Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ημερολόγιο Ολυμπιάδας

~ Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
 
του Γιάννη Γιαγκίνη 
Η έκτη ημέρα του αγωνιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων κύλισε αρκετά περίεργα. Την επομένη του πρώτου ελληνικού μεταλλίου και την παραμονή της έναρξης του στίβου που θεωρείται ως «ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων», προσωπικά την... «απολαύσαμε» από το στενό δωμάτιο του ξενοδοχείου μας, προσπαθώντας να ανακτήσουμε δυνάμεις για την ακόμα πιο δύσκολη συνέχεια. Ήρθαμε στο Λονδίνο για να βλέπουμε τους Αγώνες από το... BBC, αλλά αυτά παθαίνει όποιος δεν βάζει μέτρο και οδηγείται στην απόλυτη εξάντληση πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την τελετή έναρξης.
Δεν πειράζει όμως. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είχαμε την δυνατότητα να εντρυφήσουμε στον τρόπο που οι βρετανοί καλύπτουν τους Αγώνες από τα κανάλια τους. Για να ξέρετε, μόλις δύο καλύπτουν την διοργάνωση, όπως και αυτά της ΕΡΤ δηλαδή. Το πιο μεγάλο βάρος έχει πέσει στο BBC One που πετάγεται από εγκατάσταση σε εγκατάσταση και καλύπτει κυρίως τις προσπάθειες των βρετανών αθλητών (είναι κα κάμποσοι), ενώ βοηθητικά έρχεται το BBC Three με πολύωρο πρόγραμμα που επίσης δίνει έμφαση στους αγώνες των Βρετανών, ιδίως στα ομαδικά σπορ.
Το βρετανικό δίκτυο έχει δημιουργήσει ειδικά στούντιο μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο, από όπου μάλιστα βγαίνουν και όλα τα δελτία ειδήσεων του σταθμού που όπως είναι φυσιολογικό, κινούνται σε ολυμπιακούς ρυθμούς. Στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης υπάρχει η μόνιμη ένδειξη «Sport Home» που είμαι σίγουρος ότι θα εξοργίσει επίσης αρκετούς Έλληνες, όπως συνέβη και με την γνωστή ατάκα του Ρογκ στην τελετή έναρξης της περασμένης Παρασκευής. Επίσης, πέρα από τους δημοσιογράφους που κάνουν τις περιγραφές, το BBC έχει συνεργάτες και συνεργεία σε κάθε εγκατάσταση που βγαίνουν στον αέρα και σχολιάζουν τις εξελίξεις, με τον γνωστό αγγλοσαξωνικό τρόπο δημοσιογραφίας. Με αστειάκια και λογοπαίγνια, που ωστόσο μερικές φορές γυρνούν μπούμερανγκ.
Για παράδειγμα, νωρίς το πρωί το BBC One συνδέθηκε με το κωπηλατοδρόμιο για τους κρίσιμους ημιτελικούς. Εκεί οι παρουσιαστές βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν στους εαυτούς τους μάθημα… γεωγραφίας. Συγκεκριμένα, η κάμερα έδειχνε τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών στο ολυμπιακό τουρνουά της κωπηλασίας που ήταν αναρτημένες στην εγκατάσταση και ο ένας παρουσιαστής ζητούσε από τον άλλον να του πει σε ποια χώρα ανήκει η κάθε σημαία.
Κάπου εκεί λοιπόν, μετά βεβαιότητας μάλιστα, έδειξαν την σημαία της Αργεντινής και είπαν ότι πρόκειται για αυτήν της... Ελλάδας. Αμέσως βούλιαξε το twitter και δέκα λεπτά μετά οι παρουσιαστές έσπευσαν να διορθώσουν το χονδροειδές λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη, δικαιολογούμενοι ότι μοιάζουν πολύ τα δύο αυτά εθνικά σύμβολα. Αλλά η γκάφα είχε γίνει. Και για να την «ξορκίσουν», έδειξαν αμέσως μετά όλους τους ημιτελικούς που συμμετείχαν ελληνικά πληρώματα, ακόμα και αν στις κούρσες δεν συμμετείχαν βρετανικά. Κάτι που προσωπικά δεν μας χάλασε καθόλου.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κωπηλασία πέτυχε το δύο στα τρία. Μόνο το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών δεν κατάφερε να βρεθεί στον τελικό, ενώ αντιθέτως τόσο αυτό των γυναικών όσο και η τετράκωπος εξασφάλισαν θέση στην πρώτη εξάδα και θα παλέψουν το Σάββατο για τα μετάλλια. Αντιθέτως, έπεσαν κι άλλο στην κατάταξη μετά τις ιστιοδρομίες της Πέμπτης οι ιστιοπλόοι μας, με τον Κοκαλάνη να υποχωρεί στην έβδομη θέση.
