βοηθήσουν να κερδίσει χρόνο και χρήμα.

Όπως δηλώνει στο fpress.gr η κ. Π. Καλαποθαράκου της ΕΚΠΟΙΖΩ, μεγάλο μέρος των υποψηφίων «πτωχών», που φτάνει στα γραφεία της Ενωσης, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, δεν πληροί τα κριτήρια για να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης. Διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερα του ενός ακίνητα και άρα υπάρχει δυνατότητα εκποίησής τους, ενώ σε άλλες τα ποσά είναι μικρά και άρα δεν αξίζει τον κόπο να μπει κάποιος στην διαδικασία. Ομως, όσοι πληρούν τις προυποθέσεις τους συνδράμουμε για να καταθέσουν την αίτησή τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για να ελέγξει κάποιος αν μπορεί να ενταχθεί, μέσω ΕΚΠΟΙΖΩ ή άλλων καταναλωτικών οργανώσεων, περιορίζεται στην ετήσια συνδρομή που κινείται γύρω στα 50 ευρώ. Όμως, αν κάποιος επιμείνει και πάει στο δικαστήριο θα πρέπει να υπολογίσει και την αμοιβή δικηγόρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξει κανείς που θα απευθυνθεί για την υπόθεση του, διότι κυκλοφόρησαν και πολλοί επιτήδειοι στην αγορά με στόχο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Με αφορμή όλη αυτή την «κινητικότητα» και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της δύο εφαρμογές που βοηθούν σημαντικά τον οφειλέτη να προσδιορίσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές του, σύμφωνα με τις δυνατότητες του, και παράλληλα να καθορίσει την μηνιαία δόση του προκειμένου να διασώσει την κύρια κατοικία του.

Με την πρώτη εφαρμογή -βασική ρύθμιση οφειλών με μηνιαίες καταβολές (άρθρο 8 παρ. 2 ν.3869/10) διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του. Ο οφειλέτης συμπληρώνει το ποσό της μηνιαίας δόσης, τη χρονική διάρκεια και τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές.

Με τη δεύτερη εφαρμογή ύθμιση οφειλών για την προστασία της κύριας κατοικίας (άρθρο 9 παρ. 2 ν.3869/10) υπολογίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης προκειμένου να διασώσει την κύρια κατοικία του.






Share