Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Δώδεκα χρόνια και ακόμα να τελειώσουν οι φυλακές της Δράμας!

~ Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Tο γεφύρι της Άρτας να ήταν, θα είχε κατασκευαστεί. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σωφρονιστικό κατάστημα γνωρίζοντας όλοι την "ασφυκτική¨κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας.....
Κι όμως. Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την αρχή της κατασκευής των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Νικηφόρο Δράμας και ακόμα οι φυλακές δεν λειτουργούν. Μολονότι που οι μελέτες και η επιλογή της τοποθεσίας του έργου έγιναν το 2000, τα εγκαίνια των εργασιών ήταν το 2003, ενώ στόχος των κατασκευαστικών ήταν να παραδοθει το έργο μέχρι το 2005. Το ποσό που δόθηκε από το κράτος για την εκπόνηση του έργου αντιστοιχεί σε 12 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο έχει δαπανηθεί προ πολλού, χώρις όμως να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Ο Παύλος Χασάπης, δήμαρχος Νικηφόρου την περίοδο που ξεκίνησαν οι μελέτες αναφέρει στο seleo.gr πως από την αρχή ακόμα οι κατασκευαστικές εταιρίες που ανέλαβαν το έργο είχαν προβλήματα στη συνεργασίας τους, ενώ προσθέτει πως ακόμα και όταν δίνονταν λεφτά από το κράτος τα έπαιρνε η εκάστοτε κατασκευαστική ως χρωστούμενα, γεγονός που ήταν αλήθεια, ωστόσο το έργο δεν προχωρούσε. Η έλλειψη σωστής συνεργασίας σε συνδυασμό με την ελλιπή περαiτέρω χρηματοδότηση από το κράτος οδήγησαν στην παύση των εργασιών για περίπου 5 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα κτίρια και οι περισσότερες εγκαταστάσεις ήταν έτοιμα από το 2007 αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν αχρησιμοποίητες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η λειτουργία των φυλακών απαγορεύεται αν το έργο δεν διαθέτει αυτόνομη ύδρευση, αποχετευση και βιολογικό καθαρισμό.

Ο Κ. Καγιάογλου- δήμαρχος Παρανεστίου αναφέρει πως μόνο ο βιολογικός καθαρισμός θα κοστίσει περίπου 600.000-700.000 ευρώ, χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται δεν υπάρχουν. Στην παρούσα φάση οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ξανά, μετά από την παύση 5 ολόκληρων χρόνων, όχι όμως με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως μας αναφέρει ο δήμαρχος. "Οι κατασκευαστικές με διαβεβαιώνουν πως το έργο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες, ωστόσο εγώ είμαι απαισιόδοξος". Και πως να μην είναι , αφού εκτός από τον βιολογικό καθαρισμό υπάρχουν και άλλες εργασίες προκειμένου να ανοίξουν οι φυλακές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ξεχωριστού δρόμου που θα οδηγεί εκεί αλλά και πολλά άλλα.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το αρχίκό πλάνο, όταν θα είναι έτοιμες, θα είναι υπερσύγχρονες καθώς θα είναι χωρητικότητας 280-300 κρατουμένων, θα έχουν βιβλιοθήκη, νοσηλευτήριο, εκκλησία, αθλητικούς χώρους , χώρο επαγγελματικής κατάρτισης, συναντήσεις με ψυχολόγους και πολλά άλλα τα οποία θα είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε όταν και αν τελειώσει ποτέ το έργο!


Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φ.


 Seleo.gr



Share