Μειώνεται σταδιακά το κάπνισμα στην Ελλάδα
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012
~
Εντυπωσιακή είναι η μείωση του καπνίσματος σε νέους ενήλικες άνδρες (από 61,9% σε 46,4%), αλλά και στον γυναικείο πληθυσμό, όπου το ποσοστό των καπνιστριών παραμένει σταθερό γύρω στο 30%, ενώ έως το 2006 ήταν σε ραγδαία άνοδο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω «έλλειψης συνεχούς και αταλάντευτης πολιτικής βούλησης», όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Παναγιώτης Μπεχράκης.
«Με διάτρητες δικαιολογίες μία πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Μπεχράκης έθεσε ερωτήματα προς τους αρμοδίους για τη μη εφαρμογή του νόμου, όπως γιατί μία έγκυος γυναίκα αποκλείεται απ΄όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι σε αυτά υποχρεώνονται σε συνθήκες εργασίας ισοδύναμες με ορυχείων του 15ου αιώνα, γιατί το παθητικό κάπνισμα που αποτελεί την πιο διαδεδομένη σκληρή μορφή βίας στη σημερινή κοινωνία όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος;
Η απάντηση, είπε ο κ. Μπεχράκης, βρίσκεται στο θέμα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσδιορίσει για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και έχει να κάνει με τις παρεμβολές της βιομηχανίας καπνού. «Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση – Πλαίσιο του ΠΟΥ, που ισχύει από το 2005».
Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.
Επίσης, μείωση παρουσιάζουν ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
«Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας» σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος ανέφερε ότι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα γυμνάσια και λύκεια σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, του πανεπιστημίου Harvard και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τρόπο θετικό προσεγγίζουν το τεράστιο ζήτημα της αλλαγής της νοοτροπίας του ελληνικού κοινού σχετικά με το θέμα του καπνίσματος.
Ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας, αναφέρθηκε στο θέμα της ενημέρωσης των παιδιών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και πρότεινε ως πιο αποτελεσματικό τρόπο την επίσκεψή τους σε ειδικά ιατρικά εργαστήρια, ώστε να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, που οδηγεί το κάπνισμα.
Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας λέγοντας, ότι δεν είναι ακίνδυνο, σύμφωνα με έρευνες. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για τα συγκεκριμένα προϊόντα και πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να χαρακτηριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να απαιτείται για την κυκλοφορία του, άδεια από τον ΕΟΦ.