Ούτε στο παιδί μας δεν θα μεταβιβάζεται ακίνητο με αυθαιρεσίες
Τρίτη 3 Απριλίου 2012
~
Ακίνητο με αυθαίρετους χώρους το οποίο δεν θα ενταχθεί στη διαδικασία της τακτοποίησης, δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί στο παιδί μας με γονική παροχή. Επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζει επίσης, ότι οι ευεργετικές διατάξεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (αφορολόγητο 200.000 ευρώ κλπ) δεν ισχύουν για ακίνητα με αυθαίρετους χώρους.
Η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για την τακτοποίηση, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου. Πάντως, η ίδια απόφαση, αφήνει και ένα «παράθυρο» για επιστροφή χρημάτων σε όσους αγόρασαν πρώτη κατοικία αλλά πλήρωσαν φόρο για τους ημιυπαίθριους. Ποιο είναι το παράθυρο αυτό; Αν κάποιος αγόρασε πρώτη κατοικία προ ετών, τον υποχρέωναν να πληρώσει φόρο μεταβίβασης (με συντελεστή 11%) για την αξία των ημιυπαίθριων καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το αφορολόγητο για την αγορά κύριας κατοικίας.
Όσοι λοιπόν έχουν πληρώσει φόρο μεταβίβασης για τους ημιυπαίθριους τους οποίους όμως τους έχουν τακτοποιήσει με τον νόμο 3843/2010 (νόμος Μπιρμπίλι) ή τον νόμο 3775/2009 (νόμο Σουφλιά) μπορούν να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους. Κι αυτό διότι τα τετραγωνικά των ημιυπαιθρίων θεωρούνται πλέον κύριοι χώροι που σημαίνει ότι καλύπτονται από το αφορολόγητο που ισχύει για την αγορά κύριας κατοικίας.
Δείτε την ολόκληρη την εγκύκλιο που θα αποτελέσει «μπούσουλα» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν αυθαίρετους χώρους. Καλό θα είναι να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα κρίσιμα σημεία:
1. Δεν παρέχεται απαλλαγή για απόκτηση κύριας κατοικίας αν το ακίνητο έχει αυθαίρετους χώρους οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιηθεί
2. Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο ή ότι η υφιστάμενη αυθαίρετη κατασκευή ή η εγκατεστημένη αυθαίρετη χρήση έχει, μεταξύ άλλων, υπαχθεί στη διαδικασία ρύθμισης
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο, η οποία μεταξύ άλλων περιγράφει και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να τακτοποιήσει τον αυθαίρετο χώρο και στη συνέχεια να αποκτήσει το δικαίωμα μεταβίβασής του είτε με γονική παροχή, είτε με πώληση.