Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13 Δεκεμβρίου 1943

~ Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011


Στους χαλεπούς και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και ζωτική η ανάγκη να ανατρέχουμε στις μεγάλες δραματικές στιγμές της Ιστορίας μας, όσο οδυνηρό κι αν είναι αυτό. Η συλλογική ιστορική μνήμη παραμένει εσαεί πολύτιμη, για πολλούς και ευνόητους -σε όλους- λόγους. 
Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, κορυφώθηκαν οι θηριωδίες των ναζιστικών δυνάμεων στην περιοχή, με τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών στη μαρτυρική κωμόπολη.
Αφορμή για τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν οι Γερμανοί υπήρξε η συντριπτική ήττα επίλεκτου γερμανικού τάγματος από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κερπινή, τον Οκτώβριο του 1943. 

Ως αντίποινα, γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρόγων. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο και φρικιαστικότερο μαζικό έγκλημα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελλάδα
 
 



Share