Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Έκθεση-σοκ: Πεινάνε 500.000 παιδιά στην Ελλάδα

~ Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

 

Σοκάρουν τα στοιχεία έκθεσης της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2012.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αφήνουν έντονο το στίγμα τους στα Ελληνόπουλα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι 439.000 παιδιάζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας ανέρχεται σε 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η έκθεση είναι βασισμένη σε στοιχεία της Eurostat του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση φέτος είναι πολύ χειρότερη.
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που τα περιστατικά λιποθυμίας σε σχολεία της Αθήνας προκάλεσαν σάλο, και ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αποφασίζοντας την παροχή συσσιτίου σε κάποια σχολεία της Αττικής.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης της Unicef αναφέρουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα, αποτελούν ηλικιακή μειονότητα σε ένα πληθυσμό που γερνάει συνεχώς.
Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά επηρεάζονται περισσότερο από την φτώχεια, ενώ το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στην χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9% (Eurostat, 2010).
Ο αριθμός των ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 , σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του 2010, άρα ο αριθμός αυτός σήμερα θα είναι σημαντικά αυξημένος.
Παράλληλα, φτωχά νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου, ενώ το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά.
Τέλος, το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7%.
Αυξημένη εμφανίζεται και η παιδική εργασία, με τον αριθμό των ανήλικων εργαζόμενων στη χώρα μας να ξεπερνά τις 100.000.
Δυστυχώς, η αυτοκτονία στο Σύνταγμα είναι μόνον η αρχή των κακών ειδήσεων. Τα περήφανα γηρατειά προτιμούν να αυτοκτονούν παρά να ψάχνουν στα σκουπίδια.
Ισως υπάρχουν ακόμη χειρότερα νέα καθώς η έκθεση της Unicef για τα επίπεδα φτώχειας των παιδιών στην Ελλάδα, είναι συγκλονιστικά.
Στη Δανία του Νότου, λοιπόν 439 χιλιάδες ανήλικοι Ελληνες ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στην χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9%. Μπορεί δηλαδή να απομακρυνόμαστε από το πρότυπο του κ. Παπανδρέου αλλά τη Βουλγαρία την φτάνουμε σύντομα.
Φτωχά νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου. Το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά.
Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7%
Σύμφωνα με την έκθεση, στα φτωχά παιδιά οι πιθανότητες να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας είναι περισσότερες και συγκριτικά προς τα μη φτωχά είναι δυνατό να εμφανίσουν μεγαλύτερες υστερήσεις στην νοητική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα όταν η φτώχεια είναι μακροχρόνια.
Τα φτωχά παιδιά στην Ελλάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποσιτιστούν και να ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη θέρμανσης ή την υγρασία στο σπίτι, από ότι τα μη φτωχά. Σύμφωνα με στοιχεία ο θόρυβος και η στενότητα χώρου είναι δύο παράγοντες που αυξάνουν την πίεση και τo ψυχολογικό στρες στα παιδιά. Στην Ελλάδα σημειώνεται μεγαλύτερη στενότητα χώρου στη κατοικία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα και το 23,2% περιβαλλοντικό πρόβλημα (από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων).
Το 46,7% των ανηλίκων σε φτωχά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν στενότητα χώρου στην κατοικία τους. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 51,6% στις ηλικίες 6-11 ετών.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό των φτωχών εργαζομένων (13,8%) στην Ευρωζώνη(8.2%) και δεύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (8.5%), στοιχείο που υποδηλώνει, ότι το εισόδημα από την εργασία δεν εξασφαλίζει και την έξοδο από την φτώχεια.
Το 81,5% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά έχουν αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών (Eurostat, 2010).
Στα νοικοκυριά με παιδιά έως 16 ετών το 16,8% του εισοδήματος πηγαίνει στα είδη διατροφής, το 13% στις μεταφορές, το 10,4% στη στέγαση, ύδρευση κ.λπ. της κατοικίας, το 6,1% σε αναψυχή και πολιτισμό και το 5,9% στην εκπαίδευση.
Αν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία δεν κάνουν τους πολιτικούς με τις ντροπολογίες τους να συγκλονιστούν τότε καλύτερα να πάνε να κρυφτούν γιατί θα τους πάρουν με τις πέτρες. Αν αφήνουν έναν απόμαχο της ζωής να αυτοκτονεί και χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα να μην έχουν μέλλον, τότε η χώρα αυτή δεν έχει πλέον ελπίδες.






Share