Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ακόμη και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα.

~ Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Κλεισθένης γράφει.

Μπορεί κάποιος να συμπτύξει τα όσα μας έφεραν στην σημερινή τραγική κατάσταση χωρίς να είναι οικονομολόγος ή πολιτικός αναλυτής.
Απλά να επαναφέρει στη μνήμη του μερικά γεγονότα που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Προσωπικά νομίζω ότι όλα άρχισαν όταν άλλαξε ο όρος «θέση εργασίας» με τον όρο «θέση απασχόλησης».
Αυτή η αλλαγή ήταν σταθμός και ενδεικτική του τι θα επακολουθούσε.
Φυσικά έγινε ταυτόχρονα η καταστρατήγηση της λογικής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (εποχικής διάρκειας) και η χρησιμοποίησής τους και από το κράτος ακόμη και σε τομείς που δεν είχαν καμία σχέση με εποχικότητα. Δλδ επί της ουσίας το μοίρασμα της ανεργίας σε περισσότερους Έλληνες αντί της ανάπτυξης που θα έφερνε μείωσή της.
Πως όμως φτάσαμε σ’ αυτή την αλλαγή;
Αρχικά διαλύθηκε το κεντρώο κόμμα με την απορρόφησή του κυρίως απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Επινοήθηκαν οι όροι κεντροαριστερά δλδ  ΠΑΣΟΚ και κεντροδεξιά δλδ  ΝΔ όχι σαν κυβερνητικά σχήματα συμμετοχής αριστερού ή δεξιού κόμματος αντίστοιχα με ένα κεντρώο αλλά μεγάλων πολυσυλλεκτικών κομμάτων.
Η ΝΔ όταν ανέλαβε την κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ανήκαν (και ανήκουν) στη λαϊκή δεξιά μία μικρή μερίδα νεοφιλελεύθερων (Μάνος, Ανδριανόπουλος κλπ) πήρε τα κυβερνητικά ηνία και οδήγησε την χώρα μεθοδικά στην διαδικασία της επερχόμενης καταστροφή με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και η κυβέρνηση Σημίτη και γερμανόφιλος (πολλοί λένε γερμανόδουλος) όπως ήταν με το ψευδοϊδεολόγημα της ισχυρής Ελλάδας μας έβαλε στο ευρώ δένοντάς μας χειροπόδαρα σαν πρόβατα για σφαγή.
Παρότι η ΝΔ αποφάσισε επί Έβερτ ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα ο Καραμανλής (ανιψιός) αγνοώντας κι αυτός την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ που είναι οπαδοί της λαϊκής δεξιάς άφησε πάλι μία ομάδα νεοφιλελεύθερων να κουμαντάρει την κυβέρνηση ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.
Το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να επισφραγίσει την νεοφιλελεύθερη στροφή του βάζει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού Μάνο και Ανδριανόπουλο.
Συνεπώς η κατάληξη της χώρας με δεδομένη την καταστρεπτικότητα του νεοφιλελευθερισμού ήταν προδιαγεγραμμένη.
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η αδυναμία της Ελληνικής αριστεράς να αποτρέψει την νεοφιλελευθεροποίηση της οικονομίας λόγω δογματισμού και πολυδιασπάσεων.
Αυτό που συχνά λέγεται για ανικανότητα των πολιτικών ειδικά των πολιτικών ηγεσιών δεν στέκει, είναι απλά προσπάθεια άφεσης αμαρτιών. Ήξεραν και μάλιστα πολύ καλά τι έκαναν.
Η λύση του προβλήματος είναι η επαναφορά των ιδεολογιών στα κόμματα και η δημιουργία κόμματος του κέντρου προκειμένου να εκπροσωπηθεί η μεσαία τάξη που σήμερα βάλλεται πανταχόθεν και δυστυχώς δεν εκπροσωπείται ούτε απ’ το ΠΑΣΟΚ ούτε απ’ τη ΝΔ.
Αυτό φυσικά προϋποθέτει την εκ βάθρων ανασύσταση των σημερινών κομμάτων και την δημιουργία ηγετικών ομάδων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κρίσης και που θα έχουν σαφές ιδεολογικό στίγμα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και επιδιώκουν την ατιμωρησία των ενόχων και την παραμονή του σάπιου πολιτικού προσωπικού στα πράγματα.
Υγεία πρώτα απ’ όλα.






Share