Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους

~ Πέμπτη 17 Μαΐου 2012
photo: anniviskus
Η παγκόσμια ημέρα γραμμών βοήθειας είναι μια ετήσια γιορτή που οργανώνεται από την Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών. Το 2007 γιορτάστηκε για πρώτη φορά και από τότε όλο και περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές συμμετέχουν κάθε χρόνο σ’ αυτήν την γιορτή. Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία παγκοσμίως για τις γραμμές αυτές να παρουσιάζουν τις βασικές αρχές λειτουργίας τους, να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και το υπόλοιπο κοινό για θέματα που τους αφορούν, να ενδυναμώσουν την συνεργασία τους με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τους φορείς προστασίας των παιδιών, και άλλους συνεργάτες. Φέτος γιορτάζεται για έκτη χρονιά με θέμα την προστασία των κοριτσιών από την βία και την κακοποίηση μέσω των τεχνολογιών – ο ρόλος των γραμμών βοήθειας. 

Σαν ομάδα τα κορίτσια και οι γυναίκες γενικότερα, είναι πιο ευάλωτες στο να υποστούν πολλές μορφές κακοποίησης όπως σεξουαλική κακοποίηση, εμπορευματοποίηση, trafficking. Περίπου 3/4 όλων των κλήσεων με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση και αντίστοιχα 2/3 των κλήσεων με θέμα την σωματική κακοποίηση εμπλέκουν κορίτσια. 6 στις 10 κλήσεις που αναφέρουν σωματική κακοποίηση, παρενόχληση και εκφοβισμό αφορούν κοπέλες.

Το 2010 οι γραμμές βοήθειας για παιδιά σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν 28 εκατομμύρια κλήσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επαφές από το διαδίκτυο. Περισσότερες από 55% αυτών των επαφών προήλθαν από κορίτσια. Μία στις πέντε επαφές των καλούντων με τη γραμμή αφορούσε τη βία και την κακοποίηση.

Το 2011 ο εκφοβισμός αποτέλεσε την πιο συχνή μορφή κακοποίησης κοριτσιών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Καραϊβική. Αντίστοιχα στην Αφρική, η πιο συχνή μορφή κακοποίησης ήταν η σεξουαλική, ενώ στην Μέση Ανατολή, και τον Ειρηνικό Ωκεανό η σωματική κακοποίηση.

Σε συμφωνία με τα διεθνή στατιστικά βρίσκονται και τα στατιστικά δεδομένα της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας της ΕΨΥΠΕ –μέλος του CHI. Η υπηρεσία έχει απαντήσει συνολικά πάνω από 32,000 κλήσεις που αφορούν παιδιά και εφήβους και στις δυο γραμμές. Τα κυριότερα θέματα που έρχονται από τους καλούντες αφορούν κυρίως τις σχέσεις των παιδιών και εφήβων με τους γονείς, συνομηλίκους και άλλους, ενώ επιπρόσθετα σημαντικά θέματα είναι τα θέματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικότητας.

Σε ότι αφορά τις κλήσεις που έχουν να κάνουν με βία, εκφοβισμό και κακοποίηση, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, οι κλήσεις αυτές με βάση τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 4% που ήταν το 2010 στο 11% το 2011. Επιπλέον οι κλήσεις από κορίτσια που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής έχουν επίσης αυξηθεί από το 1% που ήταν το έτος 2010 στο 5% το έτος 2011, με κυρίαρχη μορφή κακοποίησης τη σωματική.

Φέτος, η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας μαζί με τους εφήβους στο «4ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου». Ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς που μπορέσαμε να βρεθούμε κοντά στους εφήβους για να τους ενημερώσουμε και να συνομιλήσουμε για όσα τους απασχολούν. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από ομάδες, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να δημιουργήσουν υπέροχα έργα με graffiti και χρώματα για το τι σημαίνουν για εκείνους οι γραμμές βοήθειας και το πώς βλέπουν τον ρόλο τους. Τα μηνύματά τους μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη τους να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος για να μιλούν και εμείς τους απαντάμε: «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε!» 

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβουλευτικές γραμμές:
«Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς για θέματα παιδιών και εφήβων. Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο με κόστος μια αστική μονάδα.

Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών Μπορούν να τηλεφωνήσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ και Σάββατο από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι.. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας Παιδιών , email: grammi1177@epsype.gr, www.tilefonikigrammi.gr Τηλ: 210 6431488, φαξ: 2106431127
Facebook group: Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία για παιδιά και εφήβους
CHI: www.childhelplineinternational.org/en/May17







Share