Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ένας ήλιος που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού και ας είναι όταν δεν τον έχουμε να τον αναζητάμε και όταν έρχεται να τον διώχνουμε.

Άνθρωποι γαρ είμαστε...

Όταν θέλει ο λαός μπορεί

~ Σάββατο 10 Μαρτίου 2012
Photo: Tommy Hemmert Olesen/Flickr

του Νίκου Χιωτάκη
Η κοινωνία αντιδρώντας ανακαλύπτει και υλοποιεί νέες μορφές συναλλαγής μεταξύ των πολιτών ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρόλος των μεσαζόντων.
Όταν θέλει ο λαός μπορεί και πρέπει να αυτοοργανώνεται και να αυτοδιαχειρίζεται τα της ζωής του.

Το «κίνημα της πατάτας» έχει προκαλέσει τριγμούς στον φαύλο αυτό κύκλο του εκβιασμού και της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα και μεγάλη ανησυχία στους μεσάζοντες που φέρνουν το προϊόν από τον παραγωγό στο ράφι, με εξωφρενικές επιβαρύνσεις για τον καταναλωτή. Στην προσπάθεια αυτή για την προσφορά στον καταναλωτή σε τιμή παραγωγού των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κάθε λογής μεσάζοντες, θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτικών και κοινωνικών.


Στην Κηφισιά αποφασίσαμε πως δεν θα έπρεπε να μείνουμε αμέτοχοι. Ηρθα σε επαφή με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου Μελέτη Μαυρίδη και τους πατατοπαραγωγούς και τους προτείναμε να έρθουν στο Δήμο Κηφισιάς όπου θα τους παραχωρούσαμε έναν χώρο κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας για να σταθμεύσουν τις νταλίκες και να διαθέσουν το προϊόν τους. Η πρόταση μας αυτή τους βρήκε όλους σύμφωνους και το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 οι πατατοπαραγωγοί θα διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλή τιμή, 150 τόνους πατάτας.


Η πατάτα Νευροκοπίου η οποία θεωρείται ανώτερης ποιότητας και είναι πάρα πολύ νόστιμη έχει φθάσει με τον ίδιο τρόπο σε δεκάδες περιοχές της χώρας, και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε και με άλλα προϊόντα. Όμως για να μπορούν οι πατάτες και τα άλλα αγροτικά μας προϊόντα να πωλούνται φθηνά στους καταναλωτές, δεν αρκεί μόνο η διάθεση τους χωρίς τη συμμετοχή των μεσαζόντων. Οι παραγωγοί μας ουδέποτε βοηθήθηκαν ουσιαστικά από την Πολιτεία για τα βήματα προόδου που θα έπρεπε να κάνουν προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμες και κερδοφόρες τις καλλιέργειες τους. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να φροντίσει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαιτούμενες δομές, ώστε οι μεσάζοντες, να είναι οι χρήσιμοι και έντιμοι συνεργάτες των αγροτών μας και όχι αυτοί που  εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές για να θησαυρίζουν.


*Ο Νίκος Χιωτάκης είναι ο Δήμαρχος της Κηφισιάς.






Share