Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

600 ευρώ παραπάνω για θέρμανση σπιτιού 100 τ.μ.

~ Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

  
 
1 ΕΥΡΩ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΛΙΤΡΟ * ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
Κέρδη εκατομμυρίων από τη νοθεία και την παράνομη διακίνηση καυσίμων που βρίσκονται σε έξαρση μετρούν οι λαθρέμποροι στην Ελλάδα, όπως καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες.
Ηδη από πέρυσι πολλά νοικοκυριά περιόρισαν στο ελάχιστο τη χρήση του καυστήρα, άλλοι κλείδωσαν τελείως την κεντρική θέρμανση, ενώ εκατοντάδες πρατηριούχοι και διακινητές καυσίμων ακόμη περιμένουν τα χρωστούμεναΤην ίδια ώρα οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τον βαρύτερο οικονομικό χειμώνα της ζωής τους, καθώς μέσα στον καταιγισμό των απανωτών επιβαρύνσεων, φέτος θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο.
Αιτία για τη μεγάλη επιβάρυνση των τιμών, που ξεπερνά το 40% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο και το 11% συγκριτικά με το τέλος της χειμερινής περιόδου (90 λεπτά το λίτρο), είναι -σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η αύξηση του ΦΠΑ και κυρίως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που, από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι, θα αυξηθεί φέτος στα 60 ευρώ.
Η αύξηση αυτή πρακτικά θα επιβαρύνει με περίπου 600 ευρώ επιπλέον μια οικογένεια, που για να θερμάνει ένα σπίτι 100 τ.μ. θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 2.000 ευρώ (αγορά 2.000 λίτρων), ενώ πέρυσι ξόδεψε 1.400 ευρώ (έναρξη διάθεσης του θέρμανσης με περίπου 0,7 ευρώ).
Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ. Μαυράκης, ήδη από πέρυσι έχει γίνει αντιληπτό ότι πολλά νοικοκυριά περιόρισαν στο ελάχιστο τη χρήση του καυστήρα, άλλοι κλείδωσαν τελείως την κεντρική θέρμανση, ενώ εκατοντάδες πρατηριούχοι και διακινητές καυσίμων ακόμη περιμένουν τα χρωστούμενα για παραδόσεις πετρελαίου του προηγούμενου χειμώνα.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρατηριούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της άμεσης εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με επιχείρημα ότι είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστούν το λαθρεμπόριο και η νοθεία.
Θέτουν ωστόσο ως προϋπόθεση τη θέσπιση επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, «διαφορετικά θα επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών».


Πηγή:



Share