Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Ποιους και πότε συμφέρει η εξαγορά θητείας

~ Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ποιους και πότε συμφέρει η εξαγορά θητείας

Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στο κόστος εξαγοράς του στρατού από τους ασφαλισμένους που θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στο κόστος εξαγοράς του στρατού από τους ασφαλισμένους που θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Σε καλύτερη μοίρα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υψηλό είναι το τίμημα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως με νόμο του 2010 προβλέπεται πως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2011- 2014 και καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία (όχι το Δημόσιο) έχουν έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
Η έκπτωση φτάνει το 50% για όσους θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Πάντως ακόμα και με την έκπτωση, όσοι καλύπτονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τα ταμεία των ΔΕΚΟ και τους φορείς των τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην εξαγορά του στρατού.
Oπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, είναι προτιμότερο να αναζητήσουν φτηνότερες λύσεις και μόνο αν αυτό δεν είναι εφικτό να στραφούν στην εξαγορά του στρατού.
Διαφορετικό είναι το καθεστώς στον δημόσιο τομέα, όπου η αναγνώριση γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 1993.
Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 10%.
Το «Εθνος-Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για την αναγνώριση του στρατού σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ /Εθνος







Share