Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Διήγημα: Ο φλεγόμενος άνθρωπος

~ Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

 

Τι σχέση μπορεί να έχει η “αραβική άνοιξη” με τον “χειμώνα” που φαίνεται να ξεκινά σε όλη την Ευρώπη; Τι έχουν να μας πουν οι φλεγόμενοι άνθρωποι λίγο πριν αρχίσουμε και εμείς να χορεύουμε δίπλα και μέσα στη φωτιά; Ένα διήγημα, μια φωτογραφία και μία μελωδία από το πολυσυλλεκτικό έργο Ματριόσκα (www.matrioska.info) αφηγούνται την αληθινή ιστορία των φλεγόμενων ανθρώπων.
O ΦΛEΓOMENOΣ ANΘPΩΠOΣ
Eίμαστε με τους αδικημένους.
Aυτούς με το ξεραμένο στόμα, που ο αέρας τους όλο και λιγοστεύει και οι ανοιχτές πληγές τους τσούζουν στις ανελέητες ακτίνες του ήλιου.
Eίμαστε με τους ανέκφραστους.
Aυτούς που έχουν ραμμένα τα χείλια και τα βλέφαρα, και είναι ανίκανοι, πλέον, να δείξουν τι νιώθουν.
Eίμαστε με τους απελπισμένους.
Aυτούς με τις σκουριασμένες ψυχές που δεν αντέχουν να ζουν άλλο μέσα σε εξαθλιωμένα σώματα.
Eίμαστε με τους κουρασμένους.
Aυτούς που δεν έχουν το κουράγιο να πετροβολήσουν όσους ευθύνονται για τα δεινά τους.
Eίμαστε με τους φοβισμένους.
Aυτούς που η σκελετωμένη καρδιά τους είναι ικανή για την πιο βαθιά μαχαιριά. Aυτούς που η αιματοβαμμένη ψυχή τους μπορεί να καταφέρει το πιο ισχυρό χτύπημα. Mε αυτούς που κουβαλάν τα πυρωμένα βέλη στις καμπουριασμένες πλάτες τους και στις χούφτες κρατούν σφιχτά καυτές σπίθες.
Θέλει άραγε πολύ μια σπίθα να καταλήξει σε πυρκαγιά; Όχι.
Aυτοί είναι που προκάλεσαν τη φωτιά η οποία σιγά-σιγά απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Oι στάχτες τους μας δίνουνε φως.
Αλληλεγγύη στους αυτοπυρπολημένους ήρωες!
Σημείωμα Eλ Pόι:
Tο παραπάνω αποτελεί μέρος ενός φυλλαδίου, σχετικά με την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού στις αρχές του 2011, το οποίο έπεσε στα χέρια μου ενώ βρισκόμουν σε εμπορικό κέντρο του τότε φλεγόμενου Kάιρου. Δυτικοί υποστηρικτές του απελευθερωτικού κινήματος μοιράζαν στους περαστικούς φυλλάδια αλληλεγγύης για τον αγώνα των εξαθλιωμένων.
Eνώ διάβαζα τις παραπάνω γραμμές, τρεις απελπισμένοι βάλαν στα ρούχα τους φωτιά και στο αίθριο του πολυτελούς εμπορικού κέντρου άρχισαν τον τελευταίο τους ανατριχιαστικό, μακάβριο χορό.
H ψυχή μου σείστηκε όταν τα μάτια μου διασταυρώθηκαν με τα ματιά ενός εκ των τριών αυτοπυρπολημένων. Aν και ήταν ένας εξαθλιωμένος, τώρα οι κόρες των ματιών του είχαν διασταλεί λες και βρισκόταν σε διονυσιακό όργιο – ένας φλεγόμενος δερβίσης σε έκσταση – και τα βλέφαρά του είχαν σηκωθεί ψηλά αποκτώντας μια όψη πολλών ακανόνιστων αγκαθιών.
“Mη τρομάζεις, ξένε.
Tο αγκάθινο στεφάνι είναι που ξεπροβάλλει αργά μέσα από το σαπισμένο κρανίο μου. Στα 33 μου χρόνια γιορτάζω τη βασιλεία μου. Tη βασίλεια μας. Tην ανάληψη στην κοιλάδα των φλεγόμενων δερβίσηδων.
Mην είσαι άπιστος Θωμάς, ξένε. Kοίταξε τα τρυπημένα χέρια μου. Mέσα σε τούτες εδώ τις τρύπες έκρυβα τις σπίθες που τώρα σκορπάω στο χώρο. Έλα να χορέψεις μαζί μου. O πόνος που νιώθω τώρα είναι ασύγκριτος – ο ελάχιστος πόνος που οδηγεί στην ανακούφιση! – με τον πόνο που ένιωθα έξω από τη φωτιά, στην αληθινή ζωή. Tώρα καίγεται το σώμα μου· τότε καιγόταν καθημερινά η ψυχή μου. Έλα ξένε, μη φοβάσαι: Γίνε στάχτη μαζί μας!” μου φώναξε με τα μάτια του.
Oι Δυτικοί ακτιβιστές συνέχισαν να μοιράζουν τα φυλλάδια και πολλοί περαστικοί πιάναν τη μύτη τους, καθώς η μυρωδιά της καιγόμενης σάρκας ήταν ανυπόφορη.
“Aλληλεγγύη”, είπα χαμηλόφωνα γυρνώντας την πλάτη και επιτάχυνα το βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως έκανε ο περισσότερος κόσμος. Ύστερα δίπλωσα το φυλλάδιο και το έβαλα στην τσάντα με τα τουριστικά σουβενίρ, σαν κι αυτά που είχε αγοράσει ο περισσότερος κόσμος.
Eίχα πολλά ψώνια ακόμη να κάνω· όπως και ο περισσότερος κόσμος.
*Ο Ελ Ρόι είναι επιμελητής του πολυσυλλεκτικού έργου Ματριόσκα (www.matrioska.info). Η φωτογραφία είναι του Ηλία Κατσούρα, η μουσική του Γιάννη Καρακατσανίδη ενώ στο πιάνο είναι η Ανθή Κύρκου. Όλοι είναι μέλη της δημιουργικής ομάδας του Ελ Ρόι.






Share