Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

'Η ελληνική παιδεία διδάσκει τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη', είναι το μήνυμα του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

~ Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011




"Η ανάκτηση της ελληνικής παιδείας αποτελεί αντίδοτο στην πολιτισμική υστέρηση", τονίζει σε μήνυμά του ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, με την ευκαιρία της 10ης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.
Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι "η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σημάδεψε τις ψυχές μας και "πάγωσε" ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλάζοντας τον κόσμο και τον καθένα από εμάς για πάντα. Οι μνήμες παραμένουν νωπές και ο πόνος αξεπέραστος για τις χιλιάδες αθώες ψυχές, που έπεσαν θύματα της ασύλληπτης αυτής ενέργειας. Το συγκλονιστικό γεγονός κατέδειξε με περίτρανο τρόπο τα αποτελέσματα που φέρνει η ωμή βία, η προκατάληψη, ο φανατισμός και ο φαύλος κύκλος της εκδίκησης".
Όπως επισημαίνει ο Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος, "το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ εκφράζει, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του στις χιλιάδες οικογένειες που έζησαν τον εφιάλτη και βιώνουν ακόμη το τραύμα της απώλειας των αγαπημένων τους. Αποτίει δε φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας εκείνης που έδειξαν αυταπάρνηση και αυτοθυσία για το συνάνθρωπο".
Ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει ότι "στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν, η ανθρωπότητα βίωσε μεγάλες φυσικές καταστροφές, που προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε ζωές. Ωστόσο, η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης βούλησης, ήταν εγκληματική πράξη εναντίον της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού, που ναι μεν προκάλεσε το θετικό συναίσθημα της συμπόνιας, ανοίγοντας τις καρδιές μας, αλλά ταυτόχρονα τις μπόλιασε με το αρνητικό συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας για το συνάνθρωπο και τη ζωή. Οι ραγδαίες αλλαγές που βιώνουμε καθημερινά με την κατάρρευση δομών που συνηθίσαμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο, ενισχύουν τον ανθρώπινο φόβο. Όμως, ο φόβος και η προκατάληψη διχάζουν και απομονώνουν τον άνθρωπο και οδηγούν στην αδράνεια. Αντίδοτο στο φόβο και τη σύγχυση που επικρατούν σήμερα και στα φαινομενικά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα, είναι οι αξίες που εμπεριέχει ο αυθεντικός ουμανισμός της πολιτιστικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού".
Καταλήγοντας, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ υποστηρίζει ότι "γι' αυτό και υψίστης σημασίας προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει η επαναφορά και ανάκτηση της ελληνικής παιδείας, καθώς διδάσκει στάση ζωής, αγάπη, αλληλεγγύη, σεβασμό στο συνάνθρωπο, επικράτηση της λογικής, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών. Ως Ελληνοαμερικανοί διαθέτουμε δύο πλεονεκτήματα: αφενός την πολιτιστική μας παρακαταθήκη και αφετέρου ζούμε στην ηγετική χώρα του κόσμου που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή. Η 11η Σεπτεμβρίου δεν θα περάσει ποτέ στη λήθη. Η μνήμη της, όμως, ας αποτελεί έναυσμα περισυλλογής και πνευματικής υπέρβασης. Ας συνειδητοποιήσουμε πρώτα από όλα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα. Είμαστε κύτταρα της ίδιας παγκόσμιας κοινωνίας, στην οποία το μέρος επηρεάζει το σύνολο. Η πραγματική Δημοκρατία και Ελευθερία του ανθρώπου στηρίζεται στην ελευθερία της βούλησης, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Και στα δύο επίπεδα είμαστε συνυπεύθυνοι τόσο για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, όσο και για τον κόσμο που συνδιαμορφώνουμε για τις μελλοντικές γενεές". 





Share