Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Μετά Χριστόν προφήτες

~ Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

του Γιάννη Μπελεγρίνη 
«Το μνημόνιο ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος». Η δήλωση αυτή δεν έγινε τον Μάιο του 2010 ή έστω λίγο αργότερα. Έγινε τώρα και ανήκει στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος με καθυστέρηση 18 μηνών συμπέρανε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το αν το μνημόνιο ήταν καλό ή όχι για την χώρα μας το βλέπουμε κάθε μέρα που περνάει. Αναμφίβολα, δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, δεν πέτυχε δηλαδή τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Το αν θα ήταν σήμερα η Ελλάδα σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση αν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο δεν είχαμε μπει στο μνημόνιο, ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ανεξάρτητα όμως του αποτελέσματος από όλη αυτή την ιστορία, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να σιωπά τόσο καιρό, και με καθυστέρηση 18 μηνών να κρίνει πράγματα και καταστάσεις. Και όλα αυτά φυσικά ενώ βρίσκεται πλέον εκτός ΠΑΣΟΚ (αν ήταν ακόμα μέσα στο κόμμα ενδεχομένως να μην τα έλεγε με τόση ευκολία).
Βεβαίως, ο κ Σημίτης δεν είναι ο μόνος που «θυμήθηκε» να κάνει κριτική κατόπιν εορτής. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος  Προβόπουλος, δήλωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορούσε να αποφευχθεί και οι χειρισμοί που επελέγησαν ήταν εσφαλμένοι. Ωστόσο, ο κ Προβόπουλος, μέχρι και πριν λίγους μήνες τόνιζε ότι το μνημόνιο είναι η μόνη λύση έτσι ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Με λίγα λόγια, ο κεντρικός τραπεζίτης κατακρίνει τώρα τις επιλογές που κάποτε επικροτούσε.
Ας θυμηθούμε και την περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο» είπε ο υπουργός πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ επιπλέον συμπλήρωσε πως «από τη στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο, δεν διαπραγματευθήκαμε σωστά». Έκανε δηλαδή κριτική σε μία κυβέρνηση που ήταν ενεργό μέλος ο ίδιος, και στην οποία -λογικά- είχε γνώμη, άρα και μερίδιο ευθύνης για τις όποιες αποφάσεις.
Αν το μνημόνιο ήταν τελικά  σωστή ή λάθος επιλογή θα το δείξει η ιστορία. Το βέβαιο είναι ότι οι «μετά Χριστόν προφήτες» δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Άλλωστε, αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν θα είχαν βγει να μιλήσουν τότε, γύρω στον Μάιο του 2010.
*Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος





Share