Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ ..."πράσινο ΤΕΛΟΣ"

~ Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η μεσοσταθμική αύξηση του «πράσινου» φόρου φθάνει το 34,64% για την περίοδο Αυγούστου 2012 - Ιουνίου 2013.

Πόσο επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) κατά 34,65% για την περίοδο Αυγούστου 2012 - Ιουνίου 2013 αποφάσισε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,57 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 45,91%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει περί τις 1.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο η μέση μηνιαία επιβάρυνση θα είναι περίπου ένα ευρώ, καθώς το τέλος ΑΠΕ ανέρχεται πλέον σε 13 ευρώ, από περίπου 9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα για την ίδια χρονική περίοδο.

Η αύξηση αυτή αποτελεί την πρώτη κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος στον λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ.


Αυξημένοι θα έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω της αύξησης του «πράσινου» φόρου.

Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ στο τέλος ΑΠΕ, οι αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται μεταξύ 29%-90%. Πιο συγκεκριμένα, από 1ης Αυγούστου τα τέλη ΑΠΕ διαμορφώνονται ως εξής:
Καταναλωτές υψηλής τάσης 4,58 ευρώ / 1.000 κιλοβατώρες από 2,96 ευρώ πριν, αύξηση 54,73%
Αγροτικά μέσης τάσης 4,35 ευρώ από 2,29 πριν, αύξηση 89,95%
Καταναλωτές μέσης τάσης 7,17 ευρώ από 5,35 πριν, αύξηση 34,02%
Αγροτικά χαμηλής τάσης 5,61 ευρώ από 2,96 πριν, αύξηση 89,52%
Οικιακοί καταναλωτές 8,74 ευρώ από 5,99 πριν, αύξηση 45,91%
Λοιποί καταναλωτές χαμηλής τάσης 9,53 ευρώ από 7,38 πριν, αύξηση 29,13%.


ΑΠΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΠΕ

Μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος


Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων καθώς και σημαντικές μειώσεις εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη. Αγνωστο παραμένει εάν επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών μονάδων, καθώς έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες η διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε την αποφυγή της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ και η φημολογούμενη προώθηση νέων μέτρων, όπως η επιβολή εισφοράς επί του τζίρου, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει και το αρνητικό κλίμα και την καχυποψία που διέπει τις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα της Πολιτείας.



Πηγή:ethnos



Share