Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

«Πυρετός» για το ωράριο

~ Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι φαρμακοποιοί στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον Ανδρέα Λοβέρδο
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι φαρμακοποιοί στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον Ανδρέα Λοβέρδο
Υπογράφηκε χθες από τον Ανδρέα Λοβέρδο η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να λειτουργούν όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας, ενώ προβλέπει ποινές για όσους δηλώνουν ότι εφημερεύουν και κλείνουν τα φαρμακεία τους.
Η απελευθέρωση προκαλεί την έντονη αντίδραση του κλάδου, η Γενική Συνέλευση μάλιστα των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά εξήγγειλε ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ, όπως τονίστηκε, από την 1η Νοεμβρίου σταματά η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους Ταμείων που έχουν οφειλές.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις του Σαββάτου και των απογευματινών ωρών (Δευτέρα - Τετάρτη ή Τρίτη - Πέμπτη, κατά περίπτωση). Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.
Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στους Συλλόγους έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.
Οι Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Σε τουριστικές περιοχές, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Συλλόγου και έγκριση της Περιφέρειας.
Εφημερίες
Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεών τους, δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών. Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να είναι παρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ενώ υφίσταται ποινές αν δεν τηρεί το ωράριο.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη, παράλογη και χαοτική, θεωρώντας ότι οδηγεί τους φαρμακοποιούς στην εξαθλίωση και το σύστημα εφημεριών σε διάλυση:
"Η απάντησή μας είναι, σε πρώτη φάση, η προσφυγή στη δικαιοσύνη", τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
120 εκατ. ευρώ οι οφειλές
Ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής. Το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής (76 εκατομμύρια) αφορά τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τους πιο "κακοπληρωτές" είναι τα Ταμεία ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ-ΔΕΗ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα Ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς-μέλη του 119,997 εκατομμύρια ευρώ. Τα 16,1 εκατομμύρια αφορούν οφειλές για "ακριβά" φάρμακα, στα οποία τα 12,8 εκατομμύρια είναι χρέη του ΟΠΑΔ. Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση εξόφλησης εμφανίζει το ΤΑΥΤΕΚΩ?ΗΛΠΑΠ, το οποίο οφείλει για συνταγές του Οκτωβρίου του 2010!


Πηγή:



Share