Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Α, ΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΤΡΥΠΙΔΑ

~ Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011


Θα επιμεληθώμεν και επ ουδενί λόγω δεν θα στρατικοποιήσομεν τας κινήσεις της Τουρκίας. Κουνηθώμεν, λυγισθώμεν, δύσκολα παραδοθώμεν.
Με ένα περιπολικό του… Λιμενικού κατάλληλο μόνο για δίωξη λαθρεμπόρων, που είναι “δεμένο” στη Μεγίστη (Καστελόριζο), απαντά η Ελλάδα στην ανακοίνωση της Άγκυρας για πετρελαϊκές έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής ύφαλοκρηπίδας. Το περιπολικό είναι το μόνο σκάφος ελληνικής κρατικής αρχής που βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου (πάλι καλά που και στη Ρόδο έχουν… μία πυραυλάκατο) και έχει αναλάβει τη φύλαξη της Ανατολικής Μεσογείου(!), αλλά και να απαντήσει σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις.
Τη στιγμή που η Άγκυρα έχει μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις στο λιμάνι της Αττάλειας  (όπως αποκάλυψε το defencenet.gr, συνολικά 14 σκάφη συμμετείχαν στη μεγάλη έκτακτη άσκηση που μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου) η Ελλάδα νοτιότερα των Κυκλάδων δεν έχει τίποτα από αυτά που θα δικαιολογούσε η λέξη “αποτροπή”.
Αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην θεωρήσει η Άγκυρα ότι η Ελλάδα κλιμακώνει. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις πέραν πάσης επιχειρησιακής και εθνικής λογικής. Το ερώτημα είναι “Τι είδους μηνύματα παίρνει ο αντίπαλος όταν διαπιστώνει φοβική συμπεριφορά από αυτόν του οποίου διεκδικεί εδάφη και δικαιώματα;”. Αλλά και πώς νιώθουν οι κάτοικοι της Μεγίστης βλέποντας απέναντι από τον τουρκικό Στόλο, ένα περιπολικό του Λιμενικού;
(ΣΣ Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Μεγίστης μελετούν εντατικά την Τουρκική γλώσσα. Παρακαλώ διαψεύστε με, εάν δεν αληθεύει. )
Αν συμβεί κάτι αιφνιδιαστικό, π.χ. απειλή κατά του Καστελόριζου, είναι πρακτικά αδύνατο για το Π.Ν. να προλάβει να στείλει από την κεντρική Ελλάδα ή την Κρήτη, δυνάμεις στην περιοχή σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ακόμη και αν πλεύσουν «πάση δυνάμει» τα ελληνικά σκάφη. Οι επιτελείς Στρατού και Ναυτικού αντιλαμβάνονται αυτό το επιχειρησιακό κενό, αλλά η πολιτική εντολή είναι σαφής: “Δεν στέλνετε δυνάμεις”. ..

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ελλαδος αξιόμαχου κ. Λαμπρινίδη από την Νέα Υόρκη ήταν αποτρεπτικότατες:
«Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα. Ήδη, κατοχύρωσε και διεθνώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ζήτημα αυτό. Όλοι γνωρίζουν, όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενες εταιρίες, που μπορούν και που δεν μπορούν να κάνουν έρευνες» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών.
»Αυτό που έχω τονίσει επανειλημμένα είναι ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να στρατιωτικοποιεί κανείς τη συζήτηση έτσι επειδή ενδιαφέρεται να το κάνει η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιχειρήματα. Και γι’ αυτό πηγαίνει συνήθως σε ένταση. Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και ανελλιπώς τα προβάλλουμε και θωρακίζουμε τα συμφέροντα της χώρας, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε»
(ΣΣ: Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ.Μπεγλίτης-σε παλαιότερη συνέντευξη- ήταν λίαν καθησυχαστικός.

Οι αεροπόροι μας, δήλωσε, μπορεί να έχουν ένα θέμα με τα ντόγκλ φάϊρ πότε πότε, αλλά οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.)


Πηγή:



Share