Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Καμένη σχεδόν η μισή Χίος.

~ Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ξεκινά το έργο της καταγραφής των ζημιών
Σε τρία μέτωπα εξακολουθεί να καίει για τέταρτη συνεχή μέρα η πυρκαγιά στη Χίο, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το ένα μέτωπο βρίσκεται κοντά στο δάσος Γιαννάκι μετά τον Ανάβατο, το άλλο δυτικά σε Ελίντα, και το άλλο στους Ολύμπους.

«Επί της ουσίας κάηκε το μισό νησί» είπε στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κων/νος Γκανιάρης.

Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 30% των μαστιχόδεντρων, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες και για τη μελισσοκομική παραγωγή (κατά πληροφορίες έχει καεί το 60% των μελισσιών).

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις στο έδαφος η φωτιά καίει σε δύσβατα σημεία και με το έργο αεροσκαφών και ελικοπτέρων να είναι πολύ δύσκολο λόγω ανέμων όλοι κρατούν την ανάσα τους στην περιοχή της Σιδηρούντας. Το μέτωπο πρέπει να ανακοπεί άμεσα σε αυτό το σημείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει και να απειλήσει και το βόρειο τμήμα του νησιού.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Τροιζήνα, με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να τη θέσουν σύντομα υπό έλεγχο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός εκτίμησε ότι έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα ελαιώνες, καθώς και αγροικίες.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.



skai.gr
newsit.gr



Share