Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Πέταγμα προς την ελευθερία από πέντε λευκούς πελαργούς

~ Κυριακή 19 Αυγούστου 2012


Οι πέντε λευκοί πελαργοί, έτοιμοι να ξαναπετάξουν ελεύθεροι στους ουρανούς,

«ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» ΚΑΙ ΕΚΠΑΖ,

Τα πουλιά είχαν βρεθεί εξαντλημένα και αδύναμα πριν από έναν χρόνο
Ανοιξαν τα φτερά τους και απολαμβάνουν το ταξίδι προς την ελευθερία πέντε λευκοί πελαργοί που απελευθερώθηκαν -αφού πρώτα δακτυλιώθηκαν- στα Μάγγανα της Ξάνθης.
Οι πελαργοί που διανύουν τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους βρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ηταν όλοι εξαντλημένοι και αδύναμοι και κινδύνευαν σοβαρά να μην καταφέρουν να επιζήσουν, κυρίως επειδή ήταν άπειροι στο πέταγμα και στις νέες συνθήκες, μακριά από τις φωλιές τους.
Τα πουλιά ξεχειμώνιασαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα και αφού δέχτηκαν τις φροντίδες και τη στοργή των υπευθύνων του Κέντρου, κρίθηκαν επανεντάξιμα.
Την απελευθέρωσή τους ανέλαβαν από κοινού ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, το σωματείο «Δράση για την Αγρια Ζωή» και το ΕΚΠΑΖ.
Δυνατοί και ικανοί για να πετάξουν, οι πέντε πελαργοί ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρέλαβαν τα μέλη της «Δράσης για την Αγρια Ζωή» και τα μετέφεραν στην Ξάνθη, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα Μάγγανα.
Πριν ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι τους, δακτυλιώθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η δυνατότητα αναγνώρισης των συγκεκριμένων ατόμων θα δώσει στους επιστήμονες σημαντικά στοιχεία για τις μετακινήσεις των λευκών πελαργών που αναπαράγονται στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο λευκός πελαργός είναι είδος τρωτό στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και πλέον έχουν απομείνει 2.000-2.500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, τα περισσότερα από τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα.






Share