Την ώρα που αγωνίζονταν τα κουπιά, έπαιζε και η Εθνική Πόλο με αντίπαλο το Καζακστάν (το οποίο και διαλύσαμε με 11-4). Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε από νωρίς η αγωνιστική δραστηριότητα από ελληνικής πλευράς την Πέμπτη, ένα εικοσιτετράωρο πριν πέσουν στην μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων 19 συνολικά έλληνες αθλητές και αθλήτριες (αριθμός που οφείλεται κατά βάση στην έναρξη του στίβου). Και δόθηκε η ευκαιρία για να διοργανωθεί μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν του Ηλία Ηλιάδη και της Βάσως Βουγιούκα στο περίφημο «Σπίτι των Ελλήνων», όπου μάθαμε ότι κάηκε το πελεκούδι το βράδυ της Τετάρτης ενώ για χθες είχε προγραμματίσει να ανεβάσει... θεατρική παράσταση ο ολυμπιονίκης της Ατλάντα Ιωάννης Μελισσανίδης, που έχει «μεταναστεύσει» και αυτός στη Μ. Βρετανία το τελευταίο χρονικό διάστημα και επιδίδεται σε θεατρικά δρώμενα μετά τις σχετικές σπουδές που πραγματοποίησε.
Κατά τα άλλα, τώρα που γράφουμε το κομμάτι, καταριόμαστε και πάλι την ώρα που αρρωστήσαμε και έτσι βλέπουμε από τηλεοράσεως το πάρτι των Αμερικανών επί της Νιγηρίας (ναι, της ομάδας που απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες την δική μας Εθνική Ομάδα πριν ένα μήνα, στο Προολυμπιακό της Βενεζουέλας). Θα θέλαμε πολύ να πάμε εκεί, καθώς πλέον δυσκολεύουν τα πράγματα ακόμα και για τους δημοσιογράφους. Μας ανακοίνωσαν βλέπετε ότι πλέον θα απαιτούνται για τους αγώνες της dream team ειδικά tickets για να επιτραπεί η είσοδος σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Τύπου. Μέχρι τώρα, ticketing για τους δημοσιογράφους είχε μόνο η τελετή έναρξης, τα ματς της Μ. Βρετανίας στο ποδόσφαιρο και οι τελικοί της κολύμβησης. Αλλά και που εξασφαλίσαμε για το κολύμπι το ένα από τα τέσσερα που δικαιούνταν συνολικά οι έλληνες δημοσιογράφοι, τι καταφέραμε; Πάλι από την τηλεόραση είδαμε τη νίκη του Φελπς επί του Λόχτε στα 200μ μεικτής ατομικής, που του χάρισε το τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και διεύρυνε στα 20 το ρεκόρ με το σύνολο των μεταλλίων που έχει κατακτήσει ο αμερικανός υπερπρωταθλητής.
Τι άλλο μας έκανε εντύπωση από την πολύωρη παρακολούθηση της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων από το BBC; Πρώτον, ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου (ή σχεδόν καθόλου) με αυτό το περίεργο ατύχημα που υπήρξε με νεκρό έναν ποδηλάτη στο Ολυμπιακό Πάρκο, ο οποίος συγκρούστηκε με λεωφορείο που μετέφερε δημοσιογράφους. Δεύτερον, ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στο σκάνδαλο που οδήγησε στην αποβολή από τους αγώνες κάμποσων παικτών του μπάντμιντον, που φέρονταν να είχαν στήσει τα αποτελέσματα των αγώνων τους. Τρίτον, ότι μετά την Μισέλ Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ και κάμποσους γαλαζοαίματους, ήρθε στο Λονδίνο για να δει αγώνες (του τζούντο συγκεκριμένα) και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που συνοδεύονταν από τον Κάμερον στην εξέδρα. Πληροφορίες που έχουν φτάσει στο αρχηγείο της ελληνικής ομάδας λένε ότι μπορεί να δούμε και τον Σαμαρά την ερχόμενη εβδομάδα, αν ξεμπλέξει βέβαια με τον βραχνά της τρόικας. Και φυσικά, αυτό που όλοι συζητούν στην μάχη του πίνακα των μεταλλίων είναι η ισοπαλία 18-18 που έχουμε πλέον στα χρυσά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, πριν αρχίσει ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, ο στίβος...






Share